Відмова через overqualified: чи був у вас такий досвід?

Отримати відмову через те, що ти overqualified — це дивне відчуття. Ти ж точно знаєш, що можеш зробити цю роботу, але тобі кажуть «ні», бо ти знаєш забагато. Іноді це нагадує цей мем:

Цікаво вони реально бояться, що вам стане нудно і ви підете, чи просто тімлід боїться, що ви знаєте більше за нього 🤔

Як ви до цього ставитесь і чи був у вас такий досвід відмови або можливо ви відмовляли?
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

я так і не попав в ІТ. При цьому двічі була відмова оверкваліфай. ІТішної логіки я так і не зрозумів.

Постійно таке було. Але й в іншу сторону також було — дуже наполегливо закликали до себе протягом року після 4 співбесід з рекрутером, головним спеціалістом, архітектором та CEO.

Але, сприймаю це абсолютно нормально. Тут завжди треба дивитися з точки зору бізнесу на це.

У компанії може бути скільки завгодно бажання отримати собі старплеєра. Але фінансово вони не зможуть собі його дозволити на даному етапі розвитку компанії. Або він не принесе настільки великого ефекту в порівнянні з витратами, бо процеси не готові, продукт не в тій фазі, тощо.

Інша проблема — мотивація. Якщо поточні задачі будуть тільки рутиними, то скоріше за все оверкваліфаєд працівник швидко занудьгує. Або його ефективність впаде. Не дуже доцільне використання ресурсів. Так, можна зацікавити опціоном, посадою, преміями, але це гра в довгу, це типова інвестиція. Більшість компаній не готові так грати.

Висококваліфіковані працівники вимагають відповідних задач та викликів. Наприклад, розбудова з нуля процесів, оптимізація витрат, розробка унікальниї архітектур та рішень. Це не дуже широкий перелік, тому попит та пропозиція зустрічаються рідко.

Однак, з точки зору оверкваліфаєд працівника треба бачити можливості. Компанія не готова платити зарплату, але не відповиться від консультацій або співпраці. Менше ризиків, в будь-який момент можна припинити. Виграють обидві сторони.

Загалом, є нормальним шукати людей, які будуть сильнішими за тебе. Ну і, звісно, головне — це не бути козлом у спілкуванні зі своїми колегами.

Схоже на те, що Overqualified — це ввічливий спосіб відмовити, не називаючи причину.

Я скажу не популярну думку, бо так мало хто пише та з подекуди гіркого досвіду. Людей «краще себе», справді не треба винаймати особливо на позицію яка цього не вимагає. Ви їм не потрібні, не для чого крім вщяти ресурси на які претендуєте ви і швидко ви собі наробите проблем. А якщо ви усвідомили , що вас так найняли чи ви виросли з позиції або це клієнт чи люди клієнта, ніколи не показуйте це, а краще грайте в напів дурачка чи взагалі дурачка, та вірішуйте проблему, що виникла.
В цій ситуації вам крім проблем які рано чи пізно виникнуть, більше нічого не світить — тому треба міняти сет. Як там армійска приказка типу : «буть простіше».

Залежить від рекрутера часто. Якщо рекрутер нормальний, кандидат нормальний, то можуть поговорити нормально) Було що рекрутер прямо сказав, що у вас досвід і тд краще ніж у керівника, тому не візьмуть на роботу. Для мене навпаки, якщо ресурс досвідчений, розуміє, то це навпаки менше моніторінгу та контролю, це експертний ресурс і це тільки +++. І деякі згодні працювати за менші гроші, але середовище хочуть адекватне.
З цікавого: Нам потрібен технічний ПМ, скинув гіт (InfoCodeStreamly/AIMeter і тд) та проекти paperlink.online. Відмова. Не на стільки технічний)))

Давно вже не чув про оверкваліфаєд, все частіше сухе «вирішили продовжити з іншим кандидатом». Все ж ШІ відбирає в мене роботу, просто не так як очікувалось :P

так, ти маєш вищу кваліфікацію, чим ШІ, що тобі і повідомляють чистосердечно

в C/C++ можна інакше:
1. Ми хочем абстактний С++ а в тебе lowlevel C
2. Ми хочем lowlevel C, а в тебе С++ в юзерспейс

Буває, коли ти працював архітектором певний час, потім виникають питання, чи взагалі ти памʼятаєшь як кодити. Тож бували відмови.

Це звучить як «я багато бігав, і забув як ходити»

«архітектурно» то скоріш звучить як «пролежав певний час, і забув як ходити», а може навіть і «завжди був архітектором і лідом, а тут ще і ходити вимагається»

В Німеччині це головна біль усіх українців. Тредс забитий постами, що не взяли на роботу, бо overqualified. Основна причина — ти занадто розумний і роботодавець впевнений, що досить скоро з’явиться незадоволення зарплатою.

роботодавець впевнений, що досить скоро з’явиться незадоволення зарплатою.

Ты так говоришь, будто работодатель ошибается :-)

Так це проблема того хто наянявся що він хоче більше, кого це цікавить? Дають зарплатні стільки, скільки дають і усе тут. Якщо 3-4 контори на розі дають більше вже сьогодні і пишуть рекрутери від них кожен день по три рази, це одна справа, про 2012-2015 роки особисто в мене. А якщо 3 000 000 резюме на рік як у Google, то дупу має рвати саме кандидат. Попит породжує пропозицію. Адам Сміт, Давид Рикардо.

«Кадры решают все, а не кобылы и машины» ©(тм)

клікбейти
теж на «К», соупадєніє?

До речі, в мене зараз ось кандидат перед клієнтським інтерв’ю ( 2 частина- culture fit) подорожчав на 1500 у.е., це з урахуванням того, що кастомер вже мав з ним інтерв’ю технічне.
Людина шукає роботу понад 3 місяці. Коли запитала причину різкого зростання, сказав, що його колеги з аналогічною експертизою стоять +/- 1200-1500 у.е дорожче. Пішов ва- банк.
А клієнту він ок по результатам тех інтерв’ю.

і шо? цю різницю знімуть із вашої зарплати?

В сенсі ОК із +1500 по ЗП ? Чи ОК по тех експертизі по поточному бюджету ?
Чи «Я OK» і закриває контракта із рекрутером, рієлтером і т.п. ?
З мого досвіду торгівлі ІТ продуктом, абсолютна більшість клієнтів ненавидить одну єдину річ — це прихована ціна, коли вона росте. Потім коли виникали доставучі віндоу шопери, які тижнями писали в сапорт і нічого не купляли з рештою, ми їм пропонували преміум сапорт послугу. Їх як вітром зносило, жодного разу ми так не продали преміум сапорту. Але такий був від вже існуючих клієнтів, коли сумма по чеку росла бо їм подобався базовий сервіс і вони купляли експертизу та консалтинг.
P.S. А взагалі деякі велекі компанії практикують прескрінінг в пул (базу) кандидатів, і клієнту вже відбирають з тих хто ним +/- підходить. Так виходить декілька раундів інтерв’ю, а для кваліфікації на сініора там або ліда і т.д., треба проводити співбесіди в пул, писати відгуки, заповнювати анкети і т.д. і т.п. Big Tech таке практикує дуже часто.

В тому сенсі, що було все проговорено декілька разів і що кастомер зараз не розглядає овербаджет. Тобто, його б не процесили б, якби він одразу +1500.
Умовно, є вілка зп. Він в ринку, тобто його побажання близькі до макс рівня. Клієнт узгодив. Більш того, що трохи б перед оффером би додали, але в рамках бюджету.Кандидату було ок.Ну і от перед фінальної стадії +1500 у.е
Звісно, що я маю це проговорити з кастомером, але чи погодиться він- вже питання риторичне. Спочатку подивимося ще пару кандидатів, щоб зрозуміти, як взагалі зараз справи.
Просто в аутсорсі часто just only business, і дуже поодинокі випадки, коли ну прям овер- овер аксептять зп. Але подивимося

Так це в цілому в бізнесі так. Я так розумію чувачок передивився відосів від чувачків яких Meta з Google один у одного переманювали знаючи, що вони саме працюють в перспективних проектах які у конкурента дуже треба було зірвати по строкам бюджету і т.д.. Оті там відривались по повній разом із бодішоперами які консультували як поводитись , бо там винаймали не для того щоб найняти робітника — а щоби на гадити конкуренту і ціна питання була в сотні мільйонів баксів.
А також в тих подкастах казали, що в якості бонуса було «Розмова із особисто Марком» чи «Особисто із Сундаром» (насправді має сенс, бо у величезній конторі за 10+ років можна керівника жодного разу не побачити, що звісно має вплив на кар’єру).
Кажуть в Big Tech там секьюріті те усе прикрили позвільнявши інсайдерів, а бодішоперів що з ними співробітничали деякі детективні агентства дуже попросили поїхати собі подалі з Долини. Топи теж не дурні виявились.

Це якраз натяк, що «понаїхали», а ніякий не overqualified. Об’єктивно треба оцінити людину скажімо без знань німецької мови, без німецької школи та університету, без знань специфіки роботи в Німечинні на німецькому ринку — бо наприклад працював здебільшого на : США, Канаду чи UK. Ну і звиняйте у вас не той поштовий індекс кажучи по британські. І взагалі може постати питання, як мінімум для мужиків : «А як ти чуваче тут опинився при зачинених кордонах ? Не зільєш ти тоді паролі доступу комусь і т.п. якщо любитель плавати через Тису чи лазити через сітку в Румунію або Угорщіну».
Overqualified — одна із стандарних відмов емігрантам в усьому світі, хоча поьвм влаштовуються на ще менщі позиції.

А давай ты нам тут ’Мурку’ (Rammstein, Mutter) на баяне сбацаешь

сєня про зайцев ето нє актуально (к)

Об’єктивно треба оцінити людину скажімо без знань німецької мови, без німецької школи та університету, без знань специфіки роботи в Німечинні на німецькому ринку

та тов. юджин як звічно вже бреше )) якраз германія є чи не багато країн де значення overqualified має саме буквальне значення бо маючи конкретну саме _об’єктивну_ кваліфікацію згідно диплому досвіду роботи (об’єктивного офіційного) якихось курсів тощо вони усі просто позиціонуються згідно розкладу і людина з кваліфікації просто не зможе потрапити на унтер кваліфіковане місце бо ж для неї доведеться створити спеціальне місце зі спеціальної зарплати відповідно до розкладу також

... і так само «об’єктивно оцінити людину без німецької оцінки» так само просто твоє місце біля параші на самі нижчі роботи відповідно до а1 німецької і більше ні чого )) усе інше так само як і мова за офіційним сертифікатом відповідності просто відповідно офіційно визнається і далі має саме «об’єктивну оцінку людини»

Overqualified — одна із стандарних відмов емігрантам в усьому світі, хоча поьвм влаштовуються на ще менщі позиції.

ще раз ц німеччині то є не зовсім так бо у німеччині саме офіційна саме об’єктивна саме за документами за кожним пунктом кваліфікація і відсутність таких пунктів кваліфікації просто означає відсутність кваліфікації а аж ні як не «пере кваліфікацію» як завше думають за себе українці з ссср ))

В Німеччині це головна біль усіх українців. Тредс забитий постами, що не взяли на роботу, бо overqualified.

я в принципі не проти подивитися на конкретні кейзи ось українець ось у нього усі повні саме німецькі кваліфікації диплом за мову б2+ диплом за освіду відповідно кваліфікований у німеччині досвід так само кваліфікований у німеччині і відповідна позиція на яку він подавався а йому такі «не взяли на роботу, бо overqualified»

українці у германії брешуть )) у нас у ссср теж так було

Як на мене причина відпови неважлива, бо в більшості випадків щоб її зрозуміти треба бути в середині компанії.

Спочатку ставлять «зашкварні вимоги» у вакансіях, а коли все ж знаходиться людина, що їм відповідає (чи просто ризикне на це все відгукнутися), відкидують з трактовкою overqualified.
І далі продовжують пошук такого ж єдинорога по кругу. Ну а в результаті беруть «кого попало» навіть без цієї всієї імітації пошуку.
Це свідчить лише про хаос у вимогах на ринку праці (відсутність європейських стандартів, як у процесі найму так і (не)законних підставах відмови).
Цікваво, це саме за цей хаос рекрутерки та HR-и отримують квіти та смаколики на 8Березня ?
Де справді боротьба за людські ресурси, а не бабло ? Де створення diverse-команд та залучення більше жінок на технічні вакансії ? В Китаї, США чи може на Балі ? ;)

А нащо, якщо обіцяно що незабаром ШІ все буде робити?

Навіщо люди, якщо ШІ все буде робити ? )) Це в плані 1. ремонти 2 догляд за тваринами, дітьми і старими 3. лікування та операції. 4. Планування космічних місій та відкриття/освоєння нових галактик/планет ?

пункт 4: 99.9% населення відправити на місію (Маск одобряє)
www.youtube.com/watch?v=Y617gQXeBzM

Це ввічлива відмова. Не розглядайте це буквально. Це один з простих та не вимагаючих пояснень способів сказати «ні».

Після співбесіди сказали, що мені буде не цікаво і є ризик, що їм когось нового прийдеться шукати за півроку.

Це ми ще чомусь не дійшли до зарплатного максимуму, ну типу тут навіть не ставиться під сумнів, що раз я маю більше досвіду, то і платіть більше. Якби питання не стояло про очікування зарплатні, то ніхто би не був проти найняти sinior за зп junior.
p.s.
Зі свого досвіду просто додам, що в юриспруденції в роках так 2016, коли там шукав роботу останній раз, то елементарно не витримав конкуренції з кимось з досвідом 20 років проти моїх 8, але і він також був згодний працювати за 4000 грн.

Те, що можуть чз оверкваліфайд відмовляти, так. Бо , буває, перелік задач не відповідає досвіду кандидата( кандидат крутіше)+ є боязнь, що йому наскучить чз місяць і знов треба буде шукати. Плюс, класний досвід вартує дорого. А більшість компаній хоче +/- середню зп пропонувати, бо краще вже навчити на місці. Інша справа, коли кандидат ну дуже потрібен, його експертиза унікальна. Тоді і гроші знаходять швидко:)

Просто платити відповідно жим-жим

Зазвичай мені відповідають так: «Вам буде у нас не цікаво». Та вони праві. Якщо співпраця з senior дорого то нехай співпрацюють с junior або middle.

Ми в 2014-му, навесні, шукали в Амстердам фронт-енд мідла і нам прийшло резюме від чувака з Москви з Яндексу. Поспілкувалися з ним — толковим спеціалістом виявився. Стали ми його з тім-лідом обговорювати: однозначно оверкваліфайд для наших задач. Що робити? Вирішили його самого про це запитати, навіщо йому наша вакансія. Він і каже: «Хлопці, мені звідси хоч опудалом, хоч тушкою». Мій тім-лід був серб і все зрозумів. А за деякий час той кандидат повідомив, що приймає інший офер.

Коли шукали аналітика в команду, то переважно відмовляли кандидатам які підходили нам, виключно по причині що компанія не погодила більшу зп на цю посаду. Відповідно, якщо погодять більшу зп, потрібно буде переглядали зп діючих працівників, в більшу сторону. А це робить не хочуть. Досвід з ритейлу

Таке роблять коли на позицію у будь якому разі необхіден тренінг та онбордінг та менторсво і не важливо є у кандидата досвід або нема, скажімо вузко специфічни e Commerce фреймверки типу ATG, або нативна інтеграція типу : JNI, Node C++ модулі, BPMS движки і т.п.
Тоді тренувати людину із досвідом в 5+ років на позицію мідла, де усеодно десь 3 місяці треба на вивчення фреймверка і доменної галузі немає жодного сенсу. По перше дорожче за грошима, по друге вважається, що великий шанс — що людина піде одразу при покращенні ринкової ситуації. Нема сенсу брати людину на пів року, рік поки є гаратнований бюджет і т.д. по плануванню — якщо 3 місяці буде йти стажування.
На ділі молодого переманити набагато постіше, +500 при $1000 це сутьєвий аргумент, а склонніість до ризиків більша, нема забов’язань і т.д.

Пытался попасть в польскую кампанию и зп вроде по их рынку средней была, но вот такой отказ пришел. Очевидно плохо ставлюсь, оверквалифайд на хлеб не намажешь.

Денег нет заплатить за такие знания и квалификацию поэтому и ответ такой. Ищите чем платить и будут продукт делать шарящие люди а не вайберкодеры. Чел который много знает не будет работать за зп джуна

Проблема в тому, що у переважній більшости випадків не можна відмову по перевищенню кваліфікації відрізнити від відмови через «забагато грошей хочете».

Реально мені в одному випадку сказали причину явно, в двох (приблизно) — неявно, в решті казали про гроші або просто «ми вирішили продовжити пошук», факт перевищення був видний непрямо.

не можна відмову по перевищенню кваліфікації відрізнити від відмови через «забагато грошей хочете».

Бо різниці не існує :-)
Типу хто відмовиться від інженера що перевищує їх очікування на шару

Насправді мені здається, що може бути і ситуація, коли лід відмовляє, бо кандидат більш кваліфікований, ніж він/вона. Такий собі страх, що потім підсуне)
І читала історію якось в лінкедін, де кандидат був готовий і на менші кошти йти через довгий пошук роботи, але ніт, оверкваліфайд, сорі.

Насправді мені здається, що може бути і ситуація, коли лід відмовляє, бо кандидат більш кваліфікований, ніж він/вона. Такий собі страх, що потім підсуне)

Ну от і як відрізнити таку ситуацію зі сторони, не маючи даних про цього ліда?

І читала історію якось в лінкедін, де кандидат був готовий і на менші кошти йти через довгий пошук роботи, але ніт, оверкваліфайд, сорі.

Ну як виняток йому явно це сказали...

Момент в тому, що один субьєкт не важливо хто по тайтлу — наймаючий менеджер який приймає рішення із правом фінансового підпису, а коли приймає на роботу — це саме такий, бо там зарплатта і т.п.
Інший суб’єкт — шукає роботу на ринку тобто апріорі має в тричи менший соціальний статус в суспільстві. Один субьєкт зветься — начальник [менеджер, lead, Stuff, Principal, CTO, CEO і т.д. необхідне підкреслити], інший зветься — безробітний. І право прийняття рішення з фінансовою відповідальністю, не важливо яким чином отримане може геній бізнесу типу Джобса, може тато дав $300 000 на бізнес, має саме перший субьєкт.

інший зветься — безробітний.

ніщий бомж пришов просить мілостиню де работать в ніх большая чєсть

Такого я не бачів року десь із 2018, youtu.be/...​Kv4is?si=Gjy6GQU_hGWwP-M6
Давно вже навпаки IT-шники співають сиренади, аби взяли.

Світ давно не монохромний без градацій

Я був би щасливий, якби хтось прийшов, і робив роботу за мене, бо я заманався за все відповідати. Але в наших реаліях приходять дійсно розумні, але токсичні чуваки, які готові обсирати зроблене іншими (я теж не без цього), а як робити роботу, то «в них лапки». От цього я реально боюсь.

Так так) Було так(

Потім буде обом сторонам не можливо нормально працювати. Так не треба робити, відправлю до Кожаєва dou.ua/...​lenta/articles/hire-fire Також це є у Стратоплана і багато ще кого як одна із най порширеніших помилок наймаючого менеджера.
Інша справа, що дуже часто керівники не можуть вірно визначитись із позицією, мають завищені тайтли в себе і т.д. і т.п. Тут по ідеї якраз робота професійних HR, спеціалістів по кадрах.

Коли підлеглий за більшістю напрямків кваліфікованіший за ліда, то команда перетворюється на колгосп, і ради не буде.

підлеглий може і не відсвічувати «умом і сообразітєльностью», інакше виникають певні підозри, що він «кваліфікованіший» щоб таке допускати: «Подчинённый перед лицом начальствующим должен иметь вид лихой и придурковатый, дабы разумением своим не смущать начальство»

Щось тут попахує срср). Такі ліди схожі на баранів, баранів набирають і ними ж управляють. Короче, ніяк не хочуть виходити зі своєї зони комфорту. Компаїням варто уважно придивлятись до цих «присосок», щоб не втратити конкурентроздатність.

не все так однозначно, бус факор і все таке, так що хтось має бути готовим в команді підхопити прапор, що випав з рук альфи і повести далі по беклогу в щасливе майбутнє

так єсть же ж приватізація 1 до 1 як я розумію

я щось втратив контектс, на хлопський з езопівського попрошу пана тлумачення

можна приватизувать 50% од мобілізаційного состава тож 1 до 1 1 на войну 1 на роботу чистій профіт просто бізнес

я про стандартий бусфактор, не локалізацію

Щось тут попахує срср)

Нічого дивного. СРСР був величезною корпорацією, що суттєво відрізнялась від інших тільки одним: з неї було вкрай тяжко збігти, звільнення не було.
В решті рис все що там бачили повторюється 1:1 в типовому корпоративному житті.

Всім подобаються аналогії-спрощення, можна навіть і такі додати:

був величезною корпорацією

умовного «рису», а коли «рис» з продаж не вродив — все і ...

В решті рис

то не тільки «рис»)

Більшість тім-лідів тільки раді працювати з кимось, хто сильніший, бо це самій лише плюси: можна покластися на людину, є з ким порадитись, є кому делегувати складну роботу, є в кого повчитись. Колгосп починається коли люди замість досягнення спільної мети починають мірятись хто крутіший.

Типу хто відмовиться від інженера що перевищує їх очікування на шару

Тот, у кого согласованный бюджет и проект с понятными требованиями к квалификации исполнителей. Потому что не хочет через X месяцев оказаться на развилке: либо не вписаться в бюджет, выплачивая инженеру рыночную стоимость его пребывания на проекте, либо пролюбить сроки ища замену внезапно осознавшему, что ему должны платить больше, и свалившему с закат інженеру що перевищує їх очікування.

От тільки сьогодні прийшло Хоча наче рівень що вказали у вакансії відповідає моєму

може в тебе цвєт кожі не той, або орієнтація не така, переконання не істинні, треба ж відморозитися

Та я просто CV відправив і без фотки :-)

«східноєвропейський акцент», як варіант

Підписатись на коментарі