IT релокейт у 18 років, вибір країни

Всім привіт!

Зараз мені 17, у кінці березня виповнюється 18 і хочу виїхати за пошуком кращого життя. Зараз я навчаюсь в ХНУРЕ на програмній інженерії, але хочу кинути, тому що він мені тільки заважає.

Чому? Не подобається подача матеріалу, постійно дзвенить у голові, чим не дає займатись самонавчанням. Хочу влаштуватись на якусь роботу, піднакопить грошей та поїхати кудись в Європу, тому хочу почути живих рекомендації від живих людей куди саме їхати.

Мене цікавить Бекенд через можливість росту, ще я програмую потрохи з 16 років, брали з одногрупниками участь у олімпіаді ICPC на С++ та вийшли у другий етап (далі не було світла), тому якийсь бекграуд у програмуванні в мене є. Наразі я думаю про Данію, бо вона надає гарні умови для біженців, не так все довго робиться як в тій же Германії, а також є час щоб вивчити мову і все інше. Дайте пораду куди їхати, або напишіть що я просто сам собі накрутив і не потрібно мені нікуди виїжджати 🤪

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Мене цікавить Бекенд через можливість росту, ще я програмую потрохи з 16 років, брали з одногрупниками участь у олімпіаді ICPC на С++ та вийшли у другий етап (далі не було світла), тому якийсь бекграуд у програмуванні в мене є.

Напишу непопулярне, але в тебе нічого нема, це ілюзія. Про який IT релокейт йде мова? Ти можеш поїхати хіба що як біженець на допомогу і, скоріш за все, без грошей на навчання.

Перше питання, це скільки в тебе грошей?
Друге, чи зможуть твої батьки бути спонсором при необіходності(99,99% ця необхідність буде)?

Судячи з ХНУРЕ, то фінансів не багато. З цього потрібно і відштовхуватись.

Немає зараз якихось умов для українців, котрі були з початку повномаштабки. в 27 році — попруть назад багатьох, або інший статус (що теж для накладно).
Про вологі мрії «стану праграмістам» за кордоном можеш одразу забути. Ти в Україні спробуй стати за 1-2 місяці і подивись на ту зп яку запропонують, а тим паче вижити на неї. Що казати про ультра високу конкуренцію на ринку ЄС.

Якщо вистачить на переїзд і отримаєш хоч якись більш/менш захист... Перші роки будеш різноробочим, потім як піде і на скільки тебе вистачить. Формально 18 років — ти дитина, для всіх. Від 21 року тебе будуть сприймати хоч якось. Ці роки можна використати для вивчення мови. Німецька, Іспанська, Французська — є найкращим варіантом.

Але враховуючи що майбутні 2-3 роки в Україні будуть як в тумані, то краще працювати прибиральником в розвинутій країні, вивчати середу і мову, окремо досліджувати ринок і вивчати щось цільове. І це буде краще, ніж отримувати «якийсь» досвід в дуже «потужній» укр компанії без світла, тепла, води під обстрілами в свої 18 за 300$.

Ти НІЧОГО не втратиш якщо підеш з будь-якого ВНЗ України. Всі ці «ти повинен бо там учать базу»... нічого там в середньому не дають. Все що там зможуть дати — це контакти рекрутера, котрі шукають студентів, але і так можна знайти це все на якомусь сайті агрегаторі вакансій, включаючи доу. ВНЗ винайшли тоді, коли не було інтернету, для того щоб в людей була можливість вчитись і здобувати знання. Зараз це просто застарілий пережиток, люди ще не до кінця це розуміють, або це не є вигідним. Обирай не ВНЗ, обирай курс/программу, готуйся до нього і буде тобі ок.

Пакуючи чемодан, будь готовий що буде важко, тобі знадобляться кошти і треба бути стійким, окрім того що самостійно почнеш жити, ще й в іншу середу потрапиш, а це в квадраті важче. Але життя це довга гра, і за 1-2 роки Gap year ти нічого не втратиш. Якщо не йде — міняй локацію. Якщо йде — не втрачай можливості розвиватись.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

О, ось вона ідеальна країна

Президент Трамп вночі виступив з тріумфальним посланням про стан країни (State of the Union) перед спільним засіданням Конгресу. Стільки пафосу не дозволяли собі навіть римські імператори в Сенаті.

«Наша нація повернулася, і вона більша, краща і багатша, ніж будь-коли раніше. Наш кордон захищений, наш дух відновлений. Інфляція різко падає, доходи зростають, економіка реве — як ніколи раніше. Наші вороги налякані».

«Наша країна знову перемагає... Ми перемагаємо так багато, що вже не знаємо, що з цим робити... Люди кажуть: «Будь ласка, пане президенте, занадто багато перемог, ми не витримуємо». — Трамп додав, що до нього Америка «не була звикла до перемог».

у нас в ссср теж так було ))

ніколи світ ще не бачив такого победуна як трамп

ВНЗ винайшли тоді, коли не було інтернету, для того щоб в людей була можливість вчитись і здобувати знання. Зараз це просто застарілий пережиток, люди ще не до кінця це розуміють, або це не є вигідним. Обирай не ВНЗ, обирай курс/программу,готуйся до нього і буде тобі ок.

Потім на виході програмісти які ЗНО не могли здати навіть на 125 балів, не знають математики за 7 клас )))

Ви ж розумієте, що ЗНО здають до ВНЗ, а не після?

Єдина рекомендація автору — прочитати саме найбільш підтримуваний комент в цій темі, а не ті що модератори закріпляють ручками в топі.

Доу давно підтримує подібну тему + роздає бани неугодним з риторикою 2014 року але в реалях 24-26 бо прийде партія і атата

І жодної відповіді від автора? Це просто байт на коменти? 😱

Це комплексне питання. Пиши в особисті, поділюся досвідом.

Схоже на инфоциганство — цену кину в приват.
Что мешает поделиться в контексте «один мой знакомый рассказывал».

Нагадаю, що «партнери» тиснуть на українську владу з вимогою понизити вік призову до 18 років. Не сьогодні, так завтра ваші роздуми як краще будуть здаватися просто смішними. Якщо стане раптом геть погано, то не здивуюсь, що воюватимуть і 18-, як це було не один раз в історії.

Саме так
В Мюнхені зрозумілою мовою сказали що війну закінчувати не будуть, в честь чого його потужність видали ціле інтервʼю де розповів що всі хочуть його скинути з трону, а українська нація проти.
Так що так, мужиків вже доловлюють, хто наступний очевидно.
Слава Україні!

що воюватимуть і 18-, як це було не один раз в історії.

Sixteen years old when I went to the war,
To fight for a land fit for heroes,
God on my side, and a gun in my hand,
Chasing my days down to zero,
And I marched and I fought and I bled and I died,
And I never did get any older,
But I knew at the time that a year in the line,
Was a long enough life for a soldier

Українську війну зараз дуже добре описує книга “На західному фронті без змін”, про 1 світову війну де клали тисячі солдат за кілометр території.

Вангую бусифікацію 18+ вже наступної зими. Єдине, що може врятувати від цього — те, що наступної зими нам так потужно розбомблять промисловість та енергетику, що в середині країни мрій з’являться десь 100-200 тис безробітних працівників колишних заводів, які в один момент втратили бронювання та ЗП. Їх бусифікують і це відтермінує 18+.

БПЛА, дронами всіх варіацій краще керують геймери 16-30 років!
Тому це цілком логічно!

ну в принципі має сенс вони легші а чем легше керуючий тим більше можна зробити бойове навантаження чиста фізіка

Давайте так. Їхати потрібно, але треба розуміти які є варіанти:
Найкращій варіант це подальше навчання. Для цього потрібно або знати мову країни, або мати гроші щоб за навчання платити. Чи є у Вас знання європейських мов на рівні Б2 та гроші на навчання я не знаю.
Варіант реалістичний. Приїжджаєте і шукаєте працю. І це буде не айті. В Польщі, наприклад, це будуть заводи, склади, праця по змінам в день і в ніч по 12 годин. За рік-другий підтягнете мову. І зможете знайти працю більш комфортову. Це будуть по своєму прикольній часи, бо це молодість, новій друзі, дівчата, перші свої гроші.
Кар’єра айтішніка. Без освіти, англійської (я не знаю чи вона у вас є) і добрячих навичок, та ще і до 22 років, ніхто розглядати Вас не буде. Можна закінчити курси, в Польщі це поліцеальна школа, на веб розробника або ще щось пов’язане з айті, в паралель з працею. Але на скільки охоче роботодавці беруть після неї — не можу сказати. Займає таке навчання 2 роки, по вихідним.
Тож найкращій варіант це перевестися на заочну форму навчання, виїхати, почати працювати, через 4 роки забрати диплом. І мати максимальні умови для подальшого життя за кордоном. Не слухайте тих, хто каже що диплом нічого не вартий. Це завжди плюс, а в деяких випадках без нього взагалі не буде шансів. Я та людина, котра кидала навчання, бо думав що це взагалі щось неважливе і мені добре і так, і тільки послухавши поради батька, повернувся і довчився. Жодного разу не пожалів.

ще і до 22 років, ніхто розглядати Вас не буде

Я вік в резюме не вказую, ніхто жодного разу не перепитував.
Ну можуть дізнатися тільки коли свої персональні дані їм дам, да і то, паспорт і карту побиту не питають, песель через раз.
І то, ця процедура відбувається вже після узгодження оферу.

Я вік в резюме не вказую

На співбесіді буде видно. Що у хлопця в 18 років буде в резюме такого що його взагалі покличуть на співбесіду в айтішечку? Це треба мати якесь космічне портфоліо.

Чатгпт краще нас знає що там написати.
А знання на співбесіді то таке, список питань який усюди повторюється і достатньо пару десятків співбесід щоб натренуватися на них відповідати.
Ну англійську хіба що треба знати, тут так, треба вчити.

Є високі шанси провчитися і все одно не отримати диплома. Бо є практика перешкоджати переводу хлопців на заочне чи дистанційне. Або відрахують після непройденного БЗВП, яке обов’язкове і тільки очне.
Я вже не кажу про старий трюк про видачу диплома тільки після відвідин ТЦК.

Я б спочатку спробував розібратись який страх жене аж за кордон та із-за чого є дзвін та перенапруження.
Якщо є бажання займатись ІТ, то фокус уваги все ж буде кращий де звично, інакше до ресурсу для вивчення ІТ додасться ресурс виживання в іншій країні та на адаптацію в ній.

Я б спочатку спробував розібратись який страх жене аж за кордон

Там трава зеленіша

Я б спочатку спробував розібратись який страх жене аж за кордон та із-за чого є дзвін та перенапруження.

Теж дивуюсь — ну війна, ну шмаляють дронами-ракетами, ну відключки електрики та опалення, ну трошки бусифікують на вулицях, ну кордони позакривали.. Але ж загалом — життя тут чудове та цікаве! ;-)

Я радий що ви так себе почуваєте при теперішніх реаліях. Є люди для яких теперішні реалії створюють внутрішнє пекло з емоцій тривоги та страху, де тіло не може відпочити із-за викиду постійно кортизолу та адреналіну, а нервова система «дзвенить у вухах» і запускається древній механізм «бий-біжи-замри», свідомість (внутрішній спостерігач) у цьому стані віддає керування іншим питаючись «куди мені бігти з цього пекла». Але де б вона не була, свідомість і внутрішні монстри які лякають залишаються з нею і що парадоксально — монстри є ми самі які колись створили щоб вижити і тепер вони ж лякають нас самих. У такому стані людина налаштована на виживання хоч і ззовні може виглядати нормально.

Запрошуємо в Карпати. Спокійно

Тут нижче уже таки підтвердили, що ви все ще в Польщі. Ви всіх до себе до свого польского гірського села звете?(:

Та йому дідову хату в полонині треба здати, то рекламує як може.

Так поїдь в ті Карпати вже нарешті, а то 10 років сидиш за кордоном і тільки маниш Карпатами. По приїзду напиши статтю, з фото та відео пруфами, як там живеться.

Норм живеться. Далеко від кацапів,поруч ЄС та нато.

Ось youtu.be/...​figRM?si=lrvk9kBolIqfxWL7
Яку красу будують

Звісно що я погано почуваюся як і всі, а про «чудово/цікаво» — це був сарказм якщо що..

І тут тему совком засрали..

Польща для молоді зараз напевне найкраща країна, якби не били українців

Чим?
Соціалки немає, поляки самі емігрують в багатші країни, є кордон з росією і білорусами.

З вагомих плюсів це ставка 12% податку навіть для $200к доходу через ФОП, але молоді з цього користі немає

є кордон з росією

о... а ну да кємська волость гм має сенс

але офіційно польща визнана уже саме developed country мені здається чи не єдна з варшавського блоку досі може ще чехія

Був я в тій Чехії
Ну таке собі...
До Польщі там приблизно як і Україні.
Оці всі парковки-двори, двадцятипрверхівка посеред бараків, якісь совкові промзони на околицях Праги.
Центр хіба шо гарний, на тому й все. І кухня. Але пиво таке собі.
Ціни на житло то взагалі мрак.

Але пиво таке собі.

нє пиво наче норм я імпортний будвейзєр п’ю пока наче норм ну не супер супер супер но в цілому порівняно норм крепкий імхо середнячок за відносно помірну ціну

краще є але і дорожче а мене жабка всьо дно так жим жим хоча і жить то осталося а не ма змоги превозмогти вже на всігда ))

до речі тре закупон зробить бо вже ж весна прийде саджати будемо (к) (тм)

ЗЫ: я оце був згадав німецьке імпортне довелося пошукати як воно звалося але таки знайшов тож знову почав попивати а потім навіть здогадався пошукати що ж люди за нього кажуть то кажуть таки дуже норм

youtu.be/NDtYRxaR0SI

то в принципі той «мій» чєській будвайзєр як то не ужас ужас ужас але норм але у порівнянні з цім німецькім пільзнером то різніця відчувається таки програє знову ж таки не ужас ужас ужас як то

Але пиво таке собі.

але загалом да програє

То ж все індивідуальне, мені Варшава не подобається, Краків, Вроцлав та Прага подобаються, а Варшава ні.

Старший син в цьому році ліцей польский закінчує і на рахунок Польщі каже в тому ж стилі як і митець: «я ї**ла твої бабки, я ї**бала твою машину». Не хоче в Польщі залишатись ні при яких обставинах, тому в Віденьскій універ буде поступати.

Та і взагалі, в Іспанії я за тиждень на вулиці буваю більше годин ніж сумарно за всі три зимні місяці у Польщі. Комусь це неважливо, але це зовсім інший рівень життя для мене.

Ідеальних країн для всіх немає, всюди є плюси/мінуси, хоча у країни варшавського блоку, і мабуть південні країни, всеж не рекомендував би їхати молоді.

Тут кожному своє, я згоден
Мене на початку війни в юк занесло на рік.
Потім до німців багато їздив.
Ну їх нафіг, тих сурок.
Поляки он словʼяни, зрозумілі. До того ж купа співвітчизників є, звична середовище. Не треба переусуватись б новим фокусам. Тихе, зрозуміле життя, де ти не відчуваєш себе чуркою.

Та мені в цілому Польща подобається, інакше б 2 роки там не жив. І досі прилітаєш майже як додому. Прага також ок, але там складніше з нерухомістю та локальною роботою.
Зараз закриваю гештальт пожити у більш теплій та сонячній країні — вже є розуміння, що сюди треба їхати з грошима на покупку свого житла, бо якщо без схем платити всі податки, то боляче виходить і підписуватись на десяріччя іпотеки вже не хочеться.

Кухня в Чехії повний треш: картопля, квасоля, пересмажена цибуля.

Там поросятини багато. Печеної та смаженої. А рулька то взагалі їжа богів. Та ще й з капустою.
Кайф.

Так, зовсім не Карпатський бограч, але маємо, що маємо

ти мав на увазі мадярський бограч

Чим?

Одна з найбільш найбільш швидко зростаючих країн у світі (в Європі найшвидша), щось типу України у 2008 — 2012 тільки на максималках. Нові автобани, нові швидкісні ж.д. лінії, нові курорти, аквапарки великі відкриваються, новий великий порт, майбутній мега-аеропорт починають будувати в цьому році. Дуже багато нового житла, багато нової міської інфраструктури, гарних дитячих майданчиків, ну і зрозуміло, що багато нових ресторанів і всього такого. Цілком логічно припустити, що у найближчі 10 років Польща буде дуже швидко і активно розвиватися, бо люди будуть всім цим активно користуватися, витрачати гроші і піднімати ВВП

Я це помітив, коли побачив, що тільки на кордоні з Німеччиною побудували два величезних аквапарка буквально за останній рік
www.google.com/...​2MDIxMS4wIKXMDSoASAFQAw==
www.google.com/...​2MDIxMS4wIKXMDSoASAFQAw==
Ти не будуєш такі речі, коли в країні проблеми

щось типу України у 2008 — 2012 тільки на максималках.

Україна 2008-12 рр. прямувала пряміком в ж. на що є об’єктивні документи історичного ти точно ні чого не переплутав? ))

новий великий порт

на балтійьському морі штолі? не на північному навіть

Цілком логічно припустити, що у найближчі 10 років Польща буде дуже швидко і активно розвиватися, бо люди будуть всім цим активно користуватися, витрачати гроші і піднімати ВВП

нє ну в твою загальну картину тебе вкладається норм ))

два величезних аквапарка

ну тут звісно як рівнять з Україна то так норм «величезних»

ЗЫ: а страшнюче ж усе навколо нє ну не ужас ужас ужас но на германію вже похоже прямо дежавю

Ти не будуєш такі речі, коли в країні проблеми

а які речі ти будуєш коли в країні проблеми?

Дуже багато нового житла

як то як зокрема чи є у країні певні проблеми з технічної суто економічної доступності того багато нового житла?

а які речі ти будуєш коли в країні проблеми?

Шукаєш гроші на ремонт, після зими, неякісно побудованої дороги. В Україні подібні аквапарки навіть у найкращі роки не будувалися. Це ж очевидно, що в Польщі зараз є гроші, багато грошей.

Це ж очевидно, що в Польщі зараз є гроші, багато грошей.

б.ське дежавю ))

youtu.be/6Q7W2TwnC08

Це ж очевидно, що в Польщі зараз є гроші, багато грошей.

прямо не отходя од каси в газєті

Ucieczka do Czech, bo Polska jest już za droga? Oto realia zimowych kurortów

publikacja
2026-02-16 10:14

Zakopane dla wielu z nas stało się wyjazdem znacznie przewyższającym nasze możliwości. Mijające i dla niektórych wciąż trwające ferie zimowe 2026 są dowodem, że ceny w sercu Tatr, to dziś poziom niedostępny i wykluczający dla wielu przeciętnych rodzin.

Ціни на курортах летять угору, коли попит перевищує пропозицію. В Буковелі теж саме, ціни там не відповідають стану країни.

Як на Арабатській стрілці (Херсонська область), на деяких базах в період 2014-2022 ціни були дорожче ніж злітати в Єгипет/Туреччину, бо можна швидко з Харкова-Дніпра приїхати на авто, та відпочити.

Балтійські курорти Польщі в сезон, також бувать дорожче ніж в Іспанії/Італії відпочити.

В Україні, зокрема в Криму до 2014 року, можна було легко знайти ціни дорожче за закордон. І при цьому це були не готелі 5 зірок — а типові новозбудовані бази без жодного дерева, де навкруги будинків тільки парковка. Кондиціонер і туалет у номері = +$50 за день з кожного! І люди їхали — бо в Україні вистачає людей, які грошей не рахують — бо не заробляють їх, а «загрібають».
Просто приклад: на Тенерифе, десь в «провінції» можна зняти квартиру за 100 метрів від пляжу за 800 євро на місяць (якщо знімати на декілька місяців) — це менше ніж 30 євро за день! Ще за 20 євро на день можна орендувати автомобіль — і кататися дивитися увесь острів.

Аквапарк «Карпатія» у Мукачеві було офіційно відкрито 15 липня 2021 року

Це сімейний басейн з елементами аквапарку, але не аквапарк, такі ми у Німеччині кожен місяць відвідуємо. Але добре, що хоч подібне відкривається. Аквапарки значно масштабніші, там 10 і більше різноманітних гірок, як ті два у Польщі, що я показав.

Аквапарки значно масштабніші, там 10 і більше різноманітних гірок

Як аквапарк у Коблево?

Це так
Я тут недавно на околицях Варшави побував.
Колишнє болото, висушили, приєднали до Варшави, в 2010х почали забудовувати триповерховими багатоквартирними будинками (більше трьох поверхів там не можно, бо болото).
Від комплексу збудували дорогу, зробили кінцеву зупинку автобуса до метро, повз комплекс ще два інших маршрути проїжджає. В 2020 збудували школу напроти комплекси, біля канави що поруч велодоріжки збудували з пішохідним мостиком та ще зону барбекю хочуть зробити.
В Гугл мапсі є фото того місця за 2013 рік, ну якісь кущі, грунтовка і отам десь якась будка.
Я в шоці був.
І таких прикладів по Польщі тисячі.

Нещодавно на польському новинному каналі почитав відгуки поляків про українців.
Один з коментарів був таким: «українці — злі люди».
Припускаю, що тут малося на увазі егоїстичні, жадібні та хитрі / хижі до матеріального.

Якщо припустити, що це гірка, але реальна характеристика більшості українців, які перебувають зараз в Польщі, то війна в Україну прийшла невипадково.

Якщо припустити, що це гірка, але реальна характеристика більшості українців, які перебувають зараз в Польщі, то війна в Україну прийшла невипадково

это просто нарушенная цепочка рассуждений или что-то из индуизма?

Та то якийсь тупий бот
Підозрюю москаль з чатом гпт)

Таксист побачив, що машина має українські номери, опустив скло, крикнув «Wypierdalaj na Ukrainę!» («Зй**уйте в Україну»), а потім обізвав жінку повією. twitter.com/...​tatus/2024048400744751440 Таке то.

www.polskieradio.pl/...​-в-польщі-мовою-ненавист

Зараз планують все це взяти під контроль, я так розумію. І будуть наказувати за це

Зараз планують все це взяти під контроль, я так розумію. І будуть наказувати за це

Покарання тільки підвищить мову ненависті. Уяви собі ситуацію, коли в Україні буде мільйон нових неукраїнців (з Азії наприклад). Уявімо, що почнеться ситуація подібна до польскої. І тут наша держава почне карати українців, що буде далі? Всі раптом полюблять неукраїнців? Ага, звичайно, та всі навпаки ще більше зненавидять неукраїнців.

Скоріш тих, хто люто ненавидять українців- вони не змінять, але завжди є ті, хто лише сміливі на словах, в інтернетах ітд, бо розуміють безнаказаність. Ось скоріш вони і попадуться в першу хвилю, щоб суспільству показати результати.
Я бачила в рілзах від жінок, що частіше просто даже поліція заяву не хоче приймати, і гоняють людей туди — сюди.
А зараз прийдеться і я думаю, що це буде добрим посилом для тих, хто по своїх причинах не наважувався доводити ці справи з образами. Але подивимося.

Ага, звичайно, та всі навпаки ще більше зненавидять неукраїнців.

в Дойчланді мільйони нових недойчів (турки, араби, сирійці, теперь от українці) напротязі останніх десятиріч і держава систематично карає за прояви ксенофобії і дискримінації. і це не призвело до масової ненависті місцевих. більшість місцевих позитивно ставляться до недойчей, якщо ті не порушують закони і працюють.

так то в германії країна нато )) в Україні так не буде країна ссср ((

То чого ти тоді там сидиш йдосі?

То чому інших вмовляєш повернутись?

Повертатися із інших регіонів України, де небезпечно. Бо є перспективи в Карпатах, і я хочу, щоб інші їх побачили.

Повертатися із інших регіонів України

От тільки ти відповідаєш це людям, які знаходяться за кордоном, або тим, хто вже планує переїзд за кордон, чи ти вже перевзутись надумав? Вони ж не шукають вільної хати як ВПО, що ти їм радиш пошукати в себе в селі.
І тим не менш, пропонувати Карпати для тих, хто в Україні теж якось недоцільно, бо всі ми знаємо, що туди мало хто доїде, а якщо і доїде, то жити спокійно там не вийде, бо як не ракета, так тцк прилетить. А добродушні набожні місцеві жителі допоможуть їм швидко зорієнтуватись, щоб довго не шукали.

Який жах, то їдьте вже в Карпати, нашо вам польша здалася?

Але ж ти сам писав іншим що вже можна повертатись.

Запрошуємо в Карпати. Спокійно
Як наші Карпати: гори,не ЄС,спокійно.

Все логічно — за інших він не боїться))

Так, я запрошую в Карпати тих, хто вдома.

Дякую, я вдома, у місті на заході України. І як я, навіть при бажанні, доїду до Карпат без e-аусвайса? спакують і поженуть на східний фронт) І, навіть, якщо якимось дивом доберусь у б’ютифул Карпати — ваші гостинні односельці стукануть на підозрілого «туриста» і повертаємось до попереднього пункту — екскурсії на схід.

Ну, так і буде звісно... але швидше на блокпості або у поїзді перестрінуть

Фух, виходить не тільки я це помітив?! а то осьо цей пан пише що все Ок, пересування не обмежене і пропонує пити пігулки ;-)
dou.ua/...​rums/topic/57873/#3057657

Я навіть на мить повірив що помиляюсь і навколишня реальність мені наснилася)

Так, я запрошую в Карпати тих, хто вдома.

Зазвичай, коли кудись запрошують, то той, хто запрошує, знаходиться в тому ж місці, куди він запрошує, а не так що, приходьте в гості, мене немає вдома, буду дуже радий.

как с анекдота про программиста «ты на воздушном шаре». он приглашает в Карпаты, Карпаты будут дома. личное знакомство он не обещал

Нє, Карпати дійсно класні, ніхто не сперечається — наприклад я колись непогано відпочив у довоєнно-доковідних Карпатах у 2019 році.
Таким чином, якщо хтось володіє машиною часу, то вельми рекомендую мандрувати саме в це місце, саме в цей рік ;-)

Навскидку вижу несколько вариантов:
1. Перевестись в ВУЗ за рубежом, пользуясь партнёрскими связями твоего ВУЗа (если есть).
2. Устроиться на работу на удалёнку, уехать, продолжая работать.
3. Уехать как беженец, учить язык и получать пособие.

Каждая из этих стратегий требует абсолютно разного подхода. Список стран соответственно тоже абсолютно разный.
Кейс «приеду куда хочу и на месте открою дверь в айти с пинка» — не рассматриваю, ибо шансы статистически намного ниже. Ну или если есть финансовая подушка из расчёта 2 штуки евро в месяц на год — можешь рискнуть.

Ну или если есть финансовая подушка из расчёта 2 штуки евро в месяц на год — можешь рискнуть.

имхо конечно на этот кейз лучше старое «не имей сто рублей а имей сто друзей» что буквально означать иметь угол на пожить это первое время до первого самостоятельного пуска и вместе с тем посильную логистическую и организационную помощь на местности

ибо шансы статистически намного ниже.

имхо это сущесвенно растит шансы «войти с пинка (на новом месте)» как то из практики оно совершенно реально растит шансы даже в условиях штатов где по переезду не ожидаешь чего либо разительно другого в вопросах бюрократии и местных особенностей логистики тощо но даже здесь иметь такую «подпорку» сразу по месту а не тратить ресурс на это одновременно с основной задачей «войти с пинка» это реально многого стоит и реально работает

в условиях европы к.м.к. там будет просто на порядок фора выше шансы в сравнении с тем кто без этого кто всё сам

в условиях европы к.м.к. там будет просто на порядок фора выше шансы в сравнении с тем кто без этого кто всё сам

С раскладом «нет профильного образования, нет коммерческого опыта и даже нет портфолио»?

ну может я что-то пропустил ))

... старый советский анти советский анекдот «не знаю о чём вы тут спорите но ехать надо!» (к) (тм)

То, что ехать надо — это бесспорно. Но ехать надо так, чтоб через пару месяцев или пару лет не вернуться, пополнив ряды ноющих обиженок на то, что в Европе всё плохо и дорого )

пополнив ряды ноющих обиженок

trust me это ни как не влияет ты им не поможешь это так и задумано )) эти были всегда и ни куда не денутся я вижу их тут всегда всегда одинаково

ЗЫ: это кстати один из вопросов reasons почему первое правило жизни в оттуда это не иметь дело с соотечественниками в оттуда

пополнив ряды ноющих обиженок на то

ЗЫ: а вообще я думаю это значимая часть менталитета как то протестансткая этика (к) (тм) там такого нет даже рядом а на примере Родины я это #внезапно обнаружил когда начали уже складываться паттерны к.м.к. в 11-м или 12-м году я тогда как-то заметил что «наши» действуют вовсе не так в то время как «чужие» у них эта «моральная повесточка» буквально продвигается как то в мультиках аж японца миядзаки (но уже с ориентацией на западную публику) вдруг стал виден очень чОткий шаблон как то герои попадают в какую-то ж. по ходу сюжета и что же ж они начинают делать? они буквально начинают просто тупо въ.бывать простите что маленькая девочка в плену у призраков что старушка в замке ходячего колдуна

так, чтоб через пару месяцев или пару лет не вернуться, пополнив ряды ноющих

но тут ты поднимаешь ещё интересный вопрос уже государственного уровня как то что же будет с Родиной и с нами (к) (тм) если или даже когда в Родину вернуться как раз ноующие обиженки а вовсе не те кто взял и начал просто тупо въ.бывать простите

Мене цікавить Бекенд через можливість росту, ще я програмую потрохи з 16 років, брали з одногрупниками участь у олімпіаді ICPC на С++ та вийшли у другий етап (далі не було світла), тому якийсь бекграуд у програмуванні в мене є.

Напишу непопулярне, але в тебе нічого нема, це ілюзія. Про який IT релокейт йде мова? Ти можеш поїхати хіба що як біженець на допомогу і, скоріш за все, без грошей на навчання.

Напишу непопулярне, але в тебе нічого нема

З яких це пір знецінювання стало на українських форумах непопулярним?

Про яке знецінювання мова?

я програмую потрохи з 16 років, брали з одногрупниками участь у олімпіаді ICPC на С++ та вийшли у другий етап

а потім

в тебе нічого нема

Як мінімум в хлопця є бажання і здібності.

Оукай. Але мова йшла про IT релокейт у тому числі. Чи я невірно розумію цей термін, як його використовують в українській айтішечці? Я також зі свого досвіду вихожу, але я закінчив інститут у 22 роки, хоча теж думав, що щось знаю і вмію на виході. Я ж не з позиції Трампа про карти заявляю. Бажання і здібностей не достатньо. Або хочаб не називати це IT релокейтом.

Стопе знецінення, це трохи інше — це метод психологічного насильства, коли те що кажуть невідповідає дійсності. Скажімо «Київ за 3 дня», хоча зетники типу Гіркіна які чудово знали ральний стан речей, так і казали що не буде ніяких за 3 дні — та сподівались взяти на іспуг бліц кригом.
Тут абослютно інше — тут пропозиції сітсти і реально записати плюси мінуси і реальні можливості.
Полюси переїзду в багату країну як то США, наприклад, очевидні:
— Суттєво краща економіка по усіх параметрах, більше роботи відповідно більший шанс її знайти
— Швидший і дешевший доступ до передових досягненнь науки та техніки, медицини, фізики, хімії і т.д. тобто загально виший рівень життя
— Розвинений середній класс який є базисом платоспроможного попиту і бізнес середовише яка будується навколо цього
— Найпотужніші збройні сили на планеті
— Часті вибори, багато ЗМІ і т.д. що робить систему динамічною
— Відносно стабільна валюта і можливості планувати фінансове життя на відносно довгий період, інфляція Core CPI 2,7% (це теж багато, ФРС вважає треба не більше 2% для розвитку економіки і зниженню облікової ставки, але не 7,4% в Україні і голови нац банку який б’є в набат)
Мінуси:
— В місцях де є робота — страшенна дороговизна на усе і при формальному наявності доступу до кращого рівня життя, воно далеко не для усіх особливо емігрантів тим більше на візі, біженців і т.д. В тих місцях де з pоботою не дуже, там State for Trump і купа проблем у емігранта
— Інша мова, яку треба знати — в Україні це дорого бо вчитись треба поза школою, доступно м’яко кажучи далеко не усім. Одне діло вміти якось потеревенити інше здати екзамен типу TOEFL і т.п. що може бути формально потрібно дуже багато де.
— Віза і легалізація, навіть щоб отримати доступ до простої роботи десь в забігайлівці вже треба постаратись мати певну сумму на пожити поки не маєш змоги заробляти при відповідних цінах, або заплатити еміграціним адвокатам. Там де справді робота із заробітком на високий рівень життя, там як мінімум грін кард. Будь які оборонні і інші урядові контракти і т.д. де гарантований хороший дохід там треба громадянство.
— Освіта — дуже дорого, особливо в конкурентних галузях як то : адвакатура, медицина, громадська авіація, фінанси і т.д. Тут же український диплом теж часто треба підверджувати, додаковою пост освітою, ліцензіями і т.д., що теж не дешево і вимагає часу, за який треба десь і за щось жити. Більше за те через червоний океан конкуренції на позиції скажімо : хірурга, адвоката чи пілота дуже суттєвий конкрус серед самих громадян і зазвичай там династії в декілька поколінь підряд. В High Tech теж усе не так просто, як було в нульові роки скажімо.
От виходячи з таких аргументів, їхати із голою сракою і подушкою безпеки десь так в $300 000, це дуже сильно не одне і те саме. Те що не вбило бомбою десь у Львові чи де інде це звісно аргумент, та те що десь в Бронксі чи Брукліні чи поганих районаї Філаделфії де доводеться жити, побили і порізали якісь наркомани щоб пограбувати це інше.

Якщо є сильне бажання, наполегливість, енергія і час, то цього достатньо для початку.

Я думав, що для початку потрібен офер, оснований на якихось скілах, комерційному досвіді та результатах співбесіди, якщо вживається термін «релокейт».

Ще з універу в мене було дике бажання поїхати за кордон, щоб заробити на власне житло і бажано не одне у Львові. Я закрив для себе цю базову потребу — мати своє житло і не залежати від оренди. І буквально тоді почалася велика війна...
Вибір професії для мене був простим — робити те, що подобається і до чого маєш здібності. Щоб не стрибати зі спеціальності на спеціальність, а розвиватися в одному напрямку та набиратися досвіду. У своїй професії (радіотехніка) я тоді не бачив перспектив вдома. Мої одногрупники шукали роботу в ІТ-компаніях, але я не вважав себе настільки розумним — завжди був середняком у навчанні, і в школі, і в університеті.
З 4 курсу, у 2016 році, поїхав у Чехію на три місяці — одразу після бакалавра. Потім ще раз на три місяці. Працював фізично, на заводі. Було важко, але я їхав із чіткою ціллю — заробити на своє.
З часом прийшло розуміння, що я не для того вчився стільки років, щоб усе життя працювати фізично. Сів, зробив резюме, описав свої навички. Університет, до речі, дав мені багато — дисципліну, системність, технічне мислення. Викладачі були старої школи, жорсткі, але саме це пішло мені на користь.
І тепер проживаю за кордоном працюю в ІТ-компанії але відділ сервісу. Але чесно — не бачу тут перспектив, щоб рухатися далі без кредитів та іпотеки. Знову ніби замкнуте коло. Наче щось зробив правильно, але внутрішнього відчуття, що життя «склалося», немає.
Чи шкодую, що поїхав? Ні. Я досяг того, чого хотів — купив квартиру і машину+подушка якась $.. Але якщо чесно, зараз деякі рішення зробив би трохи інакше. Щоденні роздуми стосовно dou.ua/forums/topic/49557 Єдине що лекше дихати з картою резидента dou.ua/forums/topic/54602

Але чесно — не бачу тут перспектив, щоб рухатися далі без кредитів та іпотеки.

А що зупиняє взяти іпотеку? Неадекватні ціни на житло? Десь читав, що в Празі квартира за соціалістичним проектом коштує як така сама за площею в Маямі. З мого українського оточення в Нідерландах іпотеку взяли всі, дехто навіть взяв іпотеку на дачу. Чому іпотека так лякає українців — я не розумію.

Не бачу себе тут на ПМЖ. Бо якщо тебе зараз звільнять, будеш пів року без роботи — чим тоді покривати кредит?
Я лінивий, але не можу спати спокійно, коли над головою висять борги. Таке вже в мене «совкове» виховання.

Але ж якщо ти працюєш офіційно — в тебе ж має бути соціальне страхування, страхування на випадок втрати працездатності. В тебе вже є карта резидента, тож твій легальний статус не залежить від наявності роботи, чи я не правий?
До того ж хороший іпотечний радник ніколи не підганятиме тобі іпотеку без страхування оцих от ризиків.

Залежить як працювати — в штаті, чи як ФОП. Бо в Польщі/Чехії мабуть більшість в іт фопи, грошей після податків більше, але ніяких соц.гарантій (якщо зникне дохід).

грошей після податків більше

ну тоді можна самому скирдувати оцю різницю на банківському рахунку на випадок вимушеного безробіття.

Так, я працюю за внутрішньою умовою о праці. Я не про втрату працездатності, а загалом...
Прийняти таке рішення самостійно мені складно. Раніше думав, що якби у мене була дівчина і ми були б разом, тоді було б легше взяти кредит. Самостійно отримати більшу кредитну квоту значно складніше.

Спробуй спочатку перебалакати з іпотечним радником, перша розмова іноді не коштує грошей, але дасть тобі краще розуміння твоєї кредитної спроможності.
З дівчиною, звісно, ліміт буде вище, але врахуй, що у випадку розлучення/розставання вам доведеться ділити це майно, а це ще той головняк, маю тут кілька прикладів.

Бо якщо тебе зараз звільнять, будеш пів року без роботи — чим тоді покривати кредит?

Нічим, на такі випадки є страховки від безробіття, фонд для банків щоб покрити неплатоспроможність клієнтів, кредитні канікули та багато іншого.

Бо де ти будеш жити якщо звільнять?
При кредитному житлі ти у ньому і будеш жити завдяки тому що я написав.
При орендованому тебе виселять за місяць.

Зараз я знімаю цілу квартиру, а коли звільнять, можна буде знімати кімнату. Це значно дешевше.

Чому іпотека так лякає українців — я не розумію

Не треба узагальнювати, лише одного на цьому форумі)
Самі ж написали

З мого українського оточення в Нідерландах іпотеку взяли всі

Так, перебільшую, але навіть ті, що взяли кажуть щось на кшталт: «от мені подобається жити як мої батьки — без боргів.» У багатьох ще борги асоціюються з кризовими 90-ми.

Ну такі собі були відчуття наприкінці 2008 і в 2009, коли взяв іпотеку в 2007. Пару сивих волосин додались.

Розумію. Я переїхав в 2010, мені було досить легко знайти житло, щоб орендувати, бо його було багато доступного.

LobbyX та інші рекрутери нашого напрямку зараз дають чудові перспективи: повагу не тільки колективу, а й цілої країни, розвиток в технологіях on-the-edge. Це коли результати своєї роботи ти можеш дуже швидко побачити в щоденних звітах генштабу, та й сам колектив буде хоч і різноманітним, але загалом вмотивованим і патріотичним!

Приєднуйся!

lobbyx.army
k-2.army
usforces.army

Уявімо собі бідного сироту. Ну, очевидно ж — батьків нема, бо якби були, то його майбутнє вже було б розписане в Excel ще з 2014 року. Жодних «вау»-талантів і блискучого self-branding — інакше якийсь інвестор уже чатував би під дверима, щоб у день 18-річчя відвезти його в сонячну Каліфорнію рятувати світ. Інтелект, щоправда, ще в процесі апдейту — бо шукає порад в інтернеті. Про сміливість скромно промовчимо.

Що ж порадимо нашому герою?

1. Сиди, де сидиш. Ставай хорошим інженером і зразковим «лейтенантом» у своїй школі. Головний квест — переконати себе, що це не «нудно», а «стратегічно стабільно».

2. Або ризикни всім і вирушай у прекрасне «кудись». Обери напрям, який хоча б оплатить твої базові потреби, поки не здобудеш бакалавра. З твоїми навичками гуглити й писати можна придивитися до Данії. Але чому зупинятися — ще є Велика Британія, Франція, Німеччина, Нідерланди, Фінляндія. Склади список запитань або допитуй ChatGPT: як отримати освіту, роботу й ПМП, маючи в кишені тільки впевненість у собі та проїзний.

3. Якщо нудьга тебе перемагає — йди вчитися на зварювальника чи іншу робітничу професію. Принаймні це врятує від армійських пригод. І працюй, поки мозок раптом не вирішить, що навчатися вже не так і нудно.

У будь-якому разі — удачі на цьому імпровізованому шляху самопожертви. Хто ж іще, як не ти?

я в свої 18 хотів дати драпа з цього Азкабану так як ненавиджу його.

18 стукнуло — я почав робити план + працювати трохи
19 працював багато + стартапи + проблеми дома
19-21 шукав роботу закордоном майже отримав офер з Нім але ковід
21-24 — робота просто і на стрємі з ковідом
24+ Володьки почали мірятись маразмом...

Суть басні... Їдь зараз і не чекай якщо є можливість. Все що ти з укр на волю візьмеш не канає там і треба буде і довчатись і т.д якщо захочуть.

з цього Азкабану

Чим більше проблем в державі та суспільстві... тим більша потреба в проактивній (ініціативній) професійній діяльності відповідальних та дорослих громадян цього суспільства.

Профіцит проблем в державі / суспільстві = дефіцит (байдужість / лінощі, боязливість / страх) відповідальних / дорослих професіоналів.

В Україні 95% суспільства не хоче мати (стикатися) з реальними проблемами і їх вирішувати.... а це комбо з інфантилізму + дебілізму.

Парадокс полягає в тому, що переважна більшість українського суспільства хоче (вимагає) щодня споживати сучасність (топову технологічність), відповідальність, якість, чесність, професіоналізм, порядність .... але одночасно 95% українського суспільства не хочуть / не можуть ці всі категорії (які вони щодня хочуть, вимагають та споживають) самостійно генерувати в своєму повсякденному, професійному, суспільному житті.

Переважна більшість українського суспільства засіває одні категорії, але не соромиться хотіти / вимагати (пожинати) зовсім інші.

Проблема (відповідальність) — це можливість себе прокачати як професіонала, як особистість.

Це аналогічно тому, щоб хотіти накачати м’язи та мати спортивне тіло без заняття спортом, без активного відвідування тренажерного залу, підняття важких гантелей та штанг.

Важкі (наполегливі), регулярні тренування = must have для сильного тіла.
Рік забили, не тренувалися, не тягали гантелі, гирі, не ходили на турніки ... спортивна форма падає майже до нуля.

Лежати на дивані перед телевізором з бургерами та колою + хотіти мати спортивне тіло та сильні м’язи — це абсурд.

95% українського суспільства не хочуть / не можуть ці всі категорії (які вони щодня хочуть, вимагають та споживають) самостійно генерувати в своєму повсякденному, професійному, суспільному житті.

Ось цього не треба! Людство не для того тисячоліттями корячилось, створюючи нейромережі та ШІ, щоб знову самим щось генерувати. Працювати повинні роботи, а не людина! Настав час коли хомо сапієнси морально готові в єдиному пориві залягти на дивани та прокрастинувати, живучи на гідний безумовний базовий дохід :-)

друже, їдь якомога скоріше. не чекай, не слухай тих, хто пише «довчись» або «лишайся».

дзвенить у тебе в голові не через подачу матеріалу, а через те, що обстріли, стрес, блекаути і інше. І у преподів твоїх так само дзвенить через це, вони живі люди. Ніякої нормальної освіти в таких умовах не буде.
Будь-яка країна ЄС зараз запропонує кращі умови та перспективи ніж те, що є або буде тут в найближчі 2-4 роки. sad but true. Жити треба зараз не втрачаючи жодного місяця.

подивись на динаміку — ця зима це пекло у порівнянні з тим, що було раніше, кожен рік стає все гірше, варіантів та сподівань все менше. Яка буде наступна зима не важко здогадатись. Промисловість повністю може зупинитись, блекаути тижнями. Яка айтішка та навчання в таких умовах? Наша військова відповідь на це поки що здебільшого танці з демонстрацією незламності. Цікаво де будемо танцювати, якщо нам винесуть станцію аерації, як вже писали в тг.

про батьків якщо хвилюєшся, то їм значно буде спокійніше, коли ти будеш в безпеці і тебе не зможуть бусифікувати. якщо про допомогу їм — знайти роботу значно легше буде тобі теж в ЄС. Почитай що зараз про наш ринок пишуть.
І переспективи мира ніякі, наш гарант сказав, що ми всі хочемо далі війну і взагалі нарахував в донбачі 200 тис жителів, які благають його продовжувати війну за них і готові ще невизначену кількість років сидіти в підвалах донбаса, тільки б знов побачити державний прапор над своєю домівкою. рашка з цим згодна.

Коротше — їдь, щоб цього ж літа тебе тут не було і щоб восени почав навчання десь в Данії.

Перше питання, це скільки в тебе грошей?
Друге, чи зможуть твої батьки бути спонсором при необіходності(99,99% ця необхідність буде)?

Судячи з ХНУРЕ, то фінансів не багато. З цього потрібно і відштовхуватись.

Немає зараз якихось умов для українців, котрі були з початку повномаштабки. в 27 році — попруть назад багатьох, або інший статус (що теж для накладно).
Про вологі мрії «стану праграмістам» за кордоном можеш одразу забути. Ти в Україні спробуй стати за 1-2 місяці і подивись на ту зп яку запропонують, а тим паче вижити на неї. Що казати про ультра високу конкуренцію на ринку ЄС.

Якщо вистачить на переїзд і отримаєш хоч якись більш/менш захист... Перші роки будеш різноробочим, потім як піде і на скільки тебе вистачить. Формально 18 років — ти дитина, для всіх. Від 21 року тебе будуть сприймати хоч якось. Ці роки можна використати для вивчення мови. Німецька, Іспанська, Французська — є найкращим варіантом.

Але враховуючи що майбутні 2-3 роки в Україні будуть як в тумані, то краще працювати прибиральником в розвинутій країні, вивчати середу і мову, окремо досліджувати ринок і вивчати щось цільове. І це буде краще, ніж отримувати «якийсь» досвід в дуже «потужній» укр компанії без світла, тепла, води під обстрілами в свої 18 за 300$.

Ти НІЧОГО не втратиш якщо підеш з будь-якого ВНЗ України. Всі ці «ти повинен бо там учать базу»... нічого там в середньому не дають. Все що там зможуть дати — це контакти рекрутера, котрі шукають студентів, але і так можна знайти це все на якомусь сайті агрегаторі вакансій, включаючи доу. ВНЗ винайшли тоді, коли не було інтернету, для того щоб в людей була можливість вчитись і здобувати знання. Зараз це просто застарілий пережиток, люди ще не до кінця це розуміють, або це не є вигідним. Обирай не ВНЗ, обирай курс/программу, готуйся до нього і буде тобі ок.

Пакуючи чемодан, будь готовий що буде важко, тобі знадобляться кошти і треба бути стійким, окрім того що самостійно почнеш жити, ще й в іншу середу потрапиш, а це в квадраті важче. Але життя це довга гра, і за 1-2 роки Gap year ти нічого не втратиш. Якщо не йде — міняй локацію. Якщо йде — не втрачай можливості розвиватись.

вивчати середу і мову

А четвер вивчати не треба? Чи немає сечі терпіти пекельні борошна?

Сорі за офтопік. По темі — плюс-мінус підтримую

у всіх субота а у мене четвер

ВНЗ винайшли тоді, коли не було інтернету, для того щоб в людей була можливість вчитись і здобувати знання. Зараз це просто застарілий пережиток, люди ще не до кінця це розуміють, або це не є вигідним.

Це лише частково правда. Університети винайшли не тільки до Інтернету а і до друкарського станка. В тому виді в якому ВНЗ існували в срср — це масова освіта для здобуття спеціалізованих знань в якомусь домені. Але це все ще не пережиток минулого навіть за наявності інтернету і ШІ.

Що себе віджило так це лекції з пожовклого від старості листочка монотонним голосом лектора для студентів під ручний запис. ККД цього рівно 0% і цей процес значно ближче до форми групового катування ніж до навчання.

Сучасні університети надають доступ до всіх необхідних оцифрованих навчальних матеріалів онлайн без необхідності нікуди йти і нічого шукати. Лекції, якщо збереглись, то використовуються для обговорення матеріалу і інтерактивного розбору прикладних кейсів чи прикладів на основі матеріалу, що студенти вивчили самостійно (при чому час на самостійне навчання включений в розклад, а не на перервах між стенографією чи вночі, а контроль, якщо і є, то теж через онлайн платформи у вигляді міні-сертифікацій). Більшу ж частину часу в університетах студенти роблять роботу, яку неможливо зробити самому — групові проекти, дослідження, пет-проекти, презентації, колоквіуми тощо. Так щоб peer pressure створював здорову конкуренцію і стимулював самомотивацію.

На виході студент має знання (на 90%+ від самонавчання, де викладач це куратор і ментор, а не лектор-надзорщик), практичні навички від пет і групових проектів (бажано таких, які можна на викласти на GitHub якщо мова про ІТ), нетворкінг від роботи з такими самими студентами і навичками і звичками до самоосвіти, кооперації, комунікації і презентації (aka soft skills). Бажано закріпленою професійною оплачуваною практикою в компаніях, що співпрацюють з ВНЗ (хоча б 3-6 місяців на рік, кожен рік освіти)

застарілий пережиток

Застарілі пережитки це ВНЗ які не здатні адаптуватись до сучасних реалій і вимог, а не ВНЗ як явище. Хто не еволюціонує, адаптуючись до реалій, які змінюються, той вимирає і це цілком природній процес.

Скажи, будь ласка, а твої батьки, що вони тобі радять, чи з їх боку буде підтримка тобі в перші роки, чи ти вже повністю самостійний?

хм, для цього віку мабуть важко з пари речень визначити, який тип в простій шкалі cool-nerd має особистість, тому трохи погенералізую

істотним є визначитися зі своїм лотерейним білетом, по оцих шкалах
cool/nerd (пацик/ботан) і інше подібне, тобто (не-)переборність тяги до інтелектуальних справ, чи вона з себе росте і примушує витрачати на це час чи ні

друга шкала — досягнення (performance) і зовнішня валідація (підкреслення досягнень перед іншими) / внутрішнє переконання, що робиш правильно і згідно з своєю тягою

ось ці дві фундаментальні тяги, вони будуть з людиною все її життя, хоч траекторія буде імовірно змінюватися (і рід практичної діяльності, професія і зовнішні обставини можуть вимагати тимчасово або надовго вийти з обраної стежки, і в рамках вибору одного можна зсувати фокус на другій шкалі і тп)

але, от чого краще не зробити — це примусово обрати те, до чого «душа не лежить», якщо вибір є

для нерда питань взагалі нема — треба обрати не країну і підтримку біженства, мову і тп, але виш, про який треба пошукати, щоб мати впевненість, що вписавшись, добіжиш, перші два роки будуть важкі будь-де, навіть в другорядних університетах європи, але важливо саме отримати освіту, це закладає фундамент і для подальших справ і для апаратуса в голові

для кула критерій вибору буде вже від його траекторії і очікувань — працювати чи менеджерити (підприємничати) і тп, тут і їхати деяким людям може бути непотрібно, причому вони зазвичай менш переймаються питаннями «щоб його обрати в житті»

якось так

Додам 50 cent.

На іншому березі трава завжди зеленіша.

В твоєму повідомленні бачу певну сумбурність. Бачу декілька тем, кожну з яких варто розбирати окремо, спробую перелічити:
1. Відчуття, що універ тебе гальмує.
2. Бажання релокейту.
3. Якась цікавість до ІТ, участь в олімпіадах, якийсь мінімальний бекграунд.

Про кожну з цих тем можна розписувати і розбирати дуже багато.
Але TL/DR — випиши на папірці всі за і проти по цих темах (а також по інших, якщо щось не згадав) і спробуй визначити, чого ти дійсно хочеш. Можливо, насправді, ти хочеш не виїхати, а чогось іншого.

Але прийми як факт, що універ тобі треба завершити, хоча б бакалавра, подякуєш собі в майбутньому.
Також прийми як факт, що їхати аби-куди без цілі просто аби виїхати, це трохи фігова стратегія, хоча у 18 років це може бути терпимо.
Якщо дійсно хочеться валити, то в твоєму випадку ідеальним варіантом буде переведення в якийсь європейський чи американський ВУЗ, залежно від того, на що у батьків грошей вистачить.

Ну і пошукай по ключовим словам схожі теми тут на форумі.

Там головне в стартовому питанні не куди їхати, а їхати з України.
І їхати поки можно, хз що там пес Патрон завтра скаже про виїзд 18 річних, тому треба тікати зараз.

Вибачте, я не в курсі, а до чого тут пес Патрон, чи то якийсь мем?

Генсек НАТО на днях приїжджав в Україну та порадився з псом Патроном чи треба воювати далі, про що розповів особисто прямо в телевізор
tsn.ua/...​som-patronom-3021743.html

Схоже на сарказм в адрес нашої потужно-незламної влади. Що навіть собака більше користі приносить ніж деякі діячи.

Та ні, у нас до пса Патрона аж з НАТО їздять на нараду. Який сарказм.

Там з мєму з питань до ДСНС
— Що зараз робить пес Патрон ?
— Працює за сир та любить Дорофєву
— А куди він подівся ?
— Насправді він живий здоровий і перебуває у відрядженні

Що зараз робить пес Патрон ?

На жаль, оригінальний пес помер.

Також прийми як факт, що їхати аби-куди без цілі просто аби виїхати, це трохи фігова стратегія, хоча у 18 років це може бути терпимо.

Ага, хай спочатку розбереться з податками в кожній країні. Може перехочеться їхати :))

Йому ще до податків далеко, а от об’єктивно прикинути, що в нього є тут, що буде там, то дійсно може виявитися, що тікати з України просто заради тікання, це не найкраща ідея.

І взагалі треба йти на курси операторів бпла та задонатить на реб.
Не псуйте дитині життя, будь ласка

Коли хтось щось радить в такій ситуації, то треба сприймати що порада виправдовує себе та власні рішення, розмірковує як буде кориснішим йому особисто або суспільству/державі (бо нічим своїм не ризикує коли дає пораду). Якщо б це питання стосувалось власної дитини, то висока вірогідність що ми б побачили інші поради від тієї самої людини.

Саме це в оцих «переможниках» і бісить: воювати повинен хтось, а в нього бронь, хвороба чи ще якийсь аусвайс. А діти вчаться в Європі та обов’язково повернуться відбудовувати Україну.

Якщо б це питання стосувалось власної дитини, то висока вірогідність що ми б побачили інші поради від тієї самої людини.

Я б своєму сину в 17 сам купив білет.
Війна в країні, світла по 18 годин немає.
Тут відповідь очевидна, про кар’єру взагалі можна не думати.
Жоден клієнт не заведе в країні без електрики проект

Ви напевно жалкуєте що покинули Україну?

Після 2021 року Україну так ні разу і не покидав(

Але прийми як факт, що універ тобі треба завершити, хоча б бакалавра, подякуєш собі в майбутньому

Не згоден, освіта уже давно не гарантує кращу роботу, а з появою АІ, взагалі не зрозуміло для чого на деяки спеціальності вчитись.
Розвинені країни закриваються для мігрантів — це факт.
Зараз існує просто унікальна можливість виїхати, не треба ні віза ні фірма яка тебе перевезе, потрібно просто перевезти свою тушку через кордон.
Якби я в 18 стояв би перед таки вибором — поїхав би.
Коментар не дуже патріотичний вийшов, як і сама тема в принципі...

Не згоден, освіта уже давно не гарантує кращу роботу

При чому тут освіта до роботи.

Освіта, якщо абстрагуватись від всіх важливих і корисних речей які вона дає і спуститися на той примітивний рівень, про який ти говориш, так от, освіта — це папірчик який дуже багато в чому може спростити життя в контексті бюрократії та легалізації деінде.

освіта — це папірчик який дуже багато в чому може спростити життя в контексті бюрократії та легалізації деінде.

Освіту можна отримати і закордоном, доречі, якість українського «папірчика» — доволі сумнівна, враховуючи обставини за яких він здобувається.

Відразу видно людину не в темі))
Чувак, український папірчик без проблем котирується, мабуть, в кожній країні світу, тому фігню пишеш.

А от топікстартеру здобувати освіту «десь там», буде суттєво важче ніж тут.
Йому і тут «важко і відволікають» по його словам, а тепер додай до цього мовний бар’єр, необхідність підробітку або навіть повноцінної роботи, відсутність сім’ї, друзів, та й просто звичного оточення. В додаток ще й потенційні проблеми з документами бо їхати як біженець це означає не мати хоча б якихось гарантій в будь-чому.

Всі хто тут пише «Вали, вали аби звалити» або ідіоти або тролі або два в одному.

Мені фіолетово, поїде автор чи залишиться, мої рекомендації базуються на власному досвіді виїзду і інтергації за кордоном.
А ти, чувак — зацікавлений в тому щоб автор залишився.

Всі хто тут пише «Вали, вали аби звалити» або ідіоти або тролі або два в одному

Час покаже.

Тобто, ви за те, щоб залишатися в Україні?
Навіщо?
Никатися від вояк та потужнічати натягнувши кастрюлю на голову?
Які перспективи у України?
В Україні галери вже на роботу майже не наймають, чого тут в Україні сидіти?

їхати аби-куди без цілі просто аби виїхати, це трохи фігова стратегія

Це у нормальні часи фігова стратегія. Зараз це єдина вірна стратегія для студента. Йому треба вчитись, а не читати як хто зігрівається і як офігенно в село можна виїхати. Ну і сьогодні після 18 бусифікації нема, завтра є. Війна надовго.

Я би не їхав просто так, а уже прицільно на освіту чи роботу. Коли я лише поступив до університету в 2000-му була така замануха — підготовчі курси німецької, потім екзамен на знання мови і якось пристроювали на навчання в німецький університет (безкоштовний). В мене так кілька одногрупників ще на першому курсі поступили в Аахен. Може й зараз щось таке є. Тоді їх послуги коштували щось під $1000

І що зараз з тими одногрупниками?

і гадки не маю, але сумніваюся, що їх сирійські біженці з’їли

Коли стадо біжить в певному напрямку (тренді) є потреба глибоко подумати та проаналізувати ситуацію. Імхо, вчиняти так, як вчиняє стадо (в більшості поверхневе, безвідповідальне, примітивне та пофігістичне) — доволі небезпечна штука.

Коли стадо гонять кудись — треба думати, аналізувати та вивчати ситуацію (як індивідуально, так і суспільно).

Мріяти про соціалку в іноземній державі — це вищий рівень інфантилізму, що доволі «нормально» для типового / пересічного українця, що любить шару, пофігізм та гарне життя європейського рівня (але не задає собі питання чи заслуговує він на таке життя власною працею), і якого вже зневажають і в Польщі, і в Словаччині, і Чехії...

«Репутація та імідж» українцям (як народу, як суспільству) там (в державах-сусідах) побудовано відповідний.

Соціалка в умовній Данії чи Швеції — це досягнення столітньої важкої праці та зусиль мільйонів місцевих жителів (зокрема сумлінній та відповідальній сплаті високих податків — умовні 50%).

Одночасно, умовні 80% українців (які, ще й вважають себе великими патріотами з якогось дива) не готові сплачувати навіть 18-25% ПДФО в Україні, що є одними з найнижчих податкових ставок ПДФО в Європі.

Будь-яка «шара» (сидіння на соціалці, економічне паразитування різних видів та форм) — це економічна ілюзія для дурнів. Ця ілюзія (як і будь-яка інша) має свою ціну, яку рано чи пізно доводиться сплачувати.

«Шаровиків-халтурників» (економічних паразитів, які сидять на чиїсь спині) в будь-якому адекватному (дорослому) суспільстві / компанії / колективі не поважають (зневажають).

82% податків це про Швецію, це світовий рекорд який шалено душить економіку країни і яку активно скупають Китайці станом на зараз. Молоді шведи станом на зараз користуючись можливостями ЄС не маючи роботи, так само звалють массово до сусідньої Норвегії працювати, в яку рікою течуть нафтові і газові фунти стерлінгів та євро. І потреб в таких рівнях податків просто нема.
Щодо першопричин порушення кривої Лафера і т.д. Вчені попереджали неоднаразово, економіка енергетики нафти вичерпалась по сукупності характеристик. Власне це і є першопричиною до приходу таких політиків як Дональд Трамп і підтримки такої політики, що однозначно веде до військових протистоянь щоби припиняти ресурсні диктатури забираючи усі рештки дифіцитного ресурсу під себе, в першу чергу щоби ресурс не діставався головному конкуренту КНР, власне який і поскупав шведські технодогії зокрема мало не усю автомобільну промисловість.
Про українску державу — так її беніфіціари, напевно колишні, массово звалили до Монакко і своїм прикладом відповідно показали, що робити. У тих же лідерів к комуністів під час другої світової воювали усі вони самі хто як і їх діти на фронтах, при чому гинули в бою чи були страчені фашистами в полоні бо їх відмовились міняти на маршалів. Сучасний беніфіціаром таким чином стали іноземні донори тобто інституції як то ЄС та НАТО. Саме ця війна змінить соціально економічний устрій українського суспільства докорінно, буде повна зміна усіх типів еліт.
А молодим поїхати за обміном на якийсь час принаймні і зрозуміти, вивчити мови культури зокрема бізнес і як працює Європа та Америка, то так в цьому є наявна необхідність.

вчиняти так, як вчиняє стадо (в більшості поверхневе, безвідповідальне, примітивне та пофігістичне) — доволі небезпечна штука.

Навпаки, треба вчиняти як стадо) це математично доведено.
Гугліть Стратегія «ROGERS», парадокс Роджерса

www.cell.com/...​ext/S2405-4712(16)30332-5

але не задає собі питання чи заслуговує він на таке життя власною працею

На таке я завжди пишу «лох детектед».
Вибирати собі і своїм нащадкам гірше життя бо «я не заслужив», бо «репутація та імідж» це і є ознакою слабкої людини яку легко розвести (іншими людьми, суспільством, державою)

А що для вас перспектива? Для мене — це жити у власному житлі без кредитів, їсти екологічну їжу зі свого городу, полів, саду, господарства в Карпатах. Тут я емоційно відпочиваю, отримую задоволення від життя. Влітку і до пізньої осені ми споживаємо органічну їжу з власної грядки: птицю, яйця, молочну продукцію, мед із господарств сусідів.

Для мене перспектива — це мати вільний час для родини, читати книги, займатися хобі, рибалкою, тенісом, плаванням. А в випадку іпотеки за кордоном ти стаєш рабом на 25 років у красивій обгортці: страх втратити роботу, щоденні ранкові підйоми, нескінченна праця. Працюєш завжди, а взамін тобі, як слухняному рабу, дають лише їжу та квартиру, яка не твоя, принаймні 20–30 років. Тому все впирається в свій рідний дім.

Своя земля, свій клімат, свої люди, своя мова, своя їжа, родичі — все це робить життя справжнім. А для заробітків за кордоном навіть терміни вже визначені: емігранти «ковбасники», які знімають кладовку у доброго хазяїна, моляться на тимчасовий аусвайс і тримаються роботи за будь-яких обставин, навіть якщо це жопомийство. Зате «не Україна» — залізний аргумент. Це перспектива?

Нам нав’язували, що за кордоном буде все найкраще, а тут — погано. Але якщо б ми знали, що для досягнення мети за кордоном доведеться крутитися, як білка в колесі з ранку до пізнього вечора, то, напевно, і вдома можна було б досягти не гірших фінансових результатів. Карпати дають мені свободу, спокій і перспективу по-справжньому жити, а не виживати.

в випадку іпотеки за кордоном ти стаєш рабом на 25 років у красивій
обгортц

То не бери іпотеку.
Халупи що в Карпатах, що в Італії, однакову ціну. Купляй за кеш.

А порівнювати квартиру в центрі Варшави і будинок на околиці села в Карпатах це смішно)

Халупи що в Карпатах, що в Італії, однакову ціну. Купляй за кеш.

До речі бачив відос де продавали цілий будинок на Сицилії за 50 000€. Мінуси: центральна частина острова, яка майже пуста, роботи немає, населення виїжджає. Але для айтівця на ремоуті чи fire-пенсіонера — які проблеми? Головне щоб хоч один інтернет-провайдер в місті був)

Мінуси: центральна частина острова, яка майже пуста, роботи немає, населення виїжджає

Я ж кажу, як в Карпатах села)

Навіть якщо провайдера нема — можна ж Старлінк

так то в країнах нато а у нас у ссср справку у гражданіна начальніка табору треба получать

youtu.be/1lqsakvtq1g

Інтернет вже не проблема, старлінк вже є.
Так шо треба брати)

знайшов цей пост у твіттері — x.com/...​tatus/2020564944329023634
ну таке — здається там ще й пліснява зовні на стінах.
добре що в мене немає 50к на кишені, а то б розстроївся)

Та то пан зажерся.
Кондиціонер, батареї, ого, повний пакет.
Ну виглядає стрьомнувато, ну що поробиш, стара Європа вона вся така.
Це для нас дичина, а для них ковролін у вітальні обісцяний собаками то норма. А вам тут пліснява на стінах ззовні заважає.

ну загалом сіцілія можна сказать буквально не італія аж на стільки що це взагалі то географічно острів і великий проект туди збудувати на решті міст то є тіко проект поки що

і географічно на скільки я розумію там здебільшого гори десь таке як крим тільки більше гір здається якщо я не помиляюся усе центральна частина острова без смужки вздовж моря то там гори як кримські гори не величкі але не рівнина і щоб щось будувати треба мати місце ну і плюс як жити то з відповідної корекції

і це саме гори саме як крим не як то наші апалачі

але то є моя лише опосередкована думка бо сам я там ні коли не був та й не маю вже наміру

добре що в мене немає 50к на кишені, а то б розстроївся)

я маю но ніт не розстроївсья ))

ЗЫ: дивлюся картинки міські плячі ото точно судак чи якось так 1 в 1 як я його помню 12-го року )) хіба море може тоже як євпаторія не як ... южний берег? ти ба забувати вже став діда названія ((

ЗЫ: а ніт з картинки судячи море таки наче торт пляж правда так але море схоже норм

Ну Турин та Мілан, де з економікою справи сильно краще за Сицілію — взагалі Альпи. Там інши причини, та станом на зараз грошима які владені ЄС та урядом Італії і вливаннями бабок від чорного експорту нафти з федерації, Сирії та Ірану в затоці Аугуста, Сицилия дуже сильно покращіла економічні результати. Сама нафта потім йде звідси до КНР та Індії, а також на НПЗ ISAB на самій Сицілії що пов’язана із Лукойл, які вони скрили через кіпрську компанію прослойку. Далі нафтопродукти продаються по усій Італії. Про що категорично протистує США та Зеленьский, а націонаональні лідери ЄС відверто грають в дурачка навіть не в Де Голя. Інше таке місце — Мальта. Що ще цікавіше — часто покупає дизель звідти, Україна бо дешево. Про це писав Forbes.

Ну Турин та Мілан, де з економікою справи сильно краще за Сицілію — взагалі Альпи.

а ти там був у ті міланські альпи як ти кажеш щоб порівняти їх з які гори я кажу і ти в гори які я кажу узагалі теж був? ))

якщо вибират мілан чи сіцілія то мілан без варіантів

Сицилия дуже сильно покращіла економічні результати.

ти ж ні дупля не шариш що ти пишеш ))

Інше таке місце — Мальта.

ти ж ні дупля не шариш що ти пишеш )) але ж опять як до практики хто устріць їв якщо раптом (!) обирати між сіцілія і мальта то тоді обирати мальта

ЗЫ: я вже знаю це дежавю за ціх тупих комєнтоботів це вже таки чисто як чіни а може й справді чіни і є це останнє вже вигляда не стіко як конспірасі але вже скоріше як найбільш простіша гіпотеза і відповідно просто най вірогідніша за ідеї бритви окама

ЗЫ: і так тупі чіни засрали пробачте весь інтернет уже буквально оце літерально «контентом» саме такого штибу 1 1

В Мілані нема Альп, він плоский як тарілка.

якщо вибират мілан чи сіцілія то мілан без варіантів

соціальними сєтями прибило

Why The Ultra Rich Are Moving to Milan (Bloomberg Television)

Feb 14, 2026
Milan’s hosting of the Winter Olympics comes as the city is emerging as a new hub for global wealth. Originally driven by Italy’s favorable flat-tax regime, the city is now benefiting from stability, expanding financial activity and a cosmopolitan lifestyle that it hopes can rival London and Paris. Yet rising property prices and mounting cost-of-living concerns highlight the challenges that come with rapid growth. The real test for Milan may be finding a balance between prosperity and authenticity.
Влітку і до пізньої осені ми споживаємо органічну їжу з власної грядки: птицю, яйця, молочну продукцію, мед із господарств сусідів.

а потім

А в випадку іпотеки за кордоном ти стаєш рабом на 25 років у красивій обгортці: страх втратити роботу, щоденні ранкові підйоми, нескінченна праця.

в мене бабуся мала грядку і птицю (а ще козу), то щоденні ранкові підйоми і нескінченна праця — це якраз про життя з натурального господарства.

Ты второй аккаунт Святослава Турко? У того было про океан 26 градусов и «пектися у пляжного волейбола» в каждом посте. А у тебя про городину в Карпатах. Ну харош уже, ей богу))

До речі, давно не було видно його коменти про 26 градусів, цікаво, чи він вже знайшов це міфічне місце і переїхав туди, чи куди він пропав.

Якщо ви працюєте на професійному, європейському рівні... тобто можете без проблем знайти працевлаштування в ЄС (тобто ви конкурентоздатний на світовому ринку праці)... то і жити заслуговуєте на європейському рівні.

Але чи багато в Україні фахівців європейського (професійного) рівня, особливо якщо вийти за межі IT-індустрії (яка є певним виключенням, якщо порівняти з іншими галузями економіки України)?

Це добре видно по тому, що В РЕАЛЬНОСТІ виробляє промисловість України з 1991 до 2022 роки.

Що ми продаємо, що ми може запропонувати скажімо нашим сусідам — полякам, німцям, чехам .... свого українського продукту (сучасного, розвиненого, якісного)?

Крім дешевої соняшникової олії, яка і та виготовляється на іноземному обладнанні?

Треба чесно усвідомити .... що Україна та українці в 2026 році самостійно не виробляють (не можуть) навіть звичайний, сучасний велосипед.

А тому українці (як суспільство, як народ, бо на рівні особистостей є виключення) заслуговують небагато, дуже мало. Це не для того, щоб образити .... це для того, щоб тверезо усвідомити реальне становище в сфері економіки.

Чому? Бо їх внесок (суспільний як українського народу кумулятивно) в світову економіку / промисловість / науку — мізерний.

Якщо ви працюєте на професійному, європейському рівні

Водій автобуса працює на «європейському» рівні?
А водій убера?
А прибиральник?

Що це взагалі за «європейському» рівні?
Як я писав раніше, «лох детектед».
У вас комплекс меншовартості.

А тому українці (як суспільство, як народ, бо на рівні особистостей є виключення) заслуговують небагато, дуже мало.

В України на відміну від більшості країн Європи є атомні електростанції. Тільки це вже заперечує вашу думку.
В Польщі, на відміну від України, масово опалюють вугіллям, через що якість повітря набагато нижча.

Тому ще раз, фіксайте свої комплекси)

Водій автобуса працює на «європейському» рівні?

Ви часто користуєтесь громадським транспортом, маршрутками в містах, провінційними автобусами в глухі села, міжрегіональними маршрутками з провінції в Київ?

Так от ... переважній більшості українських водіїв в Україні далеко навіть до сільських автобусів в Словаччині (охайність та культура поведінка, звітність, чистота салону, стандарти перевезень).

В Києві можете зайти (з метою світоглядно-пізнавальної екскурсії) в «яму» з десятками маршруток, що знаходиться в 3хв пішки біля залізничного вокзалу .... там побачите «європейський рівень», якого досягли в Україні з 1991 до 2025 роки. І таке «європейське видовище» знаходиться в самому центрі української столиці.

І цей «європейський рівень» не викликає професійного сорому ні у столичної влади, ні у водіїв / перевізників, які там щодня працюють десь 10-15 років, як мінімум.

Називати речі своїми реальними іменами — це не про меншовартість, це про тверезість.

Якщо припустити, що мої слова — це твереза реальність, то ви живете в інфантильних ілюзіях щодо стану справ в Україні.

Я вам про атомні електростанції написав, про якість повітря в Польщі.
Ви згідні з тим?

«Шаровиків-халтурників» (економічних паразитів, які сидять на чиїсь спині) в будь-якому адекватному (дорослому) суспільстві / компанії / колективі не поважають (зневажають).

Ой, та всі когось зневажають! «ухилянти» — людоловів, пенсіонери та жінки-нафронтниці — «ухилянтів», «мовнюки» — «поліглотів», ветерани 14 року — ветеранів 22 року, штурмовики — барбершопних речників, міндіч — нарід, нарід — міндіча, східняки — західників і навпаки, тубільці, хто не захотіли (чи не встигли) вшитись — релокантів.. І тільки котиків люблять всі (крім тих в кого алергія на вовну) ;-)

Краще затихаритися і своє робити, ігноруючи чужі думки, по можливості дотримуючись морального кодексу будівельника капіталізму звісно :-)

. І тільки котиків люблять всі (

я і котиків не люблю, бо вони тупі і сцуть у тапки

Так роблять тільки невиховані котики) Мій Чапа дуже розумний — ходить на лоточок, вранці не кличе на прогулянку, як собацюри, а навпаки — підлазить під руку, обіймає лапами, мурчить і заколисує — у вихідні взагалі дозволяє спати хоч до обіду)

Низькі податки в Україні це міф. Крім 18-25% ПДФО є ще податок зверху на фонд ЗП, який по суті є той самий ПДФО але розділений на 2 частини, його сплачує кожен білий працівник. І там виходить під 50%, додати сюди ЄСВ, Війсковий Збір, ПДВ — і вийде, що Україна має якраз такі одні з найвищих податків в Европі.
Якщо ви не на сірій схемі ФОП звичайно.

ЄСВ + військовий збір = це все компоненти Payroll Taxes (частину з яких сплачує працедавець, а частину — працівник) ... в країнах ЄС такі відрахування (крім ПДФО) теж існують.

Ось доволі інформативний сайт на цю тему по всім державам світу
remotepeople.com/countries

На мою думку, в Україні більшість населення (особливо, якщо не враховувати Київ та міжнародні компанії) реально не платить і 10-15% податків з доходів. Ця більшість вважає, що податки «платять лохи». Такі персонажі голосують за таких же «не лохів», які працюють по схожим «бізнес-моделям», і тому імпонують електорату.

це податок на фонд ЗП (скільки роботодавцю коштує працівник), таким чином це мінус податок саме для працівника, хоч фактично його менеджить роботодавець. В Україні білі податки дуже високі.

34-36% .... загалом ПДФО +Військовий збір+ЄСВ...

Наприклад, щоб виплатити на руки (net) 17 700 гривень .... роботодавець сплачує (gross) 26 840 гривень загалом. Плюс для ЄСВ є максимальний розмір бази розрахунки для великих зарплат.... тобто чим більша зарплата, тим менше % «загального податку».

Максимальна база нарахування ЄСВ (20 розмірів МЗП) станом на лютий 2026 року — це 172 940 грн (тобто EUR 3 400).

Ось тут приклади розрахунків для різних рівнів оплати
smartfin.ua/...​itnoyi-platy-u-2025-rotsi

В Україні білі податки дуже високі.

Це м’яко кажучи брехня-маніпуляція.

Якщо зробити запит в Google

«Payroll Costs НАЗВА КРАЇНИ gross net salary»

то можна побачити схему розрахунку в будь-якій державі ЄС...

Їдь поки є можливість, якщо пройдеся по мігрантських чатиках та новинах то побачишь що міграцію зараз усі прикручубть і роблять важче, і це не тільки про тз для українців а взагалі. Не факт що через 5 років взагалі буде хоч бльзько що зараз є. Збільшують вимогу до мігррантів, збільшують кількість років до пмп...Десь поки на словах десь вже впроваджують. В цілому европа дуже заібалась від постійної міграції і в населення дуже виликий попит прикртутити це, особливо коли власні бюджети на хелскер тріщіть по швам а тут іще треба піднімати армію та впк.

коли власні бюджети на хелскер тріщіть по швам а тут іще треба піднімати армію та впк.

Якраз тому і потрібні нові робочі руки, які швидко дає тільки міграція.

В Україні взагалі маса можливостей для любителів мутити схемки і мутки )

Мутний народ (який мутить нон-стоп) та суспільство схематозників в більшості... має відповідну владу, на яку цей народ та суспільство заслуговують (індукують власними діями щодня у власних професійних справах та особистому побуті).

Мутити схемки, парадоксально — це гордість для типового, пересічного українця.

В 1990-х більшість (імхо, припускаю мінімум 80%) українців серед родичів, друзів вихвалялися хто і де більше вкрав із заводу, фабрики, комбінату, колгоспу, лісу, державної установи, армії тощо.

Тобто українці в більшості не соромилися крадіжок, а пишалися ними.

А потім вимагали професійності, порядності та чесності від центральної та місцевої влади. Хоча самі десятиліттями сіяли в суспільстві та державі абсолютно протилежні зерна.

Масове крадівництво (як суспільне явище) почалося з 1980х точно, а може і раніше, ще в 1970х. ... і до кінця 1990х та початку 2000-х майже всі все розікрали / розпиляли / розтягли.

обирай країну не там, де все швидко робиться, а там де найкращі умови для навчання, стипендії, соціалка та гарні умови для інтеграції біженців, швидка натуралізація та можливе подвійне громадянство

щодо їхати чи ні — моя думка, що їхати якнаймога швидше. тобі тільки 17, це фактично тільки старт дорослого життя. ти зможеш стати майже своїм у будь якій країні. і скоріш за все у тебе не буде проблем з якими стискаються люди, що переїхали о 30+.

тобі тільки 17, це фактично тільки старт дорослого життя. ти зможеш стати майже своїм у будь якій країні

нигде кроме сша и австралии

да прям таки ))

ну ты скорее всего просто левачок и все люди братья, но быть своим и быть своим у себя в голове разные вещи

мені достатньо бути своїм у своїй голові. :D

ну ты скорее всего просто левачок

а у тебя скорее всего был плохой день, что очень хочется плюнуть ядом, але нема в кого 🤷‍♀️

во-первых, это лечебный яд заговоренный на благополучие, во-вторых, это не обидное

Да ладно, у нас в Голландии тоже можно (хотя и не всем удается). У нас есть, например, актриса Виктория Кобленко, родом из Винницы, которая приехала сюда в возрасте 12 лет и стала вполне своей.

и стала вполне своей

в чем это выражается?

в чем это выражается?

Свободно говорит по-голландски, снялась в двадцати голландских фильмах, во многих телесериалах (включая в более чем 1000 серий GTST), была ведущей в шести телепередачах.

кажется ты не понимаешь разницу между быть своим и достичь успехов в чужой стране

А ты считаешь, что она не стала своей?

нет конечно )) даже наши украинцы кто был так и не стали своими вот начиная ещё с сикорски и не заканчивая йовович кунис элиняк своими они ни когда так и не станут ))

Случаи разные бывает. Вот Роже Вадим своим стал. Или нет?

ггг, я у власному помешканні-багатоповерхівці в Україні не знаю як сусідів звати, тобто вже не свій, а «домового чату» тут немає, тому що більшість пенсіонери. питання про те щоб «стати своїм» — взагалі не питання для інтровертів)
навіть у «юні роки» коли типу треба "здобувати друзів і впливати на людей"©Дейл Карнегі — Джахейра із Baldur Gates 1-2 була мені дорожче хуманів)

щоб «стати своїм» — взагалі не питання для інтровертів

ну не знаю, я інтроверт продвинутого рівня і коли собі уявляю ситуацію свій пенсіонер vs несвій пенсіонер (наприклад таджик, що українською не вміє), а особливо якщо їх багато (як у твоєї багатоповерівці), то серед своїх пенсіонерів якось спокійніше відчувається.

Це слушне зауваження, але будемо розраховувати на вплив цивілізаційного культурного котла мегаполіса який перетравить та асимілює всі культури.
Тобто я розраховую на те що до настання моєї пенсії років за 15 навіть якщо поряд буде жити індус чи араб то він не буде різати барана у дворі.. Це буде смуглявий, ввічливий європеєць з гугль-гарнітурою біля вуха що синхронно перекладе йому на англійську, хінді чи іншою мовою все що я скажу йому щирою українською, а мені перекладе взад те що він скаже. І ми всі будемо їсти мериканські бургери з пластику (а смак навіє нам Матриця, ага ;-) , запиваючи колою, дивитись ± однакові фільми про героїв Марвела, грати на стимі — тобто мир, дружба, жуйка)

Ми в Карпатах усі одне одного знаємо. Це насамперед спільна безпека. До того ж усі між собою пов’язані: родина, куми, свати, брати. Люди набожні, тримаються разом. Відповідно, злодіїв менше, бо соромно йти красти до свого.

Але ж є і суттєві мінуси життя у громаді, згадаймо хоча б еталонний приклад — роман «Кайдашева сім’я» Івана Нечуй-Левицького.
Всі знають все про всіх: чия жінка чи донька з ким у жито стрибала, хто не ходив до церкви на неділю, у кого корова здохла або хто заробив багато грошей (куркуль клятий!) чи навіть — а чого мій Михайло пішов добровільно у солдатчину, а сусідський Гриць у льоху другий рік ховається, дайте но слухавку — поліцаям подзвоню! ;-)

Ми в Карпатах усі одне одного знаємо

В Чеських Карпатах?(:

в ромунські карпати?

в мадярські карпати?

курва бобр! (к) (тм)

Відповідно, злодіїв менше, бо соромно йти красти до свого.

В поліції вважаються навпаки: одразу йдуть шукати до своїх, бо за статистикою це зробили якраз таки вони. Та і найбільш набожні чомусь найбільше порушують всі 7 заповідей...

індус чи араб то він не буде різати барана у дворі..

різати барана не буде, але все одно буде щось таке робити, що іншим не сподобається, бо це людська суЧність така.

але все одно буде щось таке робити, що іншим не сподобається

так американці і це вже встигли зняти у кіно американськім за цінності вот єто всьо ))

youtu.be/4vI54jxqHng?t=5016

ггг, я у власному помешканні-багатоповерхівці в Україні не знаю як сусідів звати, тобто вже не свій,

В Німеччині знаю всі 19 квартир у будинку поіменно, а вони всі знають мене, але я не свій для них. Та й я не хочу бути своїм, а навіщо мені це потрібно? Дочка буде «своєю», а я і не планую.

Філософське питання. Канули в Лєту ассирійський, вавилонський, месопотамський і трипільський роди — чим ми гірші чи ліпші за них?
Особисто я найбільше шкодую, що динозаврів, мамутів і пташок Додо не вберегли — людей то повно, вимруть ще не скоро..

якраз добрався до серії стар трек де вони добралися до динозаврів чи то динозаври до них ))

бгг українській рід зводиться отак смертність населення по 0.5 млн населення за рік то є офіційні дані

більше того за останній рік за офіційні дані смертність населення дещо зменшилася до 480-485 тисяч населення за рік але на справді ці дані свідчать за вже скорочення кількості населення до рівнів де підтримувати навіть сталу кількість смертність населення наявної кількості населення вже не вистачає тож і помирати стало менше не тому що краще а тому що їх менше

Так і зводиться український рід...

а єсть статистика (к) (тм)

ЗЫ: а таке населення як юджин воно ні коли не зведеться )) самостійно

В Німеччині знаю всі 19 квартир у будинку поіменно, а вони всі знають мене

бухаєш з ними чи просто так «гутен таг фрау Шмідт» ?

чи просто так «гутен таг фрау Шмідт» ?

загалом імхо то є не так і погано вже )) но я канєшно думаю юджин просто бреше бо селяві

та я не кажу, що воно погано, воно є як є. мені нещодавно сусідка скаржилася, що інший сусід щось своє готує і на весь під їзд смердить часником. я подумала, що ну от ми ж не скаржимося, що коли Різдво, то увесь під’їзд смердить капустою (чи що там німці таке смердюче не Різдво готують), але нічого не сказала, бо їй же це все пахне смачно і різдвяні спогади з дитинства. тому да, «гутен таг фрау Шмідт», йдіть своєю дорогою.

сусідка скаржилася, що інший сусід щось своє готує і на весь під їзд смердить часником.

я сьогодні зранку зайняв цілі 2 комфорки на плиті одразу )) здогадався сам бо вже готувався по черзі варити

ми ж не скаржимося, що коли Різдво, то увесь під’їзд смердить капустою

а у вас нема системи витяжок нормальної чи взагалі? такі да тут той самий не ловкий момент коли графе благородному дону вже важко розуміти чого це люди не їдять пірожні ((

а у вас нема системи витяжок нормальної чи взагалі?

я так зрозуміла в домі цього взагалі не існує — типичне німецьке Altbau.

Мені колись розповідали що запах смаженого оселедця, який любили готувати в’єтнамські студенти — це щось невимовне))

бухаєш з ними чи просто так «гутен таг фрау Шмідт» ?

Наша квартира єдина, хто працює з дому, доставщики це вже давно знають і всі доставки несуть нам. Вечором потім купа смол токів. І щороку саммер паті, де ми всі біля будинку на гріль збираємось, та на збори ОСББ ще всі разом ходимо. Але я в основному «гутен таг фрау Шмідт». Хоча дружина вже перезнайомилась з багатьма, ходить на каву і гуляти разом + на майданчик біля будинку будемо тепер виходити з іншими, його от на цьому тижні відкрили.

я не знаю ни ее, ни твою жену. но «выучить язык, завести знакомых» vs «стать своим у целого народа» для меня очень четко отличаются

Пример жены засчитывается?

Вибачте, а якщо людина не досягла результатів чи адаптується протягом всього життя — чи то є показник, що не будуть вважати своєю/ чи своїм?
Якщо що, респект вашій дружині. В іноземній країні це набагато складніше досягти( маю на увазі, професійних успіхів, вивчити мову ітд)

Если Виктория Кобленко не подходит в качестве примера, могу привести другой: мою бывшую жену. Родилась и выросла в Харькове, в возрасте 28 лет (в 1994 году) приехала в Голландию. Свободно говорит по-голландски, сделала успешную карьеру в компании «Филипс», имеет множество голландских друзей и знакомых.

Я ей сейчас специально позвонил и спросил, стала ли она здесь своей. Да, ответила она, голландцы считают ее своей.

Такие дела.

Да, ответила она, голландцы считают ее своей.

так она наверное белая ))

Такие дела.

вот вот а что делать остальным украинцам ((

Это лучший комментарий здесь!

Аналізуючи досвід знайомих мені людей, які приїхали в Україну достатньо давно, і не замкнулися тут в своїй національній общині, слідуючи давно застарілим на їх батьківщині ритуалам (а-ля Брайтон-біч) — всі стали своїми для знайомих їм українців не менше, чим будь-який незнайомий українець. Вони можливо не стали душевними друзями дитинства чи університету — але те ж саме стосується українців, яких зустрічаєш в дорослому віці.

Можливо українці якась небачена в своїй гостинності нація, але я в цьому сумніваюся. Людям в цілому доволі байдуже на інших, і щоб стати своїм в цьому тумані байдужості, зачасту достатньо не бути наглухо замурованим в кокон нац. спільнот.

это не так. к нам с рашки приехало жить много народу задолго до 22 года, но как только началось «своими» они быть перестали и огребли кучу проблем со всех сторон

Подібне може повторитися по будь-якому іншому поділу: регіон, мова, сексуальна орієнтація, політичні вподобання. Вважали своїми, а потім хімічна кастрація геям. Вважали своїми, а потім громадянська війна. Вважали своїми, а вони проголосували за януковича. Вважали своїми, а вони збудували паркан навколо ЖК. Потрібно вибирати в цій дискусії, або «своїх» взагалі не існує, або «свої» можуть перестати ними бути, незалежно від їх національності чи інших ознак.

ти зможеш стати майже своїм у будь якій країні

А для чого взагалі ставати «своїм»? З якою ціллю? Що це дає взагалі? Багато людей були «своїми» в Україні? Якщо так то для кого були своїми?

Як комфортно жити, коли не можеш вільно розмовляти своєю мовою? Тут некомфортно бути чужим — суспільство моноетнічне.

Як комфортно жити, коли не можеш вільно розмовляти своєю мовою? Тут некомфортно бути чужим — суспільство моноетнічне.

У Вроцлаві третина українці.

В дитини в класі 8 іноземців, 6 українці.
Курси танців веде українка.
Стриг мене українець, продає українка, возить на убері українець.
От тільки в банках і лікарнях ще рідко зустрінеш)

У Вроцлаві третина українці.

В дитини в класі 8 іноземців, 6 українці.
Курси танців веде українка.
Стриг мене українець, продає українка, возить на убері українець.

це називається мігрантська бульбашка, штука цікава і добре, що воно є, але якщо з неї вилізти, то життя стає значно цікавішим

мігрантська бульбашка, штука цікава і добре, що воно є, але якщо з неї вилізти, то життя стає значно цікавішим

Та мені цікавішого не треба, аби спокійно було)

Що це дає взагалі?

щоб почувати себе вдома

Головне як приїдеш не «щьолкай клювом» і заведи собі дівчину з місцевих.

Всегда можно поехать в Чехию или ещё куда и на онлифансе пихать в себя всякое.

Жить будет легко, жить будет хорошо и сытно, особенно если смазлив xD

А если серьёзно — стоит для начала внимательно изучить какие условия для убегающих от войны, также не стоит забывать о правиле «первой безопасной страны», не везде примут на пособия и помощь

Є ще варіант з ЮК.
Я хоч особисто звідти і втік, але, враховуючи те, що укр біженцям дають доступ до освіти та ще якісь гроші на хліб виділяють + можна намутити соціальне житло то не так і погано.
Тим більше це досвід життя в англомовному середовищі — за пару років навчання в місцевих закладах освіти рівень англійської значно виросте.
Вчитися там можно а місцевому якомусь коледжі, в університет там поступають щось років з 20.
Та й не треба він — про вищу освіту майже ніхто не питає.
І з України тікати треба. Там вже нічого не буде. На жаль.

Ми в Карпатах бачимо перспективи.

А ви вже переїхали до України? Раніше здається в Польщі чи Чехії жили, чекали кінця війни?

ЮК більше не дає віз українцям. Тільки членам сімей тих, хто встиг отримати візу раніше. Тому для навчання потрібна студентська віза і гроші на вуз (або брати кредит). Для візи потрібно здати академічний IELTS чи альтернативу, тобто потрібно знати англ. Дальше, після закінчення студ візи у тебе є щось близько 3-6 місяців, щоб прибратися з країни, бо час на навчанні не зараховують в пмп, а студ віза не дає права залишатися в країні. Якщо ж вдасться отримати скіллед воркер візу, то по нових правилах, з зп нижче 65к/рік потрібно буде 10 років батрачити, щоб отримати пмп, а ця віза прив’язана до роботодавця. Можна як варіант піти в академію, на пхд, публікуватися і тд, щоб отримати візу талантів і через 3 роки пмп, але це тільки для тих, хто хоче все життя сидіти в книжках.

Дайте пораду куди їхати, або напишіть що я просто сам собі накрутив і не потрібно мені нікуди виїжджати 🤪

Їхати точно треба. Чим розвинутіша країна тим краще бо краща соціалка (а це важливо на старті).
Данія норм варіант.

Глянь чи ще в Швейцарію можна біженцем, норм клімат і соціалка.

Головне переїхати, зачепитись за соціалку, вивчити мову і стати студентом, тобто країна має дозволяти біженцям отримати освіту безплатно ще й стипендію платити. Це важливо щоб була змога лишитись по студентській візі коли війна закінчиться.

В коли буде 25 тоді вже й фулл-тайм роботу будеш шукати)

Лохів які кажуть лишитись не слухай, бо більше такого шансу переїхати без роботи/візи не буде.
Навіть через пів року війна закінчиться і тоді вже просто так не поїдеш.
Та й вернутись завжди можна.

Підтримую повністю

Лохів які кажуть лишитись не слухай

— 100%

Не змарнуй час, тікай в розвинену соц країну европи і стрибай там в універ asap.

Якщо зараз про@беш можливість, потім пожалієш

Так а які вводні? Були би бабки у батьків хлопець і був би не в ХІРЕ, а десь в Оксворді і т.п. місці для мажорів informator.ua/...​etsya-pro-viyskoviy-oblik
Щось мені підказує, що університета як такого і райдужних Ельфій хлопця там не чекає, а чекає там зміни в фастфуді, щоб платити за житло і їжу.
Те що війна не прийде в ЄС в наступні 10 років, не вважає навіть весь політикум ЄС і вони погодили шалені бюджети через це. Американці і взагалі впевнені, що війна в Балтійських країнах є неминучою в приділах до 2035. Самі вони активно готуються.
Напевно зараз треба мислити абсолютно по іншому не категоріями 90-х. Дуже можливо навпаки треба вчитись ефективно воювати робототехнікою, це буде більш вірна стратегія виживання.

треба вчитись ефективно воювати робототехнікою, це буде більш вірна стратегія виживання.

Реально вже зовсім у наріду кукуха відлетіла з цією війною.
Для мене 18 років то дитина, бо моєму старшому 16.
Нахіба дітям ота ваша упорота фігня з війнонькою? Ну наділи вам кастрюлю на голову, подобається вам никатися від бидла в армії та поліції, то на здоровʼя.
Дітям воно нахіба.
Щоб що?
Мета яка залишатися та воювати, коли можно виїхати та жити нормальним життям

Ну звісно нікому крім правлячого классу з простих людей війна от нахер не треба в усі часи існування людства. В більшості випадків народ має лише обов’язки та повинності, несе усі тяготи і невзгоди та гине. Хоча для преможців по ієрархії потім чим ближче ви до еліти тим краще. Таким чином піля розвалу СРСР тобто програщі в першій холодній війні — бути самим захудалим громадянином США та інших країн НАТО, це було значно краще ніж для країн СЕВ та Варшавського договору. Не кажучи вже про країни жертви протистояння як то : Афганістан, Ефіопія , Самолі чи Боснія і Герцоговина.
Та так вже сталось, що вже в дитячому садочку стосунки доводиттся з’ясовувати на кулаках через Ultima Ratio. І тут не вміння і психологічна не стійкість і не готовність битись часто програшна стратегія, яка веде в Vae victis та в кут біля параши чи рабство. На перший погляд не логічно, та дуже можливо, що це не факт. Краще бути каратистом, чи як країні бути США — із трільонним бюджетом на оброну і т.д.
Так, захист першої укранскої республіки від більшовиків, батальйонами піхотинців студентів без усього — це було чисте нерозумне самогубство.

народ має лише обов’язки та повинності, несе усі тяготи і невзгоди та гине

Лох за означенням детектед

І нашо мені та вся геополітика?
Я тут весни чекаю, щоб на мотоциклі кататись.
Думаю може все ж таки навчитись підтягуватись, щоб квадратики на пузі і оце все.
Вивчаю законодавство на тему чи можна зробити щоб в квартирі двері в коридор відкривались, а не в квартиру, як зазвичай в Польщі роблять.
А тут оця уся геополітика і порція лайна з каструль.
Нашо воно мені??????

Ну в Польщі то взагалі таке. Пришалепкуваті все грозяться ядеркою бахнути по Варшаві та Лондону. Звісно в данний конкретний момент ви думаєте, що то воно усе херня і неможливо. Так і я особисто прорахувався в 21 році, коли мені дуже наполеглево казали релокуватись до офісу в Канаді. А я думав — не ну санкції там самовбивчі, Будапешський меморандум, майдан на Болотній тощо.
От у них генштаб каже, що в Польші : елементи глобального ПРО, уся логістика і постачання, пряма загроза військами Білорусі і т.д. і т.п. і поїхало. Крім ядерки в них є вакуумна бомба для якої і будують Орешнік.
Підуть США та ядерні країни НАТО на стратегічну ядерну війну, що швидше за усе знищить усю планету заради Польші ? Чехословатчину свого часу просто здали Гітлеру із сумом.

Думаю може все ж таки навчитись підтягуватись

Мені зайняло майже рік часу дойти від 0 до 1-2.

Прийшлось схуднути на 20кг

Я рік назад схуднув на 20+
За рік привчився тримати себе в межах, жерти нормально, щоб не кабаніти знову та ходити в спортзал
Зараз щось ці вправи в спортзалі з гантелями, штангою та тренажерами набридли, хочеться різноманіття.
Оце про підтягування задумався. Це мусить бути цікавий челлендж, бо я, як справжній ботан, за своє життя ні разу не підтягнувся. Навіть тоді. коли важив 80 кг при рості 190см.

Оце про підтягування задумався. Це мусить бути цікавий челлендж, бо я, як справжній ботан, за своє життя ні разу не підтягнувся

Почни з negative pull up
Щось як на відео
https://share.google/jX6Mn3SiocVKEVzDQ

Ну і турнік вдома рішає

О, дякую
Я навіть не знав що така вправа є, треба буде додати до списку вправ в спортзалі.
Ну і так, турнік вдома треба буде зробити під час ремонту.

Якщо ти в Польщі то купи щось типу

malpiszon.pl/...​tyczne-metalowe/kometa-5

1000 злотих, монтуєш сам за кілька годин, жодних дір в стіні.
Розрвховано на 100кг

І дітям радість)

та ну то якось складно
щось таке над дверима почепити та й вистачить
www.decathlon.pl/...​-d193b432df9f_c1&c=Czarny

Треба стіни свердлити, та й стіна має бути з цегли чи бетону. А зараз це гіпсові блоки в новобудовах

Ну там закладні під турнік треба буде зробити якісь.
Якраз видам задачу будівельникам, хай чіпляють.

Я собi взагалi отаку повiсив — allegro.pl/...​e88fc?offerId=16026343015

Можно, але в мене вага 100+ то сумніваюсь що витримає.

в мене 95 — вже два роки висить

А стіни які?
Бетон чи щось інше?
Бо в мене гіпсові блоки 8 см усюди, боюсь що не втримають

Якщо чесно — не знаю

Ну, тоді не буду ризикувати)

Ти тут в гостях як і я пам"ятай про це.

Та хз, чи в гостях
В Україні я завжди інородним елементом був.
Бо айтішнік і зажрався.
Тут цього дивного відчуття немає.А те що там когось спердоляють, так ведіть себе як люди.

Лол, я сподіваюсь ти будеш жити там де і народився, бо інакше ти теж в гостях.
Якщо хтось народився в селі А, то після школи переїхавши для навчання в технікумі в якесь село Б за 100км від села А — це він там теж чужий виходить. (Мало того раніше якщо хтось потрапив в чуже село то могли ще і наваляти місцеві, бо ніхто тебе не знає і звідки ти взявся тут).
А потім вступивши в якийсь ВУЗ в місто В — обласний центр вже за ~200км від рідного села, це він виходить теж там чужий буде, чи вже ні? Але для місцевих «городських» ти понаїхавший з села.
А потім після ВУЗу покликали на роботу в Київ, але і там виходить чужий, а для місцевих все той же понаїхавший.
То коли вже можна стати своїм десь, окрім місця народження? Це треба купити квартиру в новому місці чи змінити прописку?
На форумі ти теж в гостях, пам"ятай про це. Це не твій власний блог, якщо що.

Нахіба дітям ота ваша упорота фігня з війнонькою?

Зараз у фейсбуці патріоти нову агітку розганяють:
«коли у вас будуть внуки і вони спитають — „Діду, а що ти робив, коли була війна?“ — що ви скажете?»
І тут я згадав власну історію — коли ще у школі навчався у 1980 роках: якась попаяна вчителька вилізла на шкільних зборах родаків з ініціативою — типу хай школярі у вільний час шкеряться по домівках ветеранів ВОВ та занотовують їх спогади про війну. Але одна з матусь резонно спитала: а що якщо у когось з ветеранів кульки за ролики заїдуть і вони приб’ють юного піонера — хто за це відповідатиме? Директриса перелякалась і ініціативу похєріла :-)

Та ну ХЗ, скільки в школі вчився скільки спілкувались із ветеранами ВОВ на 9 травня, робили і наклеювали поздоровчі листівки і т.д. Пішов я в 90 му при СРСР, а закінчив в 2000. Старенькі були чиїмось дідусями прадідусями і т.д. Вчителька музики в молодшій школі — була фронтовичка, була в агіт бригадах. Казала чоловік був офіцером при житті, дослужився до полковника.
З курьєзів, в сусіда дід був фронтовик жив в селі, приїхав в місто на 9 травня надягнув медалі. Пішов в магазин поряд з яким була веранда генделика, а там сиділа компанія яка його накачала шампанскім. Там батько сусіда, відбивав тестя — бо хлопці хотіли випити з ветераном в день перемоги, та старенький вже окосів.
Пам’ятники і там і т.п. то вже були повокації значно піздніше, як і тітушки і коричневі і черно рубашечники, псевдо ветерани з попами з іншої сторони і т.д.. Спалення книг, лайно історії про неадекват червоноармійців і т.д. Там воно носило і носе псевдо історичний характер інколи і переслідує сучасні політичні цілі, та нажаль сенс абсолютно той же самий що і у PNF та NSDAP, з обох сторін. Победобесіє нічим не краще.

Главное, что будет у кого спросить.
У меня двое родственников погибло на войне либо после.
Один отвоевал с 41 по 45, вернулся домой, отдал моему прадеду свою медальку — воду дезинфицировать, да и повесился.
Второй погиб 24.02.1945 во время осады Бреслау в возрасте 16-17 лет, по докам 18 — завысили возраст.
Что у одного никакой внук ничего не спросит, что у другого. Они мертвы и никого после себя не оставили
Зато мой другой предок жил на чердаке в сене аж пока немцы не пришли, а так спускался только пообедать. И таки вот, я сижу и флужу на форуме, потому что под сотню лет назад мой предок не захотел умирать за родину.

З моїми пращурами ± таке ж саме жахіття.
Один дід встиг написати жінці листа «еду на фронт бить фашистскую гадину!» — не доїхав, потяг розбомбили.
Інший дід — пройшов всю війну, поранення, ордени-медалі, переїхав жити у Сухумі, гріти кістки на березі Чорного морька. Але на пенсії поїхав кукухою (зараз сказали би ПТСР) — накидався на родичів з палицею, марив що вони фашисти. Навіть вже прикутий до ліжка намагався вдарити чи боднути головою. Бабця його пережила і дожила до розпаду СРСР та заруби абхазів з грузинами, десь в ті часи і зникла — напевно вбили..
Прямий пращур на фронт не попав, був міліціонером, забронювали як хорошого слідака. Але теж потерпав: коли заарештовував якогось бандюка, той йому щелепу зламав — найкраща радянська медицина якусь залізячку приладнала, щоб трималася. Вдома завжди ходив у чистій сорочці та тримав дома табельну зброю чекав лиха — тоді щоб нарід не розслаблявся «сталінські соколи» вичищали власні ряди.

Здесь можно играть про себя на трубе,
Но как не играй, все играешь отбой.
И если есть те, кто приходят к тебе,
Найдутся и те, кто придет за тобой.
©Нау

При сралінє «працювали» трошки «культурніше» аніж зараз: на вулицях не хапали рандомних людей, а приїжджали адресно і переважно вночі, щоб навколишній нарід не турбувати.. Одного разу і до діда прийшли, пощастило що застрелитися не встиг чи не наважився — виявилося що це не по нього, просто в будинку когось пограбували і проводили розслідування..

Наразі схоже на те що прадавня історія знову повторюється як фарс. Остання надія на те що захід нам допоможе: янкі, гоу хоум! і мене із собою візьміть.. Хоча хз. поки геополітика крутиться і лавешка мутиться вони ладні терпіти режими самих кончених покидьків та людожерів — згадати хоча б Дювальє (Papa Doc’a) та канібала Бокассу..

ні ну в Україні так не буде уже ((

Буде ще крутіше. Ми замутимо таку незламну потужність що планета здригнеться і жахнеться!

Наразі схоже на те що прадавня історія знову повторюється як фарс.

Я вже раніше писав, треба глянути на життя тих хто емігрував 200, 100, 50, 20 років тому і тих хто лишився.
Не бачу жодного покоління яке б краще жило залишившись.

Тому вертатись і не планую(
Краще діти виростуть без ризику війни, голодомору.

Мої діти працювали на залізниці, мали бронь і на війні не були.

Своя мова,свої люди,своє житло,рідні.

Дуже можливо навпаки треба вчитись ефективно воювати

Поняв, ми різні.
В єльфіях вас ніхто не чекає, вчись воювати.
Ну я ліпше плана ще не бачив для 18 річного, на перспективу.

Коротко: якась німеччина, біженцем з голоду не сдохне. одразу вчить мову та може хоч в глово працювати. Шукати вступи в універи. Коротше, було б бажання.
Це як «в айті важно зайти», але всі кого я знав, хто їбашив, таки увійшли.

Навчитись воювати завжди встигне.

Можемо не продовжувати
Дякую за час

Розумію, що вигладяє на першмй погляд як повний бред, як і те що Земля кругла — ніщо про це не каже.
А якщо відключити інстинкти, чому ви боєтесь як померти сам так і тим більше загибелі власних дітей ? Правильно базові потреби за Пірамідою Маслоу, виживання і продовження власної генетичної лінії — пріорітет номер нуль.
Завжди є декілька стратегій : бігти, знайти чи створити укриття (залізти на дерево, побудувати фортецю, бункер, літак судного дня тощо) і останнє битись чи якось діяти. Битись із стадом Мамонтів — абсолютна дурість, розтопчуть як і бігати в Банзай! по посадках — застрелять. Так вже сталось що наші предки полювали ефективно на Мамонтів і з рештою дійшло до китобоїв які мало не знищіли популяцію синіх китів. Бо діяли головою.

То навіщо дітям вчитись воювати?

Si vic pacem, para bellum
Принаймні уся радянска школа, це система підготовки бійців та медсестер червоної армії. Як безпосередньо, так і база усієї зокрема і обронної промисловості. Накром оборони Клімент Ворошилов поставив завдання наркомату освіти, бо : «Дураку оружие не положено». Так само були введені фізкультурні норми ГТО і купа усього. При усіх інших СРСР був першим безпосереднім переможцем Другої Світової, захопивши безпосередньо Берлін і розбивши суходольні війська квантунскої Японскої армії вщент. Німеччина і сателіти (Італія, Румунія, Угорщіна і т.д. фактично увесь сучасний ЄС що працювали на Німеччину), а також Японія — програли. Невілл Чемберлен теж махав папірцями на аеродромах, не допомогло. А от втеча Альберта Енштейна до США була гарною ідеєю, звісно він воював та в свій метод разом із Опенгеймером.
Те що українскій народ не бачить сенсу захищати одну корупцію від іншої і т.п. — це інша справа.

Накром оборони Клімент Ворошилов поставив завдання наркомату освіти, бо : «Дураку оружие не положено». Так само були введені фізкультурні норми ГТО і купа усього.

І як це все допомогло пересічному радянському комсомольцю коли Гітлер нестримно попер у 1941 і червоноармійці мільйонами гинули або потрапляли в полон?

і червоноармійці мільйонами гинули або потрапляли в полон?
Так само були введені фізкультурні норми ГТО і купа усього.

на справді на кінець 30-ті початок 40-ві ссср так м’яку кажучи щиро обісрався втрапивши в дивно халепу що йому тобто більшовикам комуністам попався геть говняний пробачте народ якого у комуністи брати навіть більшовики комуністи дуже щиро сумнівалися тому на початок великої війни комуністів у ссср було так само десь як у громадянську війну на всю дівізію 2 (два) комуніста чапаєв і політрук фурманов і ще комсомолець в кращому випадку пєтька

пересічного рядянського комсомольця на початок війни так само можна було порахувати по пальцях у кращому випадку а німці так їх і за комуністів не рахували і не підлягали першочерговому розстрілу

гєр гітлєр застав тов. сталіна не те щоби зі спущеними штанами але ... аналогії за штанами складні )) якщо по аналогії то ссср ні коли не вмів у штани і так і не навчився ні коли

власне те саме можна спостерігати як вже історичне продовження на прикладі нової війні нові часи уже у самім ссср

Були би бабки у батьків хлопець і був би не в ХІРЕ, а десь в Оксворді і т.п. місці для мажорів

Лох детектед

треба вчитись ефективно воювати робототехнікою, це буде більш вірна стратегія виживання.

Нє, поки не видадуть силову броню з гарматами як у Fallout — я пас! Дрони — зовсім не цікавлять, пам’ятаю як учора: у далекому 2008 р. вилажу я з ваулта у Fallout-3, а там літає той недолугий радіо-дрон, що за анклав агітує — жалюгідне видовище..
Та й взагалі, навіть з бронекостюмом, — додивився я 2-й сезон, як цього нещасного брата сталі в фулл обладунках пазурі смерті шматували — косплеїти таке в реалі щось не хочеться)

Технологіє є BTW, плазма від Boeing та британска AEA. Та вони вамагають дуже потужних джерел живлення, що є не практичними.
У федерації та Ізраєлю є технологія активної броні, де йде перехоплення контр снарядом з керуванням електронікою.
Ще є ЕМІ системт типу THOR, які здатні знищувати елетроніку навідстані і ефективні проти дронів, наваіть на скловолокні. Працює як микрохвильва піч, власне можна навіть зробити в гаражі щось порсте значно слабше і подібне з старої мікрохвильовки. А от арт снаряди перехоплювати доки що ефективно не можливо.
З дронами головна проблема — кількість, треба щонайбільше, а це бабки, купа бабок які ще і течуть як в діру нескінченною рікою. Коли дронів, снарядів і т.д. нема — так ТЦК, бусіки і т.д. і т.п. В очевидь же що оператори дронів, гинуть сильно-сильно менше ніж піхотинці і штурмовики. Західна стратегія як була так і є — виграти війну із конгломератом федерація-КНР і усі примкнувщі, як із СРСР — збанкротувавши.

столько наивных допущений и рисковых советов... тут нужно столько удачи, и если она у него есть, то лучше пойти легким путем — купить лотерейный билет и выиграть миллиард, потом уже думать где гражданство купить

лучше пойти легким путем — купить лотерейный билет и выиграть миллиард,

Тільки з України цього не зробиш, бо в нас джекпот 200-500к$

Тому валити треба. І раніше перспективи були не найкращі, то тепер під час 4+ років повномасштабної війни треба або в армію або валити.

Тільки з України цього не зробиш, бо в нас джекпот 200-500к$

ну два билета

Тому валити треба. І раніше перспективи були не найкращі, то тепер під час 4+ років повномасштабної війни треба або в армію або валити.

есть много примеров резкого развития стран после войны, этого, конечно, может и не быть, но это неопределенный фактор, а не негативный

ну два билета

Лол, так не працює.
Тоді виграш ділиться на 2

есть много примеров резкого развития стран после войны

Тут і до війни був очевидний тренд вниз.
З появою сотень тисяч інвалідів, дітей війни, +високий % пенсіонерів, + корупція, + відплив кількох мільйонів толкових людей за кордон.

Кароч хз як можна вірити у «відбудову»

Кароч хз як можна вірити у «відбудову»

Європейці подивляться в очі псу Патрону і він їм скаже що треба грошей.

можна вірити у «відбудову»

— та яка відбудова) що ж миколаїва зроблять монако?) знов все вкрадуть як зазвичай.
То просто шукають лохів між якими розмажуть усі тяготи та проблеми післявоєнної країни. Вудбудова в стилі — ось вам податок на відбудову, працюйте

Рабіновіч з Одесси купив два лотерейних білета і по одному з них виграв мільон по іншому нічого. Прийшов до нього друг Цапірович з вітаннями, а він сидить весь сумний.
— Моісей, чому ви такий сумний — ви ж виграли мільойн !
— Ах Мойша, який же я поц, ну нащо я купив другий білет !

там де хороша соціалка — там зазвичай все дуже дорого.
мабуть краще в якісь небагаті країни їхати типу Чехії, Іспанії або Португалії.
але я чисто теоретик.

Ти бачив ціни на житло в тих «небагатих» країнах?

людині 17 років. навряд він зараз думає про купівлю житла.
крім того в більш розвинених країнах воно ще дорожче.
крім того людина скоріше їде туди працювати. і соціалочку іншим він буде оплачувати, а не користуватись нею

Іспанія та Португалія — найвищі податки в ЄС, супер паршиве та скажено дороге житло та практично відсутній айтішний джобмаркет.

Іспанія та Португалія — найвищі податки в ЄС

В ЄС є немало країн з ще більшими податками ніж в Іспанії і Португалії... наприклад Франція і багато хто ще taxfoundation.org/...​urden-on-labor-oecd-2024

практично відсутній айтішний джобмаркет.

Здається, що це проблема приблизно всього ЄС і Іспанія тут як і Португалія і Франція мають рівень ІТшних позицій «середній по ЄС» ec.europa.eu/...​specialists_in_employment

Ну щодо Португалії, я би не сказав, що найбільші податки.
Так, більше ніж в Польшах, але до Німетчини та Нідерландів далеко.

53% income tax в Португалії. Вище тільки в Данії, Австрії та Франції. Зрозуміло, що це прогресивна система оподаткування, але все ж. В Німеччині 47% та 49% в Нідерландах, але там хоч айтішка розвинута.

50к євро на рік, якщо є діти і дружина не працює.
Буде 14% + 11% соцілка.
25% усі податки в суммі,
Ніяких 53%.
Якщо 500к євро на рік — то там уже цифри інші.

Я ж там чорним по білому написав, що система оподаткування прогресивна.

І, так, не потрібно і 500к. Після 83к євро інкаму податки уже 48%+.

50к на рік з дитиною та непрацюючою дружиною — це мазохізм.

Після 83к євро інкаму податки уже 48%+.

... Ну тиж розумієш, я воно працює.
Якщо заробив 84к евро, то оті 48% податку будуть тише на 1 тисячу.
В в середньому ніяких 48% не буде.
Ті хто встиг нхр отримати 20% платять.

Так, а якщо не встиг отримати nhr і у тебе зп 100k+, то краще назад в Польщу

Повернутися завжди можна, але для цього потрібно зламати себе. Адже повернутися з кращого до гіршого — зовсім непросто.

Глянь чи ще в Швейцарію можна біженцем, норм клімат і соціалка.

Приймає і навіть трохи дає соціалки, але соціалку потім з зарплати доведеться повернути назад і якщо не почати працювати доволі швидко то повертати доведеться багато, що може бути складно якщо їхати саме на навчання. Плюс вартість життя трохи висока (найдорожча в світі) і людині без солідного фінансового фундаменту буде дуже важко. Краще вже Франція/Німеччина/Італія з набагато більшою соціалкою і відносно простими вимогами до громадянства, а потім вже Швейцарія з паспортом ЄС (ніяких квот, спрощені умови, немає запису, що людина залежала від соціалки — це вимога до громадянства, тощо).

Правда «норм клімат» це дивлячись з чим порівнювати. 6 місяців на рік доволі депресивно, сіро, холодно і мокро.

Интересно послушать личное мнение, что будет с Эсниками после 2027 (или отмены статуса)?

Ніхто точно не знає. Я думаю що навіть після закінчення статусу S буде перехідний період десь 6-18 місяців коли будуть вирішувати в кожному конкретному випадку окремо і тих хто хоч якось інтегрувався чи має дітей що інтегрувались переведуть (після бюрократичної тяганини) на L чи B. Масових депортацій з ймовірністю 99.9% не буде. Будуть платити пару тисяч франків на людину «допомоги на повернення» і перестануть платити соціал.

А в чому вигода життя в Швейцарії. Що реально там корисне можна отримати? Виглядає на просто дорогу локацію без особливих переваг. Клімат такий же як у сусідніх.

Про що це ти? Ти уже з Карпатами чисто помішався. Та їдеш в Румунію і маєш спокій і Карпати.

Та зачекайте ви, ми ще про Карпати не договорили) давайте хоч пісню послухаємо!

youtu.be/haHFk_0Oldg

Я родом із Карпат. Так і нерухомості мої.

в чому вигода життя в Швейцарії.

Кожному своє. І гроші.

Що реально там корисне можна отримати?

Гроші і менші податки. І вигідні 2 сторонні угоди з багатьма країнами ЄС яким вже деяким по майже 100 років, які дозволяють перевезти капітал з ЄС з мінімальними податками.

Виглядає на просто дорогу локацію без особливих переваг.

Це і є перевага. «Тихо, дорого, спокійно» і не ЄС — багато хто шукає саме це.

Клімат такий же як у сусідніх.

В сусідів (крім Австрії) є море. В Швейцарію іноді переїжджають люди закохані в горі — вони тут всюди. Але це треба дійсно дуже любити гори — бо вони тут дійсно всюди, з усіх сторін.

Це і є перевага. «Тихо, дорого, спокійно» і не ЄС — багато хто шукає саме це.

Як наші Карпати: гори,не ЄС,спокійно.

Всі умови щоб мілліардери з Волл-стріт зберігали свої кошти в Карпатах.

Тут порада не кіпішувати. Десь був такий радянскій фільм і там один білий звернувся до товариства із фразою «Красные идут надо дергать за границу. Но за границей с пустыми карманами делать нечего». Ніхто там вас як программіста і тим більше CTO не чекає з обіймами без освіти та іншого вкраденого з пост СРСР трактора. Взагалі криза і людей массово скорочують. Там швидко стане ясно, що місце звичайного емігранта без папи депутата і великих рахунків це : «Вільна касса» та миття туалетів в прямому сенсі.
Що має сенс — це налягти на іноземні мови по максимуму і усіма шляхами спробувати поїхати по программам по обміну, різні work and travel і т.п. Мій товариш, вчився там же і працював у нас на минулій конторі, щоправда давно це вже було, так поїхав до Швеції за обміном на пару років.
А взагалі то таке, з розряд дай пораду собі 18 річному. На сьогодення не перекладається, кожний сильний заднім розумом не робити власні помилки. Скажімо в 2007 треба було не Java-ю та С++ займатись і JNI маніакально, та програмувати на усьму що було типу SPARC та Power PC, а біткойн майнити. Точно не бідний, але не крипто мільярдер.

Ніхто там вас як программіста і тим більше CTO не чекає з обіймами без освіти та іншого вкраденого з пост СРСР трактора. Взагалі криза і людей массово скорочують. Там швидко стане ясно, що місце звичайного емігранта без папи депутата і великих рахунків це : «Вільна касса» та миття туалетів в прямому сенсі.

А в Україні шо?

В Україні рекрутери на вулицях буквально накидаються, ти їм конче необхідний! але є нюанс ;-)

Поміттє до 25 років їдь куди хошеш, шоб шуму не робили зайвого із картонками. Університет якщо вступити в 17, то закінчиш в 22. Зараз для тих хто не забиває хер зовсім — усі умови. Що буде далі — от вам реально ніхто не може зараз відповісти. ЄС та НАТО повним складом готуються до війни при усіх інших.
Вчені вважають, що ключова причина конфлікту — вичерпання економіки енергетики нафти. Це глобальні зміни в соціально-економічній світ-системі.

Десь був такий радянскій фільм і там один білий звернувся до товариства із фразою «Красные идут надо дергать за границу. Но за границей с пустыми карманами делать нечего».

Щось мені підказує (звісно у фільмі це не показали) що тих, хто затримався у молодій радянській республіці, турбуючись за вміст карманів, червоні розстріляли на підвалі і більше у них не було ні ностальгії за батьківщиною ні будь-яких інших матеріальних та психологічних проблем ;-)

Абсолютно переважній більшості більшовики і їх ідеологія були вигідні, вони отримали те чого ніколи не мали і не мали би можливостей взагалі як в російскій так і Австро-Угорсткій імперії. Наприклад базова освіта і мінімальний доступ до медицини.
Голодомор теж був для тих, кого розкуркулили бо вони не вступали в колгосп або подались до міста робити індустріалізацію — що потвм було аищнано усіма грубою помилкою, в совхоз йшли працювати добровільно бо там був трактор та комбайн і відповідно якась зарплата, школа, фельширський пункт, клуб тощо.
Було би не так — ну візьміть той же Афганістан, де США 20 років щось там створювали і якось пішло туди трільйон долларів, та через тотальну корупцію, нарковиробництво і нарко торгівлю повальну і т.д. прямо сама афганська армія приєдналась, до Талібан. Протести були лише на початку. І тільки північний Афганістан, де таджики і не визнають і не виконують купу правил Талібів так і в принципі особливо не лізуть один до одного. А починалось з того, що селяни відбивали у талібів та алькаїди американских спецназовців.
Так само колись було на Кубі, що народ вирішив, що краще Кастро із Чегеварою ніж господарі із американскої мафії, що перетворили їх острів на загальне казіно і бордель. У В’єтнамі партизани В’єтконга, буквально голодні і з солом’яними шляпами та шлепках — вигнали звідти і французів і США.
А ФРГ, Японія, Південна Корея, Тайвань — там спрацювало по іншому, не в останню чергу через самі народи.

У В’єтнамі партизани В’єтконга, буквально голодні і з солом’яними шляпами та шлепках — вигнали звідти і французів і США.

Ну вигнали — це сильно сказано. Ховались у джунглях, нападали зненацька — французам, а згодом і американцям стало вельми невигідно воювати і вони пішли. Це як, припустимо, людина збудувала халабуду з деревини, а її точать терміти — і опцій тільки дві 1)кинути халабуду або 2)спалити її разом з речами — у 2) — наче переміг термітів, але результат той самий — втратив халабуду.

Зовсім не завжди ховались, командування наказало перейти до партизаської таткики (між іншим як і міліція США під час війни за незалеєжність США проти Британської імперії). Південний В’єтнам при цьому воював централізованим військом, як і більша частина В’єтконгу теж.
В 1972 році взагалі була атака де Південний В’єтнам понес втрати від яких вже не оговтався а США втікли покинувши маріонетковий Південний В’єтнам на призволяще підписавши «Паризькі мирні угоди» типу «Мінськ 3», який ще протримався два роки без підтримки США.
uk.wikipedia.org/wiki/Великодній_наступ
В 1975 комуністична армія ліквідувала Південний В’єтнам як такий одним наступом uk.wikipedia.org/wiki/Падіння_Сайгона
Лугандонія ЛНР/ДНР і т.д. якщо ви придиветесь створена абсолютно за тим самим принципом, що і В’єтконг, або сучасний Талібан (за яким стоїть і завжди стояв Пакістан, союзник КНР) який так само захопив весь Афганістан за лічені дні.
Бо обидві беніфіціари використовують робочі тактики та стратегії наопрацьовані в минулу холодну війну.
СРСР при цьому витрачав на підтримку зброєю Північного В’єтнаму 6 мільйонів рублів на день (приблизно €37 мійльнів євро на сучансі гроші). Світова ціна на нафту і розвинута індустрія з важкої промисловості СЕВ давала можливість це робити. В США же була затяжна економічна криза і купа реформ які почали ще адміністрація Ніксона, зробили масштабними адміністрація Джиммі Картера із купою хитрошів і затягуванням СРСР в Афганістан, а потім Рональд Рейган.
ЄС зараз витрачає €123,3 мійльойнів день на підтримку України. КНР підтримує федерацію різними обхідними методами на $342 мільйонів на день.

Херячь вайбкодінг.
Скоро усі ті С/С++/Golang/Rust будуть працювати за миску їжі.
П.С. всякий фєб фронтєнд уже там.

То веб фронтмен в раніше за програмування не вважали.
Тільки чомусь вони зазвичай заробляли більше сурових сіплюплюсників.

Так в ІТ майже усі кому не лінь заробляли вище С++, знаю, бо сам 20 в ньому кодив.
Але є ще одна надскладна ніша, де С++ гарні гроші платять — hft.

Саме так
Але при при цьому сіплюсплюсники інших за девлеоперів не вважали і все казали як там усіх повигонять.
Я, як дотнетчік, а потім жаваскріт макака багато цього наслухався в різні часи)))

Слухай, ну якщо тебе якийсь не адекватний с++ сер «покусав», то не значить що ми усі такі вредні.
Неадекватів усюди вистачає.

Не подобається подача матеріалу, постійно дзвенить у голові, чим не дає займатись самонавчанням.

Матеріал, самонавчання — це все хєрня, а в універі треба бухать і заводити горизонтальні звʼязки, які будуть на вас працювати наступні 20 років. Чи вийде нормально побухать в Данії — питання риторичне.

Вийде, я данське кіно про це бачив. Там шкільні викладачі гарно надирались кожен день поки один з них не помер, а решта стали алкашами.

Бухать це однозначно антипатерн. По тусити із группою, залицятись до дівчат там і т.п. це гарна ідея (тільки не встановлювать вінду бо і справді будеш її встановлювати). Навчитись пити, чи взавгалі не пити теж не погана ідея (спойлер чітко рахувати дозу випитого, а не орієнтуватись настрій чи відчуття, чи заливатись під горло із дураками за компанію, пропускати не мішати напої і т.д.) «Каждая пятница я в говно» — це як показала практика зустрічей випускників, шлях опинитись автомеханіком на СТО при наявності повної вищої освіти магістра за спеціальністю інженер программіст.
Тренери із спорту по виходу, жодним чином херні не вчили. Спорт 100% треба.
P.S. А так якщо програмування там тех стеки і т.п. не йде і нема бажання — вивчайте бізнес.

років до 25 взагалі краще не думати навіть про алкоголь та інше шкідливе.
якщо в нього є в 17 років хист до навчання — то найкращий час взагалі і треба вчитись якщо є можливість. всі ці зв’язки у технічному українському виші — то таке.

Навпаки, саме до 25 років треба набухатися, накуритися, натрахатися (але не перебільшуючи і не забиваючи при цьому на навчання, звісно). Бо потім такого вже не буде, як не намагайся. В 30 років організм вже трохи не той, та і вільних людей для подібних веселощів твого віку вже набагато менше, а для молодняка ти вже дядя.

дуже цікава думка, але це роки коли мозок формується.
якщо і після 25 не пити — то взагалі супер.

Не знаю, я в свої 20-25 пив, курив траву і інші легкі наркотики, зустрічався з різними дівчатами. Потім воно мені набридло і зараз я звичайний нудний норміс з кар’єрою, іпотекою і здоровим образом життя, але без відчуття втраченої молодості і кризи середнього віку.

чув таке, що більшість ветеранів В’єтнамської війни злізали з важких наркотиків без проблем.
не варто ваш досвід проєктувати на когось іншого.

Дай пять бро, те саме в общазі не вилазив із тус та вмісті також, підробіток для них,і потім після универу також тусив, в айтішку вкатився вже в 26 чи 27 коли вже натусувався по самі помідори :-) Ні краплі не жалкую про шалені роки молодості в Харкові в нульових! Дружину знайшов також у ті часи, вже 15 років разом!

Пити можна без накидування в гівно, завжди є 2-3 пляшку шотландського віскі, 30-60 грам не проблема, більше вже головняк на ранок. Але вживаю регулярно буває по 2-3 рази на тиждень, пляшки можуть стояти місяці в літку але в зимку звісно росхід більший :-)

рекомендую всетаки подумати про здобуття бакалавра. Можливо перевестися на заочку, і знайти роботу віддалену. На крайній випадок, взяти академ відпустку

Згодний з усім, але академ відпуску можна взяти тільки з поважної причини (стан здоров’я, важкі сімейні обставини). ЇЇ не дадуть просто по фану

Шанси взяти академ чи дистанційне для хлопців —мінімальні, бо вже з другого курсу їх чекає БЗВП.

Бери нормальні країни з нормальними умовами. Повчи англійську та подавайся. Головне це виїхати звідси і забути про цей цирк з зеленим кловном

Ну звісно, Дональда Трамп і ко це жодним чином не Летючий цирк Монті Пайтон. Хоча так тут навіть маестро Бенні Хілл до такого не додумався www.cnn.com/...​-video-plane-troll-vrtc02
95 Квартал в принципі теж свого роду ширма, усі чудово знають що реальні рішення за велиеим капіталом, як у нас так і в США, так і в федерації, так і в ЄС.
Те що КАБИ та Шахеди не посипляться на : Осло, Стокгольм, Копенгаген та Хельсінкі так само як на українські міста, як тільки просипеться фронт — ой як сильно не факт. Тим більше, що федерації стратегічно траба Балтика та Арктика. І тому історичні війни за цей регіон. А оскільки НАТО : Литва, Латвія і Єстонія, давно на готові.

Те що КАБИ та Шахеди не посипляться на : Осло, Стокгольм, Копенгаген та Хельсінкі так само як на українські міста, як тільки просипеться фронт — ой як сильно не факт.

Моя вам порада — як не хочете лікуватися, то хоч мовчіть будь/ласка.

Він походу трохи тойво, не в собі)

Я розумію що ситуація складна в країні, але це вже якийсь треш)

Може йому вже сниться: «каби на стокгольм. Всі в укриття. © Труха.Копенгаген»

То якась психологічна травма чи що.
Я давно помітив що набагато кого та війна травмувала, вони щось там захищають, якісь високі ідеї розповідають, хоча всьому світу пофіг.
Але ні, вони жити спокійно вже не можуть і думають що війна то потреба кожної людини.

Я би продовжила вчитися, а от бакалаврат би отримувала в європейській країні. Щодо країни — в тебе поки не має ні родини, ні толком самостійного життя, тому, де ти себе класно відчуваєш , туди і їдь. За одно, і мову локальну вивчиш До Польщі/ Чехії завжди зможеш повернутися.

Я би продовжила вчитися,

Є велика ймовірність що через рік він вже не зможе виїхати.

Я вже не говорю про то що ракета на голову впаде)

Це зараз не як контраргументи, а у знайомих ситуації хочу навести.
В мене у знайомих діти +/- такого віку. Поїхали спочатку в Польщу. Виявилося, що окрім заводів, не має, де працевлаштувати їх. Жабки, бедрьонки- діти не хочуть, без польської вже важко кудись їх працевлаштувати, допоки з освітою не вирішена ситуація.
Багато, хто із дітей, взагалі ще не знає, на кого вчитися. Плюс, ще є проблема сумування за друзями, одногрупниками ітд — конфлікти з батьками, мов, я не просив мене кудись вивозити.
Деякі поїхали далі- Швеція,Данія. Теж, або дуже дорого, плюс, це ще діти і менеджерить треба комусь ( жінкам). Поселити, оформити документи ітд.
Під моїм вираженням — продовження навчання — я більш фокусувалася на пошуку більш безпечного міста ітд. Або постійний моніторинг, які навчальні заклади приймають по обміну ітд.

Багато, хто із дітей, взагалі ще не знає, на кого вчитися.

Те саме буде якщо залишись в Україні.

Поїхали спочатку в Польщу. Виявилося, що окрім заводів, не має, де працевлаштувати їх. Жабки, бедрьонки- діти не хочуть,

Мінімальна ЗП в Польщі для молоді 1050-1350$ на руки (залежно від типу контракту).
Де в Україні можна знайти роботу з такою ЗП.
Ну і треба їхати в багаті країни, там і життя краще)

В Україні треба крутились, важко працювати щоб просто вижити.
В норм країнах Європи для цього треба просто мати дозвіл на проживання

більш фокусувалася на пошуку більш безпечного міста

Це західніше Берліна)
А якщо серйозно, то молодь має ризикувати щоб чогось досягти. Вернутись можна завжди, а от шанс виїхати і отримати соціалку як допомогу на старт є тільки зараз

Мінімальна ЗП в Польщі для молоді 1050-1350$ на руки (залежно від типу контракту).
Де в Україні можна знайти роботу з такою ЗП.

это средняя зп по Украине... и она же ниже средней по Киеву

Ну і треба їхати в багаті країни, там і життя краще)

это спорное утверждение, если поменять с богатой страны на высокое ввп, то тоже будет спорное. в них рождаться хорошо, а не подниматься с нуля

В Україні треба крутились, важко працювати щоб просто вижити.
В норм країнах Європи для цього треба просто мати дозвіл на проживання

это про бомжей? бо звучит как достаточно чтобы не выгнали из страны чтобы выжить

А якщо серйозно, то молодь має ризикувати щоб чогось досягти

это глупости, тут сразу 2 ложных утверждения. риск это не единственный способ чего-то достичь, но самый вероятный все потерять. в среднем возрасте окно возможностей не уменьшается, а растет

Вернутись можна завжди

собственно, как и уехать

а от шанс виїхати і отримати соціалку як допомогу на старт є тільки зараз

не знаю почему для тебя это как райский сад, но по факту это нищенствовать в чужой стране без каких либо перспектив, а потом уехать в принудительном порядке. если хо остаться, то на черную работу за ту самую 1к и как-то выживать, и надеяться через годы получить гражданство

Дід забув випити таблетки. Середня по Україні або нижче середньої у Києві, почув, повірив.

это средняя зп по Украине... и она же ниже средней по Киеву

40к гривень на руки середня по Україні?
Круто, хоч і не вірю)

риск это не единственный способ чего-то достичь, но самый вероятный все потерять. в среднем возрасте окно возможностей не уменьшается, а растет

Дурниці, бо все навпаки.

собственно, как и уехать

Наскільки ти в тому впевнений? Ти забуваєш що це Україна.... Ти мабуть курнув забагато там.

у нас очень разное отношение к Украине

Якщо я не помиляюся, то загалом мінімальна заробітна плата в Польщі 4, 806 брутто на місяць. До 26 років там є ще пільги для молоді.
Я не можу сказати за всі країни Європи і як вони приймають молодь, але там і своєї молоді валом. Мову локальну все одно треба буде знати, окрім англійської.
Да і пріоритети завжди при наймі за локалами.
Чи треба ризикувати в пошуках кращого життя — напевно, так.Але треба все продумати, щоб не вийшло так, що повертатися треба буде і втратив рік- два.

але там і своєї молоді валом

Якої молоді? Народжуваність на мінімумі.

Вона є. Бачу тут в Польщі багато молоді. Wielkopolska велике місто.

Я таке вже чую років 15-20, ще з часів університету. Так, локально припущу, що для молоді не зовсім кращі умови для працевлаштування, і частина з них теж в пошуках кращого життя кудись їде, а частина залишається там, де є і вже конкурує з тими, хто приїжджає.

Чи треба ризикувати в пошуках кращого
життя — напевно, так.

Поки молодий то треба ризикувати бо нема нікого хто на тебе залежний.

Зараз хороший шанс.

По своєму життю бачу що жалієш лише коли не наважився ризикнути. Коли попробував і не повезло то якось і не шкода)

Шукай бакалаврат, магістратуру, еразмус зі стипендією.
Забудь про умови біженства в певній країні.
Не переїзджай в країни колишнього соц. табору.

Зараз я навчаюсь в ХНУРЕ на програмній інженерії, але хочу кинути, тому що він мені тільки заважає.

Не роби дурниць! Бути студентом — це купа можливостей і найкращій «ліфт». По-перше студентом можна поїхати в Європу по обміну. Можна закінчити бакалаврат, а магістра захищати вже у Європі. Тим більше що без ІТ-диплома працевлаштуватися у Європі в ІТ буде набагато важче. Та і взагалі у Європі без вищої освіти набагато менше можливостей.
Не подобається як навчають? Ну то забий і вчись сам. До війни у нас на галері працювали студенти вже з 2 курсу ХНУРЕ. Заробляли гроші і за них закривали сесію. Зараз з роботою важче — але думаю на фрілансі досі можна щось заробити.
Ще одна можливість: після ВУЗу можна влаштуватися на стажування у багато ІТ компаній. Особливо якщо у ВУЗі ти займався якоюсь науковою роботою. Знайди собі доброго наукового керівника — і працюй з ним. Він тоді і інші предмети допоможе закрити і ти собі заробиш «портфолію»: доповіді на конференціях, статті — усе це чудово доповнить резюме.
Секрет успіху простий: серед молоді більшість ледачих оболтусів які хочуть «кращого життя», але не хочуть напружуватись. І доволі мало талантів, які витрачають студентські роки для справжнього навчання, само-розвитку і побудови репутації.
Таланти потрібні усім — навіть в кризу. Бо талант — це актив якій дуже круто росте. Тому для талантів є багато допомоги: стипендії, гранти, стажування. Треба просто «ловити момент», змусити себе викластися і показати свої таланти світу саме зараз — поки на тебе дивляться і оцінюють. Вважай що ВУЗ — це такий інкубатор, а ти — це стартап який має показати себе і зацікавити потенційних покупців. Усі розробки, курсачі, диплом — це може стати твоїм портфоліо і підняти твою цінність.
Нема сенсу їхати у Європу ніким — має сенс їхати молодим талантом, якого запросили. У тебе ще є час до могілізації аби встигнути проявити себе. Після 25 в Україні ти можеш бути тільки солдатом у безконечній війні.
Вважай це додатковою мотивацією: або зараз ти візьмешся і власноруч побудуєш своє майбутнє життя — або твоїм життям розпорядяться за тебе. «Плисти за течією» та «бути як усі» — це означатиме прийняти долу звичайних «усіх» — загинути на війні до останнього українця.

У тебе ще є час до могілізації аби встигнути проявити себе. Після 25 в Україні ти можеш бути тільки солдатом у безконечній війні.

Є час якщо призовний вік раптово не зрушать униз — можновладцям не можна довіряти, хай втікає поки ще можна!

Бобер , зараз трохи інший клімат в ХІРЕ, і взагалі в Харкові, щоб чогось досягти, не кажучи про гірши моменти.

Прикро це чути. Колись Харків був «містом студентів». Війна позбавила Харків майбутнього.

Зараз навіть студенти тікають зі Львова. Не кажучи вже про Харків.
«В Львівській політехніці заявили, що студенти виїжджають за кордон не тільки через безпеку»
ukranews.com/...​n-ne-tilky-cherez-bezpeku
Хуйло досяг своєї мети — ніхто тепер не хоче жити в Україні. ( Та, чесно кажучи, чим далі, тим менше хочеться в ЄС. (Щоб Україна була там серед цих...)

Хуйло досяг своєї мети — ніхто тепер не хоче жити в Україні.

Мета Хуйла — поступово знищити Україну та українців. Він її планомірно втілює незважаючи на втрати.
Мета ЄС — аби Хуйло якомога довше знищував Україну і не дивився на інші жертви.
Мета української влади — залишатися при владі якомога довше.
Мета більшості українців — боротися та терпіти, тому що їм влада сказала що це героїчно, а іншого вибору нема.
Тому війна продовжується — бо усі згодні її продовжувати. Хто не згоден — «голосує ногами».

Данія, Норвегія, Швеція, Нідерланди, Ірландія, Німеччина — будь-яка країна Західної Європи. Просто спробуйте. Ви можете повернутися або переїхати в інше місце будь-коли.

Чув вже не перший раз, що в Нідерландах з житлом від держави зараз вже ніяк

Тобі (майже) 18, їдь туди де жити/навчатись ненапряжніше. Оця допомога біженцям, стипендії і тому подібне. В Португалії з цим біда, сюди їдь лише з готовою віддаленою роботою.
Універ існує для знайомств та тусіча. Напрацюєшся потім, якщо залишиться робота для людей, хехехе.

Та залишиться завжди. Але правда 18 років ранувато себе обтяжувати роботою.

Чого біда.
Житло не дають, соц допомоги — 200 євро по безробіттю.
ВНЖ хєр отримаєш.
Ціни на житло космос.
Зато можна жити на пляжі, у палатці, під бескінечними зимніми дощами.

Оскільки з усіх прасок йде «Нам хана!», безнадега і т.д. Нема світла, з’вяку, опалення, бусфікація і т.д. про такі речі що капіталізм — це для багатіїв, а коли якісь проблеми із здоров’ям наприклад, то може бути насправді і ситауція гірша, усі забувають.
Раптом що, хана — буде національній державі, еліти фінансові і політичні вирать усе. І будуть просто нові 90-ті. Буча і Маріуполь, або Шахед на голову чи брати посадку із саперною лопатою, це поточні загрози. В 90-ті треба було ставати або бандитом або комерсантом, або депутатом чи дійсно емігрувати в : ЄС, США чи Канаду.
Ще був екстра варіант — інтернет та ІТ, що було приблизно тим самим що кріпто трейдинг в нульові (усяку іншу хрінь типу Forex і купу усього усі забули вже, бо там і не стрельнуло і кидалово було типу МММ). Та зовсім не факт, що зараз треба діяти так само.

А чим взагалі Португалія хороша? Житло ціна космос. Все брудне довкола. Безвідповідальність і пофігізм. В чом прикол? Колись їхали за 5 років громадянством. А зараз що?

А чим взагалі Португалія хороша?

Географією, і віддаленістю від одного регіону.

То в латинську Америку тоді їхати треба. Кудись в джунглі амазонки.
Там точно ядеркою бомбить не будуть.

их в Украине продают, обычно в другом формфакторе, под названием [рандомноеПрилагательное] пирожное

Підписатись на коментарі