Bachelor in Computer Science в США онлайн за $0? Реальний кейс
У попередній статті я розповідала, чому магістр фармації у 33 роки вирішив піти в ІТ. Сьогодні — суто практика. Я хочу поділитися своїм досвідом вступу і враженнями від навчання як корисною інформацією на основі власного досвіду. Попереджаю: місцями це буде суб’єктивно, але максимально чесно про те, як отримати акредитований американський диплом бакалавра CS онлайн безкоштовно.
Я закінчила University of the People (UoPeople) лише минулого року.
Коли я шукала освіту наприкінці
Чесно? До самого фіналу я не була впевнена, що це спрацює. Але факти перемогли скепсис:
- Я особисто знаю випускників із цим дипломом, які успішно працюють Software Engineers тут, в ОАЕ.
- З цим дипломом мене прийняли на MSc in CS with AI до University of York (Британія, Russell Group).
- Це був справжній «хак». Оскільки я закінчила англомовний бакалаврат, York повністю зняв вимогу щодо здачі IELTS чи TOEFL. Це не лише економія $250 та нервів на підготовку, а й доказ того, що ваш диплом офіційно підтверджує рівень володіння мовою на академічному рівні.
Ціна питання
- Application Fee: $50.
- Вартість іспиту: ~$120—160 за курс.
- Загалом за диплом: ~$5000 за 4 роки.
-

Мій кейс
Завдяки стипендії для українців, весь диплом мені обійшовся у $50 (аплікація) + ~$100 за трансфер кредитів.
Вступ
Що потрібно мати на руках
Вам не потрібні результати ЗНО чи НМТ. Весь процес на 100% дистанційний.
- Шкільний атестат — Має бути евалюйований (я робила через WES). Це коштувало близько $400, включаючи пересилки документів між Україною та ОАЕ.
- English Test — Рівень B2. Найкрутіша фішка — вони приймають Duolingo English Test ($50, можна здати з дому за годину). Багато універів вимагають C1 та дорогий IELTS, тож це реальний хак.
- Motivation Letter — Я писала про пастку ліцензування у фармації та бажання unchain свій диплом для глобального ринку.
Гнучкість вступу
На відміну від традиційних університетів, де вступ відбувається лише раз або два на рік, у UoPeople ви можете почати навчання в будь-який із термів. Рік поділений на 5 термів по 2 місяці кожен. Це означає, що вам не потрібно чекати наступного вересня — ви можете застрибнути в навчання практично в будь-який момент, щойно ваші документи будуть готові.
Як навчатися безкоштовно: Секрет стипендій (Scholarships)
Для тих, кому навіть $5000 — це значна сума (а в умовах війни та релокації це абсолютно нормально), у UoPeople є потужна система фінансової підтримки. Університет надає стипендії, які можуть повністю покрити вартість іспитів.
Як це працює:
- First come, first served — Стипендії видаються за принципом хто перший встав, того й капці. Тому подаватися треба одразу після того, як ви отримали підтвердження про вступ.
- Процес подачі — Після адмісії у вашому студентському порталі з’явиться форма на отримання стипендії. Вам потрібно заповнити її та написати невеликий лист із обґрунтуванням.
Мій досвід : Чесно кажучи, я не впевнена, наскільки уважно вони вичитують ці листи. Я написала все як є: хочу змінити професію, але не маю вільних коштів, оскільки всі ресурси йдуть на підтримку родини та плани з релокації.
Мені спочатку виділили $1500, а згодом додали ще коштів. У підсумку, після закінчення університету в мене на рахунку навіть залишився невеликий залишок фондів. Тож «безкоштовна освіта» в США не міф, якщо ви не полінуєтеся заповнити кілька форм.
Навчальний план Computer Science — Що доведеться вчити
Програма складається з 40 курсів (19 General Education + 21 Major).
Рік поділений на 5 термів по 2 місяці кожен.
Обов’язкові предмети (Mandatory courses)
- MATH 1201 College Algebra
- MATH 1280 Introduction to Statistics
- CS 1111 Introduction to Computer Science
- CS 1101 Programming Fundamentals
- CS 1102 Programming 1
- CS 1103 Programming 2
- CS 1105 Digital Electronics & Computer Architecture
- CS 2203 Databases 1
- CS 2204 Communications and Networking
- CS 2205 Web Programming 1 (proctored course)
- CS 2301 Operating Systems 1 (proctored course)
- CS 2401 Software Engineering 1
- CS 3303 Data Structures (Proctored course)
- CS 3305 Web Programming 2 (Proctored course)
- CS 3306 Databases 2 (proctored course)
- CS 3307 Operating Systems 2 (proctored course)
- CS 4402 Comparative Programming Languages (proctored course)
- CS 4407 Data Mining and Machine Learning (proctored course)
- MATH 1302 Discrete Mathematics
- MATH 1211 Calculus
Electives
- CS 3304 Analysis of Algorithms
- CS 3308 Information Retrieval
- CS 3340 Systems & Applications Security
- CS 3440 Big Data
- CS 4403 Software Engineering 2
- CS 4404 Advanced Networking and Data Security
- CS 4405 Mobile Applications
- CS 4406 Computer Graphics
- CS 4408 Artificial Intelligence
Як закінчити 4 роки за 2 роки? (Transfer Credits)
Програма дуже гнучка. Ви можете перезарахувати (transfer) кредити з:
- Свого попереднього закінченого або незакінченого диплома (через WES).
- Платформ на кшталт Sophia Learning (це значно дешевше і швидше для General Education курсів).
Я витратила близько $100 на трансфер, щоб скоротити свій шлях.
Навчальний процес та прокторинг
Навчальний процес: Чому не вийде вивчити все за ніч до іспиту
Система навчання в UoPeople побудована за принципом постійного залучення. Ваша підсумкова оцінка це не результат одного іспиту, а скарбничка, яку ви наповнюєте щотижня. Якщо пропустити один тиждень надолужити майже неможливо.
З чого складається підсумковий бал (Grade)
- Learning Journal: Щотижнева рефлексія або практичне завдання. Ви пишете код або розв’язуєте задачу, а інструктор це оцінює. Це єдина частина, яку бачить тільки викладач.
- Peer-to-Peer Assignments: Ви здаєте роботу, а потім система дає вам три роботи інших студентів для оцінювання. Так само троє анонімних студентів оцінюють вас. Це вчить не лише писати код, а й робити рев’ю (хоча суб’єктивність іноді дратує).
- Discussion Forums: Щотижня ви маєте написати пост на задану тему та прокоментувати відповіді мінімум трьох колег. Це тренує навичку професійної комунікації англійською.
- Quizzes: Щотижневі тести для самоперевірки.
- Graded Quizzes: Великі тести в середині терму.
- Final Exam: Підсумковий іспит на
9-му тижні.
Окремий «аттракціон» — це Proctored Exams (іспити під наглядом). В кожному курсі є
- UoProctor (Online): Ви підключаєтеся до системи, людина на іншому боці екрана бачить вашу камеру, робочий стіл і просить показати кімнату на 360°. Жодних навушників, телефонів чи сторонніх людей. Це коштує близько $18 за іспит.
- Offline Proctor: Ви можете знайти реальну людину у своїй спільноті (наприклад, колегу з IT або викладача), хто підтвердить свою особу та пообіцяє стежити, щоб ви не списували. Як на мене, процедура підтвердження такого проктора трохи creepy, тому я завжди обирала онлайн-сервіс.

Ще важливий аспект навчання це комунікація. Вона дворівнева, і досвід тут дуже контрастний.
Тьютори та інструктори
Тут я була приємно вражена. Всі викладачі на зв’язку онлайн, і я майже завжди отримувала відповіді на свої запитання протягом 24 годин. Зворотний зв’язок після виконаних завдань зазвичай солідний та аргументований. Якщо ви десь забуксували, інструктори реально намагаються допомогти, а не просто ставлять не зараховано.
Peer Assessment
А ось тут починається територія пригод. Система, де студенти оцінюють один одного (як на проектах у Coursera) це справжня лотерея.
Якщо ви колись проходили курси на Coursera з peer-graded проектами, то знаєте цю гру: ваша оцінка може залежати від фази місяця, позиції астероїдів або просто від того, чи виспався ваш анонімний колега з іншого кінця світу.
Типові проблеми Peer-to-Peer
- Хтось може знизити бал за те, що ви використали інший підхід до вирішення задачі, хоча він вірний.
- Іноді здається, що студент, який вас оцінює, просто не зрозумів англійську в описі вашого коду.
- Ви поставили комусь низький бал за погану роботу, і система (хоча вона анонімна) іноді створює дивну напругу в обговореннях.
Якщо ви бачите відверто несправедливу оцінку від студента — не мовчіть. Ви завжди можете апелювати до інструктора. У 90% випадків, якщо ваша робота дійсно якісна, викладач перегляне оцінку вручну і виправить ситуацію.
Для мене написання апеляцій інструктору стало своєрідною щотижневою рутиною :) - надзвичайно корисна навичка.
Якщо порівнювати мій досвід у харківському НФАУ та UoPeople, то це небо і земля. І річ не в тому, що програмування простіше за фармакологію. Справа в системі.
«Easy walk» завдяки прозорості
В українському виші ми вчили гігантські обсяги інформації з довідників. Навантаження було надмірним — для диплома спеціаліста я відвідала 9054 години, а в магістратурі ще 1584. Це тисячі годин лекцій, де ти часто просто пасивний слухач, що поглинає застарілу теорію.
В UoPeople діє принцип виконуєш чіткі вимоги — отримуєш результат. Програма настільки структурована, що ви точно знаєте, за що отримаєте свій бал. Немає потреби зубрити довідники, потрібно розуміти концепції та негайно застосовувати їх у коді. Для зрілої людини такий підхід це справжній ковток свіжого повітря.
Математика кредитів (Brain-cracking moment)
Коли я почала рахувати різницю в годинах, у мене стався справжній когнітивний дисонанс. В американській системі навчання вимірюється в кредитах (Carnegie Units), і ось як це працює:
- 3 кредити (один курс) = приблизно
135–150 годин загальної роботи (читання, відео, код, Peer Review та іспити). - На весь диплом бакалавра (BS) потрібно 120 кредитів (40 курсів) — 6000 годин
Коли я перевел свої 10,638 годин української фармацевтичної освіти в американські кредити через WES ледь не впала зі стільця: вони оцінили мою українську фармацевтичну освіту як еквівалент американського Bachelor of Science, Master of Science та ще одного додаткового Master of Science! Тобто за кількістю годин я перевчилася норму американського бакалавра в кілька разів.
Якість контенту
Давайте чесно: навчання в онлайн-університеті за $5000 — це компроміс. Я хочу поділитися своїми суб’єктивними враженнями від якості курсів, і вони дуже контрастні.
Що було Solid
Математика (Discrete Math, Calculus), бази даних, Java, мережі (Networks) та штучний інтелект — ці курси дали мені той самий фундамент, по який я йшла. Це було важко, глибоко і реально корисно для розуміння того, як все працює під капотом.
Що було, м’яко кажучи, розчаруванням:
А ось курс із Web Programming — це, нехай допоможе мені цензура, просто позорище. Можливо, це моє суб’єктивне сприйняття, бо на той момент я вже трохи розбиралася в JS та React, але програма виявилася безнадійно застарілою. Замість сучасних фреймворків фокус був на CSS та PHP рівня привіт із

Це важливий момент для тих, хто планує вступати: університет дасть вам академічну базу (CS Core), але за актуальними стеками для фронтенду чи бекенду все одно доведеться йти на самоосвіту або додаткові курси. UoPeople — це про Degree та фундамент, а не про вивчення останньої версії Next.js
«Transfer Hack» — Як не вчитися 4 роки
Оскільки в мене вже був диплом з Харкова, я не проходила всі 120 кредитів з нуля. UoPeople дозволяє перезарахувати (transfer) до 90 кредитів (75% ступеня!). Мої нескінченні години з фармації закрили майже всі загальні та вибіркові предмети (General Education & Electives). Університету залишилося лише навчити мене ядра Computer Science.
Це перетворило
Я сподіваюся, що мій досвід стане комусь у пригоді. Цей шлях не був ідеальним, іноді він був суб’єктивно важким або навіть абсурдним (привіт курсу з Веб-програмування), але він спрацював. Я змогла розкувати свій диплом, вийти з пастки ліцензування та відкрити двері.

Я відкрита до обговорення та будь-яких практичних запитань. Якщо ви зараз на роздоріжжі, вагаєтесь або не знаєте, з чого почати евалюацію дипломів — пишіть у коментарях. Давайте допомагати один одному, бо IT-спільнота — це саме про підтримку.
До зустрічі в наступній частині — технічне пекло WES! 🚀
72 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів