Notion-резюме замість PDF. Чому я більше не відправляю файли

Девелопери можуть побудувати цілу систему, налаштувати CI/CD і задеплоїти сервіс за вечір. Але запитай їх про CV — і стане трохи ніяково.

Я сам достатньо довго не розумів, з чого почати. Спочатку взагалі не було нічого — потім з’явився якийсь Word-файл, який я відкривав раз на рік щоб щось підправити перед тим як кудись подаватись. Виглядав він відповідно. Не жахливо, але й нічого особливого — черговий білий аркуш з текстом.

Якийсь час це влаштовувало, бо активно роботу я не шукав. Але потім зрозумів що хочу мати щось що виглядає нормально і не соромно дати посилання у будь-який момент — не тільки коли вже треба кудись подаватись.

Я працюю Software Engineer у Sombra, тому час від часу все одно доводиться повертатися до теми CV — оновити, щось підправити або просто привести його до ладу. В минулій статті про Notion мимохідь згадав що натрапив на цікавий спосіб зробити резюме там — і обіцяв розібрати окремо. Час прийшов.

Чому PDF мене дратував

Не тому, що це поганий формат. PDF — норм, але є кілька моментів, які мені особисто заважали.

Змінив щось у стеці — треба відкривати файл, правити, зберігати нову версію, ділитись знову. А якщо вже відправив комусь стару — вони дивляться на застаріле CV.

Посилання є, але з мобільного клікати незручно, і виглядають як суцільний URL без жодного контексту.

І щоб зробити щось що не схоже на шаблон з 2012 року — або платиш за Canva, або витрачаєш годину на форматування в Word.

Що дає Notion

Ти даєш одне посилання. Завжди актуальне, завжди відкривається в браузері. Рекрутер відкриває — бачить не файл, а живу сторінку.

Технічно Notion оновлюється в реальному часі — змінив щось, і посилання вже показує нову версію. Але для мене головне виявилось не це.

Я просто почав вписувати речі одразу, як усвідомлював, що вони варті проєкт, цікава задача, курс,згадки — новий який реально пройшов. З PDF так не виходило: відкрити файл, відформатувати, зберегти нову версію — достатньо тертя щоб щоразу відкладати. В результаті резюме оновлювалося раз на рік, коли вже треба було кудись подаватися.

Окремо подобається гнучкість у структурі. Notion дає купу блоків з яких можна зібрати резюме під себе: Columns щоб розбити сторінку на дві частини як класичне CV, Callout-блоки з іконками щоб контактна інформація виглядала охайно, Divider для розділення секцій, Toggle якщо хочеш приховати деталі старих проєктів під спойлер.

Плюс звичайні заголовки H1/H2/H3 для ієрархії. GitHub, LinkedIn, Telegram — все клікабельне прямо в документі. І все це без жодного CSS — просто вибираєш блок і ставиш куди треба.

Як виглядає моє CV

Я розбив його на дві колонки.

Ліва: About Me, Contact, Links, Languages, Publications, Courses & Certificates, Soft Skills, Education.

Права: Tech Stack (вкладені колонки по темах) і Work Experience.

Логіка проста — зліва все що статичне і рідко змінюється, справа все що росте разом з досвідом. Контакти і навички одразу видно, не треба скролити.

Все через callout-блоки з іконками з бібліотеки Notion — mail, map-pin, phone, code, database і так далі. Налаштовується швидко і одразу дає охайний вигляд.

First CV screenshot

Second CV screenshot

Third CV screenshot

Як зробити своє

Якщо хочеш спробувати — ось як це виглядало у мене.

Створюєш нову сторінку, заголовок — твоє ім’я. Замість емодзі в іконку можна завантажити фото — одразу виглядає особистіше. Першим блоком роблю callout з коротким описом про себе, пару речень без зайвого.

Потім /columns — Notion ділить сторінку навпіл. В ліву колонку йдуть контакти, навички, освіта — все що рідко змінюється. В праву — досвід і стек, те що росте. Кожен контакт окремо в callout-блоці з іконкою, виглядає набагато охайніше ніж просто список тексту.

Для Tech Stack зручно зробити ще одні вкладені колонки всередині — розбити по категоріях: Languages, Frameworks, Cloud і т.д. Для досвіду роботи — ## заголовки для компаній, ### для проєктів, bullet-list для обов’язків. Технології в тексті виділяй жирним, їх часто шукають очима першими.

Коли готово — Settings → Share → Turn on share to web. Копіюєш посилання — і все.

Якщо не хочеш починати з нуля — я зробив шаблон на основі своєї структури, можна просто скопіювати собі і заповнити: Notion CV Template

Підводні камені

ATS-системи. Деякі рекрутери попереджали, що автоматичні скрінери резюме у великих компаніях можуть відхилити все що не PDF — ще до того як його побачить жива людина. Це реальний ризик якщо подаєшся через офіційну форму у велику корпорацію. Notion дозволяє експортувати сторінку в PDF одним кліком — тож я просто тримаю обидва варіанти і використовую потрібний залежно від ситуації.

Швидкість завантаження. Notion іноді підвантажується з невеликою затримкою, особливо на мобільному. Не критично, але варто мати на увазі що рекрутер може відкрити посилання з телефону.

Вигляд на різних екранах. Двоколонковий layout на мобільному складається в один стовпець — це нормально, але краще самому перевірити як виглядає перш ніж кудись відправляти.

До речі, Notion — не єдиний варіант для тих хто хоче вийти за межі PDF. Деякі роблять резюме як статичну HTML-сторінку з власним CSS, хоститься на GitHub Pages — повний контроль над дизайном і виглядає круто якщо вмієш. Але це вже зовсім інша кроляча нора. Notion простіший якщо просто хочеш щоб виглядало добре і не витрачати на це цілий день.

Висновок

Notion-резюме не зробить тебе кращим кандидатом — це все одно про досвід і те що ти вмієш. Але якщо вже витрачати час на CV, краще зробити його так щоб воно залишалось актуальним без болю і виглядало як щось живе, а не черговий PDF з якогось шаблону.

Мені підійшло. Якщо давно відкладаєш оновлення CV — можливо це привід нарешті зробити його так, щоб не соромно було дати посилання в будь-який момент.

Корисні посилання

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

З таким самим успіхом можна взяти MS Word, Google Doc, чи навіть експорт з LinkedIn.
Як шаблон для експорту в PDF — цілком норм. Але для обміну між відділами (рекрутер -> ATS -> тех.інтерв’ювер -> менеджмент) треба таки PDF.
Якщо в кожного на різного розміру екранах воно буде читатись по різному — є ризик пропустити важливе. Плюс як згадали в статті — треба щось мати у ATS.

я також через Notion робив на мою тоді думку читабельно та well struct але... тут UI якось кхм кхм

Що до UI мабуть завжди знайдеться як зробити трохи гарніше чи трохи краще

Были места, где давали шаблонный doc и требовали своё CV отформатировать по нему, включая цвета разделительных линий между столбцами таблицы, и прочие странные детали.
Там ничего такого не подойдёт.

Все залежить від компанії, але якщо говорити про такі кейси, як Ви навели приклад, я думаю, їм будь-що не підійде, що б Ви не принесли)))

Якщо чесно, то виглядає абсолютно нечитабельно

Нормально виглядає, хоч комусь і незвично.

Дякую за Ваш коментар, але я з Вами не згоден. Як тільки відкриваєш це резюме, дуже легко знайти потрібну інформацію, і немає ніякого візуального шуму. Згоден, що візуал можна зробити ще кращим і гарнішим, але щодо читабельності не розумію, чому Вам так воно відгукнулося.

не знаю нахіба я то зробив, але виглядає гарно ahtutejlo.notion.site/...​2173c81c7817de9cf4e2c2610

Все ж, думаю, лінка на google doc поки більш зручна для рекрутерів, але notion лінку можна розмістити на інших ресурсах типу гітхабу, тредсів і т.д.

Виглядає добре! Лише можливо звузьте ліву колонку там де About Me, Contacts, буде ще краще😁
Наскільки мені відомо, то зараз рекрутери найбільше люблять все ж PDF, але все змінюється, тому, можливо, і це також стане більш гнучким згодом, бо я для себе все ж обрав Notion як головне CV всюди.

Підписатись на коментарі