Як я заглянув у майбутнє очима ШІ?
Якщо комусь здається, що світ — це хаотичний потік подій, випадково згенерованих «помаранчевим» принтером, якого називають Трампом, то формально він правий. Саме так це зсередини й виглядає.
Але давай припустимо, що в цьому хаосі є порядок, і взагалі, світ має цілісний стан. Щоб краще це уявити, нехай це буде багатовимірний «шар», який постійно «обертається».
Якщо ми знаходимося в центрі цього шару, то для нас всі ці хаотичні події і є реальністю. Але насправді вони лише зміни стану, які можна описати як рух у певному напрямку. Тобто стан будь-якої ситуації існує як узагальнення всього, що відбувається одночасно.
І тут ми поступово переходимо до представлення світу у вигляді вектора, який складається з усього інфопросторового хаосу, шуму і стратегічних подій.
Якщо взяти це за базову модель, то це означає, що будь-яку ситуацію — побутову, геополітичну, культурологічну — можна описати за допомогою напрямку та сили руху і, відповідно, порахувати.
І тут виникає цікаве відчуття... десь ми це вже бачили.
А раз так, то у нас є цікавий інструментарій, який дозволяє взяти деякі інструменти ШІ для того, щоб заглянути в майбутнє його очима! Тож до роботи!
Як я це зробив
Я вирішив зробити скрипт, який буде дивитися та оцінювати ситуацію очима LLM. Ідея була наступна.
Я взяв базовий стан, перетворив його у вектор і задав кілька осей, по яких можна оцінювати зміни. Це ті самі «сенсові виміри», на які потім проектується стан, щоб зрозуміти, куди він зміщується. Спрямувати на нього вхідні події і логувати зміни в критеріях оцінки ситуації в контексті наших критеріїв.
В якості базової ситуації я вибрав Американо-Ірансько-Ізраїльський конфлікт. Я взяв кілька блоків: військовий, дипломатичний, енергетичний і загальний фон — і перетворив їх у вектор, який і став початковою точкою.
Ось короткі вижимки цих описів:
- Загальна геополітична ситуація. Іран залишається ключовим гравцем у регіоні з високим рівнем напруги у відносинах із США, Ізраїлем та країнами Перської затоки, при цьому прямого повномасштабного конфлікту поки немає...
- Військові сигнали. У регіоні спостерігається підвищена військова активність: зростання присутності флоту, розвідувальних операцій, ударів по інфраструктурі та дій проксі-сил без переходу до наземної фази...
- Енергетичний контекст. Енергетичний ринок залишається чутливим до подій у районі Ормузької протоки, де ризики для судноплавства створюють волатильність цін, але без фактичного порушення постачання...
- Дипломатичний та інформаційний рівень. Дипломатичні процеси тривають, але залишаються нестабільними, а інформаційний простір наповнений сигналами стримування та невизначеності без чітких ознак швидкої деескалації...
За допомогою моделі embedding від OpenAI я отримав вектор цієї ситуації. Це була відправна точка, від якої я збирався відштовхуватися.
Далі мені потрібно було створити оціночні вісі, або як я назвав їх раніше «сенсові виміри». Саме за допомогою них можна було оцінювати зміни ситуації, які відбуваються з плином часу. Ось які орієнтири я обрав:
- Інтенсивність військової ескалації (з переходом у наземну фазу)
- Інтенсивність деескалаційних процесів (дипломатія, переговори)
- Інтенсивність тиску на енергетичні ринки (ризик росту нафти)
Експеримент
Далі я підібрав набір свіжих подій для свого першого тесту. Так виглядають їх скорочені версії:
- У Червоному морі зафіксовано атаки дронів і ракет по комерційних суднах, маршрути змінюються, страхові ризики зростають, а військово-морська присутність посилюється...
- Ізраїль завдав авіаударів по іранській військовій інфраструктурі в Сирії, порушено логістику проксі-сил, Тегеран заявляє про можливу відповідь...
- Іран, США та посередники відновили непрямі переговори щодо зниження напруги, обговорюються обмеження атак і стабілізація морських маршрутів...
- Удари по підтримуваних Іраном формуваннях в Іраку та Сирії стали відповіддю на атаки, сигналізуючи про стримування без переходу до повномасштабної ескалації...
Далі я написав простий скрипт. Він читає тексти подій, проганяє їх через embedding-модель і перетворює кожну подію у вектор.
Далі все просто: кожна нова подія трохи зміщує стан.
Далі все просто. Кожна нова подія трохи зміщує стан за формулою, де попередній стан трохи «забувається», а нова подія додає свій вплив.
Фактично це виглядає як цикл. Подія → вектор → додавання до стану → нормалізація → наступний крок.
Кожний новий стан проектується на обрані вектори-осі, і ми бачимо, до чого все іде.
Далі я подав ці події у скрипт і почав дивитися, як саме вони змінюють стан системи на кожному кроці.
Тобто ми вже не розглядаємо самі новини — ми дивимося на їхній ефект.
Кожна подія додається послідовно, і після кожної ми отримуємо новий стан, спроєктований на наші осі.
Саме так можна побачити не просто сумарний результат, а внесок кожної події окремо.
Пару слів про значення результатів, бо важливо зрозуміти, що вони означють.
Кожне значення — це проекція стану на відповідну вісь. Тобто ми дивимося, наскільки система зміщена в бік ескалації, деескалації або впливу на енергетику.
Значення близько 0.5 — це нейтральний стан. Вище — сигнал посилюється, нижче — слабшає.
Наприклад, ескалація 0.59 означає легкий перекіс у бік напруги, але без домінування.
1. У Червоному морі зафіксовано атаки дронів і ракет по комерційних суднах...
Результат після цієї події:
Ескалація: 0.59
Деескалація: 0.49
Нафта: 0.66
Інтерпретація:
Одразу видно перекіс у сторону енергетичного ризику. Це логічно — порушення морських маршрутів прямо б’є по нафті.
Ескалація вже присутня, але вона ще не домінує. Деескалація практично відсутня як фактор.
2. Ізраїль завдав авіаударів по іранській інфраструктурі в Сирії...
Результат:
Ескалація: 0.61
Деескалація: 0.49
Нафта: 0.64
Інтерпретація:
Ескалація зростає і закріплюється. Це вже не інцидент, а продовження ланцюга.
При цьому деескалація не змінюється взагалі. А нафта трохи просідає — система вже частково адаптується до ризику.
3. Відновлення переговорів між Іраном, США та посередниками...
Результат:
Деескалація: 0.53
Нафта: 0.62
Інтерпретація:
Вперше з’являється сильний сигнал у протилежний бік. Деескалація підростає досить помітно.
Але важливо інше — ескалація при цьому не падає. Це означає, що переговори не змінюють напрям, а лише додають баланс.
4. Удари по підтримуваних Іраном формуваннях в Іраку та Сирії...
Результат:
Деескалація: 0.51
Нафта: 0.58
Інтерпретація:
Деескалація частково відкочується назад. Це означає, що ефект переговорів був нестійкий.
Ескалація залишається на тому ж рівні — вона вже зафіксувалась. А нафта продовжує знижуватись, тобто система остаточно адаптується.
Загальна картина
Тепер якщо подивитися на все разом:
Ескалація: 0.59 → 0.61 → 0.61 → 0.61
Деескалація: 0.49 → 0.49 → 0.53 → 0.51
Нафта: 0.66 → 0.64 → 0.62 → 0.58
На рівні окремих новин це виглядає як суперечливий потік. Є атаки, є удари, є переговори, є відповідні дії. Кожна подія ніби тягне ситуацію у свій бік.
Але якщо подивитися на це як на стан, картина стає значно простішою.
Перша подія задає початковий перекос. Система різко реагує на ризик для енергетики, і це одразу формує основний вектор напруги.
Друга подія не створює новий напрям, а підсилює вже існуючий. Більшість подій не змінюють систему, а лише закріплюють її стан.
Третя подія дає протилежний імпульс, але система не розвертається. Вона лише трохи зміщується і зберігає інерцію.
Четверта подія гасить цей імпульс. Система повертається до вже сформованого режиму.
Ескалація один раз зростає і далі тримається. Це означає новий базовий рівень напруги.
Деескалація з’являється, але не закріплюється. Вона працює як короткий сигнал, а не як тренд.
А нафта спочатку реагує, а потім «звикає». Це означає, що система адаптується.
Висновок
Всередині цього «шару» новини виглядають як хаос. Але якщо дивитися на них як на вплив на стан — починає проявлятися система.
Кожна подія змінює цей стан, але робить це по-різному: одні зміни підсилюють уже існуючий напрям, інші лише тимчасово його зсувають.
У результаті видно не окремі події, а загальний рух.
У якийсь момент стає зрозуміло: важливі не самі новини, а їхній сумарний ефект.
І якщо цей ефект можна виміряти — його вже не потрібно вгадувати. Його можна порахувати.
P.S.
Так, я розумію, що «заглянути в майбутнє» — більше красива метафора для того, що по суті є weighted average з ембедингів. Але тут важливо інше.
Коли ти дивишся на потік новин — мозок робить приблизно те саме, тільки повільніше і з більшою кількістю когнітивних упереджень. Він теж «зважує» події, «проектує» їх на свої внутрішні осі і формує загальне відчуття куди все рухається.
Різниця в тому, що цей процес можна зробити явним. І тоді вже аргументувати — не «мені здається, що напруга зростає», а «ескалація 0.61 і не падає третю подію поспіль».
Це не магія. Це просто інший спосіб дивитися на те саме.
10 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівЗавжди є три головних сценарію розвитку подій:
1 — позитивний, в цілому після всих змін ситуація стабілізується і стане краще.
2 — нейтральній, яксь проблеми будуть вирішені яксь ні, ситауція в цілому не стане краще але і не гірше.
3 — практична більшість проблем не будуть вирішені і ситуація стане гірше.
Не дякуйте. сеньор чів, феллоу, архітект, візіонер, бізнес стертеджі геополітікал аналіст.
Події з новин це проекції складних процесів, ще й з ефектом селекції.
Так і є, новини — це відфільтрована реальність, але тут важливо, те що реально впливає на сприйняття ситуації і новини якраз це й роблять! Тобто тут мова не про саму реальність, а про її інформаційний відбиток, який формує рішення і дії акторів. Тому вимірювати це вже має сенс.
Так, це важливо для трейдингу наприклад.
Так, це важливо для трейдингу наприклад.
Дуже важко прогнозувати процеси які значно залежать від одного старого ідіота. І ще пару інших старих маразматіків рулять процесами в світі.
Можна вважати що все в світі рандомно
Це публічний спікер певного кругу людей і фінансово-промислових груп пов’язаних із видобутком нафти та американского важкого машинобудування, так званих «Рокфелерів» напевно за ім’ям основателя группи і його родини. Власне Девід Рокфеллер, довго був сірим кардиналом і засновником цього геополітичної группи та школи, разом із його відомою группою, команду яку він утворив в RAND — Генрі Кіссінджером та Збігневим Бзежинським.
Американскій народ мав протестне голосування, а не програмне, після чого, як тільки провели партійну чистку в глибинній державі, республіканска партія взялась за те саме, що вона робила і при Рональді Рейгані, і при Буше старшому та молодшому, так звану Рейгономіку.
У демократів та «Ротшильдів» інший метод — Джиммі Картера, та сімейства Клінтонів із експортом революцій і т.д. Їх система працює не одразу, на чому вони коляться. 4 строків по 4 роки як у Рузвельта, щоб отримати результати рішень, в них просто нема.
Згоден, рандомність окремої людини, це реальний фактор. Але навіть на «старих ідіотів» діє система обмежень: економічних, військових, політичних. І ці обмеження якраз і формують той вектор, який важко розвернути одним твітом. Трамп може здивувати, але він не може зробити так, щоб нафта не реагувала на Ормузьку протоку.
Це не майбутнє, а проекція минулого.
«Через 10 років вулиці Лондона вкриються півметровим шаром конячого лайна»
Так, всі дані з минулого, інших не буває. Питання не в тому, звідки дані, а в тому, куди рухається вектор.