Повернення в офіс: чи звільнитесь ви, якщо скасують ремоут?

Я працюю на ремоуті ще з самого початку карантину. Як зараз пам’ятаю, офіс-менеджерка написала, що з 16 березня 2020 працюємо з дому (ого, рівно 6 років пройшло 😅). І хоч за цей час я змінювала роботу, все одно постійно залишалася на ремоуті. Були періоди, коли 1-2 рази на тиждень ходила в офіс, але щоб повністю щодня — ні.

Проте останній рік періодично чую від знайомих, що компанії потроху заганяють людей назад. Спершу казали ходити за бажанням, а тепер 2-3 рази обов’язково. Живе спілкування з колегами це важливо і добре час від часу мати, але найкраще мати вибір. Бо якщо щодня витрачати по 2 години на дорогу в офіс, то і ні на які особисті/домашні справи часу і сил не залишиться. Я б розглядала офіс щодня хіба що якби він був у пішій доступності від дому.

Цікаво, як у вас зараз із цим. Чи принципово для вас працювати на ремоуті або гібриді, і чи будете ви змінювати роботу, якщо доведеться щодня ходити в офіс? Або, може, ви і так туди ходите — розкажіть, чи подобається.
👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Я відверто кажу: не знаю, що повинні скасувати, або що взагалі має статися в Світі, щоб звільнитися з армії живим і неушкодженим. Дуже хочу в офіс!... Нехай скасують вже врешті решт будь що, щоб я туди повернувся...

Після ремоут хайбрід дуже важкувато сприймається. Спочатку наче ок, бо люди, спілкування, а потім- 2-3 години в день дорога , заздалегідь прокидатися , змінювати графік дня. І це в безпеці, в Європі.
В Україні вважаю, що поки варто залишити ремоут. Кому треба в офіс , і так зможуть прийти на день. Плюс, ризикувати безпекою людей — воно не варто того.

Смотря какой офис. Если в пешей доступности или кампус в пригороде и сам живёшь в пригороде — то ок.
Но почему-то у людей манечка открывать офисы в Гулливере и прочих пафосноных локациях в центре, где уже на полдороге станешь в пробку.. А менять машину на маршрутку — так себе история.

Треба зрозуміти, що за ці 6 років змінилося дуже багато, не лише звички.
1) в нас в команді багато людей розкидані по світу і Україні. Фізично їх зібрати не можливо, а втратити команду — ну це дуже велика розкіш в наш час.
2) В Києві і крупних містах багато переселенців. І якщо колись було нормально за 40хв −1,5 години добратися з передмістя в центр, зараз це понад 2 години. Якщо казати про зйом житла, картина ще сумніша.
3) небезпека обстрілів, поки війна нажаль робота в офісі десь в центрі, буде цілий день біганина в укриття і з нього. Перфоманс буде ще той.

Якось чув таку історію, один СЕО вирішив типу весь ТОП менеджмент має працювати виключно в офісі в центрі, щоб «відчувати» реалії ринку/війни. 70% ТОП менеджерів пішли з компанії протягом місяця. Частину вдалось повернути але вже на їх умовах, звісно ж на ремоуті, і вже декого ремоут їз-за кордону 😁
Тому оффлайн то не про сьогодення, якщо чую що в когось робота виключно в офісі(не дефенс звісно), то це одразу мінус жирний компанії, по багатьом причинам.

PS наразі багато офісів і держ установ обзавелись укриттями, і намагаються «продати» це тому так виглядає наче нова хвиля оффлайна почалась.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В моєму місті офіса немає. Я живу в Тернополі, а найближчий офіс є у Львові. Тому якщо постане таке питання, то доведеться звільнитись, бо переїзджати в умовний Львів заради офіса я не буду це точно.

Якщо навіть накинуть вдвічі з/п — у офіс не поїду, бо живу на дачі, поряд пляж, водосховище. Полабав трохи, пішов на двір попрацював, котів погодував, на пляж сходив... знов полабав... у кінці дня ти не відчуваєш втому так як після офісу та дороги.

100%, в мене інколи в день стільки продуктивних годин роботи не бувало, скільки я на ту бл@дську дорогу туди і назад в офіс витрачав

Про вибір між «збалансованим життям» й життям. Мілтек — то індустрія, де віддаленої роботи відносно мало, а от фізичної небезпеки — відносно дофіга. Тим не менш, IT відчуває суттєву конкуренцію за голови з того боку. Бо мотивація й відчуття плеча — це важливо для «закривати таски», але, не лише.

dev.ua/...​zvychainoho-it-1774364334

Звичайно що під час війни у воюючій країні будуть люди, вмотивовані працювати на перемогу так чи інакше. Але це ж не до питання ремоут чи офіс загалом, а наша локальна специфічна ситуація.

Тим не менш, IT відчуває суттєву конкуренцію за голови з того боку. Бо

вагомим, а для декого й основним чинником, звісно, є бронювання — якщо в ІТ-компаніях це привілей для обраних, то в miltech-секторі ти можеш розраховувати на бронювання відразу і навіть на найнижчому щаблі "корпоративної ієрархії"(:

якийсь совковий лубок, ще якусь би будову віку, який БАМ (політ на Марс вже зайнято, а гіперлуп неначасі)

Сьогодні в черзі в ресторан бачив чувака який сидів з телефона на мітингу в тімсі з виключеною камерою. Ось із-за нього і женуть всіх в офіси, а не із-за якихось менеджерів, які «намагаються показати свою цінність».

Якщо що, я рано почав і рано закінчив.

У нас у СЕО жопа сгорела что кто-то на Бали работал, в частности из-за этого зафорсили гибрид, ещё и с обязательным часами в офисе с 10 до 4.

Ну так жаба ж давить чого це холопи живуть там де хочеться а не в гівнушках за всю зп в сратих мільйонниках.

Ладно якби він там жив, мав налагоджений режим, стабільний інтернет, побудоване робоче місце — у жодного нормального СЕО це б не викликало багато проблем.

А якщо поїхав з макбуком на місяць у подорож, то продуктивність мінімум в 2 рази гірша буде. У мене б також жопа згоріла що ми тут говно розгрібаємо поки він робить видимість роботи.

Ой а ви міряли ту продуктивність? ))) І в чому? У згорівших жопах що просто задрили йому? Чи в попугаях?

Ну можно предположить абстрактный performance review как показатель продуктивности на каких-то метриках. Пофиг даже каких конкретно метриках в данном случае. Но в таком случае было бы логично привязать ремоут к результатам ревью. Ревью хороший — работай хоть с палатки в какой-то жопе, иначе велкам ту зе офис. Но нет, всех туда. Так что я склоняюсь к мысли что у с-левел менеджмента просто стояк на народ в офисе.

Здоровим глуздом. Очевидно що одна і та ж людина на налаштованому робочому місці буде працювати краще, ніж на чемоданах з макбуком думаючи куди б сьогодні сходити пожрати і як би сьорфінг між мітингами втулити.

Це не означає що ця людина буде працювати гірше колег в офісі чи тих хто сидять вдома, но майже гарантовано буде працювати гірше ніж копія себе самого в своїй квартирі на своєму робочому місці.

а що метрика за один спринто-спрайт, чи на хочаби в горизонті півроку-рік?
«сдєсь мєрілом работы счітают усталость» ©(тм)

в сантиметрах прогорівшого дивану/крісла в радіусі епіцентра пердака

нормальный СЕО с гребцами не пересекается, не говоря про нездоровый интерес к месту их проживания

Ну так жаба ж давить чого це холопи живуть там де хочеться а не в гівнушках за всю зп в сратих мільйонниках.

у СЕО підгоріло, що холопи живуть краще ніж він )

Никогда не вернусь в офис

учитывая то как дорожает аренда и насколько сильно снижается процент населения, имеющего свое жилье, то офис это роскошный максимум. Лично я живу чёрт знает где от города, ибо в городе и районе где находится офис там аренда стоит в 2-2,5 раза больше. Если мне готовы компенсировать разницу в стоимости аренды, то вай нот, я бы даже ходил чтобы пиццы покушать нахаляву и кохфя выпить

а так я даже хз какой с него смысл, у меня за 5+ лет опыта в айти ни разу не было чтобы хотя бы 1 человек с проекта был с той же локации откуда ты. Может в каких-то маленьких компаниях которые ищут людей лишь в своем городе это имеет смысл, хз, а обычно же ты ходишь в офис где никого не знаешь и смысла особо никакого

Якщо менш мізантропічні колеги почнуть додавати до своєї ціни через неприсутність мізатропів у офісі, бізнес може почати зважувати на це теж. Бо одна справа — напівобернутися й щось спитати в колеги, відчуваючи ступінь його зайнятості, емоційний стан тощо, й зовсім інше — спілкування з аватаром на екрані за розкладом.

Тобто, для вас самою страшною проблемою являється «спілкування з аватаром на екрані за розкладом», тому ви хочете в офіс, я вас правильно зрозумів? Живуть же люди!

Я працював й у офісі, й віддалено. В тому числі, в якості, сподіваюсь, успішного лідера досить великих колективів, деякі з яких створював з нуля. Бачу чимало переваг в обох варіантах, а от у тотальній свідомій відмові від одного з них на користь іншого — ні.

А війну, теракти, дрони, ракети ви вже відмінили чи закінчили?

Не пересмикуйте. Дрони та ракети влучають у квартири та будинки так само, як в офіси.

тобто в квартирах і будинках таке скупчення на ранковому шикуванні, що аж дрони і ракети там будуть шукати пріоритетну ціль

Створював команди з нуля, заходив у існуючі чи займався розширинням, загалом найбільша тіма була 15 тільки одних програмістів, в жодному випадку ремоут не був проблемою. Скрам та аджайл тримають девелоперів завжди під давязку в тасках і легко зрозуміло хто халявить а хто ні. Безпосередні мітинги люблять люди котрі не слідкують чітким процесам, не мають плану та регламенту і всю люблять робити на словах ситуативно. Звичайно ви можете бути інакшим.
Для соц контакту із людиною на тому кінці, достатньо ввімкнутої камери, звісно якщо він взагалі потрібен людині, більшості дорослих людей взагалі начхати на вас і колег, відробив і пішов по власних справах.

Я колись читав одну розумну книжку з дослідженням про побудову команд. Там дослідили кілька сотень існуючих команд й викотили досить багато цікавих висновків з прикладами. Один був цікавий настільки, що я пам’ятаю його досі.
В команді була дівчина, функції якої, згідно проведеного аналізу, були очевидно незрозумілими й її наявність у команді здавалась надлишковою. Однак, в періоди її відсутності на роботі продуктивність роботи команди помітно знижувалась.
Дослідники мусили ввести у дослідження роль facilitator, інакше кінці не сходились. Згодом вони знайшли ще людей на таких ролях й зрозуміли, що побудова команд в чисто механічний спосіб працює, навіть дуже добре працює, але, лише тоді, коли більшості членів команди це підходить за їх психотипом. Не усі інженери такі, й Вам, чисто статистично, це мало б бути очевидно.
Мій особистий досвід підказує, що, після переходу на віддалену роботу в існуючих командах збереглося тяжіння до особистого спілкування, якщо для цього створені умови. Іноді команди навіть створюють їх незалежно від роботодавця.

Я так зрозумів, ви не в Україні зараз.

Якась єфімерна дівчина та дослідження...Таке ото...У команди є бек лог, є цілі, є задачі, є роадмап, як лід ти транслюєш цілі отримані від свого менджменту, дивися за темпом делівері та звертаєш увагу на проблеми та оцінюєш їх, ведеш ван ту ван та спулкуєшься тет а тет що тримати руку на пульсі не тільки делівері а й атмосфери в команді, задачі та цілі формує вище керівництво, часи коли девелоперам влаштовували дитячі садочки і бебісітерів влаштовували щоб була райдужна атмосфера пройшли, клаву в зуби і пішов маслати.

Робота має не заважати в житті і бути в пріорітети десь після здоровя, сімї, родини, друзів та хоббі(діскасібл), для тих хто ставить роботу вище і йому окрім атмосфери в команді зайнятись нічім, рекомендую обзавестись власним життям.

Хто хоче той спілкується на дзвінках та флуд чатах, хто не хоче не спілкується, хто хоче зустрічаються офлайн, від атмосфери в команді не так багато потрібно, головне щоб атмосфера не заважали працювати та тримати забаласнований тепм — ну тіпа щоб ніхто не задрачував на роботі, не було конфлітів...

Мій особистий досвід підказує, що, після переходу на віддалену роботу в існуючих командах збереглося тяжіння до особистого спілкування, якщо для цього створені умови. Іноді команди навіть створюють їх незалежно від роботодавця.

ну ось бачишь, зумери набрались сміливості і поспілкувались самостійно, не треба навіть в опенспес стойло заганяти усю команду))))

Робота має не заважати в житті і бути в пріорітети десь після здоровя, сімї, родини, друзів та хоббі(діскасібл), для тих хто ставить роботу вище і йому окрім атмосфери в команді зайнятись нічім, рекомендую обзавестись власним життям.

От тому і женуть людей в офіси(:. Амбітні кар’єристи, яких очевидно значно більше серед менеджерів, особливо на вищих рівнях, в ідеалі хочуть працювати з тими, для кого робота є важливою. Або хоча б щоб співробітники в робочий час займалися переважно роботою, а не здоров’ям і сім’єю, втрачаючи фокус(:.

В робочий час не проблема, але коли заміс

Або хоча б щоб співробітники в робочий час займалися переважно роботою, а не здоров’ям і сім’єю, втрачаючи фокус

В офісі він втрачається швидше ніж вдома, бо як раз вдома можна споійно сісти та сконцетруватись на роботі і не відволікатись на шум та інше.

вдома можна розмазати робочий день на 12-16 годин, і робити роботу тоді коли для цього найбільш сприятливі умови. Хтось «жайворонок», хтось «сова», але всі мають з 9-18 бути продуктивними бо КЗпП чи корпоративний дух чи що там ще

Здається, Ви створювали галери, а не команди. Але, пояснювати відмінності Вам, мабуть, не має сенсу. На разі!

Вам здається. Робота це місце де люди прходять працювати, а не вирішувати власні соціальні проблеми та інше. Спробуйте розділяти робту і життя, допоможе.

с моей галеры 3 пары женилось, еще куча завело друзей, с которыми видятся в оффлайне, так что иногда там закрываются социальные потребности и появляются няшные тостерши и пмши с мозгами и знаниями 3 языков. Еще один тип на другой галере собеседовал девчулю и потом подкатил к ней, уже дите заделали

та навпаки, коли у мене була секретарка як модель, кожного дня на її сраку дивитись... (її найняв не я, якщо що) а раз прийшла у ботфортах та пояс-сукні, то зробив зауваження, пішла перевдяглась...

думаю, малось на увазі, що робота настільки була жалюгідна, що поява дівчини піднімала бадьорий дух і продуктивність

відчуваючи ступінь його зайнятості, емоційний стан тощо

Якщо що то в teams можна виставити статус — «не заважати» і це набагато краще показує зайнятість колеги, ніж його спина.

Заведіть друзів, дівчину, хлопця, кота...Інженери взагалі не люблять коли підходять і зайобують питаннями про життя чи коли говорони над душою стоять і галдять.

Можу лише порадити Вам зробити те, що радите мені Ви, бо, схоже, Ви віддзеркалюєте власні потреби на інших. Я, до речі, інженер, це натяк на Вашу схильність до необгрунтованих узагальнень.

От як раз я вам обгрунтовано відповів(трошки вище) а от ви власні проблеми проєктуети чуть не на всю сферу.

взагалі не люблять коли підходять

і заважають шаритись по інтернетам, хай в інтернеті підходять, і взагалі що таке -ходити- у часи коли браузери у всіх є, а початитись навіть в телехфоні можна

youtube.com/shorts/bAgBIS34MhQ

Ви, мабуть, робот. Буває...

Та якраз навпаки. Мені після кожної довгої розмови треба відходити — посидіти в навушниках, щоб мене ніхто не трогав. В доковідні часи в лідерах ринках ловив себе на тому, що сиджу в навушниках забуваючи включати музику, аля в доміку. Годинку в меnро та маhшрутках до роботи, там галдьош, не хватає повітря, в 16:00 вже голова не працює.
Вдома тиша, персональний клімат, 15 хв сну після обіду, чашка кави і знову можна працювати.
Якщо комусь треба окрема розмова та на дейлі зранку домовились про час -> прислали мітинг, щоб всі чули, бо може ще будуть колеги котрі захочуть послухати.
А ще був варік коли був канал і там просто створювали тему і заходили на кол кому цікава тема і там pair programming і оце от все..

P.S. Зараз от Safe і на плануванняна 2-3 дні в квартал всі з’їжджаються, ввечері йдуть на пиво, один раз з командою, другий разом цілим направленням в столовій в офісі. І якось команда навіть більш дружніша, ніж в більшості лідерів ринку.

ловив себе на тому, що сиджу в навушниках забуваючи включати музику, аля в доміку.

бгг )) я так теж роблю. а в спортзалі в навушниках без музики і ще роблю вигляд, що не впізнаю людей, а якщо хтось підходить і питає чому я на морозі, то кажу, що без окулярів погано бачу.

Я не соціофоб і в цілому я дуже балакучий...Але я не знаю як це поєднувати з роботою, колия я аналізую/пиш, код чи документи то я зазвичай навіть відповісти толком не можу, хіба ща «ага», «да давай пізніще», "спитай у нього сам"...І це я працюю тех лідом архітектом, а не розробником котрі іще більше занурюються у поток коли щось пишуть. Також після усих цих мітингів зі стейкхолдерами та девелоперами назвиздишся буває так що вже горло болить(часто буває коли два три дні суцілні мітинги нонстопом) і після роботи взагалі мізки киплять... Хто оці всі люди що постійно говорять в офісі із колегами? Вони взагалі працюють?

я теж балакуча, але коли для цього є capacity

зазвичай під кінець тижня я навіть вдома починаю

«ага», «да давай пізніще», «спитай у нього сам».

чи ще буває забуваю слова і в голові білий шум
учора приїхала забрати дитину у садочок, а там в них якись івент, де батькі з дитями щось до Великодня креативничають і я розумію, якщо я зараз пійду у те приміщення і мені потрібно буде small talk, то я чи розревуся прямо там чи йобну когось тим паперовим креативом. і теж потім увесь вечір питала себе

Хто оці всі люди
Вони взагалі працюють?

Дай обійму, ми з дружиної такі самі із цими дитячими святами, вона психолог і інтроверт також і ось ці дитячи празники...на вихідних обидва такі що хочеться впасти на дворі під сонцем чи в кроваті в ліжку і не дихати навіть, а тут іще оці смол токи де ти іще по два рази перепитуєш що вони мали на увазі (питання невіть не в мові а взагалі контекст що вони мають на увазі бо жива мова дуже відрізняється від навіть офісних розмов по роботі, не те що фільми чи уроки), а мала аж пісяце кіпятком від них і в неї мова вже нативна(хіба що словник слабеньки, але для дітей то взагалі не проблема) їй просто спілкуватись із місцевими піздюками.

чи ще буває забуваю слова і в голові білий шум

Отаке часто буває у вечорі після багато мітингів, десь о 5-6 вечора мозок каже фпісду твою англ, все, токени закінчились, англ тепер просто білий шум і вимикається. Іноді починаю говорити на якійсь просто дикій суміші англ укр та рос мов в купі одразу.

Ваш бункер в офісі витримує удар Циркону, Калібру, Іскандеру?
Якщо в офісі є надійний бункер з 2-4 поверхами під землею на випадок тривоги, комбінованих ударів, то варіант офісу можливий.
Необхідно житло в 5 хвилинах від офісу для сім’ї теж з аналогічного рівня захисту бункером.

Ваш бункер в офісі витримує удар Циркону, Калібру, Іскандеру?
Якщо в офісі є надійний бункер з 2-4 поверхами під землею на випадок тривоги, комбінованих ударів, то варіант офісу можливий.

такі питання мають сенс, якщо у вас на вашому ремоуті умови такі як ви вимагаєте. Якщо ні — то це дуже дешеві та тупі понти

Якщо ні — то це дуже дешеві та тупі понти

Якраз зовсім ні. На ремоуті можна жити в маленькому містечку на Закарпатті, де ніколи нічого не прилітало. Або взагалі десь у Хорватії чи Іспанії, якщо є можливість виїжджати.

здається це зовсім інший випадок )

Якраз все вірно. Ймовірність падіння шахеда на хату в селі значно менша за ймовірність його попадання в бізнес-центр великого міста. Ось я вже який рік радію, що не живу в Києві. Шахеди бачив тільки на відео і минулого року пару раз чув.

звісно не вірно. Яке відношення запрос на бункер має до локації умовно де нічого не літає?!
Людина ж не написала що давайте офіс в селі десь біля Говерли, тоді було б вірно. Йому цілий бункер подавай ))

що давайте офіс в селі десь біля Говерли

а можна взагалі без офіса і тоді люди самі будуть обирати де їм жити та який стиль життя. вже десь 6 років люди на ремоуті нормально працюють. Не нада ото тягнути туди всих, кому подобається может ходити туди хоч 7 раз на тиждень але не задрачуйте тих хто не хоче.

Вимагати офіси в великому місті котре майже кожен день обстрілюють то якась шиза взагалі і це я іще мовчу бусіки. Короч тема ізначально тухла і лише підкреслює деяких упоротих фанатів офісу.

якщо честно я не чув про компанії, які женуть в офіс. Мене просто комент вбив про «давайте бункер» )

Абсолютна більшість офісів у великих містах. Половина — в Києві, куди летить усе і багато.
Тому цілком логічно казати, що якщо людину з ремоуту, де вона постійно або тимчасово може виїжджати з великих міст чи небезпечних регіонів, женуть в офіс — вона очікує певних гарантій безпеки.

Що ж так туго то, га? Я про бункер нічого не казав. Я вже 6 років працюю віддалено і проживаю у провінційному містечку. Нафіга мені ваш Київ з офісом?

та мені також той Киів не вср. )
Там потрібно до рутового комента дойти, щоб зрозуміти причому тут бункер ))

тільки якщо концентрації людей плюс мінус як на ранковому шикуванні на плацу, тоді питання грає іншими фарбами

Ми не вимагаємо ходити в офіс. В офісі звичайно є всі умови для автономної роботи при відключенні світла або опалення, але це за бажанням. Частіше команди домовляються, коли зробити офісний день і попрацювати разом, але поки не розглядаємо перехід в оффлайн. Крім того, за роки війни колеги переїхали до інших країн, то ж в офіс всіх не загнати точно.

Прийшов в офіс, скучив за людьми. Ті ржуть, ті сміються, ті збираються на перекур і питають, хто ще. ПМ, який раніше чекав відповіді в телезі, поже персонально прийти і смикнути, коли йому заманеться.
ПРийшов додому, поклав кота на коліна. Тепло, спокійно, затишно.

Офси макс раз на тиждень, 1-2 на місяць достаньо, можна після роботи навіть у паб сходити та дійсно поговрити у відповідній атмосфері і зтим хто готовий, і то не в шахедній країні.

Дуже актуальна тема! До речі, я якраз нещодавно писав по цій темі — і ситуація дуже цікава зараз: повністю працювати з офісу готові лише 2% спеціалістів, ще 30% — готові працювати гібридно, а решта 68% — або вдома, або взагалі з будь-якої локації.

Час у дорозі, до речі, один із головних факторів чому люди не хочуть працювати з офісу — це підтверджують дані опитування
Якщо хтось хоче взяти участь в опитуванні і потім побачити який формат йому підходить — ось посилання на опитування.

Майте фінансову подушку на 1-2 роки, навички виживання після апокаліпсису.
Якщо в офіс у великому місті прилетить Іскандер, Калібр, шахед чи так важливо мерцю скільки платили за роботу?
На $700 більше чи х2 за 50-70 годин в місяць на дорогу, транспорт?
Значно краще не працювати 1-2 роки ніж безглуздо загинути в офісі під час чергової комбінованої атаки.

«не працювати» то крихкій лід... тай гроші витрачати з кубишки якось не так приємно як зарплатню

Нас чемно рік назад попросили 2 дні в офіс ходити. Всі забили, ходили лише ті, кому офіс по кайфу, інші загинали пальці і в чатиках розказували що в офіс ні за які гроші їх не заженуть, а якщо будуть наказувати, то звільняться.

Місяць назад звільнили 10% (через АІ), і сказали що через пів року ще 10% планують звільнити. Така ж картина в інших компаніях. І що ви думаєте? Офіс забитий, в 8 ранку вже неможливо місце на парковці знайти, люди в 7 ранку приїжджають щоб встигти. Ось вам і герої звільнитися якщо що. Геройство геройством, але іпотеку платити треба, сім’ю кормити треба.

От буде сумно, якщо людина з 7 ранку вже на парковці, а тут її скоротять чз аі.

Буде там наступного дня на парковці працювати — паркоматом.

Якраз, менеджеру треба звільнити тих, хто приїздить в офіс. Тоді можна буде легко знайти собі парко місце і в 8й, і в 9+ ))))

По факту якщо усю роботу робить один IT чувак з ШІ агентами, то проблеми якраз в усіх менеджерів в першу чергу (які не по продажах звісно, а керівники). Для керування однією людиною не треба ніяких керівників, координувати нема кого і т.д. Індустрія знову йде в епоху коли корпорації типу IBM чи AT&Е яким ніби нічого не загрожує, попадають в конкретну канітель через двох чуваків з гаража чи студентської общаги типу : Джобса та Возняка, Гейтца та Алена, Пейджа та Бріна, братів Ілана та Кімбала Маск, братами Павлом і Миколою Дуровими і т.д.
Якщо знову для того щоби створити професійний конкурентний на ринку софт типу Norton Commander, Photoshop чи Zip2 жовті сторінки, а можливо навіть і хард, який куплятимуть не потрібна широка кооперація, по факту конвеєр, десятки а то і сотнями найманих співробітників із різною експертизою і т.д. — немає і потреб у великому штаті і його керуванні, багаторівневому менеджменті і величезних капіталовкладень на над конкурентному ринку.
Тобто проблеми будуть не просто у людей яких скорочуватимуть «злі буржуї». Проблеми будуть в корпораціях які зникнуть в результаті переділу ринку із бізнес моделями які перестануть працювати. Це вже ставалось із телекомами із дротовою телефонією (хто не встиг стати internet провайдером), індустрією відеопрокатів та продажу звукозаписів, автокінотеатрами і т.д. і т.п. Перший хто стане не потрібним в даній ситуації, буде зовсім не Нео — www.youtube.com/watch?v=c_Ot1OEfk9I
Клієнти до Нео прийдуть самі www.youtube.com/watch?v=6IDT3MpSCKI
А от мр Бернард, якраз виявиться більше не треба. Бо його робота полягає в тому, щоби різними методами підтримувати колективну роботу для потреб власника бізнесу. Коли власник бізнесу сам Нео і він аж з однієї людини та ШІ, то це такий переділ усього, що задіне усі сфери життя, зміна типу економіки на компанії типу : Uber, Lift, Lend Star, Up Work і т.п. — гіг економіка.
І результати з того, наприклад, не потрібні усі даунтауни із хмарочосами взагалі, вони як і пневмопошта стають атрибутами давно минулих технологічних епох. Так само, коли вводиться мобільний додаток який замінює державного чиновника, рушиться ціла індустрія яка побудована навколо цього : державні будівлі, принтери, секретарки, прибиральниці тощо.
І протидія цьому як бачите зі сторони держав і державних чиновників вже є, особливо коли їх звільняють по 200 000 різні DOGE і ШІ видає тому же Маску інформації про об’єм не цільових державних розтрат в США на 2 трильйони доларів в рік.

звучить як утопічна хня, але цікаво

По сучасним даним еволюційно Homo sapiens виник приблизно 300 000 тому. Поява перших цивілізацій і ієрархічної структури керування датується приблизно 5000 років тому, на території Межиріччя сучасного Іраку та Стародавнього Єгипту. Одночасно із цивілізаціями які виникли в наслідок неолітичної революції (перехід від привласнювального господарства — полювання та збиранництва, до відтворювального — землеробства та скотарства) тобто виникнення сільського господарства як методу виробляння їжі, виникає і інститут примусу та координації відомий як держава, ключовою відмінністю якої є — централізована армія як її головний інститут.
Таким чином 95% часу людство жило без жодних держав, кордонів, віз, виброрів чи королів із шейхами і т.д. і т.п. Уявляємо, що одна людина із ШІ, чи ШІ як в Terminator-і чи Матриці має власну волю і не потребує взаємодії ні з ким. Що тоді буде ?
В IT це цілком реально може статись коли 1-2 людини пишуть софт і стають мульті мільярдерами. Приклади : Білл Гейтс та Пол Аллен (орієнтовний стартовий капітал $3000 власні заощадження від попередніх дрібних контрактів), Джобс та Возняк (стартовий капітал ~$1300 продаж калькулятора HP-65 та мікроавтобуса VW), Джефф Безос (~$250 000 Позика/інвестиція від батьків Безоса їхні пенсійні заощадження), Пейдж та Брін (~$100 000 ангельська інвестиція Енді Бехтольшайма з Sun Microsystems), Марк Цукерберг ($2000 ангельська інвестиція Едуардо Саверін), Майкл Делл ($1000 гроші, отримані від родини як позика). Виключно це має бути проривний софт чи хард (або одночасно) який змінить усі правила гри на ринку, нова ніша тобто — блакитний океан конкуренції. Це вже дуже давно можна сказати, що було не можливим ринок поділений і в червоному океані конкуренції.
Цінність же internet платформ та інтелектуальної власності на софт та хард типу Amazon, eBay або Google із Facebook в сучасній економіці часто перевищує цінність цілих економічних галузей типу авіабудування чи нафтопереробки (так це багато в чому пузир).

а що думає товариш Бобер? все пропало, чи все хароше попереду?

Та ХЗ, та якщо коротко — суспільство завжди відповідає економічній моделі яка в ньому існує. Internet його міняє як друкарській станок, та епоха великих географічних відкритів. Що як відомо призвело до буржуазних революцій і переходу великої частини людства від феодалізму до капіталізму.
З останніх змін — коли ви щось купляли в молах побутової техніки і куди вони поділись ? Чи раптом не зїла їх цифра і інтернет магазини ? І приміщення їх стали то фітнес клубами чкі були до того качалками в подвалах, то продуктовими, меблевими і т.д.
І відбулось це в дуже короткі строки. А інтернет платформи міняються ще з більшою швикістю, той же Amazon уряд США рятував від Alibaba, а врятував уряд Китаю, бо там під партією (верніше під прявлячим її крилом) зашатався трон. В КНР теж сталась криза перевиробництва нерухомості і т.д.

Хз що в тебе за компанія і якого рівня там працівники, але якби я таке почув, то буквально в той же день почав би проходити курси, оновлювати знання і шукати нову роботу.
Якраз за півроку реально прокачати скіли і знайти щось потенційно краще.

Ну ну. Мало того що не просто зараз знайти в принципі, люди пів року шукають і не можуть знайти, так ще й повністю ремоут. Майже всі компанії або частково або повністю в офіс вернулися.

Що ну ну?
Не варто звільнятися відразу як оголосять про планове звільнення, а продовжувати працювати, але в паралель шукати нову роботу. Це хіба не очевидно?
А через півроку матимеш новий офер, ну або термін до нового оферу буде суттєво коротший порівняно із тим, хто тільки почне пошуки.

Не все так однозначно, не знаю як у дональда в австралії(скоріш за все ± як у нас), а в лондоні зараз якщо вакансія більше тижня викладена то можна навіть не подаватись. На свіжих є шанс відповіді і попасти на співбесіду але як ти розумієш при виборі чувака що може буде звільнений через декілька місяців і взагалі без дати виходу то звісно виберуть сусіднього джона бо в нього чітка дата виходу а бо взагалі от прям зараз, бо лейофи роблять свою справу.

Чого не будет чіткої дати у конторі дональда, бо треба бути зовсім тупим що звільнятись самому у порівняні із звільненям, бо коли тебе звільнюють то там дають пакет куди жирніше і зазвичай нотіс період(у манагерів\лідів\архітектів легко 3+ місяців, у тих хто декілька років працює на менджерских позиціях може бути і пів року) зазвичай ти не відробляєш весь період або зовсім по мінімуму(пару тижнів, причому ти можеш це зробити іще до фактичного нотіс періоду бо тобі скажуть наперед що твоя позиція анер редандансі і ти іще декілька тижнів можеш мусолити мітинги де тобі контора пропонує інші варіанти(звісно жоден не підійде), бо процес звільненя має відповідати усім вимогам, наприклад перед звільненям роботодавець зобовязаний запропнувати альтернативну вакансію в цій же конторі...), і тобі дають усе одразу + інші бенефіти, наприклад страховки можуть покрити до кінця року. В мене так вийшло майже пів року компенсації чистими, якби звільнявся сам то могло б бути десь вдвічі менше і я б іще весь нотіс період відпрацьовував, а так одним днем виплатили та закрили питання і я шукаю роботу.
Отже люди що працюють на лід+ десь більше 5 років в гарній конторі можуть легко вийти із компенсацією десь майже на цілий рік, а можливо і більше, а якщо швидко(2-3 місяці) знайде роботу то майже у вих випадках дуже гарно заробить на звільненні.

Це не галери що ось сказали що допрацюєш до кінця місяця, зп також в кінці за ось цей місяц і там крутись як можеш.

в континентальних єврокорпо процес виглядає дуже подібно, принаймні там, де закон регулює нотісперіод, де він короткий звісно менш схильні бенефітити навіть ветеранам

З того что было в прошлой конторе, при увольнении одним днем:
-2 месяца зарплаты
— 2 недели зарплаты за каждый отработанный год
— ускоренный вестинг акций
— 9 мес мед страховка оплаченная (не cobra)

Для позиций определенного уровня — garden leave.

В целом наколядовать можно пол года легко,

единственный неприятный момент — это сам процесс увольнение одним днем. Но и для таких случаев существует exit lists. Как говорится спрашивайте в аптеках города

Ви і маєте рацію, і в той же час трактуєте саме з того, як наймають в Україні.
Нижче ось Bot Bot пише реалії, як воно відбувається з цими звільненнями і як саме і коли звільняють, і хто ініціатор. Бо і від цього може залежить рівень компенсації і час її виплати.
Хоча всі ці перебування на парковці з 7 ранку, суб’єктивно, перебор.

Бот описує ідеальний світ ідеальних компаній. Хочеться вірити, що так дійсно всі працюють, попереджають завчасно та ще й золотий парашут насипають.
Але з того, що чув, це аж ніяк не є 100% гарантією.
В США тебе можуть звільнити одним днем, в ЄС по закону нотіс період це чотири тижні (з нюансами в різних країнах).

Тобто ці всі історії про виплату зарплати на рік вперед це виключно добра воля компаній, яка сьогодні є, а завтра вже як вийде.
Само собою, що, скоріше за все, контора не припинить платити вихідні компенсації одним днем, але те, що може їх суттєво порізати, це прямо дуже ймовірно.

Погуглив такі історії, і це прям дуже часто трапляється, звільнення без компенсації.
Якщо не брати до уваги стартапи, де все може обвалитися одним днем, з недавніх прикладів це купівля твітеру, після чого Маск звільнив ±6000 співробітників без жодних компенсацій.
Також У січні 2026 року з’явилися повідомлення, що Microsoft проводить звільнення на основі «показників ефективності». У таких випадках компанія не пропонує вихідну допомогу, звільняючи людей миттєво.

Якщо не брати Біг-Тек, а решту бізнесів, то там ситуація ще сумніше: Згідно з дослідженнями, лише один із трьох звільнених працівників у США отримує вихідну допомогу.
Близько 75% працівників отримують повідомлення про звільнення без жодного попереднього попередження.

Мені більш відгукнувся його коментар чз те, що , наприклад, я по Польщі знаю, що згідно умов в контракті дійсно можуть виплачувати від 1місяця повної зп, до 3х( це те, з чим і я стикалася , і колеги). Це окрім компенсації відпусток, і ще можеш вивести РРК протягом тижня.
Це, до речі, компанії середньої ланки( не бігтех).
Але і погоджуюся з тим, що зайвий раз по пунктах контракту краще з юристом проконсультуватися. Маю на увазі буквально всі ці артикули і параграфи до законодавства, що прописані в контракті. І, на жаль, треба завжди перепитувати, оскільки, іноземка/ іноземець/ всі підводні камені зі звільненням, центрами зайнятості ітд. В мене перший контракт був ( умова о праці) на 27 сторінок, зараз В2В на 9 сторінок:)

спочатку ріжуть контракторів, а найманих працівників попізже

Ну ось ти чув та гуглив а мене вже двічі звільнили в юк із доволі посередніх контор аж ніяк не якісь гіганти ринку чи тим паче технологічні.
Усе що я писав це правила закону в юк, котрі в приницпі практично такі як і в ес.

Я чітко писав що я в юк а дональд в австралії а не в сша, хоча там люди вище писали за сша.

Стосовно нотіс періоду то він дуже різниться навіть в одній копанії. Особисто в мене був 3 місяці. Від котракту до контракту буде мінятись, на попередній якби я пропрацював 5 років то нотіс період був би пів року, це прописано у контракті. Я доволі посередній лід та програміст із горбатою англ і хріновою візою, не літкодер, тож я не в біг тех працював.

Закон не вимагає велиі нотіс періоди, цим контори прикриваються щоб робітники осбливо сеньор+ не звільнявся дуже швидко не передавши справиа тим паче менджмент.
Вихідна компенсація це не просто зп останній місяць, це іще бонуси, відпускні, за кожен рік додаткова компенсація, акції, страховки тощо, далеко не все ось просто так можна відмініити.

Також сам був частиною процесу скорочення моєї команди, тобто був по обидві сторони.

Більш детально писати процес звільнення я манав, багато букав. але головний поінт залишається тим самим самовільне звільнення завждли гірше лейофу якщо порівнювати компенсацію. Єдине як іище зазначили це просто морально не приємно, особливо коли нежданчік.

Нафіга так жити. У притомної людини повинно бути дві роботи на ремоуті і статус постійного пошуку. Так менеджерів з їх загонами про офіс та підвищення продуктивності шляхом збільшення кількості сторіпойнтів на спрінт можна посміхаючись слати нафіг. Та і грошей якось більше.
Користуйтесь лайфхаком, мені не шкода.

притомної людини повинно бути дві роботи на ремоуті

Только рынок с этим не согласен.

Так не шукається. Деякі колеги цим зайнялися, на випадок якщо попадуть в наступні 10%. Кажуть ринок мертвий.

Хоче персонально я знову почав отримувати листи від рекрутерів, давненько їх не бачив. І це при тому, що років 10 не обновляв лінкедін.

Що якщо це фейкові рекрутери, які хочуть щоб співробітник сам звільнився щоб не платити йому компенсацію за звільнення?

В Лінкедині перш, ніж з’явиться назва компанії, де працюєш,треба пройти верифікацію. Підтвердити робочий мейл організації.
Щодо тих, хто в нда, то тут ніяк, скоріш за все.
Я щодо фейкових рекрутерів, які самі пишуть, щоб співробітники звільнилися- вперше чую. Бо завжди можна перейти на сторінку в Лінкедині і подивитися щодо посад/ компаній ітд.

У Франції це цілий бізнес Chasse de tête inversée. Оскільки звільнити працівника фактично неможливо майже за жодних обставин, то існують справжні компанії які переманюють справжніми пропозиціями (реальний контракт) тільки щоб потім звільнити майже одразу (за тиждень чи 2) протягом випробовувального терміну (під час нього звільнення у Франції просте і не потребує пояснень). Таким чином компанія, яка не може звільнити співробітника (бо не має на це права), позбувається від нього недорого (він же сам пішов) і без репутаційних ризиків.

Le Milieu, одразу чогось згадалася.
Шкода, звісно, що так відбувається.

Йоханий бабай. Навіть не знаю, що гірше:
коли в Амазанах беруть людей, щоб в кінці року скоротити і влізти в заданий відсоток звільнень для команди
чи
коли тебе переманюють, щоб потім звільнити за тиждень чи два. Це ж можна і переїхати в інше місто, школи, дитсадки, etc..

Було б непогано,якщо б розповідали люди про такі, або інші дивні кейси. Бо я на доу взагалі мало чую про найми во Франції, Скандинавію і в інші , я би сказала, не дуже популярні країни серед відвідувачів доу. Але краще таке знати ,ніж потім де- факто почуєш.

Нещодавно якраз писав, що явно всі звільнення «через ШІ» далеко не через ШІ. Ось тому і наочний приклад :)

dou.ua/forums/topic/57745

Наочний приклад це твій пост з твоїми думками? )

У нас якраз через ШІ. Ну ок, можливо ШІ не тригер, можливо компанія дійсно хоче спалити жирок, но під скорочення попадають:
1. Позиції де ШІ реально інтегрований, працює і дає результати (той же кастомер супорт)
2. Люди, які ігнорують ШІ, які не бажають чи недостатньо гнучкі опоновувати ШІ тулзи і інтегрувати їх в свої воркфлоу і при цьому не мають унікальних чи глибоких знань продуктового домену.
3. Лоу перформери

Наочний приклад це твій пост з твоїми думками? )

Я маю на увазі ситуацію у вашій компанії, а не свій пост. Свій топік я надав для того, щоб показати, де саме я висвітлював тезу про звільнення через ШІ :/

З 2020-го працюю на ремоуті. На початку 2022-го хотіли повертатись в офіс, але почалось повноцінне вторгнення проклятих росіян. А зараз взагалі ризики ще більші. Наш офіс стоїть закритий весь цей час. Інколи туди намагаються ломитись ТЦКшники, але бачать, що ніхто там не працює і йдуть геть. Представляю що було б, якби ми ходили в офіс... Уже б вся фірма закрилась. )) Тому моє керівництво про офіс, і навіть парт-тайм, не заїкається.

Я как только ремоут уберут в офис пулей прилечу, просто верните мне мой 2007.
Никакого штабеля оборудования дома, все останется на офисном столе, нормальный рабочий ритм, никто не отвлекает как дома, нет привычки засиживаться до 22:00 домой не ехать, все коллеги оперативно доступны если что-то надо уточнить. А еще летом есть повод проехать в офис на мотоцикле, по трассе без блокпостов, поболтать с коллегами на кофепоинте, поесть или угостить пиццей в честь дня рождения их. Одни плюсы.

верните мне мой 2007.

зарплати теж 2007?

На київські хрущівки та панельки

Это не буквальное выражение — это мем про желание вернутся к относительно недавнему времени где было лучше.

це як в анегдоті: Діду, тобі колись краще жилося: зараз, чи за Сталіна?

В фоне по приколу хожу по собесам, смотрю что по зп, как себя рынок чувствует, к сказочникам в гибридом или офисом идти работать отказываюсь принципиально. Я хочу проснуться, сесть за ноут, отработать свое время, встать из-за ноута, и пойти отдыхать, а не проснуться, собраться, доехать, отработать в говно-офисе, доехать домой и упасть замертво — дорога меня утомляет сильнее, чем работа.
А, и плюс удаленки еще в том, что я, например, сижу в Татрах. У меня прям за окном горы и обалденный лес. Всю жизнь я жил либо у моря, либо в каменных джунглях, так что ни за какие коврижки в офис меня не заманишь. Может, соскучусь по людям, перееду в какой-нибудь мегаполис, но даже так я не захочу ездить на работу.
Имхо, на гибрид или оффлайн идут от безысходности. Моя контора уже пару лет как офисные помещения по Польше сократила или закрыла вообще, хотя команды растут. В целом слышу, что на вакансии с ремоутом заявок подается кратно больше, чем на оффлайн или гибрид.

Скільки коштує житло в татрах в місяць не в сезон?

Після ремоут хайбрід дуже важкувато сприймається. Спочатку наче ок, бо люди, спілкування, а потім- 2-3 години в день дорога , заздалегідь прокидатися , змінювати графік дня. І це в безпеці, в Європі.
В Україні вважаю, що поки варто залишити ремоут. Кому треба в офіс , і так зможуть прийти на день. Плюс, ризикувати безпекою людей — воно не варто того.

а потім- 2-3 години в день дорога , заздалегідь прокидатися , змінювати графік дня

Тобто проблема не в офісі, а в тому, що туди далеко їхати?

А якби це було не 2-3 години а 15-20 хвилин в 1 сторону пішки, на велосипеді чи на швидкому, частому і надійному громадському транспорті? Можливо і на машині, але офіси частіше в центрі і трафік там так собі.

А сам офіс мав би десятки безкоштовних ресторанів на вибір, кафе з баристою, тренажерний зал і групові тематичні заняття з тренером, кухні з безлімітними снеками/кавами/фруктами/напоями, масажним кабінетом з професійними масажистами, зонами для сну, зонами для відпочинку з більярдом, настільним футболом, аркадами, лего тощо. І при цьому відносно вільний графік (і ні за що не треба доплачувати). Чи відношення до офісу було б таке саме?

Ви вже описали 5-зірковий готель. Це мало пов’язано з українськими «лідерами ринку».

Але назагал я теж вважаю, що основна проблема офісу (звичайного, не п’ятизіркового :)) в тому, що ти витрачаєш 1 годину на добирання сумарно в одну сторону (дехто навіть більше). До речі, це 10 годин на тиждень і 40 на місяць. Буквально один робочий тиждень на місяць ти у дорозі. Це вау, як багато.

Не скажу, що люди взамін якось яскраво проживають цей тиждень, але принаймні не мають примусу саме так втрачати, а далі — справа кожного.
Також помітив значно спокійніше прокидання і значно кращий сон, коли знаєш, що тобі завтра нікуди зранку не треба збиратися і не треба формувати діловий вигляд, а лише почистити зуби і сів за комп’ютер на дейлік. Також це максимально відповідає ФОП-співпраці, де ти не маєш офісу, ти не маєш строгого корпоративного графіка і т.д.

Можливо, гуглівський 5-зірковий офіс має такі аргументи, які перекреслюють всі мінуси. Надіюся, хоч колись зможу дізнатися.

Проблема в практичному використанні часу. Щодня особисто в мене це 1,5 години громадським транспортом в 1 бік.( Тут і пробки враховувати треба, на які не повпливатимеш).
Переїжджати при зміні роботи кожен раз не дуже комфортно. Щодо плюшек офісу, то в мене це не викликало якийсь вау- ефект. Це все доступно і поза офісом.
Да і я не знаю, чи всі ці плюшки юзали на постійній основі.Можливо, перший тиждень,як ньюкамери, а далі- все одно треба працювати.
Даже якщо жити біля роботи, то ти все одне маєш прокинутися за 2 години по всім рутинним життєвим справам.
Тому, хто хоче в офіс, вони і так частково ходять. Хайбрід теж це дозволяє з позиції 2-3 разів відвідування. Але все одно, ремоут- найкращий:)

Проблема в практичному використанні часу. Щодня особисто в мене це 1,5 години громадським транспортом в 1 бік.

В моєму житті був період коли дорога в офіс в 1 сторону забирала 1 годину 15 хвилин в середньому і 2 години, якщо щось траплялось. Звичайно, мені це зовсім не подобалось, але якщо дорога в офіс в 1 сторону займає менше 30 хвилин (в ідеалі десь 20) то це оптимально для того щоб переключати контекст робота/сім’я.

А про час — якщо на роботі є безкоштовні сніданок, обід і вечеря в десятку ресторанів на вибір (тобто вибір що їсти дуже широкий), то це економить купу часу на купівлю продуктів, готування їжі і потім миття посуду (думаю значно більше ніж дорога в 2 сторони якщо це хвилин 40).

Ну, так. До ковіду всі адаптувалися під оффлайн життя, потім з появою опції ремоут, люди подивилися, що може бути і так. І хтось знайшов в цьому перевагу, хтось- ні.
Щодо опції сніданків ітд. Тут все суб’єктивно. Я в свій час в Києві допомагала відкривати ресторани і в мене була можливість щодня снідати, обідати, вечеряти блюдами із меню. Що я зрозуміла: чоловіки- кухарі , шефи чудово готують), але я і сама люблю щось приготувати вдома. Да і трохи інакше весь цей ресторанний двіж і досі сприймаю. Тобто, йде насичення всім.
Можливо, ще від людини залежить і яку саме цінність грає робота в житті. Для мене — це просто робота, яку я роблю добре. Без фанатизму.

якщо на роботі є безкоштовні сніданок, обід і вечеря в десятку ресторанів на вибір (тобто вибір що їсти дуже широкий), то це економить купу часу на купівлю продуктів, готування їжі і потім миття посуду

сніданок, обід і вечеря в ресторані — це мінімум 1.5 години, а якщо реалістично, то 2. і ще є різниця снідати та вечеряти з сім’єю чи партнером чи у колі мало знайомих людей.

Можна і 1.5-2 години, особливо якщо є компанія. Але офісні ресторани частіше не мають офіціантів. Кожен обирає ті страви, які хоче, або йде до шведського столу. Звичайно є і стенди де, можна замовити людини щоб приготували під тебе (щось типу street food) і ресторани з резервацією, посадкою і офіціантами. Але якщо задача саме оптимізувати час і зусилля, то можна і за 15 хвилин поїсти (бо купувати продукти, готувати, прибирати чи платити не треба) що значно екномить час.

А партнера чи сім’ю можна запросити. Хоча я згоден, що це далеко не завжди зручно чи доречно.

колі мало знайомих людей.

Це в цілому відноситься до будь-якого закладу поза домом.

Я ,до речі, от згадала, що у нас перший час в кафе комунікація ітд, а потім: " привіт/ привіт, і кожен/ кожна в телефоні.
Потім( це я зараз за обідню перерву) намагалися кудись в зелену зону вийти: в парк ітд. Вірніше, я просила. Подихати не офісним повітрям.
Але в нас компанія збірна була, хто де працював в цих варшавських свічках , головне — познайомилися в кафе, бо разом можна було спровадити інших відвідувачів:)

бо купувати продукти, готувати, прибирати чи платити не треба

тобто якщо людина їси у ресторанах чи у столовці на роботі, то вона не купує продукти, не готує та не прибирає вдома?

звичайно бувають таки випадки, але це сами поодинокі випадки. більшість людей купують їжу та готують щось вдома і це якась притягнута за вуха проблема, що це займає так багато часу і фінансів, що краще харчування у столовках і це якось там щось кардинально змінить. я вже мовчу про те, що не всім подобається харчуватися в ресторанах і таких людей в командах де я працювала було подекуди половина.

тобто якщо людина їси у ресторанах чи у столовці на роботі, то вона не купує продукти, не готує та не прибирає вдома?

звичайно бувають таки випадки, але це сами поодинокі випадки. більшість людей купують їжу та готують щось вдома

Якщо немає дітей, більшість саме так і робить — перестає купувати продукти і готувати вдома (крім вихідних, але навіть на вихідних часто люди кудись їдуть і їдять не вдома). Прибирати мається на увазі посуд, але якщо не готувати і не їсти вдома, то прибирати теж немає чого.

це займає так багато часу і фінансів

Це займає якийсь час і якісь фінанси. Якщо їжа безкоштовна і не вимагає ні зусиль ні часу для приготування а потім прибирання посуду, то більшість просто робить раціональний вибір (з реальної практики). Якщо є сім’я і діти, то це вже не просто поїсти, а спільний час разом і рівняння зовсім інше.

я вже мовчу про те, що не всім подобається харчуватися в ресторанах і таких людей в командах де я працювала було подекуди половина

Коли я був бідним студентом, чи тільки починав кар’єру (далеко за фаангами) і грошей було обмаль, то мені теж «не подобалось». Правда не подобалась переважно ціна, або доступні варіанти. А якби ціна була 0, а вибір великий і якісний, то думаю таких людей, які б відмовлялись, було б не дуже багато (особисто я ще не бачив людей, які б приходили в гуглівські ресторани і столові з своєю їжею).

Якщо немає дітей, більшість саме так і робить — перестає купувати продукти і готувати вдома

ой, та ні )) вилазьте зі своєї гуглобульбашки ) люди купують їжу, готують, навіть на кулінарні курси та воркшопи ходять, в у кого є гроші і час, то їздять у інші страни. і на тих воркшопах майже не зустрінеш людей з дітьми, бо це дорого і займає час.

Якщо їжа безкоштовна і не вимагає ні зусиль ні часу для приготування а потім прибирання посуду, то більшість просто робить раціональний вибір

та ну далеко не всі люди їдять аби що. це як з одягом. комусь достатньо просто щоб одяг був і був комфортним, а комусь цього недостатньо.

особисто я ще не бачив людей, які б приходили в гуглівські ресторани і столові з своєю їжею

я не знаю як там в гуглівських ресторанах, на моєму тракторному заводі свою їжу люди не тягнуть у столовку чи у ресторан, а їдять її чи прямо на робочому місці, чи йдуть з іншими такими ж їсти свою їжу у приміщення для відпочинку.

А якби ціна була 0, а вибір великий і якісний,

а от наприклад якщо людина займається спортом, то гуглівський ресторан зможе їй зробити їжу на цілий день, де буде 50г жирів, 160г білків, 150г вуглеводів?

на кулінарні курси та воркшопи ходять

Звичайно, але ж це не про поїсти. Це про дозвілля.

вилазьте зі своєї гуглобульбашки

Там дуже комфорто

та ну далеко не всі люди їдять аби що. це як з одягом. комусь достатньо просто щоб одяг був і був комфортним, а комусь цього недостатньо.

Коли на вибір є десятки різних тематичних столових з різним меню кожен день і відповідно сотні різних опцій, то можна доволі легко знайти варіант для себе щоб не їсти або що.

я не знаю як там в гуглівських ресторанах, на моєму тракторному заводі свою їжу люди не тягнуть у столовку чи у ресторан, а їдять її чи прямо на робочому місці, чи йдуть з іншими такими ж їсти свою їжу у приміщення для відпочинку.

Якби їжа була безкоштовна і така, як вони люблять, вони б продовжили це робити? Як на мене їсти на робочому місці це може й зручно, але це погана звичка. Як мінімум, запахи чужої їжі — це не те, що я б хотів мати в опенспейсі, коли я працюю. І це так собі для здоров’я risepeople.com/...​-your-desk-is-a-bad-idea . Але здоров’я — це прийнаймні особистий вибір кожного.

а от наприклад якщо людина займається спортом, то гуглівський ресторан зможе їй зробити їжу на цілий день, де буде 50г жирів, 160г білків, 150г вуглеводів?

Так. Плюс людина може собі сама зібрати на шведському столі чи салад барі із інгрідієнтів будь що в будь-яких пропорціях.

Виходить, в бігтех компаніях культ судочків з їжею вже минув.
Я все одно не дуже розумію, якщо ти сінгл/ не сінгл, не вже вдома не має бажання щось приготувати? Можливо, хтось вночі захоче поїсти — виходить, терпіти до роботи:(
Прочитавши за і проти всі, все-таки, і вдома готувати ок, ну і не відмовлялися ( хто бажає) від бонусів щодо їжи в компанії.

Так в маркетах повно готової їжі доволно адекватного рівня, в полші навіть супів бачив повно, молодьож навіть не вчиться готувати, особливо коли такая їжа не дорога. Ось так і звикають до хрючева із мікрохвильової. Я в юк сам підсів на усілякі картопляні драники чи овочеві палички чи щось подібне, закину в духовку і чере 20 хвили готове, свіжі овочеві салати котрі просто висипати в тарілку, часто навіть із соусами в пакеті. Бо власному враженню готують здебільшого сімейні, та навіть і ті часто ліняться.

Я ж не кажу, що не має готової їжі в маркетах. Мені просто подобається щось самої приготувати. Воно для мене носить заспокійливий ефект, якщо можна так сказати.
Я не була в ситуації Сергія, де його роботодавець надає такі альтернативи їжі, але, в нас 1 компанія давала можливість сніданків в Starbucks. Якщо я, умовно, хочу на сніданок гречку з м’ясом, а там кава і тортики — ну, я явно не стану там снідати.
До речі, щодо сімейних людей. В мене є знайомі, в них 3 дітей, так вони доставку їжі на постійній основі замовляють. Бо тато там лікар в шпіталі з нефіксованим завжди графіком, а мама- творча особистість, робить жіночі прикраси). Це я до того, що кожна родина живе за власними правилами ітд

щось самої приготувати
заспокійливий ефект

В бідні часи, коли був студентом і на початку кар’єри, готував собі сам і брав в судочку на роботу. Але заспокійливого ефекту від процесу чомусь не пам’ятаю. Пам’ятаю тільки пару разів коли пізно повертався додому і хотів одразу спати, але треба ж було на наступний день щось ще приготувати...але це точно не заспокоювало.

Порівняно з тим періодом, можливість просто піти і поїсти що хочеш і коли хочеш (з мінімальними обмеженнями) заспокоює трохи більше. У Франції, наприклад, усі великі компанії мають столову, де частину чи навіть всю вартість оплати бере на себе компанія (особливо в держ секторі). Гугл має цю практику в усьому світі і вибір відповідає розмірам кампусу. Більше капус — більше вибору.

Starbucks

Це треба виходити з офісу, кудись йти і стояти в черзі, чекати замовлення ітд. Столові і кафе в Гуглі значно оптимізованіші для ефективнішого використання часу.

Я в свій час вважала пузату хату мрією, бо ми тільки в Києві обживалися, грошей обмаль було. Раз на тиждень ходили компанією друзів, бо так дешевше:), і можна було спробувати хоча б декілька блюд.
До речі,в нас Старбакс був — 5 хвилин на ліфті спустися на 1й поверх, де всі кафешки, фуд зони, магазини ітд.

Коли на вибір є десятки різних тематичних столових з різним меню кожен день і відповідно сотні різних опцій, то можна доволі легко знайти варіант для себе щоб не їсти або що.

це ж надо мати час і бажання, щоб ці сотні опцій, які ще змінюються кожен день, подивитися, прочитати, щось обрати

Якби їжа була безкоштовна і така, як вони люблять, вони б продовжили це робити?

та звичайно)) це ж робота, мало хто хоче проводити в колі колег та інших мало знайомих людей більше ніж ті 8 годин, що прописані в контракті. тому люди і їдять прямо на робочому місті, щоб не втрачати дорогоцінний час, який можна проводити з родиною, коханою людиною, друзями чи займатися улюбленими хоббі, спортом.

Так. Плюс людина може собі сама зібрати на шведському столі чи салад барі із інгрідієнтів будь що в будь-яких пропорціях.

ні, це задача яка не вирішується, якщо їжу вже приготували. і буде як у будь якому all-inclusve, коли їжі багато, але їсти так би мовити нічого.

це ж надо мати час і бажання, щоб ці сотні опцій, які ще змінюються кожен день, подивитися, прочитати, щось обрати

Це відома проблема, але можна для свого кампуса налаштувати нотифікації на окремі страви або інгредієнти.

це ж робота, мало хто хоче проводити в колі колег та інших мало знайомих людей більше ніж ті 8 годин,

Може ви ще й moral budget використовуєте не на щось прикольне з колегами типу зняти автобус і day trip в парк розваг, чи кидатись сокирами, чи ексейпруми, рафтинг або день катання на лижах? А якщо відрядження на тиждень — два? Чому б не зібрати колег і не поїхати на оплачених корпорацією авто кудись на вихідні до моря/океану/гір/в сусіднє місто або в Вегас? Великою шумною компанією це ж веселіше ніж самому.

А поїсти можна сходити і без колег, або з колегами з іншого відділу, іншої країни чи просто з клубом по інтересам

як у будь якому all-inclusve, коли їжі багато, але їсти так би мовити нічого.

Це в поганому all inclusive без зворотнього зв’язку. В нормальному можна зібрати собі що поїсти на будь-яку дієту і смак.

більшість людей купують їжу та готують щось вдома і це

Більшість людей:
1. Не имеют для этого финансов или возможностей (не в каждой компании доступна столовая или кейтеринг).
2. Инертны и привержены отжившим привычкам (в наше время обед из трёх блюд -это анахронизм)

Більшість людей:

я хз. люди взагалі забагато уваги приділяють їжі, їдять по 2 години, бо їм сніданок-обід та ще вечерю подавай, а потім скиглять, що часу нема

Чому ні? Трапеза з їжою — дуже приємна, але так, часу небагато)

Їжа — це одне з базових задоволень, доступних кожному, не залежно від матеріального стану, бо дуже добре автоматично адаптуєтся до ситуації в житті.

Тому тут більше питання в тому, чому люди тратять більше 2 години на роботу)

А про час — якщо на роботі є безкоштовні сніданок, обід і вечеря в десятку ресторанів на вибір (тобто вибір що їсти дуже широкий), то це економить купу часу на купівлю продуктів, готування їжі і потім миття посуду (думаю значно більше ніж дорога в 2 сторони якщо це хвилин 40).

Це якщо ви сам живете. А якщо з дружиною і дітьми? Чи в них також день починається у вашому офісі, де вони всі снідають, а потім їдуть в садочки-школи і свою роботу?(:
І потім на вечерю знову всі у вас в офісі збираються?(:

А якщо би у вас був власний великий кабінет, секретарі референти які займаються вашим розкладом щоб були мітинги коли вам зручно, агенди усі були і люди які вам потрібні, щоб охорона була така, що жодні маскі шоу не зайдуть і не покладуть вас лицем в підлогу, це все вирішуаватиме начальник охорони із зв’язками і т.д. ?
Ну кортше день з життя олігарха, нам буржуям пролетаріїв не зрозуміти.

Тобто проблема не в офісі, а в тому, що туди далеко їхати?

А якби це було не 2-3 години а 15-20 хвилин в 1 сторону пішки, на велосипеді чи на швидкому, частому і надійному громадському транспорті

Але ж є проблема, що роботу може захотітися (або прийдеться) змінювати. Що тоді? Молода одинока людина мабуть легко зніме щось поруч із новим офісом, але це точно не варіант для сім’ї з дітьми (садочки, школи, секції всілякі що поруч).

Давайте будемо відвертими — значна частина людей тягне два фулл тайми і це питання продуктивності та якості роботи. В офісі два фулл тайми тягнути неможливо. Тому, з точки зору компаній, оффлайн — це, в першу чергу, значне збільшення продуктивності. Інша справа, що зараз війна і через це частина команди десь на островах, а інша частина не виходить з квартири через велику ймовірність викрадення на вулиці. Також, під час массованих обстрілів важко знайти єдиний час, коли людина може працювати. Наприклад, якщо всю ніч літали шахеди, то зранку і до обіду людині краще поспати бо користі від такого приходу в офіс нуль. А так — гібридний формат 10/10 найкращий варіант

Давайте будемо відвертими — значна частина людей тягне два фулл тайми і це питання продуктивності та якості роботи.

это не так, на каждой работе митонгов перебор и они пересекаются, что получится что 2 фултайма это реальные 16 часов, это мало кто тянет

В офісі два фулл тайми тягнути неможливо

это тоже не так, достоточно 1 ремоута и все становится возможно, но опят же упирается в митинги

Тому, з точки зору компаній, оффлайн — це, в першу чергу, значне збільшення продуктивності

ага, один шумит, другой воняет, третий мешает и т.д. :) а еще все вместе болеют, бо всегда найдется больной дебил, который заразит пару человек, а только потом уйдет на больничный

это тоже не так, достоточно 1 ремоута и все становится возможно, но опят же упирается в митинги

— та і трапляються вакансії з сша по типу «ось вам парт тайм, мітинги на вест юса тайм, можете взяти як другий проект») це ізі до «офісної» роботи можна брати

Так а які мітинги в розробників? Це, звісно, залежить від проекту, але дейлік 15-20 хв, грумінг раз на два тижні і кілька зідзвонів з консультантом/QA? І то, більшість питань закривається в чаті. Якщо девелопер має в день більше 2-3 дзвіночків то його продуктивність не дуже висока. Додаємо ситуацію, що людина працює з часовою різницею, скажімо з Тайланду, де вранці можна встигнути щось поробити, поки всі сплять. В офісі, звісно, можна, але коли людина сидить в кімнаті з командою 5-6 людей і всі мітинги з нею, при цьому регулярно, в якийсь конкретний час ходить в переговорку, коли мітингів немає то це може викликати питання в менеджера. Ну і якщо місце не монітором в стіну то відрізнити свій проект від не свого не так і складно колезі, який проходить повз і бачить на моніторі сусіда незрозумілі фітчі. Ну а стосовно лікарняних — ну так, є таке, але, як показав досвід, всеодно всі хворіють як і хворіли, в когось діти в школі, садочку, в когось партнер на офлайн і т.д. і т.п. а про шум в офісі ну це ж вирішувалося якось. Люди звикали, працювали. Просто потім, непомітно, продуктивність впала в 1.5 — 2 рази і всі типу теж до цього звикли, бо у всіх 2 фул тайми і лбди тепер роблять значно меньше роботи за той самий час.

якщо нема довіри, то навіщо співпрацювати

У нього моральна травма на продуктивність попала)
Скам мастер по репродуктивності

мастер по репродуктивності

це тепер на новоязі «осємєнітєль»?

В мене три фулл тайм, без жартів, тому я знаю. Але, працюю максимально якісно і продуктивно. Але. Думаю, якщо чесно збільшити рейти, то зосередився б на одному, макс. 1.5 ) Тут я навіть не про травми та якусь іншу річ. Глобально — це погано, бо Україна раніше пропонувала якісь. А якщо якість як в Пакистані то це погано.

Так а що вирішує по перформансу офіс? В мене було колись 3. Потім стало 2, зараз я на одному відпочиваю. Працюю на цьому одному по факту стільки ж(2-2.5год в день, типовий аутсорс), скільки і коли було 3 проекта. Тому що нащо мені робити більше?
Інколи заходжу в офіс, то працюю ще меньше, ніж вдома) бо то кохвє, то обід, то піду щось своє роблю/слухаю.

Так а які мітинги в розробників?

какие-то и они почему-то во всех компаниях примерно в одинаковое время и у многих могут затянуться без возможности прервать

Ну а стосовно лікарняних — ну так, є таке, але, як показав досвід, всеодно всі хворіють як і хворіли, в когось діти в школі, садочку, в когось партнер на офлайн і т.д. і т.п. а про шум в офісі ну це ж вирішувалося якось

ну да, больничным решалось, производительность поперла

Просто потім, непомітно, продуктивність впала в 1.5 — 2 рази і всі типу теж до цього звикли, бо у всіх 2 фул тайми і лбди тепер роблять значно меньше роботи за той самий час.

это несвязанные вещи, средний уровень падает с каждым годом, и с каждым годом больше случайных людей, которые вообще бы не хотели этим всем заниматься

средний уровень падает с каждым годом,

смартфони, ковіднавчання, і це ще ШІ не дався взнаки на підростаючому поколінні

чомусь пригадався страрий анєкдот про дитя-хулігана і його маму:

— ти навіщо кинув дяді в голову цеглиною?
— мама, я більше не буду
— а йому більше вже і не треба

Давайте будемо відвертими — значна частина людей тягне два фулл тайми і це питання продуктивності та якості роботи

— ну так. Працював на тебе Петро. Витрачав Х часу.
Y — витрачав на другий фултайм.
Тепер Петро ходить в офіс на гібрид і працює тільки на тебе(наприклад).
Ну звісно що кпд Петра тепер буде X + Y,(ніт) а не той самий Х, як і був, тіки тепер буде займатись своїми ділами в офісі або чимось ще, окрім тасків.

і це питання продуктивності та якості роботи

— дам підказку, якщо на ремоуті хтось є недуже продуктивний, його можна також звільнити, як і «погано перформящего Петра в офісі». А раз ці люди є, то виходить що їх перформансу більш ніж достатньо(а все що ми тут дескутуємо, то якийс скульож від ПМів/або власника фоп мішасофтвє). Тому я хз чому ви вирішили, що цього перформансу не вистачить, коли він буде так само «працювати» в офісі(гуляючи за кофе, по курилках, або сидіти за компом і слухати/читати щось своє")

значна частина людей тягне два фулл тайми

чьо два, пиши п"ять!

Я з одним фулл таймом із дуже великим напрягом тягнув легенький фріланс на годину/дві в день
Вже ж за крок від стола з моніторами є ще особисте життя.

Звільнюся, навіть якщо переведуть на гібрид. Для мене актуальний виключно ремоут.

Ну в якусь Швейцарію чи США буде їхати далеко

последний раз работал в офисе в 2011 году. больше никаких чужих офисов, только свой собственный.

Я останній раз теж був в офісі прямо перед ковідом, з тих пір я взагалі й не працював на компанії в яких є офіс. Якщо буде наступна робота: якщо буде гібрид, нормально. Офіс? Залежить від компанії.

В цілому, ремоут виграє з перевагою. Почав помічати, чим більше я старію, тим важкіше мені зберігати фокус навіть на 30+ мін дзвінках. Не знаю, чи я вже зараз взагалі витримаю офіс.

чим більше я старію, тим важкіше мені зберігати фокус

в коментах пишуть що можуть і 90хв. не втрачати фокус
www.youtube.com/shorts/BpVg1-2lzN8
This is the best 90 minute video on YouTube :)

Точно, тре зробити сіські з псевдокоду у коментах. Правда, зʼявляється інша проблема...

Справа в тому що вдома можна більш спокійно працювати: якщо хтось хоче щось обговорити, то треба запланувати зустріч, і люди якнайменше спробують запланувати найменше часу, і вписатися в час. В мене зараз начальники — дай Бог їм здоровʼя, бо вони, в цілому, найадекватніші з тих що я бачив протягом багатьох років — але іноді (ну там раз на декілька місяців) їх переклинює та вони як влаштують посиденьки на декілька годин із парним програмуванням чи якимось ріалтайм дебагом. А потім кажуть типу класно попрацювали, нагадало немов ми в одному офісі та спільно працюємо над проблемою. Для мене це триндець. Я можу ну 20-30 хвилин висидіти продуктивно, близько до 45 хвилин я вже не сприймаю про що вони там говорять. Але коли це перевалює за 3 години... Останнього разу я тупо сказав що мені треба відійти, відключився, і пішов відкривати пляшку вина, бо мене трусило. Коли молодший був, та особливо ще коли вдома жив та це все було рідною мовою, то було нормально.

Якби змусили ходити в офіс щодня то був би явно незадоволений. Але зараз офіс за пару км то якраз скоріше бонус, бо є куди звалити попрацювати у разі сильних відключень світла, чи сусідів з перфораторами. Але якщо офіс був би дуже далеко я б скоріше знайшов якийсь коворкінг.

Гібрид найкращий варіант. Повністю ремоут чи фул офіс навіть не розглядала. Хоч офіс в пішій доступності )

Як зараз пам’ятаю, офіс-менеджерка написала, що з 16 березня 2020 працюємо з дому

На 3 дні всього лише

Звичайно принципово. Якщо немає відстрочки, чи ще якогось блату, то працювати з дому це питання безпеки в першу чергу. Чи ми будемо просто ігнорувати те, що людей викрадають на вулицях?

відстрочки, чи ще якогось блату

це як перехід по зебрі на зелене світло: «я ж бібікала»

Так, видно що багато компаній поступово змушують людей хоча б періодично навідуватись в офіси, бо бачать, що це добре для продуктивності.

Але якщо говорити про саме українські реалії, то в нас на додачу до стандартних витрат часу на дорогу і відсутності можливості закрити дрібні домашні справи паралельно з роботою додаються проблеми з тривогами і відключеннями. Наприклад, хто допоможе дружині з малою дитиною спуститись в укриття? Особливо якщо ліфт у будинку не працює. Або ж що робити, якщо дитина прийшла зі школи, сидить собі вдома сама, але почався обстріл? Батьки на роботі в цей час мають переживати за все це.

бо бачать, що це добре для продуктивності.

у довіднику «Стеля»

Хтось може і так, але в більшості великих компаній є ті чи інші формалізовані способи вимірювання продуктивності. От по ним і дивляться.

Так, от вони і бачать що команди в офісі закривають більше сторі поінтс в середньому ніж ті, що сидять по домам.

Я не дуже сильно люблю фул ремоут, а от гібридний варіант — це те, що треба. Іноді не вистачає комунікації з командою, розвіртуалення якогось. Бо в чотирьох стінах у квартирі швидко набридає сидіти щодня.

Смотря какой офис. Если в пешей доступности или кампус в пригороде и сам живёшь в пригороде — то ок.
Но почему-то у людей манечка открывать офисы в Гулливере и прочих пафосноных локациях в центре, где уже на полдороге станешь в пробку.. А менять машину на маршрутку — так себе история.

Офіс відкривається не під потреби найманих працівників, а під потреби керівників бізнесу. Якщо треба щоб близько були відділення банків, юридичних установ, державні органи в яких оформлються якісь дозвольні папери, посольства і консульства і т.д і т.п. це якраз і формувало в минулі часи Даунтауни. В свою чергу індустріальні райони і цілі міста, мають інщі вимоги — наприклад транспортні вузли, авто дороги, залізні дороги, порти, високовольні лінії електро передач тощо. Тому існували зонування і винесення ідндустріальних зон подалі від житла і центру міст, хоча міста усеодно поглинали колишні околиці на яких будували заводи.
Якраз цифровізація послуг і мережа internet і міняє правила бізнесу, а пандемія COVID-19 просто стала спусковим гачком, яка зокрема веде до процессів із циклами деурбанізації. Скажімо по штатах Нью Йорк, Нью Джерсі та Каліфорнія активно відновлються маленькі містечка за 3-4 години їзди від магаполісів (те саме Вишгород, Житомир, Біла Церква і т.д), тобто це вже навіть не англомерація з якої люди кожен день їздять на роботу в даунтаун мегаполіса, а місця де проживають постійно, їздячи в мегаполіс за потреби пару разів на місяць скажімо.
На протязі 100 попередніх років молодь з таких містечок та сіл навпаки їхала до великих міст, а в пандемію народ почав покидати мегаполіси бо технологія надала можливість. Вийняток — фабрика світу КНР, та там активно уряд приймає міри, будує дроги та інфраструктуру щоби люди не концентрувались в над великих містах. Щоправда виходить погано, бо по збудованій залізниці молодь уснодно часто їде на заробітки в Шанхай чи Пекін. Зараз вони з цим працюють, бо крім транспорту та інфраструктури ще потрібні бізнес інвестиції і умови для ведення бізнесу. Величезні мегаполіси на 5+ мільйонів осіб із обширними англомераціями це насправді дуже великі ризики та проблеми.

Скажімо по штатах Нью Йорк, Нью Джерсі та Каліфорнія активно відновлються маленькі містечка за 3-4 години їзди від магаполісів (те саме Вишгород, Житомир, Біла Церква і т.д),

О, так, Біла Церква-town штату Нью-Йорк, прекрасне місце, рекомендую! 😄

:) В штаті Нью Йок : Буфало, Родчестр, Ітака, Олбані і т.д. Також багато містечок в сусідньому Нью Джерсі. Під час пандемії туди звалило з Нью Йорк Сіті до мільйону людей, кількисть переїздів призвела до падіння вартості оренди і самих офісних приміщень, щоправда не на довго — бо Байден навіз в місто мігрантів.
З Каліфорнії поїхало 1.5 міліонів людей з 2020 по 2024, це назвали California Exodus, процесс продовжується. Також відбувається масштабне переселення людей з мегаполісів в глиб штату — це називають «міграцією на схід» (переїзжають в такі міста як Модесто, Трейсі, Сакраменто, Рівардсайд, Сан Бернардіно та їх передмісця тощо). Тут вже йдеться про мілйьони внутреньо перемісчених осіб.
В Україні процесси так само дуже масштабні, через війну.
В сегменті же комерційної офісної нерухомості, що вважались монолітом стабільнішим за золото із діамантами — відбулось величезне падіння, аж до рівня перебудови офісних будівель на житло на грощі муніципалітетів. Бо інакше пусті будівли приносять шалені збитки.
Ілан Маск злив інформацію, що промислово-фінансові группи, які стали шаленими темрами втрачати капітали, що базувались на дорожнечі нерухомості (лопнув банк Кремнівої Долини наприклад) прийшли до картельних змов з вимогами повертати людей до офісів, з ціллю порятунку ринкових цін комерційну нерухомість. Але майже не діє.

P.S. Український варіант «міграцїї на схід», це наприалад Житомир, що стає аналогом Сакраменто для Санфранциско. До Києва 3 години на авто тобто це усе ще економічна зона столиці, а ціна оренди житла на 80% менша. Транспортна інфраструктура Київ-Житомир вважається найкращою в Країні
Але діє не зовсім так як в Каліфорнії через війну і мільйони людей ВПО. В Києві дуже популярна англомерація в приділах 30 км : Васельків, Обухів, Бориспіль, Ірпінь, Гостомель і т.д.

В Ірпінь,будь ласка, не треба.

Так це не ви вирішуєте :) Конкретно в Ірпінь приїхало 25 000 ВПО переважно зі східної України. Тепер там вже ціни, які без будь яких «будьласка» діють, усього 10% різниці по ціні із столицею. Я так розумію в 22-му навпаки якраз Ірпінь та Буча, діяли як Брайтон Біч, в якому жили чорношкірі тому було відносно інших районів Нью Йорка дешево тому їх наповнили ВПО. Аналогічно звідти потікали ті хто там був, хоча таке могло бути будь в якому передмісті столиці.
В 2026 народ їде вже в : Миронівку, Тарасівку та Глеваху.

Щось ви маячню пишете. Ви покатайтеся із Ірпіня — Бучі до Києва і навпаки. Це незручно дуже, якість доріг жахлива. Плюс, частенько якійсь аварії. Інфраструктура ніяка. Плюс, згадайте події 2022, коли підірвали міст,щоб ворога трохи зупинити.І все, ніяк не виїхати. Це як людина кажу, що там живе.

Ну я вам факти, ви мені емоції. Факт в Ірпінь приїхало орієнтовно 25 000 людей, що підняло там ціни на нерухомість майже до столичних, приблизно на 10% дешевше за Оболонь.
Щоправда в сам Київ приїхало 435 000 тільки офіційно зарестрованих ВПО, насправді людей значно більше за оцінками КМДА приблизно 700 000 людей тільки в саме місто, кожний 6 мешканець сучасної столиці. При цьому з тих хто виїхав з України до ЄС, 20% це саме колишні Кияни приблизно 1.2 мільйони людей 67% з яких це жінки, 35-45 років, 30% чоловіків, решта діти і пенсіонери. Понад 70% тих хто виїхав з Києва мають вищу освіту та відносився до українського upper middle class, тобто мав вище за середні заробітки по країні. IT-шники, маркетологи і т.д.
Звісно корені причин переїзду відрізняються від США докорінно і в Україні радше урбанізація ніж деурбанізація, але ринкові механізми діють абсолютно однаково. Скажімо в Києві наповнились в першу чергу : Дарницький, Десняньский (Троєщіна в першу чергу), та Святошинскій райони, де житло сильно дешевше за Печерский район. В Конче Заспі менше за 1% мігрантів.

Та я вам теж факти. Подивиться, на який саме коментар я відповіла. Ви мені про міграцію людей ітд , а я відповідала на момент з інфраструктурою. Те, що багато ВПО- так. Але те, що ви писали вище, не відповідає реаліям. Ірпінь ніколи не був дешевим, просто тут програми е- оселя реалістичні, тому, люди і поїхали. Але з інфраструктурою як була дупа, так і є.

є електричка на Київ, та два з половиною виїзди до Києва

Є ще чати ЖК, де люди пишуть, їду сьогодні, наприклад, в Київ, Академмістечко , є, умовно, 2 вільних місць. Це більш юзається опція.

це для тих кому далеко до електрички

На момент 2022 коли відбулась міграція, ВПО в оновлені оселі і т.д. Середня ціна оренди 1 кімнатної квартири в Ірпіні була 6000₴, одночасно Оболонь 10000₴, Осокорки/Позняки 12000₴, Печерський район 17000₴. Сучасні ціни : Ірпінь 13000₴, це навіть дорожче за Троєщіну 10000₴ та Борщагівку 11000₴. Про транспортні або кримінальні проблеми районів та англомерації усім і так відомо. Софіївска Борщагівка піддалась джентріфікації, так само як Південний Бронкс який з дірки на дупі Нью Йорка став дорогим престижним районом.

Чого ти сперечаєшся, якщо я там жила і знаю ціни?) 1-кімнатна в Ірпіні до війни −7500грн+ комуналка.Це ЖК нормальний. Якщо хрущ,то від 6500, ну, може, 6200.
Зараз 2х кімн в ЖК в кінці Ірпіня( там, де мотокрос був) , від 17,000 грн.
По цінах на продукти харчування+/- як Вроцлав. Де там дешево, хз.

Де протирічча логічні? Який із законів Аристотеля порушено?
Ваш ключовий агрумент : «я там жила 4 роки тому», за цей час ситуація змінилась принаймні 3 рази (окрім транспорту звісно і т.п.). Зокрема коли ти із своєю зарплатою IT HR-ра поїхала собі до Вроцлава разом із купою колег, це спрацювало на ринок нерухомості так само як і товпи ІТ-шників, що звалюють із Долини, або купа народу типу адвокатів або біржевих маклерів які виїзджають з міста Нью Йорк в глиб штату чи в сусідній Нью Джерсі. Головне правило нерухомості — її ціна залежить від локації, чим ближче до центрів ділової активності тобто і заробітків, тим дорожче.

Я і живу на 2 країни, більш того, маю і власну нерухомість. Тому, я знаю , що пишу. А ти апелюєш чатом джпт всюди де треба, і не треба. Не робіть так.

Нас і інших колег з Бучі,Ірпіня евакуювала галера в березні, 2022 року. Пропонувала всі офісі, і Індію в тому числі.Були 2 місця в Польщі: Вроцлав і Гданськ. І все. Там галера ще місяць всіх утримувала і сплачувала за оренду. Дехто жив по 2 родини в 1 квартирі, дехто- сам в цілий квартирі ітд. Хтось хотів грошима компенсації — галера сплачувала, але людина сама вже шукала житло. Далі — крутиться вже самі, котики. Зп була українська в Польщі, фоп 3 гр. Півроку. Коли конвертували з укр на польську, вийшло теж саме з урахуванням оренди ітд. У розробників/ QA/і всіх інших на В2В така ж сама і залишилася. Умовно, була 6,000 у е в Україні, стала 6,000 −6200 у.е в Польщі. З того,що знаю, айтішникі ( більшість) почали продавати нерухомість в Україні, щоб мати кеш для купівлі вже закордоном.
Тому, досить вже сперечатися. Ти в конкретній темі не в контексті. Відповідати вже не стану.

Ну ок, де тут протирічча проти дій ринкової економіки?
ІТ-шниці які жили в Києві чи англомерації при зросту ІТ індустрії гріли ціну на нерухомість, якимось чином поїхали, не важливо з яких причин, та попит впав і ціна провалилась. Люди з : Дніпра, Харкова, Запоріжжа, Нікополя і т.д. приїхали на їх місце по знімали та по купляли квартири, ціна знову пішла в гору — усе. Я хз, міні індекс аля Доу-Джонса наводити як працює і т.д. Ок проїхали.
От тут була тема про ходіння в офіс з «під палки». Якщо в нього не ходять товпи народу і не знімають фірми конкуруючи проміж собою піднімаючи ціни, на офісні примішення падає ціна і хтось несе шалені збитки через це, усе.
А взагалі так я не правий по усім питанням, ти завжди права і сама гарна і приваблива.

«А взагалі так я не правий по усім питанням, ти завжди права і сама гарна і приваблива»
Дякую:)

P.S. Я взагалі з тобою не сперечаюся. Щодо Ірпіня — просто не в контексті ти, і все. Якби я була не права, я би так і написала.

Те, що мене бісить, що постійно апелюєш чатом джпт- так:). Працюю над цим.

>>сама гарна і приваблива
Для когось- так:).
Побігла працювати.

ЖитомироМаямі

Васельків

перевірочне слово Вася

Бориспіль

А чьо не Бореспісль?

дрянь тот гулливер, ехать туда только такси, либо метро. Как и в остальных БЦ где платная оверпрайсная парковка, а в метро что куча болезней летает , что мутные криминальные морды ошиваются возле входа. Я как перестал ездить метро так и болеть перестал. Галера обязана компенсировать расходы на доставку сотрудника в офис нанормальном транспорте и оплачивать парковку, а не в скотовозах

Я как перестал ездить метро так и болеть перестал

Кстати да, я забыл уже, когда простужался, хотя зимой в хате был реальный дубняк.

Потому что не от дубняка, а от бацил зараза исходит. Банально гигиена, руки мыть не касаться лица ими, санитайзеры, маски и т.д. сильно может помочь. Про дубняк и нельзя мороженное зимой (нельзя из за сахара и пальмового масла в любое время года) — это из того же пантеона, что и банки ставить с горчичниками, зеленка (канцирогенное вещество) и т.д.
BTW В Японии обычное дело было и до пандемии. Обратная сторона вопроса — алергия. Ученые исследовали африканское племя где болеют аномально мало, оказалось там детей с дества треннеруют имунную систему — наоборот купают в луже с грязью и т.д.

Ніхто нікому в капіталізмі нічого просто так не винний. В дупку цілували і то дуже давно і сильно не усіх, а скажімо Frontend-щіків чи DevOps-сів коли їх було менше, ніж потреби ринку і то в США. Відповідно бізнеси типа «Галера» мали велику маржу (до 350%) з тих конкретних індивідів і важливо було, щоб пасажир не звалив на контору на розі, бо можна втратити клієнта і прибуток. Зараз на таке можуть і то відносно претендувати AI та дата аналітики і то з великим натягом. По іншим спеціальностям курси та галерні лаби понаробили червоний океан конкуренції. І для бізнесу звичайний ІТ-шник легко замінний пасажир, яких по 30 на одне місце притендує. А у клієнта десь із США є ще варанти в Індії, Туреччині, Польші, Болгарії, Румунії, Балтійських Країн і т.д. і т.п. Вони теж почали різати строки в два рази і т.п. займатись типу джуніроів взагалі безкоштовно на рік на проект, бо якась TSC чи Acenture демпінгує прайс.

Ходжу 3-4 рази та тиждень, але офіс у пішій доступності — 25-30 хвилин прогулянки пішки. Витрачати 1-1.5 години в одну сторону на дорогу не готовий

Зараз варіків то особливо нема. З дому навіть виходити небезпечно

За ці 6 років відходив в офіс 5 днів (лютий 2026), бо проплатили готель/паркінг/бензин.
Вечорами пили пиво, коктейлі та грали в покер на гроші (я грав вперше, але всіх виграв).
Готовий наступного року ще разок так в офіс походити.

але вже не грай, кажуть везе тільки чайникам перший раз, потім вернешся в одних трусах

Грали на 20 EUR з лиця, не думаю що їх втрата якось загрожує моїм трусам %)
p.s. CEO докупився разок на +20 EUR, а я взагалі сідав з ідеєю їх програти

так завжди спочатку, а потім азарт затягує.
Тато сина бив не тому що той програв, а тому що той хотів відігратись ©(тм)

Для мене це лише питання доступності офісу. В моїй країні перебування його немає. Якщо офіс є в прийнятній доступності і треба ходити — я б ходив, але роботодавцю це б не сподобалось — вдома в тиші я працюю набагато швидше, ніж в офісі.

Пропускаю такі вакансії.
Нащо туди ходити?) коли відвідую офіс, тіки більше десь ходжу з коллегами і тд.

Абсолютно все можна робити віддалено, це вже підтверджено — факт. Весь булшіт про перфоманс то все розмови для бідних.

Якщо контора страждає по мікроменеджменту і ще якійсь дурні — просто скіпаю такі позиції. On-site/Hybrid — мимо. Але якщо ж офіс, інколи зайти можна(але коли в мене є бажання, а не тому що треба).
Профіту від відвідування офісу кожень день, або 3 рази на тиждень я не бачу.

P/s Особливо смішно, коли хочуть онсайт, а в них навіть паркінгу нормального нема/не вистачає місць на співробітників xD

Якщо усі запросять в офіс(а такого не буде), то звісно що доведеться ходити, але з ремоут позиціями з-за кордону це неможливо, тому ходити в офіс бавити его місцевого Василя айти фараона в конторі типу «шушка софтвє солюшнс про» нормальні люди за стандарту вилку по ринку не будуть, бо в них є повноцінне своє життя і поза офісом

ще якійсь дурні

сесюріті та кібербезпека яка переоцінена

Просто скіпаю онсайт позиції

Ну якщо моя міжнародна корпорація захоче відкрити R&D офіс в моєму районному центрі в Україні, то так вже й бути, буду 2-3 дні на тиждень ходити в офіс.

Треба зрозуміти, що за ці 6 років змінилося дуже багато, не лише звички.
1) в нас в команді багато людей розкидані по світу і Україні. Фізично їх зібрати не можливо, а втратити команду — ну це дуже велика розкіш в наш час.
2) В Києві і крупних містах багато переселенців. І якщо колись було нормально за 40хв −1,5 години добратися з передмістя в центр, зараз це понад 2 години. Якщо казати про зйом житла, картина ще сумніша.
3) небезпека обстрілів, поки війна нажаль робота в офісі десь в центрі, буде цілий день біганина в укриття і з нього. Перфоманс буде ще той.

Якось чув таку історію, один СЕО вирішив типу весь ТОП менеджмент має працювати виключно в офісі в центрі, щоб «відчувати» реалії ринку/війни. 70% ТОП менеджерів пішли з компанії протягом місяця. Частину вдалось повернути але вже на їх умовах, звісно ж на ремоуті, і вже декого ремоут їз-за кордону 😁
Тому оффлайн то не про сьогодення, якщо чую що в когось робота виключно в офісі(не дефенс звісно), то це одразу мінус жирний компанії, по багатьом причинам.

PS наразі багато офісів і держ установ обзавелись укриттями, і намагаються «продати» це тому так виглядає наче нова хвиля оффлайна почалась.

Якщо всі скасують, то всі і повернуться. Але, звичайно, працювати в офісі після багатьох років ремоуту буде дуже некомфортно.

не всі, дехто пішов на зовнішній ринок, вакансій повно в усьому світі
якраз завдяки ковіду ремоут процеси підлаштували й це показало шо не обов’язково сидіти в офісі, а кидати гроші раз на місяць ремоут працівнику на рахунок не так вже й складно

Гібрид — ідеально!

Я відверто кажу: не знаю, що повинні скасувати, або що взагалі має статися в Світі, щоб звільнитися з армії живим і неушкодженим. Дуже хочу в офіс!... Нехай скасують вже врешті решт будь що, щоб я туди повернувся...

Розумію, друже. Ті ж мрії. Скасувати треба РФ. 🫡

Оце гідна тема, друже :)

Ну якщо офіс під домом — це пів біди) але в спальниках то не дуже комфортно офіси відкривати — тому це їздити треба.
Я коли мене намагаються затягнути в офіс кажу прямо — мій рейт ото скільки на місяць, якщо хочете офіс- ок але це + 700-1000$ до зарплатні бо дорогу я включу в робочі години по х2 рейту і фактично я в день «овертаймитиму» на ці пару годин більше + включу обід.
Якщо так будуть казати всі — бізнес швиденько порахує вигоду))

Якщо так будуть казати всі — бізнес швиденько порахує вигоду))

ну да, а еще если все не будут работать менее чем за 20к дол в мес, то зп заметно вырастет

Та що ти його слухаєш лол. Глянь його досвід там 3-, 4- сортні фірми в яких походу грошей навіть на лого немає. Таких девів по 600 баксів зара купу можна найняти і вони будуть з радістю ходити босяка в інше місто.

В Аякс я в офіс іноді пішки ходив, бо жив на Виноградарі. Десь 3 км від дому

я ходив багато років десь 6км(50хв) в 1 сторону і назад і було все гаразд. Часу вистачало на власне життя і на роботу. Якщо вмієш працювати то робота з дому чи з офісу нічого не вирішує, це як «кинь курити сигарети і станеш мільйонером»

Підписатись на коментарі