Тренди GitHub #2: OpenCode замість Claude Code, завантаження фото з iCloud, компілятор TypeScript на Go
Всім привіт, мене звати Станіслав Долгачов (GitHub: dolgachio). Я займаюся фронтендом у компанії EPAM і у вільний час цікавлюся опен-сорсом та веду канал 🇺🇦 OpenSourceUA у Телеграмі.
Маю для вас свіжу добірку проєктів, які були в трендах GitHub протягом останнього тижня.
1. primereact — набір UI-компонентів з відкритим кодом для React

Дуже цікава підбірка компонентів для людей, які втомилися від Mui, але не втомилися від React. Тут є все: поля введення, тоасти, таблиці, кнопки тощо. Окрема повага за використання старого доброго CSS для стилізації. Також подобається, що компоненти йдуть у двох варіантах: зі стилями і без стилів, тому дуже легко кастомізувати під ваші потреби.
GitHub: 💅 primereact
2. tiny-gpu — мінімальна реалізація GPU на Verilog, оптимізована для вивчення того, як GPU працюють з нуля

Проєкт симуляції, як працює GPU — ну знаєте, оті відеокарти, на яких ваш ШІ навчається. Я особисто нічого не зрозумів, але я певен, що люди, які читають це, значно розумніші за мене.
Нічого не зрозуміло, але дуже цікаво. Якщо ви хочете розібратися, як працюють відеокарти, то цей проєкт для вас.
GitHub: 🖥️ tiny-gpu
3. icloudphotosdownloader

Людина з підпискою iCloud від Apple хоч раз мала б замислитися: а чи не викачати оці всі фото звідти й відписатися, щоб не платити їм наступні 30 років. Я особисто замислювався на цю тему, але не розбирався, як ото все скачати звідти. Цей проєкт дозволить викачати всі ваші фото з iCloud без реєстрації й смс.
Також вони шукають мейнтейнера, тож якщо знаєте Python і маєте купу вільного часу — долучайтеся.
GitHub: ☁️ icloudphotosdownloader
4. typescript-go — новий компілятор TypeScript, написаний на Go

Якщо ви, як і я, чекали на якийсь знак, щоб почати вчити Go — то ось він. Навіть команда TypeScript розібралася — то що заважає вам? Проте сам проєкт цікавий і обіцяє значно збільшити швидкість компіляції. TypeScript v7 буде використовувати Go під капотом.
GitHub: 🔧 typescript-go
5. opencode — ШІ-агент для написання коду з відкритим вихідним кодом

Думаю, більшості читачів не треба представляти цей проєкт, проте якщо ви жили під каменем увесь цей час — зверніть увагу. Це фактично аналог Claude Code, але з відкритим вихідним кодом. З приємного: він може працювати з будь-якими ШІ-моделями, навіть із тими, які запускаються локально. Мені особисто дуже подобається, що він працює у терміналі — спробуйте, може, і вам зайде.
GitHub: 🧩 opencode
6. Autojobapplier_linkedIn — бот для автоматичної подачі на вакансії на LinkedIn

У цікаві часи ми живемо, і роботу зараз знайти не так уже й просто, тож цей інструмент може стати вам у пригоді. Фактично це такий собі бот, але без ШІ. Він буде за вас подаватися на вакансії на LinkedIn. Якщо будете пробувати, то потім напишіть, як вам — мені ж теж цікаво. Як мінімум поставте зірочку проєкту: я от поставив, може, у майбутньому мені теж знадобиться.
GitHub: 🤖 Autojobapplier_linkedIn
7. computer-science і missing-semester — самостійне навчання Computer Science

Тут два репозиторії за ціною одного. Обидва — про навчання фундаментальним речам у програмуванні: Computer Science. Хтось скаже, що це все більше не треба, і що треба вчити англійську, бо будемо програмувати англійською, проте я все ж таки схиляюся до того, що знати основи важливо.
З мінусів: це все безкоштовне навчання, і треба бути дійсно дисциплінованим, щоб їх пройти. Проте можете розглянути це як альтернативу перед тим, як заносити чотири пачки грошей на якісь курси.
- GitHub: 🗂️ computer-science
- GitHub: 💬 missing-semester
8. awesome-compose — колекція прикладів Docker Compose

Кожен розробник хоча б раз за кар’єру має почати розбиратися з Docker і Docker Compose. Не те щоб це супер складно, але переймати чужий досвід — то святе. Тут досить великий список прикладів Docker Compose: якщо чогось немає, то створіть issue і зробіть пул-реквест.
GitHub: 🐳 awesome-compose
9. himalaya — CLI, щоб дивитися email у терміналі
Сподіваюся, що колись настане той час, коли ми всі повернемося у термінал і все будемо робити там: писати код, відкривати веб-сторінки, дивитися пошту. Цей проєкт допоможе саме з останнім. Це CLI, який дозволяє вам дивитися вашу пошту у терміналі. Підтримує різні поштові сервіси, такі як Gmail, Outlook, Yahoo тощо.
Не знаю, як ви, але я додав його до списку поруч із NeoVim і OpenCode.
GitHub: 📫 himalaya
Якщо вас так само, як і мене, цікавить опен-сорс і все, що з ним повʼязано, приєднуйтеся до каналу 🇺🇦 OpenSourceUA у Телеграмі.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів