Bachelor in Computer Science в США онлайн за $0? Реальний кейс

У попередній статті я розповідала, чому магістр фармації у 33 роки вирішив піти в ІТ. Сьогодні — суто практика. Я хочу поділитися своїм досвідом вступу і враженнями від навчання як корисною інформацією на основі власного досвіду. Попереджаю: місцями це буде суб’єктивно, але максимально чесно про те, як отримати акредитований американський диплом бакалавра CS онлайн безкоштовно.

Я закінчила University of the People (UoPeople) лише минулого року.

Коли я шукала освіту наприкінці 2022-го, мій запит був простим: Безкоштовно або дуже дешево, але з реальною акредитацією. Багато хто сприймає онлайн-навчання як чергові курси з сертифікатом, але UoPeople — це повноцінний некомерційний університет з регіональною акредитацією в США (WSCUC). Це саме той рівень визнання, який робить ваш диплом видимим для магістратур рівня Georgia Tech, Austin або York.

Чесно? До самого фіналу я не була впевнена, що це спрацює. Але факти перемогли скепсис:

• Я особисто знаю випускників із цим дипломом, які успішно працюють Software Engineers тут, в ОАЕ.
  • З цим дипломом мене прийняли на MSc in CS with AI до University of York (Британія, Russell Group).
  • Це був справжній «хак». Оскільки я закінчила англомовний бакалаврат, York повністю зняв вимогу щодо здачі IELTS чи TOEFL. Це не лише економія $250 та нервів на підготовку, а й доказ того, що ваш диплом офіційно підтверджує рівень володіння мовою на академічному рівні.

Ціна питання

• Application Fee: $50.
  • Вартість іспиту: ~$120—160 за курс.
  • Загалом за диплом: ~$5000 за 4 роки.

Мій кейс

Завдяки стипендії для українців, весь диплом мені обійшовся у $50 (аплікація) + ~$100 за трансфер кредитів.

Вступ

Що потрібно мати на руках

Вам не потрібні результати ЗНО чи НМТ. Весь процес на 100% дистанційний.

• Шкільний атестат — Має бути евалюйований (я робила через WES). Це коштувало близько $400, включаючи пересилки документів між Україною та ОАЕ.
  • English Test — Рівень B2. Найкрутіша фішка — вони приймають Duolingo English Test ($50, можна здати з дому за годину). Багато універів вимагають C1 та дорогий IELTS, тож це реальний хак.
  • Motivation Letter — Я писала про пастку ліцензування у фармації та бажання unchain свій диплом для глобального ринку.

Гнучкість вступу

На відміну від традиційних університетів, де вступ відбувається лише раз або два на рік, у UoPeople ви можете почати навчання в будь-який із термів. Рік поділений на 5 термів по 2 місяці кожен. Це означає, що вам не потрібно чекати наступного вересня — ви можете застрибнути в навчання практично в будь-який момент, щойно ваші документи будуть готові.

Як навчатися безкоштовно: Секрет стипендій (Scholarships)

Для тих, кому навіть $5000 — це значна сума (а в умовах війни та релокації це абсолютно нормально), у UoPeople є потужна система фінансової підтримки. Університет надає стипендії, які можуть повністю покрити вартість іспитів.

Як це працює:

1. First come, first served — Стипендії видаються за принципом хто перший встав, того й капці. Тому подаватися треба одразу після того, як ви отримали підтвердження про вступ.
  2. Процес подачі — Після адмісії у вашому студентському порталі з’явиться форма на отримання стипендії. Вам потрібно заповнити її та написати невеликий лист із обґрунтуванням.

Мій досвід : Чесно кажучи, я не впевнена, наскільки уважно вони вичитують ці листи. Я написала все як є: хочу змінити професію, але не маю вільних коштів, оскільки всі ресурси йдуть на підтримку родини та плани з релокації.

Мені спочатку виділили $1500, а згодом додали ще коштів. У підсумку, після закінчення університету в мене на рахунку навіть залишився невеликий залишок фондів. Тож «безкоштовна освіта» в США не міф, якщо ви не полінуєтеся заповнити кілька форм.

Навчальний план Computer Science — Що доведеться вчити

Програма складається з 40 курсів (19 General Education + 21 Major).

Рік поділений на 5 термів по 2 місяці кожен.

Обов’язкові предмети (Mandatory courses)

• MATH 1201 College Algebra
  • MATH 1280 Introduction to Statistics
  • CS 1111 Introduction to Computer Science
  • CS 1101 Programming Fundamentals
  • CS 1102 Programming 1
  • CS 1103 Programming 2
  • CS 1105 Digital Electronics & Computer Architecture
  • CS 2203 Databases 1
  • CS 2204 Communications and Networking
  • CS 2205 Web Programming 1 (proctored course)
  • CS 2301 Operating Systems 1 (proctored course)
  • CS 2401 Software Engineering 1
  • CS 3303 Data Structures (Proctored course)
  • CS 3305 Web Programming 2 (Proctored course)
  • CS 3306 Databases 2 (proctored course)
  • CS 3307 Operating Systems 2 (proctored course)
  • CS 4402 Comparative Programming Languages (proctored course)
  • CS 4407 Data Mining and Machine Learning (proctored course)
  • MATH 1302 Discrete Mathematics
  • MATH 1211 Calculus

Electives

• CS 3304 Analysis of Algorithms
  • CS 3308 Information Retrieval
  • CS 3340 Systems & Applications Security
  • CS 3440 Big Data
  • CS 4403 Software Engineering 2
  • CS 4404 Advanced Networking and Data Security
  • CS 4405 Mobile Applications
  • CS 4406 Computer Graphics
  • CS 4408 Artificial Intelligence

Як закінчити 4 роки за 2 роки? (Transfer Credits)

Програма дуже гнучка. Ви можете перезарахувати (transfer) кредити з:

• Свого попереднього закінченого або незакінченого диплома (через WES).
  • Платформ на кшталт Sophia Learning (це значно дешевше і швидше для General Education курсів).

Я витратила близько $100 на трансфер, щоб скоротити свій шлях.

Навчальний процес та прокторинг

Навчальний процес: Чому не вийде вивчити все за ніч до іспиту

Система навчання в UoPeople побудована за принципом постійного залучення. Ваша підсумкова оцінка це не результат одного іспиту, а скарбничка, яку ви наповнюєте щотижня. Якщо пропустити один тиждень надолужити майже неможливо.

З чого складається підсумковий бал (Grade)

• Learning Journal: Щотижнева рефлексія або практичне завдання. Ви пишете код або розв’язуєте задачу, а інструктор це оцінює. Це єдина частина, яку бачить тільки викладач.
  • Peer-to-Peer Assignments: Ви здаєте роботу, а потім система дає вам три роботи інших студентів для оцінювання. Так само троє анонімних студентів оцінюють вас. Це вчить не лише писати код, а й робити рев’ю (хоча суб’єктивність іноді дратує).
  • Discussion Forums: Щотижня ви маєте написати пост на задану тему та прокоментувати відповіді мінімум трьох колег. Це тренує навичку професійної комунікації англійською.
  • Quizzes: Щотижневі тести для самоперевірки.
  • Graded Quizzes: Великі тести в середині терму.
  • Final Exam: Підсумковий іспит на 9-му тижні.

Окремий «аттракціон» — це Proctored Exams (іспити під наглядом). В кожному курсі є 1–2 таких іспити.

• UoProctor (Online): Ви підключаєтеся до системи, людина на іншому боці екрана бачить вашу камеру, робочий стіл і просить показати кімнату на 360°. Жодних навушників, телефонів чи сторонніх людей. Це коштує близько $18 за іспит.
  • Offline Proctor: Ви можете знайти реальну людину у своїй спільноті (наприклад, колегу з IT або викладача), хто підтвердить свою особу та пообіцяє стежити, щоб ви не списували. Як на мене, процедура підтвердження такого проктора трохи creepy, тому я завжди обирала онлайн-сервіс.

Ще важливий аспект навчання це комунікація. Вона дворівнева, і досвід тут дуже контрастний.

Тьютори та інструктори

Тут я була приємно вражена. Всі викладачі на зв’язку онлайн, і я майже завжди отримувала відповіді на свої запитання протягом 24 годин. Зворотний зв’язок після виконаних завдань зазвичай солідний та аргументований. Якщо ви десь забуксували, інструктори реально намагаються допомогти, а не просто ставлять не зараховано.

Peer Assessment

А ось тут починається територія пригод. Система, де студенти оцінюють один одного (як на проектах у Coursera) це справжня лотерея.

Якщо ви колись проходили курси на Coursera з peer-graded проектами, то знаєте цю гру: ваша оцінка може залежати від фази місяця, позиції астероїдів або просто від того, чи виспався ваш анонімний колега з іншого кінця світу.

Типові проблеми Peer-to-Peer

• Хтось може знизити бал за те, що ви використали інший підхід до вирішення задачі, хоча він вірний.
  • Іноді здається, що студент, який вас оцінює, просто не зрозумів англійську в описі вашого коду.
  • Ви поставили комусь низький бал за погану роботу, і система (хоча вона анонімна) іноді створює дивну напругу в обговореннях.

Якщо ви бачите відверто несправедливу оцінку від студента — не мовчіть. Ви завжди можете апелювати до інструктора. У 90% випадків, якщо ваша робота дійсно якісна, викладач перегляне оцінку вручну і виправить ситуацію.

Для мене написання апеляцій інструктору стало своєрідною щотижневою рутиною :) - надзвичайно корисна навичка.

Якщо порівнювати мій досвід у харківському НФАУ та UoPeople, то це небо і земля. І річ не в тому, що програмування простіше за фармакологію. Справа в системі.

«Easy walk» завдяки прозорості

В українському виші ми вчили гігантські обсяги інформації з довідників. Навантаження було надмірним — для диплома спеціаліста я відвідала 9054 години, а в магістратурі ще 1584. Це тисячі годин лекцій, де ти часто просто пасивний слухач, що поглинає застарілу теорію.

В UoPeople діє принцип виконуєш чіткі вимоги — отримуєш результат. Програма настільки структурована, що ви точно знаєте, за що отримаєте свій бал. Немає потреби зубрити довідники, потрібно розуміти концепції та негайно застосовувати їх у коді. Для зрілої людини такий підхід це справжній ковток свіжого повітря.

Математика кредитів (Brain-cracking moment)

Коли я почала рахувати різницю в годинах, у мене стався справжній когнітивний дисонанс. В американській системі навчання вимірюється в кредитах (Carnegie Units), і ось як це працює:

• 3 кредити (один курс) = приблизно 135–150 годин загальної роботи (читання, відео, код, Peer Review та іспити).
  • На весь диплом бакалавра (BS) потрібно 120 кредитів (40 курсів) — 6000 годин

Коли я перевел свої 10,638 годин української фармацевтичної освіти в американські кредити через WES ледь не впала зі стільця: вони оцінили мою українську фармацевтичну освіту як еквівалент американського Bachelor of Science, Master of Science та ще одного додаткового Master of Science! Тобто за кількістю годин я перевчилася норму американського бакалавра в кілька разів.

Якість контенту

Давайте чесно: навчання в онлайн-університеті за $5000 — це компроміс. Я хочу поділитися своїми суб’єктивними враженнями від якості курсів, і вони дуже контрастні.

Що було Solid

Математика (Discrete Math, Calculus), бази даних, Java, мережі (Networks) та штучний інтелект — ці курси дали мені той самий фундамент, по який я йшла. Це було важко, глибоко і реально корисно для розуміння того, як все працює під капотом.

Що було, м’яко кажучи, розчаруванням:

А ось курс із Web Programming — це, нехай допоможе мені цензура, просто позорище. Можливо, це моє суб’єктивне сприйняття, бо на той момент я вже трохи розбиралася в JS та React, але програма виявилася безнадійно застарілою. Замість сучасних фреймворків фокус був на CSS та PHP рівня привіт із 2010-х.

Це важливий момент для тих, хто планує вступати: університет дасть вам академічну базу (CS Core), але за актуальними стеками для фронтенду чи бекенду все одно доведеться йти на самоосвіту або додаткові курси. UoPeople — це про Degree та фундамент, а не про вивчення останньої версії Next.js

«Transfer Hack» — Як не вчитися 4 роки

Оскільки в мене вже був диплом з Харкова, я не проходила всі 120 кредитів з нуля. UoPeople дозволяє перезарахувати (transfer) до 90 кредитів (75% ступеня!). Мої нескінченні години з фармації закрили майже всі загальні та вибіркові предмети (General Education & Electives). Університету залишилося лише навчити мене ядра Computer Science.

Це перетворило 4-річну програму на інтенсивний технічний місток. Замість того, щоб знову вчити історію чи психологію, я фокусувалася суто на структурах даних, алгоритмах та ШІ.

Я сподіваюся, що мій досвід стане комусь у пригоді. Цей шлях не був ідеальним, іноді він був суб’єктивно важким або навіть абсурдним (привіт курсу з Веб-програмування), але він спрацював. Я змогла розкувати свій диплом, вийти з пастки ліцензування та відкрити двері.

Я відкрита до обговорення та будь-яких практичних запитань. Якщо ви зараз на роздоріжжі, вагаєтесь або не знаєте, з чого почати евалюацію дипломів — пишіть у коментарях. Давайте допомагати один одному, бо IT-спільнота — це саме про підтримку.

До зустрічі в наступній частині — технічне пекло WES! 🚀

👍ПодобаєтьсяСподобалось28
До обраногоВ обраному15
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Цікаво, хтось пробував переносити кредити з Credly?

Вітаю, Юрій,

Я переносила курси з Credly (Sophia.org/Google), їх зараховують без проблем, бо вони ACE-recommended. Просто треба в кабінеті Credly Share і відправити офіційний транскрипт на пошту університету. Але не всі курси та значки на Credly мають рекомендацію ACE.

Головне перевіряти заздалегідь вагу кожного курсу в кредитах і чи він підходить під програму. Є спеціальні таблиці-роадмапи, де розписано, який сертифікат закриває конкретний предмет.

Some useful links

Тут можна перевірити будь-який курс або сертифікат (наприклад, від Google чи IBM), щоб побачити, чи рекомендує Американська рада з освіти (ACE) зараховувати за нього академічні кредити. Якщо курс є, тут шанси на трансфер майже 100%.
www.acenet.edu/...​-Guide/Pages/default.aspx

назва курсу на Sophia = код предмета в UoPeople

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/www.uopeople.edu/...​commended-Course-List.pdf

База даних еквівалентів. Тут можна знайти, як саме UoPeople оцінював курси з різних інституцій у минулому.
tes.collegesource.com/...​be-4d8d-a2c6-5d0794173c33

якщо проходити безкоштовні курси на Saylor, тут розписано, які з них університет зараховує як кредитні одиниці
www.saylor.org/...​university-of-the-people

Дякую Таня.
На Credly маю більше 50 бейджів. Стало цікаво скільки це кредитів. Ніколи не звертав на це увагу.

P.S. Перевірив сертифікат від IBM. Він дає 15 кредитів 😉

Ого, Юрію, 50+ бейджів — solid колекція! 🫡
Це вже потенційно зекономлений рік або й більше. Якщо один лише IBM закриває 15 кредитів, а стандарт BS — це 120 кредитів, то можна дуже приємно скоротити шлях.

Сьогодні якраз виклала новий гайд про те, як верифікувати наш диплом через WES — усі кроки, ціни та скріншоти, заходьте глянути!

Як верифікувати українську освіту через WES (USA/Canada) і що робити з дипломом Спеціаліста?

English Test — Рівень B2. Найкрутіша фішка — вони приймають Duolingo English Test ($50, можна здати з дому за годину). Багато універів вимагають C1 та дорогий IELTS, тож це реальний хак.

Можна простіше, здати цей онлайн тест www.efset.org він безкоштовний і вони його теж приймають

Як закінчити 4 роки за 2 роки? (Transfer Credits)

якщо все супер з оптимізувати то в теорії можна за рік

Олександре, оцього я не знала! Дякую за крутий інсайд про EF SET.
Навіть руки сверблять написати саппорту університету: А що, так можна було?

Щодо бакалавра за рік... це режим 🪦🕯️
Якось я спробувала взяти 4 курси за один term — ледь не вмерла. 😅

якщо все супер з оптимізувати то в теорії можна за рік

Теоретично, якщо перезарахувати максимум (90 кредитів), залишається всього 10 курсів. Але сильно гальмують два моменти:

— Пререквізити — не можна взяти нічого, поки не здав Online learning; не можна взяти Algorithms, поки не здав Programming 1 and so on.
— щоб отримати дозвіл на відвідування 3 і більше курсів, вам знадобиться GPA вище 3.00

Якщо хтось реально закриє це за рік і не вигорить у попіл — це буде легенда.

Ви самі пробували такий темп чи це поки теоретичні розрахунки?

Ви самі пробували такий темп чи це поки теоретичні розрахунки?

Пробував реально:)) але у мене досвіду в айті 16 чи скільки там років.
І я взагалі любитель на сертифікати поздавати і для мене такий режим роботи звичний, та і взагалі для мене половину предметів було типу там программінг це взагалі не прошо.
Ну і да я трасфернув 90 кредитів

— Пререквізити — не можна взяти нічого, поки не здав Online learning; не можна взяти Algorithms, поки не здав Programming 1 and so on.

з приводу цього так там має бути оптимізований трасфер предметів, у мене так і було що я багато трасфернув а один з базових не трасфернув, і один терм застряг чисто на одному пререквізиті

Олександре, 🫡 мій щирий респект.

один з базових не трасфернув, і один терм застряг чисто на одному пререквізиті

Я теж наступила на ці граблі: коли багато трансфернув, а один дрібний базовий предмет не пройшов — і ти сидиш цілий терм, чекаєш, поки система розблокує наступні левели.

Слухайте, а напишіть тут свій приблизний таймлайн?
Думаю, багатьом досвідченим колегам, які хочуть освіжити папери, ваш план буде як знахідка.

Вас не штормило від академічної бюрократії після стількох років практики?

> Я особисто знаю випускників із цим дипломом, які успішно працюють Software Engineers тут, в ОАЕ.

Це тіпа якось має показати силу диплома. Просто я знаю сеньйора помідора з майкрософта, який є випускником Козятинської залізничної бурси.

Азаза Заазааз, мені дуже приємно бачити в коментарях такого безстрашного лева, для якого диплом — це лише папірець! 🦁😜

Але, чесно кажучи, те, що я писала про випускників в ОАЕ — мій реальний страх під час вступу🫣. Чи не витрачу я час на те, що ринок потім просто викине в кошик? Усе ж таки ми люди, і наші мотиви, страхи та кар’єрні шляхи — це не код, який можна ідеально відкомпілювати.

Знаєте, іронізувати про Козятинську бурсу та помідорів у Microsoft легко, коли сидиш у зоні комфорту. Але коли ти в 33 роки з фармації в руках намагаєшся побудувати життя в іншій країні з нуля, ти шукаєш не іронію, а працюючі інструменти. Хтось потрапляє в Microsoft після Козятина — і це неймовірно круто, я щиро захоплююсь такими самородками. Але для багатьох світчерів диплом — це не про магічні знання (їх ми добираємо самі), а про легітимність у світі бюрократії.

Хіба для вас не є аргументом той факт, що людина в ОАЕ (де вимоги до легалізації документів дуже суворі) знайшла роботу та успішно оформила робочі візи саме на основі цього диплома?
Чи не є це найкращою ознакою легітимності та документа в реальному світі, де рекрутер та міграційний офіцер — перші фільтри на шляху до того самого офферу?
Чи все ж таки вважаєте, що визнання диплома офіційними інстанціями ніяк не впливає на рішення?

А як ви вважаєте, у 2026 році на глобальному ринку (не лише в Україні) диплом для галочки — це все ще необхідний страховий поліс, чи ми вже остаточно перейшли в еру, де CV без рядка про освіту не викликає зайвих питань у рекрутера?

Bachelor in Computer Science в США онлайн за $0? Реальний кейс
Загалом за диплом: ~$5000 за 4 роки.

але все рівно дякую за інформацію та досвід

Misha, одразу видно, що я на DOU люди з залізною логікою та гострим критичним мисленням повз не пройдуть! 😉
Але іноді за залізною логікою губиться контекст. У тексті якраз і пояснюю $5000- це офіційний цінник університету для всього світу, але завдяки стипендіальній програмі (якщо не лінуватися заповнювати форми) мої особисті витрати склали $50 за аплікацію та трохи за трансфер.
Тож для когось це диплом за 5к, а для тих, хто вміє читати між рядків і юзати можливості — реальний кейс, як отримати акредитований BS практично за нуль. Дякую, що підсвітили цей момент!

До речі, Misha, а який бюджет на освіту ви б вважали справедливим за диплом CS сьогодні, враховуючи, що це вхідний квиток на глобальний ринок і life-long proof вашого рівня англійської, який назавжди закриває питання мовних сертифікатів (IELTS/TOEFL) для більшості MS та роботодавців?

Вітаю!

Прочитав вашу статтю на одному подиху, було дуже цікаво читати, дякую! Хотів би, Вас запитати, щоб Ви порадили в моїй ситуації: мені дійсно зацікавив Ваш кейс, але я зараз ще тільки закінчую український бакалаврат з CS також, що якщо наприклад піти в магістратуру, як я зрозумів, то можу відразу у York поступити по цій схемі, я вірно розумію, чи щось упустив? Ну тобто, я закінчую бакалаврат тут в Україні, отримую ті «кредити», і я хочу вступити до магістратури в York, а саме для того, щоб почати вивчати AI / ML (схоже з Вашим кейсом), з чого радите почати мені, які перші кроки зробити в цьому напрямі? Подякував!

P.S. думаю, що пройти тест з англійської в DuoLingo на B2, не буде для мене проблемою.

Вітаю, Ihor!

Дуже приємно, що мій досвід став корисним. Це чудовий план — рухатися в бік AI/ML, маючи базу CS.

Прочитала твій допис на DOU — дуже знайомі думки та дилеми. Оскільки ти зараз на роздоріжжі між українським дипломом та закордонним, маючи вже 2 роки досвіду в PHP та власні проєкти в AI (RAG — топ-тема!). ☺️

Твій кейс із вступом до York цілком реальний, але є кілька але, які варто знати на березі.

P.S. думаю, що пройти тест з англійської в DuoLingo на B2, не буде для мене проблемою.

B2 буде замало, для програм CS/AI вони тримають планку.
Тобі потрібно отримати мінімум 120 балів у Duolingo English Test (DET). Це офіційний рівень C1 (Advanced).

Additional Requirements
Minimum Language Test Score:
IELTS −6.5.
TOEFL- 88.0. PTE — 68.0.
DUOLINGO- 120.0.

Навіть якщо ти впевнено почуваєшся на B2, до тесту треба готуватися специфічно.

Ну тобто, я закінчую бакалаврат тут в Україні, отримую ті «кредити», і я хочу вступити до магістратури в York

Диплом
— Твій український BS CS підходить ідеально.

— Оцінки — потрібен диплом із середнім балом 4.0 або вище (за 5-бальною шкалою)

— Повна евалюація зазвичай не потрібна — Йорк сам оцінює українські додатки до дипломів.

Тобі достатньо надати скан диплома та додатка до нього з офіційним перекладом на англійську мову.

Ти згадав, що працюєш над RAG та інференсом. Так от, у Йорку за робочий код нейронки тобі дадуть лише частину балів. Основний фокус ассайнментів — це рефлексія та аналіз. Тобі доведеться писати есе на 3000 слів, пояснюючи, чому ти вибрав саме цей алгоритм, які були етичні ризики та як твоє рішення масштабується.

Якщо ти розглядаєш варіант за кордоном, то обов’язково глянь на Georgia Tech (OMSCS) — хардкорніша альтернатива.
Вся магістратура коштуватиме $6,000—$7,000, тоді як Йорк витягне з кишені $13,000—$15,000.
Ти сам обираєш курси. Хочеш тільки ML та Deep Learning? Будь ласка.
Це топ-10 світу. Диплом Georgia Tech у світі AI важить більше, ніж Йорк.

Last but not least
Станом на 2026 рік, навчання в іноземному ВНЗ (навіть очно, а тим паче онлайн) не дає права на відстрочку від мобілізації в Україні. Для системи ти залишаєшся військовозобов’язаним без права на відстрочку по навчанню (вона діє лише для українських ВНЗ на денній формі).
Для отримання відстрочки студенти повинні мати довідку з ЄДЕБО (Єдина державна електронна база з питань освіти). Оскільки York чи Georgia Tech не інтегровані в цю базу...(((
Виїхати за кордон як студент іноземного вишу зараз майже нереально.

Ти вже працюєш з RAG та Agentic AI — це 👍 старт. Ти шукаєш у магістратурі саме корочку для світового ринку, чи хочеш структурувати знання з Math/ML, яких не вистачає на бакалавраті?

Тетяно, неймовірно дякую, за таку вичерпну та структуровану відповідь (що навіть врахували мій допис!)! З приводу питань, то відстрочки не шукаю(поки). Так як я новенький в цій сфері, не вистачає, ментора(доречі не бажаєте?)), який би направляв у вірне русло та чіткого curriculum. Поки вивчаю, все сам, є різні роудмапи для ML, книги, ті ж самі курси по ML на Coursera від Andrew Ng, і т.п.

Мені здається в цій історії потрібно мати сильне бажання, а вивчитись можна і самому, без університетів, звісно якщо немає такої можливості, що думаєте?

Для себе поки бачу, так що потрібно отримати диплом бакалавра, скласти ЄВІ, заодно гляну чи дійсно в мене англійська B2, а всередині літку буду ресьорчити OMSCS, щоб ви поправили в цьому «плані»?

Ігоре,

З приводу питань, то відстрочки не шукаю(поки). Так як я новенький в цій сфері, не вистачає, ментора(доречі не бажаєте?))

я могла б бути study buddy :) Не впевнена, що саме означає бути ментором, але я можу ділитися тим, що знаю, і я відкрита до спілкування. Але просто дружня порада — обов’язково зробіть собі профіль у LinkedIn.

який би направляв у вірне русло та чіткого curriculum

Я можу запропонувати вам просто вчитися разом, оскільки я якраз складаю план на літо, щоб закрити власні прогалини. В компанії завжди краще, ніж самому. Якщо маєш бажання підтягнути математику Algorythms or Math, можемо об’єднатися.

Мені здається в цій історії потрібно мати сильне бажання, а вивчитись можна і самому, без університетів, звісно якщо немає такої можливості, що думаєте?

100% згодна. В цій історії головне мати бажання, а вивчити все можна і самому без університетів. Особливо базу для аутсорсу, тим паче якщо у вас вже є диплом бакалавра. Але правильна MS це не лише про знання. Усі курси від MIT чи Georgia Tech можна знайти безкоштовно у відкритому доступі (можу поділитися посиланнями). MS більше про міжнародне визнання (читайте — гроші) та нетворкінг.

В умовах імміграції, коли ми переїжджаємо, ми, на жаль, втрачаємо майже весь свій соціальний капітал. Тому потрібен легкий шлях для побудови мережі зв’язків (читайте — пошук можливостей не через холодні відгуки, а через рекомендації, що набагато ефективніше). Тож ми платимо не стільки за саму інформацію, скільки за рев’ю, нетворкінг та певні можливості, як-от доступ до інфраструктури акселерації чи грантову підтримку sturt-up — у деяких програмах це дуже розвинено. Підтримка відділу HR від університету also count, зазвичай у них є спеціальні відділи. Це лише мій погляд на речі — знання можна здобути самостійно на 100%, але досвід того, хто вже набив гулі — це набагато складніше.

Для себе поки бачу, так що потрібно отримати диплом бакалавра, скласти ЄВІ

Це хороший старт, особливо якщо орієнтуватися на GPA 3.5 і вище.

заодно гляну чи дійсно в мене англійська B2

Щодо англійської — ви можете просто почати з безкоштовного тесту Duolingo на їхньому сайті та побачити свій результат вже за годину. Це найстрашніший крок :)

звсередині літку буду ресьорчити OMSCS, щоб ви поправили в цьому «плані»?

Що стосується MS, то дедлайни подачі заявок на осінній семестр зазвичай тривають до березня-квітня, а на весняний — до осені. Це означає, що тобі потрібно мати всі документи готові вже до березня, щоб встигнути на осінь.

Але просто дружня порада — обов’язково зробіть собі профіль у LinkedIn.

Профайл є — www.linkedin.com/in/realihorrud :-)

можемо об’єднатися

— would be cool, куди Вам написати?

MS більше про міжнародне визнання (читайте — гроші) та нетворкінг.

тут згоден, але як же з нетворкінгом, якщо весь час вчитись онлайн?

Щодо англійської — ви можете просто почати з безкоштовного тесту Duolingo на їхньому сайті та побачити свій результат вже за годину

yay, thanks!

Це означає, що тобі потрібно мати всі документи готові вже до березня, щоб встигнути на осінь.

:-(

Ihor Rud, я вже додалася до

В

ас у LinkedIn — пропоную перенести деталі туди! 😉

Щодо вступу — без паніки! Зазвичай університети мають два дедлайни (на осінь та на весну), тож час на підготовку документів ще є.

А стосовно нетворкінгу в онлайні — це окремий скіл, але він працює. Коли ми говоримо про такі програми, як в Austin або Georgia, ви отримуєте не просто доступ до лекцій, а повноцінний ресурсний пакет- допомогу HR-центрів, доступ до університетських акселераторів для стартапів та закриті ком’юніті.

На відміну від звичайних курсів, тут ви взаємодієте з реальними професорами та студентами через чати та форуми. Це живі люди, які можуть дати рекомендації — а у багатьох топових компаніях без них і досі важко пройти перший фільтр. Тож нетворкінг там цілком реальний, просто він вимагає трохи більше проактивності.

Ігоре, вітаю!
Докину ще одну неочевидну, але дуже круту альтернативу до вашого плану. Якщо ви шукаєте сильне ком’юніті, R&D в AI/ML (STEM) і не горите бажанням віддавати $15k з власної кишені за Йорк дуже раджу придивитися до Японії.

Там існує ПОТУЖНА :) урядова стипендіальна програма MEXT (Monbukagakusho). Уряд Японії зараз масово залучає талановитих іноземних студентів саме на інженерію та IT.

Оскільки ви закінчуєте бакалаврат, ваш основний трек це Research Student (Магістратура/Докторантура). Але якщо ви відчуваєте, що база просідає і є бажання зробити фундаментальний рестарт, можна подаватися і на Undergraduate (Бакалаврат).

Вам не потрібно знати японську на старті!

1. Мовна школа: Програма (особливо для бакалаврів, але є опції і для магістрів) покриває 1 рік інтенсивної підготовчої мовної школи в Японії перед початком основного навчання. Вас з нуля вчать мові, математиці та профільним предметам за місцевими стандартами.
2. Англомовні програми:Якщо ви йдете одразу на магістратуру (Research Student) у STEM-напрямках, величезна кількість R&D програм та лабораторій працюють виключно англійською. Тобто впевненого B2-C1 буде достатньо для вступу та навчання, а японську вивчите вже в процесі для побуту.

Що по фінансах:
Це не просто знижка, а справжнє full-ride фінансування:

Повністю покривається вартість навчання, вступні іспити та всі університетські збори.
Виплачується щомісячна стипендія — від 117,000 ієн (для бакалаврів) до 143,000–145,000 ієн (для магістрів/дослідників). Цього вистачає на оренду студентського житла, харчування та цілком комфортне життя.
Повністю оплачуються авіаквитки з вашої країни до Японії та назад після завершення навчання.
Як вступити українцю:
Найпопулярніший шлях — Embassy Recommendation (через Посольство Японії в Україні). Відбір зазвичай проходить навесні-влітку і включає конкурс документів, співбесіду та тести (англійська + математика для STEM).

Ось лінки для старту ресьорчу:

Загальний портал з описом усіх типів стипендій: [Study in Japan — Scholarships]( www.studyinjapan.go.jp/en/planning/scholarship )
Розділ Посольства Японії в Україні (моніторте анонси відбору для українців на програми «Бакалавр» та «Стажер-дослідник»): [Освіта та стипендії Посольство Японії в Україні]( www.google.com/...​jp/itpr_uk/education.html )

Oleksii, Це виглядає так спокусливо — фактично можна не працювати цілий рік...🤪✈️ 🛍️ 📸

До речі, для STEM-напрямків у Японії зараз один із найкращих рівнів фінансування лабораторій у світі. Тож якщо вас цікавить саме Research та Deep Tech — це варіант.🎯

Так, фінансування там шикарне, але є нюанси. Будьте готові, що в японській магістратурі зібрати диплом як конструктор із різних курсів (як у Штатах) не вийде. Ви будете жорстко прив’язані до своєї лабораторії та напрямку досліджень.

І ще порада: не фокусуйтеся лише на Токіо (хіба що йдеться про UTokyo). Придивіться до Нагої. Це технологічний двигун країни, де сидять найбільші корпорації та їхні R&D офіси.

П.С. До речі, як місто Нагоя теж топ. Мені особисто дуже сподобалася: спокійна, простора, і там немає цих традиційних для Японії мікро-вуличок, де двом людям важко розминутися. Дуже комфортно для життя.

Jeez, Олексію, huge дякую Вам! це прям дуже цікавий експірієнс, буду ресьорчити обовʼязково, це прям дійсно звучить круто, почну з математики і англійської чекну, що там за вимоги, ще раз подякував. Ви там вчились, чи знаєте знайомих, що вчились по цій програмі? Якщо так, поділіться досвідом.

Та нема за що. Радий, що ідея зайшла. Сам я там не вчився просто кілька років тому детально ресьорчив цю програму, коли шукав варіанти для родичів. Їм це зрештою не знадобилося, вони вирішили піти іншим шляхом. Але алгоритми працюють, і я періодично бачу в Інстаграмі рілси українців, які поїхали навчатися саме за цією стипендією. До речі, багато хто її обирав якраз через те, що там немає таких адових вимог до англійської на старті.

Oleksii

шукав варіанти для родичів
Бо як показує суворий життєвий досвід їхнє покоління зараз частіше свідомо обирає кар’єрний шлях елітного кальянника або тревел-блогера (читай професійного дауншифтера на Балі).

so painful 🥀🕯️

А підкажіть, де саме автор казав, що це безкоштовна освіта?Вона ділилася своїм особистим кейсом. Наскільки я зрозумів, з власних коштів вона оплатила трансфер кредитів і проктора на іспиті. Решту витрат перекрила стипендія

Tanasy Craft, ви потрапили в мою маркетингову пастку! 🪤😉

Але якщо серйозно, то в статті якраз і описано той самий хак, як зробити цю освіту безкоштовною.

Oleksii, дякую за підтримку, ви абсолютно праві. Мій особистий кейс якраз про те, як використати систему на свою користь.

Для тих, хто хоче повторити цей шлях за $0, ось коротка інструкція

Scholarships
Університет некомерційний, і їхня мета — дати освіту всім. Якщо ви аргументуєте, чому не можете платити (війна в Україні — це більш ніж вагома причина), вони часто покривають 100% вартості іспитів. Мені виділили кошти, яких вистачило на все навчання.

Transfer
Якщо у вас уже є диплом or part of it, ви можете перезарахувати до 75% курсу. Це економить не лише гроші, а й 2-3 роки життя.

English Test
Замість того, щоб платити $250 за IELTS, можна за $50 і одну годину вдома підтвердити рівень англійської.

Так, безкоштовний сир буває не тільки в мишоловці, а й у акредитованих університетах, якщо знати, які форми заповнювати.
Magic...🪄

Цікаво, а чому ви обрали саме магістратуру, а не докторантуру? З таким соковитим для ринку матчем між медициною та софтом і хорошим GPA вас мали б з руками і ногами відірвати в PhD. Це ж зазвичай і повне фінансування (tuition waiver), і стипендія, і зовсім інший рівень доступу до R&D проектів. Чи є якісь нюанси, про які ми не знаємо? :)

Дякую!
Питання влучно в ціль.

Як кажуть, якщо я така розумна, то чому така бідна? 😂

Насправді, я розглядала варіант PhD, і навіть наважилася податися в NYU Abu Dhabi — документи прийняли, все окей, але... Дубайський шоколад (повна стипендія та фінансування), як виявилося, призначений переважно для локалів або геніїв іншого порядку. Мій GPA та бекграунд — це круто, але для full scholarship ($70000) у топових вишах ОАЕ цього забракло.

До того ж, PhD — це long, long, long way, марафон, де треба повністю віддатися дослідженню. Я ж поки не впевнена, що зможу це in реал-лайф протягом 4-6 років.

MS для мене зараз це швидкий вхід, but я не кажу ні PhD в майбутньому. Якщо я побачу, що статус PhD додасть вагому суму до мого чека, чому б і ні? 😉

Oleksii, а як ви вважаєте, наскільки PhD реально конвертується в кеш у корпоративному світі?

З одного боку, в MedTech та AI статус приставка Dr. відкривають двері до R&D департаментів та чеків зовсім іншого порядку. 💰

Судячи з розміру відповіді, я зачепив за живе ))) Не переймайтеся, здасте Calc 3 і все буде чудово ;) А то ж комісія мабуть вирішила що без нього ви всю команду вниз потягнете ))

Щодо монетизації PhD в корпоративному світі треба розуміти, що докторантура це дуже вузька ніша. Це робота з гіпотезами та концептами, 99% з яких підуть у стіл і не стануть комерційним продуктом. Для бізнесу це часто «overqualified» ризик, тому пряма конвертація в кеш є лише у специфічних R&D відділах.

Якщо мета саме корпоративний ріст та гроші, то існує DEng (Doctor of Engineering). Але це інструмент для тих, хто вже має 10+ років хардкорного індустріального досвіду. Саме тоді він дає реальний буст. Тому MS зараз це цілком здорова стратегія для швидкого виходу на ринок

Oleksii, дякую за цінний коментар!

Судячи з розміру відповіді, я зачепив за живе ))) Не переймайтеся, здасте Calc 3 і все буде чудово ;) А то ж комісія мабуть вирішила що без нього ви всю команду вниз потягнете ))

: )

res.cloudinary.com/...​/af73lebfrneu0vy7nzfl.png

Якщо мета саме корпоративний ріст та гроші, то існує DEng (Doctor of Engineering). Але це інструмент для тих, хто вже має 10+ років хардкорного індустріального досвіду. Саме тоді він дає реальний буст. Тому MS зараз це цілком здорова стратегія для швидкого виходу на ринок

Я не впевнена, що знаю цей формат, чи не могли б ви розповісти більше, це докторська програма на основі проекту?

Саме так, це проєктна історія. Головна різниця в тому, що DEng це найвищий професійний ступінь, а не академічний.
Пам’ятаєте стару українську систему Спеціаліст vs Магістр? Де спеціаліст це практик для заводу, а магістр теоретик для науки. Тут логіка дуже схожа. PhD генерує нові наукові знання, а DEng бере існуючі передові технології і вирішує ними надскладну архітектурну чи інженерну проблему в реальному бізнесі.
Але є серйозний підводний камінь: для DEng обов’язково потрібен реальний індустріальний проєкт. І найскладніше знайти компанію, яка дозволить вам зробити частину цього проєкту публічним надбанням для захисту роботи. Через питання інтелектуальної власності (IP) це буває дуже непросто узгодити з юристами.
До речі, у континентальній Європі такої професійної ступені практично немає (там роблять класичний Industrial PhD). DEng це переважно американська та британська історія. Тому туди зазвичай і йдуть Senior/Principal інженери, які вирішують проблеми рівня компанії-роботодавця і мітять у крісло CTO.

engineering.tamu.edu/...​/graduate/deng/index.html
www.worldcampus.psu.edu/...​ine-doctor-of-engineering
www.worldcampus.psu.edu/...​ine-doctor-of-engineering

P.S. Історично більшість аудиторії на D.Eng. це вихідці з класичної інженерії (ME та EE). Але програма чудово адаптується і під CS, якщо ваш фокус не просто написання коду, а системна архітектура та вирішення технічних проблем на рівні всього бізнесу.

Oleksii, Виглядає суперцікаво!
Фактично, це ідеальний місток між глибокою інженерією та бізнесом.

чи правильно я розумію, що якщо у мене з’явиться ідея стартапу і я отримаю підтримку, наприклад, від акселератора, я зможу використати цей проєкт як базу для отримання DEng?

Теоретично, це вирішило б проблему з інтелектуальною власністю (IP), адже я сама була б власницею напрацювань і могла б вирішувати, що робити публічним. Але чи прийме університет стартап як індустріальний проєкт, чи вони обов’язково вимагають партнерства з великою корпорацією рівня Fortune 500?

Для тих, хто мітить у CTO, це дійсно виглядає як набагато логічніший крок, ніж класичний PhD. Дякую за посилання на Texas A&M та Penn State, дуже пізнавально!

Дякую авторці з цікавий досвід.
Хотів би добавити, що в Німеччині є кілька державних університетів та коледжів, які пропонують «безкоштовне» он-лайн навчання на бакалавра інформатики / бізнес-інформатики/ Кібербезпеки (180 ектс). За 3 роки навчання буде приблизно коштувати 2800€. Програми є на німецькій або англійській мові. Приблизно один раз в місяць потрібно буде приїхати на очний іспит.

Юрію, дуже дякую за такий цінний коментар!

Це крута альтернатива для тих, хто хоче саме державний європейський диплом за мінімальні кошти.

Ми якраз дивилися різні варіанти для нашого племінника, але чомусь Німеччину оминули увагою. Підкажіть, ви маєте на увазі FernUniversität чи, можливо, програми через oncampus.de (як у FH Lübeck)?

Цікаво також почути вашу думку про очні іспити: наскільки реально поєднувати роботу з поїздками раз на місяць до Німеччини?

І чи знаєте ви випадки, коли ці державні вузи перезараховували попередні дипломи?

Буду вдячна за будь-які деталі, це допоможе багатьом, хто зараз шукає свій шлях!

А головне питання сам племінник хоч в курсі, що йому вже університет обирають? :) Бо як показує суворий життєвий досвід їхнє покоління зараз частіше свідомо обирає кар’єрний шлях елітного кальянника або тревел-блогера (читай професійного дауншифтера на Балі).

Олексію, спеціально для вашого скепсису — ось коротка відеоінструкція офбордингу з професії елітного кальянника під назвою: «Судар, пройдіть на диван!»

res.cloudinary.com/...​/xdbtb08p06inndbnchps.gif

FernUniversität in Hagen та Консорціум Virtuelle Fachhochschule, в якій входять Любек та ще два інших коледжа, викладають програму на німецькій мові. Приватні університети, як IU, мають дистанційний англ. курс, але оплата від 250€/місяць.
Якщо навчатися очно, то можливостей більше.
Подача документів для іноземців через uni-assist. Там як раз і можуть зарахувати предмети.
Власного досвіду немаю, донька ще в школі, але треба вже теж приглядатися.

А як там з акредитацією цих програм? Питання не пусте, бо трирічний бакалавр це часто червоний прапор для багатьох універів при вступі на магістратуру (особливо поза межами ЄС). Чи пропонують вони продовження навчання на Master’s рівн ?

Більшість державних ВУЗів в Німеччині мають 3 роки бакалавра і 2 роки магістратури. Здається в Україні планується зробити так само. Німецькі дипломи глобально визнані.

Згоден, що в Європі з цим проблем немає, але я запитав саме через американський ринок. Багато ВНЗ у США фізично не приймають 3-річний європейський бакалаврат як достатній для вступу.

У них стандарт 4 роки. Якщо приходиш із трирічним дипломом, тебе найчастіше змушують доздавати академічну різницю ще на рівні undergraduate. Це актуально для магістратури, докторантури і навіть Doctor of Engineering. Зараз сам активно ресьорчу вимоги до D.Eng. в Штатах. Тому економія 1 року в Німеччині потім легко обернеться втратою часу і грошей на доздачу кредитів у США.

P.S. До речі, я там вище в коментарях розписав про урядову програму навчання в Японії (MEXT) з повним фінансуванням. Подивіться, можливо, вашій родині такий варіант підійде набагато більше

Columbia, Michigan, New York, California (Berkeley), Illinois University, точно приймають на магістратуру з німецькими дипломи бакалавра без питань. За інші не знаю.
Дякую за інфо про програму в Японії.

Oleksii,

I повністю згодна з Юрієм — німецька державна освіта має залізобетонну репутацію.

But red flags про 3-річного бакалавра схоже має під собою підґрунтя, особливо якщо дивитися в бік США — є кілька нюансів щодо оцінки через WES.

А як там з акредитацією цих програм?

— треба щоб конкретноа програма мав статус H+ у німецькій базі даних Anabin. FernUniversität in Hagen та вузи консорціуму Virtuelle Fachhochschule його точно мають.

Питання не пусте, бо трирічний бакалавр це часто червоний прапор для багатьох універів при вступі на магістратуру (особливо поза межами ЄС).

— потрібно буде зробити WES звіт Course-by-Course (розписує кожен предмет)

180 ECTS (стандарт для 3 років) зазвичай прирівнюються до BS (4 years) через WES, (враховує не лише календарні роки, а й інтенсивність програми). Логіка проста — після Abitur навчаються в школі 12–13 р., що разом із 3 р. вишу дає ті самі 15–16 сумарної освіти, що і в US, де система побудована на 12 р. школи та 4 р. коледжу.
Тож просто .

Що стосується MS у США, то приватні вузи (Ivy League, MIT, Stanford, Columbia) без проблем приймають 3-річний німецький диплом after WES evaluation. При цьому деякі State Universities можуть бути більш консервативними та потенційно просити саме 120 американських семестрових кредитів.

А чому така слаба математична база для CS ? Де 2313, наприклад, без якого сучасні трансформери та взагалі нейромережі не дуже зрозумілі, а 1302 це ж звичайна шкільна алгебра там де комбінаторика, вам його трансфернули ? . Взагалі звісно плюс що він онлайн і вийшло недорого зайти, але яка практична користь від цього навчання була, якось допомогло у професії чи у грошах?

Makcuk, дякую! Ви влучно згадуєте концепти рівня MSc, обговорюючи базу бакалаврату, але давайте все ж таки відділимо мух від котлет. 😉

Щоб уникнути плутанини в кодах (адже в кожному університеті вони свої), уточніть, будь ласка назви яких саме дисциплін ви маєте на увазі під CS 1302 та 2313? У програмі UoPeople таких номерів взагалі немає. Те, що зазвичай зашифровано під цими кодами в США — це курси про інженерію, синтаксис (Java/C++) та архітектуру коду. В моєму дипломі за це відповідав CS 1103 (Programming 2).

Ви також абсолютно праві — математична база в українських вишах — це справжня школа виживання. Там навантажують матаном так, ніби готують до польоту на Марс. Але давайте чесно: скільки випускників КПІ реально долітають до складних алгоритмів у щоденній роботі? Більшість західних програм більше заточені під вимоги FAANG — максимум алгоритмів та практики, мінімум голої теорії, яку забуваєш через місяць після іспиту.

На мою думку, вимагати від бакалаврату глибокого розуміння архітектури Transformers — це як просити першокурсника меду провести нейрохірургічну операцію. Саме в магістратурі University of York ми зараз і розбираємо трансформери, механізми Attention та складну лінійну алгебру для AI. Магістратура для того і створена, щоб нанизувати спеціалізацію на готовий фундамент.

Що стосується грошей ось вам цікавий кейс для обговорення. я цілюся в MedTech AI як Domain Expert. В Остіні звичайний Software Junior з ідеальним матаном, але без розуміння індустрії, стартує з $70k. Але Junior з бекграундом у фармі (Pharma Domain Expert) починає як Software Engineer зі $120k.

Питання що вигідніше для бізнесу — розробник, який ідеально знає теорію трансформерів, але не розуміє природу CGM-даних пацієнта, чи фахівець, який розуміє ці дані та знає, як націлити на них готову модель?

я мав на увазі

MATH 1302 Discrete Mathematics

з вашого списку
ці коди вони у каталогах більшості універів однакові, якщо вони в одному стандарті акредитації, інакше трансфер кредитів не працює

2313 це Calculus 3, там де вектори та інтеграли
MATH 2313, commonly referred to as Calculus III or Multivariable Calculus (often coded as MAC 2313 or similar), is a typical, advanced mathematics requirement for Computer Science, physics, and engineering degrees. It covers vector calculus, partial derivatives, multiple integrals, and their applications in 3D space.

тут не про архітектуру взагалі, а щоб підручник про ML/AI прочитати вже це треба знати. але у мене bias, ми тут днями з студентом пропрацювали curriculum, тому я знаю що це все можна в BS набрати якщо коледж має певні курси

а для бізнесу вигідніше аутсорс у Пакистан і експерт у комплаєнсі щоб HIPPA виконати для кросс-бордер трансферу даних з вашого монітору глюкози ))

Makcuk, дякую!
Своїми твердженнями ви наштовхнули мене на думку, що деякі моменти варто пояснити детальніше. Мені подобається наша дискусія, бо вона висвітлює нюанси, про які я не згадала на старті, хоча вони є критично важливими.

По-перше, система з номерами курсів набагато складніша. Не варто сліпо вірити Вікіпедії — в реальності все вирішує акредитований орган (як-от WES) або конкретний університет під час евалюації. Саме в цьому процесі встановлюється відповідність іноземних дисциплін стандартам держави. В моєму давньому дипломі магістра фармації за 2012 рік номерів курсів взагалі не було, і саме тому моє уточнення було необхідним для коректної відповіді.

Щодо дискретної математики (MATH 1302) — її я вивчала з нуля і складала іспити саме в UoPeople , а не перезараховувала, адже у фармації ми її не вчили. На відміну від того ж Calculus 3.

Мене вже достатньо годували предметом під назвою Вища математика протягом двох років у фармі, і Calc 3 там теж був присутній як невід’ємна частина. Тож я чудово знаю, що це таке😂.

Щодо галузевих стандартів — в американській системі Calc 3 є обов’язковим для традиційних інженерних спеціальностей (Mechanical, Civil чи Electrical Engineering), бо вони працюють із фізичним світом.

Але для Computer Science — це часто електив.

Якщо ви хочете бути «математиком від IT» — це ваш вибір. Але не треба плутати свій академічний фетиш із обов’язковими галузевими стандартами.😉

Повторюся, ми розмовляли про бакалаврат. Ваші претензії щодо глибинних концепцій AI на цьому рівні — м’яко кажучи, не за адресою. Ви ж не просите механіка на СТО розробляти вам новий двигун з нуля? Його задача — щоб машина їхала. А проектуванням двигунів ми займаємося вже на іншому рівні, в магістратурі. Зрештою, далеко не кожному розробнику потрібно йти в магістратуру with AI.

Цікава думка про Пакистан.

Про дешевий аутсорс та Пакистан — це чудовий міф. Я вважаю, що кожна компанія має через це пройти. спробувати найняти HR-а, який виживе професіоналів та приведе своє «кодло», набити гулі... щоб врешті зробити висновки. Розвинені компанії цей етап уже пройшли. Можливо, для «формошльопства» це і варіант.

Але цікаво почути вашу думку: як цей розробник пройде медичний комплаєнс FDA? захист медичних даних у США це і є питання безпеки, існує поняття Liability. Будь-яка система, що оперує CGM-даними в масштабах штату чи країни, автоматично стає об’єктом пильної уваги регуляторів. думаєте, що FDA дозволить аутсорсити бекенд такої системи в країни з високим рівнем кіберзагроз?

Якщо ви хочете бути «математиком від IT» — це ваш вибір. Але не треба плутати свій академічний фетиш із обов’язковими галузевими стандартами.😉

не дуже знайомий з галузевими стандартами, але на інтервʼю завжди цікаво обговорювати математичний бекграунд кандидата, особливо зараз, коли код пише агент

у мене діти вчаться. один, наприклад, у UF на Major Biomedical Engineering, тому дивлюся як воно, у них і CS має Calc 3 брати, інакше потім не буде пререквізітів до CS курсів

ось вимоги до Computer Science Major
critical-tracking courses : MAC 2311, MAC 2312, MAC 2313, COP 3502C, PHY 2048, PHY 2049
catalog.ufl.edu/...​CS/#modelsemesterplantext

Тому мене і здивувала така вузькосфокусована структура курсу про який ви розказали

Але цікаво почути вашу думку: як цей розробник пройде медичний комплаєнс FDA? захист медичних даних у США це і є питання безпеки, існує поняття Liability. Будь-яка система, що оперує CGM-даними в масштабах штату чи країни, автоматично стає об’єктом пильної уваги регуляторів. думаєте, що FDA дозволить аутсорсити бекенд такої системи в країни з високим рівнем кіберзагроз?

бекенд не аутсорсять, дані не трансферять, а обробляють у США, руками працьовитих пакистанців, українців чи індусів які підключаються віддалено. Є певні підходи у комплаєнсі та технічних засобах як побудувати систему щоб пройти ассессмент. Якщо ви думаєте, що гранди CGM ринку типу Dexcom розробляють все виключно WASP американцями ? Це ілюзія careers.dexcom.com/careers/index

Makchuk, дякую!
Як раз про це я Вам і писала щодо отраслевих стандартів. Інженери вчать Calc 3, бо вони інженери. Ваш син великий молодець — я б теж хотіла таку базу та особливо нетворкінг що йде з цим докупи але...мій диплом коштує 150 єнотів тому що таким був мій особистий запит. Я вірю у бренд Вишу але хотілося б не за всі гроші світу 😂

Biomedical Engineering — складний шлях, але я не зовсім розумію, як це спростовує мою тезу. Для інженера, який працює з фізичним світом, вектори та інтеграли потрібні, проте для CS ще й на рівні BS наявність Calc 3 у дипломі не є визначальним фактором. Як приклад у York на Master of Science with AI цей курс навіть не попросили в пререквізитах, і це ніяк не заважає зануренню в нейронні мережі та алгоритми, хоча , погоджуюсь, щоб зрозуміти все одно доведеться зануритися самостійно.

Багато хто плутає CS з інженерією заліза. CS це про алгоритми та логіку, він не повинен фізично паяти контролери. На мою думку сучасна освіта дуже влучно відділяє одне від іншого. І все частіше фокусуються на прикладному застосуванні та вивчає математику не цілком а як інструмент під конкретний алгоритм. Адже є нюанс між розуміти та щоденно використовувати.

Щодо інтерв’ю я тут не знаю, але напевно щоб відрізнити людину від агента це повинно працювати.

Щодо Dexcom. Я сприймаю структуру розробки в компаніях як ця аналогічною до сайтів у багатоцентрових trials. Хоча зсередини я їх не бачила, принципи GxP всюди схожі. Є sponsor, який тримає протокол, і є виконавці по всьому світу, але Liability завжди на sponsor. Якщо в системі буде дірка через відсутність контролю над віддаленим доступом, FDA просто закриє компанії шлях на ринок.

Я не плекаю ілюзій, що в Dexcom або Abbott не працюють іноземці. Але для проходження комплаєнсу FDA компанія зобов’язана мати фахівців в юрисдикції США, і це дорого. Те, що ваші діти вчаться саме на цих спеціальностях, лише підтверджує мою думку. просто дешевий аутсорс без відповідальності проблему не вирішить.

UF серйозна інвестиція. 30000 єнотів у рік плюс проживання? Було б дуже цікаво почитати ваш допис про таку освіту. У Вас такий experience, а Ви його ховаєте...не добре 😄

Цікаво, а чи вдалося вашому сину отримати Out-of-State Waiver? Бо в UF політика щодо нерезидентів не м’яка.

Як ви бачите ROI за $150k у світі, де код пишуть агенти, а бекенд обробляють віддалено?

Хоча, можливо, у вашому випадку, якщо ваш син закінчив high school у Штатах і ви йдете як residents, то економіка зовсім інша?

Мою тезу про більш поглиблену математику для CS підтверджують mandatory курси топ 50 вишів, чомусь вони вважають, що це треба, я з ними погоджуюся.

Те, що ваші діти вчаться саме на цих спеціальностях, лише підтверджує мою думку. просто дешевий аутсорс без відповідальності проблему не вирішить.

Будуть локальними менеджерами та архітекторами з аутсорс командами, я так працюю і норм. Хоча це їх проблеми будуть

Як ви бачите ROI за $150k у світі, де код пишуть агенти, а бекенд обробляють віддалено?

І близько таких грошей не буде витрачено, у нього in state, плюс він замість хай скул через високий гпа та псат був кваліфікован на фулл дуал енролмент і маючи 64 кредитів трансфернувся у UF, має сколаршип (не фулл райд), кампус йому не треба бо я купив будинок у гейнсвілі під здачу в оренду кімнат і він там ще і гроші отримує як «керуючий» щоб базу оподаткування знизити.

Makcuk, дякую за такі подробиці!

Ви фактично описали ідеальну дорожню карту для тих, хто вже має статус резидента США! Давайте я резюмую ваш кейс для аудиторії та для себе, бо він справді повчальний, але має свої але.

Отже, якщо ми захочемо відтворити цей шлях до University of Florida, нам знадобиться

In-state — не просто жити в США, це бути резидентом конкретного штату понад рік, платити там податки та мати нерухомість. Це знижує ціну з 30k до 6-7k за навчання (тільки за навчання, без витрат на життя).

Оскільки ваш син був у high school, я припускаю, що ви вже в США. Можливо, по програмі U4U ? (чи могли б ви заповнити прогалину) ?, бо, наскільки я знаю, дитині потрібен статус батьків для зарахування в школу.

Dual enrollment, як я зрозуміла, це програма, яка дозволяє учням старших класів одночасно отримувати університетські кредити. Завдяки високому GPA та балам PSAT, школа визнала його готовим до навантаження рівня коледжу на 100% часу. Замість того, щоб сидіти за шкільною партою, він навчався в місцевому коледжі.👍

64 кредити ще в школі — це круто, він дуже наполегливий та цілеспрямований. Такий собі хак системи зсередини, який економить 2 роки життя.
Школа, я припускаю, була безкоштовною ? (чи могли б ви заповнити прогалину) ?

Стандартний ступінь associate — це зазвичай 60 кредитів. Маючи 64, він фактично закінчив перші два роки університету, ще будучи школярем. Він приходить в UF не як першокурсник (freshman), а як junior (третьокурсник), тому платити доведеться лише за 2 роки. Ми це занотуємо, це дуже цінний інсайт.

А як щодо частини з додатковими університетськими кредитами? Чи доводиться за них платити, чи це безкоштовна опція? Це дуже цікаво.
Але для всього цього треба фізично вчитися в американській High School.

Нерухомість як інструмент — купівля будинку в Гейнсвіллі для зниження податкової бази та оренди — це крута інвестиція. Але це вхідний квиток вартістю в кількасот тисяч доларів.

Отже, щоб зробити все правильно по-вашому і не пропускати Calc 3 у цьому case-stydy, нам знадобляться пререквізити: фізична присутність у США протягом 12 місяців, інвестиція у квартиру і так далі.

Цей шлях солідний, надійний, елітарний і потребує значного капіталу (часу та грошей). Я ж більше про реальність тих, у кого немає таких пререквізитів.

Виходить, що коли у тебе немає будинку у Флориді та In-state статусу, але є мізки та $150, ти можеш отримати акредитований диплом, який відкриває двері в York або Georgia Tech на магістратуру.

ROI у вашому випадку високий через капіталізацію нерухомості та низьку ціну навчання для своїх. Фактично, ви витрачаєте всього $6,380 на рік на навчання в UF, перетворюючи диплом на безкоштовний бонус до інвестицій в інфраструктуру, проте, враховуючи необхідність 12+ місяців in-state проживання та купівлю будинку в ? (чи могли б ви заповнити прогалину) ? USD, загальний вхідний квиток стає настільки вагомим, що виникає питання чи не занадто дорого обходиться Calc 3 таким шляхом, якщо до тієї ж магістратури можна дійти через інтелектуальний арбітраж за $150?

З нашої розмови я бачу, що ви дуже досвідчена та цікава людина. Буду рада почути суто для себе

Які питання ви використовуєте, щоб перевірити математичний бекграунд (fact-check)?

І якщо ви проводите співбесіди з місцевими випускниками США, що ви думаєте про рівень їхніх математичних знань, виходячи з вашого досвіду?

Оскільки ваш син був у high school, я припускаю, що ви вже в США. Можливо, по програмі U4U ? (чи могли б ви заповнити прогалину)

у його мами грінкард

Школа, я припускаю, була безкоштовною ?

так, все бесплатно (ну звісно податки на нерухомість немалі)

А як щодо частини з додатковими університетськими кредитами? Чи доводиться за них платити, чи це безкоштовна опція? Це дуже цікаво.

частково, більшість покриває сколаршип, але сума там невелика

купівлю будинку

ну десь жити ж треба, навіть якщо не інвестувати. але для in state tuition володіти не обовʼязково, достатньо орендувати
A «Florida resident for tuition purposes» is a person who has, or a dependent person whose parent, legal guardian, or spouse, has established and maintained legal residence in Florida for at least twelve months before the first day of the academic term.
там треба показати утиліті біли на своє імʼя, драйвер лайсенс з адресою, при оренді це все буде

Які питання ви використовуєте, щоб перевірити математичний бекграунд (fact-check)?

Лемму Іто, дискретний мартингал, щось про інтегрування — форма мотузки яка висить на двох точках, про backpropagation та gradients можем поговорити якщо роль більш ML-oriented, стохастичні методи, в залежності як кандидат розкривається можна про щось і більш цікаве типу полів Галуа, коди ріда-соломона, розуміння PQC

І якщо ви проводите співбесіди з місцевими випускниками США, що ви думаєте про рівень їхніх математичних знань, виходячи з вашого досвіду?

на жаль ми не можемо собі дозволити градів з топових вишів США, їх відразу забирають МААНГ, у більшості наймаємо аутстаф — українці з матаном дружать, але лажають по міжнародній термінології, китайці і корейці дуже круті, у них це як культ, тому в ai вони не відстають я думаю.

Makcuk, Дякую за подробиці!

Звучить трохи несправедливо — шукати інженерів, які вільно оперують такими темами, і платити їм як початківцям... Але life is life, і зрештою не у всіх є вибір.

Я все ж хочу вірити в ідею справедливої оплати.😊І якщо диплом за $150 + MS дає людині можливість потрапити у FAANG на високу зарплату — я вважаю це чудовим варіантом. Приємно було почути, що випускників вишів США розбирають одразу, адже рівень доходів там зовсім інший.

Тепер ми маємо два чітких шляхи, як стати таким випускником

Супер-бюджетний fully online — BS у UoPeople за $150 + магістратура в Austin, Georgia Tech або York.

Інвестиційний — Ваш варіант із вкладеннями на старті and University of Florida.

Щодо вашого інтерв’ю... будемо чесними — ці питання дуже далекі від рівня Junior. І, до речі, це зовсім не Calculus 3 (за винятком Backpropagation, градієнтів та SGD) — ви нас трохи дурите. Nice try.😉

Ви шукаєте людей, які будуть розробляти нові моделі чи криптографічні протоколи? На мою думку, це теми для strong middle/senior. Тож мені цікаво if ви справді очікуєте від junior SE глибоких відповідей на ці запитання, чи вам достатньо того, щоб кандидат просто впізнав паттерн і розумів, про що йде мова?

щоб краще зрозуміти контекст — на які саме позиції ви проводите такі співбесіди?

чи вважаєте Ви такий глибокий математичний бекграунд обов’язковим стандартом для кожного junior SE в Америці сьогодні? junior BS чи junior MS? Чи це специфіка саме вашого напрямку, а ринок загалом став більш поблажливим до фундаментальних знань на користь практичних навичок?

І наостанок щодо Вашої тези про топ університети. Ви вважаєте, що всі інші випускники CS у США не бачать зарплат у $90,000 на старті?

Щодо вашого інтерв’ю... будемо чесними — ці питання дуже далекі від рівня Junior. І, до речі, це зовсім не Calculus 3 (за винятком Backpropagation, градієнтів та SGD) — ви нас трохи дурите. Nice try.😉

якщо я бачу у CV «strong math» то цікаво поміряти глибину, якщо людина хоч трохи орієнтується, то це вже додає бонусів.
Ці люди займаються розробкою системи скажемо простіше для quant trading, у тому числі і ml/ai частин і підготовки-обробки даних і безпосередньо алгоритми експериментів тощо

Рівень іноземних інженерів дуже високий, і беруть вони як раз глибоким знанням математики та алгоритмів, тому американському junior se у якого нема бейджу топового коледжу крім Claude чи Codex треба конкурувати з Петром та Лі за ті 90к на рік. Ринок став більш вибагливий — маанг, аі лабз та фінтехі можуть толковому місцевому джуну дати відразу 250, наприклад, а звичайний бізнес значно менше, тому буде такий перекос завжди, коли за 90 можна за кордоном знайти сіньора з матаном, який сенс хайрити не-толкового джуна, через це середні та слабкі джуни не знаходять себе, тому я і вважаю, що математика «повертається», ui та форми хай пише llm, люди мають концентруватися на творчості, а яка творчість без differential equations :))

Makcuk, Дякую за подробиці!

Тепер пазл склався, ви говорите про Quant Trading. У цій вузькій ніші, де код є лише оболонкою для складної математики, ваші питання релевантні. Але екстраполювати це на весь ринок — це як вимагати від кожного водія знання термодинаміки, бо ми тут будуємо.

​Знаєте, раніше я б з вами погодилася. Моє его підскакувало б до небес від самої думки про тройні інтеграли як перепустку до обраних. Але зараз я собі лише співчуваю... бо ця когнітивна помилка дорого мені коштувала. Вона змушувала думати, що десь там є єдинороги, які вчили якусь іншу, магічну математику, недоступну звичайним смертним.

​Але по факту немає у ціому самоцілі. Це лише інструмент, і не боги горщики обпалюють. Весь цей елітний клуб фізмату виявився просто групою дуже інтелектуальних, але все ж експлуатованих людей, які вірять у скрепи та звичаї складного шляху.

​Ми (вихідці з нашої системи освіти) і, як не парадоксально, азіати (ну ті з ким мені довелося контактувати) часто живемо за принципом чим складніше, тим краще. Якщо ти не задовбався до напівсмерті, то ніби й не працював. Це такий собі культурний код вивченої безпорадності, де ми робимо максимум зусиль там, де достатньо мінімуму, просто тому, що нас так навчили. Перфекціонізм, синдром самозванця, скрепи...

​Рынок занадто великий і прагматичний. Більшість систем тримається на інженерах, які вміють проектувати архітектуру та забезпечувати стійкість даних, а не на математичних атлетах.

​Шукати сеньйора з матаном за 90к це виграшна і цинічна стратегія для роботодавця, але для інженера це шлях до вигорання під соусом елітарності.

​Тож у мене до вас філософське запитання чи згодні ви, що ця наша виучена елітарність та віра в обов’язковість надскладного шляху це ідеальний інструмент для експлуатації? Адже поки талант вірить, що він недостатньо геніальний (бо забув лему Іто), він погоджується на умови аутстаф, хоча його реальна вартість на вільному ринку значно вища.
​Чи не є цей математичний фільтр просто способом тримати крутих selfmade math god в стані постійного синдрому самозванця, щоб вони не помічали простіших і вигідніших шляхів (безкоштовна освіта, грин кард, пільги, податкова оптимізація) , якими вже давно користуються більш прагматичні люди? 😉

Тепер пазл склався, ви говорите про Quant Trading. У цій вузькій ніші, де код є лише оболонкою для складної математики, ваші питання релевантні.

це такий ореол елітарності, але на справді нічого такого в цьому нема, звичайні числені методи, статистика, ml та трохи чорної магії

​Ми (вихідці з нашої системи освіти) і, як не парадоксально, азіати (ну ті з ким мені довелося контактувати) часто живемо за принципом чим складніше, тим краще

це не «наше», це покоління таке було, а далі все стало мʼякіше, простіше, DEI, психологи, ринок зростає, в професію пішли взагалі люди з «вулиці», скільки тут було топиков — учора бариста, а сьогодні отримую триста у епамі.

​Тож у мене до вас філософське запитання чи згодні ви, що ця наша виучена елітарність та віра в обов’язковість надскладного шляху це ідеальний інструмент для експлуатації? Адже поки талант вірить, що він недостатньо геніальний (бо забув лему Іто), він погоджується на умови аутстаф, хоча його реальна вартість на вільному ринку значно вища.
​Чи не є цей математичний фільтр просто способом тримати крутих selfmade math god в стані постійного синдрому самозванця, щоб вони не помічали простіших і вигідніших шляхів (безкоштовна освіта, грин кард, пільги, податкова оптимізація) , якими вже давно користуються більш прагматичні люди?

тут кожен хай сам обирає свій шлях, бути вовком, пастухом чи телятком, але ніколи не вважав знання математики отримані у технікумі(!) елітарними, просто базою, яка допомогає розуміти що у нас відбувається навколо та керувати колективами геніїв , бо завжди тривожно дивитися на менеджмент який не біса не вдупляє про що йде мова. Тут на доу є люди з якими я працював і це просто іншій рівень розуміння, вирішували круті задачі.
Аутстаф до речі не так і погано, у вас в ОАЕ он податки нуль, тому сотка там це фактично 150 в штатах с урахуванням витрат на життя, так що все справедливо

Дякую, Максим!

Рада, що ми дійшли згоди математика це чудовий інструмент для розуміння процесів, але точно не привід для вибудовування штучних бар’єрів.

​Кожен дійсно обирає свій шлях. Мій вибір прагматичність, де доступні інструменти дають свободу обирати найкращі умови на глобальному ринку.

​Але ви таки зачепили питання, яке мене реально хвилює. От хочу я перевестись в топовый MS у Штатах, бо Йорк щось для мене дуже філософський😊 але, чесно то страшно до усрачки. Не те щоб я починала зовсім з нуля, але було це давно, та і фармацевти, не те щоб юзають потрійні інтеграли в повсякденному житті. 😅 Страшно, чи вистачить часу та ресурсу знову занурюватися в усі ці нетрі обчислень. Це справжній виклик, але, мабуть, у цьому і є весь драйв.

в першу чергу треба ж розуміти нащо воно. от уявимо, я захотів стати фармацевтом, у цього ж має бути якась мотивація — типу хочу відкрити мережу аптек чи робити якісь гормональні препарати від менопаузи (хот бізнес у штатах), але для цього треба ліцензію мати, а для неї профільну освіту, тоді б мені було простіше різати кути і йти у якийсь diploma mill бо це бізнес-проект. а що до MS у CS ... воно лінійно не монетизується як на мене, якщо ви вже працюєте по CS спеціальності, то краще імпрувити те що гарно виходить, можливо MS це буде марнотратство.

Makcuk, абсолютно згодна щодо бізнес-проєкту, у фармації, без ліцензії ти ніхто, тому там диплом — це вхідний квиток.

Але я тверезо розумію, що диплом UoPeople — не межа мрій, а робочий фундамент, щоб накрити його золотим cap у вигляді Top-10 MS. Це не про оцінки, а про капіталізацію.

Рядок UF, Austin чи Georgia Tech у профілі — це Бренд та Networking, який не купиш на Coursera. Якщо можна отримати квиток у вищу лігу за ціною пари вживаних айфонів — гріх не скористатися.

Насправді, щодо MS у CS вона дуже навіть непогано монетизується, якщо працювати всередині США. У середньому та великому бізнесі це працює як каталізатор грейди часто підвищують швидше саме магістрам, бо так прописані внутрішні корпоративні політики. Рекрутери теж частіше витягують із купи резюме тих, у кого є MS. Плюс, під це діло набагато легше вибивати бюджети на конференції та розвиток компанія бачить у тобі фахівця

Але згоден що йти туди треба з чітким планом. Головна фішка топової магістратури в Штатах це нетворкінг. Це те, що реально годує тебе решту життя. Часто можна навіть захантити роботодавця на спонсорство навчання. Тому якщо йтито в хорошу школу з потужним ком’юніті, а не просто за корочкою

Щодо ОАЕ — абсолютно згодна. Більш того, навіть знаходячись у Штатах, ніхто не заважає відкрити а-ля ФОП у фрізоні та оптимізувати потоки.😉

штати хочуть бачити весь глобал дохід, тому неважливо де компанія, якщо бенефіціар резидент, то треба репортити

Makcuk, дякую, що нагадали!

Оце і є справжня American Dream 🦅
ще не встиг розпакувати валізи, а вже 🫵відчуваєш на плечі дружню руку дядька Сема.

Спочатку борешся за візу, потім за грін-карту, а у фіналі отримуєш головний приз — право заповнювати нескінченні форми про кожен цент, зароблений десь на іншому кінці планети.

No taxation without representation 📜😂

Хоча, чесно кажучи, в UAE теж потроху звикаємо до нової реальності slowly, slowly спочатку ПДВ, тепер корпоративний податок...💸

Makcuk, іронія іронією, але ви зачепили дуже чутливу тему.
Оскільки ви вже пройшли цей шлях, цікаво почути вашу думку про практичну сторону розлучення з українською податковою.

Зараз багато суперечливої інформації про те, що Україна вкрай неохоче визнає іноземне податкове резидентство без суду, навіть за наявності сертифікатів з інших країн (тих же Еміратів чи США).

Чи доводилося вам офіційно підтверджувати в Україні статус нерезидента?

я податковий резидент тільки України )) складна схема корпоративно-родинного управління активами, більшості воно не підходить

Шкода) Про таке дійсно більше чуток, ніж реальних кейсів у відкритому доступі. Мабуть, з часом доведеться створювати окремий топік, щоб збирати цей колективний досвід по крихтах. 😂 Дякую, що поділилися своїм вектором!

щось про ... форма мотузки яка висить на двох точках

upload.wikimedia.org/...​eels_on_Catenary_road.gif
:)

Дуже цікава дискусія тут, і в мене виникло запитання до автора коментаря.

Чому ви обрали для сина саме бакалаврат з біоінженерії а не класичний шлях умовний ME, EE або CS з подальшою спеціалізацією в медицині на магістратурі? Як на мене, чистий BE на старті суттєво відсікає величезну частку ринку праці, якщо пріоритети раптом зміняться. База механіка чи електрика дає набагато більше маневру, а медичну специфіку можна спокійно додати пізніше. Яка була логіка саме такого вибору?

І ще цікаво чи планує син здавати FE, а потім PE для просування в Штатах?

П.С. Чому в біоінженерів Calc 3 зрозуміло, бо в них ядро зазвичай від інженерів-механіків, і багато курсів просто адаптовані з класичного ME під медицину.

Чому ви обрали для сина саме бакалаврат з біоінженерії а не класичний шлях умовний ME, EE або CS з подальшою спеціалізацією в медицині на магістратурі? Як на мене, чистий BE на старті суттєво відсікає величезну частку ринку праці, якщо пріоритети раптом зміняться. База механіка чи електрика дає набагато більше маневру, а медичну специфіку можна спокійно додати пізніше. Яка була логіка саме такого вибору?

він сам обирав, але є рояль у кущах, — компанія де він хоче працювати у сфері neural engineering повʼязана з кафедрою і вони самі рекомендують так зробити. І взагалі кафедра невеличка, але дуже втягнута в UF Health і має доступ до топового обладнання, наприклад neuralink їм дає прототипи одним з перших. WW3 вже йде, протези, екзоскелети, нейроінтерфейси та штучні аффектори будуть у потребі, така логіка )

FE, PE — не знаю, це більш для класичних інженерів, то чим він планує займатися не потребує такого ліцензування, хай собі сам думає, моя задача «перша ступень», далі ракета має вже сама орієнтуватися і летіти.

взагалі CS Major вже все я думаю, ME/EE повертають позиції, усі у hardware йдуть, ME+CS minor next big thing

Цікава логіка, але додам зі свого досвіду у розробці протезів та екзоскелетів базис класичної механіки. Багато компаній воліють брати саме класиківМЕ і вже на місці донавчати їх специфіці neural engineering. Але це все лірика, головне щоб йому подобалося.

Краса американської освіти в тому, що в магістратурі він спокійно може піти на класичну механіку добрати класи та отримати ширшу спеціалізацію. Або ж (що особливо рекомендується для громадян США) піти в Aerospace здати додаткові курси та отримати інший профіль

Щодо ліцензій FE/PE — їх часто отримують не через юридичну вимогу, а заради статусу. Це надзвичайно престижні ліцензії.

У США ME та EE ніколи не втрачали позицій. Сплеск попиту на CS свого часу просто збалансували за рахунок масового аутсорсу в інші країни. Але зараз цей період минає великі корпорації все частіше відмовляються від дешевого аутсорсу, бо розчарувалися в якості. Історія з Boeing MAX тут стала дуже болючим уроком для всієї індустрії.

І ще такий момент щодо FE насправді все, що входить у цей іспит, йому все одно доведеться вчити трохи пізніше, коли він почне реально працювати.

Там зібрана якраз уся фундаментальна база без зайвої вузької спеціалізації. Тож краще систематизувати ці знання зараз і отримати цю плашку FE ніж потім все одно вчити те саме на ходу під час робочих дедлайнів

Підписатись на коментарі