Notion-резюме замість PDF. Чому я більше не відправляю файли
Девелопери можуть побудувати цілу систему, налаштувати CI/CD і задеплоїти сервіс за вечір. Але запитай їх про CV — і стане трохи ніяково.
Я сам достатньо довго не розумів, з чого почати. Спочатку взагалі не було нічого — потім з’явився якийсь Word-файл, який я відкривав раз на рік щоб щось підправити перед тим як кудись подаватись. Виглядав він відповідно. Не жахливо, але й нічого особливого — черговий білий аркуш з текстом.
Якийсь час це влаштовувало, бо активно роботу я не шукав. Але потім зрозумів що хочу мати щось що виглядає нормально і не соромно дати посилання у будь-який момент — не тільки коли вже треба кудись подаватись.
Я працюю Software Engineer у Sombra, тому час від часу все одно доводиться повертатися до теми CV — оновити, щось підправити або просто привести його до ладу. В минулій статті про Notion мимохідь згадав що натрапив на цікавий спосіб зробити резюме там — і обіцяв розібрати окремо. Час прийшов.
Чому PDF мене дратував
Не тому, що це поганий формат. PDF — норм, але є кілька моментів, які мені особисто заважали.
Змінив щось у стеці — треба відкривати файл, правити, зберігати нову версію, ділитись знову. А якщо вже відправив комусь стару — вони дивляться на застаріле CV.
Посилання є, але з мобільного клікати незручно, і виглядають як суцільний URL без жодного контексту.
І щоб зробити щось що не схоже на шаблон з 2012 року — або платиш за Canva, або витрачаєш годину на форматування в Word.
Що дає Notion
Ти даєш одне посилання. Завжди актуальне, завжди відкривається в браузері. Рекрутер відкриває — бачить не файл, а живу сторінку.
Технічно Notion оновлюється в реальному часі — змінив щось, і посилання вже показує нову версію. Але для мене головне виявилось не це.
Я просто почав вписувати речі одразу, як усвідомлював, що вони варті проєкт, цікава задача, курс,згадки — новий який реально пройшов. З PDF так не виходило: відкрити файл, відформатувати, зберегти нову версію — достатньо тертя щоб щоразу відкладати. В результаті резюме оновлювалося раз на рік, коли вже треба було кудись подаватися.
Окремо подобається гнучкість у структурі. Notion дає купу блоків з яких можна зібрати резюме під себе: Columns щоб розбити сторінку на дві частини як класичне CV, Callout-блоки з іконками щоб контактна інформація виглядала охайно, Divider для розділення секцій, Toggle якщо хочеш приховати деталі старих проєктів під спойлер.
Плюс звичайні заголовки H1/H2/H3 для ієрархії. GitHub, LinkedIn, Telegram — все клікабельне прямо в документі. І все це без жодного CSS — просто вибираєш блок і ставиш куди треба.
Як виглядає моє CV
Я розбив його на дві колонки.
Ліва: About Me, Contact, Links, Languages, Publications, Courses & Certificates, Soft Skills, Education.
Права: Tech Stack (вкладені колонки по темах) і Work Experience.
Логіка проста — зліва все що статичне і рідко змінюється, справа все що росте разом з досвідом. Контакти і навички одразу видно, не треба скролити.
Все через callout-блоки з іконками з бібліотеки Notion — mail, map-pin, phone, code, database і так далі. Налаштовується швидко і одразу дає охайний вигляд.

Як зробити своє
Якщо хочеш спробувати — ось як це виглядало у мене.
Створюєш нову сторінку, заголовок — твоє ім’я. Замість емодзі в іконку можна завантажити фото — одразу виглядає особистіше. Першим блоком роблю callout з коротким описом про себе, пару речень без зайвого.
Потім /columns — Notion ділить сторінку навпіл. В ліву колонку йдуть контакти, навички, освіта — все що рідко змінюється. В праву — досвід і стек, те що росте. Кожен контакт окремо в callout-блоці з іконкою, виглядає набагато охайніше ніж просто список тексту.
Для Tech Stack зручно зробити ще одні вкладені колонки всередині — розбити по категоріях: Languages, Frameworks, Cloud і т.д. Для досвіду роботи — ## заголовки для компаній, ### для проєктів, bullet-list для обов’язків. Технології в тексті виділяй жирним, їх часто шукають очима першими.
Коли готово — Settings → Share → Turn on share to web. Копіюєш посилання — і все.
Якщо не хочеш починати з нуля — я зробив шаблон на основі своєї структури, можна просто скопіювати собі і заповнити: Notion CV Template
Підводні камені
ATS-системи. Деякі рекрутери попереджали, що автоматичні скрінери резюме у великих компаніях можуть відхилити все що не PDF — ще до того як його побачить жива людина. Це реальний ризик якщо подаєшся через офіційну форму у велику корпорацію. Notion дозволяє експортувати сторінку в PDF одним кліком — тож я просто тримаю обидва варіанти і використовую потрібний залежно від ситуації.
Швидкість завантаження. Notion іноді підвантажується з невеликою затримкою, особливо на мобільному. Не критично, але варто мати на увазі що рекрутер може відкрити посилання з телефону.
Вигляд на різних екранах. Двоколонковий layout на мобільному складається в один стовпець — це нормально, але краще самому перевірити як виглядає перш ніж кудись відправляти.
До речі, Notion — не єдиний варіант для тих хто хоче вийти за межі PDF. Деякі роблять резюме як статичну HTML-сторінку з власним CSS, хоститься на GitHub Pages — повний контроль над дизайном і виглядає круто якщо вмієш. Але це вже зовсім інша кроляча нора. Notion простіший якщо просто хочеш щоб виглядало добре і не витрачати на це цілий день.
Висновок
Notion-резюме не зробить тебе кращим кандидатом — це все одно про досвід і те що ти вмієш. Але якщо вже витрачати час на CV, краще зробити його так щоб воно залишалось актуальним без болю і виглядало як щось живе, а не черговий PDF з якогось шаблону.
Мені підійшло. Якщо давно відкладаєш оновлення CV — можливо це привід нарешті зробити його так, щоб не соромно було дати посилання в будь-який момент.
Корисні посилання
- Notion — офіційний сайт
- Галерея шаблонів від Notion — є готові
CV-шаблони - YouTube-канал Thomas Frank — найкращі гайди по Notion
- Мій шаблон резюме для копіювання: Notion CV Template
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів