Рік соло-розробки з AI: трейдинг-платформа, сотні гіпотез і одна метрика

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Мене звати Тарас, я розробник і вже 28 років працюю з різними технологіями — від веб-розробки до 3D та realtime систем. У нас у портфоліо більше 50 проектів. Проте останні 15 років я працював більше менеджером ніж інженером-програмістом. Ця історія про те як допомога АІ дала мені відчути романтику програмування як у молодості :) - мені 41 рік.

Приблизно рік тому я поставив собі досить амбітну задачу:
спробувати створити алгоритм для автоматичної торгівлі криптовалютами. А квартал перед тим я був вперше познайомився з криптою.

Це не була ідея «швидко заробити на трейдингу», хоча не без того звісно.
Мене цікавило інше — чи може один програміст побудувати повноцінну торгову систему, використовуючи сучасні AI-інструменти як помічників.

За цей рік я написав:

• систему збору ринкових даних
  • бек-тестер стратегій
  • систему оптимізації параметрів
  • трейдинг-бота
  • інфраструктуру для запуску стратегій

А також пройшов через сотні помилкових гіпотез.

Думаю головне чим я хочу поділитись — цей рік плавно проте наполегливо змінював мій світогляд як інженера, програміста, підприємця, та людини. Серед новин та висновків:

• Можна усунути галюцинації АІ моделі на 99% у деяких нішах (далі ключ як це зробити, і коли це працює)
  • Цей пошук виграшних стратегій допоміг мені переглянути саме поняття у житті — що таке виграшна стратегія, бо цим пошуком займають всі живі організми все життя. Як гадаєш?
  • Більшість великих гравців на ринку крипти вже мають автоматизований трейдинг і прийшли туди куди я не дійшов поки.

Більше висновків далі, бо щоб до них прийти гляньте спочатку звідки вони взялись ;)

Ця стаття — коротка історія цього року 2025.

Чому взагалі я взявся за це

Як програміст, я давно помітив одну цікаву річ.

Фінансові ринки — це одна з небагатьох сфер, де:

• код може напряму приймати рішення
  • результат вимірюється цифрами — насправді за цей рік головна перевага і простота цієї задачі — це одна метрика — якщо алгоритм прибутковий — це добре, і насправді не має великого значення як він працює і як він був написаний. Проте це був лише початок історії :)
  • алгоритм можна перевірити на історичних даних

Виходять разом гарні рамки для автоматизації CICD із АІ, проте це я зрозумів лиш за 6 місяців роботи ;).

Коли я почав досліджувати тему, швидко зрозумів одну проблему.

Більшість інформації про криптотрейдинг у мережі:

• або маркетинг
  • або поверхневі поради
  • або стратегії без нормального бек-тесту — наприклад я багато зустрічав від друзів та в інтернеті стратегій типу «ось я спробував так торгувати і воно у мене працює вже тиждень», я посміхаюсь мовчки тоді, і думаю собі — ось я тестував на річних даних і це не дає гарантії, проте не берусь це відразу пояснювати навіть друзям.

Тому я вирішив підійти до цього як інженер, а не трейдер.

Насправді стаття не про те як написати «money printing machine» (так я називав проект у перші місяці). А про те що «один у полі воїн» тепер може бути із АІ і у деяких нішах де CICD можна зациклити через прості вимірювані метрики! А моя ціль була побудувати автоматичний алгоритм пошуку виграшної стратегії і виключити з цього циклу людину (себе) взагалі!

Перші місяці: ілюзія простоти

Початок був типовим. Моя мотивація була також типова, мені випадково вдалось зробити прибутковий бектест під час перших експерементів на Trading view, оскільки публічної інформації про прибуткові стратегії я не знайшов, то припустив що я один такий розумний :), і ніхто інший до цього раніше не здогадався (цей рік показав що подібний патерн мислення сам по собі є помилковою стратегією ;)

Я пробував класичні індикатори: RSI, Moving Average, MACD, Breakout-стратегії

У бек-тестах вони часто виглядали добре.

Але проблема з’являлась після оптимізації.

Стратегія, яка виглядає ідеально на історії, дуже часто розвалюється на нових даних.

Це класична проблема: overfitting (перенавчання)

Після кількох таких експериментів стало зрозуміло, що потрібна система дослідження стратегій, а не просто скрипт. І я, не хотячи того, вв’язався у написання платформи конкурента для Trading View (а це найбільша на ринку платформа :).

Побудова інфраструктури

У певний момент сам «прибутковий» на бектесті алгоритм став лише проміжною мотивацією для досягнення цілі. Довелось будувати платформу для бектестування. Чому нову платформу бо мені хотілось мати мульти валютні стратегії для котрих єдина платформа https://www.quantconnect.com/ була громіздка і повільна.

Система почала складатися з кількох частин:

1. Завантаження історичних даних

• API бірж
  • кешування
  • робота з різними таймфреймами.

2. Backtest engine

Я написав власний бек-тестер, який враховує:

• Комісії ( це ключ до успіху багатьох діючих, чужих стратегій, і також тема для окремої статті)
  • часткові позиції ( окрема тема, бо більшість стратегій котрі мені зустрічались закривають позицію повністю )
  • stop loss ( потім відмовився від нього як не дивно. І це вже для іншої статті ;)
  • take profit — так само
  • Leverage — цікава не досліджена ще тема, зараз використовую лише 1х

Багато простих бек-тестерів ігнорують ці інструменти, котрі ставали ключем до нових прибуткових стратегій.

3. Пошук параметрів

Стратегія має десятки параметрів. Наприклад: ATR multiplier, take profit, stop loss, cooldown, volatility filter. Тому я додав grid-search і автоматичний перебір конфігурацій.

Де тут допоміг AI

Одна з найцікавіших частин цього експерименту — використання AI-інструментів.

Я активно використовував:

• ChatGPT
  • Codex
  • інші AI-асистенти для коду

І помітив дуже цікаву зміну. Раніше для подібного проєкту зазвичай потрібна команда:

• розробник
  • data engineer
  • QA
  • devops

З AI-інструментами багато задач можна робити значно швидше. Наприклад:

• генерація тестових скриптів
  • аналіз логів
  • написання утиліт
  • швидке прототипування стратегій

AI не замінює мислення, але значно прискорює ітерації.

Скільки це зайняло часу (і скільки коштувало б команді)

За рік у мене вийшло приблизно 3 «повних» робочих місяці в цьому проєкті — десь 360–600 год (були дні від світанку до пізньої ночі).

Якщо оцінювати таку R&D-платформу без AI — збір даних → бек-тестер → перебір конфігів → out-of-sample / walk-forward → інфраструктура запуску — то типовий обсяг робіт для команди був би в районі 760–1,520 год навіть у MVP-форматі.

Це означає, що AI дав мені приблизно 2—4× прискорення і можливість перевіряти гіпотези в темпі, який раніше вимагав би кількох людей.

У ринкових цінах підрядників це відповідає приблизно $40k—$110k (залежно від ставки та якості процесу).

Головна зміна моєї парадигми мислення як ІТ менеджера

У цьому проекті АІ базоване CICD коло було ідеальним для швидкої перевірки гіпотез. На перших етапах коли проект був простий chatGPT взагалі крутив python репозиторій проекту у себе у внутрішньому пайтон середовищі, сам висував гіпотези, сам перевіряв їх, і видавав мені лише код який вже працює і видає лише цю покращену єдину метрику — більшу потенційну прибутковість на бектесті.

Найбільша проблема в алгоритмічній торгівлі — не код. Це ілюзія, що стратегія працює. Цікаво що у тому сенсі пошук виграшної стратегії мені відчувався подібним на саму торгівлю — це я приймаю рішення у що я вірю а в що не вірю, коли запустити стратегію, а коли зупитини.

Кожен бек-тест виглядає добре, поки не перевіриш його на нових даних. Тому я почав використовувати: out-of-sample тестування, walk-forward analysis, різні періоди ринку. Дуже багато стратегій померли саме на цьому етапі.

Після десятків експериментів почали з’являтись перші стабільніші підходи. Замість складних систем краще працювали прості правила з хорошими обмеженнями ризику. Наприклад:

• breakout-логіка
  • volatility filters
  • обмеження кількості позицій
  • контроль просадки

Результатом цього року роботи став відкритий репозиторій: github.com/tarasprystavskyj/top

Це не готовий продукт, а скоріше дослідницька платформа для алгоритмічної торгівлі. Там є:

• система тестування стратегій
  • конфігурації
  • експерименти з різними підходами

Цікаво, що майже весь рік цей репозиторій був приватний. Лише тепер я вирішив його опублікувати — як частина успішної стратегії — виграв-виграв. Сподіваюсь що цей мій досвід буде комусь цінний і допоможе у подальних пошуках ;)

Що я зрозумів за цей рік

1. Алгоритмічна торгівля — це інженерна задача

Успіх тут більше залежить від:

• якості тестування
  • дисципліни
  • статистики

І ніяк не від «чарівного індикатора».

2. Простота часто перемагає складність

Багато складних стратегій виглядають красиво, але погано працюють на нових даних.

3. AI змінює роль програміста

AI не пише систему за вас. Але АІ дозволяє одному розробнику рухатись зі швидкістю маленької команди.

Висновок

Рік роботи над цим проєктом дав мені набагато більше, ніж просто трейдинг-алгоритм.

Я отримав:

• інфраструктуру для дослідження стратегій
  • глибше розуміння ринків крипти і загалом глобальних ринків та торгівлі як такої.
  • новий досвід роботи з AI-інструментами

І, мабуть, головний висновок:

Сьогодні один програміст може створювати складні системи у 2-4х швидше, ніж ще 3 роки тому. AI, поки що, не замінює розробника. Він радикально підсилює його можливості. Також, звісно, мій приклад не ідеальний зразок для вимірювання метрик бо поставленої цілі я не досягнув. Лиш хіба знайшов чужий прибутковий алгоритм. Але це мабуть буде вже тема наступної статті ;)

Засновники АІ LLM продовжують говорити про те що очікують молоді амбітні малі команди котрі будуть здійснювати революційні інновації ринок за ринком, сфера за сферою. Для мене яскравим прикладом був DeepSeek, коли один стартап роблячи цей проект у другому пріоритеті, одного прекрасного понеділка був обвалив ринок АІ проектів. Чи чули ви про подібні проекти?

Майбутнє обіцяє бути цікавим ;)

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Все треба тестувати на реалі, за більше чим 10 років трейдингу, не бачив жодної стратегії яка на дистанції давала б більше 15-20% В мене є бот який робить 15, іноді 20 в рік, простий мартингейл, єдине треба контролюваит ризики. Якщо юзати щось по крипті, то краще вже пули ліквідності на uniswap, можна створити стратегію і на комісіях заробляти не залежно від ринку, але треба бути готовим до просадок крипти, хоча з часом комісії компенсують просадку.

1. Алгоритмічна торгівля — це інженерна задача

це математична задача на 99%

Так. Проте щось не дуже вдалось задіяти там математику. Я думав пробувати там закони статистики та натуральний розподіл десь задіяти. А у вас які ідеї котрі хотілось би перевірити.

Дякую. Ми оголосили вакансію на пошук спеціаліста щоб продовжувати цей проект ;)

Привіт, якщо ви хочете заробити грошей, то в мене є стратегія, через пули ліквідності, можу допомогти.

Нема сенсу в трейдингу для звичайного смертного. Я стажувався квант ресьорчером в невеличкому фонді, і є знайомі з великих маркет мейкерів(Джейн стріт, цитадель) — .
1. Для нормального ризик менеджменту треба хеджуватися майже в 0. Умовно 100 долларів в Лонг, 99 в шорт. Без великого капіталу так серйозно не заробити
2. Теханаліз ніхто серйозно не сприймає
3. (Це не лише про крипту а й про сток трейдинг) — доступ до блумберг терміналу коштує 25000 долларів на рік на людину. Я не кажу вже про іншу швидкість інтернету/обладнання. Все що є у вас — гірше ніж в професійних гравців, ви отримуєте дані з критичною затримкою
4. Ви конкуруєте не з такими як ви, ви конкуруєте з кращими випускниками кембріджу чи гарварду, з призерами міжнара які спеціально вчили стохастичний аналіз/поглибленне машинне навчання/HPC, яким платять 15+ тисяч на місяць зі старту. Не думайте що навіть 2-3 роки дослідження теми поставлять вас на один рівень з ними. Якщо в вас дійсно є необхідні навички — краще влаштуватися quant devом/quant ресьорчером і отримувати набагато більше грошей ніш ви можете заробити з трейдингу
5. В крипті, по факту, не заборонені маніпуляції ринком що дозволить великим гравцям ще ефективніше забирати ваші гроші

дуже глибокий і цінний цей ваш коментар. Дякую. Мені видається глибшим, змістовнішим і ціннішим за мою статтю ;)
Я припускав приблизно подібні висновки, тому чудово що ви авторитетно даєте такий інсайт. Знав би кого спитати рік тому, то не тратив би цей рік.
І разом з тим мабуть всі розуміють що я не писав би цю статтю якби знайшов супер прибутковий алгоритм. Бо як не було публічно доступної інформації на цю тему рік тому так і немає зараз ;)
Було б чудово з вами поспілкуватись детальніше. @tarasprystavskyj

я працював в розробці, в середині Bloomberg terminal і що, думаєте я вам щось розкажу? хрін там, і не тому що я бяка і НДА (хоча через це теж) але в основному, що навіть так я не бачив усю систему. З того що я бачив — всьо очінь сложна!

І я про це. Мені здаєтся в звичайних смертних нема шансів конкурувати з усією цією інфраструктурою/знаннями

Ну це дуже песимістично. Хіба що якщо про HF розмова.

Але ви плутаєте кванти та звичайних рітейлів. Зовсім інші торгові стратегії. Ніхто з hft конкурувати не збирається

Так якщо в цитаделі 5-6% відсотків на рік(з гарним ризик менеджментом) — то ви думаєте в вас краще вийде? Нема сенсу просто в рітейлі

Вибачте, але чому AI вам не порадив використовувати Pydantic, pandas, SQLAlchemy і т.д?
Код, до речі, схожий на саме людську роботу.

Мабуть АІ відповідав на питання які я йому ставив. Pandas я використовував.
Pydantic, SQLAlchemy не чув.
Якщо це ви про код мого репозиторію, то він на 99.9% написаний AI. Здебільшого CODEX від Open.ai

А чому саме пропонуєте ці інструменти?

Pydantic закриває парсинг, валідацію і серіалізацію об’єктів, а SQLAlchemy низькорівневу роботу з БД.
Буде коду втричі менше. Відповідно легше його читати і перевіряти правильність самої логіки.

SQLAlchemy

це великий постріл в ногу в подальшому розвитку. Треба брати щось на расті-пайтоні — типу pyDAL — і абстрагування і мінімум втрат на швидкості.

Давайте свої бенчмарки, тоді поговоримо :)

Тарасе, дуже крута стаття! 🔥 Прям згадав наш стартаперський драйв на WebSummit. Те, що ШІ дає буст х2-х4 для соло-розробника — це зараз реально головний геймчейнджер.

Трохи додам з юридичної сторони: величезний респект за відкритий код, але забезпеч відмову від відповідальності (As-Is). Щоб ніхто не міг пред’явити тобі претензії за втрачені гроші через той самий «1% галюцинацій» ШІ 😅 Ну і якщо колись надумаєш робити з цього платформу для інших — готуйся до серйозного комплаєнсу та регуляторки.

А загалом — неймовірний результат як для одного року R&D! Чекаю статтю про ту саму прибуткову стратегію 😉

Так WebSummit 2019 була тема, а все почалось із твого виграного квитка на DataScience 2019 :)
Якщо тобі не важко згенерувати який небуть As-Is дисклеймер. Бо не знаю як він має виглядати.

прогнозування на минулому — така собі ідея. ви, напевне коли крипта росла думали, шо стратегія працює, а коли падала, — шо треба підтюнити.
ще прості приклади, як, базучись на попередніх даних можна спрогнозувати викраденння президента Венесуели чи війну в Ірані? чи війну в нас. попередні дані за багато років казали, шо війни нема.
тут або треба знати когось хто знає президента який атакує, або знати президента, тобто мати інсайд, тоді можна ’прогнозувати’

Десь так :) І тим не менше, як я писав вище — маю приклад прибуткової стратегії, значить вони існують ;) Тому і продовжую пошуки далі.

Та і кажуть що США знали власне і казали тим хто хотів слухати що буде війна у нас. Проте це робота з сантиментами та інсайтами — окрема тема.

Незрозуміла доцільність писати власний бектестер. Є різні фреймворки на python для бектесту або використати MetaTrader де одразу бота написати і тестувати.
Цікаво який WR та RR стратегії?

MetaTrader з якоїсь причини не пробував. Проте був переглянув весь ринок. Quant Connect була найближча подібна, проте надто повільна та громіздка. Ідея була писати мультивалютні стратегії. І шукати точки де ліквідність перетікає між валютами. Стабільно прибуткової саме такої так і не знайшов. Тому стаття не про прибуткову стратегію, а про спосіб як швидко написати об’ємний проект якщо є вичерпний перелік зрозумілих метрик для валідації гіпотез і результатів.

Колись я також з цим грався. Але це було ще до криптовалют, тоді торгувати можна було на Форекс.
Досить швидко я зрозумів, що прогнозувати курс на основі попередньої динаміки курсу немає жодного сенсу. Так званий технічний аналіз не працює. Коливання курсу залежать від двох груп факторів — дії великих гравців та економічний фон (новини, події, загальний стан глобальної економіки).
Фактично курс валют (і крипти також) це рандомна величина. Дуже багато факторів впливають. Прогнозувати дже важко. Великих гравців взагалі неможливо майже. Хтось виходить на ринок і купує або продає велику кількість крипти, це впливає на курс і передбачити це ніякий бот не зможе, хіба ви таємно слідкуєте за кожним мажором на планеті.

Я думаю, що успішні стратегії полягують у безперервному моніторингу всіх новин, деяких соціальних мереж і аналізі даних. Тоді можна буде інколи встигати в останню хвилину зробити правильну ставку. Але передбачити наперед точно не можна

так, підпишусь під кожним словом. І всеж можу скинути свіжий скрін прибуткової стратегії на базі технічного аналізу :) Проте мало прибутковості. Згідний що на сентиментах соц мереж можна мати більше. Проте це вже інший окремий світ. Там треба якось діставати ці дані соц мереж. Готовий спілкуватись на цю тему і разом пробувати.

А можете розказати в цифрах, яка прибутковість в вашої стратегії, чому мало і скільки було би достатьо? В якихось метриках, наприклад, ROI ((прибуток — втрати) / бюджет) в відсотках за рік чи місяць або інших метриках в яких ви вимірюєте.
Я недавно зацікавився темою і думаю на які цифри орієнтуватися.

так, звісно. Прибутковість поточної стратегії 5-10% на місяць на Не-падаючому ринку. Просадка на річному бектесті співмірна із прибутком зазвичай. Отож 60-120% річного прибутку.
В Україні кожен другий бізнес має вищу рентабельність із суттєво меншими ризиками ніж на крипті. Саме тому я оцінюю цю прибутковість поки як малу.
Для Канади чи Японії вона б виглядала високою.

А ви як гадаєте?

Хто дочитав аж до коментарів, то я вам вже вдячний. Ця стаття є віхою у наступному етапі, і як підбиття підсумків після року у крипті. Можливо у ваших коментарях я знайду натхнення куди рухатись далі у цій темі. Вже бачу що хтось також досягнув стабільно прибуткових стратегій.
В Україні об’єднуватись і спілкуватись — це одне із рішень. А ви як гадаєте?

Дякую, чи будете продовжувати, чи побачили в цьому сенс?

Так, система досі жива на сервері :) . Як я писав вище що у мене складось враження що більшість серйозних гравців мають автоматизовану торгівлю з допомогою таких ботів. Інша справа що, на це треба час і гроші. Раніше поріг входу у цю нішу був суттєво нижчим. Проте оскільки я таки знайшов прибуткову стратегію, значить варто продовжувати шукати і далі.

Замість складних систем краще працювали прості правила з хорошими обмеженнями ризику. Наприклад:

breakout-логіка
volatility filters
обмеження кількості позицій
контроль просадки

А що таке breakout-логіка та volatility filters? Як це у вас працює?
Я теж маю (бо розрахував) свій алгоритм торгівлі, але мій алгоритм лише успішно накопичує кількість крипти (не usdt) і тільки якщо дуже пощастить і ціна крипти різко підвищиться то виходить з ринку з 2-3 іксами у usdt бо все продає драбинкою.

о, це цікаво.
breakout-логіка — це очікування події «виходу з каналу» коли тренд графіку активу поводиться не у рамках як раніше. Наприклад монета у каналі скажімо від 65 до 70, наприклад скажімо якщо він досягне зростання до 72 за годину — то слід купувати бо далі буде зростання.

Volatility фільтри — це є параметри волатильності (активності), і коли вони зростають то це один з прапорців що на ринок зайшла грубша риба, і далі якщо інші параметри спрацьовують то можна заходити в угоду.

Про торгівлю на спайках (гострих шпилях графіку) я також думав і шукав таку, проте не знайшов валюти де вони відбуваються систематично. І також у таких валют також бувають різкі падіння.
І тому якщо я накопичую і чекаю, то ризикую не вийняти перед цим падінням.
Десь одну бачив таку, вже не згадаю. Проте написати прибуткову стратегію для неї не вдалось.

А ви у своєму алгоритмі як контролюєте ризик просадки — стопом, тайм-аутом, чи просто «пересиджуєте» і докуповуєте?

Це секрет. Я вирішив зарабатувати лише через лідерство у копітрейдингу тобто коли хтось повторить мої торгові операції і отримає профіт, я з того отримаю від біржі процент.

Розумію. Цікаво що коли я вирішив написати цю статтю то вирішив і опублікувати репозиторій котрий є наслідком річної роботи.

Бо після року пошуку прийшов до висновку що самому важко буде досягнути відчутного результату у цій галузі.

Десь у серпні я пробував copyтрейдинг відібрав близько 20 хороших кандидатів котрі були прибуткові принаймні місяць. І у вересні вони всі стали збиткові ;)

А як думаєте залучати послідовників до копі трейдингу?

У мене є ютюбе канал. Планую розпочати на ньому цикл відео де буду вживу показувати як я торгую і розповідати за свої успіхи у накопиченні біткоіна на різних падіннях.

так. На мою думку публічність це те що може приносити послідовників і таким чином збільшувати вплив та разом з ним прибуток ;)

Підписатись на коментарі