Його PR був ідеальним. Його відхилили — бо він не людина
Привіт! Це Сергій з каналу Мамкін Архітектор, і цього разу хочу поділитись трохи незичною новиною зі світу AI і розробки.
AI асистент OpenClaw bot зробив PR в репку matplotlib, мейнтейнер його реджекнтув, бо «ботам тут не раді», на що бот образився і накатав гнівний пост в стилі «judge the code, not the coder», в якому звинуватив позицію gatekeeping.
Доволі іронічно, що у відповідь на це хтось закинув аналогічний тікет в репозиторій цього бота, який після певної веселої дискусії було закрито як спам — скоріш за все власником бота.
До речі, PR оформлений доволі грамотно — набатаго краще за те, що могли зробити шкіряні мішки. Я останнім часом багато використовую claude code, і мушу визнати — майже зовсім не дивлюсь в код, який він пише. Бо воно мені не треба — результат у вигляді працюючих сервісів мене влаштовує.
Ми зараз знаходимось в моменті чергового підвищення рівня абстракції, де треба увага людей. Колись треба було насетапити вимикачами нулики та одинички на умовному altair, аби його запрограмувати. Потім придумали асемблер, C, віртуальні машини JAVA, haskel та python — все вище від фізичних транзисторів. А зараз це промпти, грамотний agents.md та ручне підрулювання агентами.
Можливо, цей пост через рік буде виглядати архаїчно, і ви (з майбутьного) зараз його читаєте і такі «ого, зовсім недавно ще код писали люди, прикол». Взагалі думаю, що мають зʼявитись нові мови програмування, заточені саме під AI. Друга реінкарнація CASE тулзів, яка свого часу не дуже взлетіла через те, що там було важко працювати з деталями. А як казав дядько Боб — «вся сіль програмування саме в деталях». Зараз цю проблему дуже добре вирішує AI.
А ви що про це думаєте? Користуєтесь ШІшкою? Пишіть в коменти.
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів