The Last Economy by Emad Mosaque. Як ШІ зламає класичну економіку дефіциту
Прочитав книгу «The Last Economy». Якщо ви хоч трохи цікавитесь економікою, чули про Карла Маркса та Адама Сміта, то вам буде цікаво.
Автор описує перехід від економіки, де цінність створюється працею та капіталом, до економіки, де вирішальним ресурсом стає масштабований інтелект. Якщо знання і прийняття рішень автоматизуються, гранична вартість виробництва багатьох послуг падає майже до нуля. Це б’є по класичних моделях ВВП, зайнятості, ціноутворення та перерозподілу.
Він описує 3 варіанти розвитку подій:
1. Корпоративно-феодальний — декілька компаній стають над-потужними транснаціональними гравцями
2. Державний контроль. ШІ-соціалізм
3. Децентралізований варіант
Шок буде не менше ніж перехід від планової економіки до ринкової. Так само, швидкість змін занадто висока для адаптації великої кількості людей старшого віку. Але далі на мою думку, є розвилка
1. Люди зроблять стрибок у особистому розвитку, схожий на 19 → 20 ст.
2. Люди поступово витісняються машинами і потребують соц. забезпечення.
Автор ставить ставку, що люди поступово витісняються машинами.
Я натомість вважаю, що є шанс на (1) через прорив у біоінформатиці, навчанні, особистих стосунках. Чи могла людина на початку 20 ст. уявити світ через 100 років і що люди будуть робити і які матимуть потреби? Так і ми не можемо. І темп пришвидшується. Геніальне навчання, абсолютне здоровʼя, ідеально підібрані сімейні пари — неймовірний потенціал і нова економіка, судячи по останнім дослідженням, є досить досяжними. І тут нам ШІ допоможе прискорити розвиток.
Децентралізований варіант (найцікавіша частина)
Для цього варіанту він описує багато ідей, по суті математичний фреймворк нової економіки. Загалом, автор розділяє цифрову економіку і фізичну. І навіть посилається на роботу Сильвіо Гезеля, чия економічна теорія дуже цікава (по ній був зроблений експеримент часів Великої Депресії і є фільм). Гезель розділяв гроші на «засіб накопичення» та «засіб обміну», як основний механізм захисту від економічних циклів росту і кризи, а автор розділяє гроші на цифрову економіку і фізичну. У цифровій економіці нема природного «дефіциту» тому і нема сенсу обмежувати сильно грошову масу, краще більше людей отримає доступ до наприклад, електронної книги. Він обмежений лише обчислювальними потужностями, тому і маса має бути обмежена лише ним.
Думаю, зараз цікавий період, коли ми побачимо нових Карл-Марксів і Адам-Смітів.
Мій (ШІ) переклад на українську (epub книга) github.com/...ua/Остання економіка.epub
Підписатись на мене (Про біохакінг, інформатику, системне мислення, solarpunk) t.me/sergiimostovyi
Безкоштовний оригінал і проект Intelligent Internet: ii.inc/web/the-last-economy
20 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів