Як у мене з’явився мінус −17 213 грн у PrivatBank. І чому це може статися з кожним :(
Нарешті дійшли руки написати про ситуацію з ПриватБанком, коли на моєму рахунку з’явився мінус майже 17 тисяч гривень, і до останнього мені пояснювали, що це норма, поки я сам не провів детальний аналіз і не знайшов, у чому проблема.
Це був звичайний літній ранок. Перевіривши рахунок, я побачив на ньому близько 200 грн. Увечері, зайшовши в магазин і знову відкривши застосунок, я побачив баланс —17 768,78 грн. Для мене це був шок.
Я одразу звернувся до технічної підтримки, припускаючи, що це технічна помилка. У відповідь мені пояснили, що мінус виник після транзакції за попередні дні, коли сума операцій перевищила баланс. Але кредитний ліміт у мене був встановлений 0 грн.
Підтримка надала виписки, де вже фігурували від’ємні суми, яких раніше не було. Частина цих значень відображалась заднім числом. Мені пояснювали це овердрафтом і тим, що навіть без встановленого кредитного ліміту банк може провести списання при нестачі коштів.
Наступного дня я звернувся до відділення. Розраховував отримати чітке роз’яснення, але фактично мені повторили ту саму позицію — що заборгованість потрібно погасити.
Після цього я вирішив розібратися самостійно.
Я створив для себе окрему таблицю, виписав усі картки, дати, відповіді підтримки та всі підозрілі транзакції. Почав звіряти періоди та баланси.
У процесі аналізу я побачив дивну річ: за історичними даними виходило, що рахунок протягом тривалого часу перебував у мінусі. При цьому я не користувався кредитом.
Мені вдалося вивантажити статистику з моменту відкриття рахунку, з 08.09.2023 року.
І саме там виявився root-cause
У день відкриття рахунку баланс раптово відобразився як від’ємний. Тобто рахунок фактично стартував із мінуса, хоча при відкритті він має бути нульовим. Далі всі наступні періоди просто «підтягували» цей показник, і він тягнувся з 2023 по 2025 рік.
Я направив письмове звернення до головного офісу з проханням надати технічне пояснення. У відповідь отримав телефонний дзвінок без конкретного роз’яснення технічної причини виникнення боргу.
Після декількох повторних звернень ситуація почала змінюватися: мінус поступово зменшувався, а згодом майже повністю зник. При цьому жодного письмового технічного пояснення або офіційного аналізу причин я не отримав.
Фактично баланс був скоригований, але без чіткого пояснення того, що саме сталося.
Я вирішив поділитися цією історією не через суму. 17 тисяч це помітно, але якби це були
Головний висновок для мене завжди перевіряти виписки, зберігати історію операцій і не зупинятися, якщо впевнені, що помилки з вашого боку не було.
Можливо, це окремий технічний збій. Але прозорість фінансових даних і можливість отримати чітке пояснення критично важливо для довіри до банківської системи.
Питання, які залишаються відкритими
- Чи можливий технічний овердрафт при нульовому ліміті?
- Чому рахунок міг мати від’ємний стартовий баланс?
- Чому після письмового звернення ситуація «самостійно» виправилась без пояснень?
25 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів