Як розірвати замкнене коло «немає досвіду — немає роботи»
Всім привіт! Мене звати Олександр. Деякий час тому, я вирішив змінити свою професію з юриста на програміста.
В якості своєї першої мови програмування я обрав Python, спочатку вивчаю його самостійно по книгам та відеороликам з YouTube, освоївши базовий синтаксис пройшов платні курси.
І нарешті, здобувши певні знання я почав пошук своєї першої роботи у якості розробника. Переглядаючи вакансії junior — розробників, майже у всіх містилась вимога щодо наявності комерційного досвіду хоча б 6 місяців.
Але ж де такому switch-ру як я здобути комерційний досвід, для отримання якого необхідна робота, для отримання якої потрібен комерційних досвід? Тобто виходить замкнене коло.
Далі я почав цікавитись, з чого складається «комерційний досвід» та зрозумів, що роботодавець хоче бачити, що ви знаєте, як «виживати» всередині компанії. Це набір цілком конкретних навичок:
- Командна взаємодія: Gitflow, Pull Requests, конфлікти злиття коду та Code Review.
- Дисципліна процесів: Робота з Jira/Trello, розуміння того, що таке спринти в Scrum або дошки в Kanban.
- Писати не для себе: Створення коду, який зможе підтримати інша людина, а не «костиль», що працює лише на вашому ноутбуці
- Робота на результат: Вміння реалізувати фічу, яка потрібна проекту, а не ту, яку цікаво кодити саме зараз.
Після чого, у мене виникла ідея створити свій пет-проєкт — платформу, на якій програмісти-початківці зможуть публікувати ідей своїх пет-проєктов, вказувати з чим їм потрібна допомога для їх реалізації, об’єднуватись у команди та спільно реалізовувати такі проєкти здобуваючи тим самим не тільки практичний досвід використання тієї чи іншої технології, а й досвід командної роботи.
Як це працює? Наприклад, у мене виникла ідея створити web-застосунок для вивчення іноземних слів шляхом їх інтервального повторення, але мені — backend розробнику для реалізації такого проекту потрібна допомога дизайнера, frontend розробника, QA інженера. Я публікую цю ідею на платформі, дизайнер, frontend розробник та QA інженер знаходять цей проект, долучаються до нього та ми спільно його реалізуємо, здобуваючи при цьому досвід командної роботи.
Що ми отримуємо в результаті?
- Продукт у портфоліо, створений реальною командою (що значно цінніше за «чергове To-Do List»).
- Досвід взаємодії: ми вчимося узгоджувати API, сперечатися за архітектуру та разом деплоїти проєкт.
- Софт-скіли: дедлайни, відповідальність перед колегами та спільний результат.
Щоб перевірити цю гіпотезу, я створив платформу Junior Developer Team (https://juniordeveloper.team) на якій реалізував функціонал для пошуку однодумців та публікації ідей. Для тих, кому цікаво: платформу написав на Python (Django), для фронтенду використав HTMX, база даних — PostgreSQL, Redis, Celery.
Я вірю, що такий формат — це місток, який дозволить нам, початківцям, перестати бути просто «людьми з сертифікатами» і стати спеціалістами, які краще розуміють, як працює розробка зсередини.
Питання до спільноти та досвідчених колег
Друзі, особливо ті, хто вже давно в індустрії та проводить технічні інтерв’ю:
- Наскільки для вас вагомим є командний пет-проєкт у резюме кандидата без досвіду?
- Чи вважаєте ви таку ініціативу дієвим способом підготовки до реальної роботи?
Буду вдячний за конструктивну критику та поради!
18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів