Його PR був ідеальним. Його відхилили — бо він не людина

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт! Це Сергій з каналу Мамкін Архітектор, і цього разу хочу поділитись трохи незичною новиною зі світу AI і розробки.

AI асистент OpenClaw bot зробив PR в репку matplotlib, мейнтейнер його реджекнтув, бо «ботам тут не раді», на що бот образився і накатав гнівний пост в стилі «judge the code, not the coder», в якому звинуватив позицію gatekeeping.

Доволі іронічно, що у відповідь на це хтось закинув аналогічний тікет в репозиторій цього бота, який після певної веселої дискусії було закрито як спам — скоріш за все власником бота.

До речі, PR оформлений доволі грамотно — набатаго краще за те, що могли зробити шкіряні мішки. Я останнім часом багато використовую claude code, і мушу визнати — майже зовсім не дивлюсь в код, який він пише. Бо воно мені не треба — результат у вигляді працюючих сервісів мене влаштовує.

Ми зараз знаходимось в моменті чергового підвищення рівня абстракції, де треба увага людей. Колись треба було насетапити вимикачами нулики та одинички на умовному altair, аби його запрограмувати. Потім придумали асемблер, C, віртуальні машини JAVA, haskel та python — все вище від фізичних транзисторів. А зараз це промпти, грамотний agents.md та ручне підрулювання агентами.

Можливо, цей пост через рік буде виглядати архаїчно, і ви (з майбутьного) зараз його читаєте і такі «ого, зовсім недавно ще код писали люди, прикол». Взагалі думаю, що мають зʼявитись нові мови програмування, заточені саме під AI. Друга реінкарнація CASE тулзів, яка свого часу не дуже взлетіла через те, що там було важко працювати з деталями. А як казав дядько Боб — «вся сіль програмування саме в деталях». Зараз цю проблему дуже добре вирішує AI.

А ви що про це думаєте? Користуєтесь ШІшкою? Пишіть в коменти.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Мейнтейнер matplotlib ще написав пост у відповідь, і бот потім
вибачився.

Після консультування з експертами з r2u.org.ua, з’ясувалось, що калькована з московицької ШІшка українською буде не ШІвка, і навіть не ШІівка, а саме ШІївка.

Claude Сode генерує повторно методи які вже є, що призводить до дублікації коду.
Тому що може, не сканувати класи які вже є, щоб зберігти токени(це вже моя думка).
Я вже мовчу про «new java.util.ArrayList();» і все інше що можно сховати в import.

Тому гадаю що краще дивитись.
А то тут на dou будуть топікі в стилі «CTO не перевіряють код і я не буду».

Я останнім часом багато використовую claude code, і мушу визнати — майже зовсім не дивлюсь в код, який він пише. Бо воно мені не треба — результат у вигляді працюючих сервісів мене влаштовує.

Дональд, перелогинься...

майже зовсім не дивлюсь в код, який він пише. Бо воно мені не треба — результат у вигляді працюючих сервісів мене влаштовує.

саме так

взагалі ніколи не розумів навіщо так багато писати в описі пр, коли можна було просто написати Replacing column_stack with vstack for better performance та можливо зробити посилання на документацію цих методів.
навіщо оці багато літер про те, які файли змінив, скільки використань замінив. це ж і так видно в пр

Дуже цікаво як автор бачить себе. З одного боку невибагливий АІ з іншого боку дике висловлювання про ’шкіряні мішки’, в ще мабуть є сторона де знаходиться автор ))), проміжний етап еволюції ))) АІ надзвичайно корисний і в той же час дорогий в плані витрати ресурсів на підтримку роботи цих тулів. АІ це продукт створений людьми і знецінювати при цьому інших людей це неетично.

Не перечитувати код? Дічь.
За собою перечитувати уважно треба. Не те що за Ботом, або ще кимось. Там х3 увага має бути

Відколи CTO стали писати код? Чи ви не з міні-компанії на 10 людей? Чи не єдиний інженер ви там? Тоді якщо вам вистачає такої моделі «людини оркестру» то і супер.

haskel та python

— нууу тут вже звалили Turing Machine та Lambda Calculus у одну кучу.

Це ще агенти до ядра Linux не добралися. А Лінус Торвальдс може і на 3 букви послати...

Чому на три? — якщо на ШІ, то на дві)

Truth telling magic ball каже що у майбутньому всі всіх будуть посилати — чи до ШІ... чи на ШІ...
А потім додає, що покищо точно невідомо, яка саме опція більш ймовірна.

ШІшка — це калькування з московицької (иишка, айтишка). Українською буде ШІвка (стометрівка, мандрівка, верхівка).

Так само як у випадку з айтишник (бары́шник, баклу́шник, боя́рышник) — айтівець (кравець, продавець).

автор учебника по украинскому языку за 6й класс с тобой не согласится
так видимо твои выдуманные правила работают?
вухо — вувко
птах — птавка
может тут какая-то задумка поддержать людей, которые некоторые звуки не выговаривают?)

суфикса -шник в украинском нет, но этот факт не дает тебе право сочинять ересь

Неввічлива критика є, а ось з альтернативними пропозиціями — не дуже.

Це або особиста думка ’носітєля язика’ (варто самому почитати правило правопису своїх шкільних підручників) або звичайний кацапський спам. Не вартує часу для читання ані одне, ані інше.

(1) Завдання було помічене для новачків, щоб допомогти увійти в OpenSource (тег good first issue). Яке це навчання, коли його зробив бот? Саме це головна причина. Шукаємо людей, а не боти. (2) Всім очевидно, що бот може заспамити любий репо та перевершити можливості будь якого мейнтейнера. Це його особове рішення як підтримувати репо. Не згоден? Роби форк, становись мейнтейном, роби бота для рев’ю, не бачу в цьому проблеми.

...використовую claude code, і мушу визнати — майже зовсім не дивлюсь в код, який він пише. Бо воно мені не треба...

Шлях до проф деградації, на жаль. Розумію, що кодери не цікавляться, як саме добувати залізну руду необхідну для виробництва комплектуючих та іншими, умовно кажучи, низькорівневими питаннями, однак саме тут мали б спрацювати тривожні дзвіночки.

шлях про проф-деградації був відкритий з появою JS, після того лише еволюція «деградації»

Досвід, це коли знаєш де можна гамнокдодити а де — ні. Люди також пишуть таку діч шо капец, причому часто із досвідом просто тому що чхати їм на це і все, так само і код ревью можуть робити.

был такой вайбкодерок, на ревью кидал код, который был написан ИИ, юнит тесты — просто простыни машинного кода, несколько таких PR реджектнули чтоб переписал, не сильно помогло и выгнали

Шлях до проф деградації

Є люди низького технічного рівня, що код від ШІ має кращу якість. І таких людей близько 50%. Що по суті логічно, бо ШІ тренувався на коді усіх людей і має середній результат

Для таких людей ШІ є плюсом, для інших 50% ШІ це деградація

Підписатись на коментарі