Чи готові ви проміняти зручне ІТ на DefTech?

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Як всі ви знаєте, класичне ІТ зараз дуже сильно штормить. З того, що я бачу, то відкритих вакансій стає дедалі менше, а скорочень лише більшає. А от український Defense Tech навпаки зараз розквітає шаленими темпами. Банально можна подивитися як змінилася кількість вакансій на DefTech DOU за рік.

Але, на мою думку, далеко не всі айтівці горять бажанням проміняти зручну айтішку на дефтех. За роки роботи багато хто з фахівців звик до гнучкого графіка, безкоштовної кави, медстрахування та інших базових плюшок. Та й згідно з нещодавньою аналітикою DOU щодо DefTech виявилося, що рівень оплати в оборонній сфері суттєво відрізняється від загального ІТ-ринку, хоча джуни в DefTech отримують більше, ніж джуни в ІТ.

В DefTech же ж все інакше. Тут залізо, яке ламається, дедлайни, від яких залежать життя, і часто значно менше якихось бонусів, до яких ви всі звикли.

Тому цікаво дізнатися, за яких умов ви були б готові змінити звичну IT-сферу на DefTech? Що для вас є «червоними прапорцями», які найбільше відштовхують від такого переходу?

P.S. Якщо хочеться не лише обговорювати в коментарях, а й ближче познайомитися з ринком Defense Tech — зовсім скоро відбудеться «Арсенал талантів», ярмарок вакансій в оборонній сфері. Це можливість поспілкуватися з командами наживо й поставити всі запитання напряму. Вхід — за донат на «Повернись живим»: arsenal.talantiv.in.ua

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В дефтеку є один великий мінус. Замовник послуг усього один це МО. А ці хлопці не надійні. Сьогодні ти працюєш а завтра нема замовлень і сидиш дома. Плюс ньюанс з бронюваням, воно є поки ти працюєш на військових. Так що в любий момент броня може зникнути.

ньюанс з бронюваням, воно є поки ти працюєш на військових

І що характерно, коли його вже немає — теж працюєш на військових.

Смішно :))) Розміняти міжнародну компанію з високими стандартами й зарплатнею на українську забичену конторку де «хазяїн» конторки поводиться наче він самого Зевса за пояс запхав а твій «менеджер» криє матюками бо з двозначним IQ інакше й не могло бути?
Дякую, але ні 🤣

міжнародну компанію з високими стандартами

Це про типову галеру?

забичену конторку де «хазяїн»

+

Вам не здається не логічним йти на пониження по зп, по комфорту, вчити нову нішу — яка ще й схлопнеться через деякий час?

Ви можете назвати хоч якісь карʼєрні бенефіти в довгостроковій перспективі?

яка ще й схлопнеться через деякий час

Чому ця ніша повинна схлопнутися ?

Потому что потенциальные в среднесрочной перспективе заказчики уже обладают и несравнимо большими производственными возможностями, и несравнимо большим инженерным потенциалом, и стабильным обществом со стабильными правилами АКА законодательной базой.

Примером — судьба самолётов Ан-XYZ в частности и украинского ВПК в целом на платёжеспособных рынках.

Jpmorgan інвестує 1.5 трільона (не бі) в def tech. Це вже надовго, тому заскочити зараз то як і АІ у 2018 тому

Тільки якщо ти зараз заскочиш в deftech, то на довгі роки закріпиш хіба що компенсацію в 1500 доларів і купу головняка з держаємницями і пов’язаними обмеженнями.

Жабу зазвичай варять повільно. Спочатку наче норм умови, без обмежень і зайвих перевірок. А через деякий час підсунуть папірця з «додатковими умовами», не підписати який не вийде, зважаючи на гачок у вигляді бронювання.

Перевірок буде багато, після цього ви зрозумієте що підтвердження акаунтів на доу сосе що капець.

Причому тут підтвердження акаунтів? До чого цей коментар?

Немає там обмежень, то не служба. Заяву треба писати на відпустку з вказівкою місця перебування. То ви плутаєте з підорахою.

Сколько их этих 1,5 трлн приходится на отечественный DefTech, про который речь в заметке?

Скоріше ні чим так.
Хоча якщо запропонують % в компанії або хоча б акції, то все може бути.

якщо запропонують % в компанії

а який сенс матиме цей відсоток в компанії типу «гаражний стартап pre-seed стадії»?

Тому що, якщо контора буде реально показувати результати, є великі шанси, що її викупить абстрактний Lockheed Martin і цей відсоток стане золотим.

Є купа методів його не платити. Наприклад, звільнити за 90 днів до прогнозованої купівлі компанії.

Значить треба убезпечити себе договором, при якому якщо ти пропрацював певний термін, то у тебе автоматично відбувається «shares vesting» і тобі у власність переходять акції або інша форма володіння, що не залежить від твого працевлаштування в компанії.

Золотий приклад тут це FAANG контори, де тобі на вході пропонують певний обсяг якцій, який перейде тобі повністю через 4 роки, кожен рік отримуєш 25%.

И закроет его нахрен, как Viewdle :)

Та хай закривають, тільки мені перед цим долю виплатять і жодних претензій)
А якщо мене при цьому ще й перевезуть в США в гугл, як працівників Viewdle, то я піду вприсядку танцювати від радості.

Та конечно. разбежались. Для таких историй существует размывание акций.

Погоджусь навіть на виплату розмитої долі. 0.1% від ста мільйонів, все ще краще ніж 1% від нуля.

Не роздумуючи пішов би у дефенс тек, навіть із пониженням в оплаті. Проте через сімʼю не маю можливості переїхати в Київ, в якому 90% всього дефенс тека.
Готовий працювати віддаленно і їздити у тривалі відрядження по кілька тижнів.

Нажаль, всім, кому я пишу із такими пропозиціями — це відкидають.

Ось тут deftech.dou.ua/jobs/?remote показує 98 вакансій з можливістю віддаленої роботи.

Нажаль це не те «віддалено» про які я кажу. 99% тих вакансій означає «гібридний» формат. Тобто є обовʼязкова вимога працювати з офісу і інколи віддалено. З однією з тих компаній, які опублікували вакансію я мав розмову буквально вчора.
У них вимога 4 дні в офісі і 5й віддалено. Я запропонував 2 на 2 тижні — їм не підходить. Тільки 4 дні на 1 день.
Тому я і кажу — справжної віддаленої роботи, навіть із тривалими відрядженнями наразі ні у кого в Деф теці немає

Ось тут наприклад перший рядок “Дистанційний формат роботи”
deftech.dou.ua/...​a-drone/vacancies/346401

Тут deftech.dou.ua/...​-vision/vacancies/337447 останній рядок
“Flexible conditions. Remote work, flexible schedule, paid vacation and sick leave.”

Тут deftech.dou.ua/...​ozahyst/vacancies/346309 написано “Віддалений формат роботи в межах України”.

Тут deftech.dou.ua/...​/osavul/vacancies/304463 написано “Flexibility of fully remote work.”

Тут deftech.dou.ua/...​defence/vacancies/305790 пишуть “Remote work format”

Усе це хочу працювати але нажаль не маю можливості просто хрінь собача. Віддалене шукають, бо можна буде отримати бронь та тихенько ще сидіти на нормальній роботі.

Я б теж з задоволенням ходив в офіс у своєму місті.
Але так, абсолютна більшість вакансій це Київ. Окрім великого даунгрейд по ЗП: десь на /2, /3 на який що можна пійти, з’являються ще потреба десь 800 басків тратити на квартиру + паркінг щоб під час очередної атаки на Київ не всиратися в себе в квартирі а хоча б спати в машині.
І виходить ти після досить жирних років хорошої зп ти починаєшь працювати буквально в 0.
Знову ж таки, я розумію що мій досвід зовсім не релевантний і скоріш за все я зможу піти тільки embedded junior але ці додаткові витрати +800 і переїзд усією сім’єю в інше місто — зупиняє

Якщо кожен за себе, то хто за суспільне благо? Адам Сміт?

Ну який дефтек з реакт,вью, ангуляром? Основна потреба в сі-шниках та хардварщиках.

Я — сішник, пайщик і трошки розробник електроніки. Також останнім часом на ДОУ я обговорюю експериментальні установки оборонного штибу. Мене — не беруть. Так що мабуть трошки проблема є.

У вас потенціально шансів трохи більше , чем фронтенд

Може ти грошей хочеш і вообще вийо?

Або хотіння обмежується цим постом;)

Технічно на жабаскріпті теж можна деякий хардвар дьоргати- поки на С щось велике напишеш та віддебажиш, то і війна закінчиться.

IT спільнота готова поміняти свою роботу на DefTech, це

DefTech

не готове приймати IT

Вже багато подібних тем створено командою ДОУ, але я так і не побачив переваг працювати у дефтехі, окрім бронювання для чоловіків. Але при цій єдиній перевазі є великий ризик потрапити у совкову атмосферу, з маленькою зарплатою, овертаймами і відсутністю вихідних.

до того ще засвітитися у базах всіх можливих спецслужб по всьому глобусі

Здебільшого так, але не завжди. Файрпойнт і деякі інші пропонують непогані умови. Плюс відчуття що ти робиш щось корисне, а не імітуєш діяльність по скраму.

Обещать — не значит жениться.
Кстати, я вот не могу припомнить, чтобы где-то всплывали хорошие отзывы о таких компаниях. Только безграничное самовосхваление их хозяйчиков.

Работать в нем банке большая честь © (тм)

Вот я реально не знаю из какого пыльного угла повылазили эти душные персонажи из 90-х.

да ты ж сам в другой ветке сказал откуда
держатели точек на Кардачах и сервисов по заправке принтеров и ремонту стиралок и ноутбуков, ну и плюс мусорилы всех мастей, как было в тех же телекомах в упомянутые 90-е-00-е

У Конотопского не отнимешь, что он гениальный индустриалист. Да и стелит он мягко, а не бычит с порога, как милтековцы.

деякі інші пропонують непогані умови

наскільки ліпші чим віддалено у бодішопі?

Я вже не раз подавався на вакансії в український DefTech. Щось мені не здалося, що їм так сильно потрібні люди. Особливо розробники.
По-перше, не дочекаєшся зворотного зв’язку. Подаєшся на вакансію — і тиша. І це постійно так.
По-друге, ті, хто таки починають розмову, вимагають якусь нереальну кількість знань та глибину. А я думав, що то в ІТ високий поріг входження.
По-третє (може, це тільки моя проблема), але стикаюся з дискримінацією по родичах. Всі питають, чи є в мене родичі на окупованих територіях. Мені не пощастило їх мати не тільки там, а ще в рашці. Але ж я їх не обирав. Я за них не відповідаю. Я з ними від початку війни не розмовляю. У нас різні погляди на все, що відбувалось від Помаранчевої революції. Я думав, щоб розбиратись у таких ситуаціях, у роботодавців є поліграф. Але коли всі дізнаються про родичів, то мене навіть на поліграф не запрошують. Видать, це така ж фікція, як і їхні потреби у спеціалістах.

Да закопайте вы уже эту стюардессу.
Все слова уже были сказаны.
Дураков нет.

1. Чи змінили учасники та керівники 95-го (Вечірнього) кварталу свою діяльність на DefTech або посади піхотинців-штурмовиків? Вже пройшло 4 роки ... цілком достатньо, щоб пройти повну перекваліфікацію на потрібну потужно-незламну посаду в льодяній багнюці Харківщині чи Донбасу.
— Ні.

2. Чи змінили сини та доньки владної, політичної та олігархічної еліт затишні місця в розкішних ресторанах та елітних фітнес-клубах на героїчні та патріотичні місця в DefTech, в мокрих та вологих посадках, в госпіталях з важкопораненими та тими, кому ампутували ноги/руки?
— Ні.

3. Чи змінили «гордони, дурнєви, пєтрови, іванови, кулєби, єрмаки, берлінські, гєраскевичі» свої різноманітні пропагандистські активності на бойові позиції в DefTech та позиції штурмовиків в «легендарних та героїчних генералів-полководців» Редіса та Білєцького?
— Ні.

Невже 95-кварталівці, родичі депутатів, міністрів, олігархів, топові пропагандисти не хочуть бути героями?

Невже вони недостатньо ненавидять путєна?

Де ж їх патріотизм?

З ними все було ясно з самого початку.

З того, що я бачу, то відкритих вакансій стає дедалі менше, а скорочень лише більшає

Розділ Робота на Доу показує протилежне — дно вакансій було восени 2023

так в Польщі те саме, точніше це було відголосок глобальних змін, наразі оголошень більше і винагорода вище, але це для тих, хто переплив Стіксу-Тису

Підписатись на коментарі