Легкий початок задач з ШІ веде до вигорання

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

На противагу оптимістичним заявам (до прикладу, Андрія Карпати) щодо покращення workflow за допомогою ШІ, Harvard Business Review дослідили, що ШІ може привести до сильнішого когнітивного виснаження, швидшого вигорання та послабленого прийняття рішень.

Мова йде саме про ті елементи, які зазвичай відносять до переваг ШІ:

• Делегування завдань
  • Зменшення страху білого аркуша
  • Робота над речами, в яких не маєш достатньо експертизи

На папері це виглядає як підсилення, особливо з боку керівництва.

Втім, 8-місячне дослідження співробітників техкомпаній показало, що ШІ полегшує момент початку роботи: менша залежність від інших людей, швидший зворотний звʼязок та можливість експериментувати в галузі, де не маєш розуміння. Як приклад наводили продукт-менеджерів та дизайнерів, які почали писати код.

В результаті, збільшується кількість роботи, яку працівник робить паралельно та страждає work-life balance, бо почати нове завдання можна за вечерею чи на прогулянці з дітьми, просто надіславши кілька промптів.

Аби боротись з цим, надають класичні поради для зменшення втоми від багатозадачності, не лише спричиненої ШІ:

• робити паузи для засвоєння інформації, перед тим як рухатись далі
  • організовувати робочий час, аби мати можливість сфокусуватись над задачею без відволікань сповіщеннями. До прикладу, від ШІ-агента про завершення задачі.
  • знаходити час на взаємодію з реальними людьми

Хоч LLM вже на слуху 5-6 років, їх загальне використання в робочих процесах триває значно менше. Тож ми все ще перебуваємо в пошуках балансу та правильного використання цих інструментів, аби отримувати користь з мінімальною шкодою для нас самих, особливо стосовно ментального здоровʼя.

І поки що виглядає досить іронічно, що після гучних заяв про зменшення роботи, ми насправді отримуємо ще більше навантаження на працівників.

• Як сильно впливає ШІ на кількість справ, які ви робите одночасно?
  • Чи маєте ви власні лайфхаки для зменшення когнітивного навантаження під час роботи з ШІ-агентами?

Буду радий почитати ваші відповіді в коментарях ⤵️

Більше про ШІ та технології у моєму Telegram-каналі.

Запрошую до читання моїх публікацій на Medium чи Substack.

Також на DOU є й інші мої дописи.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якось багато негативу пішло.

На практиці я не бачу жодних проблем. В професійному програмуванні завжди є овновний продукт і є багато допоміжних продуктів — тулзи, тести та ін.

Якщо делегувати ШІ писати допоміжний код на 90% і основний код на 20% то вже буде значний ріст продуктивності.

Ще рано віддавати ШІ писати код продуктів які підуть до користувачів. Але це не проблема самому робити якщо всю монотонну рутину вже робить ШІ.

я приблизно так і використовую, як ви кажете. Мені здається Claude позитивно впливає на мою рутину, як мінімум, бойлерплейт всякий генерує без проблем. І це приносить більше задоволення від роботи.

Проте помічаю, що інколи занадто багато речей роблю паралельно і через це втома сильніше.

І ще звісно доводиться значно більше ревʼювити, бо не тільки в мене Claude є, а і в колег.

дофига контент свитчига идет — это утомляет очень, если еще насколько языков в стеке и потом 2-3 разговорных то вообще перегрух полный. Замечешь когда нада прочитать долгий дизайн док или написать самому такой.

Ні, скоріше так: на початку прикольна технологія. Потім ще прикольніше, бо можна створювати коміти. Потім вже ліньки робити рев’ю. А потім купа технічного боргу та вигорання, що LLM вже не працює, треба розбиратися самостійно, а ти звик в цюцюрку дудіти та в яйця барабанити.

ну просто раньше могз был заточен — читать 1000 строк и тд а теперь — пиши промты и побольше. Вернуться назад к чтению 1000 строк тяжело.

Нещодавно мав досвід, коли 4 дні генерував код, тестував, а пʼятий день — неспішно вивчав що там ШІ нагенерував, робив невеличкі рефакторінги руками, прибирав зайве, вивчав бібліотеки, які він мені підʼєднав. Slow productivity day.

Лише на пʼятий день подивитись, що нагенерував ШІ, це досить довгий цикл. Ви не вказали обʼєм роботи, проте мабуть багато назбиралось

Там не дуже багато:

21 files changed, 801 insertions(+), 10 deletions(-)

Что-то совсем немного. У меня за 2 дня работы с AI (притом ещё с token rate limit — не могут жлобы в конторе сделать норм аккаунты) получилось примерно 70 файлов с 0. Мож даже больше, не помню точно. И это тестовый проект, т.е., исполняемая часть — в тестах через testNG.

Трохи невдалий момент публікації — саме обговорюється серйозний лонгрід з числами та прогнозами dou.ua/forums/topic/57846

Підписатись на коментарі