Кар’єрний зигзаг: а вам попередній досвід різних ролей допомагає?!

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

Мій професійний шлях ніколи не був прямою лінією. Після отримання ступеня магістра з перекладу, я працювала бухгалтером, продавала програмне забезпечення, займалася імпортом. Згодом перейшла в офісні ролі в IT — спочатку офіс-менеджером, потім адміністративним менеджером. Після декрету повернулася до роботи в бухгалтерії й кілька років вела первинну документацію.

За весь цей час я зробила висновок: навіть коли моя посада не була пов’язана з HR, мене найбільше захоплювали такі задачі як онбордінг, адаптація нових співробітників, внутрішні комунікації, та ініціативи, які підтримували корпоративну культуру. В цьому я бачила реальний вплив на досвід людей у компанії та на атмосферу в команді. Зрештою це й визначило мій рух у HR.

Мене звати Олександра, і у своїй історії я розповім, чому вирішила змінити професію після 40, як поєднувала навчання з роботою та сім’єю, що реально допомогло розібратися в новій сфері, і чому, та як, грантові програми можуть стати гарною можливістю для тих, хто теж думає про кар’єрний перехід.

Чому я вирішила змінити професію

Навесні 2022 року я чітко сформулювала для себе: потрібно рухатися далі.

Це рішення не було спонтанне, і тим більше — не з категорії «швидко зайти в IT». Маючи досвід роботи в IT компаніях, я не вірю в красиві історії про високі зарплати зі старту чи ненапряжну роботу з ноутом десь біля океану. Для мене HR — це передусім можливість створювати ефективне робоче середовище. Робота з командами, підтримка під час адаптації, зростання всередині компанії — саме це відгукується.

Повномасштабне вторгнення я зустріла в Харкові, де живу з родиною і зараз. Плани, м’яко кажучи, довелося переглянути. Я повернулася до практики англійської мови, паралельно займалася волонтерством.

І водночас я шукала для себе внутрішню точку опори — розуміння, куди рухатися далі і на що спиратися.

І цією опорою для мене стало навчання.

В умовах турбулентності дуже легко застрягти в новинах та відчутті безсилля. Я свідомо вирішила спрямувати свою енергію в нові знання та розвиток. Навчання стало для мене не лише професійним кроком, а й способом зберегти відчуття руху вперед. І тут його було багато: від англійської мови до психології, та різних інших напрямків. В якийсь момент це перетворилось у режим майже повноцінного робочого дня.

Навіть коли все навколо нестабільне і неконтрольоване, навчання дає відчуття структури та заземлення: у тебе є заняття, завдання, спілкування, обговорення, і маленькі, але стабільні результати, які повертають відчуття контролю над власним життям.

Перед тим, як обрати повноцінний курс, я пройшла кілька безкоштовних програм на Prometheus, Coursera та інших платформах, пройшла відбір та взяла участь у коучинговій та менторській програмах.

Я не заходила в нову сферу з позиції «спробую — раптом вийде». Скоріше я поступово будувала фундамент: теорія, кейси, практичні завдання, зворотний зв’язок.

Одним з важливих етапів для мене став курс Recruitment & HR. Я отримала грант і можливість навчатися повністю безкоштовно. На курсі було багато індивідуальної та групової практики, розбір реальних кейсів, детальний фідбек від викладача. В процесі я зрозуміла, що йду не абстрактно в HR, а до конкретної ролі з чітким розумінням відповідальності та очікувань.

До речі, подача на грант — це теж окрема навичка.

Можливості існують, але вони рідко приходять самі. Їх потрібно шукати, подаватися і відкрито пояснювати, чому ця роль для вас має значення. З мого досвіду, варто пробувати навіть тоді, коли шанс здається невеликим. І саме тут щира історія в супровідному листі відіграє важливу роль.

Мені 40+. І так, інколи це додає внутрішніх запитань. Але більше сумнівів це викликає у роботодавців. Коли за плечима багаторічний досвід в інших сферах, а ти змінюєш напрям і знову стаєш Junior.

Але це історія не про вік, а про зрілість і досвід, про цінну базу, на яку можна спиратися.

Бухгалтерія дала мені уважність до деталей і упорядкованість.
Продажі — вміння чути запит і розуміти мотивацію людей.
Адміністративна робота — системність і вміння вибудовувати процеси.

У HR цей досвід не виявився «другорядним». Навпаки — став робочим фундаментом, на який я можу спиратися щодня.

Пошук роботи я почала ще під час навчання і продовжую зараз. І чесно — це не швидкий процес.

Іноді складно конкурувати з тими, хто молодший за тебе та/або вже має кілька років практичного досвіду в галузі, в якій ти хочеш розпочати свою кар’єру. Але я сприймаю це не як провал, а як етап.

Кожна співбесіда — це досвід. Кожен фідбек — це корекція мого курсу.

За цей час я сформулювала для себе кілька висновків, які можуть бути корисними для тих, хто також думає про зміну професії:

• По-перше, варто говорити з людьми зі сфери. Реальність майже завжди відрізняється від того, як ми її уявляємо.
  • По-друге, важливо чесно подивитися на свій попередній досвід. Дуже часто він має більше цінності, ніж здається на перший погляд.
  • По-третє, потрібно активно шукати додаткові можливості: гранти, безкоштовні програми, менторство, стажування.

Ще одна порада — не ігнорувати LinkedIn. Навіть якщо здається, що «мені взагалі нема про що писати» або «нікому не цікаво читати про мій досвід» — діліться процесом навчання, сертифікатами, рефлексіями, маленькими перемогами. Ринок бачить тих, хто проявляється, розбудовуйте мережу контактів, будьте активними, і з часом пропозиції та можливості з’являться.

І ще одна річ, яку я зрозуміла під час цього шляху. Якщо у вас маленькі діти, повний робочий день, купа додаткових обов’язків, або просто період непродуктивності — не вимагайте від себе неможливого і не засуджуйте за те, що не встигаєте впоратися з усіма задачами на 100%.

Ідеальні умови для навчання можуть і не настати. Краще пройти урок в своєму темпі, ніж відкладати його роками.

Маленькі кроки — це теж рух.

Іноді саме вони приводять туди, куди ми навіть не планували потрапити.

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі