Чи справді шлях в ІТ закритий після фрілансу?

Нещодавно натрапив на історію тестувальниці з 8-річним досвідом роботи про те, як її реджектнули через те, що останні два роки вона працювала на фрілансі, назвавши це нестабільним досвідом.

Авторка каже, що до фрилансу вона працювала на великих продуктах роками, брала відповідальність за результат, розвивалася і підтримувала стабільні версії. Коли ріст зупинявся і щоденні задачі ставали повторюваними, вона пішла у фриланс. Там відкрилися зовсім інші горизонти — Web3, AI, GameDev, довгострокові контракти та короткі проєкти. Цей досвід навчив її швидко входити в новий домен, структурувати хаос і адаптуватися під будь-який формат роботи.

Іронія в тому, що сьогодні її запрошують як експерта на воркшопи, як тимчасового QA Lead, для проведення performance review, але коли вона шукає стабільну компанію і хоче залишитися у продукті на кілька років, отримує відмови:

«Ви занадто довго працювали на фрилансі, це нестабільно».

На мою власну думку, досвід на фрилансі нічим не поступається роботі в штаті, тому ігнорувати фахівців лише через цей критерій —це повністю некоректно.

А що думаєте ви? Чи справді фриланс — це нестабільний досвід, чи це просто чергове упередження? Що ви думаєте про фриланс загалом? Маєте подібний досвід?

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо у відмові прямо написали про «паралельні ініціативи», то це схоже що роботодавець не хоче ризикувати з кандидатом, який потенційно може брати великі об’єми роботи на фрілансі додатково до основної роботи, тим самим розпорошуючи увагу на різні контексти.

Взагалі я б подякував шо відверто написали про причину. Більшість цього не робить

А фріланс це не IT?

Реджектнули тому, що після фріланса людина впевнена, що якось та прогодує себе і горбатитись «стабільно» за 500 доларів не буде.

По топіку:

Відповідь буде однозначно «ні», бо фріланс це і є ІТ

По суті статті: можливо, залежить від кадрової політики. Я сам маю багато років різноманітного досвіду роботи на сервісну компанію, на продуктову компанію, на роботу в ІТ-відділі холдингу та на фрілансі — це усе дуже різні і специфічні активності. І робота на фрілансі найбільш важка з усіх, бо ти не лише «кодер», а ще й одночасно РП, МП, аналітик, тестувальник та служба підтримки.

Коли я потрапив у ІТ-відділ після кількох років фрілансу, то керівники, що відповідають за кадрові процеси, не були задоволені моєю проактивністю та ініциативами, яка не відповідала їх баченню штатного розкладу, не дивлячись на те, що мої безпосередні керівники та стехолдери проектів були завжди у захваті від моєї роботи, ефективності рішень, точності експертних оцінок та швидкого траблшутінгу — я там був аж занадто «універсальним солдатом». Можливо у героїні статті була та сама проблема — оверскіловість («занадто розумна»).

Але у продуктовій компанії усе навпаки — тут добре цінують мій колишній фрілансерський досвід, бо я можу не просто писати код, а розумію проблематику бізнес-процесів і маю навики на кожному етапі життєвого циклу розробки.

Пам’ятаєте відому приказку про старе авто, яке коштує копійки в ломбарді і мільйони у коллекціонера? Кожен досвід має цінність. А якщо вас знецінюють, то ви просто не на своєму місці.

> Чи справді шлях в ІТ закритий після фрілансу?

А фріланс що, не IT? :shrug:

> «Ви занадто довго працювали на фрилансі, це нестабільно».

Перекладаю українською: «Ви не витримаєте нашу нудьгу і застій у всьому, ви будете хвилювати наше болото і розхитувати човна, навіть згадуючи про те, що в інших місцях роблять дещо інакше, ви втечете через рік, а нам треба щоб веслав до пенсії».

> А що думаєте ви?

Хай шукає стартапи, там нема такого галерного маразму.

Текст на скріні можно приблизно передати старою фразою тіпочків з району «ты чо, самая умная штоле?». Ти диви, «динамічні зміни» та «паралельні ініціативи» їй подавай. Нє положєно.

Не справді

працював багато разів і самостійно, і у наймах )

ось у чому різниця між підприємницькою діяльністю і найманою працею:
— у першому випадку ви відповідаєте за все...
— у другому випадку — за ділянку роботи...
..............
здається, теоретично усе зрозуміло... але ж звички... це сила...

колишній підприємець постійно лізе, куди не просять... краще бачить систему в цілому... і намагається оптимізувати і свою роботу, і чужу...
це може бути корисним, коли компанія в кризі, не вистачає свіжих ідей і т.п.

але так буває не завжди...
буває, що у роботодавця є власне розуміння, є план, і потрібен відповідальний фахівець-виконавець... а не генератор ідей...
.................
коли в мене закінчуються гроші, а ставати підприємцем лінь... як я спілкуюся з роботодавцем ...

ну, по перше, по самому оголошенню часто видно... чи їм там просто скучно, хочеться поспілкуватися.... чи треба терміново... на вчора... закрити вакансію...

далі... «я по оголошенню»... далі треба просто слухати і не перебивати ... задавати уточнюючі питання...
(я не кажу роботодавцю-підприємцю, що в мене збереглося моє перше свідоцтво підприємця .. за 1994 рік... можливо, співрозмовник ще тоді не народився...

тому що в даній ситуації це не важливо... минулий досвід неважливий... треба фокусуватися на поточних (цікавих) задачах роботодавця... бо він гроші платить)

Працював на фрілансі. Працював після цього у «стабільних» компаніях (лапки — тому, що насправді, нічого стабільного в сучасному світі немає). Кілька разів на протязі карʼєри мав неабиякі проблеми з пошуком наступної позиції. Проблема, на мій погляд, в тому, що ринок праці айтішників давно вже перетворився на всрате казіно.

Перевірити реальні здібності, наприклад, розробника робити реальну роботу протягом годинної співбесіди, або з допомогою технічних завдань — майже нереалістичне сподівання. Це я кажу як людина, яка брала участь у кількох десятках співбесід, абсолютно різної якості, причому з обох боків. Але щось жеж перевіряти треба... Тому перевіряють, зазвичай, шопопало, здебільшого (спочатку написав «здебільного», хм, в цьому є певний сенс) — попередній досвід (в роках по технологіям), теоретичні знання, софт-скіли, знаки Зодіаку. Все, що, зазвичай має дуже опосередковане відношенння до здатності людини виконувати роботу, тобто вирішувати суто інженерні проблеми. Тому зараз дуже легко опинитися у ситуації, коли втрачаєш віру в себе. Треба мати сталеві нерви і геть високий рівень самоповаги та стресостійкості щоб не впасти у відчай. Знаю по собі.

ЗІ Фріланс — це насправді дуже круто. Особливо, якщо це — успішний фріланс. Ніщо так не вчить розуміти реальні потреби бізнесу, як робота у фрілансі. Різниця приблизно як між плаванняму басейні і у океані. Тобто, неймовірна.

"

на протязі

"
це означає «на сквозняку», вірно буде «протягом»

щодо решти — люто плюсую

Дякую. Дійсно, трохи провтикав.

це означає «на сквозняку», вірно буде «протягом»

Обидва дозволені.

Ніхто не забороняє вам сидіти на протязі, але шия дякую не скаже)

Це якраз і є справжній ФОП (чи його аналог за кордоном) — самостійний пошук клієнтів, часом одночасний дохід від декількох клієнтів упродовж звітного періоду. А _робота_ через ФОП на одну галеру роками — це ред флеґ для податкових / ознака мінімізації податків / санкції на обох учасників (галеру і «фопа») у зв’язку з тим що це вже власне _робота_, а не підприємницька діяльність. Ось так принаймні воно працює за кордоном, і в нас теж скоро буде.

Також після такого досвіду контрактор (за умови успіху, звісно) ковтає чарівну таблетку від Морфеуса, після якої загнати в стійло галери важче. Ну от хіба що коли цей «підприємець» не зміг подолати нестабільність такого життя, таке буває, і мабуть що даний скріншот якраз про такого невдалого «підприємця», котрий вирішив повернутися в стабільне стійло галери. В такому випадку співчуваю.

Товарищь Гетьманцев, пірілагіньтеся, будь ласочка.

То гражданін большой начальник.

это все настолько притянуто... бывает что на фрилансе на одного заказчика годами работают, а бывает что фопы одновременно на несколько клиентов работают. но даже если нет, почему государству норм что клиент один, а тебе нет?

ковтає чарівну таблетку від Морфеуса, після якої загнати в стійло галери важче.

Так саме тому бізнес і не любить фрілансерів. Всі хочуть мати працівника який хоч більш-менш можна передбачити.
Це як обирати коня :) Є дикій мустанг, а є спокійний кастрований кінь, привчений не смикати, не вставати дибки, йому трошки по сраці дав і він спокійно тягне. А у іншого то творча криза, то забагато правил і постійно дивиться в прерії.

кастрований кінь

Дякую, напрочуд пізнавально, відкриває очі на справжнє ставлення до гребців.

Дякую, напрочуд пізнавально, відкриває очі на справжнє ставлення до гребців.

А ви вірили в байки про «одну родину» та іншу корпоративну маячню? :)

Я звісно вже давно втік з матриці, але дякую за допомогу у поясненні для тих, хто все ще там.

Ось так принаймні воно працює за кордоном, і в нас теж скоро буде.

Не будет, а если будет то не скоро.

На мою власну думку, досвід на фрилансі нічим не поступається роботі в штаті, тому ігнорувати фахівців лише через цей критерій —це повністю некоректно.

Я був трохі на фрілансі, щоб зрозуміти, як так:
Досвід на фрілансі нерелевантний взагалі досвіду роботи в штаті. Це як «червоне» і «солоне».

І якщо того досвіду на фрілансі роки — то я б теж не розглядав фрілансера як кандидата, коли є — з досвідом роботи у штаті.

Виключення звісно бувають, і треба розглядати кожен окремий випадок.
Але якщо десятки кандидатів, то фрілансера будуть розглядати в останню чергу.

А у вас якій досвід підбору персоналу чи управління колективами? Цей бізнес вважає, що такий кандидати може нести ризики. І те що кандидат вирішив обговорювати відповідь рекрутера в публічному просторі це підтверджує.

Якщо роботодавець не названий навіть натяком — нема проблеми в такому обговоренні.
А те, що ви скаржитесь на такі дії кандидата, більше показує вас, ніж його (її).

Якщо роботодавець не названий навіть натяком — нема проблеми в такому обговоренні.

Поясню. Коли наступного разу, цей кандидат почне шукати працю — рекрутер побачить цю статтю. Як думаете це піде в плюс чи в мінус кандидату?

А те, що ви скаржитесь на такі дії кандидата, більше показує вас, ніж його (її).

Про мене це, звісно, говорить, бо я працював рекрутером і бачив як іде обговорювання кандидатів. І це було в славетні часи 2012-2016 року, коли гребли всіх хто, хоч трішки схожий на айтішника. А зараз 2026 і люди шукають працю по пів року, і люба інфа може піти проти кандидата.

А у вас якій досвід підбору персоналу чи управління колективами?

Відсутність цього параметру не заважає ж мені мати власну думку.

Проблема ще в тому що досвід на фрілансі люди не можуть нормально підтвердити. Якщо до нас приходить кандидат який заявляє про 5 років досвіду, але 2 роки він працював над крутими проектами, робив багато всього, але показати нічого не може, бо все під НДА, 2 роки він працював на фрілансі робив неймовірні речі, але знову таки, все під НДА, і клієнти йому нічого не показують і посилань ніяких немає, і ще рік досвіду це якісь курси, то я розглядаю таку людину як кандидата без досвіду і в більшості випадків він програє тим хто має хоч і мінімальний, але підтверджений досвід.

все під НДА

а как можно показать что-то после работы на фуллтайме? 5 лет делал систему, все что в паблике можно увидеть — страницу логина. и?

я розглядаю таку людину як кандидата без досвіду

это ты просто собеседовать не умеешь. или ленишься.

Тільки біда в тому, що більшість галерних проєктів зараз так чи інакше під NDA. Тому це дуже дивний і неефективний крітерій відбору )

Наш напрямок це геймдев, тому там простіше. Рано чи пізно проекти виходять в реліз і не залишаються схованими в корпоративних надрах навіки. Так що людина з реальним досвідом завжди має що показати.

Проблема ще в тому що досвід на фрілансі люди не можуть нормально підтвердити.

А що, після в штаті на галері можна щось підтвердити? «Муа-ха-ха» (tm)
Хіба що ви берете кандидатів «на вагу» за принципом «20% гнилі не брак, відфільтруємо за перші три роки» за кошти замовника.

2 роки він працював на фрілансі робив неймовірні речі, але знову таки, все під НДА

Як раз фрилансер може показати своє «портфоліо», тому що він його навмисне готував, щоб завлекти нових замовників. А штатник цього, 99%, не робив, показати йому нічого, крім того ж «під NDA».
Або ви всерйоз вірите, що попередні галерні замовники скажуть «можете показувати ваш код що робили для нас — де завгодно»?

(Ну ось і ми знайшли того, хто з якоїсь іншої планети.)

Я писав вище що в нас геймдев і інша специфіка роботи, але схоже галерні гребці нічого іншого окрім своєї клітки уявити не можуть.

Я писав вище що в нас геймдев і інша специфіка роботи

Яка ніяк не впливає на обговорені деталі. Більш того, у геймдеві досвід фрілансерів, через його різноманітність, завжди корисний — більше, ніж у клепальщика схожих сайтів чи розробника якоїсь КОКОРЕШ (tm).

але схоже галерні гребці нічого іншого окрім своєї клітки уявити не можуть.

Цікаво, на адресу кого ви це сказали:) якщо мене, то я якраз не галерний гребець. Ви знову ткнули пальцем у стелю, однако тенденція:))

Власне відгуки про компанію де цей персонаж типу СЕО красномовно про все говорять :)
jobs.dou.ua/...​anies/beetleplay/reviews

Фріланс зараз більш гнучкий, дає більше можливостей поки компанії стагнують без бюджетів. Проекти з mobile додатками наприклад зустрічаю тільки на краудсорсі. Якось мав інтерв ю в одну велику компанію, так вони прямо сказали що гроші є тільки на веб

Повернувся в офіс після 5 років на фрілансі. Досвід виявився достатнім.
Можу сказати, що у фрілансера, через частішу зміну проектів МОЖЕ бути ширший погляд на речі і індустрію, але менший досвід в системах entreprise-рівня (бо фрілансерів туди зазвичай не пускають).
Це приблизно розмови про те, що «мені диплом універа треба від вас не як підтвердження знань, а підтвердження того, що можете висидіти 5 років на одному місці».

Та не має чіткої відповіді. Було декілька кандидатів, котрим відмовляли чз фріланс, мотивуючи, що не можна цей досвід підтвердити, не має залучення в проект, відповідальності ітд. Але також маю кейси, де кастомерам або роботодавцю ок і фріланс був,як досвід роботи.

однозначної відповіді на питання топіка нема.

Але фідбек підозрілий, хто взагалі таке пише

Після неглибокого зондування профіля, — в неї остання велика робота була три роки тому, а баришня активно позиціонує себе як успєшний успєх і як коучесу для інших фрілансерів. Навіть виступ на конфі на цю тему

Сильно сумніваюсь що це реальний відгук рекрутера, скоріше ти за покликом емпатії допоміг лінкедін-піарщіце в маркетингу її послуг ;)

Цікаво, а як рекрутерки можуть підтвердити свій досвід роботи в команді у великих конторах ? Тим, що вони ходять разом на чаювання, на якість конфи, що самі придумали, і т.д і один одному дають рекомендації ? Під роботою мають лише накручуванея кількості «проведених інтерв’ю», де вони розповідають всім одне і те ж , а по факту, просто завертають «в бік» релевантних кандидатів, не даючи змоги талановитим жінкам взалі отримати роботу в продукті (або на таких умовах, що самий останій бомж не згодиться)

Розумію, що ви ще не мали досвід в компаніях рівня бігтех, і інших відомих світових компаній, і тому щиро відповім на це запитання). Просто роблять бекграунд чек: як з боку рекрутмент команди, так і технічних інтерв’юерів ( а саме, відповідність досвіду кандидата згідно технічним вимогам, інтрадакшн кандидата, кількість успішно пройдених тех інтерв’ю і не тільки). І якщо все окей, то можна похайрити для крутих компаній:). До речі, ніколи ще не зустрічала, щоб відмовляли талановитим жінкам, ну якщо вони дійсно талановиті)

А при чому тут жінки, так взагалі діє бізнес і ринкова економіка. Попит породжує пропозицію, Адам Сміт — Давид Рикардо. Якщо ви думаєте, що потрапивши в продукт як трейні ви отримаєте права прийнятя рішень і долю в бізнесі рівня засновників, акціонерів та кірівного складу С рівня, то ви дуже сильно пимиляєтьсь. Рівно як не отримаєте не грінкарти не американского громадянства наприклад. Швидше за усе це буде стартап, і ви отримаєте обов’язки трех різних спеціалістів в сталому бізнесі, work life дизбаланс та зарплатню по низу ринка, а то і ще менше. У крайніх випадках опціон і т.п.
А жінок які створили власні бізнеси, хоч відбавляй. Взагалі через статитстику із торгівлі і вживання, уся західна цивілізація оріжнтована саме на жінок. Є феномен рожевого податку і т.д. і т.п.
А де права жінок справді треба захищати, той же Афганістан наприклад де таліби заброняють дівчатам вчитись в школі, мало хто з реальних активісток типу Рози Люксембург та Клари Цеткін, хтось щось і справді робить.

Тому що набагато простіше списати неуспіх саме чз те, що- жінка.
Замість того, щоб визнати, що так, треба ще підготуватися, щось повчити- то простіше написати на доу, що наймають лише чоловіків;
Визнати, що недостатньо цікава чоловікам на галері( роботі), то написати , що розробники сплять з HR ітд
Але вона/він( Mari Levi) вносять свою перчинку на доу, хай буде)

Щодо сплять, це така нейздісненна потаємна мрія усіх мідлів і облом — бо виявляється заграє із ціллю заманити на співбесіду і цікавий їй не ти, а хайрінг бонус в $500.
А так знаю один вийняток коли одружились (вона прийшла в контору вже після чоловіка), та вона пішла з HR в AQA працювала в мене вже джуніором в проекті і це була інша контора.
Чоловік теж потім перейшов до нас в інший відділок, він на С працював.

Ну, воно було у обох напрямках. Що дівчата маніпуляціями займалися заради оферу , що теперішні мастодонти доу атакували в чатиках і не тільки, що готові прийняти офер, якщо...
Але в мене відчуття, що пан/пані застрягла в 2000х-2010х. Бо теперішній час вже пропонує інші реалії.

А при чому тут жінки, так взагалі діє бізнес і ринкова економіка

Просто в нас немає ніякої ринкової економіки, а звичайнісінький перепродаж д*по-годин в більш багаті країни, з розвиненими економіками (короче, в нас поки — сировинно-колоніальна економіка).
А чому у нас немає конкурентноздатної продукції світового рівня та ринкової економіки ? Можливо якраз через слабке залучення (ігнорування) кваліфікованих жінок, що роками намагаються потрапити в розробку національних продуктів ?
Звичайно, потім вони їдуть зі своєю тут «непотрібною експертизою» вимушено за кордон і засновуть якісь компанії вже там. Але від цього наша країна не стає більш розвиненою (.

баришня активно позиціонує себе як успєшний успєх

Ну звичайно ж у неї нема такого лютого бекграунду, як у чуваків, що були таксистами\кур’єрами\трактористами, а потім «друг запросив в свою контору».
Як тепер таким дівчатам та й звичайним людям з технічних вузів проходити співбесіди з тими горе-світчерами по-знайомствам ?;)

Розумієш це просто про довіру

В принципі діфолтмод на інтерв’ю — будувати довіру з нуля між незнайомими людьми. І не давати причин в собі сумніватись

Коли людина на інтерв’ю каже що вона шукає лонгтерм після фріланса, а в лінкедіні в неї успєшний успєх і курси про апворк — це як розгорнути транспарант «я до вас ненадовго». Ніхто не чекає що ти будеш працювати до пенсії, але нікому не хочеться бути лохом, витратитись на онбордінг якоїсь коучеси і шоб вона потім папа всім чмакі і здиміла за день

Вона могла підчистити лінкедін і могла розписати більш детально досвід — цього було б досить

Але цього не зробила, тому хай не ображається з удівльонним відом на цей неідеальний світ, в якому її майбутній роботодавець може читнути її лінкедін і зробити той самий висновок що я

це все за умови що це не видуманий піар, бо таких фідбеків з компліментами жоден рекрутер з стопкою кандидатів зараз не пише

Ну коучеса з фрілансу, яка шукає роботу на галері — то або чистої води інфоциганка, яка шукає будь які форми заробітку. Або цей висер дійсно чистий маркетинг з метою привернути до своїх послуг увагу світчерів, по методу Лені Голубкова.

Перекладаю із корпоративного : «Жінко ти заломила занадто велику зарплатню і ми вирішили взяти кого по простіше». Усе інше пурга пургою.

Як це «жінко, ти заломила ціну»? Коли мужик ту ж ціну скаже, том йому ще червону доріжку постелять, дадуть ентренс бонус та будуть пил здувати на випробувальному)

А потім наздогонять та ще раз червону доріжку простелять. Швидше скажуть прямим матерним текстом, що думають з його запросів.

Мабуть дівчина «заломила ціну», котра була вища від ЗП дружини-домогосподарки ліда ? От його і бомбануло. Але це огидно, що витратили час людини на тестове, знаючи, що відмовлять «ми не дивимось людей з фрілансу». Карма за таке буввє «дуже швилкою і несподіваною» ;)

Був кейс, коли найняли гарного розробника з досвідом фрілансу. Він також сподобався клієнту. Про все домовились, про ЗП також. Почали співпрацю. Все гаразд.

І тут він через місяць роботи каже: «мені треба підвищення на Х, тому що я планував ще працювати на фрілансі, але проєкт складний, та часу на це не вистачає».

Ось таких ситуацій бажається уникати...

это звучит как причина не нанимать людей, а не тех кто работал на фрилансе

він через місяць роботи каже: "мені треба підвищення на Х

Так людина реально побачила на практиці, що її круто намахали на етапі співбесіди, а по факту дали обов’язки \роботу 2-3х додаткових рил!!
І це говорить не про фріланс, а про досвід (досвідчені специ реально знають ціну виконаній роботі).

Підписатись на коментарі