Рік роботи над агрегатором вакансій: що пішло не так і чому технології — не головне
Близько року тому я почав робити власний агрегатор вакансій — znaidy.
Ідея з’явилась не з «побудувати стартап», а з особистої проблеми. Я довгий час працював на фрилансі, потім перейшов у найм, потім знову повернувся на фриланс. Стабільності не було, а пошук фултайму щоразу перетворювався на десятки вкладок: DOU, Djinni, LinkedIn, Work.ua, різні борди.
З’явилась проста думка — зібрати все в одному місці.
Перший запуск
На старті я підключив кілька джерел, зробив базову нормалізацію вакансій, налаштував аналітику (Amplitude, Google Search Console), почав відстежувати індексацію.
Трафік був невеликий, але стабільний. У середньому
Тоді я думав, що головне — покращувати продукт: швидкість, фільтри, AI-структуризацію, нові джерела.
Проблеми, які зупинили ріст
Перша серйозна проблема — домен. Попросили додаткову верифікацію, домен тимчасово відключили. Індексація впала, частина сторінок зникла з пошуку. Органічний трафік просів.
Друга — інфраструктура. Ліміти на Vercel, бот-трафік, який «з’їдав» ресурси. Для невеликого проєкту це відчутно.
Паралельно — фриланс, поїздки, нестабільний графік. Проєкт поступово відійшов на другий план. Не було офіційного закриття — просто пауза.
Головна помилка
За цей рік я кілька разів змінював технічну архітектуру. Переписував частини бекенду, експериментував із парсингом, думав про AI-обробку.
Але основна проблема була не в коді.
Я намагався зробити «кращу версію» DOU + Djinni.
У DOU і Djinni є те, чого не було в мене — аудиторія і довіра.
AI сьогодні дозволяє швидко зібрати MVP. Але він не вирішує питання дистрибуції. Без користувачів навіть технічно якісний продукт не має значення.
Друга спроба
Нещодавно я вирішив повернутися до проєкту.
Повністю переписав бекенд: тепер це окреме API + модулі, які по cron отримують вакансії з LinkedIn та інших джерел.
Прибрав зайву адмінку, спростив роботу з базою (Supabase), додав Redis для кешування.
Зараз стабільно працюють 4 джерела вакансій.
Користувачів після паузи фактично немає.
І цього разу фокус інший — не на фічах, а на перевірці попиту.
Висновок
За рік я зрозумів просту річ:
можна витратити місяці на оптимізацію коду, але якщо не працювати з аудиторією — це залишиться pet-проєктом.
Я не знаю, чи стане znaidy повноцінним продуктом. Але хочу чесно перевірити, чи потрібен ще один агрегатор вакансій для України та Європи.
Цього разу експеримент не технічний.
Він про ринок.
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМені здається, що у ваших даних є певні розбіжності, цифри не зовсім сходяться.
Можете уточнити:
— які саме ресурси ви парсите?
— яким чином відбувається збір даних з LinkedIn?
Дякую, що помітили. Так, зараз між лічильниками у фільтрах і фактичною видачею можуть бути розбіжності. Виправлю це, щоб цифри узгоджувалися коректно.
Щодо джерел: наразі збираю вакансії напряму з github.com/speedyapply/JobSpy та Djinni.