Срібна куля чи іржава гайка? Як вибрати базу даних у 2026 році, щоб не переписувати все через рік
Привіт, DOU! Я Валентин, CEO Versatile Development. За 10 років у розробці та управлінні фінтех-проектами я бачив десятки архітектурних катастроф, які починалися з фрази: «Давайте візьмемо цю базу, я з нею вже працював».
Вибір бази даних — це не про «що я знаю», а про те, чим ви готові пожертвувати. Сьогодні ми розберемося, як перестати гадати на кавовій гущі та почати проектувати системи, які витримують мільйони запитів.
1. Головна ілюзія: SQL проти NoSQL
Багато хто думає, що NoSQL автоматично означає «швидкість». Насправді NoSQL — це про масштабування та гнучкість, а SQL — про гарантії та структуру.
Уявіть, що ви будуєте банківську систему. Вам критично важливо, щоб гроші не зникли під час переказу. Тут SQL — ваш найкращий друг через транзакційність та суворий контроль. А тепер уявіть стрічку новин або систему логування, де затримка в секунду нікого не вб’є, але об’єми даних — терабайти. Це стихія NoSQL.
2. SQL: Стара гвардія, що тримає світ
Реляційні бази даних (RDBMS) — це як швейцарський годинник. Вони базуються на таблицях, чітких зв’язках та жорсткій схемі.
- Приклади: PostgreSQL, MySQL, Oracle.
- OLAP (Аналітичні): Якщо вам потрібно будувати звіти за 10 років — дивіться в бік MS SQL або спеціалізованих OLAP-рішень (MySQL, PostgreSQL, MS SQL).
RDBMS вимагають суворої нормалізації (аж до 3NF або форми Бойса-Кодда), щоб уникнути аномалій.
Проте пам’ятайте: у розподілених системах JOIN — це ваш найдорожчий ворог.
З досвіду: Не намагайтеся запхати в SQL неструктуровані JSON-логи об’ємом у мільярди рядків. PostgreSQL вміє працювати з JSONB, але на великих масштабах ви отримаєте «тормози», які не вилікує жоден індекс.
3. NoSQL Zoo: Коли таблиць замало
NoSQL — це не простіше за SQL, це про відмову від ACID заради доступності та масштабування.
- Документ-орієнтовані (MongoDB, CouchDB): Зберігають дані як JSON-об’єкти.
- Senior level: Остерігайтеся Write Amplification. При оновленні одного поля в документі на 10МБ, база може переписати весь документ на диску.
- Ключ/значення (Redis): Блискавичний доступ, ідеально для кешування сесій.
- Сімейство колонок (Cassandra, HBase): Створені для гігантських об’ємів даних. Вони використовують LSM-trees замість класичних B-trees, що робить запис майже миттєвим, але ускладнює читання.
- Граф-орієнтовані (Neo4j): Якщо ваша задача — знайти «друзів друзів» або виявити шахрайські схеми в фінтеху, де важливі не стільки дані, скільки зв’язки між ними.
4. Під капотом: B-Tree vs LSM-Tree
Для системного дизайну важливо розуміти структуру зберігання:
- B-Tree (більшість SQL, MongoDB): Оптимізовано для випадкового читання та пошуку за логарифмічний час.
- LSM-Tree (Cassandra, RocksDB): Оптимізовано для послідовного запису. Якщо ваш додаток — це потік подій (Event Stream), це ваш вибір.
5. Матриця прийняття рішень (Framework)
Коли до мене приходить лід і каже «нам потрібен NoSQL», ми проходимо цей чек-лист:
| Критерій | SQL (Relational) | NoSQL (Specialized) |
| Схема | Жорстка (Strong Schema) | Гнучка (Dynamic) |
| Масштабування |
Вертикальне |
Горизонтальне (Шардинг) |
| Гарантії |
ACID (Повна надійність) |
BASE (Швидкість/Доступність) |
| Кейс | Фінтех, ERP, складний облік | Логи, кеші, Big Data, месенджери |
Висновок: Не будьте релігійними
У 2026 році панує Polyglot Persistence: ми використовуємо Postgres для транзакцій, Redis для кешу, а Elasticsearch для пошуку. Головна помилка — вибирати NoSQL лише тому, що «там немає схем». Цим ви просто перекладаєте відповідальність за цілісність даних з бази на свій код.
Що далі? Це лише вступ. У наступній статті ми розберемо «святий Грааль» надійності — ACID проти BASE. Ми поглянемо під капот транзакцій і зрозуміємо, чому ваш банк і ваш Facebook працюють за абсолютно різними законами фізики даних.
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів