Рік, як я вирішив не писати код сам
Контекст
Минулого року в такий самий час у мене закінчився проєкт на Java. І так як інших задач на цьому стеку не було, мені запропонували спробувати свої сили в .NET. Я розумів, що все це дуже схоже, але тонкощі в реалізації та підходах — є.
Я перестав писати код руками як основний спосіб роботи: планую, роблю рев’ю й будую перевірки, а код генерує агент.
В той же час я частіше почав придивлятися до AI, який уже тоді допомагав робити частину роботи. Спочатку це був GPT — і він виглядав фантастично (пишу як ІТ-дід, який пережив купу всього). Але в момент вимушеної зміни технологій я зрозумів: настільки ж ефективним, як на Java, одразу не буду. Тому я зробив ставку на Cursor IDE і топові моделі того часу (Sonnet 3.5 (20241022), GPT, Grok).
Переломний момент
Найважче було зламати себе й перестати «підправляти руками» дрібниці — назви методів, змінні, маленькі правки. Бо це швидше. Але воно ж і краде фокус.
Натомість я почав делегувати ці речі агенту — і тримати увагу на контексті, архітектурі та рев’ю. Уже за тиждень я відчув, що підхід реально працює.
На той час я активно листав Твітер і читав, що «нічого не працює», «нічого не видає потрібний результат», або що вайб-кодинг — це потім біль і сором. І частково це правда: якщо покладатися лише на агента, то результат легко може поїхати.
Але вашу експертизу ніхто не відміняв. Я не «перестав бути інженером» — я просто перестав набирати код як основну роботу. Дрібніші задачі, короткі ітерації та постійне рев’ю реально знімають біль і тримають якість.
Проблема № 1: контекст
Друга проблема — контекст. Як ми всі пам’ятаємо, ці мутації (коли модель дрейфує від задачі): чат працює класно, але через одне невдале питання починає нести якусь дивну фігню. Лікувалося це просто — відкрив новий чат і заново налаштував контекст.
Автоматизація цього не забарилася, тож варіант став робочим. Але була інша пастка: коли забуваєш оновлювати контекст-документ — у потрібних місцях починає підгорати. І це найбільше бісить рівно там, де не має бісити.
Кейс: перша велика .NET-задача
Першою великою .NET-задачею був фінансовий модуль для внутрішніх потреб — з дизайнами, але з дуже примарним баченням, куди ми рухаємось. Я крок за кроком читав, шукав підходи й пробував.
В якийсь момент у мене було вже два акаунти підписки на Cursor IDE, бо токени я палив зі швидкістю світла.
І от тут я зловив цікавий зсув: я почав читати не документацію .NET, а підходи для бізнес-аналітиків. Я міг планувати роботу буквально цілий день (.md з короткими ізольованими задачами) — а потім агент це реалізовував, і я робив детальне рев’ю та просив правки.
Спочатку це було дискомфортно: ніби аналіз і планування — це щось «неважливе» для інженера. А потім — дві години, і готово.
Кінцевий результат простий: модуль працює. Він виявився складнішим, ніж мені здавалося на старті, але руками (класично) я б його швидше точно не зробив.
Інновація: тестування як страховка
Код писався агентом — але дебажити я це не дуже любив. Я витратив 4 дні, щоб зробити структуру для тестування.
Я просто зібрав набір curl-сценаріїв для ендпоінтів: мав підготовлені дані для запитів і змушував агента аналізувати відповіді. Звучить просто, але рік тому для мене це було складно.
Спочатку це був один ендпоінт, потім — кілька, а далі воно виросло в повноцінні сценарії. І ця штука реально відловила купу багів і edge cases, які або не були враховані мною, або просто вилізли на стику логіки.
(Вдосконалена версія підходу працює і досі на всіх проєктах, де я дотичний.)
Що далі
Потім було ще кілька активностей і консалтингу — різних і по-своєму цікавих. І я можу сказати одне: контекст — це те, з чим довелося навчитися працювати і про що доводиться думати й зараз. Просто об’єми і складність структур зросли кратно.
Cursor я врешті покинув, і зараз у мене Claude з Opus 4.6. (Сьогодні релізнули Sonnet 4.6)- як основа. Інструментів стає більше, і віддачу вони дають цікавішу. Світ змінився, і технології продовжують змінювати його щодня.
У мене є відчуття, що я не встигаю завжди: під час роботи не встигаю пробувати новий Codex, Grok, Gemini і ще сотню моделей і підписок. А ще — пам’ятати, яка з них для чого краща. Кожні кілька місяців усе змінюється, і кожна наступна модель працює по-іншому. Навчився — вчися знову.
Мій скіл зараз зводиться до отримання широкої експертизи і рев’ю.
GenAI-інженер — або оператор. Матриця ожила — вибирайте сторону.
Страшно уявити, що буде за рік. Щурячі перегони.
15 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів