Як я створив NotebookLM Hub

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Як я створив NotebookLM Hub: майданчик для обміну знаннями в епоху AI

Привіт, DOU!

Останнім часом я щільно «підсів» на NotebookLM від Google. Це неймовірно потужний інструмент для структурування хаосу: закидаєш туди сотні PDF, логів чи нотаток — і отримуєш розумного асистента, який знає твій контекст на 100%.

Але я помітив одну проблему. Ми всі створюємо круті структуровані бази знань (ноутсбуки), проводимо глибокі дослідження, але все це залишається «під капотом» приватних акаунтів. Кожен винаходить велосипед заново, хоча хтось вже міг проаналізувати ту саму документацію чи ринок.

Саме так народилася ідея NotebookLM Hub — платформи, де можна ділитися своїми напрацюваннями в NotebookLM, шукати готові структури та отримувати фідбек.

Навіщо це потрібно?

NotebookLM Hub — це не просто список посилань. Це спроба створити бібліотеку «колективного інтелекту»:

1. Open Source для знань: Якщо ви розібралися в складній темі (наприклад, новій бібліотеці чи фреймворку) і зробили крутий ноутбук — ви можете допомогти сотням інших розробників зекономити час.
  2. Навчання на живих прикладах: Замість сухих туторіалів ви бачите, як реальні люди структурують джерела, які промпти працюють краще і як вони «годують» AI контентом.
  3. Валідація ідей: Запостили структуру свого стартапу чи аналіз ринку — отримали конструктивну критику від ком’юніті.

Що під капотом? (Технічна частина)

Я хотів зробити продукт швидким та мінімалістичним, щоб сфокусуватися на контенті. Платформа побудована на сучасному стеку:

• Next.js для фронту та SSR.
  • Tailwind CSS для верстки.
  • Supabase як бекенд та база даних (дуже зручно для швидкого старту).

Цікавий момент: Оскільки NotebookLM поки не має відкритого API для прямого імпорту, я сфокусувався на зручному інтерфейсі додавання посилань та системі тегів, щоб користувачі могли легко фільтрувати контент за категоріями (Research, Startup, Education, Tech тощо).

Що далі?

Оскільки у NotebookLM наразі немає відкритого API, головний челендж — це автоматизація збору даних. Просто «лінк» — це мало, тому я працюю над наступними фічами:

• Deep Scraping (без API): Розробляю механізм, який дозволить витягувати максимум метаданих з публічного нотбука: кількість та типи сорсів (PDF, текстові замітки, лінки), автоматичну генерацію сумарі та інтелектуальне тегування. Це зробить каталог набагато інформативнішим за звичайний список посилань.
  • Монетизація для авторів (Model: Subscriptions): Я вірю, що якісна база знань — це продукт. Планую впровадити модель підписок, схожу на YouTube Memberships або Patreon. Автори зможуть залишати частину нотбуків безкоштовними для ком’юніті, а глибокі ресерчі чи унікальні бази знань відкривати лише для своїх підписників.
  • Analytics Dashboard: Щоб автори бачили, скільки людей взаємодіють з їхніми знаннями, які теми зараз «гарячі» і що саме шукає аудиторія.
  • AI-кур’єр: Бот, який на основі ваших інтересів у NotebookLM Hub підбиратиме нові релевантні нотбуки від інших користувачів, щоб ви не пропускали круті дослідження у своїй ніші.

Запрошую до дискусії

Мені дуже цікава думка саме української IT-спільноти:

1. Чи користуєтесь ви NotebookLM у роботі/навчанні?
  2. Чи є сенс у такому «публічному шерингу» знань, чи все має залишатися приватним?
  3. Яких фіч вам не вистачає в оригінальному інструменті від Google?

Зацініть проєкт тут: 👉 notebooklm-hub.com

Буду вдячний за фідбек, критику в коментарях або зірочку на майбутній GitHub (якщо вирішу відкрити код). Давайте будувати українське AI-ком’юніті разом! 🇺🇦

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Ідея прикольна. Коли я пробував подібні рішення будувати — мені завжди рекомендували обрати якусь максимально вузьку нішу і залучати аудиторію з неї.

Тобто умовно взяти вивчення якоїсь однієї тем (фронтенд, музика, батьківство, фінанси, ракетобудування) і шукати аудиторію яка б потребувала цього. Тоді залучати аудиторію і наситити контентом.

Потім залучати наступну і так далі.
Питання лиш в тому, кому це буде найбільш корисно і чому вони не можуть це зробити самостійно без хабу.

Дякую! Так, повністю з вами згоден. В такому напряму і рухаюся, але поки не сильно результативно))

А нафіга той весь велосипед, якщо в тому ноутбуку є функція — поділитися.
Тобто ніякої проблеми щоб розшарити ноутбук немає.
Щоб пояснити наскільки це дивна ідея, уявіть що ви зробили все теж саме але для гуглшітс, і тепер гуглшітс виставляєте зірочки в якомусь ноунейм хабі.

Так, це можливо — і це чудово. Проблема в тому, що досі не існувало єдиного місця, де були б зібрані всі публічні ноутбуки. Можливо, ви ділилися ними з однією людиною або з кількома, але, ймовірно, хотіли б охопити ширшу аудиторію та отримати зворотний зв’язок. Або ж вам могло знадобитися знайти ноутбук на певну тему, але такого місця просто не було. Саме тому я створив проєкт NotebookLM Hub — тепер тут можна робити все це. Я вважаю, що в майбутньому він буде дуже корисним.

Ви часом не у одному LLM генерували UI з dou.ua/forums/topic/58088 У вас Next,js, там Nuxt.js, а виглядає як і усі LLM-генеровані landing page. :)
Я так розумію що під капотом API інтеграція з notebooklm.google.com та авторизація.
Як для pet project — я думаю що супер.

Дякую за фідбек! Гарно підмічено за LLM :) UI/UX практика підтримується😅

Підписатись на коментарі