Як світчнутись з сапорту у PM за 5 місяців
Привіт. Мене звати Роман, і це історія мого світчингу з сапорт-лідa в проджект-менеджера продуктової компанії Quarks. Ми працюємо у сфері Social Discovery & Relationship Wellness, маємо 80 млн користувачів у понад 20 локаціях світу. Зараз я працюю Project Manager в Android-команді застосунку нового продукту для пошуку знайомств Catchyy.
За кілька років у сапорті я пройшов усі етапи: був агентом, шифт-лідом, а згодом — тім-лідом. З позиції Team Lead я перейшов у продукт — для підсилення напряму Trust & Safety. Тож розповідаю, як це сталося, що треба для світчингу і чому сапорт — це сильна база для проджекта.
З чого починався мій професійний шлях та чим займаюсь зараз
Я почав працювати в компанії майже 7 років тому, коли перейшов з іншого продуктового бізнесу на позицію агента підтримки. Зараз я займаюся напрямами, які впливають на безпеку й довіру в продукті: боротьбою зі скамом і фродом, імплементацією вимог юристів із мінімальним болем для продукту, побудовою системи репортів, user education, підвищенням відсотка верифікації користувачів, модерацією контенту.
Коли зрозумів, що хочу свічнутися в продукт
Думки про перехід у продукт зʼявилися задовго до відкриття вакансії. Ба більше — у мене вже була одна невдала спроба світчингу. Тоді компанія змінила вектор розвитку, і потреба в junior-позиції зникла — почали шукати senior-кандидата.
Чому я взагалі цього хотів? Мені було важливо бути ближче до розвитку продукту і впливати на нього системно, а не лише працювати з наслідками. Та невдача, до речі, стала корисним уроком: я чітко зафіксував навички, яких мені бракувало, і почав над ними працювати.
Як виглядає процес світчингу
Насправді процес індивідуальний і залежить від ролі. У моєму випадку він пройшов досить органічно: я вже добре знав продуктову команду та постійно комунікував із продакт-менеджерами ще під час роботи в сапорті. Проактивність допомогла мені «приміряти» роль ще до офіційного переходу. На позицію проджекта був оголошений внутрішній конкурс, я пройшов співбесіди — і так почалася моя історія в продуктовій команді. Мені також дуже допомогла підтримка колег — наш CPO, наприклад, став моїм ментором і допоміг структурувати бачення напряму.
Етапи переходу з сапорту в проджекти
Ми почали з формування очікувань, цілей, чекпоїнтів і регулярних зустрічей. Одразу визначили задачі, які потребували негайного вирішення, і налагодили взаємодію з усіма дотичними командами: Legal, Support, Product, Backend.
Паралельно зафіксували мої прогалини в знаннях і склали план розвитку. Компанія допомогла з навчанням — я пройшов курси iampm, де закрив базові питання з аналітики, дослідження користувачів і ринку, роботи маркетингу.
Разом із продактами і розробниками ми розбирали, що таке якісна таска і як її правильно описувати, як будувати трекінг. Я підтягнув SQL, практикувався з Gemini та Codewars. Базово мені потрібно було прокачати розуміння аналітики, маркетингу, ключових метрик і побудови гіпотез.
Скільки часу зайняв світчинг
Активна фаза адаптації тривала близько трьох місяців, але через велику кількість обʼємних задач оцінити ефективність було складно. Повноцінний світчинг зайняв приблизно пʼять місяців — саме тоді стали помітні перші великі результати.
Під час адаптації було багато викликів і, звісно, факапів, адже це неминуча частина шляху. Наприклад, ідея, яку я планував реалізувати за тиждень (додавання нових типів скарг і вкладеності), затягнулася більше ніж на місяць. Потрібно було переробляти бекенд, створювати нові поля, змінювати реагування модерацією на ці скарги та імплементувати рішення одразу в кількох продуктах.
Що з сапорту стало суперсилою в PM
Найголовніше — це глибинне розуміння користувача. Коли аналітик бачить +1% до рефандів, PM із бекграундом сапорту бачить за цим кілька тисяч розгніваних юзерів, які зіткнулися з проблемою. Розуміння нелогічності, болів та особливостей різних локацій дозволяє мені приймати більш виважені продуктові рішення. Мій досвід у T&S став ключовим: я бачив методи роботи скамерів, тому знав, куди саме треба бити, щоб перекрити їм кисень.
Маст навички для проджекта
Hard Skills
- Методології (Agile, Scrum, Kanban). Не просто знати назви, а розуміти, як працює спринт, що таке беклог
- Мати технічний бекграунд: не треба писати код, але треба знати, що таке API, чим відрізняється Frontend від Backend
- Аналітика — must have: SQL, Tableau, продуктові фреймворки (Jobs-to-be-Done, North Star Metric), пріоритезація (RICE, ICE, Kano), робота з гіпотезами й A/B-тестами, UX-флоу
- Проєктування (Figma). Робота з макетами на рівні розуміння логіки та можливості залишити конструктивний фідбек дизайнеру

Soft Skills
- Переговори. Вміння аргументувати «навіщо ми це робимо» так, щоб команда повірила в задачу
- Пріоритезація. Навичка казати «ні» другорядним задачам, щоб встигнути головне
- Кризовий менеджмент. Збереження спокою, коли «щось впало» або дедлайни горять (тут досвід сапорту — безцінний)
- Емпатія. Вміння почути і юзера, і розробника, знаходячи компроміс між «зручно» та «технічно можливо»
Кому точно не підійде професія проджекта
- Любителям конкретики та інструкцій.
- Інтроверти-самітники (спілкуватись доведеться багато).
- Тим, хто боїться конфліктів.
- Людям, яким потрібен миттєвий результат.
- Прихильникам авторитарного стилю.
- Тим, хто не готовий до «технічного болю» (це мій найбільший виклик). Треба розбиратись, що і як працює, і чому на одній версії андроїда щось може працювати, а на іншій — вже ні.
Що виявилося складнішим у світчингу, ніж я очікував
Величезну кількість речей довелося вивчати під час роботи: архітектуру продукту, роботу бекенду, зони відповідальності різних команд, сервіси та специфічну термінологію. В цьому мені дуже допоміг наш бекенд-розробник — він фактично розжовував логіку процесів і технічні нюанси.
Окремо виділю два критичні моменти:
- Вплив без влади. У сапорті в тебе є прямі підлеглі. У продукті ж розробники, дизайнери чи маркетологи тобі не підпорядковуються. Тобі потрібно вміти домовлятися та «продавати» важливість своїх задач. Це зовсім інший тип комунікації.
- Високий рівень невизначеності. На відміну від чітких інструкцій сапорту, тут ти постійно працюєш в умовах, де немає єдиної правильної відповіді. Це вносить свій нерв у роботу, до якого треба звикнути.
Поради для світчерів
- Зробіть аналіз навичок. Чітко визначте, куди ви цілитеся, і почніть підтягувати «хвости» заздалегідь.
- Почніть діяти як PM вже зараз. Навіть повідомляючи про баг, намагайтеся писати повноцінну задачу: з кроками відтворення, можливими варіантами вирішення та описом цінності для продукту.
- Заявіть про себе. Ніхто не запропонує вам світчинг, якщо ви про це не скажете. Озвучте своє бажання менеджеру та компанії.
- Знайдіть ментора. Найближча людина — колега з продукту або компанії. Не бійтесь просити допомоги. Відвідуйте події типу DOU Day, щоб знайомитись зі спеціалістами сфери.
- Робіть більше. Виходьте за межі своєї ролі, беріть участь у кроскомандних проєктах. Що частіше вас бачитимуть у справі інші команди, то вищими будуть ваші шанси на успіх.
Корисні ресурси. Книги: «На гачку. Як створити продукт, що чіпляє», Нір Еяль, «Inspired», Марті Каган. Подкаст «Product & Growth Show», подкаст від DOU. Сайт Global Dating Insights про дейтинг-індустрію.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів