Фріланс замість першої роботи в компанії: чи був у вас такий досвід?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Нещодавно ми обговорювали чи справді шлях в ІТ закритий після фрілансу. Але чи варто джуну обирати такий старт і чи не стане це перепоною для найму в майбутньому?

Коли вакансій обмаль, а всюди вимагають комерційний досвід, робота на себе здається логічним виходом. Але чи реально зараз вибити замовлення на Upwork, коли навколо конкуренція з мідлів та демпінг?

Кому вдалося стартувати саме так, розкажіть: з чого починали, як шукали перші проєкти та чи не шкодуєте, що не пішли в компанію, де була б підтримка ментора?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

На початку 90-х саме так і було, фактично, тільки фріланс-роботи, хоча воно так і не звалось. В 96-му пішов по адмінській лінії, проґрамування було невигідним. Переключився назад вже в середині 2000-х.

За спеціальністю інженер-системотехнік. Як програміст відбувся виключно у фрілансі. (Freelancer.com) Перша роботав 2010 взагалі була — зібрати на сайтах адреси і телефони вручну. Горбатився ради «зірочок». Десь через рік-півтора знайшовся постійний працедавець, з яким продуктивно працював 10 років, аж до лютого 22, коли пішов в ТРО. Після років на війні, контузій голова вже не хоче працювати на повну, забудькуватість і заторможеність. Швидше всього з ІТ доведеться себе викреслити назовсім.

Не здавайся, брате! З AI можна багато чого не пам’ятати, головне, бути відповідальним і розуміти процеси.

Я «увійшов в айті» через фріланс. Вважаю досвід фрілансу дуже корисним, він дає можливість прокачати те що зветься оунершіп, так як без цього в фрілансі грошей не отримати

А як саме починали: Upwork чи щось інше? Чи важко було шукати перші проєкти?

Upwork? Ви що!?!?! мені здавалось, що на Upworkу такий як я нічого не зловить, там працюють лише професіонали за 20 долл за годину (космічні гроші). Лише сарафанне радіо: комусь був потрібен сайт з 5 сторінок, комусь банер для реклами.

Тобто виключно через знайомих шукали проєкти?

Так, але тоді було набагато легше, попит на внутрішньому ринку був великим. Зараз, я вважаю, треба шукати закази на зовнішньому ринку, можливо через біржі

Починав саме з Upwork, uTest 10 років тому, можна і продовжувати

Починав саме з фрілансу. Спочатку знайшов кілька задач по написанню невеликих кастомних скриптів. А потім отримав 2 замовлення на розробку невеликих сайтів.

Коли влаштовувався в компанію, то боявся, що в мене дуже слабкі знання. А коли влаштувався, то виявив, що знання в мене кращі, аніж у половини співробітників.

А взагалі все одно з чого починати. Головне — більше практики.

Якби я зараз починав, то я б починав з реалізації проєктів з власних ідей.

Якщо ідей нема, то брав би чийсь сайт поганої якості та робив би повний редизайн, щоб за якістю став як у топового конкурента в тій ніші. А потім пропонував би власнику купити цей оновлений сайт. Куплять — добре. Не куплять — теж добре, все одно редизайн робився для досвіду та портфоліо — можна вважати, що комерційний досвід здобутий.

Щоб збільшити шанс на те що куплять оновленний сайт — брав би в роботу сайти тих, хто точно заробляє. Наприклад, знайшов би на Промі продавця, який активно продає. Побачив би, що в нього кривий сайт — можна брати в роботу.

Після кількох завершених проєктів з’явиться більше впевненості та комерційні проєкти в портфоліо, з якими вже можна йти працювати на фріланс чи в компанію.

брав би чийсь сайт поганої якості та робив би повний редизайн, щоб за якістю став як у топового конкурента в тій ніші. А потім пропонував би власнику купити цей оновлений сайт. Куплять — добре. Не куплять — теж добре

Це найгірше, що можна взагалі придумати. Звісно, у випадку з пром.юа буде майже стовідсотково ігнор або кидок. А от з більш серйозними сайтами можна і судовий позов отримати за порушення авторського права.

Основна мета всього цього — передусім практичний досвід у комерційному проєкті та робота для портфоліо, яку не соромно показувати.

Якщо не куплять, з готового сайту прибираються контакти, генерується випадкове лого за допомогою ШІ, та сайт додається до портфоліо.

Можна також піти до його конкурентів і запропонувати їм купити вже готовий сайт, заздалегідь підставивши на ньому їхні дані.

Не бачу нічого, що підлягає ризику отримання позову, в тому числі від топового конкурента тієї ніші. Ви ж не бездумно копіюєте чийсь сайт, а робите унікальний редизайн.

По суті, ви створюєте продукт, тому маєте право робити з ним що завгодно.

А от починати зараз з Upwork не варто. Там відправка однієї заявки коштує приблизно $3 (це ще без доплати за підняття). А відправляти заявку без прикладу аналогічного готового проєкту — це буде просто злив коштів.

Спочатку треба зробити хоча б 1 проєкт, скріни якого з посиланням можна буде сміливо додавати до пропозицій вже будь-де.

Починав з Utest після курсів, грошей не заробив але досвіду набрався.

А в якому році? Зараз не працюєте на uTest?

Були маленькі задачки, без впн

Думаю, там і зараз можна заробляти більше ніж в компаніях

Підписатись на коментарі