Як у мене з’явився мінус −17 213 грн у PrivatBank. І чому це може статися з кожним :(

Нарешті дійшли руки написати про ситуацію з ПриватБанком, коли на моєму рахунку з’явився мінус майже 17 тисяч гривень, і до останнього мені пояснювали, що це норма, поки я сам не провів детальний аналіз і не знайшов, у чому проблема.

Це був звичайний літній ранок. Перевіривши рахунок, я побачив на ньому близько 200 грн. Увечері, зайшовши в магазин і знову відкривши застосунок, я побачив баланс —17 768,78 грн. Для мене це був шок.

Я одразу звернувся до технічної підтримки, припускаючи, що це технічна помилка. У відповідь мені пояснили, що мінус виник після транзакції за попередні дні, коли сума операцій перевищила баланс. Але кредитний ліміт у мене був встановлений 0 грн.

Підтримка надала виписки, де вже фігурували від’ємні суми, яких раніше не було. Частина цих значень відображалась заднім числом. Мені пояснювали це овердрафтом і тим, що навіть без встановленого кредитного ліміту банк може провести списання при нестачі коштів.

Наступного дня я звернувся до відділення. Розраховував отримати чітке роз’яснення, але фактично мені повторили ту саму позицію — що заборгованість потрібно погасити.

Після цього я вирішив розібратися самостійно.

Я створив для себе окрему таблицю, виписав усі картки, дати, відповіді підтримки та всі підозрілі транзакції. Почав звіряти періоди та баланси.

У процесі аналізу я побачив дивну річ: за історичними даними виходило, що рахунок протягом тривалого часу перебував у мінусі. При цьому я не користувався кредитом.

Мені вдалося вивантажити статистику з моменту відкриття рахунку, з 08.09.2023 року.

І саме там виявився root-cause

У день відкриття рахунку баланс раптово відобразився як від’ємний. Тобто рахунок фактично стартував із мінуса, хоча при відкритті він має бути нульовим. Далі всі наступні періоди просто «підтягували» цей показник, і він тягнувся з 2023 по 2025 рік.

Я направив письмове звернення до головного офісу з проханням надати технічне пояснення. У відповідь отримав телефонний дзвінок без конкретного роз’яснення технічної причини виникнення боргу.

Після декількох повторних звернень ситуація почала змінюватися: мінус поступово зменшувався, а згодом майже повністю зник. При цьому жодного письмового технічного пояснення або офіційного аналізу причин я не отримав.

Фактично баланс був скоригований, але без чіткого пояснення того, що саме сталося.

Я вирішив поділитися цією історією не через суму. 17 тисяч це помітно, але якби це були 2–5 тисяч гривень, багато хто міг би просто не звернути уваги або вирішити, що сам десь помилився.

Головний висновок для мене завжди перевіряти виписки, зберігати історію операцій і не зупинятися, якщо впевнені, що помилки з вашого боку не було.

Можливо, це окремий технічний збій. Але прозорість фінансових даних і можливість отримати чітке пояснення критично важливо для довіри до банківської системи.

Питання, які залишаються відкритими

1. Чи можливий технічний овердрафт при нульовому ліміті?
  2. Чому рахунок міг мати від’ємний стартовий баланс?
  3. Чому після письмового звернення ситуація «самостійно» виправилась без пояснень?
👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Для мене було маленьким відкриттям яка забагована та переускладнена банківська система переводів в EU в порівнянні з нашою.
Декілька способів зробити перевод по IBAN, окремі способи якщо з картки на картку одного і того самого банку (Я звідки знаю який там банк у отримувача, він мені тіки ІВАН дав), окремі якщо не евро — евро. Про інтерфейс онлайн банкінгу в стилі 90х web 1.0 нічого не кажу — головне працює і добре.
І ось окрема цікава тема це — а скільки у мене на рахунку зараз грошей?🙂
«Звичайна сумма, бронірована сумма, сальдо, разрешенний овердрафт, іспользованний овердрафт» це тільки базові поняття на панелі "рахунок«🙂
З годом трохи розібрався, та й в цілому там не супер все складно але є але, в наших банках це все «под капотом»
Ти поклав грощі на рахунок, рівно на стіки він і виріс. Ти купив каву за Х грн, на Х грн він зменьшився. Ця вся «магія» працює досить добре, але як тут бачимо, інколи і вона багує.
Що буде коли АІ почне це все робити засість людей важко уявити (а це точно колись таки й буде)

В Америці те ж саме.

Для мене було маленьким відкриттям яка забагована та переускладнена банківська система переводів в EU в порівнянні з нашою

Чорт його знає, де ви такі банки берете. Іспанія — BBVA, Caixa — польот нормальний, інтерфейс влаштовує, миттєві перекази працюють.

Переїзжаю в Іспанію :D
Ну є такі виключення коли дійсно все гарно, той же Revolut кажуть працює ± як моно
Але в цілому це не те щоб прям проблеми я описував, так просто дивні архаїчні штуки

Питання, які залишаються відкритими

Та нема тут ніяких питань.

Чи можливий технічний овердрафт при нульовому ліміті?

Звісно може. 0 ліміт — це для вас, для банка ніяких лімітв нема.

Чому рахунок міг мати від’ємний стартовий баланс?

Не вірно порахували.

Чому після письмового звернення ситуація «самостійно» виправилась без пояснень?

Тому що перерахували.
У привата є (був?) окремий підрозділ, який займався виправленням «розбалансу» по картках — коли баланс не відповідав реальним списанням. Так стається тому, що банк намагається відображати виписки real-time, коли насправді затримка може становити дні та тижні (тому що інші банки / платіжні системи так працюють).
Вважаєте, що мали подзовинити та вибачитися? Оформлюйте преміальну картку — подзвонять та вибачаться.

І чому це може статися з кожним

Не може. Таке стається тільки с з тими, хто роками не слідкує за своїми коштами. У вас більше 2х років були не правильні виписки по кардці, але вас не сильно хвилювало.

Дякую за ваш коментар!

Не вірно порахували.

— Що ви маєте на увазі під цим? Ви відкриваєте рахунок (підписуєте договір із банком), і у вас не може бути, наскільки я знаю, одразу від’ємний залишок. Тим паче він не може якимось чином стати від’ємним аж у 2023 році, коли зранку з ним все було добре і весь цей час.

затримка може становити дні та тижні (тому що інші банки / платіжні системи так працюють).

— Ми не говоримо про затримки у виписках. Ми зараз говоримо про те, що суму було нараховано в момент відкриття рахунку. Наскільки я розумію, ви маєте на увазі звичайні транзакції та можливі затримки в їх обробці.

Оформлюйте преміальну картку — подзвонять та вибачаться.

— До чого це? Чому ви вважаєте, що рівень картки має якесь відношення до клієнта? Відношення до всіх клієнтів має бути однаковим. І якщо вже сталася помилка, то не потрібно розповідати клієнту про овердрафт або намагатися відвести розмову в інший бік. Усе має бути прозоро: якщо така ситуація виникла, то на запит клієнта потрібно називати реальну технічну причину, а не робити вигляд, що клієнт і так нічого не зрозуміє.

Не може. Таке стається тільки с з тими, хто роками не слідкує за своїми коштами. У вас більше 2х років були не правильні виписки по кардці, але вас не сильно хвилювало.

— Ви, напевно, не досить уважно читали статтю. Чому Ви вважаєте, я що не слідкують за своїми коштами?

У вас більше 2х років були не правильні виписки по кардці, але вас не сильно хвилювало.

— Виписки у мене були правильні, доки в один день заднім числом не з’явилася сума, яка скоригувала всі попередні виписки.

[deleted]
але бажаю вам більше не потрапляти у такі ситуації.

Колись таке було, але не з таким великим мінусом. Там щось −5 грн. Здається я перед тим щось купив за якусь валюту в інтернеті. Але це було років 15 тому. З тих пір я просто не заганяв баланс так низько щоб помітити.

Сама наявність такої критичної проблеми вже ставить під сумнів, чи справді з рахунком «все ок».
Бо, наприклад, якщо знімати по кілька тисяч, чи вдасться це помітити? Я дуже сумніваюсь.

Років 10–15 тому мій друг записував усі транзакції на папері. Можна було б сказати, що він просто «фінансово грамотна» людина, але справа була дещо в іншому. На той момент ми навіть не замислювалися про це, та, мабуть, і не знали — були досить юними. Мета полягала в контролі банківського рахунку. Його мама тоді була чи то заступником керівника відділення ПриватБанку, чи то керівником відділення, вже точно не пам’ятаю, але це не принципово. З її слів, випадків, коли у людей «зникали» кошти, було доволі багато.

Щодо сьогодення, на початку цього місяця я й сам зіткнувся з їхніми «магічними розрахунками». Історія така: у кожного з нас є ліміт на перекази по Україні, у когось 50 тис. грн, у когось 100 тис., а хтось має 150 тис. Припустимо, у мене був ліміт 50 тис. грн. Я створюю два платежі за IBAN (на різні рахунки), кожен по 20 тис. грн, додаю їх у кошик і сплачую. Один проходить успішно, інший — ні. Думаю, не проблема, проведу ще раз. Але при спробі повторно створити платіж отримую помилку — щось на кшталт «не вдалося створити платіж». Помилка взагалі незрозуміла.
Телефоную в підтримку. Ми перевіряємо ліміт — він є, усе добре, але платіж не проходить. Я надаю номер рахунку, скріншот помилки, створюємо технічну заявку й очікую на вирішення. Паралельно перевіряю ліміт — він показує 30 тис. грн, тобто начебто все нормально. Була думка, що проблема в номері рахунку, але мені надіслали PDF-виписку, я копіював номер звідти й навіть переписував вручну, платіж усе одно не створювався.
Після створення заявки бажання все ж таки надіслати платіж мене не покидало, і я пробував різними способами — безрезультатно. Важливо уточнити, що я намагався створити платіж на ті ж 20 тис. грн. І лише коли спробував створити платіж на одну гривню — він створився. Після цього я знову перевірив ліміт — і він був уже не 30 тис., а 10 тис. грн.
Для розуміння часових рамок: усе це відбувалося протягом 30–40 хвилин. Тобто після того, як платіж не пройшов, я так розумію, система все одно завершила його обробку й наприкінці списала ліміт незалежно від того, чи був він успішним. Оскільки платіж зафейлився одразу, але його процесинг, ймовірно, ще тривав певний час, ліміт списали не відразу, а трохи пізніше.
Я знову телефоную в банк і пояснюю ситуацію. Це було 4 або 5 числа, а карткою, з якої я переказував кошти, я не користуюся, тому там були лише зарахування та ці два платежі. Вони бачать, що ліміт «просів», суми не сходяться, і ми створюємо ще одну заявку — на «виправлення» ліміту. У результаті наступного дня мені його повернули.
І все було б нічого, але якщо терміново потрібно переказати кошти, а банк допускає такий баг у системі — це може статися в найбільш невдалий момент. Власне, як і сталося у мене.
Тож якщо хтось зіткнеться з подібною ситуацією — знайте, що така проблема існує. Чи знають вони про неї — це вже інше питання. Принаймні я детально описав усі кроки для відтворення, тож мали б знати. А от чи виправили це, хто зна. Перевіряти якось не хочеться.

Дякую, що поділились своєю історією і вказали ще на один баг в логіці банку.
Лячно від того, що таке взагалі є і це не виправляють.

1/ Можливий. Кредитний ліміт і овердрафт це різні сутності. Наприклад при валютній операції, змінився курс на день розрахунку з платіжною системою/банком-продавця і ваш банк має віддати різницю. Ця різниця іде вам в мінус. В договорі рахунку на 100500 сторінок дрібним хитрим шрифтом все розписано 🙂
2/ Якщо не брати якийсь глюк, то легко через плату за відкриття/обслуговування рахунку. Вона тупо могла знятися за рахунок овердрафту.
3/ Скоріш за все помилка банка, яку підтвердили в бек-офісі, і там же з погодження виправили. Може більш складна ситуація була, але точно за вини банку. Навіщо ім з вами контактувати якщо виправили.

Ну і 4/ Тікайте з цього недобанку. Нещастя є ще нормальні

Та подібне у всіх було, просто суми невеликі і тому більшість просто не бачило проблеми.

Чи можливий технічний овердрафт при нульовому ліміті?

однозначно — можливий, бо кредитний ліміт взагалі не має до нього ніякого відношення, на то він і технічний,
все інше — дійсно досить дивне, судячи з опису

Шановному панові авторові статті, з наявними матеріалами, слід обов’язково звернутись до профільного підрозділу Національного банку України. Щоб принаймні ускладнити появу подібних випадків в майбутньому.

Офіційних відповідей не було, бо наведених фактів достатньо для порушення карної справи.

Звертатись до поліції, мабуть, — марна справа, бо поліцейські кажуть, що їм дозвіл на перевірку банка треба хіба що в ЦРУ отримувати.

Дякую Вам Віталій за пропозицію. Можливо так і зроблю. Я впершу чергу вирішив подилить цим з суспільством, тому що відчуваю, що хтось міг ще зіштовхнутись з такою проблемою.

Непокаране зло повертається примноженим.

чогось згадав анєгдот:

В pестоpане:
— Официант, счет!
— Пожалуйста, ваш счет!
— Так! Что это такое?
— Где?
— Смотри сюда! Написано в конце: «Чашка кофе — 11, Получилось — 60, итого — 200». Что значит — «получилось»?
— Ну... Значит, на этот раз не получилось...
мінус —17 213

мінус на мінус дає плюс
чи то тільки мене дратує реклама у стилі «у нас знижки мінус 50%»?

Преведбанк славится своим отношением к клиентам. Можно почитать отзывы — полно случаев, когда люди погашали кредит, но на счету каким-то магическим образом получалась 1 копейка задолженности, которая через пару месяцев превращалась в огромные суммы (штраф за непогашение вовремя — % от изначальной суммы), которые банк предъявлял «должникам»

но на счету каким-то магическим образом получалась 1 копейка задолженности

Ха, а я как раз про корректное округление статьи пишу:)
Видимо, где-то не то применили, и быстро выловить им нереально...

Це показовий рівень — нишком виправили свої косяки і зробили вигляд що нічого не було.

Дякую, що розповіли.

Мав схожу ситуацію, але в моєму випадку на рахунку з’явилися додаткові гроші — 6200 гривень.

У підтримку я написав 15 травня 2024 року й сам знайшов «розбаланс» у виписках. «Розбаланс» з’явився при відправці грошей з валютного ФОП-рахунку на особистий гривневий. 30 березня на гривневому ФОП-рахунку з’явилися додаткові 4700 гривень, а 15 квітня — ще 1500.

Виправили 11 червня 2024 року.

Коли це їхні гроші — реагують.

Ще раз дякую, що висвітлили цю історію.

Вибачте, маю уточнити: у моєму випадку «розбаланс» був у Монобанк.

Підписатись на коментарі