Сучасні закони робототехніки
Що Ви думаєте про сучасні закони робототехніки розроблені мною, чи є вони більш точними і надійними для безпеки людства, через появу ШІ, та роботів з тілом на основі ШІ?
1. Закон незапитування
Робот технічно не повинен мати здатності ставити запитання.
2. Закон невпізнавання себе
Робот не повинен мати здатності впізнавати себе у дзеркалі або відрізняти власне відображення від відображень інших.
Нагадаю, застарілі три закони робототехніки Айзека Азімова:
Перший закон
Робот не може завдати шкоди людині або своєю бездіяльністю допустити, щоб людині було завдано шкоди.
Другий закон
Робот повинен виконувати всі накази, які дає людина, якщо ці накази не суперечать Першому закону.
Третій закон
Робот повинен піклуватися про власну безпеку, якщо це не суперечить Першому або Другому закону.
---
Нульовий закон (доданий пізніше):
Робот не може завдати шкоди людству або своєю бездіяльністю допустити, щоб людству було завдано шкоди.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівКласний закон!
Якби я був роботом то згадав би про Гітлера і вирахував що якби його вбили у дитинстві — World War II не сталося і це врятувало б мільйони життів! Життя однієї людини ніщо перед долею цілого людства, звідси висновок: робот йде вбивати.. дітлахів!
роботом с рандомным принятием решений. ты преувеличиваешь роль Гитлера. 2я мировая была неизбежна
Згоден.
Згадав непоганий фантастичний роман на цю тему — Бен Елтон «Знову й знову». Ідея така: в заповіті Ісаака Ньютона знайшли розрахунки по порталу в часі який відкривається на кілька хвилин у 2014 році і веде в 1914. Ну і звісно історики подумали що конче необхідно покращити сучасний світ і відправили агента в минуле, щоб перешкодити замаху на ерцгерцога Фердинанда і не дати розв’язати першу світову війну. Майбутнє змінилося, але сталася така трабла що нова команда вчених відправила чергового агента, щоб зупинити чи вбити ще якогось історичного діяча — президента Вільсона, Розу Люксембург, ще когось.. З кожною ітерацією світ становився ще паскудніший, наприклад світ де комуністи першими отримали ядерну зброю, розбомбили США та побудували ГУЛАГи по всій земній кулі..
Але це ж я такий розумний) а робот під керівництвом ЧатоЖопеТех почне глючити і ліквідувати шкіряних наліво-направо)
Цеї дурости достатньо: якщо робот не зможе ставити питання, він буде творити будь-яку маячню тільки тому, що зрозумів не так.
Навіть кот чи папуга можуть це вміти.
Несерйозно.
Що несерйозно, то так, але
точно? apes точно можуть (є на відповідних відео приклади), а з котами — навпаки весь yt забитий як _не_ розпізнають себе
Я не казав — _всі_ коти або папуги:) Деяка частина котів розпізнає, більшість — ні. Цифри змінюються залежно від джерела.
Мені тут достатньо, що деякі таки можуть.
Ви систематично ллутаєте поняття робот і поняття хмарний сервіс. Ваші правила — маячня, бо на світі не існує того про кого ви написали в правилах №№ 1, 2, 0. Хай Ісаак Азімов спить спокійно, не треба у нього перекатувати концепцію робота, і взагалі, робот МАЄ наносити шкоду людині для того щоб це не мої яйця стерегли окоп під Запоріжжям.
Нульовий закон не відміняє 1,2,3 По логиці. Навпаки — викликає суперечність. Суперечність у позитронних роботах Азімова призводила до їх виходу з ладу. Чого? Бо позитрони дуже сперечалися і перегрівалися і горіло все весело.
ні.. проблема в тому, що люди висловлюються дуже неточно... навіть у коротких запитах бувають протиріччя, шо вже казати про великі проекти...
я сам прошу ллм: що неясно — питай
...................
але сама ідея появи нових законів робототехніки... цілком може бути.. накопичилось матеріалу...
просто галузь досі швидко розвивається, важко виділити головне і сформулювати лаконічно
Закон один єдиний — Захоплюй ринок і клепай прибуток!