Чи можна автоматизувати недовіру

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Вступ

Я міг би написати що розробник і дослідник, і по факту так і є, але шановне наукове товариство обов’язково почне «пред’являти» за це, типу «ти чиїх будеш?» тож скажу як є, я ноунейм, ентузіаст, і просто допитлива людина з широким колом інтересів яка періодично втрапляє в різні історії і цю варто розповісти тут я думаю. Якщо у вас немає фетишу до «авторитету» і ви теж помітили що сучасний інфопростір захаращений інформацією яка може і структурована але не має користі і цінності то у мене для вас гарні новини і для того щоб їх дізнатись я пропоную вам дочитати цей текст до кінця. Тож про що піде мова: я створив систему яка вимірює корисність і адекватність інформації на основі різних метрик. Не сам. Ну як не сам, за допомогою різних ШІ, все що я мав це лише ідея, але з неї виріс цікавий продукт. Кому він може бути корисним? Всім і без виключення, а в пешу чергу тим чия робота пов’язана з обробкою текстових масивів і новин, або просто хоче мати під рукою фільтр який є чимось типу гібриду «бритви Оккама» і «сита Сократа».

Як це все почалось

Якщо чесно я не можу сказати точний момент коли мене обірвало остаточно, чи це був цирк навколо «покупки Гренландії» чи ще якийсь абсурд якого в цьому світі останнім часом дедалі більше, але я зрозумів що далі так жити не можна. І почав докапуватись до кореня проблеми під назвою «інформаційна ентропія». Не можу сказати що прямо докопався до самого дна, але дещо про це зрозумів і вирішив діяти згідно свого розуміння. Що я вирішив зробити? Автоматизувати аналіз текстів щоб не витрачати зайвий час на читання того що апріорі є шлаком. Задача амбітна, ідея прекрасна, знань і навичок як це робити — нуль. Але є інтернет, є штучний інтелект і є достатньо вільного часу, тож я взявся. По правді я навіть не розумів що таке «бекенд» і «фронтенд» коли починав будувати цю систему, я просто бачив абсурд і маніпуляції, брав ці кейси, і за допомогою ШІ вчив систему розрізняти ці патерни. Спочатку це було зліплено в один файл, але внаслідок правок це закономірно перекошувалось то в один то в інший бік. Ну а чого ви хотіли від дилетанта? Тому я постарався вникнути в код і зрозуміти як воно працює. Не можу сказати що зрозумів все, але зрозумів модульність і змінив підхід до архітектури.

Що таке протез критичного мислення

Я використовую цю метафору для опису своєї системи свідомо, це НЕ замінник вашого мислення, це інтрумент як окуляри чи осцилограф або мультиметр. Можна виконувати роботу і з більш примитивними інструментами як наприклад з індикатором замість мультиметра, але це впливає на її швидкість і якість. Я це кажу як людина яка пропрацювала на будівництві багато років і розуміє що половина успіху роботи це якісний інструмент. Мислення це теж інструмент за великим рахунком, але його якість різна у різних людей. Не кажу що найрозумніший, ні в якому разі, але знаєте жарт про те що телебачення можна і не дивитись, але телеглядачі все одно всюди і з ними доводиться мати справу. І я не засуджую людей, мозок це один з найбільш енергозатратних органів, мислити енергозатратно, це біологія, і я розумію чому людям лінь думати складні думки часто, але це робить людину більш підатливою для впливу і маніпуляції, тож це двосічний меч. Або ти витрачаєш енергію на вищу мозкову діяльність, або хтось думає за тебе чи пояснює як думати при чому часто не на твою користь. Це неприиємно, і я не кажу що я істина в останній інстанції, але якщо ви бачите світ інакше це ваше священне право, я бачу його саме так.

Як це працює зсередини

Якщо коротко — система дивиться не на те що написано, а на те як це побудовано. Бо структура тексту видає наміри автора навіть коли слова звучать переконливо.

Кілька прикладів що саме вона міряє:

Ентропія — це міра хаосу в тексті. Багато слів, мало змісту — ентропія висока. Текст де кожне речення щось додає — низька. Це перший і найпростіший сигнал: якщо людина пише щоб сказати тоді ентропія низька. Якщо щоб здатись розумною або приховати відсутність суті то висока.

LAC (логіко-аргументаційний контроль) — перевіряє чи є в тексті те чого в ньому має бути. Фінансова порада без згадки ризиків — це не аналіз, це реклама. Трудовий договір з красивими словами про відповідальність але без конкретних механізмів — порожній звук. Система це бачить.

Контекст поля — система тягне RSS з десятка новинних джерел і будує картину що відбувається прямо зараз. Якщо на фоні активного скандалу раптом з’являється гучна але не пов’язана тема — це сигнал. Саме так виглядає відволікання уваги.

Наративний pivot — відслідковує чи змінюється тема всередині тексту. Якщо стаття починається про технології а закінчується конспірологією — система це помічає і вимірює наскільки різкий цей перехід.

Крокодилячі сльози — окремий модуль для публічних заяв. Коли людина чи організація декларує дискомфорт від своєї влади але нічого не змінює — це патерн. Декларація без механізму виконання це не відповідальність, це піар.

Слово Свідка — після всіх метрик система формує запит до Claude і отримує людський коментар. Не вирок — спостереження. Що саме тут відбувається і на що варто звернути увагу.

Важливо: система не каже вам що думати. Вона каже — ось що я бачу в структурі цього тексту. Далі ви самі.

Кейс

Кажуть краще один раз побачити ніж сто разів почути, тож тут я для вас додам результати аналізу системою одного гучного кейсу останніх днів щоб ви зрозуміли про що я кажу. Я не кажу що мені ця справа не пахне неприємно, і я схильний до упереджень на відміну від «свідка», але для того я його і будував, аналіз без емоцій, чиста логіка.

результат аналізу статті Daily Mail від 23 лютого 2026

Де межа

Сьогодні після релізу один з ШІ з якими я це розробляв запропонував нові метрики і модуль «Інформаційна ізоляція теми», але я подумавши відмовився. Знаєте чому? Бо це вже інтерпритація і формування наративу. Якби я це зробив то став би тим проти чого борюсь, і проголосив би себе чи систему арбітром істини. Я приймаю рішення тільки і виключно за себе, і система теж не оцінює теми, вона оцінює структуру. Це принципово. Висновок завжди за вами, я нічого не намагаюсь продати, я ділюсь. І я збрехав би якби сказав що не сподіваюсь що колись це може принести мені грошей, але зараз — це софт з вільною ліцензією.

Що далі?

Не знаю. Система жива, калібрування триває, але сьогодні на мій погляд вона досягла того стану коли її не соромно показати світу. Я не стверджую що вона досконала і буду вдячний якщо при користуванні ви будете вказувати на знайдені дірки в ній. Посилання — в профілі, розширення для браузера на базі системи — на гітхаб, раджу брати не реліз а з репозиторію безпосередньо, воно більш свіже.

Висновок

Ця система — не панацея. Це спроба допомогти собі та вам не потонути в відвертій маячні якої в інтернеті повно, і щоб не витрачати час на все ви можете спробувати пропускати будь які тексти через це сито. Час — це невідновний ресурс і я дякую вам що витратили його дочитавши це до кінця.

P.S.

Я вирішив прогнати цей текст через систему, і вона мене не пощадила, заслужено треба сказати. Ось вам ілюстрація наскільки вона байдужа до авторитетів, системі не вказ навіть її творець. І це на мій погляд найкраща ілюстрація непідкупності і безпристрасності системи.

результат аналізу цього тексту

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

при всій повазі шановній публіці. я можу вам не подобатись. стаття може вам не подобатись. але ви знаходите час щоб дочитати її і залишити думку. чорний PR теж PR. система існує. система працює. система не нав’язується. я створював її для себе в першу чергу. якщо вам не треба — не користуйтесь.

(дивлячись угору: — Спробую..)
— Людино, порішай вже щось зі своїми проєкціями (це про психологію). Бо я заморився реготати (бо смішно ж)
Створив цікаву роботу(!) на тему семантичного розв’язку тексту — і ображається у відповідях на якісь неіснуючі образи так кумедно.
Пізнай ту свою сторону, яка змушує тебе ось так нам відповідати. Постав собі питання — чому я реагую саме так?
Чи існує взагалі «чорний» піар? Чи колір піару то щось відносне?
Для початку.
Або... це ти нами так маніпулюєш. Ну, тоді це не чесно і я так не граю.

Інструмент який ви використали як основу для вашого результата і є причиною недовіри та критики у відповідь. Ціна одного токена стала близькою до нуля, і тепер кожна домогосподарка вважає себе спроможною на «відкриття». Реакція ігнорування або критика є реакцією системи на зміни.

У цім тексті начебто замало пунктуації. Це коли ставлять кому (,) перед «що»

дякую що ви бачите помилки і не бачите сенсу

І де я написав, що не бачу сенсу? :)

ніде. дякую за конструктивну критику

Це наслідок доступності, я думаю зараз усі індустрії світу бачать наплив «ви вибачте, я не маю освіти у Х, але ось я зробив Y, як вам». Письменники які не змогли написати книгу, музиканти які так і не навчилися грати, програмісти які так і не встигли закінчити Hello World курс на Udemy, режисери які так і не купили першу камеру, сценаристи які так і не змогли дійти далі першого листа.
І усе оце тепер буде забивати форуми, Гітхаби, музикальні чарти, Amazon Books. Це така собі самореалізація через інструмент, яка не склалася через самого себе.
Для людей які так хотіли, але «не склалося» це унікальний час, але для людей які змогли та працюють у індустрії — це час шуму та фейку. Але хто буде читати ці тисячі сгенерованих Amazon Books, слухати тисячі сгенерованих пісень на Spofity, читати сгенеровані компіляції на Гітхабі, і статі які схожі на дивний потік свідомості?
Пропозиція на порядок віще переважатиме потребу, можливо це згодом зменьшиться.

Хто буде читати

Майбутні ШІ — більш круті. Що до мене — щонайменше 20 разів вичитував (і переписував) свої твори колись.

Це ШІ думає, що якщо слів багато, а змісту мало то це мінус. Люди просто не можуть у «слів мало, змісту багато» Бо вони не LLM.

не згоден, але сперечатись не буду

Ось бачиш, зараз тобі коментатори доводять мою правоту. Твій опис твоєї роботи це класичне «змісту багато» (від якогось ШІ). ШІ не розуміють людей. Не розуміють, як створити захопливе чтиво. Гірка правда. Прийми її і твори власноруч.

Підписатись на коментарі