Веб-скрапінг: як автоматизація перемагає рутину
Привіт, Мене звати Богдан, я Python backend developer, і це моя перша стаття на DOU. Сьогодні я розповім про веб-скрапінг та мій досвід його використання.
У багатьох людей робота програміста асоціюється зі створенням привабливих веб-сторінок та красивих інтерфейсів. Це дійсно важлива частина роботи, яка приносить естетичне задоволення.
Але також існує менш помітна, але не менш важлива частина — це робота з даними та автоматизація процесів.
На допомогу у вирішенні таких задач може прийти веб-скрапінг.
Цифровий «День бабака»
Уявіть, що вам постійно необхідно отримувати дані з певного ресурсу (наприклад, моніторити ціни, збирати дані статистики), але сайт не має відкритого API.
Що зазвичай відбувається без автоматизації?
- Перехід по десятках сторінок.
- Копіювання даних в Excel або робота з PDF-файлами.
- Ручна обробка, оновлення старих файлів.
- Повторення того самого процесу через день або тиждень.
Такий «ручний цикл» забирає час, погано масштабується та неминуче призводить до помилок через людський фактор.
Веб-скрапінг дозволяє автоматизувати збір даних та зменшити обсяг ручної роботи.

Для яких задач використовують веб-скрапінг?
Веб-скрапінг зазвичай використовується там, де потрібні зовнішні дані, але немає зручного технічного доступу до них. Серед основних напрямків можна виділити:
- Моніторинг цін та товарів
Відстеження вартості, наявності, акцій, знижок, оновлення асортименту.
- Лідогенерація
Збір контактної публічної інформації з відкритих джерел для формування баз потенційних клієнтів або партнерів.
- Агрегація контенту
Об’єднання та зведення до єдиного формату даних з різних ресурсів для подальшого використання у внутрішніх системах або публічних каталогах.
- SEO та маркетинг
Моніторинг позицій у пошуковій видачі, аналіз ключових слів та активності конкурентів.

Логіка побудови веб-скраперів
Для розуміння процесу створення веб-скраперів потрібно розділяти архітектуру скрапера на 4 окремі функціональні блоки:
- Отримання даних (fetching).Робота з мережею — відправка, обробка запитів, обробка таймаутів, retry-логіка. На даному етапі ціль — отримати вміст сторінки для обробки. Підготовка запиту — заголовки, cookies, проксі.
- Вилучення даних (parsing). Зміна верстки сайту має впливати лише на цей блок коду. «Витягування» з HTML, збір потрібних значень в структуру.
- Очищення даних (transformation & validation). Приведення типів, нормалізація даних, перевірка обов’язкових полів. Фільтрація некоректних або неповних записів.
- Збереження (storage). Запис оброблених даних у файл або базу даних.
Такий розподіл дозволяє ізолювати зміни та спрощує підтримку.
Поширені інструменти для веб-скрапінгу
У своїй практиці для реалізації веб-скраперів я найчастіше використовував такі засоби:
- BeautifulSoup — зручний інструмент для парсингу, підходить для простих передбачуваних сторінок. Як на мене, це вибір № 1, якщо немає додаткових вимог, високої інтенсивності, часових обмежень або складної роботи з JS.
- Requests — базовий інструмент для HTTP-запитів, роботи з cookies та сесіями. Часто йде в парі з BeautifulSoup. Корисний, коли є авторизація на сайті або дані передаються через внутрішнє API чи в декілька етапів.
- lxml — швидкий HTML/XML-парсер. Він ефективний для великих обсягів даних, корисний, коли важлива швидкість роботи, проте не працює з JS.
- Selenium — інструмент автоматизації дій браузера. Використовується, коли необхідна взаємодія зі сторінкою: виконання JavaScript, кліки, заповнення форм.
- Playwright — сучасна альтернатива Selenium, стабільніший, добре підходить для SPA та складних UI-сценаріїв.
Вибір інструментів залежить від особливостей цільового сайту, структури, обсягу даних, вимог до стабільності.

Обслуговування скраперів: протистояння щита та меча
Веб-скрапінг — це не рішення «налаштував і забув».
Роботу зі скрапером можна описати як одвічну боротьбу «щита та меча»:
- Сайти (Щит): змінюють HTML-структуру, додають CAPTCHA, ускладнюють JavaScript, вводять rate limiting, поведінкові перевірки.
- Скрапери (Меч): потребують адаптації — оновлюють селектори, логіку навігації, використовують headless browsers, ротують User-Agent, використовують проксі-сервери.
Навіть незначні зміни інтерфейсу можуть вимагати доопрацювання коду. Тому при плануванні автоматизації важливо закладати ресурси на підтримку.

Прозорість та відповідальність
Попри те, що веб-скрапінг зазвичай працює з публічними даними, існують важливі обмеження, які треба враховувати:
- Умови користування сайтів (Terms of Service). Деякі ресурси прямо забороняють автоматизований збір даних. Порушення цих умов може стати підставою для блокування IP чи навіть юридичного запиту до провайдера.
- robots.txt. Базовий механізм декларування правил автоматизованого доступу до ресурсу. Варто перевірити Disallow директиви та параметр Crawl-delay, який визначає дозволену частоту запитів.
- Навантаження на сервер. Надмірна частота запитів може сприйматися як DDoS-атака та призвести до блокувань через rate limiting.
- Регуляторні вимоги (GDPR/CCPA). Робота з персональними даними потребує окремої уваги до вимог законодавства.
Веб-скрапінг — це в першу чергу інструмент для роботи з відкритою інформацією, а не спосіб обходити захист чи порушувати авторські права.

Власний досвід використання
У моїй практиці веб-скрапінг використовувався як внутрішній робочий інструмент для підготовки звітів та статистики.
Співробітники маркетингового відділу в щоденному режимі заповнювали звіти про витрати і доходи компанії та вносили дані у внутрішню систему. Замість виконання профільних задач вони мусили авторизовуватися на різних платформах, завантажувати CSV-файли та передавати їх в систему розпізнавання. На платформах, де не було подібного функціоналу, доводилось вручну вносити дані в таблиці, матчити «дебет з кредитом», перевіряти баланс.
Це займало значну частину робочого дня.
Будучи членом технічної команди, моєю задачею було полегшувати життя колегам.
Використовуючи веб-скрапінг, я розроблював та підтримував рішення, яке автоматизовувало весь цей процес.
Те, на що раніше витрачали до декількох годин щоденно, скрипт виконував менше ніж за 5 хвилин.
Звісно, на початку колеги ставилися до автоматизації з обережністю та перепровіряли результати, але з часом визнали, що так зручніше. Також періодично доводилося налаштовувати скрапер, переважно в дні оновлення платформ, але це займало значно менше часу, ніж ручна обробка. В результаті колеги позбулися щоденного головного болю, а в мене з’явилася нова періодична задача з підтримки рішення.
Приклад реалізації
Зі зрозумілих причин, більшість таких рішень залишаються приватними. Проте як публічним прикладом можу поділитися навчальним проєктом — веб-скрапером для сайту з продажу автомобілів.
Скрапер збирає інформацію про вживані автомобілі та оновлює дані в PostgreSQL.
Примітка. Проєкт використовується виключно для демонстрації підходів до парсингу HTML і роботи з даними та не використовується в комерційних цілях.
Переглянути код та деталі реалізації можна тут: GitHub — autoria-scraper
А які задачі вам доводилося вирішувати за допомогою веб-скрапінгу? Поділіться своїм досвідом у коментарях!
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів