«Коли звільнять?» — головне питання програмістів у Долині
Френд, що консультує стартапи для Долини, написав сьогодні, що головне питання в розмовах з програмерами: «Коли звільнять? Як цього уникнути? І що робити?»
Тож і, на мою думку, час поговорити про це прийшов. Бо тенденція очевидна і незворотна.
CEO Block, Inc. Jack Dorsey скоротив близько 4 000 людей — майже половину штату. При цьому компанія підвищила прогноз прибутку, а акції злетіли. Ринок фактично аплодував рішенню.
Схожі кейси були в Amazon, у якого минулого року були десятки тисяч звільнень кількома хвилями. У Salesforce після впровадження ШІ-агентів скоротили тисячі співробітників. Meta Platforms взагалі офіційно оголосила «Year of Efficiency».
Іншими словами, оптимізація сьогодні, це не ознака кризи, а стратегія. У Долині, до речі, радять різне. Хтось каже запускати власний стартап, поки ще є запас міцності. Хтось радить переорієнтуватися на ШІ, автоматизацію або системну архітектуру. Інші шукають більш стабільні варіанти, типу держструктур чи компаній з профспілками. Для України актуальна ніша мілтеку, але ж усе одно ніхто не гарантує «незвільнення».
Реальність же така, що менші команди з ШІ працюють на порядок ефективніше! Там, де раніше потрібно було п’ять людей, тепер достатньо двох. Це не кінець професії, але це кінець комфортної ролі «мені дали таску — я зробив».
І водночас з’являється інша можливість. ШІ знижує поріг запуску продуктів. Те, що раніше вимагало команди, сьогодні можна зробити самому, якийсь умовний мікро-SaaS або нішевий B2B, тобто власний продукт.
Питання вже не в тому, чи будуть зміни. Питання в тому, хто і як буде їх сприймати. Можна сприймати все це як загрозу, забитися в куток і чекати звільнення. А можна подумати над тим, як скористатися ШІ як шансом.
А у вас є ідеї? У мене принаймні, кілька уже є!

Найкращі коментарі пропустити