Перехід із Project Manager в Product Manager: 3 ключові кроки

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Останнім часом, я часто бачу один і той самий запит:

«Я проджект. Хочу в продакти. З чого почати?»

Гарна новина — це реально, і не тільки для проджектів!

Складна новина — це не просто зміна назви позиції.

Це зміна мислення.

Від «Коли буде готово?» до «Навіщо ми це робимо?»

Перехід із Project Manager у Product Manager — це не просто зміна назви в LinkedIn.
Це повна зміна оптики. Якщо проджект стежить за тим, щоб поїзд їхав за розкладом, то продакт вирішує, чи потрібно взагалі будувати цю залізницю.

Ось 3 кроки — з який треба почати, зараз:

Крок 1. Продуктове мислення: що це таке і як його «ввімкнути»?

Продуктове мислення — це здатність бачити за кожним рядком коду чи кнопкою бізнес-результат та вирішення болю користувача. Завжди задавати собі питання: «це зробити, щоб шо?»

Як почати думати як продакт:

1. Припини думати фічами, почни — проблемами. Коли приходить запит «нам потрібен фільтр у пошуку», продакт питає: «Чому користувач не може знайти товар зараз?». Можливо, пошук видає нерелевантні результати, і фільтр лише ускладнить інтерфейс.
  2. Шукай Value (Цінність). Кожна задача має відповідати на питання: «Як це допоможе бізнесу заробити гроші або користувачу зекономити час/зусилля?».
  3. Сумнівайся у всьому. Проджект бере Scope у роботу. Продакт піддає Scope сумніву (Backlog Grooming).

Вправа для тренування:
1) Візьми будь-який додаток, яким користуєшся щодня (Bolt, Monobank, Instagram). Спробуй вгадати: яку метрику вони хотіли підняти останнім оновленням? Навіщо вони змінили положення цієї кнопки?
2) Візьми будь-який додаток або веб сайт, та спробуй переформолювати фічу на яку проблему закриває

Ось тобі 5 реальних прикладів того, як переформулювати запит із «фічі» на «проблему»:

1. Запит: «Нам потрібна темна тема для додатку»

• Мислення Проджекта: Треба оцінити дизайн, домовитися з розробниками про токени кольорів і вставити це в наступний спринт.
  • Мислення Продакта: Чому користувачі про це просять? Виявляється, наш додаток часто використовують водії вночі, і білий екран їх сліпить.
  • Рішення-інсайт: Можливо, нам не потрібна повна темна тема (яка дорого коштує в розробці), а достатньо зробити автоматичне зниження яскравості або контрастнішу нічну карту.

2. Запит: «Додайте кнопку „Поділитися у Facebook“ на кожну сторінку»

• Мислення Проджекта: Скільки часу займе інтеграція API Facebook? Ок, робимо.
  • Мислення Продакта: Яку метрику ми хочемо підняти? Viral Coefficient (віральність). Чи справді люди хочуть ділитися описом праски у Facebook?
  • Рішення-інсайт: Користувачі хочуть не «ділитися у соцмережах», а скинути посилання другу в Viber/Telegram, щоб порадитися. Тож замість іконок соцмереж краще зробити зручну кнопку «Скопіювати посилання» або «Надіслати в месенджер».

3. Запит: «Давайте зробимо систему бонусів та кешбеку»

• Мислення Проджекта: Треба розробити логіку нарахування балів, кабінет лояльності та інтеграцію з фінвідділом.
  • Мислення Продакта: Яка проблема? Низький Retention (люди купують один раз і не повертаються). Чи врятує кешбек у 1%, якщо у нас поганий сервіс?
  • Рішення-інсайт: Якщо люди йдуть через довгу доставку, то бонусні бали їх не повернуть. Проблему Retention треба вирішувати логістикою, а не «фічею» лояльності.

4. Запит: «Користувачі хочуть PDF-звіти в адмінці»

• Мислення Проджекта: Вибираємо бібліотеку для генерації PDF, малюємо темплейт звіту, тестуємо вивантаження.
  • Мислення Продакта: Що вони роблять із цим PDF далі? Виявляється, вони копіюють дані з PDF у таблицю Excel, щоб порахувати суму.
  • Рішення-інсайт: Їм не потрібен PDF. Їм потрібен експорт у CSV або взагалі одна додаткова колонка «Разом» в інтерфейсі, яка позбавить їх необхідності щось вивантажувати.

5. Запит: «Нам треба прискорити реєстрацію, зробимо вхід через Apple ID/Google»

• Мислення Проджекта: Ставимо задачу на бекенд і фронтенд для налаштування OAuth.
  • Мислення Продакта: Де саме люди відпадають? Ми бачимо в аналітиці, що 40% юзерів йдуть з екрана, де треба підтверджувати email.
  • Рішення-інсайт: Проблема не в складності введення логіна, а в тому, що лист із підтвердженням йде 5 хвилин або потрапляє в спам. Можливо, простіше прибрати обов’язкове підтвердження пошти на першому кроці, ніж впроваджувати нові методи входу.

Як почати це практикувати?

Кожного разу, коли до тебе приходять із «геніальною ідеєю», використовуй техніку «5 Чому» або просто запитуй:

«Якби ми НЕ могли реалізувати цю фічу, як інакше ми могли б допомогти користувачу розв’язати його проблему?»

Бонус від мене — це порада курси та книги, які тобі допоможуть:

Курси:
1. Створення та розвиток ІТ-продуктів від Дія Освіта

2.Product Management Basics by Pendo

3. Курс для прокачки UI/UX (Продуктові метрики та як впливати на них дизайном) від Projector — Creative & Tech Online Institute

Книги:
1. Запитай маму: Як спілкуватися з клієнтами і підтвердити правоту своєї бізнес-ідеї, якщо усі навкруги брешуть? — про те, як правильно спілкуватися з користувачами, щоб реально зрозуміти їхні проблеми.

2. The Lean Startup. Як постійні інновації створюють радикально успішний бізнес" — класика про гіпотези, MVP і швидке тестування ідей. Засновує основи сучасного продуктової роботи.

3. «Полювання на увагу. Як насправді побудувати бренд і збільшити продажі в новому світі соцмереж»
сучасний практичний гайд про брендинг, маркетинг у соцмережах і «економіку уваги». Він пояснює, що увага — це головна валюта в цифровому світі, як перетворювати лайки й перегляди на реальні продажі, ефективну комунікацію з аудиторією та сильну цифрову присутність бренду

4. «На гачку» (Hooked), Нір Еяль — про те, як створювати продукти, що формують звички.

5. «Inspired», Марті Каган — «біблія» продакт-менеджменту. Вона пояснює, як працюють найкращі технологічні компанії світу.

Крок 2. Продуктові метрики: як не потонути в цифрах

Метрики — це мова, якою розмовляє продукт. Ти маєш не просто знати назви, а розуміти зв’язок між ними.

Як прокачати роботу з метриками: Поради новачку

Метрики — це не просто цифри в Excel, це «аналізи», які показують стан здоров’я вашого продукту. Щоб не потонути в них, почніть з цього:

1. Будуйте «Дерево метрик»

База, яку потрібно знати:

• Conversion Rate
  • Retention
  • LTV
  • CAC
  • ARPU
  • Unit economics
  • DAU / MAU

Але знати формули — замало. Продакт повинен розуміти (побудуй дерево метрик, яка метрика за що відповідає, як іі рахувати:

👉 які дії впливають на метрику

👉 який важіль зараз найсильніший

👉 де вузьке місце у воронці

Як вчитися правильно?

1. Візьми свій поточний продукт
  2. Побудуй воронку (від зайти на сайт до покупки)
  3. Знайди слабке місце
  4. Сформулюй 3 гіпотези
  5. Подумай, як це протестувати

Оце і є продуктова робота.

Думайте гіпотезами: Не «давайте зробимо редизайн», а «якщо ми зміним колір кнопки, Конверсія
Вже зараз думайте як продакт , яка метрика головна для....наприклад для Netflix це час перегляду відео, для Uber — кількість поїздок. Генеруйте ці гіпотези, та практикуйте!

Бонус від мене — це порада курси та книги, які тобі допоможуть:

Курси: Продуктові Метрики Андрій Мандрійка
Стаття: Delivery metrics vs Product metrics: не про ролі, а про те як рахувати?

Крок 3. Навчитися робити презентацію ідею, та говорити «Ні» (Пріоритезація)

Проджект намагається втиснути всі забаганки стейкголдерів у графік. Продакт має бути «фільтром», який відсікає 90% ідей, щоб залишити 10% найбільш прибуткових.

Що робити: Вивчіть фреймворки пріоритезації (RICE, ICE, Kano model). Ви повинні вміти аргументовано відмовити навіть CEO, спираючись на дані та стратегію продукту, а не на інтуїцію.

Бонусна порада: Станьте «Product-driven» на поточному місці

Не чекайте нової посади. Почніть ходити на інтерв’ю з користувачами разом із вашим теперішнім продактом, аналізуйте конкурентів у вільний час і пропонуйте рішення, засновані на аналітиці. Драйвіть!

Особистий досвід: Як я зробила внутрішній перехід

«На своїй першій роботі я обіймала позицію Project Manager. Моїм завданням було стежити за дедлайнами, але я хотіла впливати на те, що ми створюємо.

Що я зробила:

1. Опанувала Figma: Замість того, щоб описувати зміни текстом, я почала приносити на зустрічі готові клікабельні прототипи. Це скоротило час на обговорення вдвічі.
  2. Вивчила „нутрощі“: Самостійно розібралася в аналітиці (Mixpanel), вивчила наші показники Retention та Conversion і проаналізувала топ-3 конкурентів.
  3. Вийшла з ініціативою: На спільних зборах я не просто звітувала про статус задач, а запропонувала гіпотезу: „Дані показують, що ми втрачаємо 30% юзерів на етапі онбордингу. Ось прототип спрощеної форми, який може це виправити“.

Результат: Мене помітили CPO та керівництво. Моя роль трансформувалася: я перестала просто „менеджити процеси“ і стала людиною, яка відповідає за продуктові рішення. Так відбувся мій офіційний перехід у Product Management».

Як це «продати» в резюме:

• Трансформація ролі: Ініціювала перехід від суто процесного менеджменту до прийняття продуктових рішень через глибокий аналіз метрик та конкурентів.
  • Прототипування: Самостійно розробила прототипи ключових оновлень у Figma, що пришвидшило цикл розробки від ідеї до макета на 40%.
  • Data-driven підхід: На основі аналізу воронок продажів запропонувала 3 гіпотези щодо покращення конверсії, одна з яких після тестування принесла +10% до цільової метрики.Вірю в Вас!
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі