Як розірвати замкнене коло «немає досвіду — немає роботи»

Всім привіт! Мене звати Олександр. Деякий час тому, я вирішив змінити свою професію з юриста на програміста.

В якості своєї першої мови програмування я обрав Python, спочатку вивчаю його самостійно по книгам та відеороликам з YouTube, освоївши базовий синтаксис пройшов платні курси.

І нарешті, здобувши певні знання я почав пошук своєї першої роботи у якості розробника. Переглядаючи вакансії junior — розробників, майже у всіх містилась вимога щодо наявності комерційного досвіду хоча б 6 місяців.

Але ж де такому switch-ру як я здобути комерційний досвід, для отримання якого необхідна робота, для отримання якої потрібен комерційних досвід? Тобто виходить замкнене коло.

Далі я почав цікавитись, з чого складається «комерційний досвід» та зрозумів, що роботодавець хоче бачити, що ви знаєте, як «виживати» всередині компанії. Це набір цілком конкретних навичок:

• Командна взаємодія: Gitflow, Pull Requests, конфлікти злиття коду та Code Review.
  • Дисципліна процесів: Робота з Jira/Trello, розуміння того, що таке спринти в Scrum або дошки в Kanban.
  • Писати не для себе: Створення коду, який зможе підтримати інша людина, а не «костиль», що працює лише на вашому ноутбуці
  • Робота на результат: Вміння реалізувати фічу, яка потрібна проекту, а не ту, яку цікаво кодити саме зараз.

Після чого, у мене виникла ідея створити свій пет-проєкт — платформу, на якій програмісти-початківці зможуть публікувати ідей своїх пет-проєктов, вказувати з чим їм потрібна допомога для їх реалізації, об’єднуватись у команди та спільно реалізовувати такі проєкти здобуваючи тим самим не тільки практичний досвід використання тієї чи іншої технології, а й досвід командної роботи.

Як це працює? Наприклад, у мене виникла ідея створити web-застосунок для вивчення іноземних слів шляхом їх інтервального повторення, але мені — backend розробнику для реалізації такого проекту потрібна допомога дизайнера, frontend розробника, QA інженера. Я публікую цю ідею на платформі, дизайнер, frontend розробник та QA інженер знаходять цей проект, долучаються до нього та ми спільно його реалізуємо, здобуваючи при цьому досвід командної роботи.

Що ми отримуємо в результаті?

1. Продукт у портфоліо, створений реальною командою (що значно цінніше за «чергове To-Do List»).
  2. Досвід взаємодії: ми вчимося узгоджувати API, сперечатися за архітектуру та разом деплоїти проєкт.
  3. Софт-скіли: дедлайни, відповідальність перед колегами та спільний результат.

Щоб перевірити цю гіпотезу, я створив платформу Junior Developer Team (https://juniordeveloper.team) на якій реалізував функціонал для пошуку однодумців та публікації ідей. Для тих, кому цікаво: платформу написав на Python (Django), для фронтенду використав HTMX, база даних — PostgreSQL, Redis, Celery.

Я вірю, що такий формат — це місток, який дозволить нам, початківцям, перестати бути просто «людьми з сертифікатами» і стати спеціалістами, які краще розуміють, як працює розробка зсередини.

Питання до спільноти та досвідчених колег

Друзі, особливо ті, хто вже давно в індустрії та проводить технічні інтерв’ю:

• Наскільки для вас вагомим є командний пет-проєкт у резюме кандидата без досвіду?
  • Чи вважаєте ви таку ініціативу дієвим способом підготовки до реальної роботи?

Буду вдячний за конструктивну критику та поради!

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Успіхів!
Pet-project для кандидата без досвіду чи з мінімальним досвідом — це той мінімум який його можна питати, щоб не обговорювати «суху теорію». Також часто під час інтерв’ю наводив приклади на базі проектів кандидата. Це дозволяє зекономити час всім.

Чи є на платформі кнопка для того, щоб цікавий живий проект, що росте, розвиваєтся можна було підтримати грошима?

На даний час немає, але якщо буде запит на такий функціонал, обовʼязково зʼявиться.

Наскільки для вас вагомим є командний пет-проєкт у резюме кандидата без досвіду?

Ніколи не звертав на це уваги, бо це міг і хтось інший написати, а людина просто скопіювати.
В епоху АІ дивитись проекти вгазалі немає смислу.
Хоча є люди які звертають увагу)

Чи вважаєте ви таку ініціативу дієвим способом підготовки до реальної роботи?

Ні, бо у вашій групі людей без досвіду нема у кого навчитись, нема когось хто б сказав як правильно, хто виступав б суддею під час конфліктів.

Досвід це не тільки джіра чи робота в команді. Це вміння задавати питання, розуміння які питання адекватні а які ні, розуміння що означає чужий якісний код (чогось за одною людиною модифікувати фічу легко, за іншою все треба переписувати).

Тому краще фокусуватись на тому щоб пройти технічні співбесіди. А досвід можна «дописати» і без оцього «клубу»

Доброго дня! Дякую за Ваш коментар. Повністю з Вами погоджуюсь, що «Досвід це не тільки джіра чи робота в команді» та потрібен досвідчений фахівець, який зможе підказати як правильно, для цього на Junior Developer Team передбачено розділ з менторами.

Зараз пошукала інформацію щодо вимог на джуніора . Деякі компанії вимагають даже від 2х років комерційного досвіду.
Тому, радила б подивитися ролі трейні в компаніях і пошукати, чи є вони взагалі. Якщо також є серед знайомих розробників, то опитати в них актуальні вакансії.
Раніше ще були курси при галерах з подальшим працевлаштуванням — теж перевірити актуальність.

Доброго дня! Дякую за Ваш коментар. Погоджуюсь з Вашою думкою, що розробнику- початківцю, свою першу роботу треба шукати скрізь де це можливо, та хапатись за першу можливість.

на джуніора . Деякі компанії вимагають даже від 2х років комерційного досвіду.

They. What.

Ось ще, наприклад:
djinni.co/jobs/company-keymakr
Там шукають джуніора теж

Ну тобто першу роботу знайти як було складно, так і залишається.

як здобути комерційний досвід, для отримання якого необхідна робота, для отримання якої потрібен комерційних досвід?

Бо треба йти не на джун позицію а на трейні (стажор).
Тоді і буде комерційний досвід

Глянув головну сторінку — схожі ідеї вже були на DOU. Зазвичай їх підтримка й розвиток завершуються, коли автор знаходить роботу, і це нормально та очікувано.

Якщо хочете, щоб до вашого проєкту було більше довіри, то підключіть до DOU-профілю свій LinkedIn-профіль і верифікуйте.

Доброго дня! Дякую за Ваш коментар. Ваша пропозиція є слушною, обов’язково візьму її до уваги. Навіть після того, як знайду свою першу роботу, буду продовжувати підтримувати цей проект тому що є ідеї щодо його подальшого розвитку та бажання їх реалізувати.

Я мав освітній проект. Скільки гарних обіцянок було підтримувати пет-проект навіть після отримання офферу — можна сотнями рахувати. Зрозуміло, всі забивали на проекти.

Доброго дня, Andrey Rogovsky! Дякую, що поділилися досвідом. Ви абсолютно праві, статистика — річ уперта, і більшість пет-проектів справді «вмирають» після виходу на роботу, бо час та пріоритети змінюються.

Я це добре розумію. Тому, коли кажу про підтримку проекту, я не покладаюся лише на ентузіазм. Моя стратегія полягає в наступному:

Автоматизація: Проект створюється так, щоб він вимагав мінімум ручного втручання для підтримки працездатності.

Модульність: Нові ідеї, про які я згадував, будуть реалізовуватись як окремі, незалежні модулі. Це дозволить розвивати проект «короткими спринтами», коли з’являється вільний час, а не тримати його у «вічному беклозі».

Користь для себе: Для мене цей проект — це можливість постійно вчитися новому. Навіть після працевлаштування він залишатиметься моїм майданчиком, де я зможу впроваджувати та вивчати технології, з якими не стикаюся на основній роботі. Саме ця можливість професійного зростання і буде головною мотивацією підтримувати його життя.

І найголовніше: я щиро буду радий, якщо цей проєкт хоча б чимось допоможе іншим початківцям. Якщо він стане тим самим місцем, де хтось знайде свою першу команду, яка буде працювати над реалізацією проекту, в тому числі із залученням ментора, який би вказував на помилки та підказував, як треба зробити. Саме для цього він і створювався.

Тож я дивлюся на juniordeveloper.team не просто як на «сходинку» до оферу, а як на довгостроковий конструктор і, сподіваюся, корисний інструмент для спільноти. Поживемо — побачимо, але підхід намагаюся обрати прагматичний.

Підписатись на коментарі