«Це просто чисте, нерозбавлене, неперевірене сміття»: Лінус Торвальдс жорстко розкритикував зміни MMC до Linux 7.0

Лінус Торвальдс, як завжди, в своєму неперевершеному репертуарі :)

Підсистема MultiMediaCard (MMC) у Linux мала отримати підтримку нового обладнання, оптимізовану підтримку безпечного стирання на деяких картах eMMC та низку інших покращень. Однак усі зміни, що стосуються MMC, були відхилені Лінусом Торвальдсом і залишаться поза ядром протягом усього циклу розробки Linux 7.0.

Все через очевидну відсутність тестування та перевірки через гілку linux-next, що змусило Лінуса назвати цей код «повним сміттям» та «неперевіреним мотлохом».

Для Linux 7.0 було заплановано кілька змін у MMC, зокрема:

• Ідентифікатори пристроїв NXP IW61x для WiFi-чіпів через SDIO.
  • Підтримка дат виробництва після 2025 року.
  • Оптимізація secure erase/TRIM для деяких eMMC Kingston.
  • Чистка коду DW_MMC.
  • Підтримка Mediatek MT8189 у драйвері mtk-sd.
  • Різні оновлення драйвера SHDCI.

В пул реквесті всі ці зміни були вказані, але Торвальдс виявив, що надісланий йому код навіть не компілювався.

«Ні. Ці зміни — повне сміття, вони навіть не компілюються. Судячи з усього, вони ніколи не були в linux-next і не проходили жодного тесту... Це просто чисте, нерозбавлене, неперевірене сміття», — зазначив він.

Через це Торвальдс навіть заборонив автору цих змін подавати ще будь які пул реквести в цьому вікні злиття, тому найближчі зміни в ММС у ядрі можна очікувати не раніше виходу версії 7.1.

«Я не хочу бачити від вас „виправленого“ запиту на злиття. Це було абсолютно неприйнятно, і я більше нічого не прийматиму від вас у цьому вікні злиття. Припиніть надсилати мені неперевірений непотріб, якого не було в linux-next і який не проходить навіть найбільш поверхневої перевірки на адекватність».

Нагадаємо, що трохи раніше Лінус жорстко розкритикував код для підтримки архітектури RISC-V від розробника з Google, назвавши його «повним сміттям».

👍ПодобаєтьсяСподобалось11
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

🔥💥 Лінус Торвальдс вибухнув після статті DOU: «Я бачив поганий код, але такого поганого переписування — ще ніколи»

У технічній спільноті вибухнуло нове полум’я 💣: Лінус Торвальдс неочікувано прокоментував статтю DOU про його лист щодо MMC‑підсистеми — і зробив це у своєму фірмовому стилі.

У відповідь на матеріал він заявив ⚡:

«Я не знаю, хто це писав, але, схоже, статтю згенерував той самий алгоритм, який згенерував і той код, що я відхилив. Якщо це журналістика — то я тоді балерина».

Далі Торвальдс уточнив, що його обурила не сама спроба переказати події, а те, як саме це було зроблено 🤖:

«Я написав простий лист: код — сміття. А вони зробили з цього якусь драму про „емоційний стан Лінуса“. Я не емоційний. Я просто не люблю тупий код. І тупі статті про тупий код — теж не люблю».

Особливо його розвеселив стиль матеріалу:

«Це виглядає так, ніби хтось попросив LLM написати текст „у стилі технічного журналіста, який ніколи не бачив ядра Linux, але дуже хоче здаватися експертом“. І модель така: „Слухай, я теж маю межі“.»

Торвальдс також запропонував DOU «оптимізувати процес»: 🛠️

«Наступного разу просто вставте мій лист і напишіть під ним: „Лінус знову всіх послав“. Це буде і точніше, і чесніше, і принаймні не виглядатиме як домашнє завдання з SEO‑копірайтингу».

У коментарях до обговорення вже жартують, що це перший випадок, коли Лінус відхилив не код, не патч і навіть не API — а контент‑план редакції. А що ви думаєте про нову редакційну політику DOU.ua?

tldr)

🔥Лінус 💣
У спільноті 💥
Тоді він заявив ⚡
І далі уточнив 🤖
А також запропонував 🛠️
А що ви думаєте❓

Якось він так «дипломатично толерантно» висловився. Показав би середній палець як Нвідіа або послав бу у дупу тощо.

хорошо, когда у тебя диктаторские полномочия и ты можешь называть вещи своими именами

а потім дивуються чому через 20 років 1% юзерів

пффф... спроси у своего агента где, кроме десктопа, используется линукс )

Там, де нічого крім ядра не використовується, де треба щоб аби процеси крутив з мінімальним оверхедом і шел був.

пффф... спроси у своего агента где, кроме десктопа, используется линукс )

Ну, по сути — кругом, кроме десктопа :)

якось не зрозумілий процес — якщо код не компілюється навіть — то як він потрапляє в мержі?
Наскільки знаю в linux foundation повно cicd, чому пропускають?

Звісно «локально в мене всьо компілюється і всі тести проходять»

воно тягнеться від часів коли паплайнів не було, а гіт сам Торвальдс і написав бо заїбався розгребати
якщо я правильно пам’ятаю то там до сих пір все не емейлах тримається і всі публічні сторінки та репи це дзеркала на читання вже

Проблема у тому, що Linux Kernel має бісову тучу налаштувань компіляції. Запусти make menuconfig і ти побачий цілий TUI, в якому можна заблукати. Так, є інструменти, що рандомно виставляються опції компіляції, але в минулі часі це було великою проблемою, що виставляєш щось на свій смак та воно не комппілюється.

Не виключаю, що Лінус просто подивився на хідера, які там налаштування, та спробував ними погратися.

Блукати в make *config не треба, для тестування підкладається готовий конфіг. Є стандарт, яким він має бути, для такого тестування там, щонайменше, варіант де увімкнено все крім тестових опцій.

Так в тому й проблема, що мейнтейнер mmc Ulf Hansson вирішив прискорити прийняття коду в мейнлайн і обійшов стандартну процедуру обкатки змін через linux-next. ніпракатільо :)

якось не зрозумілий процес — якщо код не компілюється навіть — то як він потрапляє в мержі?

Відкрийте посилання і узріть.

Комміттер (ulfh@) склав це у власному репозиторії на спільному сховищі репозиторіїв (вважайте, як на гітхабі). Формально зміни присутні. Фактично, там могло бути що завгодно, від видалення всього ядра і до копії порнхабу в UUE.

І оскільки це персональний репозиторій, він не зобовʼязаний компілюватись або працювати — крім моментів явного експорту.

А ось далі комміттер написав листа у LKML «прийміть цю пігулку! у мене тут маса смачного», Лінус спробував, сказав «навіть не компілюється» і ще багато і довго говорив:))
Бо якщо пропонуєш на мерж... щонайменше поверх linux-next на момент початку вікна мержа має бути протестоване (компілюється, працює).

Так що він правий і все банально, той ulfh@ недоробив... а чому, забув чи понадіявся, що «пронесе» — вже не так важливо.

Наскільки знаю в linux foundation повно cicd, чому пропускають?

До пропозиції мержа запуск всіх CI/CD це персональна відповідальність власника гілки. Він може тицати відповідні кнопки, а може — ні, розбиратись, на якому коміті вже треба, на якому — ні. Важливий тільки фінальний результат (пропозиція до linux-next).

Привет вайб-кодерам

Щось піздновато підтягнулися, тільки на 6-ий коментар вайбкодерів приплили

В принципі позиція досить зрозуміла. На відвали зроблено.

Нарешті справжне єство техліда взяло своє і вийшло на поверхню. А то усе гра на публіку в милого хлопця, Rust, заповіти і т.д.
Якщо код спагеті і лайно то і нахер і хай собі ображаються. Не хочеш щоб обматерили — не сабміть лайно, бо менеджмент натиснув і треба бігом.

ну выглядело это так — кто там что то делал и его сократили, таску отдали этому чуваку и он сказал — я тут вижу куча хрени нада переделывать, на что менеджер ответил — попробуй так и будь что будет. Вот он и попробовал.

Так, абсолютно нормальний коментар. Власне, вони нафакапили елементарно з конфігураційними макросами. Важко уявити, що там у них у тому коді, що по суті справи.

А в чому новина?
Раніше він такі коментарі по кілька разів на тиждень залишав

Всі хто хоть колись ревювили пул реквести стикалися з чимось подібним. Я повністю підтримую його

Так побіжить до менеджера, крічати що злі дядьки ображають класних стильних молодіжних хлопців. А коли там матюки, то починаються неприємні розмови.
Тут поміттє Лінус не написав жодного мату, не послав нікого в дупу і не рекомендував вбити себе об стіну, щоб світ став кращім місцем. Що насправді прогресс. Та одночасно — коли йому прислали код, який навіть не перевірили, що він компілюється, тут вже стало ясно, що з цими усіми тисками бути добрішим, сіли на шию з рештою.

Підписатись на коментарі