Перехід у лігу «Scrum Master», чи боляче це?
Колись давно, ще на початку свого шляху, я просто робив. Збирав команди, розбивав задачі, слідкував за дедлайнами — і все це без жодного розуміння того, як це правильно називається. Agile? Scrum? Servant-leader? Я чув ці слова, але вони були десь там, у книжках і на конференціях. Я ж просто «керував проектами».
За 6+ років я попрацював з командами в мобільній розробці, веб, геймдеві, 3D-виробництві. Різні люди, різні культури, різні темпи. І з кожним новим проектом я розумів одне — головне не інструменти і не процеси. Головне — довіра. Та сама атмосфера, коли люди не бояться сказати «я застряг» або «я не згоден». Коли ретро — це не формальність, а справжня розмова. Коли команда — це не ресурс, а живий організм, який хоче рухатись вперед.
Термінологія прийшла пізніше. Я почав читати, розбиратись, і раптом виявив, що те, що я робив інтуїтивно роками — це і є facilitation, impediment removal, servant-leadership. Просто я не знав, як це називається. Це було і смішно, і трохи боляче водночас.
Зараз я цілеспрямовано рухаюсь у бік ролі Scrum Master. І тут починається найцікавіше.
Відкриваєш вакансії — і очі розбігаються. «Scrum Master» в заголовку, а в описі — delivery manager, project coordinator, і ще трохи product owner для повноти картини. «Project Manager» — а вимоги один в один як у SM. «Delivery Manager» — і там половина обов’язків з Agile-фасилітації. Ринок живе своїм окремим життям, де назва посади і реальна роль — це два різних всесвіти.
Я не скаржусь. Я намагаюсь розібратись.
Маю досвід, маю практику, маю розуміння — і шукаю команду, якій потрібен саме такий SM: той, що не просто проводить церемонії за розкладом, а щиро зацікавлений в тому, щоб людям поруч було зручно, прозоро і продуктивно працювати.
Якщо ви проходили схожий шлях, або знаєте команду, яка шукає саме таку людину — буду радий почути. Будь-який досвід, порада або просто «тримайся» — вже цінність.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів