Фінал сезону: «Сеньйорів більше не існує?!»
Всім привіт!
Ми з вами пройшли довгий шлях — від «Німого Сеньйора», який соромиться своєї експертизи, до «Няньки», яка гіперопікає команду.
Чесно кажучи, коли я починала цей цикл, я думала, що пишу статті. Але користувач Beaver Green влучно зауважив: «Мені подобається слідкувати за цим серіалом». І я зрозуміла, що дійсно схоже на серіал. Тільки сценаристи тут — ви).
Я уважно (і з попкорном 🍿) прочитала кожну гілку коментарів. І хейт про «інфоциганство», і глибокі інсайти, і ваші епічні суперечки. Ви неймовірні. Серйозно. Такої концентрації інтелекту, сарказму і болю, як на DOU, немає більше ніде в світі.
Але знаєте, що я помітила? Всі ваші коментарі чітко діляться на три табори.
Це три стратегії виживання українського айтішника.
І тоді, готуючись до фіналу сезону, я зробила дещо незвичайне. Я уважно проаналізувала 300+ ваших коментарів (а це концентрат болю, надій і нашого українського реалізму) і наклала їх на сухі звіти Gartner, McKinsey та тренди Reddit за
Я хотіла знайти підтвердження вашим думкам. Але побачила проблему...
Те, чого ви хочете (судячи з коментарів), і те, куди несеться світ IT — це два потяги, що їдуть назустріч один одному.
І зіткнення неминуче.
Читайте самі. Впізнавайте себе. І не ображайтесь на правду.
Табір № 1. «Втомлені Інтроверти» (Партія Збереження Енергії)
Це, мабуть, найчесніша група. Ви не хочете «успішного успіху». Ви хочете, щоб від вас відчепилися.
Як геніально написав Beaver Green:
«Ви не хочете бізнес... Ви хочете, щоб вам дали спокій! ... Іноді найкращий стартап — це просто хороша відпустка. Я не хочу робити бізнес, бо це навантаження. Я хочу спокою».
Я вас чую, розумію і сама так не проти)). І мені хочеться вас обійняти (але я знаю, що ви інтроверти, тому просто помахаю здалеку). Бажання спокою в світі, де з кожної праски кричать про AI — це нормальна захисна реакція.
Але Світ (2026) каже, що спокій скасовується. Після вірусного есе Пола Грема про «Founder Mode» (Режим Засновника) Кремнієва долина (а за нею і весь світ) збожеволіла. Компанії масово звільняють вузьких спеціалістів і шукають «Product Engineers» — людей, які хворіють продуктом, розуміють бізнес і готові «рвати» 24/7.
Мій вердикт: Світ каже нам: «Ви хочете спокою? Ок, але тоді ви не в топі». Інтровертам, які ховаються за монітором, у 2026 році місця на олімпі вже не буде.
Табір № 2. «Циніки-Реалісти» (Партія «Гроші Вперед»)
Сюди входять ті, хто давно зняв рожеві окуляри і бачить матрицю наскрізь. Користувачі Flyman та Vic повертають нас на грішну землю. Поки ми говоримо про «місію» і «цінності», Flyman нагадує про головне життєве кредо: «Але гроші вперед». І це не жарт, це позиція професіоналів, які не купуються на корпоративну романтику.
Сюди ж я відношу і Олександра Шпака (Oleksandr Shpak), який холоднокровно попереджає мрійників:
«Три рази подумай перед тим, як пилити стартап... пересічний працівник гадки не має, як працює бізнес».
Ви маєте рацію. Бізнес — це жорстка система. Тому ви вибудовуєте чіткі кордони: «Я — технар. Ви — бізнес». Як писав Stanislav Katkov: «Менеджер існує для того, щоб менеджерити». Ваша логіка залізна: я ідеально роблю свою технічну частину роботи, а ви платите мені мій фікс. Ризики, продажі та проблеми бізнесу мене не обходять.
Що каже Світ (2026): А ось тут починається найцікавіше. Світ більше не хоче оплачувати цю «залізну логіку». Сьогодні західний ринок знищує поняття «чистого виконавця» для високих грейдів. Тренд називається Skin in the Game (Шкура на кону).
Компанії зрозуміли: платити $6-8k людині, яка просто пише ідеальний код, але каже «бізнес-метрики — це проблема менеджера», стало невигідно. Технічна експертиза сама по собі дешевшає (дякуємо AI та глобалізації). Щоб залишатися «дорогим», ти маєш брати на себе відповідальність за те, як твій код заробляє гроші. Тебе змушують ставати бізнес-партнером — навіть якщо ти працюєш по найму.
Мій вердикт: Ілюзія «гроші вперед тільки за хард-скіли» тріщить по швах. Якщо ви продовжуєте тримати оборону «я лише інженер, дайте мені моє і відчепіться», ви автоматично переходите в категорію дорогого лінійного персоналу. А такий персонал у кризу замінюють першим.
Табір № 3. «Тихі Партизани» (Партія імені Миколи)
А ось це — найцікавіше. Користувач IRD ввів у наш серіал нового героя — Миколу.
«Про Миколу забули. Якому плювати на проєкт та перформанс рев’ю. Він просто тихенько робить те, що заплановано на спринт. Не більше і не менше. Рівно стільки, щоб не звільнили».
І тут я маю зробити паузу.
Багато хто впізнав у цьому себе?
Микола вважає, що він «зламав систему»: навіщо вигорати, якщо можна робити мінімум і стабільно отримувати свої $5k? Стратегія «Quiet Quitting» (тихого звільнення) здається ідеальною зоною комфорту.
Що каже Світ (2026): Микола — це герой 2021 року, але головна жертва
Але сьогодні світ змінився. Микола — це класичний «Code Monkey» (людина, що механічно пише код). Проблема в тому, що у 2026 році Copilot та AI-агенти пишуть цей «стандартний» код швидше, дешевше і без перекурів. Світ більше не потребує «середнячків» для масовки. Бізнес готовий платити дорого тільки тим, хто проектує складні системи та виправляє помилки за AI, а не тим, хто просто пересуває задачі в Jira.
Мій вердикт: Микола думає, що він зручно сховався. Але коли приходить час оптимізації бюджетів, бізнес дивиться в таблицю ефективності. І людина, яка «просто робить заплановане», програє підписці на штучний інтелект за $20. Стратегія Миколи, яка рятувала його вчора, сьогодні — це кар’єрне самогубство з відкладеним терміном дії.
Фінал сезону: Куди ми йдемо?
Я дивлюся на ці три конфлікти і розумію, що багато хто живе в ілюзіях. Я хочу написати фінальну статтю, яка розставить всі крапки над «і». Але я вагаюся.
Серце хоче вас заспокоїти (Варіант Б). А факти кричать, що треба бити на сполох (Варіант А).
Ви — сценаристи цього серіалу. Обирайте, яким буде фінал:
Варіант А. «Реквієм по Сеньйору» (Хардкор) Чесна і жорстка розмова про те, чому тайтл Senior знецінився. Чому Миколу замінять на AI, і як еволюціонувати в Партнера, щоб вижити в новій реальності. (Це буде боляче, але корисно).
Варіант Б. «Острів безпеки» (Терапія) Спроба знайти відповідь для Beaver Green: як у цьому хаосі зберегти психіку, не лізти в бізнес, але й мати гарантії безпеки. Чи існує цей «третій шлях»?
Варіант В. «Ілюзія Свободи» (Бізнес) Для тих, хто (всупереч порадам Vic) все ж таки мріє про свій стартап. Чому 90% Сеньйорів провалюються, коли починають працювати на себе.
Але я вагаюся. Серце хоче вас заспокоїти (Варіант Б). А сухі факти кричать, що треба бити на сполох і зривати пластир (Варіант А).
Оскільки ви — співавтори і сценаристи цього серіалу, вам і вирішувати, яким буде фінал. Обирайте.
P.S. І окреме дякую всім хейтерам. Ви тримаєте мене в тонусі і змушуєте копати глибше. Без вас цей серіал був би прісним! ❤️
Найкращі коментарі пропустити