Коли AI бере на себе рутину: що далі для технічних команд?
Мене звати Ігор Закутинський, я CTO у FORMA — одному з бізнесів групи IT-компаній Universe Group. За понад 12 років у software engineering я працював із системами різного рівня складності — від інфраструктури до команд і довгострокових технічних рішень. Маю PhD з комп’ютерних наук, сертифікацію AWS Architect і нагороду «Найкращий молодий вчений року». Паралельно з комерційними продуктами займаюся R&D у
Останні кілька років я багато працюю з AI-інструментами в розробці й бачу, як швидко змінюється сама логіка професії. Те, що раніше було базою для входу в інженерію — прості задачі, рутинний код, поступове ускладнення — зараз поступово зникає. Цю частину роботи забирають агентні системи. І це створює нову ситуацію, до якої індустрія ще не повністю готова.
У цій статті я хочу розібрати, як змінюється шлях розвитку інженера в умовах AI: чому зникає звичний «тренувальний шар» задач, чому поріг входу фактично стає вищим, і які навички стають критичними вже на старті. Також поділюся своїм баченням, як має змінюватися підхід до навчання і розвитку, щоб інженери могли рости не через рутину, а через системне мислення.
Як зник «вхідний рівень» у розробці
Колись саме через прості, повторювані задачі крок за кроком формувалася технічна інтуїція та інженерне мислення початківців. Сьогодні цей «тренувальний майданчик» автоматизується. Виникає парадокс: з одного боку, поріг входу в розробку ніби став нижчим, а інструменти доступніші. З іншого — об’єм знань, необхідний для старту, колосально зріс. Щоб стати фахівцем, сьогодні потрібно одразу мислити системно, незалежно від грейда.
Від «кодера» до архітектора систем
Подібні зсуви вже траплялися в історії. Під час автоматизації заводів роль виконавця операцій трансформувалася в роль інженера складних систем. Розробка зараз проходить той самий шлях. Поняття «кодера» поступово зникає — його місце займає інженер з архітектурним та системним мисленням.
Це веде до фундаментальної зміни ринку: Я вважаю, що розробників у класичному розумінні стане менше, але їхній рівень буде значно вищим. Епоха масового «виробництва коду» закінчується. Натомість приходить час професіоналів, які здатні керувати складністю, а не просто писати синтаксично правильні рядки.
Що це означає для індустрії?
- Повернення до фундаменту. Ренесанс глибокої освіти. Коли рутину робить AI, єдиною перевагою інженера стає розуміння першопринципів (first principles), алгоритмічна глибина та здатність бачити систему в динаміці.
- Новий стек навичок. Ми вчимося не просто писати код, а керувати агентами та проектувати цілісні системи.
- Старт з осмислення. Шлях у професію тепер починається не з вивчення синтаксису чи механічного написання функцій, а з проєктування системних зв’язків. Перша навичка новачка — це не «як написати код», а «як збудувати архітектуру, якою керуватимуть агенти».
Головним викликом найближчих років стане здатність навчати нове покоління мислити системами в умовах, коли «простих задач» для тренування більше не існує.
Рутину забирає AI, але це відкриває дорогу до вищого рівня компетенцій. Це нова ера — ера інтелектуальної надбудови над автоматизацією.
Ми більше не дискутуємо про вплив AI — ми вже в епіцентрі змін. Головний виклик зараз не в самих інструментах, а в тому, наскільки швидко ми перестанемо вчити людей бути «операторами набору коду». Старі методи навчання джунів просто перестають працювати в реальності, де прості задачі зникли.
Колеги, цікаво почути ваші думки:
- Як тепер формувати технічну інтуїцію у новачків, якщо «пісочницю» з рутинними задачами забрала автоматизація?
- Як ви змінюєте свої підходи до менторства чи оцінки кандидатів, враховуючи, що просто вміти кодити тепер недостатньо?
Ця зміна вже відбувається, і її складно ігнорувати. Рутинні задачі, на яких раніше виростали інженери, поступово зникають, а разом із ними — звичний шлях входу в професію. Питання тепер не в тому, чи вплине AI на розвиток інженерів, а в тому, як швидко ми адаптуємо під це підходи до навчання і роботи.
Якою ви бачите нинішню ситуацію в розробці? Буде цінно почути вашу думку.
3 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів100% — але є нюанс, що навіть тут ви використовуєте AI — спеціалізований агент(и)/Claude Code skill(s), etc. :) - і якщо не прямо зараз, то в найближчому майбутньому для невеликих і навіть середнього плану сервісів, AI зможе з нуля будувати якісну архітектуру з усіма об"язками (CI/CD, Infrastructure as Code, observability, scaling, etc.), яка буде адаптована під AI агенти. Тому навіть не знаю — теж поки-що не маю відповіді, на що саме робити акцент, щоб залишатися конкурентноспроможним на ринку через3-5 років)
я не маю відповіді на ці питання. я з АІ відчуваю себе майже всесильним, і відчуваю, як я тупію, і разом з ним не хочу думати над низькорівневими задачами, не памʼятаю, коли востаннє прям дебажив рядок за рядком у пошуках невловимого багу, як тоді молодий інженер навчиться думати, розуміти, і бути програмістом, коли є така спокуса перекласти з себе основний процес — вчитися розбиратися глибоко) а може це такий шлях тепер, програмування (кодінг) стає імперативним пережитком, на заміну якому приходить декларативний девелопмент
Я думаю що далі хтось з розробників навчить AI шукати замовників та індустрія аутсорс/аутстафф кане у минуле.