Як айтівці шкодять собі, навіть коли «дбають про здоров’я»

За роки роботи фізичним терапевтом я не раз помічав парадокс: люди, які багато працюють за комп’ютером, часто шкодять собі не через байдужість до здоров’я, а саме через бажання «робити щось корисне». У нагоді, звичайно, стають кроки: пошукати порадні поради в Інтернеті, купити абонемент в спортзал, еспандери на робочому столі, «похрустіти» шиєю та пальцями між мітингами тощо. І точно маєте право) але ж....не все це працює. Більш того щось ще й шкоди приносить. Про це якраз і поговоримо.

Мене звати Андрій Новосад. Я фізичний терапевт реабілітаційного центру Unbroken. У цій статті я розберу, як тіло адаптується до тривалого сидіння, чому спортзал не «анулює» наслідки сидячої роботи та які звички справді допомагають, а не створюють ілюзію турботи про здоров’я.

Трохи теорії та фактів.

Сидіння — це не просто положення тіла. Це тривалий статичний стан, до якого організм адаптується. М’язи, нервова система й судини поступово перебудовуються під обмежений рух: зростає м’язовий тонус у шиї, плечах і попереку, погіршується кровообіг, з’являється компресія нервових структур. Ці зміни накопичуються поступово й довго можуть не викликати болю, але з часом проявляються дискомфортом, онімінням, відчуттям «затерплих» кінцівок або хронічним болем.

Наукові дані підтверджують, що проблема значно глибша, ніж просто біль у спині. За результатами великих досліджень, люди, які більшість робочого часу проводять сидячи, мають приблизно на 16 % вищий ризик загальної смертності та на 34 % вищий ризик смертності від серцево-судинних захворювань, порівняно з тими, хто більше рухається протягом дня. Ідеться не про відсутність спорту, а саме про тривалу статичну поведінку.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5618737

Саме тому разові тренування не завжди компенсують багатогодинне сидіння, якщо протягом робочого дня тіло практично не рухається. Фізіологічно організм сприймає це як постійний стресовий стан із порушеною циркуляцією та регуляцією навантаження.

Чому еспандери — більше зло ніж користь. І що робити з хрускітом пальців?

На цьому фоні багато популярних «здорових звичок» можуть мати зворотний ефект. Еспандери, наприклад, часто використовують без урахування того, що у більшості офісних працівників м’язи верхніх кінцівок вже перенапружені. Додаткове навантаження в такому стані не розвантажує тіло, а лише посилює м’язовий дисбаланс.

Те саме стосується різких «правок спини» або «хрускоту в шиї». Відчуття полегшення після таких дій — короткочасне й пов’язане з реакцією нервової системи, а не з реальним усуненням причини. Це створює ілюзію допомоги, але не змінює біомеханіку руху й не зменшує накопичений тонус.

Навіть хрускіт пальців, який часто вважають шкідливою звичкою, сам по собі не є проблемою. Важливіше інше: якщо людині постійно хочеться «розхрустітись», це часто сигнал про перевантаження, стрес або нестачу руху протягом дня.

Ключова різниця — між профілактикою і самолікуванням. Профілактика враховує спосіб життя, навантаження і можливості конкретної людини. Самолікування — це застосування універсальних рішень без розуміння контексту.

У чому ж ефективна ефективність?

Для тіла, яке багато сидить, ефективнішою стратегією є не рідкісні інтенсивні тренування, а короткі регулярні рухи протягом дня. Навіть кілька хвилин простих, безпечних вправ допомагають знизити м’язовий тонус, покращити кровообіг і зменшити навантаження на нервову систему.

Ну і, щоб не теорія заради теорії. З цього ж підходу й народилась ідея — зібрати короткі, зрозумілі та безпечні рухи в одному місці — без універсальних обіцянок і без самолікування. Так народився безкоштовний відеокурс «(Не) шкідливі звички. Короткі вправи для твого тіла» — як практичне продовження цих міркувань, а не як окремий продукт. Це не заміна лікарям і не чарівна пігулка. Але для багатьох — хороший спосіб перестати шкодити собі «корисними» звичками і почати рухатися усвідомлено. Це добірка простих вправ і пояснень для людей, які багато сидять і працюють за екранами, яку ми сторили разом із реабілітаційним центром Unbroken та Hillel IT School.

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

в окопі, мабуть, набагато корисніше

Це тільки ті, хто працюють з дому постійно сидять. В офісі чаї ганяють, печеньки жруть, на перекури ходять, по офісу тиняються туди-сюди, а із-за чаїв постійно туалет. Так як мінімум раз в годину доводиться вставати.

Дякую за статтю. А лікувальний масаж для тіла- чи не є альтернативою?

Лінка на курс не додалась

Підписатись на коментарі