Автор «Чорного лебедя» заявляє, що ІТ-сфера стоїть на порозі масштабних дефолтів

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Нассім Талеб, автор бестселера «Чорний лебідь» та відомий фінансовий аналітик, вважає, що глобальні ринки входять у вразливу фазу, а ейфорія навколо ШІ незабаром може обернутися хвилею гучних банкрутств та непередбачуваними наслідками для світової економіки, особливо в ІТ-секторі.

Контекст

Під час заходу SeaFair Талеб зазначив, що інвестори наразі критично недооцінюють ситуацію, яка зараз відбувається. Хоча технології ШІ безперечно принесуть колосальні прибутки в майбутньому, але не факт, що це будуть саме ті компанії, які є лідерами сьогодні.

За словами Талеба, зараз галузь ПЗ стикається з подвійним тиском. З одного боку, відбувається стрімкий злам традиційних бізнес-моделей. Розвиток інструментів ШІ робить програмування набагато доступнішим, і це ставить під пряму загрозу компанії, які покладаються на продаж свого ПЗ за моделлю підписки. Як казав нещодавно Борис Черний, Head of Claude Code, винайдення ШІ історично схоже на винайдення друкарського верстата.

З іншого боку, технологічні гіганти накопичують величезні суми заборгованостей. Вони залучають величезні кредити для розбудови інфраструктури ШІ, проте такі масштабні інвестиції можуть не окупатися протягом багатьох років. Нещодавно Google навіть випустив облігації з терміном погашення 100 років задля збільшення своїх інвестицій у розвиток ШІ

«Хтось заробить багато грошей на ШІ, але немає гарантії, що це будуть ті самі компанії, які сьогодні формують цей ринок», — підкреслив Талеб, прогнозуючи банкрутства через технологічну нестабільність та жорстку конкуренцію.

Це тільки початок

Нещодавнє падіння індексу S&P 500 приблизно на 1% є лише першим тривожним дзвіночком. Оскільки зростання ринку акцій в останні роки трималося на вузькій групі компаній, які (як не дивно) пов’язані із ШІ, і будь-яка зміна лідерів залишає ширші індекси абсолютно беззахисними.

Талеб каже, що ринки ігнорують загрозу екстремальних подій. Він впевнений, що ризик полягає не в невеликій корекції, а в глибокому падінні, і закликає інвесторів до обов’язкового хеджування портфелів.

Кінець епохи всемогутнього долара

Аналітик також вказав на масштабні зрушення в макроекономіці. На тлі тривог щодо ШІ та геополітики, золото з жовтня злетіло в ціні більше ніж на 30%, що є прямою реакцією на хронічний дефіцит бюджету США та агресивну санкційну політику.

«США поступово втрачають статус резервної валюти. Усвідомлення того, що доларові активи можуть бути легко заморожені або конфісковані, змушує інвесторів шукати безпечніші гавані для збереження свого капіталу», — заявив Талеб.

Крім технологічного сектору, аналітик різко розкритикував хаотичну митну політику. Непередбачувані тарифи руйнують інвестиційний клімат та діють як регресивний податок, що найболючіше б’є по найбідніших верствах населення і лише поглиблює нерівність.

Проте найбільшим «чорним лебедем» може стати нафтовий шок, спровокований потенційною конфронтацією між США та Іраном. Талеб каже, що світова економіка просто не витримає кризи, подібної до тієї, що сталася у 1970-х роках.

«Таку сировинну стагфляцію неможливо легко виправити за допомогою монетарної політики. Ви могли б посадити Ейнштейна у ФРС, але це б не вирішило проблему», — підсумував фінансист.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося, що інвестори масово почали розпродавати акції софтверних компаній через нещодавні релізи від Anthropic.

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному2
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

«Нещодавнє падіння індексу S&P 500 приблизно на 1% є лише першим тривожним дзвіночком»

Це ви від себе написали чи пан експерт таке сказав?

Ну камон, цей індекс ледь не кожного другого дня до +1.5% чи −1.5% робить, і означає таке коливання що? Правильно — нічого

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

я б радив всім почитати оригінал, для прикладу

«The US is progressively losing its status as a reserve currency at the margin,» he said. «If there’s a perception that assets can be frozen or confiscated, that reduces the incentive to store wealth in dollars.»

не знаю як для автора але для мене тут ключове «at the margin», тобто «на краю».

це можна по різному зрозуміти але я б це переклав як — «доллар далі є основною валютою для великих операцій але в певних типах операцій зявляється тенденція до диверсифікації або відмови від доллара». Ну ось я раніше купував тільки бакси, тепер беру бакси+євро. Вот вам і локальний приклад без всяких «відмова від доллара і кінець імперії».

Те саме буде з «reduces incentive» — це не про кінець покупки\використання баксів як резервної валюти. Це про «погані новини і поява нових ризиків навколо доллара може негативно вплинути на рішення використовувати доллар для заощаджень». Там «IF» основне.

Ну і треба розуміти, що «втрата репутації» — це теж ризик. Бо в айті, всі думають шо ризик — це якась фігня яку виплюнув скан на репозиторій бла-бла-бла. Тут він (як професор з Ризик Менеджементу) просто вказує, що негативні новини і певні дії США створюють ризики і інвестори мають на ці ризики звертати увагу бо якщо ні — то які на**й вони інвестори.

Поки золота лихоманка, як завжди продавці лопат, лотків та тачок роблять самі найбліьші грощі. www.linkedin.com/...​uarter-fiscal-2026-jrpje
В цей час ціни на RAM пам’ять наприклад злетіли в небеса, через манію побудов датацентрів-GPU ферм нема мікрочіпів пам’яті на ринку. Усе що робить TSMC та Samsung йде на розбудови датацентів. OpenAI вже посітійно споживає 2 гігавата потужності електро-енергії.

Ви б ще думку бомжа на теплотрасі спитали

хронічний дефіцит бюджету США та агресивну санкційну політику.

Так він каже абсолютно те саме, що і переважна більшість економістів та фінансистів. Той же Баффет каже те саме.
Напевно же Америка не просто так пішла воювать усі місця і з покладами нафти, та зуміла заставити Панаму вигнати КНР з каналу. Далі тарифи Трампа які він робить бо демократи, що лобіюють інтереси імпортерів заблокоють в Конгресі, боротьба із витратами Doge, депортація нелегілів які забирають робочі місця і базу оподаткування і т.д. і т.п.
Вони чудово знають чим пахне. В США усе погано із економікою з 2008 року з початком Великої Рецессії, в 2013 році по реальним економічним показникам вони уступили КРН і про це чудово усім відомо, це компенсувалось довго за рахунок збільшення державного боргу — тобто вже державної боргової бульбашки.
Точкою не повернення і жорстких мір став момент в минулому році коли облігації держ боргу США ніхто не купив, а Китай і Японія скинули велку частину своїх запозичень США — Великобританії яка попри власний великий державний борг змушена була їх купити. Далі або вмикати друкарскій станок — або радикальні дії, як бачимо пішли на радикальні дії, як Обама та Байден вмикати друкарскій станок не стали. Бо тоді вже маячить крах Доллара США як світової резервної валюти, це вже катастрофа для американо центричного світу. Фінансувати такі потужні збройні сили просто стане не можливо.

думка 95 річного дідуся йде туди ж

У США роботи-кур’єри забирають замовлення у людей, а колишніх доставників тепер наймають на нову посаду.

У Каліфорнії набирає популярності професія robot wrangler — людина, яка наглядає за цілою армією роверов.

Якщо робот застряг у ямі, перекинувся або не може перетнути дорогу, виїжджає робітник. Він піднімає його, лагодить, перезапускає, заряджає, а інколи й сам передає замовлення клієнту.

Платять приблизно 21–23 долари за годину. Це більше, ніж багато хто заробляв на доставці, але все ще нижче прожиткового мінімуму для Каліфорнії.

Висновок іронічний: спочатку роботи забрали роботу, а потім створили нову — доглядати за собою.

Типу, якщо я пророк у IT — як я себе позіціоную останнім часом — то зобов’язаний пророчити перед вами безкоштовно? Хочете моїх пророцтв — підтримуйте грошима. Або чекайте доки мене знову у фугу шурхне — тоді будуть откровєнія всілякі забезоплатно та ще й багато.
Поки що ось невеличкий катрен як принада.
Ми знаємо звичайну логіку. Ми також знаємо логіку квантової механіки... Нещодавно відкрили. Є ще одна логіка — зворотньо часових інформаційних відносин. Не відкрита поки що? Мабуть так. Мозок сканує фактично існуюче майбутньє, отримує з нього якусь інформацію, і у теперішьому, у узгодженні з тією інформацією з майбутнього, будує якусь поведінку.
Призведе така поведінка до того фактичного майбутнього чи не призведе — ось питання.

Слушна думка.

Талеб крутий чувак, як фанат Талеба це я говорю — але що йому знати про айтішечку? Навіть сам Ілон Маск нічого в CS не шарить. Тут треба просто народитися не маглом, інакше нічого не зрозумієш ;):PxD

Може, він не зна про айтішечку, але зна багато про пацаватих психопатів з мільярдними активами.

Хочете моїх пророцтв

Пророчеств мудрих ви вiд мене ждете -
Так я вам дам моїх пiздюлей страшних!
Нiякая Касандра вас по яйцях ногой
Не впизде влучно так, як я.
© (тм)

Проте найбільшим «чорним лебедем» може стати нафтовий шок, спровокований потенційною конфронтацією між США та Іраном. Талеб каже, що світова економіка просто не витримає кризи, подібної до тієї, що сталася у 1970-х роках.

Війна почалась. США поки рятує те, що прибрали до рук родовища нафти у Венесуєлі.

Від майбутнього дефециту нафти в США. От Китаю та іншим країнам, які отримували нафту з Близького Сходу буде значно важче. Економіка і війна це ресурсні процеси. Логістика вже постраждала.

В них тої нафти «як гуталіна» ©(тм)

Ніби-то основна ідея його книги «Чорний лебідь» полягає в тому, що справжні кризи неможливо передбачити. А зараз він передбачає кризу :-)

Студент який прочитав одну книгу? Там ще є «Антикрихкість».

Наскільки пригадую, там більше про когнітивні спотворення.

Там про те як зробити свою справу менш схильною/підвладною до випадкових подій таких як кризи, катастрофи, відмови інфраструктури тощо. Бізнес може здаватися міцним, а насправді він може бути міцним лиш проти певних відомих подразників.

там більше про когнітивні спотворення

Так це всієї Економіки як області знань стосується. В Економіці як домені знань із технологій є тільки як правильно всучити, а із збору даних ціняться тільки дані про те кому щось всучити можна з більшою вірогідністю. Економіка це подружжя Логіки та Психології.

антикрихкість дуже проста ідея яка роздута на багато сторінок, щоб створити книгу, реальне застосування досить складне в більшості випадків.

Ну деякі економісти розбудовують фреймворк навколо своїх ідей щоб випустити побільше книг, наприклад мій улюблений Іцхак Адізес. Але у Талеба все ж більше різних книг ніж у Адізеса. Мені дуже сподобалася «Skin in Game» тому що це ідея яку я думав що придумав я :) Я думаю що ця книга найбільш спрямована в майбутнє, чомусь мені здається що саме ця книга буде його найголовнішою роботою з точки зору людей через 100 років.

ну ось така сама ідея у Талеба :-) побільше книг поки є попит, останню книгу не читав бо на мою думку найкраща найперша книга Fooled by randomness далі просто самоповтори і переливання з пустого в порожнє. До його прогнозів я б ставився дуже скептично, бо ми не знаємо наскільки він добрий як прогнозист

Ну після того як він почав сміятися з крипти — я зрозумів що якась пропаганда з нього тай підтікає. Але я віддаю йому належне — із економічного брата всі інші значно тупіші за Талеба, Економіка як наука — абсолютна алхімія.

Маркс, Мізес, Талеб — єдині економісти ідеї яких є сенс вивчати.

Основн ідея, що жити/інвестувати так, щоб не мати від подій, які статистично трапляються не часто, але можуть приносити травми не сумісні із життям/благополуччям.

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

змушує інвесторів шукати безпечніші гавані для збереження свого капіталу", — заявив Талеб.

називати террористичні, коммуністичні режими — інвесторами? Кхм...

Оскільки у них є гроші які вони вкладають щоб отримати більше грошей у майбутньому, то формально вони підходять під визначення.

Ви тільки подивіться на статистику наймів в ІТ в США з початку року
fred.stlouisfed.org/...​series/IHLIDXUSTPSOFTDEVE
Ось що реально змушує задуматись про кризу ШІ

графік підтрверджує що виводят ковідні гроші з економіки що і впливає на інвестиції і на найми в ІТ, переживемо

хм, професійний аналітик зазвичай просто подає збірку якісно, контекстно згрупованих даних і відповідає не питання, на які можна відповісти на підставі цих даних, використовуючи коректне словництво і оперуючи імовірностями, не обовязково у відсотках, але все ж таки намагаючи дати якісь кількісні оріентири, зрозумілі аудиторії і пояснюючи чому саме так оцінив

якщо має місце будь-яка занадто широка генералізація (ага, ринки в цілому, світова економіка в цілому і тп) і нечіткість формулювань, якісність їх, має місце робота не аналітика, але гадалки чи маніпулятора (наприклад катастрофайзера)
ще поганим знаком є наративність, сторітеллінг, коли різнорідність повязується у загальну картину, звісно «зрозумілу»
це є органічним і нашому способу мислення (очікування акторства, пошук сенсовності, і тп) і експлуатуючим це всіх мастей нарраторам

індивідуальна сила інтелекту людини, навіть генія, навіть уявного «ультрагенія» (людини «полімата» яка при цьому могла б гіпотетично досягти в десятці областей позіцію топ 0.0001% найкращих) геть ніяк не робить її нарації щодо глобальних подій вартими більшої уваги, але як один з поглядів, серед десятків інших іноді може бути корисним звісно

> Усвідомлення того, що доларові активи можуть бути легко заморожені або конфісковані

Мене просто смішать подібні аргументи

Хай тримає в юанях, рупіях чи якихось рубляхах там зіхер безпечно, набіуліна чи сєкрєтарь компартії йому навіть справку видасть із архіва

Наче ж недурний мужик, а таке скаже як якесь дурбецало

Ви (і дурцебали які вас плюсують, нехай вам всім буде соромно) просто не в’їхали у суть сказаного. Мова не йде про особисті копійки Насіма — мова йде про резервну валюту.

Справа в тім що Еуропка заморозила російські 300Т — і намагається цю суму ковтнути залишивши Бельгію сам-на-сам проти майбутнього судового позиву русні. Тим часом у тій же Еуропці знаходиться 3000Т китайських активів. Китай побачив що право власності на Заході не цінують — і почав технічно виводити активи із американських бондів. Куди — не знаю, але здається що короткострокові інвестиції пішли в виробництво чіпів та електромобілів, а довгострокові — в золото та інщі цінні метали.

Учитесь, читайте.

> Куди — не знаю

в тенге мабуть

> довгострокові — в золото

80% світового золота як купляється за USD так і повернеться в USD

Половина ринкової капіталізації світу — номінована в USD

Якщо десь є міфічна _інша_ резервна валюта, то давай її назву в студію. Послухаєм і разом посміємось.

Давай тільки без криптосінгулярності, просто щоб хоч якось окреслити мінімальний рівень серйозності дискусії

80% світового золота як купляється за USD так і повернеться в USD

І що це має значити? USD це одна валюта, XAU це інша.
А за що воно ще має торгуватися у вашому економічному уявленні, за каміння/їжу/дерево?

Якщо десь є міфічна _інша_ резервна валюта, то давай її назву в студію. Послухаєм і разом посміємось.

Юань зараз 7% трансзакцій по SWIFT. Якщо не нападуть на Тайвань — то це надійний союзник який має переважну вагу у всьому азійському регіоні.
Китай — не кидала, як кейс з Європою і не психований Трумп. Чого вартий кейс коли Китай взяв в депозит Іранський уран.
Китай — одна з трьох країн що має досить зрілу інфраструктуру для побудови Чебурнета (Піндостан, Китай і Рашка, аляс це повний список).

Давай тільки без криптосінгулярності, просто щоб хоч якось окреслити мінімальний рівень серйозності дискусії

Ви думаєте, top tier держави нею не користуються? Так зараз друга половина двадцятих, карбованці уже більше не карбуються...
Щось мені здається, що у Рашки найбільші запаси криптосінгулярності, бо як іще їм без свіфтів купувати європейські запчастини для всілякого летючого лайна.

Ну ясно тобто або золото або кітайські юані

XAU це інша.

золото це не валюта. По друге країна що введе золото як валюту одразу відчує чому золото перестало бути валютою. По третє, на всю світову економіку золота не вистачить

Щодо юаня, то як я вже написав — флаг в руки, панда тобі випише навіть справку.

> Китай — не кидала, як кейс з Європою і не психований Трумп

Ага... в твоєму світі кітай не використовує доступ до своїх ринків як політичний тиск, не блокує вибірково країни на митниці, не цензурує новини й не малює статистику на стінах. Це тільки трамп псіхований значить.

Але ж росія пішла цим шляхом, і може бути прикладом що буде, коли замість доллара, резервною валютою стане стабільний юань

www.reuters.com/...​l-bank-action-2024-09-05

Тобто щоб використовувати юань в розрахунках, рашка має мати досить цих юанєй, щоб підтримувати операції, і значить треба отримувати ліквідність в юанях — через достатній експорт в китай або беручи в борг у китайців, як колись отримувала долари від заходу. Але ж кітай експортноорієнтований, тобто йдеться про борг.

Так от що по твоєму безпечніше з точки зору всяких бармалєїв-ренегатів і втікачів від долара — бути должним федеральній резервній системі сша, чи бути должним центральному банку кнр?

Це ще за умови що сша мовчки й лагідно спостерігатимуть, а не введуть якісь обмеження на операцї з тими китайськими фінансовими інституціямм.

Короч, як я вже сказав, «тікати від долара» й «тікати від долара в стабільнішу систему» — різні твердження

золото це не валюта. По друге країна що введе золото як валюту одразу відчує чому золото перестало бути валютою. По третє, на всю світову економіку золота не вистачить

Ну тоді, якщо не криптосингулярність — то розпад економіки на фрагменти де роль резервної валюти відійде до деривативів, а-ля валюта WeChat, або «посмішки» в телеграм чи вконтакті може якась і в нас якась єГривня з’явиться. Просто зникне така річ як резервна валюта по причині оскудіння ВМФ США який і забезпечує цінність долару, а точніше поняття резервної валюти не зникне а розпадеться на дві з половиною половинки:

• Маврики які будуть платити за роботу на державу і змушувати брати в будь-яких легальних установах будь-якої третини цивілізації (доларова, рупльова, юаньова)
  • Метали для розрахунків по місцевості, як зараз в Ірані із золотом що ріжеться буквально на крихти.
  • Криптосингулярність для розрахування з жителями інших цивілізацій, деякі маленькі держави вже мають досвід хоч якоїсь стабільності коли туземна валюта зазнавала гіперінфляції.
Щодо юаня, то як я вже написав — флаг в руки, панда тобі випише навіть справку.

І ніхто не сказав що долар резервною валютою бути уже перестав. От еуро тепер точно сміттєвий актив, а долар поки що має сенс для володіння. Якщо що то юанів у мене немає, справку по ідеї має виписати Satoshi Nakamoto.

кітай не використовує доступ до своїх ринків як політичний тиск

Те що кетайці обмежують доступ України до дронів та інших військових технологій — для мене не новина. Сарказм — це не круто, тримаю в курсі.

Яснапанятна, мєньше чітайтє савєцкіх газєт

Перед тим як запасатися юанями, раджу цей ріаліті-чек, для розуміння де приблизно знаходяться «сміттєвий» євро, «псіханутий ненадьожний» долар і «надьожний» юань.

IMF COFER — Global FX Reserves by Currency, Q3 2025 ($13.0T total)

Currency Share Value (USD)
🇺🇸 US Dollar 56.92% $7.40T
🇪🇺 Euro 20.33% $2.64T
🇯🇵 Japanese Yen ~5.8% ~$0.75T
🇬🇧 British Pound ~4.9% ~$0.64T
🇨🇦 Canadian Dollar ~2.5% ~$0.33T
🇦🇺 Australian Dollar ~2.2% ~$0.29T
🇨🇳 Chinese Renminbi 1.93% ~$0.25T
🇨🇭 Swiss Franc ~0.9% ~$0.12T
Other ~4.5% ~$0.59T

Source: IMF Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER), Dec 19 2025 release. USD/EUR/CNY shares are exact; others estimated from residual.

Порахувати «загнівающій запад» проти «глобального юга усіх сколєновстанів» можеш сам

аби юань став глобальною резервною валютою, потрібно як мінімум пропустити наприклад євросоюз, японію, великобританію і купу країн поменше. Довго чекатимеш

Так то ж минуле, а я вам за майбутнє говорю. Велич Еуропки трималася на трьох китах:

• Дешеві вуглеводні з Рашки
  • Китайський ринок де європейські товари вважалися за преміум
  • Американська військова парасолька
Зараз у Європи немає нічого з цього. Катастрофа у будь який момент.
«псіханутий ненадьожний» долар

У вас галюни? То Трумп такий, а не долар. Долар це друга похідна від поведінки Дональда.

«надьожний» юань.

У вас галюни? То будо твердження не про китайську валюту, а про Китай як регіонального партнера. Юань, відповідно, друга похідна від дій Віні-Пуха.

«сміттєвий» євро, «псіханутий ненадьожний» долар

Блок російських 300Т в Бельгії як прокоментуєте? Які поради Кетаю з його 3000Т в одних тільки Еуропейських активах?

я втомився переливати з пустого в порожнє

> Які поради Кетаю з його 3000Т

домовитись з лукашенком і використовувати криптокартоплю і криптосмайлікі замість доларів і євро.

я втомився переливати з пустого в порожнє

У справах їхніх пізнаєте їх. (а не у словах)

від вас це звучить особливо переконливо )

що там на рахунок Амеро? коли брікси введуть золотоконвертований дерев"яний ?

Навіть якщо це правда, буде як із попередженням Байдена про напад РФ
Всі до останнього будуть «триматися»
Хоча, США уже досить давно не були в кризі. Пора б уже

Було вже дві хвилі AI winter. Остання в 90-х. В результаті взлетіло ООП і, відповідно, плюси та жаба.

Це тоя самий Талеб, який прогонзував, що:
* ми всі помремо від короновірусу
* криза 2008 року призведе до гіперінфляції і колапсу уряду США
* євро сколапсує у 2012 і країни повернуться до своїх національних валют
* спершу молився на біткоїн, а потім з нього насміхався

Так, давайте обговоримо ще один апокаліптичний прогноз цього ґріфтера і псевдоінтелектула.

А можна почитати коли він таке передбачав?

Талеб крутий математик, я думав взяти за вечір прочитати «статистичні наслідки довгих хвостів». Та де там! Формули такі люті що я такого іншого економіста якось і не знаю. Зазвичай книга на економічну тему це «не мішки ворочати», але не книга Талеба.

Не треба наклепів, краще почитайте першоджерело.

З яких пір він математик? Я читав пару книг — математикою там і не пахне. Він філософ.

Він в першу чергу трейдер, зробив і продовжує робити бабло на трейдингу/економіці. Філософія — це просто верхівка айсбергу, спрощення для нубів.

arxiv.org/abs/2001.10488

Statistical Consequences of Fat Tails: Real World Preasymptotics, Epistemology, and Applications

Якщо це не математика, то я не знаю, що тоді назвати математикою

Я десь на 100-й сторінці застряг — це при тому, що ТІМС в мене був профільним предметом. Шикарна книжка.

Я перестав писати свого торгового бота коли подивився що написано в тій книзі. Причина — в моєму алгоритмі багато інтегралів які визначені до плюс нескінченності, наприклад, нормальний розподіл — а я, з метою оптимізації, вирішив замінити нескінченності на якесь велике число. Обхідного рішення поки що не знайшов.

Він саме так казав? Наведіть приклади будь ласка. Раніше, коли слідкував за ним у Твіттері, точно пам’ятаю, що про ковід він говорив, що на початку не було ясно про рівень небезпеки від вірусу, тому і логічно було робити максимум пересторог.
Як до речі в Ізраїлі до його думок про регіон ставляться?

Підсумок по твоїх тезах

COVID «ми всі помремо»: не підтвердив (є радше precautionary/ruin риторика, не буквальна теза).

2008 → гіперінфляція: частково підтвердив (він говорив про ризик/страх гіперінфляції).

2008 → колапс уряду США: не підтвердив як коректний зафіксований прогноз.

Євро «сколапсує у 2012»: не підтвердив; підтверджується лише «розпад можливий і не страшний».

Bitcoin: «спершу позитив, потім висміювання»: підтверджено.

«Нещодавнє падіння індексу S&P 500 приблизно на 1% є лише першим тривожним дзвіночком»

Це ви від себе написали чи пан експерт таке сказав?

Ну камон, цей індекс ледь не кожного другого дня до +1.5% чи −1.5% робить, і означає таке коливання що? Правильно — нічого

Тобто, світова економіка входить в прогнозований і передбачений ще пару років тому кризис і компанії, що витрачають зараз на ШІ великі бюджети, роблять помилку.
Але все в житті циклічно,тому, просто ШІ не пощастить зараз. Не в той час, як то кажуть.

Якщо криза була прогнозована і передбачена, то це не криза, а очікуваний стан і на ринок він ніяк не вплине бо він вже закладений у вартість (priced in).

Він щось почав за ШІ (в якому, думаю, не є експертом), продовжив за монетарну політику і завершив нафтовим шоком... може десь і справдиться ризик, а може і ні. Давати прогнози на майбутнє без конкретних часових обмеження — це класна штука, бо колись десь щось точно станеться і тоді можна виходити з «я ж казав і попереджав»

Все до кучі — «...IT-сфера, золото, нафта....» і на фінал «...Кінець епохи всемогутнього долара....» — далі можна не читати ))))

складнощі мащинного перєкладу

а є ризик, що внаслідок потепління острів манхеттен потоне ? «заклопотаний смайлик»

Достеменно зрозуміло тільки те, що поки що нічого не зрозуміло. Тобто, яким буде ринок через пʼять років, не зна ніхто (питання «ким ви бачите себе через пʼять років» зараз має викликати хіба що нервовий сміх). Проте деякі речі здаються більш-менш зрозумілими.

Ті бізнеси, які використовували ПЗ та/або хмарну інфраструктуру як частину себе (а таких — абсолютна більшість), будуть так робити і надалі. Тобто, комусь треба буде все це добро підтримувати в робочому стані і розвивати. Звісно, велику частину роботи візьмуть на себе ШІ-агенти, які з кожним місяцем стають все більш і більш «розумними». Але їхній розум дуже схожий на розум маленької дитини. Можуть неймовірно швидко робити геть вражаючі речі, проте якщо йдеться про стратегію чи якісь довготривалі розрахунки — все геть погано, принаймні поки що. Воно, як мала дитина, кожне завдання виконує у найпростіший спосіб, не думаючи, що буде далі. Тому часто потрапляє у пастку простих рішень.

Тобто, щоб розвивати та підтримувати великі системи, люди все одно будуть потрібні, принаймні ще деякий час. Просто щоб слідкувати за цим «дитячим садочком», час від часу переконуватися, що воно не зʼїхало з глузду, і визначати довгострокові стратегії та узгоджувати все це з бізнесом. Тобто, для мене зараз це виглядає так, що у професії Software Developer акцент дещо зміщується на дві речі.

1. Краще розуміння бізнесу (що логічно, бо технічні деталі агенти все одно «памʼятають» краще за людину, тупо через потужність заліза).
2. Глибоке розуміння (або відчуття) принципів роботи ШІ-агентів (включаючи всі їхні вади і потенційну небезпеку) і вміння ними ефективно керувати.

Знання подробиць і реалізації тих чи інших мов, фреймворків, бібліотек і навіть стандартів чи протоколів стають глибоко другорядними. Бо перевершити ШІ в цій сфері вже зараз тупо неможливо, а він стає тільки кращим і дуже швидко.

Наскільки швидко чи гладко пройде ця трансформація, які трансформації відбудуться у інших галузях людської діяльності (зокрема у воєнній сфері) — можна тільки гадати. Як всі ці процеси вплинуть на економіку в цілому — питання на трілліон доларів. Це як передбачити погоду. На день — більш-менш можна, на тиждень — ну, таке, а більше ніж на тиждень — хіба що дуже загальні тенденції, і те геть неточно.

Чи є вірогідність, що стан світової економіки в найближчі кілька років суттєво погіршиться? Є і доволі суттєва. Чи є вірогідність, що через десять років у людства (принаймні його частини) будуть вже геть нові і набагато вищі стандарти життя? Теж не виключено. Що буде, зрада, чи перемога? ХЗ.

не забувайте про вірогідність ядерних ударів і глобальних війн :)

А епідемії? А біологічна зброя? А мистецтво пропаганди? Страшне!

Яка ймовірність використання ЯЗ на Близькому Сході?
«Іран після ударів Ізраїлю та США у 2025 році посилив збагачення урану до 90%, наближаючись до „ядерного прориву“ для стримування. Ймовірність, що Іран вирішить побудувати ядерну зброю, оцінюється в 40-50%, з шансом на зброю за 5-6 місяців — 34-42%.»
«Іран накопичив близько 440,9 кг урану, збагаченого до 60% (достатньо для 10 бомб при подальшому збагаченні до 90%). Загальний запас включає нижчі рівні: 182 кг на 60%, 840 кг на 20%, 2,595 кг на 5% (дані на кінець 2024, з тенденцією зростання).»

І що, в нього є тріада для пораження США?

Вони будуть діяти стандартно як Аль-Каїда, ІДІЛ. Можливо щось інше вигадають.
Значна частина Ірану гори, в яких дуже важко воювати армії США.
Якщо вдастся втягнути Йорданію та Єгипет у війну, а Сирія та Ірак вже в ній, то Ізраїль скинуть у море. За 10-20 років можуть пригадати все.

Шел 78ой год скидывания Израиля в море, самому не смешно?

читайте уважніше

використання ЯЗ на Близькому Сході

розмова ж про ШІ і ІТ сферу, але якщо ще про Ізраїль, то може трохи більше аутсорса із нього зараз зайде

Було кілька співбесід, до десяти з ІТ компаніями з ізраїльськими інвесторами, керівництвом. Таке собі.

Знання подробиць і реалізації тих чи інших мов, фреймворків, бібліотек і навіть стандартів чи протоколів стають глибоко другорядними.

На співбесідах все одно запитують про види індексів і навіть про внутрішню реалізацію індекса

после того, как курице отрубили голову, она еще несколько минут бегает по двору

якщо не випускати, то бігатиме

Я памʼятаю часи, коли питали майже виключно про SOLID. В мене ледь не виникла ідіосінкразія на це слово. Співбесіди — це окрема, важка та неприємна тема.

Знання подробиць і реалізації тих чи інших мов, фреймворків, бібліотек і навіть стандартів чи протоколів стають глибоко другорядними. Бо перевершити ШІ в цій сфері вже зараз тупо неможливо, а він стає тільки кращим і дуже швидко.

А як ефективно керувати без цього? Якщо ти не знаєш взагалі, як працює протокол, то деталі тобі не допоможуть. А щось розуміти як він працює, тобі треба знати бодай один.

Перший раз зустрічаю колегу, якому треба пояснювати різницю між розумінням принципів і знанням деталей. Чи може ви просто прочитали неуважно? Чи просто немає з ким і про що поговорити? :)

Для того щоб зрозуміти принципи, треба хоч раз зануритися в деталі. Я зрозумів пост, але після його прочитання може виникати хибна думка, що беталі вгашалі не варті уваги. Я на це акцентував увагу.

Я ніде не казав, що деталі взагалі не варті уваги. Я казав, що знання деталей стає геть другорядною навичкою. Оскільки конкурувати в цьому сенсі з ШІ в нас немає найменшого шансу. У ШІ тупо більше потужності. Проте, за людиною залишається вибір напрямку. Тому важливішими стають розуміння бізнесу і принципів роботи ШІ.

Пруфи того, що важливіше розуміння бізнесу і принципів роботи ШІ. Поки що з пруфів додатковий напів-фултайм в ОлександраП

Ви самі зрозуміли, що написали? Якщо зрозуміли, поясніть, будь ласка, українською мовою. Бо я ніц не второпав.

евклідова геометрія базується на трьох аксіомах, і двох способів доведення індукції та заперечення супротивного, але мало хто отримув на екзаменах відмінно, хоча принципи знали не тільки лиш всі, мало хто міг довести теорему

«Знание некоторых принципов легко возмещает незнание некоторых фактов» © Клод Гельвеций. его звали Клод, иронично, правда? :)

Підписатись на коментарі