Коли AI бере на себе рутину: що далі для технічних команд?

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Мене звати Ігор Закутинський, я CTO у FORMA — одному з бізнесів групи IT-компаній Universe Group. За понад 12 років у software engineering я працював із системами різного рівня складності — від інфраструктури до команд і довгострокових технічних рішень. Маю PhD з комп’ютерних наук, сертифікацію AWS Architect і нагороду «Найкращий молодий вчений року». Паралельно з комерційними продуктами займаюся R&D у mil-tech напрямі — зокрема комунікаціями та електронною боротьбою для безпілотних систем.

Останні кілька років я багато працюю з AI-інструментами в розробці й бачу, як швидко змінюється сама логіка професії. Те, що раніше було базою для входу в інженерію — прості задачі, рутинний код, поступове ускладнення — зараз поступово зникає. Цю частину роботи забирають агентні системи. І це створює нову ситуацію, до якої індустрія ще не повністю готова.

У цій статті я хочу розібрати, як змінюється шлях розвитку інженера в умовах AI: чому зникає звичний «тренувальний шар» задач, чому поріг входу фактично стає вищим, і які навички стають критичними вже на старті. Також поділюся своїм баченням, як має змінюватися підхід до навчання і розвитку, щоб інженери могли рости не через рутину, а через системне мислення.

Як зник «вхідний рівень» у розробці

Колись саме через прості, повторювані задачі крок за кроком формувалася технічна інтуїція та інженерне мислення початківців. Сьогодні цей «тренувальний майданчик» автоматизується. Виникає парадокс: з одного боку, поріг входу в розробку ніби став нижчим, а інструменти доступніші. З іншого — об’єм знань, необхідний для старту, колосально зріс. Щоб стати фахівцем, сьогодні потрібно одразу мислити системно, незалежно від грейда.

Від «кодера» до архітектора систем

Подібні зсуви вже траплялися в історії. Під час автоматизації заводів роль виконавця операцій трансформувалася в роль інженера складних систем. Розробка зараз проходить той самий шлях. Поняття «кодера» поступово зникає — його місце займає інженер з архітектурним та системним мисленням.

Це веде до фундаментальної зміни ринку: Я вважаю, що розробників у класичному розумінні стане менше, але їхній рівень буде значно вищим. Епоха масового «виробництва коду» закінчується. Натомість приходить час професіоналів, які здатні керувати складністю, а не просто писати синтаксично правильні рядки.

Що це означає для індустрії?

1. Повернення до фундаменту. Ренесанс глибокої освіти. Коли рутину робить AI, єдиною перевагою інженера стає розуміння першопринципів (first principles), алгоритмічна глибина та здатність бачити систему в динаміці.
  2. Новий стек навичок. Ми вчимося не просто писати код, а керувати агентами та проектувати цілісні системи.
  3. Старт з осмислення. Шлях у професію тепер починається не з вивчення синтаксису чи механічного написання функцій, а з проєктування системних зв’язків. Перша навичка новачка — це не «як написати код», а «як збудувати архітектуру, якою керуватимуть агенти».

Головним викликом найближчих років стане здатність навчати нове покоління мислити системами в умовах, коли «простих задач» для тренування більше не існує.

Рутину забирає AI, але це відкриває дорогу до вищого рівня компетенцій. Це нова ера — ера інтелектуальної надбудови над автоматизацією.

Ми більше не дискутуємо про вплив AI — ми вже в епіцентрі змін. Головний виклик зараз не в самих інструментах, а в тому, наскільки швидко ми перестанемо вчити людей бути «операторами набору коду». Старі методи навчання джунів просто перестають працювати в реальності, де прості задачі зникли.

Колеги, цікаво почути ваші думки:

1. Як тепер формувати технічну інтуїцію у новачків, якщо «пісочницю» з рутинними задачами забрала автоматизація?
  2. Як ви змінюєте свої підходи до менторства чи оцінки кандидатів, враховуючи, що просто вміти кодити тепер недостатньо?

Ця зміна вже відбувається, і її складно ігнорувати. Рутинні задачі, на яких раніше виростали інженери, поступово зникають, а разом із ними — звичний шлях входу в професію. Питання тепер не в тому, чи вплине AI на розвиток інженерів, а в тому, як швидко ми адаптуємо під це підходи до навчання і роботи.

Якою ви бачите нинішню ситуацію в розробці? Буде цінно почути вашу думку.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Перша навичка новачка — це не «як написати код», а «як збудувати архітектуру, якою керуватимуть агенти».

100% — але є нюанс, що навіть тут ви використовуєте AI — спеціалізований агент(и)/Claude Code skill(s), etc. :) - і якщо не прямо зараз, то в найближчому майбутньому для невеликих і навіть середнього плану сервісів, AI зможе з нуля будувати якісну архітектуру з усіма об"язками (CI/CD, Infrastructure as Code, observability, scaling, etc.), яка буде адаптована під AI агенти. Тому навіть не знаю — теж поки-що не маю відповіді, на що саме робити акцент, щоб залишатися конкурентноспроможним на ринку через 3-5 років)

я не маю відповіді на ці питання. я з АІ відчуваю себе майже всесильним, і відчуваю, як я тупію, і разом з ним не хочу думати над низькорівневими задачами, не памʼятаю, коли востаннє прям дебажив рядок за рядком у пошуках невловимого багу, як тоді молодий інженер навчиться думати, розуміти, і бути програмістом, коли є така спокуса перекласти з себе основний процес — вчитися розбиратися глибоко) а може це такий шлях тепер, програмування (кодінг) стає імперативним пережитком, на заміну якому приходить декларативний девелопмент

Я думаю що далі хтось з розробників навчить AI шукати замовників та індустрія аутсорс/аутстафф кане у минуле.

Підписатись на коментарі