Як верифікувати українську освіту через WES (USA/Canada) і що робити з дипломом Спеціаліста?
Навіщо мені здався цей WES?
Я фармацевт, але зараз перепрошиваю себе на AI-інженера. В University of the People евалюація не була обов’язковою, але я пішла на цей квест заради Transfer Credits. (прочитати у попередній статті ) Мені дуже не хотілося вдруге вчити те, що я вже здавала в Україні. Американська система в цьому плані — кайф: вона дозволяє перезарахувати предмети, якщо ти доведеш, що твій бекграунд відповідає їхнім стандартам. Повну історію мого світчу та того, як я змінила білий халат на код, ви можете прочитати у попередній статті.
Переклад — це ще не все
Важливо розуміти: звичайний переклад у бюро за рогом нікого не цікавить. Евалюація (ECA) — це офіційне підтвердження того, що ваш диплом валидний у США. На виході ви отримуєте U.S. Equivalency Summary. Це такий собі сертифікат, який каже американцям «Спокійно, ця людина реально вчилася, а не купила папірець у переході».

Чому саме WES?

Це як Google у світі евалюації — їх знають всі. Але тут є пастка! Наприклад, для Georgia Tech (OMSCS) мені довелося дізнатися, що вони мають свій шорт-лист партнерів (як-от IEE). Тому, перш ніж нести гроші у WES, зазирніть у розділ International Applicants вашого вишу. Можливо, їм потрібно щось інше. Служба WES є найбільш впізнаваною та загальноприйнятою організацією для евалюації. Її звіти приймає більшість вишів, включаючи мій UoPeople. Проте, завжди уважно читайте вимоги конкретної програми! Наприклад, готуючи документи для Georgia Tech (OMSCS), я виявила, що вони мають власний підхід. Хоча вони знають про WES, для певних процесів університет може вимагати оцінку через своїх конкретних партнерів, таких як Educational Perspectives або IEE.

Тож перед тим, як платити кошти, перевірте розділ International Applicants на сайті вашого омріяного вишу. Якщо ж ви хочете мати універсальний документ для більшості випадків — WES залишається вашим кращим вибором.
Реєстрація на WES or як не злити гроші на старті
Перший крок здається елементарним — зайти на wes.org і створити профіль. Але саме тут криється найтупіша помилка, на якій багато хто втрачає час і гроші.
Головний нюанс США чи Канада?
WES — це дві різні пісочниці. У них окремі сайти, різні вимоги та бази даних. Якщо ваша мета — американський університет, а ви помилково зареєструвалися на канадській версії, результати просто не дійдуть до адресата. Перенести профайл між країнами не можна -доведеться створювати новий і платити вдруге.
Тому при виборі звіту прискіпливо дивіться на перемикач країн. Обирайте United States та основну ціль — Education.

Після цього ви перейдете до створення акаунта. Тут усе стандартно: ім’я, прізвище та пошта.
⚠️ Ще один момент з іменами
Це точка, де легко отримати статус «Pending» на місяць. Ваше ім’я має бути ідентичним всюди
у закордонному паспорті;
у профілі WES;
у вашій майбутній заявці в МОН.
Якщо в паспорті ви Tetiana, а в WES вписали Tetyana — система їх автоматично не «подружить». Виправлення однієї літери через саппорт WES -це окреме коло пекла, тому просто копіюйте написання з паспорта літера в літеру. Якщо змінювали прізвище після одруження, одразу готуйте скан свідоцтва з офіційним перекладом.

Який тип звіту обрати
WES запропонує вам кілька варіантів оцінки, і тут важливо не повестися на простіші назви.
Course-by-Course — ваш єдиний правильний вибір
Якщо ви плануєте вступати на BS чи MS, або, як я, хочете зробити Transfer Credits — обирайте тільки цей тип.
Чому? Це найдетальніший звіт. У ньому WES розпише кожен ваш предмет з українського додатка, переведе оцінки в американську

Document-by-Document — залиште для галочки
Цей тип звіту значно простіший (і трохи дешевший), але він просто констатує факт: «Так, у Тетяни є диплом магістра». Він підходить хіба що для загального працевлаштування, де роботодавцю байдуже на ваші оцінки з вищої математики чи фізики. Для навчання в США чи Канаді він зазвичай марний.

WES ICAP vs Basic
WES також запитає, чи хочете ви версію ICAP. Мій досвід: беріть ICAP. Вони зберігатимуть ваші верифіковані транскрипти вічно і зможуть надсилати їх до вишів за один клік. Це економить купу нервів у майбутньому, якщо ви захочете податися ще кудись через рік-два.
WES Reference Number — ваш головний ID‼️
Як тільки ви натиснете кнопку Оплатити, система видасть вам
Ось де його треба вказувати обов’язково:
У запитах до МОН та Апостилю: Пишіть його в полі «Додаткова інформація». Саме за цим номером американці зрозуміють, що підтвердження від українського міністерства прийшло саме для вашого кейсу.
На конвертах: Якщо будете щось слати поштою (хоча ми прагнемо до фул-онлайну), номер має бути частиною адреси отримувача: WES Ref # 1234567. Без нього ваш пакет може місяцями лежати на складі неопізнаним.
У будь-якому саппорті: Підтримка WES навіть не почне читати ваш лист, якщо в темі не вказано цей Reference Number.
Educational Chain, або Чому магістру потрібен шкільний атестат
Тут часто виникає когнітивний дисонанс Навіщо їм моя школа, якщо в мене два дипломи і 10 років стажу?.
Логіка проста вони перевіряють всю ланцюжок освіти. Для них важливо підтвердити, що ви мали право вступати до університету, а це право дає саме атестат. Якщо ви його не додасте, звіт просто зависне у статусі Pending.
Н е переживайте, ваші оцінки з біології за 11 клас не вплинуть на університетський GPA і не перетворяться на кредити. Школа тут — це просто формальність для підтвердження легітимності вашого вступу. Але без цієї формальності система не запрацює.
Дистанційна подача через МОН
Коли у вас на руках уже є Reference Number від WES, починається найцікавіше — спілкування з нашим Міністерством освіти. Раніше це був квест із поїздками до Києва. Зараз усе набагато цивілізованіше, хоча й зі своїми нюансами.
Майже всі дипломи, видані після
З чого починати?
Ваша головна точка входу — портал apostille.in.ua. Саме тут відбувається вся магія (і тут же ви витратите найбільше нервів на інтерфейс). Реєструйтеся, створюйте кабінет і готуйтеся до того, що ми називаємо дистанційною верифікацією.

Особливості кабінету
Коли ви натиснете кнопку Дистанційна подача, ви потрапите у свій Персональний кабінет. І тут починається справжня перевірка на міцність ваших нервів. Якщо ви звикли до сучасних SaaS-сервісів із пушами та імейл-нотифікаціями — забудьте.
Тут діють свої правила
Система тихих повідомлень. Це найпідступніший момент. Портал не надсилає жодних сповіщень на пошту. Змінився статус? Агент поставив критичне питання? Ви про це не дізнаєтесь, поки не зайдете в кабінет вручну. Моя порада: зробіть цей сайт своєю домашньою сторінкою на час евалюації. Заходити треба щодня, а краще двічі — вранці та ввечері.
Інтерфейс- facepalm. Кнопки та коментарі від агентів ховаються так, ніби це пасхалки в грі. Особливу увагу звертайте на колонку Листування та іконки конвертів. Вони неочевидні, але саме там вирішується доля вашого диплома.
При першому вході кабінет буде абсолютно порожнім. Не панікуйте, це не баг. Історія та записи з’являться лише після того, як ви «проштовхнете» свою першу заявку через систему.
Пам’ятайте — кожен день вашого ігнору в кабінеті — плюс тиждень до загального таймлайну. Якщо агент попросить уточнити дані, а ви помітите це через 7 днів, увесь графік евалюації полетить. Тож хай допоможуть вам цифрові боги та ваша власна проактивність!

Після обирайте опцію Подати заяву на дистанційну подачу документів (без візиту).

Заповнення даних заявника
Тут ви вказуєте свої персональні дані.
- Документи для використання в країні: Обирайте Сполучені Штати Америки (Canada)
- Ви плануєте оплачувати замовлення в: Оберіть зручну для вас опцію (це впливає на валюту оплати).
- Паспортні дані

Вибір послуги: Обирайте дистанційну верифікацію для WES.

Life hack від мене — не варто економити на мінімалках
Чому не варто економити на сірниках — Апостиль та Переклад
Коли ви дійдете до вибору послуг у кабінеті МОН, внутрішній ощадливий айтишник точно шепне: Бери тільки мінімальну верифікацію для WES, навіщо платити більше?. Це дуже підступна пастка.
Якщо ви плануєте реально жити та працювати в США, Канаді чи навіть ОАЕ, моя порада — беріть Апостиль та Офіційний переклад разом із верифікацією одним пакетом. І ось чому.
Апостиль — Це не просто штамп. Це юридичний паспорт вашої освіти для 120+ країн світу. Багато хто думає, що звіту WES достатньо. Але WES — це приватна контора, а Апостиль — це державне визнання. Якщо завтра ви захочете змінити університет, податися на грін-карту або отримати ліцензію (як я у фармації), у вас запитають саме оригінал диплома з апостилем. Без нього ви знову опинитеся на старті квесту з поїздками в Україну та міжнародними пересилками.
Це той самий магічний штамп, який підтверджує справжність підпису та печатки вашого вишу на міжнародному рівні для всіх країн-учасниць Гаазької конвенції (120+ країн, включаючи US).

Переклад від першоджерела
Робити переклад прямо в МОН — найменший опір і найбільша безпека. WES прийме його без зайвих питань. Ви не будете бігати та шукати сертифікованих перекладачів у США чи ОАЕ, де цінник за одну сторінку може вас неприємно здивувати.
Термінологія. Мої специфічні фармацевтичні дисципліни переклали ідеально. Це знімає ризик того, що якийсь фрілансер-перекладач назве ваш курс так, що WES його просто не зарахує.
Математика економії (і нервів)
Давайте порахуємо. Якщо робити все це частинами, ви заплатите:
- Окремо за верифікацію зараз.
- Окремо за апостиль через рік.
- Окремо за кожну (!) пересилку документів DHL чи Meest через океан (а це $50–100 за раз).
Замовляючи фул-пакет, ви проходите це бюрократичне пекло один раз. На виході у вас не просто PDF від WES, а реальний фізичний диплом, який визнає будь-який міграційний офіцер чи роботодавець. Це ваша залізобетонна страховка на майбутнє.
Поєднання систем with USA
Після того, як ви заповнили всі поля та завантажили файли, починається процес передачі даних від українського Міністерства освіти (МОН) безпосередньо до WES.
Academic Records Request Form
Окрім самих дипломів, WES вимагає заповнити спеціальну форму. Багато хто про неї забуває, а потім дивується, чому процес стоїть.
Навіщо вона потрібна?
Це офіційний дозвіл від вас вашому вишу або Міністерству передати ваші персональні дані американцям. Без цього папірця ніхто нікому нічого не відправить.
Як заповнити?
Заповнюємо тільки Section A. Це верхня частина форми. Все, що нижче — для чиновників, не чіпайте.
WES Reference No. — це поле має бути заповнене ідеально чітко. Як я вже казала, без цього
Цю форму треба завантажити в кабінет МОН разом зі сканами дипломів.
applications.wes.org/...al_Transcript_Request.pdf

Завантаження документів
Ви завантажуєте якісні скан-копії вашого диплома та додатка, Academic Records Request Form
Натисніть Додати файл. Зверніть увагу на технічні вимоги: файл має бути у форматі JPEG та розміром не більше 1 МБ. Після завантаження натискайте Зберегти документ.

Терміни та вартість та реальність: чому «10 днів» на сайті — це ілюзі
Коли ви бачите на сайті WES чи МОН термін 10 робочих днів, не будуйте ілюзій.
Це час чистого процесингу системи, коли всі папери вже ідеально лежать на потрібному столі. В реальному житті між стартом і фіналом — ціла прірва.Ось як виглядав мій таймлайн, щоб ви могли прикинути свої шанси встигнути до дедлайнів університету.
Підготовка та пінг-понг із МОН
Логістичне пекло
Верифікація в МОН (10 днів). Тут без сюрпризів, якщо ви обрали прискорений тариф.
Цифрова подорож до США (3 дні). Стільки часу пішло на те, щоб WES підтвердив отримання даних від нашого міністерства.
Робота WES (10 днів). Американці спрацювали як годинник — рівно через 10 днів у кабінеті з’явився електронний PDF-звіт (Unofficial Report).
Увага, пастка: Фізична доставка.
Якщо вам здається, що на PDF все закінчилося — ні. Доставка паперового оригіналу до мене в ОАЕ тривала 3 !!! тижні.
Порада для тих, хто поспішає
Якщо ваш університет приймає Unofficial PDF для попереднього розгляду (а так робить більшість) — завантажуйте його негайно! Не чекайте на паперовий конверт. Пошта може легко докинути ще місяць до вашого очікування, і ви просто пропустите свій семестр.
Ціна питання ?
Бюрократія — штука не безкоштовна, і бюджет краще планувати заздалегідь, щоб у середині процесу не виявилося, що картка порожня, а документи зависли в повітрі.
Ось орієнтовні цифри за повний пакет (Диплом + Додаток) станом на зараз:
WES (ICAP Course-by-Course): ~$210—250. Левова частка — це сам звіт. Ціна плаває залежно від того, який тип доставки ви оберете (рекомендована пошта чи кур’єр).
Послуги МОН: ~3 500 — 5 500 грн. Це за фул-пакет (Верифікація + Апостиль + Переклад). Розкид цін залежить від терміновості. Якщо у вас є час (30 днів) — вийде дешевше. Якщо дедлайни горять і треба за 2 дні — готуйтеся платити по максимуму.
Логістика (DHL/Meest): ~$50—100. Це пересилка оригіналів в Україну і назад (наприклад, до мене в ОАЕ). Якщо ви фізично в Україні, цей пункт майже зникає, але для релокованих це відчутна стаття витрат.
Додаткові копії: ~$30 за штуку. Якщо плануєте «віялову» розсилку в кілька університетів одразу — додавайте це в бюджет.
Лайфхак на $200
Якщо ви вже точно знаєте, в які університети будете подаватися, додавайте їх як отримувачів одразу під час першої реєстрації в WES. Якщо ви захочете додати новий університет через місяць після того, як звіт буде готовий, це обійдеться вам значно дорожче, ніж опція додати отримувача на старті.

Етап оплати та паперової роботи -квест продовжується
Коли заявка в тиші кабінету МОН нарешті оживе, приготуйтеся до наступного етапу.
Підписання паперів. Зазвичай за
Мені пощастило отримати прямий імейл агентки. Це врятувало купу часу, бо навігація в самому кабінеті виснажує навіть терплячих. Якщо вдасться налагодити прямий контакт — хапайтеся за нього.
Інвойс. Після перевірки форм вам виставлять рахунок. Не лякайтеся, якщо попросять паперову копію підтвердження оплати — просто відправте квитанцію в кабінет.
Порада щодо логістики — не поспішайте відправляти оригінали дипломів, доки не підпишете всі форми. Краще надіслати підписані папери та оригінали документів одним пакетом. Я використовувала DHL це дорого, але надійно. Як тільки МОН отримає ваші корочки, верифікує їх і відправить дані в США, у вашому профілі WES нарешті запуститься таймер оцінки.
Як отримати дипломи назад? Організувати доставку з Києва прямо в ОАЕ — це складно і коштує як крило літака. Я просто попросила маму забрати їх в Україні, а потім вона привезла їх мені. Це виявилося найпростішим шляхом.
Фінал: результати та сюрпризи з GPA
Найбільш хвилюючий момент — коли в кабінеті WES з’являється фінальний PDF.
Наші результати були такими:
Мій кейс: диплом спеціаліста та магістра фармації визнали як Bachelor’s та два Master’s degrees.
Кейс чоловіка: диплом спеціаліста ХАІ (авіаційний інститут) прирівняли до Master’s degree у США.
Тут ми видихнули — схема робоча. Але без ложки дьогтю не обійшлося.
Фрустрація через GPA
Американці рахують наші заліки (Pass) дуже специфічно, і це може стати неприємним сюрпризом.
Оцінка «Pass» взагалі не включається в кумулятивний GPA. Якщо у вас було багато заліків, ваш середній бал може стати нижчим, ніж ви розраховували.
Для магістратури «Pass» часто прирівнюється до «B». Тобто ваші старання на «відмінно» в українському дипломі після конвертації можуть перетворитися на звичайну американську «вісімку».
До цього варто бути готовим морально, особливо якщо ви цілитесь у топові виші, де кожен децибел GPA має значення.

🎁 Лайфхак для Спеціалістів: як не стати жертвою бюрократії
Це той самий нюанс, про який вам не розкажуть у жодній офіційній інструкції. Ми з чоловіком — жертви перехідного періоду Болонського процесу в Україні, тому в обох у дипломах красується гордий, але незрозумілий світу статус Спеціаліст.
Для західного світу це часто звучить як назва якихось курсів. Наприклад, в ОАЕ у нас вимагали купу додаткових доказів, а в Південній Африці місцеві чиновники взагалі вирішили, що це не вища освіта, а просто сертифікат про підвищення кваліфікації. Переконати їх було тим ще квестом.
Що з цим робити?
Якщо ви теж Спеціаліст, не сподівайтеся, що американці самі розберуться. Зробіть хід конем: на тому ж сайті apostille.in.ua, де ви замовляєте апостиль, можна (і треба!) замовити спеціальну довідку про підтвердження кваліфікації.
У цій довідці Міністерство освіти офіційно, на гербовому папері з перекладом пояснює: згідно з українським законодавством, диплом спеціаліста прирівнюється до магістра.
Я впевнена, що саме цей документ став причиною того, що WES без питань видав нам статус Master’s Degree. Без цієї довідки ви ризикуєте отримати оцінку Bachelor, що суттєво обріже ваші шанси на нормальну магістратуру чи високий грейд при працевлаштуванні.
У кабінеті МОН у правій колонці обираєте Довідка, ставите галочку на «Витребування довідок» і обов’язково додаєте до неї апостиль та переклад. Так, це ще трохи грошей, але це ваша страховка від того, що ваш

Як правильно собрати цю довідку в кабінеті МОН
Тип документа. У випадному списку зліва замість диплома обирайте саме Довідка. Це окремий документ, який йде на додачу до ваших основних паперів.
Витребування довідок. Не забудьте поставити тут галочку. Це і є та сама послуга, за якою МОН дістане з бази підтвердження, що ви — магістр, просто застали стару назву ступеня.
Апостиль на довідку. Обов’язковий пункт. Без апостиля ця довідка для американців чи еміратців — просто папірець з печаткою, який не має міжнародної юридичної сили.
Переклад англійською. Теж ставимо галочку. WES не буде розгадувати українські ребуси — їм потрібен офіційний англомовний текст від самого Міністерства. Це знімає будь-які питання в ПАР, ОАЕ чи Штатах.

Доставка звіту в університет
Американські університети — хлопці консервативні. Їм потрібен оригінальний, запечатаний конверт безпосередньо від WES. У вас є два варіанти:
- дочекатися, поки паперовий звіт прийде до вас поштою, а потім самим пересилати його в універ. Це зайвий час і ризик, що пошта щось загубить.
- замовити відправку закритих конвертів від WES одразу на адресу університету. Я обрала саме цей варіант.
Порада: замовте пару конвертів про запас на свою адресу. З нашими переїздами та змінами планів краще мати фізичну копію під рукою, ніж потім знову платити WES за повторну відправку.
Бюрократія — це просто алгоритм
Весь цей квест із верифікацією може здатися нескінченним, але насправді це просто послідовність кроків. Прохакав один етап — перейшов на інший. Справжня магія починається тоді, коли ці папірці перетворюються на реальні офери або вступ до топового вишу.
Якщо вам цікаво, як я з цим набором документів перейшла з фармації в IT, або як отримати американський диплом бакалавра майже задарма — зазирніть у мої попередні дописи. Там менше про папери і більше про стратегію.
Multipass для фармацевта: як я змінила білий халат на CS Degree та офер із ЄС у 34 роки — повна історія мого світчу та трансформації досвіду.
Bachelor in Computer Science в США онлайн за $0? Реальний кейс — про те, як здобути американську освіту бакалавра максимально бюджетно
Знаю, що кожна історія унікальна, і не завжди все йде за планом.
Чи були у вас випадки, коли українського «Спеціаліста» не хотіли визнавати?
Чи варто розписати окремо про легалізацію документів та життя в ОАЕ? Там свої, ще більш екзотичні «приколи».
Чекаю на ваші питання в коментарях — спробую розібрати кожен складний кейс. До зустрічі!
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів