Як я почала економити 4-5 годин на тиждень на перегляді відео контенту без втрати крихти змісту

Всім привіт.
Я Анна — співзасновниця продукту в сфері knowledge management.
Хочу поділитись особистим досвідом, який змінив мій підхід до споживання контенту — можливо, комусь це буде корисним.

Проблематика

У мене була проблема, яку я довго не визнавала проблемою.

Щотижня я зберігала 10-15 відео на YouTube. Лекції, інтерв’ю з засновниками, розбори трендів, огляди інструментів. Все здавалось важливим і потрібним. Плейлист «Watch later» розрісся до 300+ відео.

Але «пізніше» так і не наставало.

Я скролила список, відчувала провину, закривала вкладку. І проблема полягала не в дисципліні. А в тому, що годинне відео — це значна інвестиція уваги, коли ти навіть не знаєш, чи є там взагалі те, що тобі потрібно. Навіть освітній контент упакований так, щоб тримати увагу, а не передавати знання максимально ефективно.

А найгірше те, що я постійно відчувала, що відстаю. Що є якийсь важливий інсайт, який я пропустила. Що треба більше дивитись, більше встигати. Це виснажувало.

Що я змінила

Я почала підходити до відео як до сирого матеріалу, з якого треба видобути суть — а не як до контенту, який треба «переглянути».

Конкретно: замість перегляду я почала витягувати з відео ключові концепції, фреймворки та action items у структурованому форматі. Те, що раніше займало 45 хвилин, стало займати 2-3 хвилини читання.

Що сталось:
— Зникло відчуття «я відстаю». Я почала реально встигати за контентом, який мене цікавить.
— Я краще запам’ятовую інформацію — структурований текст засвоюється ефективніше, ніж пасивний перегляд.
— Звільнився час — в середньому 4-5 годин на тиждень, які раніше йшли на YouTube.

Чому я пишу про це на DOU

Цей особистий досвід став основою для продукту, який я зараз будую. Мені цікаво: чи є у вас схожа проблема з відео-контентом? Як ви з нею справляєтесь? Які підходи працюють?

Буду рада обговорити в коментарях — і почути досвід тих, хто знайшов свій спосіб ефективно споживати освітній контент.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Ще задовго до появи LLM-ок і трансформерів хотілось мати сервіс, який не пережовує замість мене відео. А натомість дозволяє подивитись його швидше і ефективніше. Типу як читання «по діагоналі» з можливістю сфокусуватись на тих частинах, які найбільш цікаві чи менш зрозумілі чи мають найбільшу новизну для мене. Можливо інакша навігація по відео, можливо поєднання з субтитрами, можливо ще щось.

Але як на мене — то це було б хорошим і «контрольованим» рішенням, де я можу впливати на те чи нічого не пропустив чи не переплутав.

Нижче згадали про збільшення швидкості відео.
x2 це часто максимум який можна застосувати до технічних відео, де є сценарій чи підготовлена промова, а не 2 години «топчуть воду в ступі».
Також часто залежить від мовника та якості звуку.

Якби ще це вирівнювалось — було б ідеально.

Copilot вже доволі давно може зробити вижимку з відео на ютубі. Цього не вистачає?

люди котрі не мають часу, споживають інформацію у форматті статтей. Подібним костилем знищуються переваги відео контенту і зроблені замітки є нижчої якості ніж повноцінні статті.

Подібні проблеми вирішуються не пошуком технологічного рішення, а розмовою з психологолом.

психолохом

якщо використовувати GPT як психолога, тоді так і вийде

Мені просто потрібен інструмент для загального огляду новин, а не нескінченних рекомендацій.

У мене є кілька способів це визначити, але я не написав жодного коду.🫠🫠🫠

чи є у вас схожа проблема з відео-контентом? Як ви з нею справляєтесь? Які підходи працюють?

Немає. Якщо потрібно щось подивитись, то дивлюсь зразу. Якщо не подивився зразу, то значить не так це було й потрібно.

Взагалі практично повністю відмовився від ютубу багато років тому і абсолютно нічого не втратив. Раніше навіть самий гарний матеріал у відеоформаті (лекції, форуми) всеодно приходилось закріпляти читанням книг, пейперів та документації, які ще й краще пояснювали цікавий топік. Тепер без ютубу зразу переходжу до суті.

Те саме з новинами: достатньо пробігтися очима по заголовках на 2-3 сайтах, щоб бути в курсі подій в світі. Відео в цьому плані — марнування часу. Все інше на ютубі, всі ці інтерв’ю, подкасти, блоги і тд — це сміття.

достатньо пробігтися очима по заголовках на 2-3 сайтах, щоб бути в курсі подій в світі. Відео в цьому плані — марнування часу

Деякі творці новин видають контент тільки у відео, мені тяжко сприймати новини на політичну тематику якщо я не бачу ту голову що розмовляє.
А от цікаво — там точно сайти чи «сайтами» ви називаєте канали у WeChat?

Деякі творці новин видають контент тільки у відео

Якщо такий контент не буде розтиражований в текстовому форматі, то це не новини. Це просто «говоряща голова». Я таких зразу в Not interested відправляю.

А от цікаво — там точно сайти чи «сайтами» ви називаєте канали у WeChat?

Ніколи не користувався вічатом. В тг також підписаний на 1 канал з мемами та на 2 чати по професійних інтересах. Це мій максимум. Новини дивлюся на сайтах Таймс, Дейлі Міррор та декількох сайтах по поп-культурі.

Таймс не пише про Україну. А ще Таймс пише не для рядового дилетантіка, все ж я потребую говорючу голову яка буде для мене фул-тайм читати Таймс і розпаковувати, розпаковувати. Я навіть без Гугла не скажу ким куплений той Таймс на даний момент, а голова — нагадає коли буде з Таймсу зачитувати заголовок.

Я думав що достойні сайти які пишуть про Україну це список який починається із «Пездузи», та і все одно після досить гарної говорячої голови там нічого читати крім новин поп-культури.

Я в принципі не читаю новини про Україну. Буває щось проскочить на європейському сабі реддіта, але рідко коли таке дивлюся. Єдине джерело українських новин — це раз в 2 тижня зайти на доу, щоб просканувати очима заголовки останніх тем.

а згадав класика Profession by Isaac Asimov

Загалом — ідея цікава. Може й знадобитись. Але ...

Ще можна книги (чи дослідницькі роботи) не читати. Є сервіси, де можна послухати «головне» з книги за 10 хвилин. А потім ще й попросити ШІ згенерувати нотатки на основі «прочитаного».
А де тут людина. яка взнала щось нове та зінтегрувала порцію цього нового в свою палітру знань? Її нема. Є тільки «чиста» інформація.

P.S. Підхід, який описаний у пості може спрацювати. Для деякої категорії контенту.

Щотижня я зберігала 10-15 відео на YouTube.

Ви можете використати Claude Cowork: скажіть йому що в такій директорії (або в такому плейлисті на youtube) лежить 473 відео файла, треба пройтись по них, сортувати за категорією знань, та наприклад створити серію туторіалів в md. Які далі можна використовувати, наприклад, щоб відповісти на такі й такі питання.

Мені цікаво: чи є у вас схожа проблема з відео-контентом? Як ви з нею справляєтесь? Які підходи працюють?

Я багато слухаю «в фоні», але якщо відразу зрозуміло що воно того варто (або автор вже знайомий, або прокрутив через деякі моменти та щось зачепило). Якщо не впевнений, скопіюю текст відео у LLM та скажу зробити summary. З цього зрозуміло, чи навіть варто починати дивитися.

Цей особистий досвід став основою для продукту, який я зараз будую.

Ви можете подивитися в напрямку skills до Claude Cowork та Openclaw. Здається, вони будуть більш затребувані дуже скоро.

Комп’ю́тер — програмно-керований пристрій для обробки інформації.

Не дякуйте, я зекономив вам місяці та роки на вивчення комп’ютерних наук через читання книжок та відвідування навчальних закладів.

якщо не дивитись такі відоси взагалі. навіть брифінг не читати — то можна ще більше часу зекономити

хорошая была эпоха, когда 99% контента в сети было текстового и его можно было поглощать с эффективностью, которая ютубу даже на 2x скорости не снилась

нет
патефоны, дагерротипы и аэропланы

яка цікава мережа — «плітки» з ефективністю 2x баб на одній лавочці

Замість того щоб уявити собі бібліотеки з терабайтами літератури, якими реально користуються розумники — дурачок2014 прийшов і спаскудив найкращу гілку коментарів.

і що ти йому зробиш? ))

знайде наступний ̶т̶е̶р̶а̶петабайт узькобульбашної умовної літератури та прочитає зі швидкістю 10x) — що судячи по коментам приблизно відповідає одному з типів самоствердження в цьому випадку

Тема відносно ролі reading/writing наряду з іншими варіантами отримання інформації (як нп аудіовізуальні опції) і як відповідна artificial частка змінюється з розвитком технологій останні десятиліття — може бути доволі цікава, якщо... якщо принаймні не замикатися на кількісних 2x 10x Nx характеристиках якими іноді бравують не зовсім зрозуміло для чого, в терацифрах чи мулйонкнигах то дійсно так — малозмістовно.

Тепер я спокійна, що не пішла при університеті в свій час на курси швидкочитання:)

У кожного свій ритм засвоєння інформації, який ще й залежить від зацікавленості у ній — якщо зустрічається дійсно щось нове і цікаве для себе — то навіть не тільки затримуєшся на якійсь ідеї чи думці, а навіть і повертаєшся знову до того (і то стосується як і отримання інфо з тексту, так і з аудіовізуальних опцій). Найближча асоціація яка виникає з «швидко-швидко» та «багато-багато», то поглинання великих об’ємів інформації студентами перед екзаменами — і ще навіть швидше забування всього того після екзаменів.

Просто ролік викликав посмішку і згадала всі ці реклами цих курсів при університеті:).
Можна ще на ніч шпаргалку під подушку, а зранку все пам’ятаєш. Я так робила, працює).
P.S. Це ще залежить від дисципліни. При всій повазі до інших наук, в мене ж хімія/ біологія була 5 років. І ти або розумієш( акцент на хімію переважно, або ні)

Добре що то був не мультітерабайтний диск с текстами під подушкою)

Цікаво тоді,як філологи все це опановували, або історики, або юристи, або філософи
До речі, ось тут я би ШІ юзала на відмінно. Може зараз студенти опановують аі,хз.

В свій час ,мультітерабайтний диск — це органічна хімія, 600 сторінок, Ластухіна/ Воронова. Під подушку не клала, але поруч була). Веселі часи з тими сесіями)

Певно приблизно так само як і всі інші, насьогодні напевно вже можна буде очікувати батли в тератокенах між двома крайніми лагерями кількісного споживання)

До речі, ось тут я би ШІ юзала на відмінно. Може зараз студенти опановують аі, хз

на тему існуючих поглядів відносно впливу на освіту як ші, так і в цілому нових технологій, — з того що мені зустрічалося цікавого — то з veritasium
youtu.be/0xS68sl2D70

Подивимося. Десь істина буде посередині.

До речі, було б цікаво, якщо б на доу була опція узагальнення всього топіку і сперечань. Заходиш у вільний час і одразу розумієш консенсус.
Маю вже бігти, гарного дня.

Не завжди все посередині) якщо в коментах серед суперечок дописувачів з різним бекграундом і освітою шукати

консенсус

то навіть з ШІ ліхтариком напевно прийдеться стати Діогеном)

Я не про технічні теми, а про більш загальні. Бо все одне, +/-2 лінії сперечань.
Але добре. Хай буде згідно ваших розмірковувань.

Заходиш у вільний час і одразу розумієш консенсус.

youtu.be/L7ihCUPCCgE

значить дєлай так заходиш на доу у вільний час читаєш пару штук навмання остальне скіпаєш всьо готово

і одразу розумієш консенсус.

чистий профітЪ ))

Ні, не так. Тут майже постійні учасники багато років і вже розумієш, що да як: з ким мають сперечання, яких дотримуються поглядів ітд.
Але Діоген з тебе ніякий:)

Але Діоген з тебе ніякий:)

от за діогєна щас абідна біла (( піду саджать капусту

невідомий епізод з серіалу -
«Діоген Піддубний, капуста, джолуді, та бочка»)

та навряд вона така молода щоби то був мульти терабайтний диск ))

так то ж нєгри ))

Система повернула кудись не туди)

Хтось пише сценарій (текст) -> знімає відео -> chatgpt його пережовує -> на виході знову текст

Жаль, що формат текстових блогів майже помер.

цікаво побачити що ваша апка згенерувала би, якщо, наприклад, використати ютуб лінку якогось індуса з туторіалом по джава

вийшло б закляття для виклику якогось демона

В багатьох браузерах є кнопка — summarize video

Я особисто читаю книжки. Люблю O’Reilly. Дуже щасливий. Зникло відчуття що я себе обманюю коли думаю що за 2-3 хвилини читання я чомусь зможу навчитися.
Подивився ваш продукт, зрозумів модель. Бажаю успіхів!

Дякую і за відповідь і за підтримку! Також подивлюсь до O’Reilly.

Щойно втратив час на цю рекламу

Тут скоріше обговорення чи є така потреба і чи було б це комусь цінним.

Так пишіть прямо, без троянського коня

Конкретно: замість перегляду я почала витягувати з відео ключові концепції, фреймворки та action items у структурованому форматі.

Тобто питали в чатжпт короткий опис цього відео і зараховували як переглянуте?

Використовую Seya — продукт, який зараз будуємо. Він вже функціонує і доступний безкоштовно всім бажаючим. Лінк можна знайти у моєму профілі.
Наразі це бета версія — тому у разі будь-яких косяків, я буду дуже вдячна, якщо повідомите нам про це через Feedback форму.

Тобто питали в чатжпт короткий опис цього відео

тобто просто реклама якогось мвп. розходимося...

Я чесно написала у пості

Цей особистий досвід став основою для продукту, який я зараз будую.

Не бачу нічого поганого в тому, щоб підсвітити інформацію тим, у кого така ж потреба.

Але це дуже цінні данні: що у вас така реакція + багато лайків на ваш коментар (при тому, що я нічого не продаю).

Коли почали відключати світло я освоїв прослуховування на швидкості до 6х. Більш повільна швидкість 2.5х-3х навіть не потребує субтитрів. Більш висока швидкість програвання відео вже не підтримує програвання звуку, ну конкретно в браузері. Але це не за 1 день тренується, я почав так робити ще 10 років тому, коли почав цікавитися про життя і пригоди незрячих програмістів.

Ніякими «воч лейтер» я не користуюсь, навіщо? Лейтер будуть ще більш цікаві випуски.

замість перегляду я почала витягувати з відео ключові концепції, фреймворки та action items у структурованому форматі.

Якби це так працювало то можна було б просто читати книги.

6х — це для мене якийсь анріал рівень. Я поки можу зрозуміти сенс на швидкості 1,5-2х. Цікаво буде потренувати цей скіл також.

Якби це так працювало

— вже працює у Seya. Буде дуже цінно, якщо ви потестуєте і скажете вашу думку. Я була б дуже вдячна.
Лінк можна знайти в моєму профілі

Ну це дуже сконцентрований перегляд, точно не фонова активність.

6х працює тільки з одним диктором до якого я вже дуже звик, але щоб побороти страх картинки що метушиться рекомендую спочатку спробувати на ігрових стрімах. Я так декілька комп’ютерних ігор пройшов.

2х навіть іноземною мовою заходить без субтитрів, або фонова активність нашою мовою.

Це біч всіх моїх знайомих.
Ми інколи навіть розподіляємо контент між собою і обмінюємось інсайтами. Бо інформації зараз дуже багато, особливо у tech.
Так а що саме ви використовуєте для екстракції? ChatGPT?

Класна ідея, розділяти між друзями і потім обмінюватись ідеями. Лайк.

Ні, не чат гпт. Використовую продукт, який зараз будуємо — Seya. Лінк можна знайти у моєму профілі. Він вже на проді і доступний безкоштовно.

«Щотижня я зберігала 10-15 відео на YouTube. Лекції, інтерв’ю з засновниками, розбори трендів, огляди інструментів. Все здавалось важливим і потрібним. Плейлист „Watch later“ розрісся до 300+ відео»

>> Я би вже вмерла від такої кількості збережених відео для подальшого аналізу:)

я їх відкриваю і залишаю у браузері, ну типа це дуже важливо і колись я це обов язково подивлюся. раз на 2-3 місяці трапляється браузер краш і відлік вкладок починається з нуля.

Я просто реально дивлюся на ситуацію: умовно, 5 вкладок я зможу подивитися, більше- ні. І відпускаю всі ці марні очікування від себе. Інформації вистачить, тому не переймаюся.

Дуже аналогічна ситуація)) у мене тисячі таких вкладок постійно відкрито. І я також їх через місяць просто закриваю, бо ноут починає тупити.

ги ги 1 1 )) тільки я ще на вікна рокзладаю і у вікні свій окремий список вкладок відкритіх і періодично рука дєргається і кнопка закрити усе вікно стоїть опція не питати і усі вкладки тютю

... час від часу даже доводиться таки справді цінне актуальне з історії самого ютубу на зад видобувати

О, придумав! Це як Virus Total повинно працювати для будь якого контенту довжиною у більше 4 абзаців чи хвилин. Інакше хтось живиться на наших стражданнях, бо навіщо безліч інформації про щось, коли потрібно лише саме те, що цікавить найбільше. І всьо! Людина не працює — «дай мені взагалі все що маєш про це». Людина працює «мене цікавить тільки ось це, бо інакше нахрін розфокусуюся і взагалі з1їду з мотивації»

Треба просто один раз і назавжди безкоштовно навчитися розпізнавати голосовий супровід. Хто там що кому каже у тому клятому відеоряді.
Один абзац тексту нагло взятого з вікіпедії розтягують на дві години бла-бла-бла.
Це ж просто називається — сховати від користувача десь за тоннами реклами і самопіару потрібну інформацію якої з гулькін ніс та й без пруфів.
Тому треба спонсорувати, краудфорсити і повсілякому лоббіювати написання безкоштовного софту для розпізнавання і заборони отакого от гармидеру сучасноті.

С таким подходом пронхаб бы разорился

Є така проблема але не тільки з відео а зі статей на сайтах, блогах, pdf наукових статей, постів в LinkedIn.

Зробили продукт, який поки вирішує проблему з відео. Можете користуватись, він вже на проді і доступний безкоштовно (у мене в профілі є інформація).

А щодо статей, блогів, постів в соц мережах і тд — обов’язково врахуємо на наступні стадії.
Ми вже також маємо фідбек, що, наприклад, є дуже багато цінної інформації у X (твітер), але супер важко її шукати.

А ви можете пошарити конкретні приклади відео на яких це для вас спрацювало і результат вам сподобався?

Я з одного боку розумію проблему, з іншого — взагалі не уявляю коли б цей підхід міг би спрацювати. Ну хіба що якби мені треба було б передивитися низку нудних лекцій щоб потім по ним складати іспит. Але це не мій кейс.

Зараз я використовую Seya часто. Наприклад:
1. Хотіла дізнатись більше за подвійне оподаткування та реєстрацію КІК. Зазвичай я вивчаю думку декількох юристів (мінімум 5-7 людей). Відео від 15 хв до 1,5 години. Замість 3ьох годин перегляду їх пояснень, я можу зрозуміти ключові моменти за 15 хв (витягнувши суть відео).
2. Хотіла дізнатись більше за Radiesse (косметична процедура). Відео 17 хвилин — витягнула з нього суть, прочитала за 3 хв: що таке Radiesse, які результати та які побічні ефекти.
3. Я вже не говорю про всякий прикольний міжнародний контент, який не завжди просто сприймати англійською. Хоч англійською я зараз навіть в побуті спілкуюсь.

Чи є ризик галюцинацій якоїсь нейронки по дорозі підготовки інформації? Як він знижується?
Бо на прикладі з юристами — там важливо не переплутати.
Також можна напряму спитати LLM чи умовний Perplexity на ту чи іншу тему.

Мені здається, це те що я вже побудував в Telegram у вигляді Mini App: @chat_tube_bot. Для мене це вирішує вище описану проблему, але я буду і далі допрацьовувати цей проєкт, якщо буде попит. А поки — користуйтесь безкоштовно :-)

це ужс яка проблема. тому клацаю на букмарклет качаю саби, їх скормлюю жпт. він дає короткий підсумок

скормлюю жпт. він дає короткий підсумок

умовно snippets то вже минуле десятиліття, якщо відсутні шортс-н-рілз то «жах яка проблема» вирішується жпт-ng, який підсумовує короткі ші-підсумки в ще корот-ші. а в наступних ngng версіях навіть очікується автоматична генерація звукових title щоб їх не читати

Якщо для вас це також проблема — спробуйте, будь ласка, Seya. Це тулза, яку ми зараз будуємо. Вона вже на проді і доступна безкоштовно. Я дуже сподіваюсь, що вона стане рішенням для вас.
Можете написати мені в телеграм, якщо буде щось незрозуміло або будуть зауваження @annagladyshko
Це було б дуже цінно!

Підписатись на коментарі