Рік, як я вирішив не писати код сам

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Контекст

Минулого року в такий самий час у мене закінчився проєкт на Java. І так як інших задач на цьому стеку не було, мені запропонували спробувати свої сили в .NET. Я розумів, що все це дуже схоже, але тонкощі в реалізації та підходах — є.

Я перестав писати код руками як основний спосіб роботи: планую, роблю рев’ю й будую перевірки, а код генерує агент.

В той же час я частіше почав придивлятися до AI, який уже тоді допомагав робити частину роботи. Спочатку це був GPT — і він виглядав фантастично (пишу як ІТ-дід, який пережив купу всього). Але в момент вимушеної зміни технологій я зрозумів: настільки ж ефективним, як на Java, одразу не буду. Тому я зробив ставку на Cursor IDE і топові моделі того часу (Sonnet 3.5 (20241022), GPT, Grok).

Переломний момент

Найважче було зламати себе й перестати «підправляти руками» дрібниці — назви методів, змінні, маленькі правки. Бо це швидше. Але воно ж і краде фокус.

Натомість я почав делегувати ці речі агенту — і тримати увагу на контексті, архітектурі та рев’ю. Уже за тиждень я відчув, що підхід реально працює.

На той час я активно листав Твітер і читав, що «нічого не працює», «нічого не видає потрібний результат», або що вайб-кодинг — це потім біль і сором. І частково це правда: якщо покладатися лише на агента, то результат легко може поїхати.

Але вашу експертизу ніхто не відміняв. Я не «перестав бути інженером» — я просто перестав набирати код як основну роботу. Дрібніші задачі, короткі ітерації та постійне рев’ю реально знімають біль і тримають якість.

Проблема № 1: контекст

Друга проблема — контекст. Як ми всі пам’ятаємо, ці мутації (коли модель дрейфує від задачі): чат працює класно, але через одне невдале питання починає нести якусь дивну фігню. Лікувалося це просто — відкрив новий чат і заново налаштував контекст.

Автоматизація цього не забарилася, тож варіант став робочим. Але була інша пастка: коли забуваєш оновлювати контекст-документ — у потрібних місцях починає підгорати. І це найбільше бісить рівно там, де не має бісити.

Кейс: перша велика .NET-задача

Першою великою .NET-задачею був фінансовий модуль для внутрішніх потреб — з дизайнами, але з дуже примарним баченням, куди ми рухаємось. Я крок за кроком читав, шукав підходи й пробував.

В якийсь момент у мене було вже два акаунти підписки на Cursor IDE, бо токени я палив зі швидкістю світла.

І от тут я зловив цікавий зсув: я почав читати не документацію .NET, а підходи для бізнес-аналітиків. Я міг планувати роботу буквально цілий день (.md з короткими ізольованими задачами) — а потім агент це реалізовував, і я робив детальне рев’ю та просив правки.

Спочатку це було дискомфортно: ніби аналіз і планування — це щось «неважливе» для інженера. А потім — дві години, і готово.

Кінцевий результат простий: модуль працює. Він виявився складнішим, ніж мені здавалося на старті, але руками (класично) я б його швидше точно не зробив.

Інновація: тестування як страховка

Код писався агентом — але дебажити я це не дуже любив. Я витратив 4 дні, щоб зробити структуру для тестування.

Я просто зібрав набір curl-сценаріїв для ендпоінтів: мав підготовлені дані для запитів і змушував агента аналізувати відповіді. Звучить просто, але рік тому для мене це було складно.

Спочатку це був один ендпоінт, потім — кілька, а далі воно виросло в повноцінні сценарії. І ця штука реально відловила купу багів і edge cases, які або не були враховані мною, або просто вилізли на стику логіки.

(Вдосконалена версія підходу працює і досі на всіх проєктах, де я дотичний.)

Що далі

Потім було ще кілька активностей і консалтингу — різних і по-своєму цікавих. І я можу сказати одне: контекст — це те, з чим довелося навчитися працювати і про що доводиться думати й зараз. Просто об’єми і складність структур зросли кратно.

Cursor я врешті покинув, і зараз у мене Claude з Opus 4.6. (Сьогодні релізнули Sonnet 4.6)- як основа. Інструментів стає більше, і віддачу вони дають цікавішу. Світ змінився, і технології продовжують змінювати його щодня.

У мене є відчуття, що я не встигаю завжди: під час роботи не встигаю пробувати новий Codex, Grok, Gemini і ще сотню моделей і підписок. А ще — пам’ятати, яка з них для чого краща. Кожні кілька місяців усе змінюється, і кожна наступна модель працює по-іншому. Навчився — вчися знову.

Мій скіл зараз зводиться до отримання широкої експертизи і рев’ю.

GenAI-інженер — або оператор. Матриця ожила — вибирайте сторону.

Страшно уявити, що буде за рік. Щурячі перегони.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ну не знаю як на мене курсор вже задорогий і уходячи в рекурсію відповіді токени улітають тільки так
проекти мона писати але потім баги втомишся виловлювати якщо досвіду не багато і помилка не типова які ші чудово генерує
і думаю цінники за токени ще підростуть
бульбашка лукає і інвестори вимагають віддачі
так що рік буде веселий і в результаті отримаємо не матрицю а просто покращений інструмент в написання/генерації коду не без багів але можливо краще ніж зараз

Я так проект на Python зробив. До цього писав на .NET

Інновація: тестування як страховка

вибачте, але якщо це для спеціаліста інновація, то можливо рано писати статті. Класична проблема українських блогів на ІТ тематику. Хто має хороший рівень, пише статті англійською і не на доу або не має бажання писати. А ті у кого багато бажання, не мають достатнього технічного рівня

GenAI-інженер — або оператор. Матриця ожила — вибирайте сторону.

Штрикати «матриці» ззовні)

Нагадує: — от йдеш іноді по базару, а тобі так — «Юначе, купіть квіти, недорого, ви тільки подивіться які квіти!» І думаєш, от нафіга мені ті квіти, та який блін юначе, хоча на п’ятий раз проходити буду — може і куплю.
Але це не квіти-промошен — не куплю)

Страшно уявити, що буде за рік. Щурячі перегони.

Та все у вас буле ок.
Розказавши це на співбесіді і підкріпивши знаннями, 99% що виберуть вас.

Бо досвід з АІ, готовність пробувати нове, це мультиплікатор результату команди.

Хм, прочитав між рядків слова — консалтинг, підходи бізнес-аналітиків, контекст, аналіз і планування, змушував агента аналізувати, не читав тех документацію. Це виглядає як транзішн у професію BA для людини з тех бекграундом.
Декілька питань тут:
1. Чи не помічаєте ви що у процесі «воно несеться на 10х швидкості» ви не дуже багато запам’ятовуєте? Ну типу «працює, тут якось ще розумію, але от технічно немає детальної картини».
2. Чи зможете ви зараз руками без AI імплементувати щось з .NET (ваш новий стек)?
3. Чи зможете ви зараз руками без AI імплементувати щось з Java (ваш старий стек)?
4. Чи не відчуваєте ви що ви стали повністю залежні від Claude/Gemini/Cursor у критичному мислені та у кожній задачі? Чи не робите ви «дні коли я не використовую AI» щоб не втратити навички?
Щодо широкої експертизи — це наслідок дуже великого пласту технологій та AI агентів які можуть щось згенерувати по коду. Але от ревью поки базується на вашому легасі ручного написання коду, який може колись вичерпатися через «use it or loose it».
Ще цікаво тут бачити що це велика економія для работодавця, коли BA і код пише і ревьювить його, і деплоїть (тестує теж?). Але це може бути ситуація «Бери більше, кидай далі», а не «вау, це майбутнє»?

консалтинг, підходи бізнес-аналітиків, контекст, аналіз і планування, змушував агента аналізувати, не читав тех документацію. Це виглядає як транзішн у професію BA для людини з тех бекграундом.

Такий тренд вже йде яе мінімум 15 років що я в ІТ.

Менше і менше алгоритмів, «писати з нуля».
Років 10-15 тому був перехід на ліби, все менше писали самі і більше використовували готове. Тоді і спрінг злетів бо це був такий собі конструктор безплатних ліб.

Років 5 тому пішов тренд юзати 3rdparty сервіси для всього. Рахування податків, генерація імейл темплейтів і їх надсилання, та навіть логування (типу DataDog).

А зараз пішов тренд АІ для ліпки конструкторів.

Тобто абстракція росте все вище і вище з часом)

далеко не на всіх проектах. Виско рівень абстракцій має багато мінусів. Є багато сфер де ці мінуси є критичними

Відбувається розділення ІТ. Стає все більшою різниця між проектами де пишуть алгоритми і проектами де просто користуються інструментами. Через декілька років люди з цих проектів навіть не будуть розуміти один одного, хоча їх посади будуть мати одинакову назву.

Гарно сказано. Я би назвав це розділення на інженерів та операторів AI.

Але це може бути ситуація «Бери більше, кидай далі», а не «вау, це майбутнє»?

Так в цьому і заключаєтся вся революція AI для звичайного працівника, вимагатиметься більше продуктивності за ту саму компенсацію ))) Якщо ви є власником компанії, то для вас це звичайно великий плюс.

Питання чи зможу і чи залежний очікуване (в цьому випадку відповідь так зможу) , але не хочу)

Дивна відповідь без відповіді. Напевно у вашому випадку треба додати одне з двох — що ви повністю пересіли на генеративний код тому що є такий інструмент, або ви пересіли тому що не цікаво писати код, а цікаво займатися організацією роботи (ВА, менедмент). Мені бачиться останнє, в тоді питань немає, вітаю з транзішн у ВА. Але на цій дорозі повної залежності від LLM, без ізольованих сесій «роботи без LLM» я відчуваю що будуть рости навички роботи з LLM, а не технічні знання, які будуть падати. Бо задачі вирішує Claude, а людина лише їх ставить.
Хтось може написати «та і що?». Чи можемо ми генерувати відповіді при спілкуванні з рідними через AI агента? Так. Чому не робимо? Тому що автоматизація сім’ї вже віддає шизофренією. Виходить що у автоматизації є кордони, де починається особистість, і закінчується машина. Для мене є кордони скіллів та знань які пов’язані з вмінням писати руками, а не делегувати усе у LLM.

Ну дивіться. Коли стоїть вимога реалізувати щось за день, що насправді вимагає п’яти днів, то як би ви не хотіли — LLM. Потім ця вимога стоїть всюди.
1. Чи можу я написати щось і на Java, і на .NET? Так, можу — але це займе більше часу — тому що робив це 10 років.
2. Чи вникаю я в якість? Так, вникаю. І коментар щодо BA не є актуальним, бо треба розуміти, як виглядає нормальний код, і часто допрацьовувати це все, бо за місяць може бути катастрофа (відповідальність на кожному).
3. У мене не відбувся транзишн у BA, але сильно зросли вимоги до того, що потрібно робити: (проаналізуй — опиши — реалізуй — протестуй — порев’юй). Ну то це ніби ображатися на те, що хтось пише код по-старому — швидше і ефективніше але так виглядає що скоро багато хто з цим буде жити.
4. Чи став залежним так — вимушено бо це диктує ринок. (чекаю коли впадуть сервери антропік щоб дебагати руками, або купити кодекс поки щось не працює)

Тобто "

це диктує ринок

" тут одне із головних речей. Зрозумів, дякую!

2. Чи зможете ви зараз руками без AI імплементувати щось з .NET (ваш новий стек)?
3. Чи зможете ви зараз руками без AI імплементувати щось з Java (ваш старий стек)?
4. Чи не відчуваєте ви що ви стали повністю залежні від Claude/Gemini/Cursor у критичному мислені та у кожній задачі? Чи не робите ви «дні коли я не використовую AI» щоб не втратити навички?

1. можешь ли ты сейчас руками без Гугла и StackOverflow в блокноте разработать что-то на своем стеке (.NET, Java, Go, whatever)?
2. не чувствуешь ли ты, что становишься полностью зависимым от IDE и интернета в каждой задаче?
3. делаешь ли ты «дни, когда я пишу код в Notepad полностью offline» чтобы не утратить навыки?
4. не кажется ли тебе, что ты стал не инженером, а оператором IDE/Google/StackOverflow?

Підписатись на коментарі