Як один пост голови Monobank зіпсував їм репутацію
Сказане в цьому дописі є особистою думкою автора і жодним чином не відображає позицію мого роботодавця Revolut
Голова Monobank Гороховський опублікував в Threads фото дівчини (зараз вже видалив) з процесу KYC, на фоні якої був прапор, схожий на прапор рф.
І додав образливий жартівливий допис-відповідь на її питання про причину блокування рахунку:
Звернулася клієнтка на відеоверифікацію з питанням, чого заблокували її рахунок. Сказали, що через те, що голова немита
Не публікую скірншотів тут, як раз через тему цього допису — чужі персональні дані не можна розповсюджувати.
Я є клієнтом Monobank з 2019 року. Я повністю задоволений зручністю сервісу, який вони надають. І думаю, вони корисні в цей тяжкий період для нашої держави, коли потрібно збирати кошти на зброю нашим захисникам.
Також, я працюю в необанку — Revolut, як раз у відділі, який займається подібними відеоверифікаціями. Хоч масштаб компанії більший, внутрішні процеси схожі.
Для мене те, що зробив Гороховський, виглядає як вершина некомпетентності та погоні за хайпом.
Але почну по порядку.
Хоч необанки й не мають фізичних відділень, куди можна прийти сваритись 😄, це не означає, що там все робить автоматизація чи ШІ.
В більшості процесів всеодно приймають участь люди. Втім їх рівень залучення часто зводиться до контролю якості чи підтвердження висновків зроблених ШІ.
Це робиться по кільком причинам, основні: технології ще не настільки круті, аби ми могли довіряти їм повністю, і вимоги зі сторони регуляторів, які хочуть балансу між швидкістю та правильним ставленням до клієнтів.
Тож коли ви підтверджуєте вашу особистість за допомогою селфі, її перевірять за допомогою ШІ, аби одразу відсіяти рандомні зображення їжі, погане освітлення тощо.
Але, скоріше за все, зображення також побачать працівники, які контролюють роботу ШІ.
Чи повинно це вас хвилювати? Ні.
Селфі — це ваша приватна інформація.
Так само як паспорт, водійські права та все інше, що ви завантажуєте, аби пройти перевірку та мати змогу отримувати фінансові сервіси.
Це означає, що ви маєте очікувати, що банк використає це фото лише для підтвердження вашої особи. Тому не варто переживати, якщо ваша голова немита, ви в ліжку, чи забули надягти футболку. Адекватна установа не зверне на це жодної уваги.
Хоча я в цілому раджу робити селфі в більш менш охайному вигляді, бо ситуації бувають різні. Не дай боже хакери поцуплять БД, а там ви з котиком та в бігудях 🐈
У випадку з Monobank, ми бачимо, що вони порушили всі етичні та правові принципи, коли розповсюдили це селфі.
Не має жодного значення, чи це дійсно прапор Словаччини 🇸🇰 і чи та дівчинка каже правду.
Monobank розкрили особисті дані клієнтки в погоні за хайпом та прокатили її на шакалячому експресі по українському інтернету.
«Окей-окей, розумнику, а що ж вони мали зробити натомість?» — спитаєте ви.
Найголовніше, надати людині потрібний їй сервіс за її запитом.
Якщо лишились питання до людини на основі вимог від регулятора чи за умовами користування банком, зробити додатковий запит про інформацію.
Якщо є достатні підстави щодо неправомірної діяльності, повідомити правоохоронні органи. Не повідомляючи при цьому клієнтку чи треті сторони, аби не було tipping off, що може і їх самих підвести під статтю.
Втім, Гороховський обрав найгіршу опцію з усіх — створити з цього черговий народний мем.
Мене дивує, що ніхто зі співробітників не зупинив пана Олега. Не нагадав йому, що приватну інформацію розповсюджувати на загал не можна. Що є закони України та етика. Та навіть банально не припустили, що може трапитись непорозуміння.
Але мене не дивує, що багато людей підтримали вже видалений пост. Це те, що й переслідувала ця незграбна публікація: прорекламувати банк на основі суспільної ненависті до спільного ворога.
Хоча впевнений, що значно більше людей обурило таке ставлення до клієнтів зі сторони одного з найбільших банків України 🇺🇦
Тепер, ділячись даними з Monobank, так чи інакше будеш думати:
Через невдало зроблене фото, чи не стану я зіркою соцмережей? 🤳
Не кажучи, що це також зачепить й ставлення людей до інших банків, включно з необанками.
Буду радий почути вашу думку в коментарях ⤵️
Мій основний ресурс — це Telegram-канал. Підписуйтесь.
Запрошую до читання моїх публікацій на Medium чи Substack.
Також на DOU є й інші мої дописи.

Найкращі коментарі пропустити