Як у мене з’явився мінус −17 213 грн у PrivatBank. І чому це може статися з кожним :(
Нарешті дійшли руки написати про ситуацію з ПриватБанком, коли на моєму рахунку з’явився мінус майже 17 тисяч гривень, і до останнього мені пояснювали, що це норма, поки я сам не провів детальний аналіз і не знайшов, у чому проблема.
Це був звичайний літній ранок. Перевіривши рахунок, я побачив на ньому близько 200 грн. Увечері, зайшовши в магазин і знову відкривши застосунок, я побачив баланс —17 768,78 грн. Для мене це був шок.
Я одразу звернувся до технічної підтримки, припускаючи, що це технічна помилка. У відповідь мені пояснили, що мінус виник після транзакції за попередні дні, коли сума операцій перевищила баланс. Але кредитний ліміт у мене був встановлений 0 грн.
Підтримка надала виписки, де вже фігурували від’ємні суми, яких раніше не було. Частина цих значень відображалась заднім числом. Мені пояснювали це овердрафтом і тим, що навіть без встановленого кредитного ліміту банк може провести списання при нестачі коштів.
Наступного дня я звернувся до відділення. Розраховував отримати чітке роз’яснення, але фактично мені повторили ту саму позицію — що заборгованість потрібно погасити.
Після цього я вирішив розібратися самостійно.
Я створив для себе окрему таблицю, виписав усі картки, дати, відповіді підтримки та всі підозрілі транзакції. Почав звіряти періоди та баланси.
У процесі аналізу я побачив дивну річ: за історичними даними виходило, що рахунок протягом тривалого часу перебував у мінусі. При цьому я не користувався кредитом.
Мені вдалося вивантажити статистику з моменту відкриття рахунку, з 08.09.2023 року.
І саме там виявився root-cause
У день відкриття рахунку баланс раптово відобразився як від’ємний. Тобто рахунок фактично стартував із мінуса, хоча при відкритті він має бути нульовим. Далі всі наступні періоди просто «підтягували» цей показник, і він тягнувся з 2023 по 2025 рік.
Я направив письмове звернення до головного офісу з проханням надати технічне пояснення. У відповідь отримав телефонний дзвінок без конкретного роз’яснення технічної причини виникнення боргу.
Після декількох повторних звернень ситуація почала змінюватися: мінус поступово зменшувався, а згодом майже повністю зник. При цьому жодного письмового технічного пояснення або офіційного аналізу причин я не отримав.
Фактично баланс був скоригований, але без чіткого пояснення того, що саме сталося.
Я вирішив поділитися цією історією не через суму. 17 тисяч це помітно, але якби це були
Головний висновок для мене завжди перевіряти виписки, зберігати історію операцій і не зупинятися, якщо впевнені, що помилки з вашого боку не було.
Можливо, це окремий технічний збій. Але прозорість фінансових даних і можливість отримати чітке пояснення критично важливо для довіри до банківської системи.
Питання, які залишаються відкритими
- Чи можливий технічний овердрафт при нульовому ліміті?
- Чому рахунок міг мати від’ємний стартовий баланс?
- Чому після письмового звернення ситуація «самостійно» виправилась без пояснень?
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівДля мене було маленьким відкриттям яка забагована та переускладнена банківська система переводів в EU в порівнянні з нашою.
Декілька способів зробити перевод по IBAN, окремі способи якщо з картки на картку одного і того самого банку (Я звідки знаю який там банк у отримувача, він мені тіки ІВАН дав), окремі якщо не евро — евро. Про інтерфейс онлайн банкінгу в стилі 90х web 1.0 нічого не кажу — головне працює і добре.
І ось окрема цікава тема це — а скільки у мене на рахунку зараз грошей?🙂
«Звичайна сумма, бронірована сумма, сальдо, разрешенний овердрафт, іспользованний овердрафт» це тільки базові поняття на панелі "рахунок«🙂
З годом трохи розібрався, та й в цілому там не супер все складно але є але, в наших банках це все «под капотом»
Ти поклав грощі на рахунок, рівно на стіки він і виріс. Ти купив каву за Х грн, на Х грн він зменьшився. Ця вся «магія» працює досить добре, але як тут бачимо, інколи і вона багує.
Що буде коли АІ почне це все робити засість людей важко уявити (а це точно колись таки й буде)
В Америці те ж саме.
Чорт його знає, де ви такі банки берете. Іспанія — BBVA, Caixa — польот нормальний, інтерфейс влаштовує, миттєві перекази працюють.
Переїзжаю в Іспанію :D
Ну є такі виключення коли дійсно все гарно, той же Revolut кажуть працює ± як моно
Але в цілому це не те щоб прям проблеми я описував, так просто дивні архаїчні штуки
Та нема тут ніяких питань.
Звісно може. 0 ліміт — це для вас, для банка ніяких лімітв нема.
Не вірно порахували.
Тому що перерахували.
У привата є (був?) окремий підрозділ, який займався виправленням «розбалансу» по картках — коли баланс не відповідав реальним списанням. Так стається тому, що банк намагається відображати виписки real-time, коли насправді затримка може становити дні та тижні (тому що інші банки / платіжні системи так працюють).
Вважаєте, що мали подзовинити та вибачитися? Оформлюйте преміальну картку — подзвонять та вибачаться.
Не може. Таке стається тільки с з тими, хто роками не слідкує за своїми коштами. У вас більше 2х років були не правильні виписки по кардці, але вас не сильно хвилювало.
Дякую за ваш коментар!
— Що ви маєте на увазі під цим? Ви відкриваєте рахунок (підписуєте договір із банком), і у вас не може бути, наскільки я знаю, одразу від’ємний залишок. Тим паче він не може якимось чином стати від’ємним аж у 2023 році, коли зранку з ним все було добре і весь цей час.
— Ми не говоримо про затримки у виписках. Ми зараз говоримо про те, що суму було нараховано в момент відкриття рахунку. Наскільки я розумію, ви маєте на увазі звичайні транзакції та можливі затримки в їх обробці.
— До чого це? Чому ви вважаєте, що рівень картки має якесь відношення до клієнта? Відношення до всіх клієнтів має бути однаковим. І якщо вже сталася помилка, то не потрібно розповідати клієнту про овердрафт або намагатися відвести розмову в інший бік. Усе має бути прозоро: якщо така ситуація виникла, то на запит клієнта потрібно називати реальну технічну причину, а не робити вигляд, що клієнт і так нічого не зрозуміє.
— Ви, напевно, не досить уважно читали статтю. Чому Ви вважаєте, я що не слідкують за своїми коштами?
— Виписки у мене були правильні, доки в один день заднім числом не з’явилася сума, яка скоригувала всі попередні виписки.
[deleted]
але бажаю вам більше не потрапляти у такі ситуації.
Колись таке було, але не з таким великим мінусом. Там щось −5 грн. Здається я перед тим щось купив за якусь валюту в інтернеті. Але це було років 15 тому. З тих пір я просто не заганяв баланс так низько щоб помітити.
Сама наявність такої критичної проблеми вже ставить під сумнів, чи справді з рахунком «все ок».
Бо, наприклад, якщо знімати по кілька тисяч, чи вдасться це помітити? Я дуже сумніваюсь.
Років10–15 тому мій друг записував усі транзакції на папері. Можна було б сказати, що він просто «фінансово грамотна» людина, але справа була дещо в іншому. На той момент ми навіть не замислювалися про це, та, мабуть, і не знали — були досить юними. Мета полягала в контролі банківського рахунку. Його мама тоді була чи то заступником керівника відділення ПриватБанку, чи то керівником відділення, вже точно не пам’ятаю, але це не принципово. З її слів, випадків, коли у людей «зникали» кошти, було доволі багато.
Щодо сьогодення, на початку цього місяця я й сам зіткнувся з їхніми «магічними розрахунками». Історія така: у кожного з нас є ліміт на перекази по Україні, у когось 50 тис. грн, у когось 100 тис., а хтось має 150 тис. Припустимо, у мене був ліміт 50 тис. грн. Я створюю два платежі за IBAN (на різні рахунки), кожен по 20 тис. грн, додаю їх у кошик і сплачую. Один проходить успішно, інший — ні. Думаю, не проблема, проведу ще раз. Але при спробі повторно створити платіж отримую помилку — щось на кшталт «не вдалося створити платіж». Помилка взагалі незрозуміла.30–40 хвилин. Тобто після того, як платіж не пройшов, я так розумію, система все одно завершила його обробку й наприкінці списала ліміт незалежно від того, чи був він успішним. Оскільки платіж зафейлився одразу, але його процесинг, ймовірно, ще тривав певний час, ліміт списали не відразу, а трохи пізніше.
Телефоную в підтримку. Ми перевіряємо ліміт — він є, усе добре, але платіж не проходить. Я надаю номер рахунку, скріншот помилки, створюємо технічну заявку й очікую на вирішення. Паралельно перевіряю ліміт — він показує 30 тис. грн, тобто начебто все нормально. Була думка, що проблема в номері рахунку, але мені надіслали PDF-виписку, я копіював номер звідти й навіть переписував вручну, платіж усе одно не створювався.
Після створення заявки бажання все ж таки надіслати платіж мене не покидало, і я пробував різними способами — безрезультатно. Важливо уточнити, що я намагався створити платіж на ті ж 20 тис. грн. І лише коли спробував створити платіж на одну гривню — він створився. Після цього я знову перевірив ліміт — і він був уже не 30 тис., а 10 тис. грн.
Для розуміння часових рамок: усе це відбувалося протягом
Я знову телефоную в банк і пояснюю ситуацію. Це було 4 або 5 числа, а карткою, з якої я переказував кошти, я не користуюся, тому там були лише зарахування та ці два платежі. Вони бачать, що ліміт «просів», суми не сходяться, і ми створюємо ще одну заявку — на «виправлення» ліміту. У результаті наступного дня мені його повернули.
І все було б нічого, але якщо терміново потрібно переказати кошти, а банк допускає такий баг у системі — це може статися в найбільш невдалий момент. Власне, як і сталося у мене.
Тож якщо хтось зіткнеться з подібною ситуацією — знайте, що така проблема існує. Чи знають вони про неї — це вже інше питання. Принаймні я детально описав усі кроки для відтворення, тож мали б знати. А от чи виправили це, хто зна. Перевіряти якось не хочеться.
Дякую, що поділились своєю історією і вказали ще на один баг в логіці банку.
Лячно від того, що таке взагалі є і це не виправляють.
1/ Можливий. Кредитний ліміт і овердрафт це різні сутності. Наприклад при валютній операції, змінився курс на день розрахунку з платіжною системою/банком-продавця і ваш банк має віддати різницю. Ця різниця іде вам в мінус. В договорі рахунку на 100500 сторінок дрібним хитрим шрифтом все розписано 🙂
2/ Якщо не брати якийсь глюк, то легко через плату за відкриття/обслуговування рахунку. Вона тупо могла знятися за рахунок овердрафту.
3/ Скоріш за все помилка банка, яку підтвердили в бек-офісі, і там же з погодження виправили. Може більш складна ситуація була, але точно за вини банку. Навіщо ім з вами контактувати якщо виправили.
Ну і 4/ Тікайте з цього недобанку. Нещастя є ще нормальні
Та подібне у всіх було, просто суми невеликі і тому більшість просто не бачило проблеми.
однозначно — можливий, бо кредитний ліміт взагалі не має до нього ніякого відношення, на то він і технічний,
все інше — дійсно досить дивне, судячи з опису
Шановному панові авторові статті, з наявними матеріалами, слід обов’язково звернутись до профільного підрозділу Національного банку України. Щоб принаймні ускладнити появу подібних випадків в майбутньому.
Офіційних відповідей не було, бо наведених фактів достатньо для порушення карної справи.
Звертатись до поліції, мабуть, — марна справа, бо поліцейські кажуть, що їм дозвіл на перевірку банка треба хіба що в ЦРУ отримувати.
Дякую Вам Віталій за пропозицію. Можливо так і зроблю. Я впершу чергу вирішив подилить цим з суспільством, тому що відчуваю, що хтось міг ще зіштовхнутись з такою проблемою.
Непокаране зло повертається примноженим.
чогось згадав анєгдот:
мінус на мінус дає плюс
чи то тільки мене дратує реклама у стилі «у нас знижки мінус 50%»?
Преведбанк славится своим отношением к клиентам. Можно почитать отзывы — полно случаев, когда люди погашали кредит, но на счету каким-то магическим образом получалась 1 копейка задолженности, которая через пару месяцев превращалась в огромные суммы (штраф за непогашение вовремя — % от изначальной суммы), которые банк предъявлял «должникам»
Ха, а я как раз про корректное округление статьи пишу:)
Видимо, где-то не то применили, и быстро выловить им нереально...
Це показовий рівень — нишком виправили свої косяки і зробили вигляд що нічого не було.
Дякую, що розповіли.
Мав схожу ситуацію, але в моєму випадку на рахунку з’явилися додаткові гроші — 6200 гривень.
У підтримку я написав 15 травня 2024 року й сам знайшов «розбаланс» у виписках. «Розбаланс» з’явився при відправці грошей з валютного ФОП-рахунку на особистий гривневий. 30 березня на гривневому ФОП-рахунку з’явилися додаткові 4700 гривень, а 15 квітня — ще 1500.
Виправили 11 червня 2024 року.
Коли це їхні гроші — реагують.
Ще раз дякую, що висвітлили цю історію.
Дякую, що поділились своєю історією.
Вибачте, маю уточнити: у моєму випадку «розбаланс» був у Монобанк.