The Last Economy by Emad Mosaque. Як ШІ зламає класичну економіку дефіциту

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Прочитав книгу «The Last Economy». Якщо ви хоч трохи цікавитесь економікою, чули про Карла Маркса та Адама Сміта, то вам буде цікаво.

Автор описує перехід від економіки, де цінність створюється працею та капіталом, до економіки, де вирішальним ресурсом стає масштабований інтелект. Якщо знання і прийняття рішень автоматизуються, гранична вартість виробництва багатьох послуг падає майже до нуля. Це б’є по класичних моделях ВВП, зайнятості, ціноутворення та перерозподілу.

Він описує 3 варіанти розвитку подій:

1. Корпоративно-феодальний — декілька компаній стають над-потужними транснаціональними гравцями

2. Державний контроль. ШІ-соціалізм

3. Децентралізований варіант

Шок буде не менше ніж перехід від планової економіки до ринкової. Так само, швидкість змін занадто висока для адаптації великої кількості людей старшого віку. Але далі на мою думку, є розвилка

1. Люди зроблять стрибок у особистому розвитку, схожий на 19 → 20 ст.

2. Люди поступово витісняються машинами і потребують соц. забезпечення.

Автор ставить ставку, що люди поступово витісняються машинами.

Я натомість вважаю, що є шанс на (1) через прорив у біоінформатиці, навчанні, особистих стосунках. Чи могла людина на початку 20 ст. уявити світ через 100 років і що люди будуть робити і які матимуть потреби? Так і ми не можемо. І темп пришвидшується. Геніальне навчання, абсолютне здоровʼя, ідеально підібрані сімейні пари — неймовірний потенціал і нова економіка, судячи по останнім дослідженням, є досить досяжними. І тут нам ШІ допоможе прискорити розвиток.

Децентралізований варіант (найцікавіша частина)

Для цього варіанту він описує багато ідей, по суті математичний фреймворк нової економіки. Загалом, автор розділяє цифрову економіку і фізичну. І навіть посилається на роботу Сильвіо Гезеля, чия економічна теорія дуже цікава (по ній був зроблений експеримент часів Великої Депресії і є фільм). Гезель розділяв гроші на «засіб накопичення» та «засіб обміну», як основний механізм захисту від економічних циклів росту і кризи, а автор розділяє гроші на цифрову економіку і фізичну. У цифровій економіці нема природного «дефіциту» тому і нема сенсу обмежувати сильно грошову масу, краще більше людей отримає доступ до наприклад, електронної книги. Він обмежений лише обчислювальними потужностями, тому і маса має бути обмежена лише ним.

Думаю, зараз цікавий період, коли ми побачимо нових Карл-Марксів і Адам-Смітів.

Мій (ШІ) переклад на українську (epub книга) github.com/...​ua/Остання економіка.epub

Підписатись на мене (Про біохакінг, інформатику, системне мислення, solarpunk) t.me/sergiimostovyi

Безкоштовний оригінал і проект Intelligent Internet: ii.inc/web/the-last-economy

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Геніальне навчання, абсолютне здоровʼя, ідеально підібрані сімейні пари — неймовірний потенціал і нова економіка ще попереду

А ви оптиміст)

Люди зроблять стрибок у особистому розвитку, схожий на 19 → 20 ст

Епідемія, світова війна)
Схоже 21 ст не буде винятком.

Я впевнений що війна стане світовою як тільки одне з двох: стане багато безробітних або роботи просунуться настільки далеко що люди не будуть гинути (принаймі спочатку).

Так що все ще буде, і єдиний варіант це назбирати стоків/майна/золота щоб хватило на хатку десь в Уругваї чи Новій Зеландії

на хатку десь в Уругваї чи Новій Зеландії

і якщо там щось не так, то перебратися ще трохи далі на південь... нп до пінгвінів, які напевно тільки лінуксоїдів приймають). І песиміст заперечить що — та які там хатки з вишневими садочками .., а на противагу

оптиміст

зауваже що — зато напевно там риби повно на яку витрачатися не прийдеться)

на хатку десь в Уругваї чи Новій Зеландії

Уругвай десь на порядок доступніший у цьому плані у порівнянні з НЗ))

Я нещодавно в рілзах чула вираз від тих, хто застряг в ОАЕ, Кіпрі: якщо ти тікаєш від війни, вона йде за тобою. Це я до того, що світ сам по собі перестає бути безпечним , на жаль.

Він ніколи і не був безпечним
Були острова умовної стабільності
Зараз їх розмиває

Хто які новини читає, таке майбутне і бачить. Я не думаю що ви читаєте новини про передові ідеї у навчанні (теорії когнітивного розвитку), біотехнологіях (біоінформатика, біохакінг, біоінженерія), психології сумісності типів особистості. А якась з цих ідей потім вистрілює і опа — всі про це тепер чули. Це як чатЖпт — для тих хто не слідкував за темою deep learning, llm і тп, він зʼявився ніби моментально і з нікуди. Але період нестабільності може бути важким, як і перша половина 20 ст. Є такий вислів — «майбутне вже наступило, але не рівномірно по планеті»

Мені от чисто цікаво які товари та послуги станом на зараз повністю створено за допомогою робототехніки з керуванням ШІ. Сенс в тому що головним товаром верніше послугою зараз є сам ШІ, як SAS модель.
А основою попиту виступає в першу чергу Пентагон, у якого і справді є потреби бо безпілотна зброя яка здатна діяти повністю автономно обходячи будь який РЕБ і при цьому буде високоточною — буде Ultima Ratio і абсолютною технологічною перевагою на полі бою.
Усе інше як і було, як жили в економіці нафти так і живемо. А за контроль над ціною на головний ресурс — чорне золото іде геополітичне протистояння Друга Холодна Війна і абсолютно реальні локальні війни, зокрема і в Україні по якій прокладена труба із копалин Уренгою та Тюмені до провідних єкономік ЄС.
Про «мега майбутне» без робочих місць Маск із професорами прожужав усі подкасти і як ШІ змінить увесь світ та економіку. В той самий час поставлений їм та нафтовими компаніями Дональд Трамп пішов воювати усі країни із покладами нафти.
Одночасно, КНР ввів установчі потужності із відновлюванних джерел енергії лише в 2024 році більше, ніж усі потужності атомної енергетики федерації (здебільшого за рахунок ГЕС та вітропарків).

Не бачу протиріччя. Ви кажете по сьогодення + енергетику. Очевидно, що коли ви все це побачите за вікном, то і книгу не треба писати. Енергетика для цього майбутнього звичайно ключовий ресурс. Доречі, про зміну ключових ресурсів теж у книзі є.

А ось моє сочінєніє:
«Чи повинен капіталіст мінімізувати грошові витрати покупців?»
claude.ai/...​ab-4bad-a1ec-85bfbfac102f

Якщо прочитаєте мій переклад, то будь-ласка напишіть про помилки перекладу, якщо зустрінете.

гранична вартість виробництва багатьох послуг падає майже до нуля.

Сподіваюсь це не справжній тезис автора, а ваша галлюнтазія. Вартість виробництва хоть чогось ціннішого ніж лобкова волосина або мішок глини без мішку не може впасти прям до нуля, до нуля можуть впасти зовсім інші речі:

• комерційна цінність людини, цінність людського труда
  • військова цінність людини, цінність людини яка діє під примусом
Ото посміємося тоді!

«багатьох», «послуг» і «майже». Ці три слова всі важливі. Наприклад, ціна дизайну кімнати — коштувало 500 дол. , а тепер — одне фото і 3 секунди часу.

Наприклад, ціна дизайну кімнати — коштувало 500 дол. , а тепер — одне фото і 3 секунди часу.

Дизайн-проект всієї квартири у 2021 році з повною візуалізацією у 3D-max та розрахунком по ремонтним работам і матеріалам і з обозначенням що де купити і звідки цінник — нам коштував трохи більше 500 дол. у Києві.

Якщо AI використовується як тлумач усього, замінивши особисті знання та міркування — ось це і відбувається. Шум, багато теорій, хибні висновки, спрощення. Це як у 90х коли усі раптом стали екстрасенсами, тільки зараз усі стали AI-нострадамусами майбутнього.

«не читал, но осуждаю» :) Нажаль, не треба бути експертом у ШІ, щоб побачити, що у більшості професій не багато креативу, а майже один режим роботи мозку, оснований на патернах. Тобто, не машини круті, а люди роблять досить примітивну роботу. В цьому і мій акцент — ми можемо вийти на новий рівень, а якщо ні то скоріш за все це питання часу для машин дійти до цього рівня

Не погоджусь, люди роблять складну роботу. Тільки от дійсно, сама специфіка ШІ, дуже спростила це. От простий приклад, треба було написати скаргу в банк. Я, як юрист, розумію, що написання це десь 3-4 години грання з текстом, формулюваннями, якщо писати з нуля звичайно. А ШІ, десь текст цієї скарги вкрав і просто дав мені. З однієї сторони я задоволений, бо отримав цей документ безкоштовно, але знаю, що за ним стояла чиясь праця.

От і питання чи вдалося б побудувати ці моделі якби просити у всіх офіційного дозволу..., мабуть ні. Але і відповідь чи впала цінність, теж ні, а от вартість ТАК.

Мабуть так стало і під час промислових революцій, коли якісь знання, по тканню коврів наприклад передавались із покоління в покоління. А потім їх просто хтось переніс на бездушний механізм і масштабував.

Історія з переходом на друковані книги є у автора

Я сподіваюсь люди зможуть займатись чимось цікавішим, ніж писати скарги у банки

Чому?
Від

режим роботи мозку оснований на патернах

до -пошуку рішень використовуючи аналогії-, і далі з -reasoning by analogy- та -thinking in analogies-
прямий шлях від умовно «примітивної роботи» до однієї з форм креативності.

Підписатись на коментарі