Платні інструменти для роботи: хто за них платить — ви чи компанія?

Зараз нормально працювати тільки на безкоштовних тулзах стає все важче. Copilot, підписка на ChatGPT, Cursor, WebStorm — за місяць може набігти нормальна така сума. Роботодавці хочуть перфомансу, але оплачувати ці тулзи часто не хочуть, вважаючи це особистим комфортом. Хтось принципово обходиться безкоштовним, хтось вибив корпоративні ліцензії, а хтось просто платить зі своєї кишені, щоб швидше закривати тікети.

Розкажіть, скільки власних грошей ви щомісяця витрачаєте на робочі ліцензії та підписки? І чи готові ви платити за них зі своєї кишені, якщо компанія відмовляється це компенсувати?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Витрачаю рівно нуль гривень, нуль копійок. Все, що треба для повного щастя, вже є завдяки корпоративному акаунту. А також в мене завдяки студентському ще є Pro підписка Gemini на власному акаунті

Компанія надає підписку на Claude. За особисті кошти купувати підписки вважаю неприпустимим. По-перше, кому потрібна моя продуктивність (а з AI вона може бути в рази вища)? Мені чи клієнту... звісно що клієнту. По-друге, зазвичай потрібні корпоративні підписки/ліцензії і вони коштують дорожче... перевіряти чи вони відповідають вимогам має також компанія. Адже розробник може і китайський DeepSeek заюзати, але чи ок це для клієнтів з-за океану...

Мені чи клієнту... звісно що клієнту

тут мнения расходятся, многие считают что именно тебе чтобы быть быстрее коллег

пока многим хватает подписки за 20 дол. ее будет покупать компания, когда нужно будет платить 1к+ у компаний начнет включаться жадность, к тому моменту уже образуется пласт «программистов», которые программировать сами не умеют. очевидно, что со временем, подписка так или иначе ляжет на их плечи

1. А навіщо бути швидше колег? :)
Виглядає як «виробниче змагання», «стахановщина» яку намагались практикувати за радянських часів. Але по суті вона була потрібна саме владі, замовнику...

2. Так, скупість може і зараз включатись коли підписки є і дорожче ніж $20, але це не повинно впливати на зп розробників, яка й так зменшується через інфляцію.

Взагалі-то компанія може бажати від розробника будь-що питання лише чи погодиться норм спеціаліст за власні $1000 купувати підписку для роботи в компанії, чи виконає вимоги по секʼюріті і чи гарно працюватиме це... так само як технікою — я можу працювати на власній, але ставити на неї MDM, тайм-трекери звісно не хочу.

1. А навіщо бути швидше колег? :)

ну как я понял некоторые считают что это даст им больше шансов не потерять работу, с каждой новой волной сокращений. а так же выдержать новую нагрузку когда количество работы вырастет т.к. штат сократится на 40-60%

2. Так, скупість може і зараз включатись коли підписки є і дорожче ніж $20, але це не повинно впливати на зп розробників, яка й так зменшується через інфляцію.

концепция, которую навязывают ллм-провайдеры айти компаниям базируется на том что программисты больше не нужны в том количестве что были нужны раньше, а значит спрос падает и стоимость труда обесценивается. они хотят дать возможность больше платить им, а не программистам. за это обещают большее количество кода за меньший срок. уверен что где-то альтманы с амодеями себе там мечтают что условно x$ им, x$ программисту, при том что раньше программист получал 5x$

ну а вот эти 20 долларовые подписки это конечно... чем-то напоминает дегустацию на базаре :) оно не бесплатное скорее всего только ради того чтобы каждый не пришел с десятком-другим аккаунтов и не пользовался без ограничений. не думаю что они предполагали что кто-то реально будет ими пользоваться не для ознакомления

Если это не стартап, написанный лично тобой на коленке, а внешний заказчик — то у него всегда будут полиси по использованию AI тулзов, патамуша низзя скармливать им коммерческие секреты.
Поэтому юзать свои аккаунты для этого попросту низзя. За это получишь security violation и в лучшем случае тебе просто оттрахают мозги, в худшем — уволят вчерашним числом или вообще выставят штраф за нарушение NDA

а весь абсурд ситуации в том что то что ты описываешь присуще только тем компаниям, чей продукт жизнедеятельности в реальности никому и не нужен, а компании которым очень серьезно нужно относится к тому что они делают, наоборот, сливают все ллм провайдерам и не парятся

Заходь на корпоративний портал, використовуй звідти. Використовувати можна лише корпоративно схвалені тулзи. Треба ліценцію? Роби заявку, збирай апруви, слухай тренінг як використовувати, ...

Моя команда має змогу експериментувати з ШІ і подавати на компенсацію за ці експерименти. По факту зараз більшість використовує Claude Code і переводить рутинні операції на скіли і команди

Компанія з радістю інвестує в це

Компанія дає підписку на GitHub Copilot — 20 credits/month. Це смішна цифра. В мене за лютий накапало 5000 кредитів на приватному акаунті.

Гадаю, що дуже залежить від розміру компанії і наскільки вони готові виділяти гроші на інструменти. У великих здебільшого можна зробити запит. В менших варіюється від колективу до колективу.

З мого досвіду — більшість компаній використовують один інструмент умовно Claude Code і дають доступ. WebStorm чи ще щось за запитом.

Пользуюсь в работу платной IDE и chatGPT — всё плачу из совего кармана. При попытке выбить финансирования, начальник заявил что улучшать производительность это в моих интересах, мол он тоже платит подписку дорогую на chatGPT.

Все оплачує компанія, є корпоративні плани у Claude code, Cursor, Gemini і так далі. Якщо чогось немає, а хочеться спробувати: створюєш реквест, отримуєш апрув і користуєшся

В компанії політика постійно змінювалася щодо покупки платних інструментів. В результаті п’ять років тому придбав персональну ліцензію PhpStorm. Зараз підписка виходить $78 на рік. Туди входять ще кредити на ШІ-агентів, плюс є вбудовані агенти, що працюють локально. Мені в принципі вистачає для робочих задач.

Мені говорили що для корпоративних клієнтів потрібна корпоративна ліцензія, тобто персональну не можна щоб убезпечити дані/код від витоку і т.д. Зазвичай корпоративна ліцензія коштує значно більше і думаю привʼязується до юр.особи тож думаю не за власні кошти її купувати

Claude AI -покрывают. За Cursor из своего кармана.

SoftServe покрывает все виды AI и IDE 🔥

В праці — SAP AI Core genAI Hub з 40 моделями різних вендорів.
Приватно — Mistral за 18$/місяць + Perplexity Pro за даром

Підписатись на коментарі