Чи варто вчитись на QA Manual?

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Мені 18 років, я зараз навчаюсь в коледжі на маркетолога.
Хотіла спробувати пройти платний курс QA Manual і далі працювати в цій сфері, але почитала на цьому сайті допис і там коментарі не дуже втішні.

Чи дійсно зараз так важко знайти роботу на цю посаду? Так тільки в українських компаніях чи і закордоном також?
Я хотіла знайти дистанційну роботу, щоб можна було працювати з любої точки світу, а також з можливістю досягнення високого заробітку і думала, що це буде ідеальний варіант, але тепер сумніваюсь🫣

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Відповім як сеньйор QA — ні, не варто вчитись. Золотий вік українського айті скінчився, і по тестувальниках це вдарило найбільше. Зараз вакансій дуже мало, а конкуренція шалена.
Вас не візьмуть на роботу з трьох причин:
— у вас скоріш за все слабка або відсутня англійська
— у вас скоріш за все мінімум технічних знань, а їх зараз вимагають навіть від тренні.
— у вас відсутня профільна освіта.
До війни можна було вкотитися навіть маючи всі ці недоліки — бо було достатньо вакансій. Тоді в мануальне тестування при бажанні потрапляли фактично всі, хто не пускав слину на комірець і міг відрізнити GET запит від POST. І пояснити тестування на рівні білого і чорного ящиків.
Зараз на вакансію тренні разом з вами будуть претендувати люди, в яких сильна англійська, профільна освіта ( наприклад, якийсь студент політеху) і ті, хто точно хоч трохи задротив в комп і має значно сильніші технічні знання. І це будуть десятки досить скілових людей на одну вакансію. Ви на їхньому фоні будете виглядати дуже слабко, і є ризик шукати першу роботу роками.

Звіно, пробуй. Вакансій на трейні/джунів є, роботу знайдеш рано чи пізно.
Оплачується відчутно вище середнього в порівнянні з іншими стартер-роботами.
Курси — не обов’язково. Англійська — маст хев.

Ну мануал може ще і не помер. Але він переходтить в Дженерал. Бо вимоги до кандидатів постійно зростають. Ринок насичений випускниками після курсів. На одну вакансію бачив що можуть подаватись 300 і більше кандидатів. Тим хто хоче тільки починати буде дуже склано.
Але якщо хочете спробувати то курс від Попелюхи на ютубі і трошки допомоги АІ можна і власноруч вивчети все. Погоджуюсь із коментарем нижче щоб спробували спочатку з вільних джерел взяти інформацію. А вже як знайдетет роботу тоді можна і спробувати специфічні курси по апі або по технікам тесування

Краще ідіть prompt engineer. Там теж ніфіга знати не треба, але на відміну вІд куа ця професія молода і ще має перспективи.
А взагалі не розумію для чого маркетинг/продукт міняти на щось

Краще ідіть prompt engineer

А хіба воно ще живе? Давно я про це нічого не чув

З чатом гпт норм було, але антропік зробив то не дуже потрібним, як власне і мануал куа

Подскажите пожалуйста в какой школе в Украине лучше обучится на тестировщика?

Якщо вам це реально цікаво і подобається, то пробуйте. 18 років — чудовий вік для низькооплачуваних перших робіт. Багато хто проходив через це у 25-30.
Я почала працювати у цій сфері у 2023, коли всі казали, що це вже не має ніякого сенсу. Декілька разів змінювала роботу, і хочу сказати, що є дофіга і більше вакансій на мідл-левел, де доступ до бази даних — це верх технічного розвитку тестувальника.
Також я не вважаю, що саме QA замінить ШІ. Так, покрити все на світі автотестами — це чудово, але саме тестування логіки ідей замовника, реалістичність їх виконання, несуперечливість вимог між собою — це робота мануальщика, яка потрібна і досі. Але, якщо хочете розвиватися як спеціаліст, а не тільки клацати кнопки, то від автоматизації не втечеш, а з ШІ поріг входу дійсно дуже впав і вже не можна робити вигляд, що для автотестів потрібно проходити дорогі і довгі курси. Яка буде якість цієї автоматизації — питання інше.

Але якщо тестування вам цікаво лише з точку зору низького порогу входу в айтішку, то це не найкращий варіант)

Manual QA skills — це важлива, базова підмножина навичок software developer -а на будь-якій мові програмування. Зазвичай, під час розробки, у вас не буде свого QA, щоб по-биріку перетицати якусь проМблему. Також, багфікс потребує повністю відтворити сценарій бага локально, щоб впевнитись в тому, що фікс консістентний і нічого не ламає. І покладатися повністю на QA -то таке, краще вміти самому. Там неабиякий скіллсет — треба розрулювати питання-деталі з замовником — що він хоче, який контракт фікса. Одразу це не приходить.
Згодом, розберетесь в який бік розвиватися, а QA skills залишаться фундаментом.
Junior QA з навичками тестування може бути цінний у команді, хоча-б за ШІ перевіряти.

На

платний курс QA Manual

не рекомендую, хоча, воно й не завадить. Звикайте економити. Всі знання не купиш. Є вибір безкоштовних курсів, і там не таке вже й складне, щоб прям йти-платити.

Зачем менять феррари на запорожец?
Маркетолог зарабатывает на порядок больше чем контролёр качества. Да и работа интересней.
Просто возможно в колледже не учат тому, что реально маркетологи применяют, тут уже к старшим коллегам сходи постажируйся

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

ближе к 50 годам. либо едут мыть жопы старикам. либо на стройку в польшу

ггг, я роблю щось не те — в свої 50+ і близько такого не досягнув)

если ты по дефолту мужик тебя прикопает какое нибудь тцк

так обережніше треба бути, наприклад на вулицю виходити не серед білого дня, а після 60.. років)

Хотіла спробувати пройти платний курс QA Manual і далі працювати в цій сфері

Пройдіть безплатний курс, навчіться шукати інформацію (бажано англомовну), готувати собі план навчання.
З chatGPT/Gemini це стає дуже легко.
Взагалі уникайте платних курсів поки не будете мати роботу.

Тоді спробуєте пошукати вакансії, походити по співбесіди, побачите що роботи для manual немає (з вашими скілами). АЛЕ у вас буде практичний досвід вивчення нового, тому ще одна ітерація «навчитись писати авто тести» і тоді вже є мінімальні шанси.

Англійська B2, загальний інтелект, розуміння IT на рівні курсу CS50 це мінімум щоб попасти на будь яку посаду яка в майбутньому може дати хороший дохід.

В США не знаю нікого, хто ще наймає мануалів.
В Україні може ця сфера ще живе чисто із за дуже низьких ЗП

Для вас дуже низька ЗП в Україні це скільки?))

я мав на увазі, що це низька ЗП для наймача з закордону. Скільки конкретно, я не знаю.
Допустим 2к. В Україні на ці гроші можна жити (я так думаю), і для американської компанії це недорого щоб тримати мануала.
Тому теоретично допускаю, що такі контракти поширені.
А от щоб прямо найняти манула в США — це вже рідкість, з того що я бачу за останні роки.

Ну взагалі мануал куа не дуже перспективний напрямок бо в цілому намагаються тримати куа як омога менше. чому? бо краще завжди атоматизовувати, ші так домогає в автоматизації, також потенційно просте тестування він дійсно я думаю з часом також может багато чого робити, той самий антигравіті вже щось вміє. В цілому мануал куа не люблюять бо кожна регресія це викинута робота на сміття, тоб то зробив і все не можна нажати кнопку повтор тестів чи інше. З точки зору менджменту мануал куа це дуже недоцільні витрати. Але мануальні процеси звісно що не зникають повністью але заходити в цей ринок я б не рекомендував ящок чесно, бо він дуже не переспекнивний до того ж сам по собі він лише перші ланки в айті, далі щоб отримувати кращі рейти треба буде вчити автоматизацію на селеніум та подібному, аджайл, скрам процеси та інше щоб мати скіли скра майстра чи проджект менджера. але і ці ролі в цілому намагаються скидувати не на окрему роль а на членів команди. Чому? Бо в цілому айті зараз виходить дуже дороге з точки зору витрат та прибутків від нього. Лихі десяті коли інвестори заливали грошима айті а на аутсорсі дуже лекго було продати окремого скрам майстра чи проджект менджера котрий просто мав гарну англ мову пройшли. Тому якщо вже і цікаво айті то програмування, девопс (хоча без досвіду це буде дуже важко), але навіть тут зараз велика дуже конкуренція та слабий попит, у вьсому світі.

Стосовно віддаленої роботи її також стає усе менше. Чому? Ну тих хто готовий в офіс і так вистачає а менджменту подобається коли тушки на місці, «типу все працює», велком в світ ідіотизму та імітації бурхливої роботи.

Взагалі ринок джунів та інтернів зараз у вьсому світі неймовірно конкурентний та слабкий попит. Мабуть найгірші за останні 20 років.

Раніше книги Савіна було достатньо.

слава богу, ці часи давно позаду

Чи дійсно зараз так важко знайти роботу на цю посаду?

да. работу найти очень трудно.
если вас это пугает, бегите от IT и больше не забивайте себе голову всякими глупостями.

Оставлю комментарий за который сегодня меня в этой теме заклюют, но через год-два он будет максимально актуальным.

QA (тем более manual) не нужны.
Все процессы тестирования можно автоматизировать, а с освобожденным временем у разработчиков из-за АИ теперь это смогут сделать они же, а не отдельный человек с профессией QA.

Мой бекграунд: iOS инженер в очень крупной компании, где над одним приложением работают 200+ iOS инженеров и примерно 3 года назад наша компания уволила всех QA (manual + автоматизаторов). Результат на сегодня: 100% покрытие всеми возможными авто тестами, регрессия всего приложения занимает минуты (заполнение бумажек), если все тесты что прогнались за ночь зеленые.

Если вы в самом начале карьерного пути — ищите то, что БУДЕТ популярно, а не БЫЛО или ЕСТЬ популярно на сегодняшний день. Пока выучишься и натренируешься (2 года), то как раз станешь востребованным специалистом с опытом.

я такi ж коментарi рокiв 10 назад читав, а мануальщики нiкуди не подiлись

полная фигня.
далеко не все можно автоматизировать.
далеко не все имеет смысл автоматизировать.

историй как в компании уволили всех или почти всех QA я слышал много (в том числе и на DOU) и далеко не все это великие истории успеха.

Можна і так, але девелопери мають тоді інвестувати частину свого часу суто на тести і тестування. Часто це багато часу, коли йде зміна фіч, зміна дизайну, міграції і всяке різне. Власне з цього і починалось, що дешевше найняти кількох спеціальних і головне — дешевших — людей під цю справу.

Нещодавно я на цю тему мав розмову з однією компанією, яка теж звільнила всіх тестувальників кілька років тому. Тепер мають біль в тому, що на різних частинах продукту різні команди по різному писали тести весь цей час, а десь не писали через відсутність часу, а ще десь вони фейляться і треба все переробляти, десь застарілі. І вони повертаються до ідеї, що їм треба куа менеджер, який зведе всі підпроекти до спільного знаменника (спільної тест-стратегії) і власне почне це все імплементувати.
Звісно це все може робити девелоперська команда, але іноді є сенс найняти куеїв, які весь час фокусуватимуться на ризиках, залежностях, написанні стабільних тестів, перевіряти те, що треба, а не просто дефолтні пусті автотести. Також старатимуться ловити автотестами реальні баги, забрати на себе частину обов’язків по реліз-менеджменту і брати відповідальність за якість. І все ще як і раніше їхній час буде дещо дешевшим для бізнесу.

Long story short. Комусь все ще треба робити тестувальну роботу і не важливо як буде називатись цей тайтл. Компанії, в яких ніхто не слідкує за цим процесом, будуть потім назад наймати куеїв.

Действительно заклюют. Но актуальным твой коммент не станет.
Чем выше цена ошибки, тем бОльшая потребность в тестировщиках. Понятное дело, что если твоя iOS аппка зависнет либо будет как-то некорректно отображать интерфейс на маленьком SE, то никто не умрет и не пострадает, например.
А вот в автомотиве без QA начнется хаос и разруха. Там мало того, что QA необходимы, там еще и к их квалификации вполне серьезные требования. По моему личному общению с тестировщиками я прихожу к выводу, что они где-то на уровне экстрасенсов-телепатов....

Только одно «но»: сколько в общей массе IT таких проектов, в которых вероятность и цена ошибки, которую нельзя отловить автоматически, настолько велики, что платить за работу отдельной команде квалифицированных тестировщиков оправдано экономически? И туда точно попадёт новичок, начинающий свой IT-путь? А когда дорастёт профессионально, ему точно найдётся хорошо оплачиваемая работа на сокращающемся рынке ручного тестирования?

не раскачивай лодку :D

А потім дивуємося чого така низька якість стала всього на світі. Що робиться, коли тест рандомно фейлить? Звісно ж, збирається консиліум синьор девів, які шукають race condition, проблеми з локами, read after write проблему, деградацію перформансу або проблему з об’ємом (volume) даних, 99 перцентиль, баг в бібліотеці, або ще якусь еболу. Жартую, звісно. Він просто ретраїться (інколи й не 1 раз) і все зашибісь. От би була б людина, яка могла б цілий день займатися тим, що аналізувати тести і шукати баги цілий день, не відволікаючись на нові фічі. Звісно, 90% тестувальників не запарювалися б теж, але мати можливість отримати степи, які відтворюють всратий баг хоча б кожен другий чи третій раз — це може бути різниця між просто продуктом і хорошим продуктом.
І так, деви зазвичай пишуть погані тести, і ші тут не дуже допомагає. Більш того, я коли перейшов в деви, теж з часом почав писати погані тести, хоча мав достатньо попереднього досвіду в автоматизації і думав, що мені таке не загрожує.

Що робиться, коли тест рандомно фейлить? Звісно ж, збирається консиліум синьор девів

Та ні, коментаєш Test анотацію, бажано з кількома сотнями рядків рефакторингу (щоб рев’ю пройти) і все, проблема на кілька місяців вирішена.

Через кілька місяців видаляєш тест бо «він і так не раниться»

коментаєш Test анотацію, бажано з кількома сотнями рядків рефакторингу

Краще із хотфіксом на прод. таке навіть заядлі рефакторщіки бояться чіпати ))))

Насправді простіше замінити розробників бо в них дуже рутинна робота по створенню фіч, автотести теж. А от те що пропустить машина може перевірити тільки людина. www.quora.com/...​uld-I-do-for-job-security

Лол, тестера замінити легше ніж тостер на кухні

Розробника — ще простіше

«Пройду курси за 2-3 місяці і буду віддалено працювати і гребти бабло лопатою» — ох уж ці вологі мрії) якшо все так просто то чого кожен так не робить?) чого тоді університети взагалі існують?) мабуть для тих хто хоче ходити в офіс і заробляти не багато)

Бо деякі починають позіхати і крутитися на стільці, коли розробник їм розповідає що і як має працювати і як його потрібно тицяти.

Тому що думка про те, що вишка — запорука світлого майбутнього, досі сидить у наших головах. І всі дружньо продовжують нести гроші в університети, щоб через п’ять років зіштовхнутися з суровою реальністю: університети залишилися, а підприємств, для яких їх створювали — ні. І тоді проходять 2-3 місячні курси, щоб опанувати професію, на яку зараз дійсно є попит.

Першу роботу дійсно дуже складно знайти, пройшла багато співбесід щоб отримати перший офер. Також ви повинні розуміти, що інколи дивляться на те, чи є у вас технічна освіта, або принаймі наближена до чогось технічного. Щодо курсів, то на мою думку інформації в інтернеті та ютубі цілком достатньо, щоб подаватися на трейні посаду. Тут вже залежить від вашої дисципліни, і мотивації. По зарплаті, не розраховуйте на перший час на якусь високу ЗП, на початку будете мати 300$, це якщо вам повезе, і ви не будете проходити безкоштовне стажування. Ну і на виключно мануальщика складно шукати роботу, вам всеодно доведеться з часом ще щось довчати.

Скажу так важко буде знайти перше місце роботи! Дуже гарний період був особисто в мене в 2019-2022 роках пропозиції летіли кожного дня, а після повномаштабної війни дуже сильно просів бізнес, позиції є, але процесс співбесід і переписок йде дуже повільно і важко. В деяких компаніях вакансії тупо висят місяцями і не зрозуміло а чи шукають вони когось чи так просто відкрили подивитися) Ну і звичайно ви маєте бути готові що перші роки 2-3 роки, а може й трохи більше ЗП не буде дуже хороша я коли починав (2016-2017) на 300-400$ важко було знайти щось, довелося пройти через пекло цих пошуків, і тд. Курси допоможуть зрозуміти чи підходить ця робота вам, але пошуки роботи можуть затягнутися після курсів і от тут потрібно бути готовою для цього!

Так маркетологи також можуть віддалено працювати... І вакансій більше. Якщо Вирішили у куа, тот це погана ідея як мінімум...

Із власного спостереження хочу сказати, що у будь-який період часу на все кажуть, що дуже важко, а потім ретроспективно прикрашають, як було прекрасно. От зараз так говорять, немов 5-10 років тому всіх з вулиці брали в ІТ суто за правильну відповідь на питання 2+2=. Проте я, маючи профільну технічну освіту, проходив по 3 раунди відборів/співбесід, щоб просто потрапити на курси Епама на куея у 2018 році. Кандидатів сотні, набирали 20 людей і це ще навіть не робота. І тоді я чув реальні життєві кейси, що люди і в розробці і в тестуванні працюють перші місяці/роки суто за їжу, щоб набути досвід.
Тому короткий висновок 1 — все актуальне і грошовите завжди було і є челенджовим, щоб потрапити туди, але завжди якійсь частині людей це вдавалось і вдається!

2020-2021 постковідні роки були золотим винятком, коли справді роздувались бюджети, розширювався штат, набирали більше, ніж зазвичай. Згодом кількість штату коригувалася і коригується далі.
Короткий висновок 2 — зараз трохи важче. На дистанції завжди краще мати повільний стабільний прогнозований ріст індустрії, а не американські гірки, але що ж тут вдієш.

Зараз у 2026 році тестувальник повинен мати ширший інструментарій у своєму розпорядженні. Автоматизація — це теж інструмент і вона багато де стала/стає невід’ємною частиною професії. Все менше розподілу на manual/auto. Тимпаче у епоху AI, який як мінімум дає можливість швидше розібратися з основами і почати щось робити навіть новачкам.
Короткий висновок 3 — пройшла епоха того, щоб концентруватися просто на «Manual QA».
Тестування прекрасне, цікаве, актуальне і трохи ширше і знати треба більше інструментів, ніж вічні базові техніки тест-дизайну чи написання документації.

Також маю припущення, що найкращим підходом для старту буде опанувати основи тестування та програмування самостійно або за допомогою платних курсів, а далі шукати всі можливі стажування та курси при великих ІТ-компаніях, які потім наймають за потреби найкращих студентів.

В 2013 році для отримання Manual QA роботи моєму сусіду по гуртожитку довелося місяць читати книгу по тестуванню в перерві між катками в Starcraft

Мене схопили на вулиці і тягли на курси QA, я видирався і кричав щр хочу бути програмістом. Перебільшив звісно але не сильно.

я теж читав книжку в 2010 щоб зрозумiти шо воно таке то тестування

В 2013 році для отримання Manual QA роботи моєму сусіду по гуртожитку довелося місяць читати книгу по тестуванню в перерві між
катками в Starcraft

Але ти забув сказати що в нього була хороша англійська і він був студентом ІТ спеціальності або прикладної математики)

Я ± в ті ж роки заходив в ІТ.
Конкурс 200 людей на 8 місяць на курси при галері.
На роботу після курсів (зі співбесідами) взяли 3 людини, ще 1 сам знайшов.
З зарплатою аж 300$ до податків

немов 5-10 років тому всіх з вулиці брали в ІТ

це було в кінці нульових та на початку десятих, в 18-му вже було на конвєрі найбільших галер. сам входив в айті через тестування в бородатому 11-му році. я взагалі по тестуванні нічого не читав, просто вчився на програміста і на програміста не пройшов тому запропнували на тестувальника. в нульові то вообще просто не бути дебілом і щось типу Савіна прочитав і працюй. Але це тоді іще не дуже популярно було.

не было так, если было бы, то тебя взяли бы программистом

Поперше розмова про куа, по друге в мене знайомий став програмістом на айос чисто того шо в нього сусід набирав людей в команду, а знайомий на той момент, від сили трохи джаву повчив і все, нуль досвіду. В цій новій контори трохи повчився і потім працював вже як програміс. Увійти в кінці нульвоих та початку десятих було дуже легко навіть на програміста. Я взагалі вчив сам по відеокурсам та книжці а універ був взгалі не айтішний і то таке навічання що я навіть простенького веб сайту тоді не зробив, таке ото щось почитав щось подивився...вже б після 14-го таке б не проканало взагалі і тим паче пізніше.

по друге в мене знайомий став програмістом на айос чисто того шо в нього сусід набирав людей в команду, а знайомий на той момент, від сили трохи джаву повчив і все, нуль досвіду

не ну если там сосед набирал.... то мои полномочия... тут... все...

Увійти в кінці нульвоих та початку десятих було дуже легко навіть на програміста

тогда на джуна требовали больше чем сейчас на синьора

Я взагалі вчив сам по відеокурсам

ютуб только появился там ничего такого особо не было, где ты их нашел и что там было сложно представить

вже б після 14-го таке б не проканало взагалі і тим паче пізніше

с ~18 по 22 год я прособеседовал сотни 4 программистов, почти все были синьоры, процентов 10-20 из них смогло сказать названия принципов ооп и написать простой селект в базу. естественно я не начинал с этой дичи, но когда на протяжении получаса слышишь выдуманные ответы или честное «не знаю» непроизвольно спускаешься в то что вроде бы как знают даже трейни. может быть это, конечно, те самые люди, которые в нулевых без знаний начали работать и так эти знания и не наработали. но я к чему, лучших из худших порой нанимали. в тоже время в 2010 году с такими знаниями на джуна пройти было невозможно

там сосед набирал.

В нього своя власна контора вже була в ті роки і він заробив дуже багато грошей на мобай девелопменті.

тогда на джуна требовали больше чем сейчас на синьора

Бред, чисто технологічно тоді проєкти були простіші бо жабоскрипт був лише джейквері і ніякого спа та купи фреймворків ну і сам рівень проектів тоді був попроще бо великих галер тоді було значно мешне.

ютуб только появился там ничего такого особо не было, где ты их нашел и что там было сложно представить

ну ти не знайшов я знайшов, можете тебе забанили на ютубі або шукав російською, хоча тоді іще на хабрі іноді постили щось більш менш норм.

с ~18 по 22 год

Розмова про нульові та почато десятих, ти знову плутаєш час, без дупля кого ти там собесав і скількох людей, явно не всю індустрію.

Вважаю, що варто пробувати. По-перше, з QA Manual можна рости в інші напрямки, наприклад я через рік роботи в компанії склала внутрішній іспит і перейшла на позицію General QA і займаюсь автоматизаціями бізнес процесів. Знаю інші кейси, коли люди переходили з часом в бізнес аналітики, SDET, SRE, менеджмент, ітд. Все залежить від інтересів і бажання розвиватися.

Я заходила в QA в 32 роки, пройшла курси в компанії (безкоштовні) і отримала офер. Досі вважаю це найкращим рішенням в житті, оскільки дуже задоволена і компанією і проектом і своєю роллю.

Зрештою, що таке 18 років? Якщо спробуєте і буде не цікаво — завжди зможете змінити напрямок розвитку і перейти на іншу позицію або в іншу сферу.

Тут вам вирішувати, але можна спочатку подивитися на вакансії для джуніорів. По всіх напрямках. Щоб розуміти, яка зараз ситуація серед пропозицій.
Далі, якій на данний час у вас рівень англійської мови?

Варто якщо тестування дійсно подобається. Бо щоб отримати роботу потрібно буде довго шукати де візьмуть джуна і бути високо конкурентною.

Знайомий десь до корони записався на курси, заплатив щось 10 000 грн. Обіцяли працевлаштування. Досі роботи не знайшов.

Підписатись на коментарі