PMP за 6 тижнів. Іспит під час урагану «Крістін» в Португалії
Усім привіт, мене звати Влад Волошин і я наразі працюю Technical Project Manager в компанії AUTODOC. За останні 9 років у мене був різний досвід. Від роботи супервайзером в контактному центрі на проєкті «Міжнародні Авіалінії України» до часткового виконання обов’язків продакт-менеджера. Від роботи в невеличкій аутсорс-агенції до співпраці напряму з американським Prop Tech.
А також купка фрілансів на Upwork і навіть отримання бейджу Expert-Vetted на Upwork, чим я пишаюсь не менше, ніж PMP.
Для кого ця стаття
Я писав це для тих, хто вагається і думає, що не зможе скласти цей іспит; для тих, хто вважає, що не впорається; для тих, хто не знає, з чого почати; для тих українців, які хвилюються йти на екзамен через можливі відключення світла чи інші обставини. Це для вас — не вагайтеся, просто дійте. Найкращий час — саме зараз, а не колись потім, адже «потім» може ніколи не настати.
Це дасть вам моральну наснагу рухатися далі у професійному розвитку, стане важелем під час співбесід і допоможе систематизувати ваші знання, покращити те, що ви робите, і робити це ще краще.
Передісторія
Бажання отримати PMP-сертифікацію у мене зʼявилось у вересні 2018 році, коли я добирав Hard Skills на курсах PM в IT. Я вже працював координатором проєкту в КЦ, але щоб перейти в IT, потрібен був модний досвід із Agile, Jira, SDLC і так далі. Soft Skills було вдосталь, оскільки я керував трьома супервайзерами і на піку проєкт був на 100 людей, за яких я відповідав перед керівництвом КЦ.
Викладач на курсах вже з досвідом розповіла про цю сертифікацію і сказала, що треба мінімум три роки і диплом або п’ять років без диплома. Я не знав, чи приймуть мій диплом комп’ютерних наук із Каразінського університету, тому, щоб цілі були реалістичні, вирішив на п’ятий рік роботи отримати сертифікацію. Порада, яку я тоді отримав, але не послухав і зараз шкодую — вести список проєктів, бо потім, коли подаєшся, трохи важко згадувати, який проєкт ти там менеджив.
Тому ось створений мною Template PMP application experience document, який я використовував, щоб підготувати список проєктів для подачі на PMP.
Роки йшли і я розумію, що пора зайнятись сертифікацією, але думаю, що недостатньо досвідчений для цього. Життя несеться, я обживаюсь в новій країні, у мене є невеличий додатковий фріланс через Upwork за гарні гроші із зайнятістю на 10 годин на тиждень на додачу до основної роботи, тож часу немає. Все це відкладає мою сертифікацію на потім, але дає змогу отримати бейдж на Upwork який має ~1% фрілансерів, а саме Expert-Vetted.
Потім я вирішую все ж таки почати отримувати сертифікації і перед тим, як підійти до головного боса, складаю Professional Scrum Master від scrum.org, Google Project Manager на Coursera. Потім знову отримую запрошення на непоганий фріланс і бос відкладається. У середині грудня
Підготовка
Для заявки на Project Management Professional потрібні 35 контактних годин навчання, а я мав вже придбаний і навіть пройдений на половину курс, але почав спочатку.
Оскільки я вже подивився половину, то перейшов одразу до практичної частини. Щодо курсу, я можу порадити один на Udemy від Andrew Ramdayal, з наступних причин:
- Він коштував не всі гроші світу, а лише ~12$.
- Доступ до нього давався на все життя.
- Andrew дуже круто все пояснює і там була така унікальна річ, як mindset, що дуже мені допомогло.
- Цей курс був акредитований PMI і зараховувався як обовʼязкові 35 контактних годин навчання.
- 4.7 зірок на 500 000+ студентів це, як на мене, знак якості в наші дні.
Останнє «але», яке заважало почати рухатись, це відсутність плану. Ми же будемо рухатись до PMP, тому треба усе робити по SDLC. Initiation is completed, charter approved by sponsor let’s plan! Тому я почав гуглити і наштовхнувся на відео, знову ж таки від Andrew, про

Оскільки мені було важко дивитись цей матеріал, бо там було багато нудних і очевидних речей, які можна слухати на фоні, а приділяти увагу, тільки коли чуєш щось важливе або нове, то процес поглинання відеоматеріалу виглядав для мене наступним чином:

Не зважайте, що зліва немає нічого, насправді там Andrew показує слайд, просто Udemy не дозволяє робити знімок екрану 🙂
Окрім того, що дивився цей курс я більше нічого не робив, бо хотів випробувати свої сили під час тестового іспиту. Тому не переглядав жодного відео на YouTube із питаннями та їхнім розбором і не проходив Mock Tests.
Оскільки маю роботу й багато обов’язків удома — як батько однорічного хлопчика, — я прокинувся о 2:30, щоб мати чотири години на іспит після перегляду всього матеріалу курсу. Ось що з цього вийшло.

Це додало мені трохи впевненості, адже я йшов чітко за планом. Іспит я склав із годинним запасом часу — з першої спроби. Тож перейшов до справи: підготовки заявки та роботи з Mock-тестами.
Почав я із відео на YouTube від Andrew, де він читає питання, дає відповідь і все пояснює. Тому я робив так — читав питання, відповідав в голові і потім дивився пояснення відповіді. До речі, рекомендую його канал на YouTube, там дуже багато корисної інформації щодо тесту.
В принципі я був задоволений і цими відео можна було обмежитись, але все ж таки вирішив придбати симулятор і кожен ранок проходити тести, бо синдром самозванця ніхто не відміняв. Паралельно я готував заявку, заповнював таблицю із досвідом, знайшов диплом, підготував документи, щоб якщо мене виберуть для аудиту, у мене все було готово.
Тож я подався чітко за планом 16.01 і став чекати на відповідь.

І так я чекав відповіді до 22.01. Як тільки отримав, то одразу оплатив і почав обирати дату. Так вийшло, що ідеальна дата була, як у моєму плані — 28 січня (тому що дитина повинна була бути в садочку, а на роботі нічого важливого не було). Тож я домовився із Direct Manager, що мене пів дня не буде і я відпрацюю потім. А також дружині підходило, якщо я буду недоступний пів дня і вона зможе попрацювати деінде в квартирі, бо не можна, щоб в кімнаті хтось знаходився під час іспиту, а в нас офіс один на двох.

Я продовжив проходити тести і це було все, що я робив. Прокидався о
Увесь інший час результати коливались від 85% до 97%, тому я вирішив, що готовий, спокійно чекав дати і чітко слідкував плану.
Основна дія
Проблеми почались із суботи 24 січня, коли дитина прокинулась хвора і ми зрозуміли, що садочок на наступний тиждень відміняється, що погіршувало умови здачі вдома. Ще за день до іспиту, після того, як ми пережили перший шторм «Джозеф», я отримав офіційне попередження про «Крістін»....

Ось більше детально, про що вони попереджали:
«У ніч на 28 січня в материковій Португалії очікується різке погіршення погоди через циклон „Крістін“, найскладніше буде на півночі та в центрі. Діє червоне попередження через пориви вітру до 140 км/год (найнебезпечніше з 03:00 до 09:00); також прогнозують сильні дощі, у горах можливий сніг вище 800 м, а вздовж узбережжя оголошено червону тривогу через хвилі висотою
І тут я почав нервувати, бо всяке може статись. Як і очікувалось, о 4 ночі 28 січня у нас вимкнулось світло... На щастя, я подумав про це заздалегідь і зарядив свої дві зарядні станції від сонячних панелей по 2 кВт, щоб забезпечити електроенергією на увесь час іспиту.
Оскільки інтернет у мене від Starlink або сім-картка як запасний варіант, треба було забезпечити енергією лише його, два mesh-роутери і ноутбук, бо за правилами не можна, щоб ноутбук не був підключений до мережі. Я прокинувся о

Це було б вже запізно, тому я для себе вирішив, що буду складати іспит так, в темряві, без електроенергії і тільки із батареями. Ось так це виглядало:

Свічки, вода, кава, освітлення від акумулятора, запасне освітлення, ноутбук, клавіатура, мишка, запальничка, яку попросили прибрати. Зліва зверху WiFi mesh repeater і EcoFlow Stream AC PRO під столом.
Чому в темряві? А тому що ми на ніч під час урагану повністю закрили зовнішні штори, щоб про всяк випадок не побило вікна якимись предметами. А підняти їх не змогли, бо не було електроенергії. Тож я запалив свічки, поставив декілька ліхтарів на стіл, під’єднав роутер і ноутбук до зарядної станції і пішов на іспит.
Процедура була стандартна:
- Заздалегідь треба скачати програму OnVue для вашої ОС і протестувати, чи все підходить, щоб у день іспиту не було сюрпризів.
- Провести цей тест ще раз не раніше, ніж за 30 хвилин до іспиту, оскільки відкривається Check-in.
- Зробити фото робочого місця із усіх сторін, фото паспорту і себе.
- Коли все протестовано, то ви чекаєте в черзі на проктора, який по відео перевіряє ваше робоче місце.
Моєму проктору не сподобалось, що у мене запальничка на столі (я підпалював свічки) і ще вони попросили витягнути дріт живлення із монітору, хоча він був відʼєднаний від ноутбука, бо не можна складати іспит із двома моніторами.
Перші 60 питань, як на мене, видались найважчі і я ледве вклався в свій внутрішній ліміт на них, тому на першій перерві вже почав значно хвилюватись. Другі 60 питань я пройшов із запасом в 20 хвилин, як і треті, тому завершив іспит ще із запасом в ~35 хвилин.
До речі, вони повідомили, що прийняли мій запит щодо переносу, тільки посеред іспиту.

А повернулись із відповіддю вже коли я склав іспит, тому це було правильне рішення.

Ну і за 24 години я отримав лист щастя, що я пройшов сертифікацію.

Можна подивитись розширені результати.

А також звіт по іспиту.

Ну і в цей день по заповіту Andrew треба зʼїсти шматок торту, але в мене це було смачне мʼясо із видом на бурхливий океан!

Наслідки шторму
Кому цікаво, можете почитати або просто пропустити цей блок і перейти одразу до бюджету і рекомендацій. Ось невеличка витримка наслідків.
«Шторм „Крістін“ спричинив масштабні руйнування по всій Португалії, призвівши до сотень інцидентів, масових перебоїв електропостачання та транспортних обмежень. Лише за ніч було зафіксовано понад 655 випадків падіння дерев і конструкцій, а близько 855 тисяч домогосподарств залишилися без світла. Через небезпечні погодні умови закрито школи в низці регіонів, обмежено доступ до природних зон, зокрема Серра-де-Сінтра, а також тимчасово припинено рух поїздів між Порту і Лісабоном. Найбільше постраждали центральні та західні райони країни, особливо округ Лейрія, де ускладнився зв’язок із екстреними службами. Стихія вже спричинила щонайменше одну загибель через падіння дерева.
Наслідки шторму можуть суттєво вплинути на економіку країни. Попередні оцінки збитків перевищують 20 млн євро лише в західному регіоні, при цьому значна частина підприємств була змушена частково або повністю зупинити роботу. Найбільші втрати зафіксовано у сільському господарстві, промисловості та торгівлі через знищення теплиць, врожаю та пошкодження виробничої інфраструктури. Уряд уже передбачив пакет підтримки на відновлення у розмірі 2,5 млрд євро, однак очікується, що шторм може майже вдвічі знизити прогнозоване економічне зростання Португалії у найближчі роки».
І наостанок мої «улюблені» фото:

Бюджет
У мене вийшло так:
- 12$ — курс на Udemy, придбаний 1.5 роки тому по знижці;
- 100$ — членство в PMI;
- 26$ — членство в португальському кластері (хоча, як на мене, це було зайве);
- 284$ — іспит;
- 44$ — Mock-іспити;
- 466$ — повна ціна сертифікації.
- 50$ — святкова вечеря на
2-х; - 516$ — повна ціна із святкування в закладі на двох.
Рекомендації
Що б я рекомендував тим, хто хоче скласти цей іспит:
- Якщо ви думали про це, то треба це робити тут і зараз до червня 2026, бо у липні буде новий іспит, він буде довший, важчий і підготовчий контент буде ще не такий якісний, бо не всі нюанси будуть відомі. Тому або зараз, або вже із осені цього року.
- НЕ ЧИТАЙТЕ PMBoK, бо це займе дуже багато часу, а контенту із курсу достатньо для складання. Потім ви можете собі купити книжку і працювати по ній, бо це інструкція. Якщо будете готуватись за книжками, то вам треба як мінімум три різні книги, а не тільки PMBoK.
- Віднесіться дуже серйозно до цього, бо, як на мене, важчого іспиту я в житті не складав і це відчувається.
- Зрозумійте, як PMI хоче, щоб ви відповідали і не відповідайте так, як ви б робили в реальному житті. Це вам допоможе зробити PMP Mindset від Andrew.
- Зрозумійте mindset, який дається в курсі. Це приблизно 50 пунктів, які допоможуть вам відповідати, навіть не читаючи завдання на 60% питань.
- Для першої здачі придбайте членство в PMI, бо це дає значну знижку на іспит і на перездачу.
- Випрацюйте собі витривалість для цього іспиту і пройдіть у «реальних умовах» не менше ніж два мок-іспиту по 180 питань.
- Формули я взагалі не вчив. Якби ви запитали мене до початку проходження mock-тестів, я б навряд чи зміг пояснити, яка з них для чого, — на мій погляд, 3 запитання зі 180 не варті завчання 12 формул. Однак під час моків я зрозумів їхню логіку, і тепер вчити їх напам’ять не потрібно — усе стає очевидним, якщо розумієш зміст.
- Будьте уважні з блоками запитань: після завершення блоку з 60 питань повернутися до нього вже не можна. Ви не зможете переглянути, наприклад,
36-те запитання ні після завершення всього іспиту, ні навіть одразу після закриття цього блоку. - Беріть перерви, бо очі дуже замилюються. Походіть, зробіть мінімальну фізичну активність, обійміть коханих — це допомагає трішки освіжитись і продовжити.
Бажаю успіху на іспиті!
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів