Вийти з IT і стати плиточником чи сантехніком, чи є сенс?

Вже не перший місяць на фоні жахливої ситуації на ринку вакансій в IT я все більше чую про те, що різноманітні представники blue collar професій, як от плиточники, сантехніки, електрики і так далі, заробляють на рівні, а то і більше багатьох айтівців. І якщо тут на одну вакансію може бути від ста кандидатів, то робітничих майстрів завжди дефіцит і їх доступність розписана на місяці вперед. ІТ в найближчому майбутньому виглядає ще під більшою загрозою на фоні AI, що вже сьогодні продукує більшу частину коду і перебирає на себе функції з різноманітних циклів розробки ПО. Навіть CEO Nvidia Джейсон Хуан вважає, що саме робітничі професії будуть необхідні в майбутньому через потребу розбудови дата-центрів, а не розробники, яких спокійно може замінити AI.

В зв’язку з цим в мене до вас запитання. Чи розглядаєте ви перехід з IT до синіх комірців? Що можете порадити тим, хто планує змінити професію? Або якщо вже змінили кар’єру, розкажіть, чому вирішили це зробити і який шлях пройшли.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Нещодавно мережею якраз ходив цей мем в різних варіаціях

А ви спробуйте спочатку хоча б самостійно ремонт зробити в квартирі. Думаю такий квест у 99% ітішників відіб’є ці дурні питання :)

Вже уявляю, як зранку в кварталі датацентрів збирається черга з колишніх senior crud девелоперів і чекає, коли до них хтось вийде і дасть тасочку «покласти плитку на третьому поверсі».
А потім їм за гаражами забиває стрілу бригада колишніх react/pixel perfect архітектів, щоб вирішити, хто має право ловити халтури в цьому районі.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Швидко вбиває здоровя, та швидко здеградуєте (оптимізуєтесь) розумово. І злим станете, бо замовники деякі то не «токсичні» ботани.
Це якщо заробляти.

А як хобі «я для душі плиточник-сантехнік» то норм.

просто так ніде гроші не дають, ну хіба ви СЕО компанії

і чомусь мені здається, що якраз будівництво дата-центрів можна автоматизувати або зробити модульним. І сильно врізати кількість людей яка там взагалі потрібна буде для всього.

а так, можливо хтось памятає статтю з наших інтернетів, років 8 тому, пару старших айтішників вирішили стати «електриками». Але вони вже мали досвід, шарили весь процес, і реально могли виконати роботу +\- будь якої складності. Лонг сторі шорт, вони десь за 12 місяців прикрили свою лавочку бо клієнти тупі, грошей платити ніхто не важко, і займатись ремонтом як основною роботою, а не хоббі — не так весело)))

маю друзів які роблять меблі під замовлення (хто зі Львова, пишіть, дам контакти). Там теж ніби на пальцях все круто, творчий процес, добре платять, багато цікавих людей\замовлень. Але потрібно мати 2-3 машини, потрібно мати майстерню, потрібно мати станки, потрібно мати контакти на всіх складах Львова, залежність від курсів валют\імпортних товарів, нема варіантів що «АІ зробить шафу» — якщо захворів чи ще якісь проблеми, шафа має якось робитись... і типу якщо ти був просто девом чи дазайнером чи менеджером малої команди, то такий бізнес В РАЗИ стресовіший і важчий ніж те, що ти робиш зараз.

ну і плитку класти — це точно патрата. Плитку +\- може покласти кожна людина, може не супер якісно але покладе. Плитка — це бонусна фіча) Можна кинути килим на голий бетон і якось жити. Вже треба братись за якусь професію яка буде більш потрібна — сантехнік або електрик для старого житлово фонду буде набагато краще. Там точно автоматизація не скоро прийде і більшість людей не зможе зробити важкі задачі по електриці чи сантехніці, там ціна помилки дуже велика) можна і вмерти випадково))) Біля мене якраз горів будинок бо один чувак думав шо він дофіга електрик і зібрав собі сам батарею (але він був тупий).

п.с., ремонти 100% можна заробляти гроші але поки в нас ще є кому і чим платити доречі) ще пару років війни, ремонти зможуть дозволити собі тільки пацани з митниці, прокурори, і депутати які крадуть 24\7.

Скільки років потрібно, щоб стати штучним «спєцом» в ІТ? Якщо не брати у розрахунок «23-літніх сініорів-архітектів», то років 10 і неабиякий талант. Так от у робітничих професіях все так само. Багато посередніх плиточників, малярів, столярів, сантехніків. І є зірки, чий телефон передається з уст в уста і запис на місяць-два вперед. Так от якісь пристойні доходи лише у тих зірок. Всі інші, якщо не зовсім кончені алкаші, заробляють на рівні айтішного мідла. Але не в офісі з кавою і печеньками, а трохи в інших умовах. І варіант «попрацював 3, залогував 8» тут не прокатує. Всю роботу видно одразу.
Є у робочих спеціальностях і свої «галери», але то якраз місце для пересічних посередностей, бо будівельні галери так само заробляють на людино-годинах «продав за 100, заплатив 30». Вони наймають більш-менш притомних майстрів і продають їх як мастрів «екстра класу». Багато там не заробиш, бо працюєш по ставці від виробітки. Зовсім інша річ коли ти «фрілансер», або у складі невеликої толкової бригади, отам можна заробити пристойно.
Умовно: вартість штукатурки стіни 250 грн/м2, толковий хлоп робить 15-25 м2 за робочий день, при нормованому робочому тижні це 75-125к в місяць. Якщо працюєш на себе — це твої гроші, але не факт, що матимеш завантаження на кожен день. Якщо працюєш на «галеру», то у тебе зазвичай стабільне завантаження, але ставка десь 200 грн/м2, при тому з клієнта взяли мінімум 400 грн/м2. Він очікує, що за такі бабки має бути щось класне, але тобі щось ліниво якісно працювати за ставку нижче ринку. У підсумку виходить якось «по-середині», клієнт дрючить прораба, прораб дрючить тебе, щось переробляється, але в межах вже заплачених грошей. Власник галери десь з Балі наказує збільшити кешфлоу не піднімаючи ціни, бо конкуренція. Нічого не нагадує?

Ну так і є пролетарії, та буржуї усе те саме як і в ІТ. Окрім тільки, як з клієнта взяли в середньому $42 на годину — а гребцю дісталось в середньому $8. Не подабається — сам шукай засоби виробництва, тобто вихід на клієнів, реклама та маркетинг, продажі, підписання юридичних контрактів і т.п.
Так вже сталось, що плитку покласти видалено через закордон не можливо, тому до повномасштабного вторгення робочий класс массово і виїзджав за кордон по усій Європі як тільки став безвіз. Купа HR контор — бодішопів по вивозили як дуже багато IT-шників, так і власне усіх підряд. Навіть Валерьйвич причита, що тепер не сиало кого експлуатувати десь в Нікополі і т.д.

клієнт дрючить ліда, лід тебе, ти — клод код

Ось так і живемо ))))

років 10 і неабиякий талант

ну це діскасібл, бо я починав(15 років) із джейквері та посторінкових сайтів, потім спа, потім клауди, потім кубер та мікросервіси, тепер аішечка...заїбався бути джуном кожні 2-4 роки, бо всим потрібен йоберь, пекар і аптекарь із 100500 рокам досвіду на вчорашні технології.
дайте мені легасі де я помру в спкої із ламповими технологіями але хрін там плавав.

Можна пошукати проекти у США, там на коболі щось знайти і пиляти до 80 років

Та я не шарю коболь але замислювався декілька раз про це.

Так от у робітничих професіях все так само

Ну да ну да. Тільки в одному випадку універ закінчують, бажано примат якийсь, комп. інженерія, а в іншому ПТУ.

Не обов’язково закінчувати універ взагалі звісно, я би сказав взагалі шкідливо, но всі толкові специ рано починали ІТ, мало не з 12 років щось ламали, якісь скрипти писали.

Вайтішніки також є, но там мінімум пів року уходить щоб підготувати мейнтейнера вордрпреса якогось якщо вибрати рандомну людину з вулиці. А вот такого ж рівня штукатурщика із рандомної людини можна за пару днів підготувати, максимум тижнів.

Мені останнім часом сподобалося штукатурити. Потрібно вдома було потукатурити, а я ніколи такого не робив і пішло поїхало. Мені сподобалося. не знаю як це в промислових масштабах але досить медитативне заняття яким можна займатися в будь-якому настрої. Стурбованим код та стратегію не попишеш, а штукатурку покласти можна. Плитку класти здається схоже. В будь-якому випадку можна спробувати через Кабанчик. Там відчутно менше спеціалістів стало. А там вже дивитися далі як зайде.

кабанчик грозит выброшенными материалами и испорченными стенами, потом тонну старой потрескавшейся штукатурки сам будешь сбивать со стен перфоратором и вызывать грузовик чтоб вывезти. Мешок МП-75 щас 400 грн, сильно не пораскидываешься. Трещины пойдут спустя месяц-два, когда все высохнет, а кабанчик пропадет с деньгами

Мешок МП-75 щас 400 грн

за все це сплачує замовник

кабанчик пропадет с деньгами

навпаки пан автору топіка пропонує спочатку спробувати побути цим «кабанчиком»)
чи я вас не правильно зрозумів?
тоді сорян

Я запропонував спробувати надавати послуги через Кабанчик якщо топік стартер наб’є руку вдома. Не як замовник, а як виконавець.

Щось я вас взагалі не зрозумів. Я поштукатурив на балконі літом і все на місці вже пів року. А ви говорите так наче та стані для сквошу створювалась. Це звичайна стіна на яку не планується ніякого навантаження.

Спробуйте сходити у відпустку.

Іди в ТЦК, там кажуть можна намутити ціле ліжко баксів . Головне щоб думки про ’карму’ не турбували.

Туди когось «списують» після поранення на фронті.

Ну як показала практика, там опинились якось антимайдановці різні і тому подібний контингент. Багато ви бачили ТЦК-шників на милицях, хромих там там чи хочаби перемотаних і т.п. ? Бо якось сталось, що там мордовороти на бусіках — якраз самий цінний ресурс в піхоту та ДШВ. Нещодавно в Дніпрі їм вистачило сили забити 55 річного чоловіка на смерть tsn.ua/...​skovykh-ttsk-3016886.html
Тобто питання і перегиби на місцях усе ж існують.

Статус «обмежено придатний» скасували і замінили до «обмежено придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК і СП». За новою класифікацією хвороб аби визнали «обмежено придатним до служби у ТЦК і СП» мало бути просто хворим. Треба мати дуже суттєві вади здоров’я: не мати кінцівок чи мати рак. І таких хворих людей серед 50+ які підпадають під мобілізацію — доволі багато.
Отже логіка підказує що серед працівників ТЦК і СП мають бути переважно хворі, які не можуть воювати або бійці після поранень та каліцтва. І як же таким калікам вдається полювати на вулицях на здорових, молодих ухилянтів? Як люди, які не можуть бути бійцями можуть голими руками забити людину до смерті?
Це можливо тільки тому, що у ТЦК насправді сидять здорові, блатні «сурла», а справді хворих людей, які не можуть бути бійцями і мали б сидіти у ТЦК — вони визнають гідними і відправляють на БЗВП. І потім командирам доводиться поповнювати свій підрозділ не бійцями — а хворими. І що командиру робити з цим «баластом»? Тільки швидше відправити на смерть, списати і чекати аби іншим разом дадуть кращих.

Іди в ТЦК

І десь через добу вийдеш з IT в учєбку

не раджу, якщо ЗП зараз у вас ок. Майже кожен чув байки про електриків та пліточників з ЗП як у девопса, але якщо такі і є, то їх дуже небагато. Здебільшого це звичайні работяги без яких ось там супер доходів. ну 2к буде у нього, ну 2,5к. Це максимум, при цьому постійна важка робота. Краще вигорання терпіти як на мене, ніж такий важкий фізичний труд.

Електриком теж можна вигоріти, здається, нещодавно були навіть випадки смерті від перевтоми.
А ще можна вигоріти навіть буквально

П8здіти не мішки ворочати, в даному випадку буквально. Важка фізична робота, життя в злиднях на будівництві, робота за кеш, постійне спілкування з купою різних людей, великий ризик що кинуть гроші... Прям мрія, а не робота. Тож всі дурні в країні і толпами йдуть хоч на якісь ІТ-курси на будь-яку посаду, щоб сидіти і працювати за компьютером. Треба всім в плиточники та електрики, там життя, там майбутнє)

Розтиражуй в рекламі курсів по усіх вагонах метро і тролейбусах — як дуже добре в плиточниках, йдіть до нас в ПТУ та на курси і буде те саме. Інша справа, що маржинальність ІТ бізнесу надавала можливість такого.
А далі буде те саме що і в ІТ, закон тенденції норми прибутку до спаду — Адам Сміт, Двид Рикардо. Попит народжує пропозицію.
В системі капіталізм, що найманий рядовий ІТ-шник, пролетарій що плиточник чи сантехнік — пролетарій.https://termin.in.ua/proletariat/
Вілла в Капфера та 20 метрова яхта в Монакко обом не загрожує.

Середня орієнтовний дохід майстра із покладу плитки в Києві, 50 000 грн. Це трохи більше за джуніора,та початківцю теж так не платитимуть. В регіонах, звісно таких заробітків не буде і підозрюю зараз суттєві проблеми із замовленнями через попит. Причини пояснював голова нац банку нещодавно bank.gov.ua/...​onetarnoyi-politiki-22297

Ми в минулому році платили плиточнику 800 грн/квадрат, це в маленькому місті на Харківщині. Під сорок квадратів він поклав нам десь за пару тижнів. За затирання швів загадав взагалі якусь космічну ціну, то чоловік вирішив зробити сам xD Але так, цей дядько в наших краях вважається дорогим майстром, є і дешевші, по 500-600. Але й зробив гарно, нема до чого придратись.

Ну тобто 2 таких замовленнях на місяць, виходить десь 64 000 до податків. А в великому місті де, попит значно більший — має бути ще більше, та як вже писали теж діють свої галери, пропраби і т.д. і т.п. В цілому як бачимо не так вже і погано. Точно знаю моряки що ходять іноземні рейси і водії далекобійники що їздять в Європу в середньому заробляють більше за ІТ-шників, в них свої проблеми і особливості звісно.

Щодо далекобійників, то тут нещодавно чоловік відписував, що +/-2500 десь євро. Тобто, менш, ніж айтішникі.

В мене так брат пішов з айті. Правда, не в дальнобійники. Да і я ще декількох знаю людей, котрим офісна робота як кістка в горлі. Щось інше шукали.

А ще гарно кондиціонери/теплові насоси встановлювати. Роботи — з головою. Особливо з ІТ гарно мігрувати. Базова англійська є, можна в Європу поїхати, отримати ліцензію і заробляти по 1000євро на встановленні кондиціонера

Ах, ці мрії про багату Європу)

Якщо є відстрочка, щоб була можливість вільно пересуватись по країні і робити ремонти / будувати, то так. Прораба / рієлтора так само це стосується. :)

Не вийде. Тут говнокод не прокатить, треба робить нормально.

Та купа рукожопів в цій сфері, і працюють десятиліттями

в топіку про світчинг з програмування звучить як оцінювання майбутніх сантехніків-плиточників і.. конкуренцію)

Зазвичай, сарафанне радіо працює і по таких випадках. Якось шифруються, напевно)

Рукожопів хватає візде, але до нормальних спеців черга.

Вийти з IT і стати плиточником чи сантехніком

І їздити на об’єкт кожного дня через пости ТЦК.

В них же зараз у кожного по пару квартир. Якраз їм і потрібні плиточники

Є шанс попрацювати безкоштовно. В цій країні рабства нема

(мені здається) навики сантехніка (або електрика) у 10 разів важливіші за плиточника чи штукатура...

люди кладуть плитку чи штукатурять — рідко, коли є зайві гроші, настрій зробити ремонт......
все ж оздоблювальні роботи — це шось другорядне...
...........

водночас, сантехнік — це про важливі повсякденні функціональні речі...
крім квартир — кранів — унітазів...... А полив???

усе сучасне овочівництво і садівництво — на крапельному зрошенні..... причому усі ці пластикові трубки, краники і т.п. .. все дуже зручне і продумане...

розрахувати систему крапельного зрошення — щоб був всюди правильний тиск... важлива задача.. наприклад...

одним словом, вміючи в сантехніка, знайдете роботу і в селі... мабуть...

Якби була мужиком, пішла б у плиточники)). ІТ — це для дівчат та жінок в декреті.

В сантехніки треба йти, то справжня робота)

Так я,і так все чиню сама все по дому (безкоштовно ;) ).

не розкажете, де берете інформацію про те, як робити ремонт вдома? чи хтось вчить?

Ні, ніхто, крім гугла не навчив нічому доброму )). Взагалі, беру наихнення з програми «Моя нова оселя» )

Знайома здає апартаменти у Варшаві і розповідала, що 11 днів чекала на сантехніка. Минулі мешканці забили повністю санвузол і вона зняла на час квартиру з Airbnb. Тому, на сантехніків завжди є попит.

Це може знайомий, чи безкоштовний. На fixly можна день в день, максимум на завтра домовитись. Але розцінки кусаються, все що робиться руками коштує дорого.

Не впевнена, бо питала в мене щодо і Вроцлава теж, бо була готова заплатити проїзд ітд. Бо квартира хорошо здається і чекати — це одразу мінус великий. Але я класними майстрами -чоловіками ніколи майже не ділюся, хай буде на всякий випадок при мені)

Щось якось довго. Бо на фейсбуці в укр групах подібних майстрів купа сидить і можна знайти на завтра за пару годин буквально.

Да хтозна. Щодо Вроцлава можу сказати, що є вже знайомі і, зазвичай, час очікування — на післязавтра. Але як жартує наш фахівець, він як сервіс " чоловік на годину"), ми його постійно просимо то лампи підкрутити, то жаліюзі, то стіл передвинуть, то санвузол подивитися ітд. Ну і банально знаймомим дівчатам допомагав з автівками.

Ну так, десь нас було 5-7 жінок по +/-150 злотих з кожної за ті побутові послуги, що треба було вирішити. В цілому, 1000 злотих за вихідні легко, ну ще борщик / котлетки поїсть, щоб голодним не був).
Тобто, якщо чоловік вміє все це ремонтувати/ поставляти — завжди якась додаткова робота буде.

Ого, так у вас ще й годують там))

Ну, це нормально нагодувати ремонтників/ ремонтника. Так і в Україні роблять, чи вже ні?
Для нас, це не проблема тут була.

Та я не знаю, я іноді користуюсь послугами спеціалістів, але щоб годувати, то ні.
Ну наприклад недавно замок зламався, сам відкрутити не зміг, з фейсбуку прийшов Володька, за 10хв відкрутив, взяв 200зл і побіг задоволений.
Навряд би чи моя стряпня його порадувала би його більше чим 200зл

Ну, до мене теж приходив жалюзі змінювати, був десь 1,5 години і перший раз на заміри. Каву запропонувала. У дівчат там тягати меблі, санвузол ітд. Десь 5 годин був. Час обіду, запропонували- не відмовився. Я вважаю, це нормальні людські відносини. Тим паче, він 3 роки до нас ходить, допомагає.

Чи й собі десь записатися в майстри на виклик. А то нудно вечорами буває. А так і людей подивився, і щось корисне для суспільства дров, та ще й й дома їсти варити не треба

В таксисти йти небезпечно, а все інше- більш- менш:) Але краще, думаю, кожному займатися тим, де ви профі.

Це поки погодиний бiл не виставлять)

Не знаю, але у Варшаві/ Лодзі бачу багато і жінок, хто таксує. Чесно кажучи, аж серце болить за них, бо пасажири бувають різні. Нещодавно одна пані розповідала, що поки не може знайти роботу, тому поки таксує.

у мене була знайома, яка усе життя таксує, це її єдина професія, чоловік також таксист. не жалілася, любить свою роботу.

мені здається це краще та простіше ніж працювати в бедронці чи лідлі.

це щось з часiв crowd будiвництва у селах, коли запрошували сусiдiв будувати нову хату

Та ні, у 2022 році моя перукарка робила ремонт в Ірпені і розповідала, що ремонтників годує. І ще теж знайомі, хто ремонти там в ЖК робили. А зараз взагалі ще спробуй їх знайти:).Це я точно пам’ятаю.

Звісно не моя справа, але хлопця простіше завести буде. Хай бавиться з тими жалюзями та столами.

Навпаки, якщо ми,як клієнтки, можемо чуть покращити фін стан- то значить всі ці столи, жалюзі не зазря. Конкуренція між такими сервісами теж немаленька.

А так, там купа голодних конкурентів, які дешевше мене зроблять.
Коротше, отак от і не вийшло розбагатіти

замок зламався, сам відкрутити не зміг
ми, як клієнтки, можемо чуть покращити фін стан
хлопця простіше завести буде

навіть якщо то буде хтось з клану «айтішник відкручує л̶а̶м̶п̶о̶ч̶к̶у̶ замок»?)

Якби я був дівчиною — то переїхав би на Канари у 18 років. Купався б голою на віддаленому пляжі, грався з іграшками для задоволення, знімав би себе на камеру та заробляв на Онліфанс більше, ніж в ІТ.
А ще обов’язково топив за фемінізм і скаржився що мене не беруть в ІТ тому що на співбесідах чоловіки — аб’юзери питають мене сексистки питання як я вмію володіти язиком.

Мда, неочікуваний камінаут
Я тут хібашо до біткойнів додумався, а воно он як може бути, якщо фантазія розвинена.

Дешева фантазія. З таким мисленням пряма дорога в блядушнік педофілів Епштейна. З наступним лікуванням на все життя. Привіт 90ті, з їх прекрасною рекламою «Наймаємо 18 річних дівчат модельної зовнішності, без досвіду, харчуванням та житлом забезпечимо»

Ну, хто про шо мріє
Мені грошей не вистачає, а в кого ще й досі, незважаючи на поважний вік, спермотоксикоз.
Чесно, навіть заздрю трохи що незважаючи на прожиття роки пан Бобер ще й досі може мріяти про світле кохання без обмежень та заборон.

пан Бобер ще й досі може мріяти про світле кохання без обмежень та заборон.

в мене колись був знайомий, йому десь рочків 30 було, який мріяв відкрити бордель і постійно жалівся, що він народився не жінкою. мовляв, якщо був би жінкою, то все було б простіше, бо в нього був би план — якнаймога швидше почати займався проституцією, щоб колись потрапити у елітний ескорт, паралельно добре вчитися в школі, щоб поступити до універу на медицину, десь рокам к 30 закінчити з навчанням в універі + ординатура + практика у медицині і на чесно зароблене у ескорті відкрити приватну клініку. ну а якщо не вийде з клінікою, то відкрити свій бордель, да.

як ви стали валютною повією?
Просто пощастило

На цю тему є непоганий серіал «Двійка» www.imdb.com/title/tt4998350. Теж про мрійників і любителів швидких халявних грошей. Хтось навіть вижив.

Так а хто йому заважав будучи хлопцем цим займатися? Хлопчики в цій справі начебто більше користуються попитом та краще оплачуються.

Так то ж мабуть вродливі хлопчики! Вони і серед жінок користуються попитом і не сидять за комп’ютерами.
Щось мені слабо віриться що моє рихле тіло, на які жінки не звертали увагу навіть коли я був молодий, раптом могло б зацікавити велику кількість любителів хлопчиків. Хіба що якихось зовсім жахливих збоченців.

Заведи онліфанс, будеш нішовою моделлю )) кажуть на фетішистах кращий прибуток, бо з топовими модельками конкрунція просто шалена.

Так моделі онліфас думаєш нічого не роблять для того, щоб бути привабливими?
Там і спортзали, і харчування і ще купа іншого, включаючи відбілювання найпривабливіших місць.
Постійне навчання в айтішечці то халява, в порівнянні з цим усим.

якщо був би жінкою, то все було б простіше

Це природа дає жінкам таку перевагу. 90% молодих дівчат можуть при бажанні знайти чоловіка, який буде її забезпечувати. Навіть якщо дівчина не дуже вродлива — усе одно хтось знайдеться. Звичайно може далеко не принц і вже не молодий — але попит усе одно є. І жінці не треба багато знань чи навичок.
А у часи інтернету навіть не треба догоджати чоловіку. Дуркувати перед веб-камерою та постити фоточки на онліфансі — і гроші сиплються з неба! Іноді реклама раптом показує справжніх старих бабок перед веб-камерами так що мрієш це розвити. Але і таке-ж хтось також дивиться!
Аби увійти в ІТ треба чимало років навчатися а потім ще дорости до зарплати синьйора. А жінкам не треба нічого — тільки камера і відсутність сорому.
Мені навіть цікаво якщо б я поставив веб-камеру і показував своє огидне тіло зі складками жиру та покрите псоріазом — невже і за таке б хтось платив? Прикро що мене виховували у радянському союзі де сексу не було а оголене тіло було соромом.

90% молодих дівчат можуть при бажанні знайти чоловіка, який буде її забезпечувати.

Якщо так міркувати, то і чоловіки можуть знайти собі когось, хто буде їх забезпечувати.

А жінкам не треба нічого — тільки камера і відсутність сорому.

Наче розумна людина, а по цим питанням такий махровий сексизм. Не думали, що для більшості жінок це так само неприємно і неприпустимо, як і для чоловіків?

Мені навіть цікаво якщо б я поставив веб-камеру і показував своє огидне тіло зі складками жиру та покрите псоріазом — невже і за таке б хтось платив?

Заради такого діла можна відкрити скриньку :)

Не думали, що для більшості жінок це так само неприємно і неприпустимо, як і для чоловіків?

Що для кого припустимо чи ні — це людина сама вирішує, незалежно від статі.
А «махровий сексизм» що чомусь на таку роботу шукають переважно дівчат. Чомусь я не чув про хлопців які багато заробляють на онліфанс.

чоловіки можуть знайти собі когось, хто буде їх забезпечувати

І у першу чергу — державу. Бо усі хлопці мають служити. Але хлопцям на військовій службі платять менше — а їбуть набагато більше, ніж жінок на вебкамах чи у ескорті. Ось де гендерна нерівність!

Бобер, чоловіки не роблять нічого просто так І, відповідно, завжди є ціна, коли «чоловік забезпечує, а жінка красива»
Я зараз про ситуації, коли жінкам вибивають зуби, ломають руки, зас
овують в статеві органи все, що можна. І це не завжди брутали- чоловіки, а часто звичайні.
В мене співробітниця на роботі була, так вона за красиве життя і можливість пару разів на квартал відпочивати в Дубаї, ходила з синцями. І боялася піти від нього. Ми даже пару разів ходили додому до неї,бо вона не виходила на зв’язок. А потім він їй то айфон, то машину і вона залишалася.

В мене співробітниця на роботі була, так вона за красиве життя і можливість пару разів на квартал відпочивати в Дубаї, ходила з синцями. І боялася піти від нього. .... А потім він їй то айфон, то машину і вона залишалася.

Дуже цікаво — яка на вашу думку мораль такої історії?
Так — існують агресивні чоловіки. Є навіть садисти яким подобається кривдити інших. І не обов’язково жінок — з мене у школі знущалися просто так, тому що могли (а не тому що був красивим).
А ще є закономірність що крутий, агресивний чоловік — «альфа» самець, який «лев» у житті і багато чого досягає навряд чи буде лагідним котиком для жінки. Але ж вона обрала саме «лева» і «альфу» — тож має розуміти що він агресивний і на будь-яку образу звик відповідати силою.
Може жінка втекти від кривдника? Ну якщо він не якийсь зовсім крутий олігарх чи бос мафії — то вочевидь так. В інше місто, в іншу країну — жінка завжди зможе найти чоловіка, який її прихистить. Звичайно він може бути не такий багатий, не такий вродливий, не спортивний та й підстаркуватий. Він не подарує машину і не повезе в Дубаї. Але і бити не буде і житлом з їжею забезпечить. Терпить та залишається заради красивого життя? Тоді це її вибір — нема чого жаліти.

Бобер, чоловіки не роблять нічого просто так І, відповідно, завжди є ціна, коли «чоловік забезпечує, а жінка красива»

Ні чоловіки, ні жінки, ні компанії — ніхто не робить нічого просто так. Просто так люблять та дають тільки батьки (якщо пощастило). Якщо хтось платить гроші — він за це щось вимагає. Якщо хтось хоче гроші — має за них щось віддавати. І поки це добровільний вибір — нема чого жалітися. Я просидів молоді роки в опенсейсі — продав їх за гроші і не бачив інших країн. А хтось у 18 стала коханкою багатого «папіка» і їздила по усьому світу. У всього є своя ціна. У красивих чоловіків може бути таке саме життя альфонса.
У чому різниця? Чоловіку подобаються щонайменше 80% жінок. Але жінкам подобаються тільки 20% чоловіків. Це такий закон природи — отже тут нема сенсу сперечатися чи це справедливо. Просто треба визнати що чоловікам для виживання потрібно прикладати більше зусиль.

Мораль в межі. Коли чоловіки цю межу переходять. Я тобі більш скажу, чоловіки даже що в інтернеті/ на пабліках агресують на жінок , якось обзивають ітд- це як раз ті самі, що чинять насильство і вдома по відношенню до дружини,партнерки ітд.
І це не якийсь альфа, а звичайні.
Бобер, ти як раз неправий.Вимагати від жінки того, що ти забезпечуєш її, не означає, що ти можеш її бити, гвалтувати ітд.
Не хочеш забезпечувати- не забезпечуй, але фізично ти не маєш право їй шкодити.
Так само і жінка має розуміти, що має бути хоча б якась робота, щоб в критичній ситуації піти. Або розуміти, що такі комерційні відносини можуть бути небезпечними. Але це не виправдовує все одне жорстоке поводження по відношенню до жінок.

Мене особисто обурює у цьому тільки один момент:
За усе життя я не тільки не вдарив жодної жінки — я взагалі не вдарив жодної людини! Хоча багато хто скаже що для чоловіка це ганьба — чоловік має вміти битися, постояти за себе, захищати жінку і таке інше.
Але я через психічну травму (переляк) у дитинстві — зовсім «не мужик». Навіть не волаю і не лаюся, а намагаюся уникати конфліктів навіть коли мене ображають.
І навіть коли я даю жінкам гроші — мені не спадає на думку причиняти їм біль чи бути грубим. Насильство мене зовсім не збуджує — а може тільки викликати паніку.
Отже я повна протилежність агресивним грубим самцям — великий, м’який, добрий та вразливий. І при цьому жінок ніколи не цікавив! Чомусь красуні обирали терпіти знущання за айфон та машину. І навіть не дуже красуні чомусь гуляли з хуліганами та усякими «крутими» хлопцями. А потім виходили заміж і роками терпіли чоловіка — алкоголіка та деспота.
Ви десь чули аби дівчата шукали собі не крутого «принца», а товстого програміста бо він увесь день спокійно сидить за комп’ютером, забезпечує родину, а не бухає, кричить та б’є дружину?
Я не сумніваюся що багато чоловіків кривдять жінок. Знущатися зі слабких це їх інстинкт. Але коли жінки на це скаржаться — це зовсім не означає що вони хочуть добрих, лагідних, «не — мужиків». Вони так само хочуть «левів» та «мачо» — от тільки аби ці чоловіки їм підкорялися!
Так само як з роботою: коли жінки кажуть про несправедливість на роботі — вони не хочуть виконувати важку і брудну роботу, як чоловіки і отримувати стільки ж. Ні — вони хочуть легшу і більш високооплачувану роботу тільки тому, що вони жінки!
Ця звичка до маніпуляцій — це зрозумілий жіночий інстинкт. Там де чоловік добивається силою, «слабка стать» бере хитрістю. Але заперечувати правду — це також одна з поганих звичок, які дуже дратують у жінках. «Я нічого не натискала — воно само зламалося.» або «машина сама назад поїхала».

Тому, що ти завжди тут вважаєш, що є хтось краще за тебе. І допоки ти так вважаєш, ситуація не буде змінюватися.
Жінки живуть з різними чоловіками, так само, як і ми самі не всі ідеали жіночої краси. Тобто, я тільки тут читаю, що є якісь альфа- бета ітд, на котрих є попит у жінок.
Жінки живуть з тими, де відчувають безпеку, піклування, щирість, кохання ітд.Якщо є діти- то для нас важливо, коли ви- класні батьки. Гроші важливі, але ті ситуації, що ти наводиш щодо " або принц © або товстий програміст", це , напевно, на дівчат підліткового віку. Бо багато жінок живуть і щасливо з чоловіками, у котрих і пузіко є, і зайва вага ітд.:)
Щодо роботи, воно по- різному. Чи є маніпуляції з боку жінок — так, чи всі маніпулюють- ні.
Зазвичай, чоловікам подобається,коли жінка по- жіночому маніпулює в їх сімейному житті, і чоловік це розуміє, але це вже 18+, не будемо тут:)
Добре, на добраніч.

Жінки живуть з тими, де відчувають гроші, гроші, гроші, гроші ітд.

я поправив.

Зазвичай, чоловікам подобається,коли жінка по- жіночому маніпулює в їх сімейному житті

свобода це рабство, біле це чорне, сонце сходить на півночі.

Але ж ви самі бачите родини з різним достатком, не всі мають власні квартири, машини; багато, хто працює в держустановах ітд. Тому, не погоджуюся.
Хоча не вважаю можливість мати гроші, їх примножувати/ витрачати чимось поганим.

Чоловіки і так все це розуміють, і так, всі комерційні відносини — це аксептація з боку 2х сторін. Є попит, є пропозиції.

Щодо другого коментаря- можливо, синонім флірт більш підходить під контекст.

Якщо в дитинстві дивилися «Tom and Jerry» ( Tom in love), там де киця фліртує з Томом)
Щось в суботу саме таке приходить, гумористичне- розважальне)
P.S.Якщо дійсно Бобер заведе онлік, хай буде нік Тенеріфський бобрик:)

то ти ще не зустрів ту саму, єдину, який захочеться втащить

Отже я повна протилежність агресивним грубим самцям — великий, м’який, добрий та вразливий. І при цьому жінок ніколи не цікавив!

мабуть, тому що ти сам жінок не дуже любиш? ти хочеш мати жінку і щоб вона тебе любила, але в цілому жінки з їхіми слабостями та відмінностями тобі несимпатичні. чому я роблю такий висновок? тому що ти сам написав

вони хочуть легшу і більш високооплачувану роботу тільки тому, що вони жінки!
Ця звичка до маніпуляцій — це зрозумілий жіночий інстинкт.
аперечувати правду — це також одна з поганих звичок, які дуже дратують у жінках.
Вони так само хочуть «левів» та «мачо» — от тільки аби ці чоловіки їм підкорялися!

Європа допоможе Бобру прийняти самого себе

В інше місто, в іншу країну — жінка завжди зможе найти чоловіка, який її прихистить. Звичайно він може бути не такий багатий, не такий вродливий, не спортивний та й підстаркуватий.

а ще можна пійти в поліцію, попросити родину та друзів, щоб підтримали у складні часи, та в кінці кінців заплатити бандюкам, щоб побалакали з придурком та пояснили, що до чого. тобто зовсім не обов’язково тікати у іншу країну та садитися на підстаркуватий куй.

Просто треба визнати що чоловікам для виживання потрібно прикладати більше зусиль.

починаючи з лютого 2022 в Україні — це правда. а так в цивілізованому світі вже давно ніхто не виживає, люди просто живуть не залежно від статі. а щодо бідних країн, то там як пощастить, але в середньому жінкам важче.

Прикро що мене виховували у радянському союзі де сексу не було а оголене тіло було соромом.

а то що? пішов би торгувати тілом? )) це прикольно, чи шо?

90% молодих дівчат можуть при бажанні знайти чоловіка, який буде її забезпечувати.
Звичайно може далеко не принц і вже не молодий — але попит усе одно є.

тобто знайти аби кого, аби не працювати.
а ти став би забезпечував жінку, яка з тобою просто тому, що їй не хочется працювати?

а то що? пішов би торгувати тілом? )) це прикольно, чи шо?

Як на мене поставити камеру на пляжі і заробляти показуючи своє голе тіло набагато краще, ніж сидіти в опенспейсі і працювати в ІТ.
Мені усе одно доведеться якось заробляти: і коли я думаю про повернення в ІТ — то шкодую що не можу заробляти поставивши веб-камеру.

тобто знайти аби кого, аби не працювати.

Скільки років у вас трудового стажу? Коли вам буде 50+ я думаю «аби більше не працювати» — буде вашою головною мрією. За це може навіть альфонсом стати варто (якби хто узяв).
www.youtube.com/watch?v=GkINcPZiONw

а ти став би забезпечував жінку, яка з тобою просто тому, що їй не хочется працювати?

По-перше я чудово знаю скільки часу відбирають «домашні справи». Поєднувати їх та роботу — це фактично дві роботи. Отже якби я міг займатися тільки роботою — а увесь побут забезпечувала жінка то звичайно я був би не проти її забезпечувати.
Чи готовий би я був забезпечувати жінку тільки тому що вона вродлива? Типу молода коханка — утриманка? Це б вже залежало від ціни. В Україні більше $500 на місяць би не платив — бо за $100 можна було приїхати у гості до привабливої «індівідуалки» (і можна обирати різних).

Чи готовий би я був забезпечувати жінку тільки тому що вона вродлива? Типу молода коханка — утриманка?

ні, питання було — чи готовий ти утримувати жінку, яка з тобою тому що їй не хочеться працювати і ти для неї джерело доходу, а не тому що вона молода і вродлива )) тобто вона відчуває до тебе десь те саме, що ти відчував, коли ходив на роботу в душний опенспейс.

По-перше я чудово знаю скільки часу відбирають «домашні справи».

домашні справи тут не до чого. поява чоловіка в домі не особо збільшує час на виконання домашніх справ, а іноді, якщо пощастить, то значно зменшує. бо чоловіки теж вміють прибиратися, ходити в супермаркет та готувати їжу.

Коли вам буде 50+ я думаю «аби більше не працювати» — буде вашою головною мрією.

в тебе депресія чи просто гроші закінчуються на Тенеріфе?

якщо депресія, то треба к врачу, а якщо грошей нема і в айті роботи теж нема, то треба шукати роботу не в айті.

типу молода коханка — утриманка? Це б вже залежало від ціни.

Ну є і такі, було б бажання) www.youtube.com/shorts/q2ernB1IAYI

Дуркувати перед веб-камерою та постити фоточки на онліфансі — і гроші сиплються з неба!
А жінкам не треба нічого — тільки камера і відсутність сорому.

Шановний, тобі хоч 18 років є? Це ж треба так жінок ненавидіти і зневажати.

Якщо ти читав контекст — то я пишу що сам був би не проти замість працювати в ІТ показувати своє тіло на камеру за ті самі гроші.
І шкодую що мене у цьому сенсі не цінують так, як жінок.
P.S. І якщо шо — мені дуже подобаються дівчата, які працюють у порно-індустрії. Ніякої неповаги чи ненависті до них у мене нема.

І шкодую що мене у цьому сенсі не цінують так, як жінок.

По-перше, тебе і не будуть цінувати поки ти сам себе не цінуєшь.
По-друге, жінок в цьому сенсі не цінують, їм платять за розваги. Це радикально різні речі. Багато жінок знімаються на онліфанс, знімаються в порно, займаються проституцією від безвиході (оплата житла, треба годувати дітей, треба закрити кредити ... причин безліч).

Багато жінок знімаються на онліфанс, знімаються в порно, займаються проституцією

При цьому вони б залюбки пішли б на галеру.

галера від онліфансу відрізняється тільки інтерфейсом для завдань та графіком відеодзвінків

галера від онліфансу відрізняється тільки інтерфейсом для завдань та графіком відеодзвінків

імо колупати кожного дня фреймворки чи легасі простіше аніж пицьку. з іншого боку у колупанні пицьки більше свободи для креативу, бо нема команди та техліда, ну і плюс кастомер не такий вибагливий

Я б лідив декілька кицьок, задротів лідити не цікаво. :-)

Щось вам зовсім з проектом не пощастило, якщо так

сам був би не проти замість працювати в ІТ показувати своє тіло на камеру за ті самі гроші.
мені дуже подобаються дівчата, які працюють у порно-індустрії

До речі — на днях знайшов американський серіал «The Deuce» — якраз про порноіндустрію, з непоганим рейтингом на IMDB — 8.1.

Серіал розповідає про проституцію та розвиток порно-індустрії у Нью-Йорку. Брати Вінсент і Френкі Мартіно тримають бар у районі Таймс-сквер, зв’язуються з місцевою мафією та кримінальними схемами. Кенді — вулична повія. Їй вдається піти з панелі спочатку на зйомки низькобюджетних фільмів для дорослих, а незабаром вона стає режисером.
Дія першого сезону відбувається у 1971-1972 роках, другого у 1977-1978 роках, а третього у 1984-1985 роках.

www.imdb.com/title/tt4998350

Весь серіал ще не подивився, але, судячи по перших серіях, життя у них зовсім не солодке..

Ух ти, не бачив вашого недавнього комента про серіал, сам надибав — черговий доказ того що люди підключені до ноосфери і качають інфу з космосу просто в мозок! ;-)

Типу зараз такого мало чи як ? Навіть у Сталіна були випадки елітних партійних борделів абсолютно в стилі Джефрі Епштейна, коли спіймали — по знімали та пресаджали. Інтердевочек — там займалось ЧК, вербували по пед університетах, навчали професійні елітні повії ще з царских часів і т.п. Массовим явищем до закрну про кооперацію в часи Горбачова, це не було.
А так таке явище, при дикому капіталізмі має массовий характер. З’явилось воно ще в древніх Шумерах одночасно із появою професійного військвого як професії.

Нажаль то так і є, ця проблема до цього взагалі проблемою не вважалась і була нормалізованою. В цілому так християнсвто та і в цілому сучачні релігії і зародились(хоча не тцльки для цього), щоб хоч якост утримувати людські інстинкти. Що творилось у язичникв то вообще швах, а африці до сих пір є таке шо на голову не налізе.

Та то ти не вірно розумієш психологію і бізнес модель. Заміж треба добре вийти, за когось типу Саши Білого — а самій при цьому грати на скрипці в філармонії наприклад, ну або менеджерити салон краси, доброчинність і т.д. Лайном чи бізнесом і т.п. чоловік хай займається, то його справа.
А так — стане шлендрі 35, і усе не товарний вид : чоловіка нема, дітей нема, ніхера нема і є купа молодих конкуренток, бо статусних реально мало — на то вони і статусні. Результат — або тюрма, або трасса і життя за дозу мафедрона там і т.п.

знімав би себе на камеру та заробляв на Онліфанс більше, ніж в ІТ.

Фантазія: пестив би себе перед відеокамерою, отримував би шалені бабки задурно.
Реальність: виконував би те що скаже замовник — навіть неприємне і болюче (майже як на галері — тільки там трахають мізки). І тут вносять

флюгегехаймен

Ще можна доставщиком піцци, або ж пожежником. Багато професій для чоловіків придумали взагалі.

А почему обязательно мужиком? Работа физически нетяжелая, больше про внимательность и аккуратность.

Хороший плиточник/штукатур/сантехнік це про тримати марку, набивати клієнтську базу, взаємодіяти з клієнтом
У нас більшість айтішників звикли гребти на галерах та відчувають культурний шок коли намагаються перейти у фріланс
Тож весло в зуби і гребемо з піснею. Які з вас плиточники ...

а фахівець з крапельного зрошення — це схоже на сантехніка? 🤔

в хорошие времена в эпоху ремонтов у сантехника или кондиционерщика очередь была на месяц-полтора вперед расписана, то что клиенты знали что не заплатят деньги за фуфло и мастер не пропадет с деньгами

Щас на пол года даже на плохого.
Но это не отнимает того факта что нужно уметь взаимодействовать с людьми Что среди айтишного братства на самом деле очень редкий скил

При этом по какой-то причине особых денег люди там все равно не заработали. У меня отец монтажник кондиционеров, лет 15 проработал до начала войны. Летом на каникулах, я с ним работал. В сезон на работу выезжаешь в 7 утра, возвращаешься домой после 22. Люди в сезон звонят и умоляют приехать, у кого мама больная, у кого собака пушистая мучается от жары, то есть клиентов столько, что просто деваться некуда. При этом денег в этой индустрии просто нету. То есть если ты не занимаешься продажой кондиционеров, а просто их устанавливаешь, то даже на хрущевку в областном центре заработать не сможешь.
Как так получается? Ну просто если человеку у которого старая мама мучается от давления сказать что монтаж будет стоить не 120$, а 180$, то окажется что ему не особо и срочно нужно, и мама потерпит.
120$ если что, это не твоя прибыль с одного монтажа, это делится на вас с напарником после вычета монтажных лап, трубы, изоляции и бензина. Налоги не беру, в этой сфере налоги никто не платит. В день 3-4 монтажа максимум.
Во всяком случае так было в Одессе, в период с 2007 по 2022 год.

У мене одногрупник пішов у «євроремонти» Такий був вайб початку нульових.
А я у програмісти.
Бабки там були дурні. Я по 300 баксів на місяць мав на ті часи, чел по 300 баксів спускав щоб дівчину на концерт звозити на мажорні місця. По європкам катався відпочивати, а я був радий у Крим змотатись,
Правда потім риночок перекосився де він зараз не знаю

if-> Ви свій час не цінуєте, then-> чужі люди тим більше не будуть його цінувати

Ну просто если человеку у которого старая мама мучается от давления сказать что монтаж будет стоить не 120$, а 180$,

Не в цьому справа — дуже треба йди занайди як монтувати і монтуй сам. Тут не Дубаі з +50 і без кондіціонера можна загинути. Але майстр їде за $120, що в два рази більше за мінімальну пенсію в $60. Бо попит породжує пропозиції.
Що турбує усіх ІТ-шников з появою AI трансформерів, що їх професія буде obsolite бо так вже ставалось неоднаразовл.
Почалось усе в Голандії, в першій в світі капіталістичній країні коли Корнеліс Корнелісзон (Cornelis Corneliszoon) з міста Уйтгест, у 1593 році отримав патент на вітряну пилораму. Гільдія пильщіків в Амстердамі зчинила протест і домоглась заборони на побудови пилорам в Амсетрдамі. Один вітряк виконував роботу для якої раніше було необхідно 120 чоловік. Тому пилорами збудували в Zaanstreek за містом. Професія «пильщіка» при цьому насправді не зникла як така, майсти швидко знадобились на виробництві кораблів як плотники. Краща автоматизація призвела до кратної і необхідної підвишенной виробничості праці. Голандія збудувала найпотужніший флот в світі свого часу і почала контролювати світову торгівлю, як це зараз робить США.
Самі компьютери як такі зчинили так само, величезні хмарочоси 30-х років в Нью Йорку та Чікаго були збудовані для офісів саме людей які вели розрахунки, наприклад в ручну підраховували проценти на рахунках і т.д. і т.п. Усе це зараз автоматизовано і роблять компьютери.

Даже якщо ви і підете в плиточники, то ніхто вас одразу самостійно працювати не поставить, плюс, в перші дні майже 80% людей просто уходять, бо це важка праця. В мене батько років до 60 працював і плиточником( мав по рекомендаціях закази, і так, на будівництві), і звичайним будівельником.З того, що пам’ятаю, в нього постійно адська спинна біль була, руки дуже повбивав собі. Плюс, допоки вас ніхто не знає, часто можуть просто кидати на зп. Або багато буде тих, хто просто бухає і вам треба буде і за них теж робити роботу.Тому, чи варто воно того.Хз.

важка робота + в нас дуже багато людей не шарить всіх нові девайси або прийоми для роботи

для прикладу, я колись чувакам привіз «дорогі» робочі штани в подарунок. Такий собі «луі вітон» для робочих))) Ну там одразу вбудовані анатомічкі наколінники, матеріал який не горить, подвійні кишені, купа всього щоб штани допомагали зберігати ноги в безпеці.

чуваки їх не носили бо то дуже дорого і гарно) висять десь в майтерні у них.

Я з нульових на галерах і з того часу чую що треба йти в якісь плиточники чи сантехніки.
Але чомусь усі ці роки натовп бажаючих увійтивайті тільки збільшується

да, лучше выходить, потому что вайбкодеры со своим ИИ вытесняют синиоров с десятками годами опыта, и то что синиор думает полдня вайбкодер запиливает за час при умело натренированном ИИ, а качество пофиг лишь бы работало. С сантехником такое не прокатит

На Доу такі теми вже років 10.

З масовим впровадженням ремоуту ІТ має суттєву перевагу.

Ну і самі умови роботи типу бруд, холод і ризики травм.

Тому краще фокусуватись на тому що є і буде потрібно ринку ІТ, вчитись, здавати сертифікації, і все буде ок.

А для зменшення ризику голоду краще переїхати в європейську країну.
5 років і є дозвіл на постійне проживання

На думку місцевих експертів (в інших топіках), ти не зможеш, по плитку класти це тобі не ангуляр, треба 5+ років вчитися і ще 5-10 років тренуватися, і не кожному дано. Взагалі всі професії крім ІТшки це дуже складно і важко, а ось ІТшка, за 2 тижні можна вивчити і почати працювати.

в айтішці хоча б нема можливості зіпсувати матеріали (тільки час).

есть опция ушатать девайс при разработке под хардвер

Один девайс із партії в 10000? Скажете що то даташит був неясний.

нужно просто раздать всем клиентам прошивку, которая убивает девайс

Це треба мати козирні допуски. Криво замішати який-небудь клей, або відірвати собі пальці болгаркою (можливо при спробі той клей відчистити) — доступно навіть дитині. Іщсх болгарка з радістю потім іще когось пошкодить.

Як на рахунок опції випадково збільшити чек за клауд на n тисяч доларів?
Чи релізнути бажок, через який був даунтайм пів дня і спричинив збитки/штрафи/судові позови?

За Therac-25 програмісти не постраждали і за дизельгейт також сидять не програмісти.

А по другому пункту це вже мем: i.programmerhumor.io/...​3a71cb7ff31ce8808654e.png

за 2 тижні можна вивчити і почати працювати.

це прям як «С++ за 21 день»))

Діло Хуанг каже, дата-центри ж, як відомо, будуються десятиліттями і попит на них не падає ніколи. А якщо набридне, то можна свічнутися на будівництво будинків, які тепер зможе собі дозволити кожна родина завдяки тому, що їх замін... Oh, wait

Вже уявляю, як зранку в кварталі датацентрів збирається черга з колишніх senior crud девелоперів і чекає, коли до них хтось вийде і дасть тасочку «покласти плитку на третьому поверсі».
А потім їм за гаражами забиває стрілу бригада колишніх react/pixel perfect архітектів, щоб вирішити, хто має право ловити халтури в цьому районі.

Сантехніком є 100%, навіть і інших країнах супер популярна...

Старий анекдот згадав:

В концлагере эсэсовец забегает в один барак: У вас молдаване есть? — Нету. Бежит во второй — есть? — Нету. Бежит в третий: Молдаване есть? Ему отвечают — только что повели в газовую камеру.
Он ломицца в газовую камеру, там уже дверь закрывается, он еле успевает ногу подставить. Кричит: молдаване есть? Там говорят — есть. Он говорит — ванну кафельной плиткой выложить можете? Они говорят — не вопрос, 8 рублей за плитку. Эсэсовец — б%я, дорого, давайте по 5.
Молдаване: ногу убрал нах!

дніще

хочеш справді смішний анекдот?

Індекс сприйняття корупції 2025
Молдова 80
Україна 104

Ви шо, не треба так, трохи пузо не тріснуло від сміху(

чомусь хочеться замінити еССесовець на ТЦКшнік

не ганьбіть есесівця) наш буде п***ити плиточника поки той не зголоситься виконати роботу задурно..

Ем. що? Себто СС-вці котрі жінок і дітей масово розстрілювали кращі за ТЦК-в? Я все правильно прочитав?

Цей пан 4 роки сидить в кімнаті, боячись виходити, що ви від нього хочете?

Тобто ситуація коли ±2 мільйони чоловіків побоюються вільно пересуватися містами — це нормально і не матимемо далекосяжних наслідків для економіки, менталітету та психологічного здоров’я нації?!
Нє, ну якщо ми живемо у всесвіті Fallout, Last of us або Twisted Metal — то все Ок, «тут так заведено» ;-)
І взагалі, прогулянки переоцінені: взимку — все біле, влітку — зелене, восени — жовте — що ми там цікавого не бачили? :-)

Запишіться на прийом до психіатра, мої поради тут не допоможуть, тут тільки важка фармакологія спрацює.

вимбачте, виходить що всі ці випадки нападів людей у ​​військовій формі на цивільних на вулицях багатьох міст України, зафіксовані на сотнях відео — це все іпсо і згенероване нейромережами?
і якщо приймати правильну фарму то увесь цей морок щезне і я стану таким же життєрадісним іді.. життєлюбом, як ви? ;-)

Суто психологічно: від ворога нічого доброго не ждеш, тому його напад не дивує — з ним воюють, і війну можна закінчити остаточною Перемогою або тимчасовим перемир’ям. Внутрішні вороги — небезпечніші, це твої ж співвітчизники, які полюють на власних співгромадян, порушуючи Конституцію. Спроба розхитати конституційний лад зсередини руками сумнівної державної установи з широкими повноваженнями — небезпечніша за будь яку зовнішню агресію бо може похитнути сам державний устрій та його засади і призвести до деградації нації, знищення її майбутнього і відкладеної катастрофи.

Що можете порадити тим, хто планує змінити професію?

Якби я розглядав варіанти — то очевидним вибором зараз був би електрик!
— По-перше це можливість отримати реальне бронювання. Навіть ТЦК розуміють що електрики зараз потрібні.
— По-друге хто навчався у технічному ВУЗі вже має базові знання фізики, а може навіть і пам’ятає що таке індуктивне та резистивна навантаження, зрушення фаз та як працює трансформатор. Отже трохи практики — і можна працювати.
— Зараз великий попит на автономне живлення. Трохи почитати, розібратися — і можна людям робити на замовлення.
— ІТшник знає навіть більше — тому можна не просто підключати електрику, а навіть пропонувати елементи «розумного дому»: аби само підтримувало температуру чи вмикало пралку вночі.
— Якщо ще з часом прокачати навички ремонту електро-апаратури то робота завжди буде!
— Ну а якщо кордони колись відкриють — то такі практичні навички дозволять заробити на їжу у будь-якій країні. Навіть якщо ІТ повністю замінить АІ.

Навіть ТЦК розуміють що електрики зараз потрібні.

Ха-ха. Не перестаю дивуватись наївності бобрів. ТЦК зараз розуміють лише одне: кожне доставлене тіло, це додаткова грошова винагорода і внутрішнє «бронювання» від бойових підрозділів. А там електрик ти, чи нейрохірург — на стільки пох*р, що аж якось неприємно. Якщо тебе вхопили у день оновлення бронювання, то тільки диво тебе з того лайна витягне.

ось зі мною служить в ЗСУ плиточник-польськопідробітник

Виходь, нам більше роботи буде

Це після краху AI бульбашки

А чо, нормально
Я в молодості материнські плати на стіну замість ковра чіпляв.
Купляв на розвалі на кардачах вже не працюючі.
Гарно було.

[offtop] Хм, прикольно що зображення в 1.1мб фігачать на клієнт взагалі без прев’ю, прогресивного завантаження imgset чи по запиту. Як є виплюнили і норм, при тому що по факту воно ще і відмасштабоване. Так 10 картинок в темі і полетів мобільний трафік. Невже так складно підвантажити на сервер мініатюру з урла, стиснути з втратами до 50кб і показувати в темах за замовчуванням. Тим більш якщо зовнішній урл здохне, то залишиться для історії. Правило «сапожники без сапог ©» і тут не підвело 😁

якщо прагнете стабільності —
пильнуйте куди рухається ця маса відторгнена айтішкою (таких як ми) і не йдіть туди, наразі це здається дата інженіринг.

треба подивитися, що людина (з цікавістю) робила в дитинстві...
хтось возився з машинками...
хтось будував з піску ..
хтось доглядав кроликів...
і т.д.

хтось палкою траву пиздив...

дуже древня професія )

youtu.be/eX5jjznjFEU?t=58

хтось грав у футбол яблуками...

Ага : карбід, дюбелі, потім китайські петарди коли вони з’явились особливо на новий рік. Плавлений свинець із акумуляторів на ватрі в дворі, підпалювання усього підряд лупою. Китайскі фонарики та повітряні змії з вогнем і т.д.
Поки народ не опинився в ігровухах, він був на вулиці.

Є варіант для вас, на який ЛЛМки та нвідія ніяк не повпливає:
lfrecruiting.mil.gov.ua

Системы резервного питания в ближайшее время будут в топе. Можно еще пойти в ремонтники инверторов и генераторов — большой и платжеспособный спрос обеспечен.

Там маржа маленькая а риски большие

Маржа у торгащей. Я об услуге.

На услуги тоже есть наценка, я в этой сфере лет 12 работал. Могут прислать бракованные детали, которые не проверишь никак без пайки.... Нужно много дорогого инструмента, помещение и хорошие специалисты.

большой и платжеспособный спрос обеспечен.

Бронь то где там взять? Удаленка там не проканает.

Бронь то где там взять? Удаленка там не проканает.

А у сантехников с электриками есть?

Досвід Грозного — електрики вижили як клас .

На рахунок плиточників — люди будують щось при зростанні економіки, так само при зростанні вони і веб-сайти замовляють і фото тощо.

А електрику потрібно якщо не нарощувати (при зростанні) то якось підтримувати(там де ми). Якщо гроші на новий трансформатор є — то електрики потрібні. Якщо не ма — тим паче.

робітничих майстрів завжди дефіцит

Мова про професіоналів, а не рукожопів.

Та візьми будь яку спеціальність і буде Гаусовий колокол, де переважна кількість народу буде десь по середені. І усе буде залежати від базових речей як то якість освіти, якість керування та робоча культура.

Кто тут залетный и только ради денег — свитчнется.
Инженеры просто перейдут на следующий уровень, управление агентами и тд.

залежить від попиту на ринку праці. аби було куда «переходити»

А стойкие останутся в Аяксе и милтехе.

А ви спробуйте спочатку хоча б самостійно ремонт зробити в квартирі. Думаю такий квест у 99% ітішників відіб’є ці дурні питання :)

Малярка/штукатурка зайобна, але в цілому це не рокет сайнс)
Сантехника / електрика топ по відношенню зусилля/бабки та й не вимагає якихось супер знаннь на побутовому рівні.

////Малярка/штукатурка зайобна, але в цілому це не рокет сайнс)/////
Але це вимагає фізичних зусиль. Для тих хто сидів років десять на стулі перед компом мішки по 20-50кг можуть бути серйозним викликом :)
Електрика згоден там якраз треба трохи більше мізків ніж сили і попит зараз шалений

Електрика згоден там якраз треба трохи більше мізків ніж сили і попит зараз шалений

Та зараз на все попит шалений, пам’ятаю чувака знайшов в 2024-му пробурити отвори під траси кондиціювання. Ціна в 3 рази нижче ніж назвали в «конторі», прийшов з установкою Hilti все зробив. Трошки розговорилися, сказав що це останній об’єкт перед мобілізацією.

Ну так, була у вас віддалена робота, ніхто вас не чіпав, працювали по тихеньку і різко стали провесіональним плиточником або виконробом на будівництві. З’явилися об’єкти від замовників, необхідно весь час їздити різними локаціями. Потім зустріли ТЦК і різко стали штурмовиком. Відмінна пропозиція з IT в ШТУРМОВИКИ. Якщо зацікавить фурнітура, звертайтеся. fenix.net.ua

это фуллтайм и больше, тяжелой и грязной работы, потом очень обидно продавать в то что вкалывал или может быть бросать. Купить кучу дорогого инструмента, а не китайского кривого хлама, где-то его хранить. Отдельное авто под грязные-сыпучие материалы. Держать дома перфораторы, болгарку, штроборезы, лазерные построители, торцовочную пилу, 2м штукатурное правило, груду грязных шпателей... Чтоб такую сантехнику собрать надо еще груду инструмента купить

не розкажете, як ви все це вчились робити?

Ютуб/гугл :) Вле в основному це Ру/РБ канали.

О, колега
Я теж такою хернею в Україні в вільний від роботи час займався
Ну що сказати, воно то робити можна, але заробітки зовсім не ті що на галері і сторіпойнти по спринтам розмазувати не вийде

«І якщо тут на одну вакансію може бути від ста кандидатів, то робітничих майстрів завжди дефіцит і їх доступність розписана на місяці вперед.» — і шо ти досі думаєш?

Нещодавно мережею якраз ходив цей мем в різних варіаціях

Підписатись на коментарі