Срібна куля чи іржава гайка? Як вибрати базу даних у 2026 році, щоб не переписувати все через рік

Привіт, DOU! Я Валентин, CEO Versatile Development. За 10 років у розробці та управлінні фінтех-проектами я бачив десятки архітектурних катастроф, які починалися з фрази: «Давайте візьмемо цю базу, я з нею вже працював».

Вибір бази даних — це не про «що я знаю», а про те, чим ви готові пожертвувати. Сьогодні ми розберемося, як перестати гадати на кавовій гущі та почати проектувати системи, які витримують мільйони запитів.

1. Головна ілюзія: SQL проти NoSQL

Багато хто думає, що NoSQL автоматично означає «швидкість». Насправді NoSQL — це про масштабування та гнучкість, а SQL — про гарантії та структуру.

Уявіть, що ви будуєте банківську систему. Вам критично важливо, щоб гроші не зникли під час переказу. Тут SQL — ваш найкращий друг через транзакційність та суворий контроль. А тепер уявіть стрічку новин або систему логування, де затримка в секунду нікого не вб’є, але об’єми даних — терабайти. Це стихія NoSQL.

2. SQL: Стара гвардія, що тримає світ

Реляційні бази даних (RDBMS) — це як швейцарський годинник. Вони базуються на таблицях, чітких зв’язках та жорсткій схемі.

• Приклади: PostgreSQL, MySQL, Oracle.
  • OLAP (Аналітичні): Якщо вам потрібно будувати звіти за 10 років — дивіться в бік MS SQL або спеціалізованих OLAP-рішень (MySQL, PostgreSQL, MS SQL).

RDBMS вимагають суворої нормалізації (аж до 3NF або форми Бойса-Кодда), щоб уникнути аномалій.

Проте пам’ятайте: у розподілених системах JOIN — це ваш найдорожчий ворог.

З досвіду: Не намагайтеся запхати в SQL неструктуровані JSON-логи об’ємом у мільярди рядків. PostgreSQL вміє працювати з JSONB, але на великих масштабах ви отримаєте «тормози», які не вилікує жоден індекс.

3. NoSQL Zoo: Коли таблиць замало

NoSQL — це не простіше за SQL, це про відмову від ACID заради доступності та масштабування.

• Документ-орієнтовані (MongoDB, CouchDB): Зберігають дані як JSON-об’єкти.
    • Senior level: Остерігайтеся Write Amplification. При оновленні одного поля в документі на 10МБ, база може переписати весь документ на диску.
  • Ключ/значення (Redis): Блискавичний доступ, ідеально для кешування сесій.
  • Сімейство колонок (Cassandra, HBase): Створені для гігантських об’ємів даних. Вони використовують LSM-trees замість класичних B-trees, що робить запис майже миттєвим, але ускладнює читання.
  • Граф-орієнтовані (Neo4j): Якщо ваша задача — знайти «друзів друзів» або виявити шахрайські схеми в фінтеху, де важливі не стільки дані, скільки зв’язки між ними.

4. Під капотом: B-Tree vs LSM-Tree

Для системного дизайну важливо розуміти структуру зберігання:

1. B-Tree (більшість SQL, MongoDB): Оптимізовано для випадкового читання та пошуку за логарифмічний час.
  2. LSM-Tree (Cassandra, RocksDB): Оптимізовано для послідовного запису. Якщо ваш додаток — це потік подій (Event Stream), це ваш вибір.

5. Матриця прийняття рішень (Framework)

Коли до мене приходить лід і каже «нам потрібен NoSQL», ми проходимо цей чек-лист:

КритерійSQL (Relational)NoSQL (Specialized)
СхемаЖорстка (Strong Schema)Гнучка (Dynamic)
Масштабування

Вертикальне

Горизонтальне (Шардинг)

Гарантії

ACID (Повна надійність)

BASE (Швидкість/Доступність)

КейсФінтех, ERP, складний облікЛоги, кеші, Big Data, месенджери

Висновок: Не будьте релігійними

У 2026 році панує Polyglot Persistence: ми використовуємо Postgres для транзакцій, Redis для кешу, а Elasticsearch для пошуку. Головна помилка — вибирати NoSQL лише тому, що «там немає схем». Цим ви просто перекладаєте відповідальність за цілісність даних з бази на свій код.

Що далі? Це лише вступ. У наступній статті ми розберемо «святий Грааль» надійності — ACID проти BASE. Ми поглянемо під капот транзакцій і зрозуміємо, чому ваш банк і ваш Facebook працюють за абсолютно різними законами фізики даних.

Підписуйтеся на Telegram-канал «DOU #tech», щоб не пропустити нові технічні статті

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному4
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Глибина для Senior: RDBMS вимагають суворої нормалізації (аж до 3NF або форми Бойса-Кодда), щоб уникнути аномалій.

Це глибина не «сіньор», а «студент політеху». Від сіньора очікується розуміння того, що висока нормалізація, referential integrity і теде це не халявний ланч і іноді потрібні адекватні компроміси.

я думав щоб не переписувати через рік створюється певні data abstraction layers

ЗЫ:

З досвіду: Не намагайтеся запхати в SQL неструктуровані JSON-логи об’ємом у мільярди рядків.

з досвіду оракл це зветься oltp но єто не точно а то я старий вже дуже ))

Ключ/значення (Redis): Блискавичний доступ, ідеально для кешування сесій.

є ще memcached ))

Абстракція це завжди добре, але часом через неї важче або навіть неможливо використовувати деякий нативний функціонал) тому згадати варто, але краще най би воно працювало і без того) не завжди доцільно ставити зайву абстракцію, коли мова йде про продуктивність)

ми ж тут технічні питання якоїсь конкретики обговорюємо? ))

але часом через неї важче або навіть неможливо використовувати деякий нативний функціонал)

тож є певні практичні кейзи? теоретичні теж зійдуть як дискусія питтання сама по собі тож які ж то ж є кейзи «але часом»?

як то зокрема а ціль яка?

використовувати деякий нативний функціонал)

Насправді в мене були такі кейси на одному з проектів, але то було давно і вже не згадаю в чому там була проблема) Наскільки я памʼятаю з сіквенсами в хайбернейті були приколи, але може вже пофіксили)

Підписатись на коментарі