Чому Product Manager має «кодити» прототипи сам (і як я це зробила за вечір)
Привіт, новачки в продукті! 👋
Якщо ви думаєте, що робота продакта — це лише писати ТЗ і чекати на дизайн-макети два тижні, у мене для вас новини з 2026 року: ви просто втрачаєте час.
Сьогодні швидкість (Speed to Market) — це головна перевага. Поки ви чекаєте на вільні руки дизайнера, конкуренти вже валідують гіпотези за допомогою AI.
Навіщо продакту вміти робити прототипи
- Discovery за 48 годин. Ви можете перевірити ідею «на колінці», не витрачаючи бюджет розробки.
- Спільна мова з командою. Набагато легше показати «клікабельну» логіку, ніж пояснювати її на пальцях.
- Економія нервів. Ви бачите слабкі місця своєї логіки ще до того, як вона потрапила в беклог.
Мій кейс: Рекомендації товарів у Checkout
Я вирішила перевірити гіпотезу: «Додавання блоку рекомендованих товарів прямо на етапі оплати (Checkout) збільшить середній чек (AOV)».
Замість того, щоб чекати тиждень на макети від дизайнера, я пішла в Visily.ai. Це потужний AI-інструмент, який дозволяє збирати інтерфейси за лічені хвилини.

Як я це зробила:
- Завантажила скріншот нашого поточного чекауту.
- Використовуючи AI-функції Visily, просто «домалювала» блок Cross-sell товарів.
- Налаштувала клікабельність, щоб показати, як змінюється сума в кошику при додаванні товару.
Що ми отримаємо в результаті
Завдяки швидкому прототипу ми вже зараз можемо провести коридорне тестування та валідувати гіпотезу ПЕРЕД повноцінним AB-тестом.
На які метрики це вплине?
- Average Order Value (AOV): Основна ціль — наскільки зросте сума замовлення.
- Conversion Rate (CR): Важливо стежити, щоб новий блок не відволікав користувача від головного — оплати!
- Attachment Rate: Відсоток замовлень, у яких є хоча б один товар із рекомендацій.

Мій висновок: У 2026 році MVP має бути не просто «мінімальним», а MLP (Minimum Lovable Product). І за допомогою No-code/AI інструментів ви можете створити його самостійно.
Порада дня: Не чекайте на «ідеальний момент». Бери Visily або v0, збирай прототип і йди до користувачів вже сьогодні!
Цікаво спробувати так само? Пишіть у коментарях, які No-code інструменти ви вже використовуєте у своїй роботі!
2 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівдуже дивний приклад
це ж вже типу як industry standard який роблять майже всі магазини
валідувати треба не ідею (вона вже є + вона працює), а саме execution — тобто який з варіантів імплементації працює краще і чому. Хто з вашим конкурентів має схожі варіанти, які інші додатки з інших доменів мають «рекомендацію на оплаті» і як вона реалізована.
Хоч це і відверта джинса окремих тулів, але саме от такими стануть наступні усі ІТ-спеціалісти. Безумовно цілим фінансовим бізнес моделям, через це настане кінець. Гартнер прогнозує на докорінну зміну в ШІ, яка дозволить знову позбавитись більшості ІТ спеціалізацій залишивши одного мегастека, аля Пітера Нортона, Джона Карлмарка чи Ілана Масака к 2036 року.
Щодо бізнесу, то справді я ХЗ чому так, але величезна кількість проектів з моєї практики валилась чи зазнавала challenging state саме через затримку саме дизайну, гадки не маю чому один і той самий паттерн. Частіше за усе, замовник дуже довго не аксептить — а коли з рештою дивится, то починає вставляти хотілки та переробки.