Блокування на Upwork після 15+ років активної роботи

Вчора отримав перманентний бан після тижня тимчасового. Тимчасовий мені надали чітко в 17 річницю моєї там реєстрації.

Загалом я є і власне майже все своє життя був «щасливим» мешканцем мого рідного Миколаєва, і от зокрема прямо зараз чую з вікна політ «шахеда» неподалік і пальбу з зеніток по ньому.

Станом на початок минулого тижня, коли я ще впевненим кроком прямував в світле майбутнє, я мав 20 з великим гаком тисяч годин, багаторічний статус Топ Рейтед Плюс без жодних порушень, два активних великих контракти і півтори штуки баксів на платформі.

Але, незважаючи на все це, мене брутально заблокували.

Як так сталося? Це прям гарне питання, на яке я не можу відповісти самостійно, а представники платформи, зокрема Mistrust & Insecurity Trust & Safety Team, не надали конкретних пояснень, тож мій акаунт пішов в історію за порушення («violations»), які навіть в ньому не відображалися.

Мій статус

Мені не було висунуто конкретних звинувачень, хотіли підтвердження, що я — це я, моєї адреси і що я особисто користуюся своїм акаунтом, що відповідає дійсності на 100%. З цього боку жодних порушень взагалі ніколи не мало і не могло мати місця.

Один з клієнтів зокрема спочатку отримав від Upwork листа щодо плямування моєї затаврованої баном репутації, і цей лист згадував їхню затяту боротьбу з порушенням санкцій ООН і США. Інші клієнти у відповідь на своє уточнення отримували відписку, що це рутинна перевірка.

В процесі зідзвону я отримав декілька натяків, що вони вважають, що хтось інший користується моїм акаунтом, що не відповідає і ніколи не відповідало дійсності, хоча таку практику від колег я неодноразово зустрічав особисто, і мене це, чесно кажучи, бісить!

Додатково хочу тут також зазначити, що я так і не зміг з колегами побудувати власної агенції, бо мені завжди здавалося, що інструменти, що надає для цього Upwork не є зручними або достатніми, щоб вибудувати надійний бізнес без порушень, і, наскільки мені відомо, подібні компанії саме і використовують в більшості своїй практику певних порушень правил роботи сервісу, щоб взагалі існувати.

Моя версія бану полягає в тому, що причиною технічного блоку виступило використання мною двох компʼютерів, можливо, в сполученні з РЕБ і нещодавнім приєднанням до агенції мого знайомого з Великобританії, але потім до мене застосували якусь не дуже справедливу практику вирівнювання попиту із пропозицією на платформі.

Згідно з моїми нехитрими дослідженнями і спостереженнями, платформа принаймні третій рік знаходиться в стані вільного падіння по факту. Кількість вакансій скоротилася кратно, а якість клієнтів, яку вже оцінити важче, навскидку здається просто ганебною. Я так розумію, що ліва рука здібних старших розробників в поєднанні з нейронними мережами створила апворку конкуренцію, з якою платформа навряд чи матиме змогу колись впоратися, і у відповідь на це начальство вирішило ввести певні фашистські практики серед своїх недолугих південно-азійських експертів з довіри та безпеки. Іншими словами, мені здалося, що можливо зараз вони бачать більше сенсу в залученні голодних дешевих розробників до проектів жадібних бідних замовників. Але це лише моя теорія змови щодо мене... а що, якось же я маю собі це пояснити?

В кого є думки або практичні поради?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

не работай на этой помойке. Там поддержка полностью из тупых заскриптованных индусов. При бане имейл вносят в черный список и все что с него пишешь они игнорируют полностью. Можно написать на их форуме с нового аккаунта. Платформа крайне неадекватная. Ищи прямые контракты. На апворке одни гавнопроекты под таймтрекером и толпы индусов готовых сделать твою работу за $2 / час. Банят потому что куча аккаунтов сдаются в аренду с них работают совершенно другие люди за копейки с офисов или через офисный впн, чтоб айпи не менялся

так и не буду больше там работать, по ходу. Все прямые контракты мне прямо сейчас торчат денег. На апворке не только говнопроекты, но в основном. Индусы уже всех заколебали и есть адекватные заказчики, которые ищут специалистов посерьезнее, но в последнее время таких все меньше (а индусов больше). Аккаунты в аренду сдаются, фрилансеры меняются стульями и т.п., я таких встречал и даже знаю лично. А лично мне поступали предложения и свой акк сдать в аренду. Думаю, что доход был бы не меньше, чем я зарабатывал все это время сам, а исход, в самом худшем случае, — таким, каким он вышел у меня сейчас.

Индусы уже всех заколебали и есть адекватные заказчики, которые ищут специалистов посерьезнее

А серйозним замовникам хіба так важко профільтрувати фрілансерів по країні?

там под «фрилансером» кто угодно может быть, хоть целый офис индусов, которые посменно работают за одним компом, например чувак в отпуск уходит или болеет, вместо него садится другой. На верификацию проходит владелец аккаунта. Либо синиор держит 3 джунов которые вместо него работают и получают копейки, а сам только присматривает за ними

Так не только там, но и тут у многих такая кухня. И те, кто так делает, как раз относится с достаточной осторожностью к тому, чтоб обходить всякие триггеры и проходить верификации, и обычно не имеет никаких проблем.

якщо замовник задоволений то які проблеми для Upwork ?

У меня на одном проекте был нанят девопс с Чехии, потом на одном сервере обнаружили что какой-то софт пожирает практически все процессорное время, это был криптомайнер. Я с логов sshd вытянул ипшники, с которых под рутом логинились на сервер через ключ, пробил их геолокацию и они были с Бангалора, то что вместо девопса там была контора индусов с ушлым чешским менеджером

Тепер це називається «вайбкодинг»

Я сам зіткнувся з проблемою все по колу створював шукав банило тепер після консультації зі спецом з антифроду розібрався, там купу трекерів активності і дивляться на мішок і активність, вирішив проблему за якою ціною, від гео залежить, але індуси заїбали весь хліб з’їдають.

Я деякий час тому там намагався зарееструватись, з подивом дізнався що мій імейл заблоковано. Потім згадав, що десь у 2008-2011 рееструвався на якійсь біржі ще перебуваючи у донецьку.

ані можливості відновитись, або підтвердити що ти вже не там.

В мене точно такий самий сценарій. Отримав постійний безапілляційний блок 24 лютого. Перед цим агенцію засуспендили 27 січня. Агенція існувала з 2017 року. Топ рейтед плюс, експерт веттед, 100% RSS. Я розробник вже 15 років. Перше повідомлення було про те, що я перевищив поріг допустимих порушень, хоча в мене була абсолютно чиста історія і жодних зауважень не отримував. Спочатку мучали документами — треба було саме паперовий інвойс від провайдерів. Ми принципово відмовилися від паперових, тому для мене це був ще той квест. Але все ж таки цю перевірку пройшов. Думав, все відновлю роботу, але вони захотіли кол зі мною. Під час колу просили показати налаштування комп’ютера, Chrome-екстеншини, питали, чи маю інші комп’ютери. Попередили про кримінальну відповідальність за відмивання грошей. Я показав їм свій профіль LinkedIn, пояснив, що вже багато років в індустрії і маю широкий спектр спеціалізації. Після цього запитали пару технічних питань, типу напиши зараз MCP-сервер на JSON. Пояснив, що я пишу на python/typescript, а не на JSON (дуже репрезентативні питання, щоб зрозуміти мою експертизу).

Через 4 дні отримав лист, що я заблокований на пожиттєво, і вони не приймають апеляції — порушення Terms & Conditions.

Усім замовникам написали, що в них є серйозні докази, що це не я оперував агенцією, і порадили стерегтися людей, які створюють фейкові профілі в соціальних мережах. Вони всі були здивовані, бо всі працювали зі мною. Зараз вони підписали з моєю компанією прямі контракти.

В мене все вийшло по такому саме сценарію хіба що швидше, і це був мій особистий профіль, в якому лишався в скорому часі лише один активний контрак, який звісно, пішов разом зі мною, але треба було вже розглядати інші проекти. Сказали, що є «strong evidence», що я — не той, за кого себе видаю, і точка.

Агенцію колись давно створив, але так і не зрозумів, як саме можна без порушень мати справу із нашими не найпоряднішими в світі спеціалістами, тому просто висіла.

В мене теж заблокували саме особистий акаунт. Агенція просто була привʼязана до акаунта.

По моїх відчуттях, в них спрацював якийсь тригер на підозру, і це ок. Але їхня служба безпеки, мʼяко кажучи, делітанти. Вони навіть не спілкувалися із замовниками.

Так і є. Служба підтримки шпарить по якомусь чеклісту і все. В мене пароль був збережений в хромі а не вводився в ручну, потім я трошки вагався, коли назвав універ (там могло бути 2 назви, бо вона мінялась), а потім не зміг швиденько накодити сортування масиву (так, ганьба!), і все — жодних підтверджень, що я — це я за чеклістом немає

Це вони для перевірки ото як на інтерв’ю просили накодити щось??

ага :) просте бульбашкове сортування їх би влаштувало, думаю. Але то навряд би мене врятувало.

Вже запарили ці хаотичні бани, не вистачає якогось закону з гіганським штрафом для великих корпорацій, які таке роблять.

Антона апворк забанив, мені нещодавно лінкед потушили (на щастя відновили з «ой, ми шось попутали»), скільки разів з револютом бодався та плюнув, тредс просто потух і т.п.

Здається там просто банальний баг і овер бюрократія та тяганина служби підтримки, умовно або просто в облом підняти зад і з’ясувати в чому проблема, або там над саладна процедура коли щоби виправити в ручну те що зробив автоматичний алгоритм за мікросекунди — займає з місяць.
В цілому же нагадування про необхідность диверсифікації бізнесу, особливо IT утсорсінгу в якому безумовно згаданий червоний океан конкуренції, який має місце без усяких збоїв.
Пропозиція України тут завжди була в іншому ціновому сегменті ніж у Індії, цей сегмент у нас активно забирає : Польша, Туреччина, Румунія, Болгарія та Балтійсткі країни. Тобто проблеми із катострофічним падінням замовлень, виторгу і прибутків — можуть бути просто через ринкові економічні закони, а не через маркетингові втрати прокачаного акаунту на фріланс біржі. Якщо той акаунт більше не є конкурентною перевагою на ринку серед конкурентів сам по собі, то він просто втрачає свою цінність навіть розблокований.

Ну персонально в мене трафіку в рамках апворку вистачало. Але те, який це був трафік, і скільки взагалі проектів доступно до пошуку — порівняно з 2023, а там більш з 2019 — пригнічувало. Я, в свою чергу, примудрився приділити найжирніший проміжок часу роботі не на найкращих умовах в стартапі, що досі готується до феноменального зльоту, але чомусь ніяк.

З кожним роком Upwork все гірше і гірше ставиться до фрілансерів, бо зараз ринок такий і нажаль альтернатив не дуже багато...
З недавнього в мене, вперше за 5 років отримав зниження рейтингу, на 20$ проекті. Ніколи, ніколи не беріть в роботу проходження опросника від GRAPEDATA (Enterprice кліент на UpWork), якщо їм не підходять твої відповіді, то автоматом просто закривають контракт і скритий негативний відгук, і це бляха за 20$.
За цих гавнюків рейтинг впав до 93% хоча всі роки до цього був 100%
Саппорт на це просто відписав, що це норм, кліент що хоче то і робе, а ось ти поки не отримав оплату навіть не можеш залишити відгук навзаєм :(

Про негарних клієнтів можна книжку написати

А чи можна гроші повернути щоби зняли відгук?

Знаю за досвідом, що принаймні кілька років тому це призводило до ще гірших наслідків. Типу визнання вини фрілансером і це підтверджує його факап. Отака вивернута логіка.

Вони мені навіть не заплатили не копійки. Був створений контракт на 20$, і оплата в кінці, прислали лінк на проведення опросу. Потім повідомлення, що нам не підійшли ваші відповіді, котракт закрит, success score в мінус...
Запитав у тех підтримки, вони сказали, шо так, клієнт так може, закрити котракт і залишити відгук, а ти не можеш, бо не отримав ще навіть грощі за це.. (сюр)

Я щось не розумію цей кейс. Тобто, створили контракт на $20, частина з якого — пройти якийсь опросник? А чому не можна було спочатку пройти опросник — і якщо не підійде — просто не відкривати контракт?

Ціль самого контракта і була в проходжені опроснику

Можливо тому, що зараз взагалі небажано жодними лінками обмінюватися — без контракту воно світить ввічливе нагадування щодо заборони спілкування поза платформою. Хоча я врешті тепер, зі зрозумілих причин, не маю статистики для розуміння, наскільки це в перспективі погано...

файвер. Пояснення чому апворк так робить — вони гроші роблять на комісіях, навіть якщо вони роблять свою роботу погано (модерація і тд) вони всерівно отримають клієнтів бо біржа відома, фрілансери прийдуть. Тому вони не стараються і роблять шопопало. Через якийсь час клієнтів та фрілансерів у яких бомбить стане більше і можливо хтось з конкурентів займе першість. І до тоді вони не будуть звертати уваги на свої факапи. Апворк дно, але нішу вони зайняли гарну

Підписатись на коментарі