Ваш перший ПК: яким він був?

Пам’ятаєте той звук запуску Windows XP (або навіть старіших версій), кулери, що шуміли голосніше за турбіни літака, та монітори, що займали половину стола? Хоча ці комп’ютери точно не були потужнішими за сьогоднішні чи навіть за мобільні телефони, але за ними ми сиділи й грали (а хтось уже й працював) з превеликим задоволенням. Можливо, вони лагали, зависали, ігри доводилося передавати на флешках чи дисках, але це була ціла епоха.

Я вже точно не можу згадати, коли в мене з’явився перший ПК та його характеристики. Точно пам’ятаю, що він був не те щоб тільки мій, а всієї сім’ї, і що в дитинстві я любив грати на ньому в танчики та сапера)

Зараз же в мене ПК набагато кращий за той, що був, але вже не відчувається того вайбіку, та й в ігри немає бажання грати так, як тоді. Востаннє я його запускав лише заради того, аби глянути на жорсткому диску фотографії, які переніс із камери.

А ви ще пам’ятаєте, яким був ваш перший ПК? Які характеристики він мав? Яку гру на нього встановили першою і що загалом за ним робили?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

IBM PS/2 Model 77 (intel 486 dx2-66) він сам був випуска 92го року але мені пощастило мати його тільки в 99му. Пізновато як для цього комюніті але як вже є.

Для 1992 году 486 був мега мажорним.
Для мене, в 1993-1994, 286й з вжа відухою був космос.

1. Програмний калькулятор МК-61.
2. Pentium I (90 MHz, 540 Mb HDD) з MS-Dos+Win95, цивілізація 1, Герої 2, Дюна. і Варкрафт 2, який на дискетах таскав додому 3 тижні зі школи (то ж було аж 47Мб).

Були часи :)

Мой первый комп был Поиск-1 — отец работал на заводе «Электронмаш», в 1990 году притащил домой эту махину вместе с матричным принтером. Процессор 5мгц и 128кб оперативки :) Потом этот комп был успешно разобран и продан за 150 баксов на платиновые детали

Аналогічно. «Поиск-1» + принтер. Принтер на зараз розібраний, комп без додаткових модулів десь теж є.

Десь в 1993 році був у батьків ЕС-1841 з 20мб жорстким диском.
Потім вони проапгрейдили його на «дуріка» з 1.2 гб HDD та 95 віндою на борту. А вже пізніше в універі ми з друганом зібрали 386 SX. Правда, в нього не було корпусу системного блоку, але це не заважало зовсім, жив собі на столі

Аааа.
В мене такєж було 1 в 1.
ЦЖА монітор, 640кб оперативи.
8088 всередені (цікаво що не радянський аналог).

Pentium 100, який я розігнав до 133Мгц
24МБ оперативки
1G HDD, 5400
Відяхи були різні, щось з 1-4Mb оперативки.
Принтер матрічний
І головне модем US Robotics 14400 для діалапу.
Це був 1998 рік, 95 вінда на дискетах. Сиділи в ICQ, Fido net реклами, спама, шахраїв не було в інтернеті ти міг будь кому написати і поспілкуватися відкрито, якщо людина онлайн була.

А ще прикол в тому, що ті древні ПК мали менший input lag за сучасні)

Amd K6-500, 64 Мб RAM, вінчестер 10 Гб, вбудована відяха (1 козаків ледь тягнула), монітор 15 дюймів
Коштувало все це добро 650 доларів

Читав, що навіть клавіатура реагує швидше. Бо клавіатура PS/2 викликала переривання при натисканні клавіші і ОС одразу її обробляла, а usb працює за механізмом опитування, яке вносить затримку.

Олдскулы свели! Специально на доу залогинился что бы написать, а тут фото 10 летней давно еще)))

Первый ПК достался от дядьки Б/У, Athlon 2500+, MSI K7N2 Delta, 1GB RAM DDR400, Radeon 9200, 80GB HDD Seagate, корпус БП Codegen. Я очень хотел туда сделать апгрейд видика, но мне впарили PCI-E карту в магазине которуя я отчаянно пытался затолкать в последний слот синий на мамане. Система стояла Windows XP X-Treme DVD, антивирус был Avira, эх.

Потом пошли 1 деньги, игры уже не очень работали на Радеоне, Spore которую я очень хотел из статьи ДПК не запустилась... Было отдано все, до копейки, но был куплен Core 2 Quad Q8200, ASUS P5Q SE, 4GB Hynix DDR2 800, Palit GTS250 1GB (которая умерла у мамы HP Z440 на новый год 2026!), Chieftec 500W, корпус тупо самый дешевый, и денег не было даже на вентилятор — все отдал на Core 2 Quad. Мне принципиально надо было 4 ядра хоть убейся. Первым делом были установлены Spore и Empire Total War.

Помню еще какой звезды я получил от мамы, когда она узнала, что я всадил 100 долларов в Фотомаге на какой-то там SSD OCZ Agillity 4.

Потом был AMD FX с GTX670 который мне очень нравился, так как Кор 2 Квад ушел маме в фотолабу, потом мне на форуме 3DNews чувак подарил «дохлую» плату 2011-в3, которая проработала у меня до 2021 года с 970, когда я себе решил сделать подарок взять Core i9 10900K, ASUS MAXIMUS, которую я хотел еще со второй модели и страниц ДПК, отличная система была, 2080Ti я успел купить до 1 раунда жлобства от мальчика в куртке, БП был Corsair RM850i, 4TB SSD, винт восьмерка...

Потом я пересел на буки, был ASUS TUF 12700H, отличный бук за гроши, потом повелся на яблочный развод на лохов и год отмучался на M3 Pro MacBook Pro, и сейчас снова чувствую себя человеком купив ROG Zephyrus 285H/64/5090.

Опа, у меня такой же, Barton 2500+, 1 Gb DDR 400, Radeon 9550, вот кстати он на видео youtu.be/...​Tt3f0?si=lzh993BXd1iaVBxQ
Сам лично «яблочным разводом» доволен, хоть у меня и базовый М1 — Cities Skylines, Mafia 3, ETS2, Stray (игра с котиком) — лагов не увидел, запускается если что 😎

саме персональний — Д3-28 та ямаха-мсх, не персональні — БЕСМ-6, СМ-4. домашній — пентіум ммх, розгін з 200 до 250

зараз в ньому вже к6-2+, теж розігнаний і відеокарту поміняв з якоїсь С3 на двоголову матрох

Duron 800, 128Mb, 40 HDD і вишенька GF MX440 64Mb монітор Samtron 17″ — я тоді був самий щасливий хлопчина на селі...

Пам’ятаю як запустив на ньому Uneal Tournament 2003... Уууух, ото були відчуття

Win95, Celeron 300A, 64MB RAM, 3.2GB HDD, ATi Rage IIc (яка підтримувала Direct3D, але так гальмувала, що краще б не підтримувала :)) і мамка 440LX. Було сумно, коли дізнався що на ній не можна погнати проц більше ніж 83 МГц по шині, хоча на 440BX він легко заводився на 450МГц на 100 шині

30 лет прошло, помню конфиг как вчера:
Intel DX2-80
8mb ram
210mb hdd conner.
3.5 floppy.
Video: trident 512kb
14″ noname

У меня защитная сетка на монитор до сих пор лежит. В упаковке. И где то на балконе в коробках 40Мб hdd

celeron 800 mhz, 128 sdram, riva tnt2, avermedia 203, 8 гб fujitsu, якийсь creative soundblaster, crt samsung syncmaster 700IFT, не памʼятаю вже який саме але зовнішній модем 56 кбіт.

«Корвет» із завантаженням із касет МК-60

Це не мікро, а не персональний компьютер як і усі Сінклари та Комодори із клонами, включно кооперативними на радянскій елементній базі так само клонованою.

дислексія? яке ще мікро? нано! піко!

Сегмент мікро компьютерів живий насправді, типовий сучаний представник Rabsbery Pi.
uk.wikipedia.org/wiki/Мікрокомп’ютер
Нано — таких сегментів не було, замість них воно називалось КПК, та смартфони із планшетами які по всюду зараз і є найпоширінішими пристроями в мережі інтернет, з найбільшим ринком в світі в КНР, друга Індія.

таки діагноз підтверджується

дислексія

Пізніше термін «мікрокомп’ютер», так само як і термін «домашній комп’ютер», був витіснений терміном «персональний комп’ютер», а пізніше і просто «комп’ютер».

Нині мікрокомп’ютерами часто називають вмонтовані системи (англ. Embedded system) управління (наприклад, в побутову техніку чи автомобілі).

Хтось працював з суперкомп’ютерами?
Який з клауд провайдерів найцікавіший AWS, GCP, OCI, Azure?

Там стійки блейд серверів. Inferno теж нема. А так дивіться на фінанси і таке інше. Насправді +/- однаково усе із великої трійки, та Oracle Claud.

Двоядерний ноутбук на процесорі Pentium P6200 2.13 Ghz, з вбудованою відеокартою Intel HD Graphics з частотою 667 Mhz, 4GB RAM DDR3. Lenovo B560.

Pentium 60 б.в. Куплений у Львові. Не мав всіх грошей, поїхав з батьком. Хлопці, які тоді тягали техніку з Європи похіхоніли і сказали що 20 чи 30 доларів пізніше можу передати.
В результаті я їм привів десь 10х клієнтів, які комп`ютеризовували підприємства одні з перших в Західній Україні.
Окремий кайф було бачити очі працівників, які набирали в Lexicon документ, відправляли на друк на Eson LX-300, а потім поідправивши інший документ друкували і його за пару хвилин.... Друкарські машинки, на яких йшла робота до того, сиротливо стояли в куті )))))
1997-1998 роки. Епоха динозаврів..... )))))

пєнтіум 2 на 350мгц, 192 опєратіви + nvidia riva tnt2

80286 в 1995р. Економили кожну копійку, тому зібрали в корпусі з блоком живлення від Поіска. Програмовані калькулятори Мк-52 та Мк-61 технічно не можна вважати комп’ютерами. Але вони були перші і перші програми написані на них.

ZX Spectrum
poisk 2
pentium 233 mmx + voodoo rush
А далі вже забув...

ЄС-1020, тільки я його не бачив. Але 1 на 5 на перфокарті лезом виправлю)

AMD Sempron 2300+ (там щось 1.5Ггц було, і я потім якось через множник в біосі зробив 2.2Ггц здається), ОЗУ 256 мб (мабуть ддр2?), 40 Гб вінч, та відюха Nvidia GeForce 4 MX440 64mb. І ще спочатку був пузатий монік Hansol.

Це все було придбано приблизно в 2005 році, і доволі швидко, або майже зі старту, цей сетап почав всасувати в нових ігарах. Трохи згодом наколядував туди +512мб ОЗУ та нову відюху Nvidia GeForce 1600 (512 мб?) (тут уже не памʼятаю точно, яка саме модель та характеристики), але до закінчення школи в 2010 цей сетап худо-бідно дожив.

З’явився, коли я був у 10 класі багато років тому.
Точну конфігурацію не памятаю, але там був СPU Sempron, та ТВ-тюнер, на ньому запускались 3 герої, Warcraft 3 та GTA Vice City / San Andreas.
Для вищеописаних ігор, бравзання інтернетом, перегляду піратських фільмів та прослуховування нєфорської музики він, переважно, і використовувався.
Якихось складних/цікавих речей на ньому не робив, хіба допомагав одному більш прошареному тіпу адмініструвати шкільний форум.

Ніщо явно не передбачало, що цей рядовий школоло-юзер виросте в senior-principal-staff IT guy.

Ibook g4 12 дюймовий, з дебільною німецькою розкладкою, привезений родичами з Європи.

Pentium 75. Збирав по частинам. По каталогу хотлайн. О..який я був радий. Цей специфічний незабутній запах нових комплектух стояв місяць в квартирі. Це як свято — перший запуск компа з характерних звуком , перші ігри ф15, формула...потім придбав мультимедійні колонки, сідіром...

Була ера 386, мені якось дістався 8086.
Десь пів року я не міг вдуплити що таке «нон систем диск, пресс ени кей..»
Поки в школі хтось не надоумив поїхати на кардачі і купити дискету з (вірусами) ДОСом.
Потім «понеслось».

не міг вдуплити що таке «нон систем диск, пресс ени кей..»

зазвичай «анікей» з першого разу знаходили)

Так воно по колу бо нема сис диску.

Майже не будо ПК з 8086 процом, все що ми знаємо, той же перший ibm pc був з 8088 процом всередині.

Давно то було. Чому запамятав 8086 бо був і 8087 ко(со)процесор.

це тепер буде щотижневе опитування?

Мабуть. Це як нескінченна жвачка різноманітних вступних історій у рандомному поєднанні з обмеженим затяганим плейлістом на Радіо Релакс — можна продовжувати вічно.

Якщо я не помиляюся, то минулого тижня такого опитування не було

Так, Athlon XP (Socket A) з великим пузатим монітором. Доречі, 20 років в селі в гаражі простояв і все працює — поставив сучасну LMDE 6 — завелась без проблем з усіма пакетами. Для мене дивина що він взагалі ввімкнувся і з нього не пішов білий дим після 20 років простою. youtu.be/...​Tt3f0?si=5PLOcGNOcfmNVlGZ
А вайб деякий при роботі за таким компом все-таки є. Встановився сучасний Linux LMDE з усіма пакетами — гріх не спробувати попрограмувати :))))

Дядька с завода подарил клон Радио-86РК с кучей кассет, то что тогда это уже хлам был и годился лишь на драгметаллы, вот то веселье было с журнала «Радио» набивать ассемблерные листинги и записывать на аудиокассеты директивами. И калькулятор МК-61, еще есть эмуляторы на него поностальгировать pmk.arbinada.com/mk61emuweb.html

2-7 були спектруми саморобні... потім ЕС... потім крутий Пентіум −166...

а найперший -шось таке радянське
res.cloudinary.com/...​/h1mviuoinilumo7jonmz.jpg
(Хоча ні, не роздивився, це також спектрум)
підключався до телевізора...
Не памятаю навіть чи був у нього дисковод...
Змійка була , прості іграшки ..
Текст можна було набирати... Команди... Тільки я не поняв нашо...

Купив у вересні 1992 року... за 6 тисяч купонів...

ПК ... кулери, що шуміли голосніше за турбіни літака, та монітори, що займали половину стола

А до того були комп’ютери які займали дужееее велику кімнату, і гуділи значно гучніше за наведені вище кулери. І багато монохромних моніторів, хоча і були невеличкими діагонально, уходили проводами до шафо-комп’ютерів які також самі по собі загадково блимали якимись своїми лампочками.

Можливо, вони лагали

Яке то лагали) от в шафо-комп’ютерах всередині було стільки ламп... що періодично раз в декілька годин якась з них за статистикою мала заглючити і все зависало — і то було не просто «можливо», а «гарантовано» що скоро щось зависне, тому треба кодувати швидко та приходити відповідно підготовленим. Після чергового зависання приходила людина, спеціально тренована під таку «включити» задачу, — нажимала якісь кнопки у певній послідовності та відповідними правильними секундними паузами, дивилася які лампочки на панелі заблимали та як саме заблимали, і потім після всієї тієї кнопко-лампо-магії все починало заново радісно гудіти у шафах, включно зі студентами поза шафами, які отримували знову можливість щось там напрограмувати.

Який ваш перший мейнфрейм?

і що загалом за ним робили?

Та те що і зараз — граю в ретро ігри

res.cloudinary.com/...​/jerwpnubpffdakavl50m.jpg

intel Celeron 1100MHz
geForce 2 mx 400 (400MHz 64MB)
Ігор мав багато, але найголовніші тайтли які цей бідолага потягнув:
warcraft 3 на мінімалках і не кастомки, невелика кількість гравців: на 12 ботів в лейті все заависало.
NFS underground2 (most wanted не зміг зовсім)
Готіку 2 вантажив по 15-17 хв. Інколи невдало. От прикинь — тебе вбив моб і ти завантажуєш сейв 15 хв. Тому я так і не прйшов.

Монік 15″ LG LCD Flatron — це окрема гордість. Для 2000р. РК(ЖК) монік — це був космос. Він прослужив мені більше 12 років і був в робочому стані і вигоріло всього 3 пікселя.
під кінець 2013 при пакувані в коробку знайшов гарантію на нього. Там писало 8 років — максимальний прогнозований термін служби. Після цього треба звернутися в офіційний центр і надіслати на відповідність сучасним стандартам. У випадку невідповідності компанія LG гарантує відповідну аналогову заміну, заміну з доплатою або відшкодування вартості монітра.

Я подумав займатися цим десь влітку 2014, щоб було тепло. Але проросійські сили чи то розграбували чи то закрили магазин, де батьки купляли цей монітор. Він був навпроти СБУ в м.Луганськ.

Можу помилятися, так як це було давненько
Duron 800
HDD 20 Gb
RAM 1Gb
NVidia GPU чи то на 8 чи на 16 Mb
На Windows Millennium
І в такому корпусі синьо\білому з овальними елементами «декору»

Ех....

Козачки, Doom, Carmagedon, NFS 2,3,4

Давно це було, дуже давно. Домашній перший — це клон ZX-Spectrum + касетний магнітофон. Lode Runner, Laser Squad, Saboteur!, Robocop, 3D tank duel, Elite, Exolon, H.A.T.E., Quazatron, SimCity. З мережевого, першою був Heretic. Купував в ЦУМі, на першому поверсі на дискетах.

Intel Pentium III 550 МГц
Якщо правильно пам’ятаю, то HDD 4ГБ був.

А ще на одному CD диску 100+ ігор ))

Якщо рахувати саме мій, то в мене перший був нетбук Asus серії еее 701. На борту була вінда ХР. 500 мб оперативи, 4 гб диск. Ігри ніякі не ставив, перше що загуглив як заробляти бабки в інтернеті.
На ньому ж вчив сліпий набір на клаві, робив перший сайт на мікрософт фронтпейдж, пізніше взнав що так вже давно ніхто не робить і що сторінки генеряться на php динамічно. Вчив html js php. Робив свої сайти на вордпресі і інших приблудах. Додав до нього монітор 17 дюймів, бо на його екранчику 800×480 хіба що годинник поставити ))
На ньому ж і перші замовлення на фрілансі робив. Великий пк вже був, але я в той час в лікарні був довгий час.
Так я прийшов в веброзробку.
Про ігри збрехав, вже як в лікарні був — Козаки 2 ставив — тягнув непогано. Може трохи підглючував коли було супер багато юнітів в одному кадрі.
А якщо говорити про перше знайомство з пк то то був якийсь невідомий монстр з віндовс 98 в школі.

⌨️ Specs:
AMD Duron 866MHz
256MB DDR RAM
NVIDIA GeForce MX4000 64MB (AGP 4x)
👾 Games:
GTA Vice City
Diablo 2
Star Craft

Intel Pentium з частотою 166 МГц.,
RAM: 16 МБ
вбудована відео і звук
CD-ROM 8x.