«Я швидше зроблю це сам». Як тімлід власноруч душить команду (і себе)

Привіт! Мене звати Сергій Немчинський. В індустрії розробки софта я працюю вже понад 30 років. За цей час встиг побувати на різних позиціях, від джуніора-розробника до засновника власної школи ІТ-професій FoxmindEd. Декілька разів у різних компаніях та проєктах я вставав на посаду тімліда. Те, про що я розповідаю в цій статті — висновки з мого власного досвіду.

Ми багато сперечаємось щодо того, як повинен будувати кар’єру досвідчений розробник. Одна з можливостей — стати тімлідом. Але ця ідея щоразу викликає потужний спротив. І це не дивно: адже тімліду треба буде менеджити людей, а це важко. Це потребує додаткових навичок, наприклад, делегування. І є велика спокуса, замість витрачати час на пояснення іншим, швиденько зробити все самому.

Так робити не треба. І зараз я розповім, чому. А ще — як цьому зарадити і стати нормальним, ефективним тімлідом.

«Я сам»: як тімлід заганяє себе в пастку

Як розробник стає лідером команди? Зазвичай дуже просто: через роль того чувака, який «порішає».

Ти пишеш код найшвидше? Найкраще розбираєшся в легасі? До тебе біжать, коли фіча горить або падає прод? У команді ти «містер Вульф, який вирішує проблеми»? Вітаю: ти ідеальний кандидат на тімліда.

Але в той момент, коли тебе підвищують і ти заступаєш на нову посаду, твоя суперсила тихо перетворюється на головну проблему. Адже ти більше не сіньйор, який просто пише код. Ти людина, через яку проходить усе. І тепер ти офіційно відповідаєш за наслідки. Саме тут і чекає пастка.

Дивись: ось ти сидиш о 22:07 і дописуєш фічу. Хочеш, вгадаю, чому? Не тому що дедлайн сьогодні. Не тому що більше нема кому. Навіть не тому, що нарешті дали світло (якщо так, то питань до тебе нема, ти молодець). Але швидше за все тому, що ти вже подумки порахував: «Пояснювати джуну — хвилин 30–40. Ще потім перевіряти його роботу, знаходити помилки, вертати на доробку або фіксити самому. Ой, краще я сам зроблю хвилин за 15».

І ти робиш.

А завтра ще раз.

І післязавтра.

Через місяць ти раптом розумієш, що команда працює повільно, а ти постійно в запарі, тому що геть усі складні задачі завжди у тебе. Наче ти став дорогим мікросервісом з пропускною здатністю «одна людина». Тепер ти — головний bottleneck в команді, і в тебе постійний overtime. А твій джун після роботи з легким серцем рубиться в Доту.

У який момент все пішло не так?

Трохи неприємної математики

Отже, ти порахував, що ти, як сіньйор, витратиш на задачу 15 хвилин, а твій джун — дві години. Здавалося б, вибір є очевидним: робити має той, хто зробить швидше. Але це лише на перший погляд.

Головна помилка в тому, що ти рахуєш тільки короткострокові наслідки. Якщо ти зробив сам за 15 хвилин, замість півгодини спілкування із джуном, ти зекономив час. Один раз. Але наступного разу тобі знову доведеться обирати, робити самому чи возитися з джуном. Знову вибереш самостійність? Це прямий шлях до того, щоб робити це завжди. Кожен баг, кожну фічу, кожен рефакторінг.

У делегування задач є проблема: воно виглядає повільним. Сісти поруч, пояснити контекст, відповісти на тупі питання, подивитися код, дати фідбек — це реально довше, ніж зробити самому. Тут ти маєш рацію.

Але! Коли всі складні задачі ти, як тімлід, робиш сам, ти створюєш ботлнек та підвищуєш вартість проєкту. Час тімліда коштує дорожче, ніж час джуна. Коли ти один раз взявся зробити все сам, ти трошки зекономив. А коли ти сам робиш все — це розтрата.

Коли ти витрачаєш 40 хвилин, щоб навчити когось, це не просто витрата часу, це інвестиція. Після третього-четвертого разу людина вже справляється без тебе. Після десятого робить швидше за тебе. Після двадцятого ти навіть не знаєш, що там була задача, бо проблему вирішили, не залучаючи тімліда.

І от це і є твоя справжня робота як ліда — щоб дрібні задачі закривалися без твоєї участі. Але тоді миттєвого дофаміну від відчуття «я герой, я все закрив» в тебе не буде. Тому мозок і пручається.

«Вони зроблять гірше»: правило 70%

Найчесніша причина, чому ліди не делегують, звучить так: «Вони зроблять гірше». Це правда. Скоріше за все, так і буде. Розробники рівня джуніор-мідл не зроблять ідеально, як може зробити сіньйор.

Тільки ось ще одна неприємна новина: нікому не потрібно ідеально. Прод не стає в 10 разів стабільнішим від того, що ти назвав змінну правильно. Архітектура не розвалюється від того, що рішення не таке елегантне. Милиці потворні, але працюють.

Є хороше правило, яке дуже б’є по его: якщо людина може зробити задачу хоча б на 70% від твого рівня — сміливо віддавай. Ці 30% добиваються на рев’ю. І саме так, до речі, і відбувається навчання.

В команді, де люди навчаються, росте загальний рівень, покращується якість продукту, тримається мотивація та зацікавленість людей. Якщо ти робиш складні задачі сам, без делегування — ти не даєш їм навчатися і таким чином повільно вбиваєш команду.

Як вбити команду: правило автобуса

Якщо запитати лідера команди, який намагається робити все сам, навіщо він це робить, відповідь зазвичай звучить так:

«Я хочу допомогти. Я найсильніший спеціаліст у команді. Я зроблю це краще за всіх».

І це теж правда. Але це не допомагає. Пояснюю на пальцях.

1. Одна людина не здатна створити великий продукт самотужки. Для цього потрібна команда.
  2. Команді потрібні мотивація і розвиток. Цікаві задачі, розвиток у процесі роботи, відчуття росту — все те, про що красиво пишуть у вакансіях. Я завжди кажу, що в програмуванні не можна мотивувати лише грошима.
  3. Коли тімлід забирає всі складні задачі собі, джуни не ростуть. Мідлам теж стає нудно. Вони прийшли не верстати умовні кнопки. Вони «скисають», а найкращі йдуть туди, де можна ухвалювати рішення.
  4. У підсумку ти сидиш посеред команди, яка нічого не може без тебе, і злишся, що «ніхто не тягне». Сюрприз: це ти таку систему побудував.

А тепер уяви, що ти зник. Поїхав у відпустку, захворів, потрапив (боже збав) під автобус. Проєкт без тебе встане? Якщо так — вітаю, твій bus factor дорівнює одиниці. І це погано.

Коли все зав’язане на одну людину — це не лідерство. Це single point of failure, точка провалу. Так не має бути.

Що насправді має робити тімлід

Коли ти стаєш тімлідом, міняється не лише назва позиції, а і функціонал. Ти більше не головний розробник, а менеджер системи під назвою «команда». Твоя задача не написати більше коду, а зробити так, щоб код писався без тебе. Іноді це означає сидіти і годину слухати, як мідл формулює криве рішення, замість того щоб за 10 хвилин накидати своє. І так, це боляче. Але саме в цей момент ти і працюєш лідом.

До речі, саме на нормальних лідівських програмах — наприклад, у нас в FoxmindEd на курсі для тімлідів, — вчать всяким матрицям делегування, рівням відповідальності й цим нудним штукам. Бо «на інтуїції» ми всі скочуємось у «я сам». Інтуїція нас стабільно підставляє.

Отже, правильний тімлід приймає задачі для команди, розподіляє їх між людьми, за необхідності допомагає вирішити проблему, але ні в якому разі не працює сам за всю команду.

Техніка безпеки при делегуванні

Давайте одразу поговоримо про іншу крайність: коли лід делегує геть усе. Ну знаєте, надихнувся статтями про делегування, як ось ця, і думає: «Окей, нехай команда все робить, а я буду стратегувати».

Це так само погано, тому що це таке саме нерозуміння обов’язків тімліда. Є зони, де участь лідера команди не просто бажана, а критична, і які делегувати не треба.

Формування команди

Почнемо з очевидного, але чомусь постійно порушуваного. Формування команди. Так, в більшості компаній є відділ HR. Але людей найкраще знає безпосередній керівник, тобто тімлід. Тому найм, звільнення, перегляд зарплат, управління конфліктами, регулярні 1-to-1 — все це тімлід або робить сам або бере в цьому активну участь.

Це виснажує більше, ніж написання коду, і хочеться скинути це на когось. Але щойно ти перестаєш особисто знати, що відбувається з людьми в команді, ти втрачаєш контроль над системою. А потім дивуєшся, чому люди мовчки вигорають або раптово приносять офер в іншу компанію.

Кризові ситуації

Друга зона відповідальності тімліда — кризи. Коли прод лежить, клієнти розлючені, а кожна хвилина приносить збитки, ти маєш бути за штурвалом. У такі моменти не час виховувати самостійність в підлеглих. Але є важливе застереження: ти керуєш кризою до моменту, поки пожежу не вгамовано. Якщо після цього ти продовжуєш тягнути все сам — ти просто використовуєш кризу як виправдання, щоб не відпускати контроль.

Стратегічні питання

І третє — стратегія. Вибір техстеку, базові архітектурні принципи, стандарти якості — все те, що у вашій компанії вирішується на рівні команди. Тут можна і треба радитися, слухати поради, сперечатися. Але фінальне рішення повинно мати «батька» — ту людину, яка свідомо ухвалила це рішення і знає, чому саме. Наприклад, «отут ми задіяли милиці, інакше довелося б переписувати все з нуля на іншому фреймворку». Бо коли стратегія нічия, відповідальність теж нічия.

Все інше можна і треба делегувати. Навіть якщо здається, що це занадто складно або «краще я сам».

Алгоритм для тих, кому страшно почати

Якщо все це так просто й очевидно, чому ліди все одно не делегують задачі? Не через лінь. Майже завжди — через страх:

• хтось зробить не так;
  • впаде прод;
  • доведеться переробляти;
  • погано виглядатимеш перед керівництвом або клієнтом.

По суті, це страх втратити контроль. І саме він змушує лідера тримати задачі при собі, навіть коли розумом він уже давно знає, що так робити не можна.

Делегування нормально працює тоді, коли ти вибудовуєш систему. З джунами це означає чіткі інструкції, приклади й рамки — не тому, що вони слабкі, а тому, що їм потрібна опора і навчання. З мідлами — більше свободи: не «зроби так», а «розберися і запропонуй варіанти». З сіньйорами — ще простіше й страшніше: ти формулюєш проблему, даєш контекст і не стоїш над душею. Якщо на цьому рівні тебе постійно смикають, зазвичай проблема не в людях, а в тому, що ти не пояснив очікування.

Ключ до всього цього — це чітке розуміння, як виглядає готова задача. Працює? Покрите тестами? Не кидає інші частини? Є документація? Якщо є зрозумілий Definition of Done, спосіб досягнення результату перестає бути критичним.

А ще важливо давати команді право на помилку. Якщо людина не боїться помилитися, вона починає думати самостійно, а не бігати за підтвердженням. Люди не вчаться з твоїх пояснень. Вони вчаться з власних фейлів. І саме так з’являється команда, яка може працювати без тебе.

Висновок. Вбий у собі «героя»

Герой у команді — це завжди проблема. Бо коли герой падає, падає все. Хороший тімлід — це не той, про якого пишуть легенди й згадують, як він врятував реліз о третій ночі з п’ятниці на суботу. У зрілого ліда просто не виникає ситуацій, які потрібно героїчно рятувати.

Якщо ти стабільно працюєш по 12 годин і вважаєш це нормою, це не про відповідальність і не про відданість справі. Це про погано побудовану систему. І так, швидше за все, ти в ній головний архітектор. Перевантажений лід — це симптом, а не чеснота.

Ознака зрілого ліда дуже проста: він може поїхати у відпустку на два тижні, і проєкт не завалиться. Якщо без тебе все ламається, значить, ти не делегував або делегував погано. Відпусти клавіатуру. Твій інструмент тепер не код. Твій інструмент — люди.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось40
До обраногоВ обраному7
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Стаття варта уваги. Чудово описує роль тімліда і підводні камені. Передивився коментарі, є з чим погодитись, але є й що заперечити. Імхо, хто каже, що тімлід не приймає участі в процесах найму, рев’ю зп і вище описане — просто не працювали в нормальних компаніях ) А хто як не тімлід має звернути увагу на продуктивність і професійний ріст працівника ? Допомогти скласти подальший план розвитку ?

Автору повага!

Дуже крута стаття, усе розписано точно. Я, як техлід, перший час брав усе на себе, тому що «ну я ж зроблю швидше і краще». Але поступово почав віддавати і бачити, як команда росте. Так, звичайно треба балансувати, щоб і клієнт був задоволений, тому є певні лайфхаки — наприклад, трохи більша команда ніж треба, де джуни пробують зробити задачі наперед. У >50% випадків задачі заходять в точності, як було зроблено. В інших випадках корегуємо. Найскладніші задачі тепер не беру на себе, але й кожен день хоч щось програмую, аби бути в контексті проекту.

прям надихає стати тімлідом

Такий і був план :) Треба напевно написати ще чому насправді якщо ти хочеш бути найкращим програмістом, то треба обирати саме напрям тімліду, а не архітектора. Але це буде вибух :))

Звідкись знаю це обличчя но непойму звіки

ахаха, мені приємно :). Ну мабуть з ютубу? або з конференцій, я багато де виступаю:)

Тімлід це найгірший варіант розвитку для толкового сіньора.
Краще стати тех лідом чи staff/principal.

От для мідів чи не толкових сіньорів це норм.
1-2 роки лідом і шукати позицію engineering manager

насправді навпаки. Напевно треба написати про це статтю, щоб детально це обґрунтувати, в коментар не влізе

Я можу обґрунтувати чому.

1. Постійні мітинги, тобто ± вільного графіка як в individual contributor не буде.
2. Через це немає часу працювати, покращувати свої навички. І щоб просто не втрачати їх треба відводити час на навчання.
3. Через 2 твоя цінність на ринку падає, бо «делегування» це не той скіл за який інженеру заплатять $7к+.
4. Ти НЕ менеджер. Ти не приймаєш рішення про найм, звільнення, премії, ЗП. Ти навіть не знаєш в кого яка ЗП.
Ти «інженер якого питають першим», але ти вже не інженериш.
5. Після ліда можна піти в delivery manager (де ЗП нижче сіньора) і твої конкуренти це табун дешевих скрам мастерів і «qa менеджерів» які мали під собою аж 1-2 людини), або на engineering manager (але таких вакансій кілька на всю Україну). І навіть в разі успіху куча мітингів, розгрібати всі проблеми. Тобто вільного часу не буде.

Тому якщо сіньор толковий то краще качатись в техліда, міняти компанії на кращі (в ідеалі дойти до Фаангу).
Якщо треба грошей, то ще й можна поєднувати фріланс.
Будучи менеджером таке не вийде

Це топовий комент! Його потрібно на самий верх і закріплювати!

На мій погляд, стаття дуже ідеалізована і не для сучасних українських реалій.
А деякі тези, після 15 років в ІТ викликають лише іроничну посмішку.

Адже ти більше не сіньйор, який просто пише код

В Україні код пишуть усі, бо тих, хто код не пише замовнику не продати.

Але наступного разу тобі знову доведеться обирати, робити самому чи возитися з джуном

Возитися з джуном потрібно в свій неробочий час. Бо в робочий є тікети на код.

Коли ти витрачаєш 40 хвилин, щоб навчити когось, це не просто витрата часу, це інвестиція. Після третього-четвертого разу людина вже справляється без тебе.

І коштує у 2-3 рази дешевше. Після п’ятого-шостого разу виникне питання «навіщо тепер бізнесу ви?».
В Україні на першому місці — гроші. Що ви там зробили раніше — нікому не важливо, якщо тут і зараз можна оптимізувати витрати.

І ти робиш.
А завтра ще раз.
І післязавтра.

І отримуєш ЗП. І на черговому перформанс-рев’ю маєш залізні аргументи, коміти в git і закриті тікети. На рев’ю нікого не хвилює скількох джунів ти навчив.

Так, в більшості компаній є відділ HR. Але людей найкраще знає безпосередній керівник, тобто тімлід

Тімлід НЕ безпосередній керівник.

Тому найм, звільнення, перегляд зарплат, управління конфліктами, регулярні 1-to-1

За мою кар’єру тімліди для мене жодного разу не переглядали ЗП і не брали у цьому участі і навіть не мали можливісті на це впливати, проте намагалися пояснювати чому компанія зараз не може переглянути ЗП. Всі перегляди були результатом прямих перемовин з замовником (навіть не з РМ).

Ознака зрілого ліда дуже проста: він може поїхати у відпустку на два тижні, і проєкт не завалиться

В Україні, якщо хтось з зарплатою по третьому квартілю сеніора або вище може поїхати на 2-3 тижні у відпустку і команда цього *навіть не помітить* — це дуже верогідне скорочення у середньостроку.

Якщо все це так просто й очевидно, чому ліди все одно не делегують задачі? Не через лінь. Майже завжди — через страх

І це страх постійного скорочення на ринку, що скорочується.
Якщо тімлід делегує усе — знайдуться ті, хто пояснить замовнику, чому поточний лід не потрібен. Знаю приклад, коли людина з команди написала листа замовнику проти ліда, додатково додав, що лід нічого не робить, і запропонувала подивитися коміти у гіті за пів року. Тімліда скоротили саме на підставі рев’ю.

До речі, саме на нормальних лідівських програмах — наприклад, у нас в FoxmindEd на курсі для тімлідів, — вчать всяким матрицям делегування, рівням відповідальності й цим нудним штукам.
Serhii Nemchyskyi, CEO/Owner at FoxmindEd

Ясно.

якщо хтось з зарплатою по третьому квартілю сеніора або вище може поїхати на 2-3 тижні у відпустку і команда цього *навіть не помітить* — це дуже верогідне скорочення

десь вже зустрічалася схожа логіка вірогідностей:
— sys- net- адмінів у яких хоч щось з підопічних систем не падає раз у 2-3 тижні хочаб — треба скоротити, а тих у кого падає — преміювати!)

Якщо довго не падає — можна скорочувати, коли впаде — знов покличемо. ©

В Україні код пишуть усі, бо тих, хто код не пише замовнику не продати.

вот с этим в корне не согласен. есть и свой опыт и куча знакомых разного уровня менеджмента (включая лидов), которые не пишут код и именно так проданы заказчику.
Нельзя обощаться свой опыт на всех.

Ваші поінти зрозумілі, але, на мою думку, вони більше виглядають як критика нездорової системи так званих «сучасних українських реалій». Те, що ви описуєте, більше схоже на програміста, на якого неочіковано навісили джунів, просто бо треба було на когось їх скинути.
Як на мене, тімлід — це про команду. Якщо компанія не зацікавлена в міцній команді, а зацікавлена лише в підході «зробити швидше і дешевше», то й називати старшого інженера тімлідом некоректно.

Вибачте, я не згоден з жодним вашим коментарем. Якщо треба можу прокоментувати построчно, але насправді я думаю тут достатньо сказати, що ви дуже яскраво продемонстрували майже всі когнітивні викривлення, які є у наших розробників. Напевно треба просто окрему статтю писати, використовуючи ваш комент як основу, Велике дяку за приклад

яскраво продемонстрували майже всі когнітивні викривлення, які є у наших розробників. Напевно треба просто окрему статтю писати, використовуючи ваш комент як основу, Велике дяку за приклад

Облиште.
Ви з 2016-го вже 10 років курси продаєте.
Звідки вам знати що там у розробників?
Ваш загальний досвід координування команди розробки, судячи з Лінкедін, не перевищує 2-х років, а останній досвід — 15 років тому, і то, якщо у вас в лінкедін все правда.
Про які викривлення ви взагалі можете нам розповідати?

res.cloudinary.com/...​/zseftna0ylz6n6o0fwqk.png

Ох, лишенько, Ви вирішили зі мною помірятися статевими ознаками?
Ну давайте. Я почав керувати розробниками в 98 році. В 2001 я був керівником відділу веб-розробки Ліга-нет. В 2004 я був першим архитектором в Люксофті, але потім перейшов в тімліди. Потім я був РМом (але насправді тімлідом в Сіклум) а потім в богатьох компаніях до 2016 року. А потім я випустив тисячі розробників по моїм курсам по архітектури додатків і зараз ще по курсу тімлідства. Відгуки можете подивитися або тут на ДОУ, чи на гугл май бізнес. Також я є співвласником софтверної компанії. Кожен день спілкуюсь з розробниками. Автор безлічі статей та відео. Тепер мені цікаво — можна почитати ваші статті? Чи послухати ваші виступи? ну щоб оцінити ваш рівень? А то останні 7 років ви наче підприємець, звідки ви знаєте розробників? Ну і ваш напрям реверс інжінірінг викликає сумніви.
Якщо ж хочете конструктивного спілкування, давайте краще перейдемо на нього. Наче доросла людина

Ох, лишенько, Ви вирішили зі мною помірятися статевими ознаками?

Мене вчили, що перед тим, як читати книгу або купувати курси, потрібно з’ясовувати, хто є автор.
Я звичайний технарь. І намагаюся розвіяти свої сумніви.
Наприклад, «чи не інфоциган ви?».

А потім я випустив тисячі розробників по моїм курсам по архітектури додатків і зараз ще по курсу тімлідства. Відгуки можете подивитися або тут на ДОУ, чи на гугл май бізнес. Також я є співвласником софтверної компанії. Кожен день спілкуюсь з розробниками. Автор безлічі статей та відео

Дякую.

Потім я був РМом (але насправді тімлідом в Сіклум) а потім в богатьох компаніях до 2016 року

В мене, як у звичайного технаря, повинна збігатися математика.
Якщо ви тімлід у Ciclum, то що саме ви встигли зробити за 1 рік?

На великих проектах на ознайомлення уходить від 3 до 6 місяців.
Ще нужно зібрати команду або познайомитися з нею.
Ще нужно її обучити.
Ще поставити і відлаготити процеси.

Теж саме про Net Cracker. 1 рік.
Теж саме про Open. 1 рік.

Зазвичай 1 рік — це період дженерал перформанс-рев’ю.

Ну і ваш напрям реверс інжінірінг викликає сумніви.

Мій напрям — кібербезпека.
Перевіряти інформацію і скептично ставитися до всього — вважайте — профдеформацією.

Якщо ж хочете конструктивного спілкування, давайте краще перейдемо на нього

Я — за.
Ви намагаєтеся вчити.
Але я не розумію хто ви, який ваш реальний досвід і які ваші реальні досягнення? Бо бачу лише інфобульбашку.

По тому что было написано в статье я посмею предположить что идея быть тимлидом который является руководителем команды по технической части, плюс выполняет некоторые обязанности по управлению команды, знает основные решения в которых он тоже участвовал, умеет создавать такую команду которая работает лучше благодаря тимлиду чем без него. Я полностью согласен что тимлид, который делегирует плохо является плохим тимлидом и в тоже время когда он ничего не делает, так же плохо, таких легко меняют.

Если тимлид не может нормально пойти в отпуск значит он не смог достойно организовать процессы, либо на него взвесили то, что он не обязан делать, а он это терпит.

Допускаю что не для всех заказчиков нужны тим лиды, достаточно сеньеров и это не проблема, тим лид если он участвует в принятии технических решений не скатиться до мидла. Быть толковым технически можно и нужно и я особо не различаю тех/тим лид, для меня это одно и тоже.

А если бояться что тебя сократят из за того что ты не перерабатываешь и создал buzz factor на себе, значит компания/клиент выжимает все соки и стоит задуматься. И конце то концов есть и другие способы создавать ценность.

идея быть тимлидом ...

Доволі простий погляд що

не розробник, а менеджер

на противагу бути

толковым технически

в сенсі чи пишеш код, чи у будь-якому іншому відносно саме розробки.
Тому і питання на кшталт

не может нормально пойти в отпуск

— стають другорядними, та явно поза фокусом на якому поставлено акцент. «Ефективний тімлід це манагер» — саме такий погляд протиставлення «менеджер, а не розробник» схоже і викликає деякий дисонанс у розробників.

Проєкт без тебе встане? Якщо так — вітаю, твій bus factor дорівнює одиниці.
І це погано.

При поточному ринку праці це швидше плюс

это никогда не плюс, это ситуация где все проиграли. оно только кажется что став «незаменимым» гарантируешь бесконечное продолжение рабочего контракта. в цепочке управленцев об этой незаменимости знает максимум твой линейный менеджер, и то не факт, как и не факт что ему не пофиг

коли ви таке дівчині кажете — то мабуть стосунки зайшли в глухий кут

Сергій, дякую! Чудовий матеріал.
Буде важливий для всіх, і не тільки лідів

Дякую за статтю, читав просто з думками «блін, це ж про мене»!

Особливо бас-фактор: варто піти на 2 дні у відпустку, і шось та трапляється

В принципі, прийшов до тих же висновків що і тут — більше делегувати, менше мікроконтролю

дякую за підтримку :) Ну і якщо хочете дізнатися Як це робити, приходьте на курс, розповім

А нафіга зараз взагалі джун, коли у вас для кожного проекту є таб з агентом, і ви туди пишете що потрібно зробити?

Ну а якщо уявити що так сталося що джун у вас вже є, то актуальна проблема зараз в іншому: робота ефективного інженера зараз — це ставити чіткі задачі агентам та робити ревʼю нагенерованого коду. І те і інше — це щонайменше мідл, а в країнах з акселерованим карʼєрним ростом це взагалі senior.

З мого особистого досвіду, проблема різко стає непідйомною: малокваліфіковані джуни відкривают PR за годину з дуже поганим нагенерованим кодом, і в них обʼєктивно немає кваліфікації цей код ревʼювити якісно.

Та по факту, з усіма ШІ на минулому проекті — є якась робота, її відклали в довгий кут, в сусідній команді тоді ще джуніору не було чим зайнятись. Віддали такску, із невеликими консунльтаціями — він її затягнув. Так тести явно знерерував через ШІ з доопрацюванням, та я і сам так роблю. А так би довелось цим займатись, розбиратись в усіх аспектах і т.д., коли було ще купа усього і купа : мітингів, звітностей, перемовин з дорослими гомінідами в дитячому садку де то Frontend не балакають із BA, то DevOps кажуть «не працює нічого не знаю» проабгрейдивши весь софт в своїх інтересах і інша політика.
От так годин 6 на день і весиш на тімсі. Потім — їди програмуй, бо план з програмування і якщо не ти, то і нема кому і т.д.

дивиться, ви зробили половину шляху до висновку. Окей, некваліфікований джун не потрібен, тому що він робить все не так. Окей, а далі? Мабуть треба його навчити? Щоб ваша команда (так, за допомогою ШІ, звісно) працювала набагато швидше, ніж тільки ви сам плюс сеньори? Ну і наступний крок — мабуть джунами треба керувати? Мабуть треба їм делегувати вірно, а не просто скидати їм задачі, які вони не потягнуть? Ну власно про це і стаття

А твій джун після роботи з легким серцем рубиться в Доту.

я авжеж вибачаюсь, але в чому тут проблема. як же work-life balance? самі його не дотримуєтесь, й хочете джуну передати дурну навичку? шо б людина «через 3 роки ІТ» вже вигоріла й хотіла свічнутись на дім в селі й ставок з качками? )

проблема тут в тому, що замість того, щоб рівномірно розподілити завдання між співробітниками ви все тягнете на собі. І звісно це не можна просто скинути на людину, яка цього не вміє, треба вести людину по рівням делегування. Коротше, зараз буду вам половину курсу переказувати :)

Відпусти клавіатуру. Твій інструмент тепер не код.

— в моєму розумінні Team Lead це людина яка повинна бути на шаг попереду більшості людей у команді, у першу чергу технічно. Іноді треба кодити, вчити нове, вчитися у своїх співробітників.

Це одна із найпоширенейших пасток, куди потрапляють більше 90% тімлідів, я про неї на першому занятті розповідаю. Ні, це не вірно, а навпаки змушує вас перепрацьовувати та вигорати

Уявив собі як би це працювало у медицині. Досвідчений хірург, сотні складних операцій. Завжди він сам виконував найскладнішу роботу — а команда йому асистувала: підготовляла, подавала інструменти, зашивала ...
Але тепер він «тімлід». І тому більше за скальпель сам не має братися! Він буде дивитись і «делегувати» — аби молоді інтерни навчалися на власних помилках.
«Колега — не тисніть так сильно на скальпель. Третій стіл доводиться списати.»
А ще у серіалі про Чорнобиль добре показано як товариш Дятлов «делегував» керування ядерним реактором.

Є інший варіант — інтерни у Emergency Department які вчаться під керівництвом головного зміни. Наприклад серіал The Pitt, який якби про помилки, та ту саму тім-лід vs junior взаємодію.

це як раз приклад того, що буває, коли керівник не вміє делегувати. а просто скидає на людину завдання, яке занадто для неї складне

Хороша і правильна стаття про ідеального тімліда у країні рожевих поні. Але між строк читається порада «мишки — станьте їжачками».
Почну з кінця:

Твій інструмент тепер не код. Твій інструмент — люди.
Твоя задача не написати більше коду, а зробити так, щоб код писався без тебе.

Саме так — і з цього треба починати. Але:

Ти пишеш код найшвидше? Найкраще розбираєшся в легасі? До тебе біжать, коли фіча горить або падає прод? У команді ти «містер Вульф, який вирішує проблеми»? Вітаю: ти ідеальний кандидат на тімліда.

Отже ти найкращій технічний спеціаліст у команді, який 10+ років працював з найскладнішими технологіями, а може ще й типовий гік — інтроверт. Твій досвід спілкування з людьми — курилка в офісі. Але і там ти переважно слухаєш і уникаєш суперечок. Навички керувати людьми = 0%, харизма = −80%, навички спілкування з іншими людьми = 40%.
Вітаю — тобі більше не треба писати код (як ти любиш і звик), не треба вигадувати креативних рішень — тобі треба бути нянькою для джунів!

Тому найм, звільнення, перегляд зарплат, управління конфліктами, регулярні 1-to-1 — все це тімлід або робить сам або бере в цьому активну участь.

У світі рожевих поні?! Тімлід — це не менеджер. Він не має ніякого впливу на усе перелічене! Тут навіть менеджер проєкту не завжди має таку владу. Йому дають джунів, якій найняли подешевше — і навіть якщо той джун може тільки косячити та байдикувати — звільнити його це не проста задача! Бо клієнту його продали як синьйора — і що тепер казати? І де швидко знайти заміну та хто оплатить онбордінг?
У чому техлід бере активну участь — це прикривати сраку і вчасно виправляти косякі, які наробили веселі джуни. І думаєш якщо замість пофіксити самому, дві годити показувати джуну де помилка — то він усе зрозуміє і наступного разу не схибить? Та комон — він же прийшов і ІТ гратися в ДОТу і отримувати гроші нахаляву. Напружувати мозок він не хотів і не хоче.
Кажете розігнати усіх оболтусів і узяти замість них хоч пару розумних девелоперів? Але по-перше клієнт платить за «голови». А по-друге розумні девелопери не погодяться працювати за їжу. Отже або 3 ледачих джуна і один синьйор з відповідною заплатою. Або 2 синьйора згодні працювати за зарплату мідла? Що обираєте?

Цікаві задачі, розвиток у процесі роботи, відчуття росту — все те, про що красиво пишуть у вакансіях.
Вони «скисають», а найкращі йдуть туди, де можна ухвалювати рішення.

Отже ти став тімлідом аби нарешті мати можливість брати собі цікаві задачі, ухвалювати рішення, робити проєкт своєї мрії ... але:

Тільки ось ще одна неприємна новина: нікому не потрібно ідеально. ... Милиці потворні, але працюють.
Іноді це означає сидіти і годину слухати, як мідл формулює криве рішення, замість того щоб за 10 хвилин накидати своє. І так, це боляче. Але саме в цей момент ти і працюєш лідом.

Саме в цей момент ти розумієш що ДАРМА працюєш лідом. Якщо ти робиш свою роботу не ідеально а «на 70%» то більше не можеш пишатися ні результатом ні собою!

Висновок. Вбий у собі «героя»

Вбий у собі героя аби стати ідеальним тімлідом з точки зору бізнеса!

І саме так з’являється команда, яка може працювати без тебе.

Так — а ти більше не потрібен! Команда гівнокодить, ти звітуєш що усе зроблено з якістю 70%, твій босс тебе хвалить. А сам ти більше не девелопер — а «погонич» на галерах зі згаслими очима і хистом використовувати та обманювати людей.
Про таке майбутнє ти мріяв коли побачив свій перший комп’ютер і у тебе горіли очі?

Це стаття про тімліда з початку нульових, як і все що пише автор це вже давно неактуально

Думав, що я один так вважаю. Як то кажуть, вік і час іде, а з ним приходить тільки вік, а мудрість все ніяк не дійде.

бо замість 3х джунів тепер ШІ?

Це стаття про тімліда з початку нульових, як і все що пише автор це вже давно неактуально

Теж такої думки. З мого досвіду те що в статті перестало бути актуальним вже в 2018-му.

Делегування — це мій улюблений інструмент розвитку команди. Тому додам від себе 5 копійок:
1. У свіжоспечених тімлідів часто є страх втратити технічну експертизу або авторитет.
Переформулюючи «поки ти спиш — ворог качається» — «поки лід ходить по мітингах, хтось інший прокачує технічну глибину». Важливо прийняти, що мітинги, узгодження, стратегічні рішення — це тепер і є твоя робота як тімліда. У мене на це пішло пару років. Зараз критерій простий: якщо задачу може зробити Senior із команди — її робить Senior. А я беру на себе те, на що в них поки що немає повноважень або впливу.

2. Найскладніше делегувати саме ту задачу, яку тобі подобається робити.
Це чистий психологічний бар’єр. Його доводиться усвідомлювати й пропрацьовувати окремо.

3. У статті добре описана позиція тімліда. Але є ще друга сторона — людина, якій делегують.
Делегування може викликати і мотивацію, і страх. Якщо не проговорити очікування, підтримку і контекст, задача може сприйматися не як розвиток, а як додатковий тиск.
Тоді виникає:
4. Зворотне делегування — коли людина свідомо або несвідомо «повертає» задачу назад тімліду.
Часто це не про небажання працювати, а про невпевненість і тривогу.

5. Є різні сценарії делегування залежно від зрілості людини та рівня ризику задачі, а також делегування між колегами на одному рівні — але це вже тема для окремої розмови 🙂

через роль того чувака, який «порішає».

Або чувіха, яка все порішає ☺☺. Мій менеджер вже контролює людей з інших команд, бо багато хто звертаються до мене, щоб я порішала. Хтось в Слак пише «Лєна, подивись, тут трапилося оце і оце — що робити?» менеджер побачив пише мені — «Боже, та що знов Лєна? Ти там хоть ще не вигораєш?»

Або чувіха, яка все порішає ☺☺

робочі конячки на яких їдуть вперед. Вдячний якщо маєте пораду як правильно відстоювати кордони в таких випадках (якщо нема такого класного менеджера звісно 😅)

Це проблема аутсорса. Дають команду не ту, яку ти підбираєш, а яка є, хто вільний під руками. Як завжди, проєкт горить, вже треба на позавчора. А якщо й на завтра, то на сам ранок, і то в такому стані, щоб вже без перевірки заливати на прод. Тому аутсорсним тімлідам на заздрю.

Так який в Доті MMR у джуна?
Якщо більше 10к, то най буде — може стане чемпіоном та буде тебе згадувати :)
Якщо знаєш, що джун грає в Доту, значить ви друзі в STEAM.
Порада: не додавайте колег, особливо тім лідів та ПМів в друзі.

По темі: в сучасних реаліях, коли шукають кого з команди можна скоротити. Якщо твій джун зможе робити супортити проект, піднімати прод і тд, бо ти це делегував та навчив. Але.. в нього з/п 1.5к а в тебе в 2-3 рази більше. Як думаєте кого звільнять?

Тому працює гарне правило, якого мене навчили ще в інституті: «Чим менше знають студенти — тим більш конкурентні викладачі на біржі праці».

Видел таких преподов, совковый рудимент, развалится, как только появятся рыночные условия, кампанию с таким ущербным мышлением «разорвут» конкуренты, вы уволите тимлида, а он к соседям, а за ним вся команда.
Но откуда мне знать, как там у уберменьшей.

ШІ прийде порядок наведе

Раст прийде порядок наведе!

І навіть не треба котм мемами так п̶л̶о̶с̶к̶о̶ узькомирно тролити)

то хто не учить зара раст Rust конкуренцію перєдаст

то хто не учить зара раст ...

сказав курчагінець сумно згадавши «бєсцєльно прожітиє годи» в очікуванні поки збереться поточний раст прожект)

краще півгодини почекати поки збереться руст проект, чим 3 місяці дебажити UB С/С++ який сблідився за 5 мінутів

краще півгодини почекати ...

сказав курчагінець побачивши як щось впало з свіженаписаних на протязі 10років раст уутілз)

да понятно що гівно мамонта тверде як граніт, його вже ні заточений згідно правила буравчика напильник не бере, ні болгарка з алмазним різаком, тільки неканонічним рустом,
ладно, давай краще яку тему мілфтеха підніми із забуття, от напр., виявляється щоб писати православний С/С++ код потрібно пройти на полігоні місячний курс посвячення в оператори БПЛА

да понятно ... вже напильник не бере

сказав курчагінець, почухавши п’яткою за лівим вухом, коли дізнався що поржавіння прийдеться ще потім і наШІльником полірувати)

Ну так, тож армія, але ти забув про курси в армії+.

Яка ще армія? Стартаперний стартап

вы уволите тимлида, а он к соседям

Зараз не 2016 рік.

а за ним вся команда.

Лол. Акк ліда буде видален зі слаку, гіта. Команда забуде ліда вже через декілька днів.

Не бачу сенсу взагалі промоутитись до тімліда, +15% до компенсації і +100-200% до обов’язків

+15% до компенсації

Це правда лише для викривленного і ущєрбного світу галер.
В світі продуктів лід це десь від +50% до +100% по зрівнянню з сіньором.

а ще є Дід Мороз і Снігурка в світі продуктів

Сеньор хорошего уровня может получать 8-9. Я еще не встречал в Украине лидов, получающих 13. 50% — это очень завышенная цифра.

В світі яких продуктів є 100%? :) Тільки в світі розових поні.
Мій найліпший товариш працює у варшавському гуглі і я знаю скільки він отримував як сеньор SWE і скільки отримує як лід, то різниця становить менше 15%. Так, з цим ще і зростає рівень RSU, коли свічишся на ліда, але все одно, там немає тих цифр, що ви думаєте :)

Або, можуть неформально навісити обов’язки ліда, а «личку» залишити сеньйорську :)

Бонус до компенсації — хлопають по плечу, кажуть «ї*ать ти маладєц»

це тому, що перші 100% треба делегувати :)

Підписатись на коментарі