Telegram в продукті — змарновані кошти?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Вперше я відчув, що Telegram реально «працює» як частина продукту, коли з’явився monobank і підтримка стала доступна в месенджері.

До цього «підтримка» часто означала: подзвонити, висіти на лінії, чекати, слухати музику, почути що питанням займаються і далі чекати.

А тут — коротка переписка, швидко відписують, історія діалогу зберігається, і головне: я не прив’язаний до слухавки.

Цей кейс для мене — хороший приклад, де месенджер на своєму місці. Бо його ключова перевага — асинхронна комунікація. Месенджер = месенджер.

Але останнім часом я все частіше бачу, як бізнес пхає Telegram у продукт так само, як у світі зараз пхають ШІ — не тому що він там потрібен, а тому що «так зараз модно». І тоді Telegram починає шкодити: додає зайві кроки, контексти, переходи, і робить прості сценарії довшими.

Досвід з реєстрацією

Нещодавно я вирішив спробувати спортзал Apollo Next (власники — мережа супермаркетів Сільпо) і отримав дуже дивний флоу реєстрації офлайн на стійці.

Приходить SMS із посиланням ollo.wtf. Відкриваю — і мене перекидає в Telegram-бота. Бот робить /start і... надсилає нове посилання на той самий сайт ollo.wtf (як домен-корабель назвеш таким флоу він і буде).

Тобто замість «відкрив і зареєструвався» я отримую «відкрив → перекинуло → натисни старт → повернись назад». Відчуття дуже просте: мене ганяють між контекстами без виграшу.

Далі — ще одна річ, яка збиває з пантелику: оплату потрібно було відкривати двічі. Перше вікно — «для авторизації», друге — «для самої оплати». Автоматично виникає питання: якщо в результаті я все одно проходжу платіжний флоу, навіщо була окрема авторизація ще одним кроком?

Базова математика: кожен зайвий екран і кожен зайвий перехід — це мінус до конверсії. Особливо в онбордингу, де користувач ще не довіряє процесу і не розуміє, що буде далі.

QR у закладах: бот на тисячу кнопок

Другий тип невдалого використання месенджерів, який бачу регулярно — заклади, що ставлять QR-код, а той веде в Telegram-бота з десятками кнопок. Ти відкриваєш, а там «Меню → Підменю → Ще підменю → Ще...» і в якийсь момент ти вже не шукаєш меню — ти шукаєш вихід.

Фінал часто один і той самий: до тебе підходить офіціант і сам натискає потрібні кнопки в твоєму телефоні,

і тоді у тебе завантажується меню з Google Drive.

І в цей момент хочеться чесно запитати: навіщо тут Telegram-бот? Якщо у закладу вже є сайт, то найпростіше рішення — розмістити посилання на меню на сайті (або зробити сторінку меню) і вести користувача туди. Це:

• швидше,
  • зрозуміліше,
  • працює без квесту з кнопками,
  • і ще й підсилює запам’ятовування бренду/сайту (а не чужої платформи).

То що робити з месенджером у продукті?

Я не проти месенджера як такого. Я проти ситуацій, коли його використовують не за призначенням.
Месенджер — це не універсальний UI-комбайн. Його сила — комунікація і короткі взаємодії. Саме там він дає магію: підтримка, статуси, підтвердження, нагадування, прості запити/відповіді.

А от коли месенджер ставлять у центр реєстрації, оплати або навігації по контенту, він легко перетворюється на болото: створюючи зайві кроки й питання: «Чому я тут? Куди мене зараз перекине? Я на сайті чи в боті? Це безпечно? Це точно той самий процес?»
Месенджер має місце у продукті. Але тільки тоді, коли він:

• скорочує шлях, а не подовжує,
  • дає зрозумілий виграш (швидкість, зручність, асинхронність),
  • не змушує користувача ходити «сайт → бот → сайт» просто тому, що так «модно».

P.S. Якщо бот далі використовується як маркетинговий канал — я з власного досвіду часто просто блокую його, доки не з’явиться реальна потреба. Бо коли продукт починає «жити» спамом, він перестає бути продуктом і стає шумом.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Одна поважна контора хотіла в свій час зекономити, та замість написання повноцінної црм-частини для надавачів послуг платних чатів-консультацій, заюзати механізм телеграм чатів. Типу кастомери чатяться в платній красивій морді, а відповідають їм через взаємодію із ТГ. Але добре, що тоді прикинули бібу к носу, що це трошечки несекьюрно

бо багато людей\бізнесів не думають про комфорт клієнта

певні заклади забрали паперові меню взагалі, тобто навіть якщо їх попросити — вони не мають, що принести

1. що робити коли поганий вай-фай або його нема через відсутність світла?
2. що робити коли поганий сигнал мобільного звязку?
3. що робити людям які носять старий телефон або не вміють нормально користуватись телефоном?
4. що робити людям у яких сів телефон?

ну типу, ніхто не каже шо меню має бути на супер-дорогому папері товщиною в сантиметри) але щось можна придумати.

згідний, можна все вмістити в 1 А4 і це не дорого і фолбек є.

Відправляти повідомлення в боті значно дешевше, ніж робити розсилки. Але зробити так, щоб у бута була цінність, яка б реально мотивувала користуватись ним, а не просто реєструватись і отримувати спам — це уже або дорого або треба, щоб хтось хотів це зробити

телеграм бот має обмеження на розсилку, тобто для якогось мвп вистачить, але чи для продукту з великою кількістю користувачів цього достатньо?

telegram у продукті — контора під дахом ФСБ.

Згоден. Також саме напрягає оплата у кав’ярнях по qr-коду. 8 ранку, я хочу просто кави, пікнути айфоном оплату і піти собі далі жити це бентежне життя, а не робити якісь додаткові дії

А мені навпаки дуже зручно це і бісить, коли немає оплати по QR і треба чекати офіціанта, щоб приніс рахунок, а потім термінал, тож тут респектую моно, що багато кафешок підключили уже. Ще й чайові можна лишити і відгук. Поїв сам розплатився і пішов собі.

Але так, якщо це в кав’ярні на виніс, то мабуть швидше терміналом.

Так, мова саме про кавʼярню і на виніс

Повністю згідний що qr це дуже зручно, але коли він веде саме на меню, а не на тг бот.

Однак треба буде уважним з деякими банківськими додатками (моно працює як годинник) — Експеріенза перекидає на банківський додаток, ти там натискаєш оплатити, але тебе не перекидає назад в Експерієнзу, ти маєш перейти сам, інакше оплата не пройде. Було таке, що думав, ніби оплатив в Сенс, пішов собі, аж тут наздоганяють зі словами, що оплата не пройшла)

Підписатись на коментарі