«Довелося кодити як печерна людина»: як падіння Claude показало тотальну залежність айтівців від ШІ
Цього тижня, в понеділок, як відомо, у роботі Claude стався збій, через що сервіси не працювали коректно протягом тривалого часу. На сторінці статусу Claude компанії було зазначено про підвищену кількість помилок, оскільки користувачі повідомляли про проблеми з доступом як до Claude.ai, так і до Claude Code. Не знаю, наскільки це пов’язано з тим, що в понеділок прилетіло по дата-центру AWS, але я не дуже вірю в співпадіння, тому, можливо, клод якраз там і хостився.
Але зараз давайте не про це. В понеділок, коли все посипалося, безліч користувачів Claude почали масово усвідомлювати страшну правду: їм доведеться писати код ручками. Здавалося б, що тут такого, але для багатьох це стало прям як грім серед ясного неба і виявило тотальну залежність від ШІ.
Наприклад, Гауреш Пандіт, сеньйор-інженер з Meta, зізнався в дискусії з Bussiness Insider, що коли клод ліг, він просто забив на програмування і пішов робити інші, нетехнічні задачі. Чому? Бо без нейромережі кодити власноруч здавалося надто довго і напряжно.
Також сотні користувачів Claude публікували дописи на Reddit, Discord та інших платформах, відзначаючи, наскільки залежними від цих інструментів вони стали.
«Збої в роботі Claude б’ють набагато сильніше, коли ти розумієш, що передав йому на аутсорс половину свого мозку», — написав один із користувачів Reddit. Інший же ж пожартував: «Напевно, я буду писати код як печерна людина».
З одного боку це і дуже смішно, але з іншого страшно, що тепер багато хто з айтівців не уявляє життя без ШІ. Можливо, щоб такого не допускати, то іноді варто влаштовувати собі «детокс» від ШІ?

38 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів