Smartsheet як шар visibility: як показати бізнесу реальний стан проєкту, а не task-level шум

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Як побудувати зрозумілий stakeholder view проєкту: досвід роботи PM-а зі Smartsheet

Привіт! Мене звати Олександра, я Project Manager у Master of Code Global, і моя робота лежить на перетині delivery management, кросфункціональної координації, процесного управління та комунікації зі стейкхолдерами. У межах цієї ролі я регулярно працюю не лише з виконанням проєкту всередині команди, а й з тим, як зробити його стан прозорим, структурованим і зрозумілим для різних аудиторій — бізнесу, leadership-команди, продуктових стейкхолдерів або клієнта.

І ось тут є одна дуже знайома багатьом PM-ам проблема.

Інструменти типу Jira чи Trello чудово працюють для команди — там є вся деталізація: детальні задачі, технічний контекст, службові статуси, внутрішні коментарі, проміжні рішення та вся операційна кухня. Але коли на це дивиться бізнес або клієнт, замість зрозумілої картини вони часто бачать просто набір задач.

У підсумку замість прозорості людина отримує шум.

Саме тому в цій статті я хочу розібрати Smartsheet — не як «ще одну таблицю», а як інструмент, який у моїй практиці допомагає показувати реальний стан проєкту просто, структуровано і зрозуміло для тих, хто приймає рішення.

Коли task board не дорівнює visibility

У багатьох командах прозорість вирішується дуже просто: стейкхолдерам відкривають доступ до того самого інструмента, у якому живе команда.

Логіка ніби зрозуміла. Якщо всі задачі, статуси й апдейти вже там, то навіщо будувати ще один рівень представлення інформації? Але на практиці це працює не завжди. Бо внутрішній борд показує операційну реальність команди, але не обов’язково добре показує стан проєкту як системи.

Команді важливо бачити підзадачі, технічні нюанси, сервісні поля, проміжні статуси, внутрішні коментарі, дрібні залежності. PM-у, Product Manager-у чи бізнесу зазвичай потрібне інше: чи рухається ініціатива за планом, де вузькі місця, які ризики накопичуються, що блокує прогрес, де потрібне рішення, і наскільки передбачуваним виглядає результат.

Тобто один і той самий проєкт можна читати на зовсім різних рівнях.

І ось тут починається головне: список задач сам по собі ще не дорівнює прозорості. Більше того, інколи він узагалі заважає побачити головне.

Чому всі дивляться на проєкт по-різному

Це, мабуть, одна з ключових речей, яку рано чи пізно помічає кожен PM. І ключова думка моєї статті.

Один і той самий проєкт різні ролі читають по-різному. Для команди головна одиниця реальності — задача. Для PM-а — статус потоку робіт, дедлайни, ризики, залежності, критичні точки. Для Product Manager-а — прогрес ініціативи, пріоритети, відповідність roadmap і рух до результату. Для бізнесу — прогнозованість, вплив на цілі, блокери, cost of delay і місця, де потрібні рішення.

Проблема починається тоді, коли всім цим ролям показують один і той самий інструмент в одному й тому самому вигляді.

Те, що зручно для команди, не обов’язково буде читабельним для бізнесу. Те, що добре для щоденного delivery, не завжди корисне для leadership-огляду. А те, що допомагає інженеру, може взагалі нічого не сказати клієнту чи Product-у.

Саме тому потреба часто не в ще одному task board, а в окремому шарі, який дає правильний рівень узагальнення без втрати сенсу.

Smartsheet це не «ще одна таблиця», а окремий шар прозорості

На перший погляд Smartsheet легко сприйняти як черговий табличний інструмент. І це, до речі, одна з причин, чому його часто недооцінюють.

Бо якщо дивитися тільки на інтерфейс, можна подумати: ну так, ще один spreadsheet-like інструмент. Але його цінність для PM, Product і бізнесу не в самій табличній логіці. Вона в тому, що поверх неї можна побудувати більш зрозумілу модель видимості: з workstreams, milestones, статусами, ризиками, дедлайнами, блокерами, залежностями і короткими управлінськими апдейтами.

Для мене сила Smartsheet не в тому, що він має замінити всі інші інструменти. А втому, що він допомагає перетворити операційну роботу на зрозумілий для стейкхолдерів огляд.

Тобто команда може далі жити у своєму звичному task-level середовищі, а PM, Product, бізнес або зовнішній стейкхолдер отримують окремий зріз: прогрес, ключові етапи, ризики, дедлайни, блокери, залежності, next steps і точки уваги.

І саме в цій ролі Smartsheet починає виглядати не як «ще одна таблиця», а як окрема операційна система для visibility проєкту.

Статус треба не просто описати, а показати

Є ще одна річ, у якій Smartsheet виглядає особливо сильним: він дозволяє не тільки описувати статус, а й нормально його показувати.

І тут для мене один із найцінніших форматів — діаграма Ганта.

Коли дивишся на ініціативу очима PM-а, Product Manager-а чи бізнесу, важливо бачити не просто список задач, а етапи, ключові залежності, критичні точки і місця, де затримка в одному блоці тягне за собою інші.

Саме тут діаграма Ганта часто дає значно більш управлінське читання проєкту, ніж класичний борд. Smartsheet підтримує Gantt view, dependencies, predecessors і critical path. Це означає, що можна не просто скласти таймлайн, а побачити, які задачі визначають тривалість проєкту і де зсуви реально починають бути небезпечними.

Для PM-а це зручно, бо можна швидко відповісти на дуже конкретні питання:

• де ми зараз у таймлайні;
  • які milestones попереду;
  • що від чого залежить;
  • які частини плану критичні;
  • де один зсув запускає ланцюгову реакцію.

Для Product-а чи бізнесу це теж важливо. Бо абстрактний «статус» нарешті перетворюється на картину руху, а не на набір фраз у стилі «ми в процесі».

High-level Gantt view у Smartsheet: таймлайн, залежності, milestones і критичний шлях у stakeholder-readable форматі.

Smartsheet не обов’язково замінює інші інструменти — він може їх зв’язати

Ще один важливий плюс Smartsheet у тому, що його не обов’язково сприймати як платформу, у яку всі мають переїхати.

І це, чесно кажучи, одна з найздоровіших моделей його використання.

Бо в реальному житті delivery уже живе в Jira, оперативна комунікація — у Slack або Teams, комерційний контекст — у CRM, аналітика — в окремих BI-інструментах. І спроба перенести все в один «універсальний» тул дуже часто закінчується або болем, або саботажем, або і тим і іншим.

Smartsheet тут сильний тим, що його цінність часто не в тому, що він «перемагає» інші тули, а в тому, що він допомагає звести дані, статуси й управлінський контекст у більш цілісну картину.

І це, на мій погляд, значно практичніше.

Smartsheet як шар visibility між операційними системами команди та stakeholder-рівнем.

Що саме я б показувала в Smartsheet різним аудиторіям

Одна з найважливіших переваг такого підходу в тому, що один і той самий проєкт можна показати по-різному — залежно від того, хто саме на нього дивиться.

І ось тут, як на мене, починається найпрактичніша частина.

Що показати в Smartsheet різним аудиторіям

Які можливості Smartsheet особливо корисні для PM, Product і бізнесу

Щоб не перетворювати цей текст на каталог фіч, я б дивилася на можливості Smartsheet через призму практичної користі.

Dashboards. Один із найсильніших форматів для stakeholder visibility. Вони дають high-level зріз, який зручно читати бізнесу, leadership-команді чи зовнішнім стейкхолдерам: прогрес, health status, ключові етапи, ризики, фокусні зони.

Reports. Корисні, коли потрібно агрегувати інформацію з кількох sheet-ів або workstreams в один зрозумілий зріз. Для PM-а це особливо зручно в портфельній або кросфункціональній роботі.

Forms. Практична річ для intake-процесів: нові запити, change requests, ризики, бізнес-ініціативи, feature intake. Це допомагає нормалізувати вхідний потік і не втрачати важливі сигнали в чатах, листах чи хаотичних табличках.

Automation. Корисна там, де PM або Product інакше вручну тягнуть на собі рутину: нагадування, сповіщення, approvals, оновлення статусів, пересилання сигналів по процесу.

Workload tracking. Коли дивишся не тільки на статус роботи, а й на спроможність команди, питання workload і capacity стають не менш важливими за дедлайни.

Додаткові інструменти для зрілих сценаріїв. Якщо організація мислить на рівні PMO, портфеля або масштабованого delivery, стають корисними інструменти для стандартизації, агрегування даних, календарних представлень і централізованого керування — наприклад Control Center, Data Shuttle, DataMesh, Calendar App, Pivot App.

Для мене це важливо, бо тут Smartsheet уже виходить за межі «інструмента для одного PM-а» і починає працювати на рівні процесної системи.

Де Smartsheet особливо сильний на практиці

Якщо приземлити все на реальні сценарії, я б виділила кілька ситуацій, де Smartsheet реально виправданий.

Коли потрібно зібрати high-level view проєкту — не сотні дрібних карток, а кілька ключових потоків, milestones, ризики, дедлайни та прогрес.

Коли треба показувати не просто активність, а динаміку — що завершено, що під ризиком, що критично саме зараз.

Коли проєкт кросфункціональний — що більше команд, напрямів і залежностей, то менш зручним стає «голий» task board як єдиний спосіб показати реальність.

Коли потрібен простір не лише для delivery, а й для управлінських сигналів — ризики, блокери, decision points, intake, timeline, next steps.

Коли важлива stakeholder-friendly подача — структурована, жива, але не перевантажена картина замість повного робочого середовища.

Як зрозуміти, що вам уже потрібен Smartsheet

На мій погляд, про Smartsheet варто думати не в момент, коли хочеться «ще один інструмент», а в момент, коли з’являється розрив між тим, як команда веде роботу, і тим, як цю роботу потрібно показувати іншим.

Іншими словами, Smartsheet потрібен не тоді, коли «нема де записувати задачі», а тоді, коли не вистачає хорошого шару управлінської видимості:

• у вас уже є task tracker, але бізнесу або клієнту все одно «не видно» реальний стан ініціативи;
  • PM витрачає забагато часу на ручне складання статусів;
  • timeline, ризики, блокери й апдейти живуть у різних місцях;
  • у проєкті багато кросфункціональних залежностей;
  • різним аудиторіям потрібен різний рівень деталізації;
  • leadership-команді потрібне не копання в задачах, а швидке розуміння стану, ризиків і точок рішення;
  • вам важливо не лише вести роботу, а й робити її більш передбачуваною та читабельною.

Мова бізнес-цінності: чому це важливо не тільки PM-у

Ще один важливий момент: Smartsheet має сенс не лише як інструмент зручності для PM-а. Його цінність легко пояснюється і бізнесу.

Коли у вас є нормальний visibility-шар, бізнес отримує вищу прогнозованість, швидше прийняття рішень, менше інформаційного шуму, краще розуміння ризиків, швидший доступ до status picture без окремого ручного статусингу, менше втрат контексту між командами і кращу синхронізацію між delivery, product і management-рівнем.

Тобто мова не тільки про те, що «красиво видно». Мова про те, що керувати стає простіше.

Для Product-а це означає кращий зв’язок між roadmap і фактичним прогресом. Для бізнесу — більш зрозумілу картину впливу ініціативи на цілі. Для leadership — швидше виявлення зон, де потрібно втручання. Для PM-а — менше ручного статусингу і більше часу на управління, а не збір інформації.

Анти-приклади: коли Smartsheet не допоможе

Щоб не звучати так, ніби Smartsheet — це магічна пігулка, важливо чесно сказати, де він не спрацює.

1. Якщо в нього просто «переклали Jira у вигляді таблиці»

Тоді користі буде небагато. Якщо ви переносите весь task-level шум один в один, без нового рівня узагальнення, то просто змінюєте інтерфейс, а не вирішуєте проблему visibility.

2. Якщо не визначено, що саме важливо для стейкхолдерів

Красивий dashboard сам по собі не створює ясності. Якщо незрозуміло, які сигнали справді важливі для PM, Product чи бізнесу, вийде або ще одна перевантажена таблиця, або надто поверхневий дашборд без управлінської користі.

3. Якщо немає дисципліни оновлення

Будь-який visibility-шар працює лише тоді, коли дані в ньому актуальні. Якщо статуси застарілі, owners не оновлюють свої блоки, а milestones не синхронізуються з реальністю, довіра до такого інструмента падає дуже швидко.

4. Якщо очікувати, що він замінить усе

Smartsheet не скасовує потребу в нормальному внутрішньому delivery-середовищі. Якщо команда глибоко живе в engineering-процесах, backlog refinement, sprint planning і development-specific workflow, внутрішній task tracker усе одно залишиться основним місцем роботи.

5. Якщо dashboard не веде до рішень

Є велика різниця між «гарною візуалізацією» і «корисним управлінським інструментом». Якщо після перегляду статусу не зрозуміло, що саме потребує уваги, який ризик росте або де потрібне рішення, то навіть красивий workspace не дає справжньої цінності.

Практичний висновок

Для мене Smartsheet цінний не як універсальна заміна всіх інших тулів, а як інструмент, який допомагає перевести операційну роботу в зрозумілу картину для різних стейкхолдерів. Команда може й далі жити у своєму звичному delivery-середовищі. Але PM, Product Manager, бізнес або клієнт отримують не хаотичний потік задач, а структурований погляд на те, що відбувається з проєктом насправді: де є прогрес, де є ризики, що блокує рух, які етапи попереду і де потрібна увага.

Найкраще Smartsheet працює тоді, коли в нього виносять не весь delivery, а той рівень інформації, який потрібен для керування, синхронізації та прийняття рішень.

Тому я б не ставила питання «чи замінить Smartsheet Jira». Для мене це взагалі не найцікавіше питання.

Значно цікавіше інше: чи допомагає він показати реальний стан роботи на правильному рівні абстракції?

І от тут, на мій погляд, Smartsheet розкривається найкраще. Не як «ще одна таблиця», а як інструмент керованої visibility для проєктів та ініціатив.

А як ви вирішуєте це у своїх проєктах? Чи використовуєте Smartsheet або подібні інструменти, чи залишаєтесь в межах одного тулу? Буде цікаво почути різний досвід.

👍ПодобаєтьсяСподобалось4
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Ctrl + Enter
Ctrl + Enter

Не дуже розумію перевагу саме Smartsheet. В Jira Premium схожий функціонал є (наскільки я памʼятаю, останні 3 роки не працюю з джирою). В ClickUp аналогічно. Можна зробити вкладені задачі, коли перший рівень — це буде ініціатива яку добре було б за квартал закрити, другий рівень — це умовні епіки, які закриваються за 2-3 спрінта, а всередині епіка задачі третього рівня, де вже активно працює команда розробки. І якщо треба деталізація — то йде в сабтаски четвертого рівня.

Навіщо поверх цього прикручувати ще один інструмент?

Я, скоріше, не про те, що Smartsheet треба прикручувати поверх Jira в будь-якому випадку. Якщо в Jira чи ClickUp уже достатньо достатньо і для роботи команди, і зрозумілий статус для всіх потрібних людей, то тягнути ще один інструмент сенсу немає.

Але з мого досвіду не раз бувало, що клієнт або бізнес просто губився в task tracker’і, бо для команди це робочий env., а для них там забагато технічного контексту. У таких ситуаціях окремий high-level план бізнес-мовою працював краще: етапи, milestones, залежності, загальний статус. Плюс Gantt давав нормальну візуальну картину прогресу, а форми ми використовували як feedback / issue tracker, щоб нічого не губилося.

Тобто для мене сенс Smartsheet не в «ще одному трекері», а в окремому visibility layer там, де він реально потрібен.

Я повністю розумію біль, про яку ви кажете. Я не розумію, чому цей visibility layer ви пропонуєте вибудовувати в окремому інструменті, а не як окремий layer в тому інструменті, де ведеться розробка?

Я розумію сенс в цьому лише у випадку аутсорс історії, коли клієнту «накидують» більше годин чим реально витратили, або просто не хочуть показувати внутрішню кухню розробники (як задачі обговорюються, тестуються і т.п.) Тоді є сесн у варіанті з окремим інструментом де команда розробляє продукт і окремим інструментом де замовнику демонструються статуси.

Але якщо усе прозоро, то чому б не зробити цей окремий visibility layer в тому ж інструменті, де усі працюють і підвʼязати реальні задачі до цього лейра.

В нас в компанії була спроба залучити цей інструмент. Проблема для майже всіх розробників була в тому, що існував розрив між JIRA та цим інструментом. Було важко зрозуміти яка ціль в Smartsheet пов"язана з якоюсь таскою в JIRA. Постійно запитували координатора яку задачу вибирати щоб виконувати план в Smartsheet. Тому не зайшло. Я навіть дивувався: навіщо ще один трекер якщо все це можна зробити в JIRA? Можливо використання було не повноцінне чи помилкове.
Автор, у вас немає цієї статті на англійській мові?

Дякую за коментар, Кириле. Насправді я якраз і намагалася підсвітити, що для команди Smartsheet далеко не завжди має бути основним робочим інструментом.

Для розробників, та й загалом для delivery-команди, природною одиницею роботи зазвичай є саме задача в Jira/ Trello / etc.: там знаходиться поточний контекст, статуси, технічні деталі, залежності, внутрішні коментарі. Тому коли Smartsheet починають використовувати як ще один паралельний task tracker без чіткої ролі, дуже легко отримати той самий розрив, про який Ви написали: незрозуміло, де source of truth і як між собою синхронізуються Jira та Smartsheet.

У статті я якраз хотіла донести трохи іншу ідею: Smartsheet, на мою думку, краще працює не як заміна Jira для команди, а як окремий шар visibility для PM / Product / бізнесу та інших стейкхолдерів. Тобто команда далі живе у своїй операційній системі, де її мірою виконання є задачі, а Smartsheet уже збирає більш high-level картину: прогрес ініціативи, milestones, ризики, дедлайни, залежності, decision points.

І тут дійсно багато залежить від того, як саме інструмент впроваджують. Якщо його просто додають поверх Jira як ще один трекер для тих самих задач, користі мало. Якщо ж його використовують як надбудову для visibility на базі internal Jira / Trello, тоді сенсу значно більше.

Щодо англомовної версії: наразі цієї статті англійською немає, але якщо буде запит, можу підготувати :)

Я б хотів скинути цю статтю нашій компанії, бо запит на користування Smartsheet постійно надходить від керівництва. Так як у нас англомовне середовище, то було б добре щоб ваш блог пост був якісно підготовлений на англійській. Дякую.

проблема не в розриві інструментів, а в розриві «голови»

багато великих (і не тільки) бізнесів страждає не через відсутність софта, а через відсутніть базових процесів і розуміння, що і навіщо робиться.

на ринку 100500 інструментів які роблять те саме, що smartsheet — хтось краще, хтось гірше.

але бізнес по колу стикається з

1. у нас 100500 інструментів для 100500 відділів — все дублюється, все трекається по різному
2. відсутність стратегії і чітких метриких — кожен відділ має своє бачення бізнесу, свої словники, свій підхід до того як щось міряти чи не міряти. Стратегія вилами по воді писана, сьоня ми трекаємо це, завтра це.
3. відсутність будь якого «достовірного словника» між відділами на рахунок того які метрики що означають
4. відсутність будь якого процесу який чітко трекає що таке «ідея», що таке «план», що таке «фіча»
5. відсутніть мінімальної культури до менеджементу даних. Створена фіча але не виставлений статус, закритий «лід» але не виставлена причина чому, відправлений догорів але це не відмічено в системі.

бізнес з цим розбиратись не хоче) бізнес хоче купити якусь цяцьку де обіцяють, що всі про*оби тепер будуть закриті і більше не повторяться).

а по факту, це виглядає так... було 100500 інструментів, стало 100501. Всі віддали далі користуються своїми інструментами але тепер ще додатково пушать дані в той 100501-й тул і там 2-3 людини робить нові звіти які йдуть поверх старих звітів. І у вас в компанії тепер є ще одна версія правди яка не потрібна нікому крім людини які пропушила цей проект)

Підписатись на коментарі