Вчимо англійську з ChatGPT: як налаштувати ШІ для прокачки мови
Не так давно я досліджував ШІ-інструменти для вивчення англійської мови. З великим відривом переміг ChatGPT, тому я вирішив глибше оцінити його можливості. Чи можна з його допомогою вивчити мову з нуля? Які промпти треба задавати для найкращих результатів? Як урізноманітнити інструменти?
Привіт, мене звати Євген, я IT Lead в онлайн-школі англійської мови Englishdom. І сьогодні я досліджую ChatGPT для вивчення англійської.
Дисклеймер. Я вивчав англійську давно і класичними методами: заняттями з викладачем, читанням літератури, переглядом фільмів, спілкуванню в розмовних клубах. Але мені цікаво, чи здатен ChatGPT замінити хоча б деякі з цих інструментів та зробити їх більш комфортними для студента. Давайте розбиратись.
Що треба зробити перед запуском ШІ-тічера
Перед використанням ChatGPT як інструменту для вивчення англійської варто заздалегідь пройти тест на рівень мови. У мене міцний B2, але без специфікації рівня ChatGPT часто кидає від примітивних фраз Pre-Intermediate до якихось заумних структур і ідіом, які я з перекладачем ледве розумів.
Зате після того, як я прописав у промпті рівень B2, все вирівнялось. Підійде будь-який тест зі знання мови. Ось наш від Englishdom, але обирайте, який зручно.
Але я б не дуже довіряв самому GPT із цим. Коли я попросив його визначити мій рівень англійської, він дав тест з 10 простими питаннями на базову граматику і визначив, що у мене С1 після того, як я на всі відповів правильно.
Найголовніше — правильна роль
Щоб ChatGPT нормально себе поводив у ролі тьютора, треба виставити йому максимально жорсткі рамки. Найлегше це зробити через конкретну роль, яку він повинен відігравати.
Пройдусь по ролях, які я виділив для себе.
Підручник граматики і лексики
ChatGPT нормально пояснює будь-які нюанси граматики і лексики. Нічим не відрізняється від звичних підручників.

Додатково я прописав у промпті, щоб GPT пояснював теми на основі прикладів з фантастики. Він їх придумав, але цілком можливо, щоб ШІ наводив цитати з творів світової або української літератури. Можливо, ці цитати він також вигадає, але нудно точно не буде.
Що точно є перевагою GPT — він буде пояснювати доти, доки ти не напишеш йому «досить». Якщо мова дається важко, це чудовий спосіб зекономити на репетиторі, щоб не розбирати одну й ту саму тему цілий місяць.
Співрозмовник на теми, які тобі цікаві
Цю функцію я люблю найбільше, бо вона дає змогу імітувати будь-які діалоги:
- Стандартні побутові розмови. Наприклад, замовити вечерю в ресторані, викликати таксі, пояснити дорогу перехожому чи познайомитися з новими сусідами.
- Професійні діалоги. Наприклад, аргументувати проджекту час виконання задачі, взяти участь в консультації щодо нових фіч застосунка чи пояснити клієнту, що джун видалив базу даних, а у вас немає бекапів.
- Фантастичні сценарії. Тут можна розгулятися на повну і змоделювати абсолютно будь-які ситуації з літератури, кіно чи власної фантазії.

Тут в промпті я задав ситуацію, коли Гендальф сварить Фродо за те, що він загубив Єдиний Перстень. Я відіграю Фродо — і це дуже смішно. Бот непогано витримує розмовний стиль Гендальфа, тому читати цікаво.
Водночас це класне тренування практичного використання мови, адже треба самому залишатися в рамках запропонованих обставин. Якщо є помилки, бот спочатку їх поправляє, а потім пише свою репліку.
Опонент у спорі
Я відокремлюю його від «співрозмовника», бо тут треба не просто вести діалог, а й аргументувати власну точку зору.
Не впевнений, що він підійде для людей з володінням англійською нижче B2. Особисто мені важкувато одночасно підтримувати логічну аргументацію,слідкувати за граматикою та правильним використанням лексики.
Можна влаштувати дебати на навколофілософські теми або змоделювати робочі суперечки. Наприклад, коли треба довести CEO, що твоя ідея дійсно вартує половини річного бюджету відділу.
Єдиний мінус, який я побачив у цій ролі — «опонента» майже неможливо переконати у чомусь. Навіть якщо примусити його захищати абсурдну точку зору, він буде все одно триматись її до кінця. Я намагався зробити його пласкоземельником і довести, що земля кругла, але не зміг. Склалося враження, що я сперечаюся зі справжнім пласкоземельником. Тому будьте готові, що уявний СЕО грошей на проєкт не дасть.
Редактор текстів
ChatGPT досить добре править тексти будь-якого формату. Я довгий час користувався Grammarly — і якість виправлень ChatGPT цілком прийнятна навіть в порівнянні з ним. Граматика, стиль, тон — все на достойному рівні.
Можна правити робочі емейли, перевіряти на помилки дописи в LinkedIn, полірувати текст робочих презентацій — які завгодно тексти. В промпті варто описати стиль та особливості тексту, а далі машина все зробить сама.
Але є мінус, який мене досить сильно бісить: виправлення не закінчуються. ChatGPT буде старатися покращити тексти, навіть якщо в них немає жодної помилки.
На скрині діалогу з Гендальфом вище я спеціально змінював власну відповідь на ту, яку GPT мені виправив. І там вже 11 ітерація реплік. Якщо перший раз він дійсно написав більш природний варіант фрази, то всі інші — переливає з пустого в порожнє.
Важливо. Найбільш стабільно ШІ себе показує, якщо розділити конкретні ролі на окремі діалоги. Тоді він не плутається з інтерпретацією запитів і майже не галюцинує. Так робити я почав, бо якщо часто змінювати налаштування результату, ChatGPT починає перемішувати промпти, і виходить каша.
Коли я готував цей текст, то випадково написав запит на діалог з опонентом в кімнату, де до цього моделював розмову з Гендальфом. Було дивно читати, як Гендальф розносить Фродо аргументами, чому земля пласка.

Генератор вправ
Сам ніколи раніше не використовував, але колеги з відділу підказали. Виявляється, ChatGPT шикарно генерує вправи на граматику і лексику.
Можна робити комплексні тести, а можна тренувати окремі теми і слова.
За кілька секунд ШІ створив мені цілу купу вправ на тему «Conditionals», використовуючи ту ж саму фентезі-тематику. За бажання можна задати, які саме формати тестів треба: вибрати варіант відповіді, вписати правильну форму слова, дати розгорнуту відповідь або навіть написати твір. GPT без проблем згенерує будь-який тест.

Ця штука буде максимально корисна людям, які вивчають англійську на рівнях A1-B1. Вона повністю замінює дорогі підручники і збірники вправ, в тому числі й онлайн.
Єдиний мінус — він не надсилає сповіщення. Щоб ШІ перетворився на ефективний і стабільний інструмент для роботи з мовою, треба займатися регулярно. Тому вам знадобиться або залізна сила волі, або доведеться налаштувати власного ботика, котрий буде нагадувати про тренування.
Чи вийде вивчити англійську з ChatGPT з нуля
Я думаю, ні. Хоч ШІ може доступно пояснити всю теорію та дати мільйон різноманітних вправ, він не здатен забезпечити грамотну методику навчання.
Без кураторства нормального викладача обов’язково буде «Ти правий, план навчання не відповідає рівню A2. Хочеш, я додам приклади з фентезі або складу інший план для вивчення німецької чи італійської?»
ШІ не замінить:
- Живу комунікацію з людиною. Урок складається не лише з граматики і вивчення слів. Там можна обговорити новини, пожалітися на недоспану ніч через тривогу, попліткувати або розповісти смішну історію з життя. Особисто знаю людей, які йдуть на англійську саме заради цього.
- Методологію вивчення мови. Якщо вивчати мову хаотично, обов’язково будуть прогалини у знаннях. Бо як студент може вивчити, як правильно використовувати зворотній порядок слів у реченні, якщо в школі йому вбили в голову, що в англійській мові речення пара «підмет-присудок» йде лише в такому порядку?
- Дисципліну. Найголовніше, що не може дати ШІ. Впевнений, що навіть з усіма плюсами ChatGPT, більшість лише пограється з ним раз або кілька — і все. А з курсами чи репетитором інакше. Ти заплатив гроші, на тебе чекає на занятті жива людина. Так простіше тримати себе в руках, тому що вже є зобовʼязання перед вчителем.
Але як додатковий інструмент ChatGPT дійсно дає фору навіть платним дорогим платформам. Якщо у тебе вже є A2-B1 і ти знаєш, що саме тобі треба підтягнути — ШІ буде тренувати твою англійську до тих пір, поки ти не скажеш «Досить».
Моє бачення, як отримати максимум користі від ChatGPT для вивчення англійської
- Використовуйте його як додатковий інструмент для вивчення мови поруч із класичними заняттями в групі чи індивідуально. Базу GPT не дасть, як не крути.
- Працюйте кожного дня, але короткими сесіями по
15-20 хвилин. Його задача — урізноманітнити вивчення і зробити вправи цікавішими, а не замінити звичайну домашку. - Завжди прописуйте в промпті, щоб ШІ виправляв помилки та детально пояснював, чому саме так. Але сприймайте це критично та перевіряйте, бо ChatGPT часто виправляє навіть граматично правильні фрази.
- Розділяйте окремі ролі. Якщо змішати в одному діалозі «співрозмовника», «опонента» та «редактора текстів», на виході вийде каша, яка не дасть жодної користі. Тільки заплутає вас ще більше.
- Займайтеся регулярно. Налаштуйте бота в Telegram, який буде нагадувати про заняття, ставте будильник або придумайте інший спосіб. В ідеалі користуйтеся усіма ролями порівну, щоб прокачати усі аспекти мови.
ChatGPT не дасть кнопку «Вивчити англійську прямо зараз». Це гарний додатковий інструмент, який може значно скоротити час на вивчення мови та зробити навчання більш веселим та цікавим. Але щоб він працював, ним треба користуватися. Ось і все.
Є тут ще хтось, хто використовує ChatGPT або інші LLM саме для вивчення мов? Діліться власним досвідом.
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів